Verkkouutiset

Koulutus

Yliopiston valtaajan vastaus Sauli Niinistölle hämmentää: ”Olisiko täällä vielä joku opiskelija…”

Helsingin yliopiston valtaus on jatkunut päärakennuksella yli viikon verran. Eilen tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli puhujana Maanpuolustuskurssiyhdistyksen juhlaseminaarissa yliopistolla ja pysähtyi myös keskustelemaan valtaajien kanssa.

Keskustelun sisältö hämmentää. Niinistö kysyi mielenosoittajalta, mitä tämä opiskelee.
– Olisiko täällä vielä joku opiskelija… aloittaa valtaaja vastauksensa, johon Niinistö tarkentaa, että mitä sinä opiskelet.

Mielenosoittaja kertoo opiskelleensa antropologiaa, Kiinan tutkimusta, mutta valmistuneensa jo.

– Täällä me ollaan useammat ihmiset osoittamassa mieltämme, vaikka emme olisi juuri tällä hetkellä opiskelijoita, hän perustelee muun muassa Ilta-Sanomista löytyvällä videolla.

Helsingin yliopiston vararehtori Kai Nordlund kertoo Verkkouutisille, että hänen tietojensa mukaan päärakennuksella olevista valtaajista suurin osa on ollut opiskelijoita.

– Ainakin alussa valtaosa oli opiskelijoita. Eilen oli hyvin erityinen päivä ja paikalla oli paljon ihmisiä, joten silloin on voinut olla muitakin, Nordlund sanoo viitaten juhlaseminaariin.

Mielenosoituksen järjestäjät kertoivat Ylelle, että yliopiston päärakennuksella oli torstaiaamuna jopa 300 henkilöä.

– Olemme saaneet opiskelijajärjestöjemme kautta viestiä, että valtaosa on opiskelijoita, mutta mukana on myös meidän jo valmistuneita nuoria, ja osa on väitöskirjaopiskelijoita, Nordlund sanoo.

Päärakennuksen aulaan on kaikilla vapaa pääsy, onko siis mahdollista, että paikalla on henkilöitä, jolla ei ole mitään kytköstä Helsingin yliopistoon?

– Teoriassa näin voi olla. Me emme toki kaikkia heistä tunne, eikä meillä olisi oikeuttakaan kerätä nimiä, Nordlund vastaa.

Valtaus jatkuu edelleen ja paikalla on vietetty myös öitä.

– Nyt olemme poikkeuksellisesti antaneet heidän jatkaa siellä, ainakin tämän viikonlopun, Nordlund kertoo ja jatkaa, että siinä mielessä kyse tosiaan on valtauksesta, että normaalisti yliopiston aula on julkista tilaa päivisin ja kiinni yöt sekä viikonloput.

Nordlundilla ei ole arviota siitä miten tai milloin valtaus päättyy. Hän korostaa, että yliopisto on käynyt valtaajien kanssa jatkuvaa vuoropuhelua muun muassa siitä, miten tilassa ollaan turvallisesti ja turvallisuusmääräyksiä noudattaen.

– Jos alkaisi tulla häiriöitä tai ilkivaltaa, se olisi eri asia, mutta he ovat käyttäytyneet hyvin, eikä vakavia ongelmia ole ollut.

Viime viikolla Helsingin yliopiston päärakennukselta alkanut valtaus on laajentunut myös muille kampuksille. Muita korkeakouluja osallistui mukaan tämän viikon alussa. Valtaajat vastustavat muun muassa opintorahan indeksikorotusten jäädyttämistä sekä asumistuen leikkausta.

LUE MYÖS:
Yle: Yliopistojen valtaajat saavat opintopisteitä mielenosoittamisesta
Yle: Opintotukea saa pian enemmän kuin koskaan
IS: Opiskelijat jonottavat ulkona 299 euron hintaisia bilelippuja

Yle: Opintotukea saa pian enemmän kuin koskaan

Opiskelijat ovat saamassa pian enemmän rahaa käyttöönsä kuin koskaan koko opintotukijärjestelmän olemassaolon aikana, kertoo Yle.

Hallituksen kaavailujen mukaan ensi vuonna opiskelija voi saada opintotukea 1129 euroa kuukaudessa. Siitä olisi lainaa 850 euroa.

Yle on vertaillut opintotuen suuruutta nykyrahassa mitattuna eri vuosikymmenillä. Opintorahan osuus tuesta oli suurimmillaan 1990-luvulla.

Vuonna 2017 opintotukijärjestelmää uudistettiin laajasti ja opintorahaa pienennettiin neljänneksellä. Valtion takaamaa lainamäärää korotettiin tuolloin 250 eurolla.

Turun Sanomiin kirjoittanut maisteriopiskelija ja kokoomuksen puoluevaltuuston jäsen Arvi Tolvanen puolestaan laskee, että Turussa yksinasuvan opiskelijan kuukausittain käytössä oleva rahamäärä kasvaa muutosten seurauksena lähes 1450 euroon kuussa, kun mukaan lasketaan opintoraha, asumistuki sekä opintolaina.

– Se on enemmän kuin mitä moni pätkätyöläinen saa. Jos sillä ei tule toimeen yksinasuva, voi miettiä omia kulutustottumuksia, kommentoi Tolvanen mielipidekirjoituksessaan.

Opiskelijat ovat osoittaneet mieltään muun muassa Helsingin yliopistossa opintorahan indeksikorotusten jäädyttämistä sekä opiskelijoihin myös vaikuttavan asumistuen vähentämistä vastaan.

Kela kertoo sivuillaan, että opintotukeen katsotaan kuuluvaksi opintoraha ja opintolaina. Näiden lisäksi opiskelija voi saada yleistä asumistukea.

Korkeakouluopiskelijoiden on mahdollista saada opintolainahyvitystä suoritettuaan tutkintonsa määräajassa. Opintolainahyvitys on 40 prosenttia siitä opintolainan määrästä, joka ylittää 2 500 euroa. Mikäli opiskelujen jälkeen tulot jäävät pieniksi, on puolestaan mahdollista saada korkoavustusta opintolainan korkoihin.

USU: Opiskelijan toimeentulo jatkossa aiempaa riippuvaisempaa opintolainasta

Näin arvioi liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist (r.) Uutissuomalaiselle. Hän vastaa hallituksessa opintotuen kokonaisuudistuksesta.

– Tilanteessa, jossa valtiontaloutta pitää sopeuttaa, opintorahan tasokorotusta ei voida toteuttaa. Pidän todennäköisempänä, että opintotukimallia kehitetään lainapainotteisempaan suuntaan, kuten on jo tehty esimerkiksi Ruotsissa, Islannissa ja Norjassa, Bergqvist sanoo.

Hallitus esittää, että opintolainaa voisi saada nykyisen 650 euron sijasta 850 euroa kuukaudessa elokuusta 2024 alkaen. Ulkomailla opiskelevien lainasumma nousee 800 eurosta 1 000 euroon kuukaudessa.

– Tämä on keino parantaa opintotuen tasoa ja siten mahdollistaa riittävä tuki täysipäiväiselle eli päätoimiselle opiskelulle.

Opiskelijoiden huolia ovat lisänneet hallituksen suunnitelmat opintorahan ja yleisen asumistuen indeksikorotusten poistamisesta ja asumistuen heikentämisestä.

Opiskelijat ovat viime päivinä osoittaneet mieltä hallituksen säästösuunnitelmia vastaan eri puolilla maata. Bergqvistin mukaan hallitus ei silti ole perääntymässä opiskelijoihin kohdistuvista säästötoimista.

– Ymmärrän opiskelijoiden pettymyksen ja huolen, mutta indeksien jäädyttämisestä on sovittu jo hallitusneuvotteluissa. Yksittäisenä ministerinä en voi muuttaa hallitusohjelman kirjauksia. Ei tämä kivaa ole, mutta näin tämä nyt on.

Moni opettaja kokee, ettei hänen työtään arvosteta

Vain joka kymmenes opettaja on täysin sitä mieltä, että hänen ammattitaitoaan ja työtään arvostetaan yhteiskunnassa, selviää Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n kyselystä. Vastaajista 22 prosenttia osittain samaa mieltä siitä, että hänen ammattitaitoaan ja työtään arvostetaan yhteiskunnassa.

OAJ:n puheenjohtajan Katarina Murron mukaan tulos on äärimmäisen huolestuttava, ja päättäjien on otettava se vakavasti.

– Arvostus ei opettajien mielestä nyt näy palkkauksessa, resursseissa eikä siinä, kuinka heidät otetaan mukaan omaa alaa koskevaan keskusteluun. Jatkuvat uudistukset rahoitusleikkauksineen ja irrallisten hankkeiden liiallinen määrä ovat kuormittaneet jo pitkään, Murto sanoo tiedotteessa.

– Vetoankin päättäjiin, että opettajat ja heidän näkemyksensä otettaisiin päätöksenteossa paremmin huomioon ja sitouduttaisiin pitkäjänteisesti vahvistamaan koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen rahoitusta. Siinä olemme kaukana takamatkalla muista Pohjoismaista, Murto jatkaa.

Kyselyn mukaan opettajat tuntevat tulevansa kuulluksi ja pääsevänsä vaikuttamaan. Kolme neljästä vastaajasta oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että voi työssään käyttää parhaaksi arvioimiaan pedagogisia menetelmiä. Vastaavasti kuusi kymmenestä kokee saavansa riittävästi autonomiaa ja päätäntävaltaa työnsä toteuttamiseen.

– Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten arki on muuttunut maailman muuttuessa, ja yhä useampi opettaja pitää uudenlaisia tapoja opettaa innostavina ja merkityksellisinä. Kyselyn mukaan 89 prosenttia opettajista näkee samanaikaisopetuksen hyvänä työskentelytapana ja haluaa toteuttaa sitä omassa työssään, Murto sanoo.

OAJ:n toteuttama verkkokysely tehtiin keväällä 2023 ja siihen vastasi 2 271 opettajaa.

Yle: Agentit tekevät ulkomaalaisten valintakokeita Suomen kouluihin

Digitaalisiin valintakokeisiin siirtyminen on kasvattanut ammattikoulujen hakijamääriä rajusti, kertoo Yle.

Esimerkiksi Haaga-Heliaan pyrki uudistuksen myötä 2022 kaikkiaan 25 000 opiskelijaa, kun luku aiemmin oli kolmasosa siitä. Ilmiö on tunnistettu myös opetushallituksessa.

Haaga-Heliaan eniten hakijoita on Aasian maista, kuten Bangladeshista, Nepalista, Pakistanista, Sri Lankasta ja Intiasta, mutta myös Afrikasta, Nigeriasta, Kamerunista ja Ghanasta.

Kaikkia vieraskielisten linjojen aloituspaikkoja Suomessa ei kuitenkaan saada täyteen, mikä kertoo siitä, että opiskelijoita tippuu pois matkan varrella, esimerkiksi opiskelun kustannuksiin ei ole varauduttu.

Digitaalisessa haussa ei tarvita vahvaa tunnistautumista, mikä on myös johtanut järjestelmän räikeisiin väärinkäytöksiin.

– On ollut yksittäistapauksia, joissa on ilmeistä, että hakija ei itse tehnyt digitaalista koetta. Tällöin kyse on agenteista, jotka lähtömaassa myyvät ja markkinoivat koulutusta ja saattavat hoitaa myös kokeita, Haaga-Helian erityisasiantuntija Matti Kauppinen sanoo Ylelle.

Digitaalisissa valintakokeissa edellytetään tästä syksystä lähtien sirupassi-tunnistautumista. Maissa, joissa ei ole sirupassia, valintakokeet voi suorittaa lähtömaassa paikan päällä.

Epäilyksiä on myös esitetty siitä, että Suomen järjestelmää on käytetty väärin Schengen-alueelle pääsemiseksi.

– Siinä suhteessa Suomen lainsäädäntö on väljä. Vuonna 2022 voimaan tulleen asetuksen mukaan vieraskieliseen ohjelmaan päässyt opiskelija saa oleskeluluvan koko opintojen ajaksi, ja lupa voidaan myöntää myös perheenjäsenille, Kauppinen kertoo.

USU: Peruskouluissa olevien ukrainalaisten määrä kuusinkertaistui

Ukrainalaisten määrä perusopetuksessa on tänä syksynä lähes kuusinkertaistunut viime kevääseen verrattuna, kertoo Uutissuomalainen.

Perusopetukseen osallistui elokuussa 3 810 ukrainalaista. Vielä toukokuussa heitä oli vain 663.
Luvut käyvät ilmi Opetushallituksen opetushallinnon tilastopalvelu Vipusesta kokoamista tiedoista.

Valtaosa ukrainalaisista tuli Suomeen keväällä 2022 ja siirtyi tällöin perusopetukseen valmistavaan opetukseen, joka kestää korkeintaan vuoden.

Moni ukrainalainen on nyt myös saanut Suomesta kotikunnan sodan pitkityttyä.

– Kotikunnan saaminen tarkoittaa samalla sitä, että henkilö kuuluu oppivelvollisuuden piiriin. Tällöin hänen on myös opiskeltava suomalaisen opetussuunnitelman mukaan eikä esimerkiksi etäopiskelun jatkaminen ukrainalaiskoulussa ole mahdollista, kertoo Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntijan Päivi Lyhykäinen.

Opetushallituksen tilastojen mukaan perusopetuksessa olevista ukrainalaisista 46 prosentilla oli elokuussa kotikunta Suomessa.

Lyhykäisen mukaan huolena on, antaako valmistava opetus todellisuudessa riittävän suomen tai ruotsin kielen taidon, jotta ukrainalaiset pärjäisivät tavallisissa perusopetusryhmissä.

– Olemme saaneet paljon palautetta siitä, että ukrainalaisten kielitaito ei valmistavan opetuksen jälkeenkään välttämättä ole riittävä suomen tai ruotsin kielellä opiskeluun.

Opetushallituksen tietojen perusteella Suomeen tulleista 7–15-vuotiaista ukrainalaisista 83 prosenttia on nyt perusopetuksessa tai siihen valmistavassa opetuksessa.

LUE MYÖS:
HS: Nämä ihmetyttävät ukrainalaisia lapsia Suomen kouluissa

HS: Nämä ihmetyttävät ukrainalaisia lapsia Suomen kouluissa

Helsingin peruskouluissa on tänä syksynä lähes 300 ukrainaa äidinkielenään puhuvaa oppilasta, Helsingin Sanomat kertoo.

Ukrainalaisten oppilaiden suuri määrä selittyy sillä, että Venäjän aloittaman hyökkäyssodan alkamisen jälkeen Suomesta on hakenut tilapäistä suojelua yli 60 000 ukrainalaista. Arviolta lähes joka kolmas heistä on alle 18-vuotiaita.

HS:n mukaan Ukrainan koulujärjestelmässä on paljon yhteistä Suomen koulujärjestelmän kanssa. Molemmissa maissa perusopetus kestää yhdeksän vuotta, ja koulunkäynti aloitetaan 6-7 -vuotiaana.

Samankaltaisuuksista huolimatta suomalaisessa ja ukrainalaisessa koulutyössä on eroja. HS:n haastattelema ukrainalainen 14-vuotias oppilas kertoo, kuinka Ukrainassa opiskelu oli huomattavasti tiukempaa.

– Täällä opetellaan paljon leikin kautta, mikä tekee opiskelusta kiinnostavampaa.

Eroja löytyy myös kouluruokailusta. Oppilaan mukaan Ukrainassa oppilaille jaetaan valmiiksi annosteltu ruoka, jota ei saanut ottaa lisää. Suomessa sen sijaan saa syödä niin paljon kuin haluaa, eikä siitä veloiteta. Ukrainassa kouluruokailu on mahdollista, mutta oppilas saa valita annoksensa.

Toinen oppilas lisää, että Suomessa koulussa on paljon luovia aineita, joita Ukrainassa ei opetettu. Sen lisäksi opiskelumateriaalit ovat suomalaisissa peruskouluissa maksuttomia.

– Ukrainassa meidän piti myös maksaa vihkoista, kirjoista ja kouluvälineistä noin 25 euroa kuukaudessa. Meille sanottiin, että rahat menivät vessapaperiin ja juomaveteen, mutta yleensä mitään niistä ei ollut, oppilas sanoo HS:lle.

Satojen tuhansien aikuisten lukutaitoa pitäisi parantaa

Lukutaitoa vaaditaan nykypäivänä entistä enemmän. Siitä huolimatta noin 11 prosentilla 16–65-vuotiaista suomalaisista on heikko lukutaito. Se tarkoittaa satoja tuhansia aikuisia.

Kokoomuksen kansanedustajan Milla Lahdenperän mukaan se on suuri määrä maassa, joka on hellinnyt itsestään kuvaa lukutaitoisena kansana. Heikkoja lukijoita on niin ikäihmisisten joukossa, kuin nuorissa aikuisissakin.

– Heikko lukutaito vaikeuttaa arjen asioiden hoitamista ja tarvittavien tekstien lukemista. Lukutaidoton ihminen jää myös helposti yksin. Lukutaito on elämän peruspilari, josta ei tule tinkiä. Tämä todetaan myös hallitusohjelmassa, sanoo Lahdenperä tiedotteessa.

Perheiden lukemisharrastuksella on tutkitusti tärkeä rooli lasten lukutaidon kehittymisessä. Lapsena alkanut lukuharrastus luo hyvät edellytykset elämänmittaiselle lukutaidolle. Neuvolat ja varhaiskasvatus ovat tärkeä osatekijä tukemassa lasten kielellistä kehitystä yhdessä perheiden kanssa.

– On erittäin hyvä, että tällä vaalikaudella Lukulahja lapselle -malli vakiinnutetaan eli neuvolan kautta jaetaan kirjakassi jokaiselle syntyvälle lapselle. Hallitusohjelmassa lasten ja nuorten lukutaitoa vahvistetaan lisäksi jatkamalla lukutaitostrategian toimeenpanoa ja laajentamalla Lukuliikettä, toteaa Lahdenperä.

Koulussa luodaan pohja toimivalle luku- ja kirjoitustaidolle. Hallitus panostaa lukutaidon oppimiseen myös oppimisen tukea vahvistamalla ja perusopetuksen vähimmäisviikkotunteja lisäämällä.

– Siihen, mihin tuntimääriä käytetään, päätetään tarkemmin paikallisesti. Tärkeää kuitenkin olisi, että tunteja lisättäisiin nimenomaan perustaitojen oppimiseen, kuten lukutaidon opettamiseen ja vahvistamiseen, Lahdenperä sanoo.

Lukutaito on oppimisen ja sivistyksen perusta. Kuten muitakin kykyjä, lukutaitoa voi kehittää ja ylläpitää koko elämänsä ajan.

– Onnistuminen lukutaitotyössä näkyy koko yhteiskunnan hyvinvointina, ja se vahvistaa Suomen kansainvälistä kilpailukykyä. Lukemiseen kannustamalla vahvistamme kestävää ja monipuolisempaa lukutaitoa ja demokraattista yhteiskuntaa, Lahdenperä lopettaa.

Kela muistuttaa opiskelijoita pakollisesta maksusta

Korkeakouluopiskelijoiden täytyy maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle. Syyslukukauden maksu on maksettava viimeistään 30. syyskuuta 2023, Kela muistuttaa tiedotteessa.

Vuonna 2023 terveydenhoitomaksu on 36,80 euroa lukukaudessa. Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti OmaKelassa.

– Opiskelija voi käydä maksamassa terveydenhoitomaksun jo nyt. Kun maksun maksaa ajoissa, Kela ei peri viiden euron ylimääräistä kulua, sanoo Kelan lakipalveluryhmän suunnittelija Vibeke Jensen tiedotteessa.

Kela lähettää syyskuun aikana myös kirjeen niille opiskelijoille, jotka ovat ilmoittautuneet läsnä olevaksi syyslukukaudelle 2023, mutta eivät ole vielä maksaneet terveydenhoitomaksua.

Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua viimeistään 30. syyskuuta, Kela muistuttaa maksusta ja perii viiden euron kiinteän viivästymismaksun.

Terveydenhoitomaksu kattaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) tarjoamat opiskeluterveydenhuollon palvelut Suomessa. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palveluja. Se myös edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia.

Muun EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan kuuluvan opiskelijan ei tarvitse maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksua.

Opiskelijan täytyy kuitenkin toimittaa Kelalle kopio voimassa olevasta EHIC-kortista (eurooppalainen sairaanhoitokortti). Tarkemmat ohjeet ovat Kelan verkkosivuilla.

Tohtoreiden osuus yrityksissä on noussut jatkuvasti

Tohtoreiden osuus yritysten tutkimus- ja kehittämistoiminnan työntekijöistä on jatkuvasti noussut ja määrä on lähes kaksinkertaistunut vuosien 2011-2021 välillä.

Vuonna 2021 kaikista T&K-työntekijöistä 24 prosenttia oli tohtoreita. Tohtoreiden osuus kaikista T&K-työntekijöistä on viime vuosina hieman laskenut koko T&K-henkilöstön voimakkaan kasvun vuoksi, mutta pidempi trendi on kuitenkin ollut nouseva, kertoo Sivistystyönantajien selvitys.

TKI-rahoituksen merkittävä kasvattaminen lisää luonnollisesti myös tutkijakoulutettujen kysyntää. Arvion mukaan TKI-tehtäviin tarvitaan vuosien 2024-30 välillä vuosittain 2 000 uutta tohtoria, joista noin puolet työskentelisi yrityksissä ja puolet julkisella sektorilla.

Tohtorikoulutettujen työttömyys vähäistä

Tohtoreiden määrä on kasvanut koko 2000-luvun, joskin viime vuosina hidastuen. Vuonna 2021 tohtoreita oli 51 857, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin vuosituhannen alussa. Kasvaneesta määrästä huolimatta tohtorityöttömyys on vähäistä ja se on ollut jatkuvasti alemmalla tasolla kuin muilla koulutuksilla.

– Tohtorit työllistyvät erittäin hyvin. Tulevina vuosina tutkimusosaajien kysyntä kasvaa TKI-toiminnan lisääntyessä kaikilla sektoreilla. Välttääksemme osaajapulaa, on tutkijakoulutusmääriä lisättävä, sanoo selvityksen tekijä, Sivistystyönantajien korkeakoulu- ja kansainvälisyysasioista vastaava päällikkö Heikki Holopainen.

Yliopistosektori on edelleen suurin tohtoreiden työllistäjä, mutta sen osuus on tasaisesti laskenut samalla kun yksityisen sektorin osuus työllistäjänä on kasvanut.

Trendin jatkuessa yksityinen sektori ohittaa yliopistosektorin suurimpana tohtoreiden työllistäjänä vuoden 2025 aikana. Tohtoreiden osuuden kasvu on ollut nopeaa erityisesti erilaisissa liike-elämän palveluissa.

Tohtorikoulutus on 2000-luvulla myös kansainvälistynyt. Viime vuonna muut kuin Suomen kansalaiset tekivät lähes 30 prosenttia tohtorintutkinnoista. Osuus on kaksinkertaistunut 12 vuodessa.

Työttömyys Suomessa väitelleiden kansainvälisten tohtoreiden joukossa on pientä, mutta iso osa väitelleistä muuttaa maasta tutkinnon suoritettuaan. Vajaa puolet kansainvälisistä tohtoreista on töissä Suomessa vuosi valmistumisen jälkeen.

HS: Peruskoulu jää kesken yhä useammalta

Helsingissä on yhä enemmän nuoria, jotka eivät saa suoritettua peruskoulua loppuun samaan aikaan oman ikäluokkansa kanssa. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Kyse on niin sanotuista kadonneista nuorista, jotka eivät käy koulussa tunneilla eikä heihin saada yhteyttä. Nuorten vanhemmatkaan eivät välttämättä ota yhteyttä kouluun.

HS:n mukaan poissaolot ovatkin suurin syy sille, miksi peruskoulu jää kesken. Konepajan lukion ja aikuislukion rehtorin Katri Hyrskyn mukaan taustalla voi olla useita eri syitä, kuten koulukiusaaminen tai haasteet kotioloissa.

Tänä vuonna Konepajalla aloitti 154 nuorta aikuisten perusopetuksen nuorten ryhmässä. Heistä suurin osa on alaikäisiä, joiden peruskoulu on jäänyt syystä tai toisesta kesken.

Vielä pari vuotta sitten nämä nuoret jäivät täysin piiloon. Vuonna 2021 voimaan tullut oppivelvollisuusiän nousu 18 vuoteen on auttanut siinä, että nämä koulusta pois tippuneet 16–18-vuotiaat pääsevät vielä kiinni peruskouluun.

Oppivelvollisuusiän nostamisen yksi tavoitteista on ehkäistä nuorten syrjäytymistä.

Syrjäytymisen ehkäisy oli yksi oppivelvollisuusiän nostamisen tavoitteista, ja ainakin Helsingin kokemusten perusteella uudistus on onnistunut tässä päämäärässä.

Hyrskyn mukaan ensimmäinen iso tarve nuorten peruskoululle huomattiin viime syksynä. Silloin koulut ohjasivat yli sata alaikäistä jatkamaan peruskouluopintoja aikuislukioon. Tänä vuonna määrä hieman kasvoi.

Hyrskyn mukaan osalle kouluun saapuminen on iso haaste, sillä Konepajalla ei sallita etäopintoja. Hänen mukaansa läsnäololla on iso merkitys siksi, ettei maailma rajoitu vain kodin sisälle. Hyrsky kertoo HS:lle, että kouluun saapuminen ei ole kaikille nuorille helppoa esimerkiksi kielteisten koulumuistojen takia.

Oppilaiden tukena on myös arkiohjaaja, joka on verrattavissa koulunkäyntiavustajaan. Tarvittaessa arkiohjaaja voi tulla nuorta vastaan esimerkiksi tämän koulumatkalle.

Vaikka peruskoulun keskeyttäneiden määrä on kasvanut, Helsingissä 99 prosenttia peruskoululaisista saa edelleen päättötodistuksen.

Artikkelia muokattu 31.8.2023 kello 14.52: Lisätty maininta, että 99 prosenttia peruskoululaisista saa Helsingissä päättötodistuksen.

Kela alkaa seurata toisen asteen opintojen edistymistä

Kela alkaa seurata opintojen edistymistä toisen asteen ammatillisessa perustutkinnossa ja lukion nuorten oppimäärässä. Tähän asti tehtävää ovat hoitaneet toisen asteen oppilaitokset.

Tästä syksystä lähtien oppilaitokset eivät enää seuraa opintojen edistymistä, mikä yksinkertaistaa oppilaitosten ja Kelan välistä tiedonkulkua.

Aiempina vuosina oppilaitokset ovat ilmoittaneet Kelalle postitse noin 6 000 toisen asteen opiskelijan riittämättömästä opintojen edistymisestä. Ilmoitusten perusteella Kela on lakkauttanut opintotuen vuosittain noin 500 opiskelijalta.

Oppilaitokset ovat seuranneet opintojen edistymistä pitkin lukuvuotta, mutta jatkossa Kela seuraa edistymistä vuosittain syyskuussa. Tulevassa seurannassa Kela tarkastelee edellisen lukuvuoden (1.8.2022−31.7.2023) opintoja.

Jos opiskelija ei ole edistynyt riittävästi, Kela lähettää hänelle selvityspyynnön. Opiskelijan vastauksen perusteella Kela arvioi voidaanko opintotuen maksamista jatkaa. Jos opiskelija ei vastaa selvityspyyntöön tai hänen esittämiään syitä opintojen hidastumiselle ei voida hyväksyä, hänen opintotukensa voidaan joutua lakkauttamaan.

Hyväksyttäviä syitä opintojen hidastumiselle voivat olla esimerkiksi oma tai läheisen henkilön sairaus, muu vaikea elämäntilanne tai erityisen laajan opintokokonaisuuden tekeminen.

Koska Kela voi jatkossa tarkastella edistymistä sähköisesti, selvityspyyntöön vastaamatta jättäneistä voidaan tehokkaammin löytää ne, jotka ovat edistyneet opinnoissaan todella vähän tai ei ollenkaan ja siten ovat vaarassa tippua tavanomaisen arjen ulkopuolelle.

–  Näiden nuorten opintotukea ei lakkauteta automaattisesti, vaan tulemme tarvittaessa olemaan heihin henkilökohtaisesti yhteydessä, kertoo tiedotteessa Kelan opintotukiryhmän juristi Reeta Paatelma.

–  Yhteydenoton tarkoituksena on keskustella nuoren kanssa hänen elämäntilanteestaan ja siitä, millaista muuta tukea hän saattaisi tarvita. Tarvittaessa voimme ohjata nuoren esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin tai selvittämään mahdollisuutta Kelan kuntoutukseen, Paatelma kertoo.

Kela maksaa lukuvuosittain opintotukea noin 100 000 toisen asteen opiskelijalle.

Muutoksen taustalla on 1.1.2020 voimaan tullut tiedonhallintalaki, joka edellyttää, että viranomaisen täytyy hyödyntää olemassa olevia rekisteritietoja tehtäviensä toteuttamiseen, jos se on mahdollista. Lain neljän vuoden siirtymäaika on nyt umpeutumassa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Kela ei saa enää vaatia oppilaitoksilta todistuksia tai muita selvityksiä omien tehtäviensä hoitamiseen, jos tiedot saadaan sähköisesti Opetushallituksen Koski-tietovarannon kautta.

Nuorilla on vaikeuksia arvioida nettilähteiden luotettavuutta

Vaikka nykynuorista puhutaan diginatiiveina, henkilön taidot arvioida lukemaansa kriittisesti eivät kehity automaattisesti internetin käytön myötä.

Sen sijaan kouluopetuksella on merkittävä rooli kriittisen nettilukemisen taitojen kehittämisessä. Elina Hämäläisen kasvatustieteen väitöstutkimus Jyväskylän yliopistossa selvitti yhteensä yli 700 kuudesluokkalaisen ja lukiolaisen kriittisen nettilukemisen taitoja sekä taitojen tukemiseksi suunniteltujen niin sanottujen kouluinterventioiden tehokkuutta.

Tutkimuksessa opettajat toteuttivat tutkivan nettilukemisen intervention, jossa nuorille opetettiin tiedonhaun, luotettavuuden arvioinnin ja synteesin laatimisen taitoja, ja lisäksi näitä taitoja harjoiteltiin itsenäisesti ja yhteisöllisesti.

Intervention jälkeisessä nettilukutehtävässä sekä kuudesluokkalaiset että lukiolaiset huomioivat paremmin lähteiden piirteitä, kuten kirjoittajan tai julkaisijan asiantuntijuuden.

– On rohkaisevaa, että juuri nämä taidot paranivat interventioiden aikana. Kaikkien positiivisinta oli, että interventio auttoi erityisesti alkutestitaidoiltaan heikoimpia lukiolaisia parantamaan taitojaan, Elina Hämäläinen sanoo tiedotteessa.

– Tulos on hyvin tärkeä, sillä juuri he ovat kaikkein alttiimpia vääristyneelle informaatiolle.

– Esimerkiksi asiantuntijuuden arviointi on hyvin keskeinen taito internetin tekstiviidakossa, jossa esiintyy alkuperältään ja luotettavuudeltaan hyvin vaihtelevaa informaatiota, Hämäläinen jatkaa.

Vaikka nuorten kriittisen nettilukemisen taidot kehittyivät, niihin jäi selvästi parantamisen varaa.

– Näiden taitojen opettaminen tulisi myös aloittaa riittävän varhain eli jo alakoulussa ikätasoisesti sopivalla tavalla.

Tutkimus paljasti merkittäviä eroja niin kuudesluokkalaisten kuin lukiolaistenkin kriittisen nettilukemisen taidoissa. Osa nuorista oli melko taitavia tekstien luotettavuuden arvioitsijoita, kun taas esimerkiksi osalla lukiolaisista taidot olivat yllättävän heikot.

– Vaikka taitavimmat kuudesluokkalaiset olivat luotettavuuden arviointitaidoissaan lukiolaisten tasolla, suurimmalle osalle nettitekstien luotettavuuden arviointi oli hyvin vaikeaa – myös intervention jälkeen, Hämäläinen kertoo.

Opetusministeri MTV3:lle: Voimavarat puuttua koulujen häiriökäyttäytymiseen on turvattava

Opetusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan suomalaisissa kouluissa esiintyvään kiusaamiseen ja väkivaltaan on puututtava välittömästi. Ministeri toteaa MTV3:lle, että Suomessa työtä kiusaamisen estämiseksi on tehty jo pitkään. Koulujen resurssit puuttua häriökäyttäytymiseen ajoissa on turvattava, Henriksson sanoo, ja korostaa etenkin riittävää aikuisten läsnäoloa.

–  Työtä pitää edelleen jatkaa ja syventää. Koulukiusaamisen vastaisessa työssä tarvitaan muun muassa toimivia käytäntöjä ja riittävästi aikuisia, ministeri kertoo.

Henrikssonin mukaan kouluissa tapahtuvan kiusaamisen ja väkivallan estäminen ei ole vain koulujen, vaan koko yhteiskunnan tehtävä.

– Työssä ensisijaisesti korostuu koulujen toimintakulttuuri ja –tavat, oppilaiden osallisuus ja huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö. Kiusaamisen ehkäisy ja siihen puuttuminen on laaja yhteiskunnallinen tehtävä, hän toteaa. 

Henrikssonin mukaan viime kaudella tehtyjä lainsäädäntöuudistuksia koulukiusaamisen kitkemiseksi on seurattava käytännössä, jotta saadaan tietoa muutostarpeista. Tarkoitus on ottaa käyttöön kansallisesti yhtenäiset toimintamallit kiusaamisen ja väkivallan torjunnassa.

Pelkät oikeudelliset keinot eivät ongelmaa kuitenkaan ratkaise, Henriksson muistuttaa.

Opetusministeri mainitsee haastattelussa esiin Etelä-Karjalan kiusaamisen puuttumismallin, jossa alle 15-vuotiaan koulussa tekemästä lainvastaisesta teosta tehdään rikosilmoitus.

– Hallitusohjelman mukaisesti kouluväkivallan ennaltaehkäisyssä ja väkivaltatilanteisiin puuttumisessa otetaan käyttöön yhtenäiset suunnitelmat ja toimintamallit hyödyntäen olemassa olevia toimintamalleja, kuten Etelä-Karjalan mallia.

”Mielenkiintoinen kuva” – näin korkeakoulujen rahoitusta on leikattu

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi huomauttaa sosiaalisen median X-palvelussa, että toisin kuin monesti väitetään, korkeakoulujen rahoitusta ei leikattu eniten Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana.

Huomiotaan tukemaan hän on jakanut graafin yliopistojen inflaatiokorjatusta perusrahoituksesta per tutkinto vuosilta 2011-2023.

– Mielenkiintoinen kuva, Romakkaniemi toteaa.

– Kun korkeakoulujen rahoitusahdingosta on syytetty Sipilän hallituksen leikkauksia, niin (Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin) sixpack-hallituksen toimesta rahoituksen supistuminen oli kaksinkertainen siihen verrattuna ja (Antti) Rinteen/(Sanna) Marinin kaudellakin yhtä suurta.

– Padat ja kattilat, Juho Romakkaniemi päättää.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)