Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. (KESKUSKAUPPAKAMARI/RONI REKOMAA)

Tyrmäys maksuille: Autoilevia verotetaan jo 7 miljardia euroa vuodessa

Juho Romakkaniemen mukaan tienkäyttömaksuja peritään jo polttoaineveroina.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi tyrmää vihreiden veteraanipoliitikko Osmo Soininvaaran vaatimukset autoilijoilta perittävien maksujen nostamisesta.

Kirjailija ja entinen ministeri Soininvaara puolusti ruuhkamaksuja ja totesi auton käytön olevan Suomessa halpaa. Soininvaara kutsui ruuhkamaksuja ”veroksi yhteiskuntarakenteen hajauttamisesta”.

– Rakennusmies, joka rakentaa taloa keskelle peltoa kahden auton varaan, on poissa rakentamasta järkevään paikkaan, Soininvaara tviittasi.

Hänen mielestään autoilijoiden tulisi maksaa enemmän viemästään tilasta.

– Tässä normaalisti arvostamani Ode osuu pahasti harhaan, Juho Romakkaniemi vastaa.

Hänen mukaansa autoilijoilta kerätään vuosittain veroja noin seitsemän miljardia euroa. Takaisin tieinvestointeihin ja kunnossapitoon palautuu puolestaan vain noin 1,5 miljardia euroa.

– Tienkäyttömaksuja kerätään jo nyt polttoaineveroina. Nettomaksut eivät saa nousta jatkossa, Juho Romakkaniemi jatkaa.

Suorat tienkäyttömaksut voisivat hänen mielestään olla polttoaineverotusta fiksumpi tapa hoitaa liikenteen rahoitus jatkossa paremmin tieverkon yhtiöittämisen kautta.

–  Tämä myös estäisi veropohjan murenemisen liikenteen sähköistyessä. Mutta: autoliikenteen nettomaksut eivät saa enää kasvaa nykyisestä, Romakkaniemi toteaa.

Pääkaupunkiseudulle kaavailtua ruuhkamaksua on arvosteltu ”kehyskuntaveroksi”. Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelän mukaan ruuhkamaksusta tehtyjen laskelmien perusteella keskimääräinen lisävero autoilevalle kehyskuntalaiselle olisi 670 euroa ja noin 10 prosentille yli 1 000 euroa vuodessa.

– Summa on niin suuri, että sillä olisi muitakin vaikutuksia kuin ilmastovaikutuksia. Se todennäköisesti ohjaisi muun muassa asumista väärään suuntaan – vastoin sitä tavoitetta, että kehyskunnat ottavat enemmän vastuuta pääkaupunkiseudun kasvavasta väestöstä ja helpottavat Helsingin asuntopulaa, Outi mäkelä kirjoitti hiljattain Verkkouutisten blogissaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt