Verkkouutiset

Ydinaseet

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uutta ydinkärkeä kokeillaan ilman räjäytystä

Britannian puolustusministeriö on julkaissut uusia tietoja siitä, kuinka tulevaa A21-ydinkärkeä aiotaan testata ilman varsinaista ydinräjäytystä.

Suunnittelussa käytetään lasereita, supertietokoneita ja muita teknologisia ratkaisuja. Tavoitteena on varmistaa, että A21 toimisi tositilanteessa kuten pitääkin.

A21-ydinkärkiä on määrä käyttää amerikkalaisvalmisteisissa Trident II -ohjuksissa. Britannian ydinpelote perustuu neljän Vanguard -sukellusveneen kuljettamiin ballistisiin ohjuksiin.

War Zone -sivuston mukaan A21 tai Astraea kulki aiemmin nimellä ”korvaava ydinkärkihanke”. Astraea viittaa oikeuden jumalattareen kreikkalaisessa mytologiassa.

Neljän Dreadnought-luokan sukellusveneen on määrä korvata Vanguard-luokan alukset. Yksi uusi Rolls-Royce PWR3 -ydinreaktorilla varustettu sukellusvene maksaa noin yhdeksän miljardia euroa. Kolme niistä on jo rakenteilla.

Britannia on ohjannut yli 3,5 miljardia euroa ydinasearsenaalinsa uudistamiseen. Tavoitteena on turvata ydinpelotteen toimivuus pitkällä aikavälillä. Varsinaisia räjäytyksiä ei tehdä testien yhteydessä, sillä ne rikkoisivat Britannian vuonna 1995 käyttöön ottamaa linjausta ydinasekokeista pidättäytymisestä.

Venäjän uhkailu ydinaseilla on ”merkityksetöntä ja tyhjää”

Läntisessä keskustelussa törmää virolaisasiantuntija Marek Kohvin mukaan usein eskaloitumisen pelkoon perusteluna sille, miksi Ukrainalle ei voida toimittaa tiettyjä asejärjestelmiä. Eräät jopa kannattavat aseavun jäädyttämistä kokonaan selittäen, että siten sota saataisiin loppumaan.

– Ylenpalttisesta arkailusta Venäjän uhkausten edessä on meille vain haittaa. Ensinnäkin sota päättyy vasta, kun Moskova lopettaa Ukrainan alueiden miehityksen ja vetää joukkonsa takaisin Venäjälle, Viron kansainvälisessä puolustustutkimusinstituutissa (ICDS) työskentelevä Kohv kirjoittaa artikkelissaan.

– Kaikki rauhaa ja sodan lopettamista vaativat kehotukset ovat puhtaasti Venäjän informaatio-operaatioita, joita hyödylliset idiootit eri puolilla maailmassa sitten toistavat – sillä kukapa voisi olla rauhaa vastaan, Kohv toteaa.

– Älkäämme unohtako, että Ukraina puolustaa omaa kansaansa ja aluettaan, kun taas Venäjä miehittää Ukrainaa ja tappaa ukrainalaisia. Jos Moskova ei itse lopeta, se voidaan pysäyttää vain siten, että länsi antaa Kiovalle niin paljon apua, että se voi työntää venäläiset miehittäjät pois Ukrainasta.

Kremlin ohjauksessa toimivissa tiedotusvälineissä länttä uhataan Kohvin mukaan käytännössä päivittäin ydiniskuilla. Kun läntiset poliitikot viittaavat sodan eskaloitumisen uhkaan, he tarkoittavatkin useimmiten juuri konfliktin muuttumista ydinsodaksi.

– Tämä on osa Kremlin propagandaa – pelkoa, jota Venäjä on yrittänyt mieliimme lietsoa. Kreml varoittaa, että jos Venäjä joutuisi nurkkaan, se purisi, kuten nurkkaan ajetut eläimet. Meidän on syytä muistaa, että Venäjä on tämän planeetan suurin maa, joten miksi sen pitäisi kokea olevansa nurkkaan ajettu, Kohv sanoo.

– Ukrainan näkökulmasta tätä ydinaseuhittelua on jo pitkään pidetty merkityksettömänä ja tyhjänä. Paljon vakavamman uhan muodostaa Venäjän halu alistaa naapurikansa ja saada se ”unohtamaan” ukrainalaisuutensa. Miljoonat ukrainalaiset ovat joutuneet kärsimään raiskauksista, teloituksista, kidutuksesta ja kyydityksistä, hän toteaa.

Venäjän eurooppalaisille rajanaapureille kyse on hänen mukaansa joka tapauksessa kyse eksistentiaalisesta valinnasta: selviytyä itsenäisinä kansakuntina tai joutua Venäjän nielaisemiksi.

Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssotansa länsi on Kohvin mukaan jatkuvasti piirtänyt itselleen uusia ”punaisia linjoja”.

– Muistakaamme, että panssarivaunujen ja pitkän kantaman ohjusten toimituksia lykättiin Kremlin reaktion pelossa. Aseet lähetettiin lopulta Ukrainaan, jossa ne auttavat tuhoamaan venäläisiä joukkoja ja suojelemaan ukrainalaisia ihmishenkiä. Miten Venäjä reagoi? Vladimir Putin antoi lausunnon, jossa hän sanoi, että länsimaiden asetoimitukset Ukrainaan eivät muuttaisi mitään taistelukentällä, mutta pahentaisivat konfliktia, Kohv sanoo.

Kreml pyrkii hänen mukaansa johdonmukaisesti luomaan mielikuvaa, että konfliktia ei ole aiheuttanut ja pahentanut Venäjän hyökkäys, vaan Ukrainan puolustus. — Tähän asti Venäjän ensisijaisena tavoitteena Ukrainassa on ollut sotarikosten tekeminen, ei ukrainalaisten panssarivaunujen tuhoaminen, hän toteaa.

Julki lausutuilla ”punaisilla linjoillaan” länsi tulee Kohvin mukaan vain helpottaneeksi venäläisten sotilassuunnittelijoiden elämää ja rajoittaneeksi Ukrainan armeijan toimintavapautta.

– Ranskan presidentin Emmanuel Macronin äskettäinen puhe olikin tervetullut siksi, että se lisää Kremlin päättäjien epävarmuutta. Heidän on nyt pohdittava, millaisia vastatoimia heidän toimensa Ukrainassa voivat laukaista. Vaikka Naton joukkojen lähettäminen Ukrainaan on edelleen hyvin epätodennäköistä, se ei ole enää poissuljettua. Venäjän on siis pakko ottaa sekin mahdollisuus huomioon.

Britannian ex-ulkoministeri: Eurooppa tarvitsee oman ydinpelotteen

Paluuta Yhdysvaltain presidentiksi tavoittelevan Donald Trumpin on uutisoitu aiemmin vakuuttaneen, että tullessaan valituksi hän lopettaisi kaiken maansa antaman tuen Ukrainalle.

Britannian entinen ulko- ja puolustusministeri Malcolm Rifkind luonnehtii Trumpin lausuntoa vaaralliseksi ja typeräksi.

– Se oli täsmälleen sitä, mitä Vladimir Putin on toivonut kuulevansa. Hänen ei enää tarvitse olettaa, että hänen olisi tehtävä Volodymyr Zelenskyin tavoin todellisia kompromisseja, jos sota haluttaisiin päättää neuvotteluteitse, maansa puolustusministerinä 1992–95 ja ulkoministerinä 1995–97 palvellut Rifkind kirjoittaa brittiläisessä The Times -sanomalehdessä.

– Trumpin edesvastuuttomuuden vuoksi Zelenskyin olisi neuvoteltava altavastaajan asemasta. Venäjän diktaattori ei vaatisi vain laittomasti miehittämiään Ukrainan alueita, vaan Ukrainaa vaadittaisiin luopumaan itsenäisyydestään ja alistumaan Venäjän pysyväksi vasalliksi – sen ”etupiirin” osaksi, Rifkind toteaa.

Hänen mukaansa on tietyllä tavalla myönteistä, että Donald Trump on tehnyt aikeensa selviksi yhdeksän kuukautta ennen Yhdysvaltojen tulevaa presidentinvaalia.

– Trump saattaa bluffata, mutta ottaen huomioon hänen surkeat aiemmat saavutuksensa, se olisi vaarallinen olettamus, ex-ministeri sanoo.

Suomella ja Ruotsilla tärkeä rooli

Britannian, Saksan ja Ranskan on Malcolm Rifkindin mielestä aika sopeutua siihen, että mikäli Trump valitaan, Yhdysvallat voi lakata olemasta luotettava liittolainen ja Euroopan turvallisuuden takaaja.

– Trump ei uhkaa vain Ukrainaa, vaan koko Eurooppaa. Nato-maiden onkin aloitettava puolustuksellisten suorituskykyjemme perustavanlaatuinen vahvistaminen ja nykyaikaistaminen seuraavien viiden vuoden kuluessa, jotta kykenemme toimimaan suhteessa vihamieliseen ja aggressiiviseen Putinin hallintoon, Rifkind sanoo.

– Eurooppa on huomattavasti vauraampi kuin Venäjä, ja se pystyy vastaamaan tähän haasteeseen – jos siihen on tahtoa. Meidän on myös hyödynnettävä Ruotsin ja Suomen uutta Nato-jäsenyyttä Baltian maiden suojelemiseksi. Itämeri on nyt suurelta osin Naton hallinnassa. — Jos Venäjä hyökkäisi Baltian maihin, näiden maiden puolustusta voitaisiin – toisin kuin aiemmin – vahvistaa muutamissa tunneissa ilmateitse ja meritse Ruotsin Gotlannin saarilinnoituksesta, joka on nyt osa Naton aluetta, hän toteaa.

Eurooppalainen ydinpelote

Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1948 saatetaan Rifkindin mukaan olla myös tilanteessa, jossa Yhdysvallat ei enää suojele Eurooppaa Venäjän ydinhyökkäykseltä tai sellaisella kiristämiseltä.

– Se olisi hyvin vakava asia. On kuitenkin jo nyt käytettävissä oleva keino suojata Eurooppaa Venäjän ydinuhilta. Britannia ja Ranska ovat ydinasevaltioita, joilla on huomattavat ydinasearsenaalit. Nämä arsenaalit ovat toki paljon pienempiä kuin Venäjän, mutta niillä voisi silti tuhota Moskovan, Pietarin ja suuren osan Venäjää siinä missä Putin voisi tuhota Länsi-Euroopan, hän sanoo.

Britannian ja Ranskan onkin hänen mukaansa luotava uusi yhteinen ydinpelotestrategia paitsi oman turvallisuutensa, myös koko Euroopan vuoksi.

Vaikka Britannialla on ollut erimielisyyksiä Euroopan unionin kanssa monissa asioissa, silloin kun kyse on kansallisesta turvallisuudesta, edut ovat yhteiset, hän toteaa.

Uusi raportti: Venäjän ydinaseet ovat hyvässä kunnossa ja niitä on tuhansia

Venäjä on saanut ydinaseitaan modernisoitua odotetusti ja on jatkanut niiden olemassaolosta muistuttamista, viimeksi helmikuun lopussa. Ydinpelotteen rakentaminen on ollut kuitenkin harkittua ja vakavaa jo pidempään.

The New York Timesin mukaan syksyllä 2022 puolustusministeri Sergei Šoigu otti yhteyttä puolustusministerikollegoihin Ranskassa, Turkissa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Yhteydenoton aiheena oli se, että Venäjällä oli kuulemma viitteitä siitä, että Ukraina saattaisi räjäyttää ”likaisen pommin”.

Likainen pommi tarkoittaa tavanomaisempaa asetta tai räjähdettä, johon lisätty radioaktiivista materiaalia. Eräänlainen tee-se-itse -ydinpommi, siis.

Samoihin aikoihin Yhdysvaltain tiedustelu havainnoi Venäjän asevoimien johdon keskustelevan taktisen ydinaseen käyttämisestä, kertoivat NY Timesin lähteet. Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin ja asevoimien komentaja Mark Milley pitivät venäläisten vastinpariensa kanssa kolme puhelinpalaveria neljän päivän aikana.

Yhdysvalloille syntyi käsitys, että Venäjä saattoi olla kehittelemässä tekosyytä päästäkseen käyttämään ydinasetta Ukrainassa. Ei mitään kovin isoa, ehkä muutaman kilotonnin kokoinen taktinen ydinase. Mutta lohtu on laiha, kun ajattelee että Yhdysvaltojen elokuussa 1945 Hiroshimaan pudottama Enola Gay -ydinpommi ei ollut sekään kuin 13 kilotonnia.

Yhdysvallat otti kiireesti yhteyttä liittolaisiin, vastustajiin ja valtioihin siltä välitä varmistaakseen mahdollisimman laajan tuen sille, että Venäjä saataisiin puhuttua luopumaan aikeistaan. Yhdysvaltain energiavirasto lähetti Puolaan valmiiksi kalustoa, jolla kerätä mahdollisesta ydinjätteestä näytteitä, joilla selvittää säteilevän materiaalin alkuperää.

NY Timesin lähteet presidentti Joe Bidenin hallinnossa sanovat, että moni tunsi, että maailma oli lähempänä ydinsotaa kuin kertaakaan aikaisemmin vuonna 1962 koetun Kuuban ohjuskriisin jälkeen.

Diplomaattiset ponnistuksiin liittyivät Kiina, Intia ja Turkki. Marraskuussa CIA:n johtaja William Burns tapasi Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n johtajan Sergei Naryškinin Turkin Ankarassa. Maailman uutisotsikoihin tapaamisesta nousi vankienvaihto, mutta myös ydinaseet. Ydinaseella uhkaaminen tuomittiin molemmin puolin. Venäjän presidentti Vladimir Putin perääntyi, jos koskaan tosissaan olikaan. On mahdollista, että ensisijainen tarkoitus oli nimenomaan testata, miten lännessä reagoidaan.

Putin ei ole kuitenkaan lopettanut ydinasejuttujaan. Viimeksi karkauspäivänä hän vastasi puheessaan esillä olleeseen spekulaatioon lähettää länsimaiden joukkoja Ukrainaan, että kaikki mitä länsi keksii, luo todellisen uhan ydinsodalle ja sivilisaation tuhoutumiselle.

Maailman johtava ydinasevalta

Myöhään torstaina Suomen aikaa yhdysvaltalainen ydinuhkaa monitoroiva järjestö julkaisi tuoreimmat laskelmansa Venäjän ydinaseista.

Venäjällä on 5580 ydinasetta, joista taktisia eli taistelukentällä käytettäviä ydinaseita on 1558. Taktisten ydinaseiden määrä on laskenut edellisestä mittauskerrasta hiukan, päättelevät Federation of American Scientists (FAS) -järjestön ydinasetutkijat.

Jon B. Wolfsthalin arvovaltainen tutkijatiimi ei kuitenkaan usko, että Venäjä olisi pienentänyt arsenaaliaan, vaan tuore data on saanut arvioiden tekijät muuttamaan omaa arviotaan.

Wolfstahl on Federation of American Scientists (FAS) -järjestön riskinhallinnan johtaja. FAS:n perustivat ensimmäistä ydinasetta Manhattan-projektissa kehittäneet tiedemiehet vuonna 1945 sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli käyttänyt ydinaseita Hiroshimassa ja Nagasakissa.

Woflstahl tiivisti pohdintojaan useiden FAS:n tutkijoiden koostamasta arviosta viestipalvelu X:ssa. Raportti on luettavissa Bulletin of Atomic Scientists -julkaisun sivuilla.

Siitä käy ilmi, että Venäjä edistyy hankkeessaan päivittää ja nykyaikaistaa kaikki vanheneva tai vanhentunut ydinasekalustonsa. Puolustusministeri Šoigu ilmoitti joulukuussa 2023 että noin 95 prosenttia Venäjän ydinaseista on nykyaikaisia.

Raporttiin tarkkoine lukumäärineen voi tutustua tästä linkistä.

Wolfstahl pitää kiinnostavana, että FAS:n aiempi ennakointi siitä, että Venäjä kasvattaisi ydinasearsenaaliaan, ei näytä toteutuneen. Miksi, on epäselvää, ja Wolfstahlin mukaan asian ymmärtämiseksi tarvittaisiin lisää tietoa.

Venäjä on joka tapauksessa maailman suurin ydinasevalta, ainakin niiden määrän perusteella mitattuna. NY Timesin torstaina julkaisemassa artikkelissa käytetään vielä vuoden 2023 lukua Venäjän ydinaseiden määrästä, mutta sekin ohittaa Yhdysvallat kirkkaasti. Vuonna 2023 Yhdysvalloilla oli 3708 ydinasetta, ja kolmosena ydinkilpailussa tulevalla Kiinalla 410. Ranska, jolla oli viime vuonna 290 ydinasetta, pääsee nyt hädin tuskin viiteen prosenttiin Venäjän ydinaseiden määrästä.

 

 

Venäjän salaisuuksia paljastui: Näin Vladimir Putin käyttäisi ydinasetta

Venäjä on harjoitellut ydiniskua melko matalan kynnyksen sotilaallisena vastauksena. Asia käy ilmi Financial Timesin haltuunsa saamista Venäjän asevoimien asiakirjoista. Asiakirjoja on 29 kappaletta ja ne ovat vuosien 2008 ja 2014 väliltä. Ne sisältävät Venäjän merivoimien sotapeliskenaarioita ja esitelmiä ja niissä punnitaan ydinaseen käyttöä.

– Näistä asiakirjoista käy ilmi, että operatiivinen kynnys ydinaseiden käyttämiseksi on melko matala, jollei toivottu tavoite ole saavutettavissa tavanomaisemmilla menetelmillä, kommentoi FT:lle Carnegien Venäjän ja Euraasian keskuksen johtaja Alexander Gabuev.

Asiakirjoissa, jotka koskevat sotapelin skenaariota, on Venäjän vastustajaksi esitetty Kiina. Asiakirjoissa Venäjän harjoitusnimi on ”Pohjoinen federaatio” ja Kiinan ”Etelä”. Harjoitusasiakirjassa kuvataan kuvitteellisen Kiinan kuvitteellinen hyökkäys, johon Venäjä vastaisi taktisella ydiniskulla hyökkäysjoukkojen toisen aallon pysäyttämiseksi.

Maiden välit alkoivat lähentyä, kun Xi Jingping nousi valtaan vuonna 2012, mutta todellisuudessa maiden välinen ydiniskut kieltävä sopimus on peruja jo vuodelta 2001. Silti Venäjä on vuosina 2008–2014 pitänyt mahdollisuuden mielessä – muutoin FT:n haltuunsa saamat asiakirjat puhuisivat toisenlaista kieltä.

Kiinan ulkoministeriö kommentoi asiakirjavuotoa FT:lle korostaen Venäjän ja Kiinan ystävällisiä välejä. Ulkoministeriön mukaan teorioille siitä, että valtiot olisivat uhkia toisilleen, ei ole markkinoita kummassakaan maassa. Kremlistä ei vastattu kommenttipyyntöön.

Asiakirjavuodossa on myös Venäjän merivoimien koulutusaineistoa. Yhdessä esityksessä linjataan yleisemmin reunaehtoja ydiniskun käyttämiselle. Niitä ovat esimerkiksi vihollisen pääsy Venäjän rajojen sisäpuolelle, rajoja turvaavien joukkojen tappio, tai vihollisen hyökkäyksen väistämätön uhka konventionaalisilla aseilla.

Koulutusaineistossa linjataan myös erilaisia yhdistelmiä tappioista, jotka voisivat johtaa peruuttamattomalla tavalla johtaa siihen, että Venäjä epäonnistuisi merkittävän vihollisaggression pysäyttämisessä tai jotka johtaisivat siihen, että Venäjän valtion turvallisuus vaarantuisi kriittisesti. Näitä ovat esimerkiksi se, että 20 prosenttia ballistisia ohjuksia kuljettavista sukellusveneistä tai 30 prosenttia ydinsukellusveneistä tuhoutuisi. Vaihtoehtoina esitetään myös kolmen risteilijäluokan aluksen tai kolmen lentokentän tuhoutuminen tai yhtäaikainen isku rannikon pää- ja reservin komentokeskuksiin tai esikuntiin.

Venäjän asevoimien odotetaan myös pystyvän käyttämään taktista ydinasetta pidäkkeenä toisten valtioiden aggressiota vastaan ja ”pysäyttämään aggressiota” sekä estämään Venäjän asevoimia häviämästä taisteluita tai menettämästä alueita.

Brittiläisen ajatushautomo Rusin (Royal United Services Institute) vanhempi tutkija Jack Watling huomautti, että kyse on aineistosta joilla joukkoja koulutetaan kohtaamaan erilaisia tilanteita, ei mistään sääntökirjasta ydinaseiden käyttämiseksi.

– Tällä tasolla yksiköiden edellytyksenä on, että päätöksentekijät säilyttävät uskottavan mahdollisuuden käyttää ydinaseita. Se on poliittinen ratkaisu, Watling sanoi FT:lle.

Asiantuntijoiden mukaan aineistoista ja mahdollisesta ydinasepolitiikasta Kiinaa kohtaan ei voida tehdä suoria johtopäätöksiä Venäjän ydinasepolitiikasta esimerkiksi Ukrainassa. Aineisto osoittaa ensi sijassa, että Venäjä käyttäisi ydinasetta varhaisessa vaiheessa estääkseen itseään ajautumasta syvemmälle konfliktiin, sanoo ajatushautomo IISS:n strategian ja asevalvontayksikön johtaja William Alberque.

– He puhuvat vastustajien ”vakavoittamisesta”. He ikään kuin selvittäisivät varhaisista voitoistaan juopuneen vihollisen pään esittelemällä ydinasettaan, Alberque sanoi.

Siinä missä ydinisku Kiinaa tai Yhdysvaltoja vastaan voisi toimiakin noin, ydinisku Ukrainaan todennäköisesti vain eskaloisi tilannetta ja johtaisi siihen, että Yhdysvallat tai Britannia tekisi intervention Ukrainaan.

– Ja se on ehdottomasti viimeinen asia, mitä (Vladimir) Putin tahtoo.

 

 

Suomella on useita mahdollisia tapoja osallistua Naton ydinasepolitiikkaan

Tiistaina julkaistun tutkimuksen mukaan Naton jäsenet osallistuvat liittokunnan ydinasepolitiikkaan vaihtelevin panostuksin, mikä antaa Suomellekin valinnan mahdollisuuksia.

Ulkopoliittisen instituutin ja Tampereen yliopiston tutkimuksessa syvennytään Naton ydinasepelotteeseen.

– Liittokunnan linjausten mukaan Yhdysvaltain strategiset ydinasekyvyt ovat Naton turvallisuuden perimmäinen takuu. Puolustusliiton ydinasepelote onkin tiiviissä yhteydessä Yhdysvaltojen ydinasepelotteeseen, ja liittokunnan ydinaseoperaatioita suunnitellaan ja johdetaan viime kädessä Yhdysvalloista.

Tutkimusraportin mukaan Naton pelotetta ja puolustusta vahvistavien toimien painopiste on viime vuosina ollut sen tavanomaisissa sotilaallisissa kyvyissä.

– Huolimatta turvallisuusympäristön kiristymisestä Nato ei ole tehnyt perustavanlaatuisia muutoksia ydinasepolitiikkaansa, joka on saanut nykyisen muotonsa kylmän sodan päättymisen jälkeisinä vuosina.

Kansainvälisen ydinasejärjestyksen painopiste on kuitenkin siirtymässä asevalvonnasta pelotetoimiin. Myös Nato on linjannut kehittävänsä ydinasepelotettaan, tutkimuksessa todetaan.

Yhdysvaltain Eurooppaan sijoitettujen ydinaseiden isännöintiin liittyvää infrastruktuuria on uudistettu.

– Ydinasejakojärjestelmän laajentamisesta on myös käyty keskustelua. Puola on julkisesti, mutta tuloksetta, toivonut amerikkalaisydinaseita omalle maaperälleen. Lisäksi Nato pyrkii harjoittelutoiminnassaan ottamaan paremmin huomioon mahdollisten kriisien ydinaseulottuvuuden.

Vaikka Naton tavoitteena on osallistaa mahdollisimman laaja liittolaisjoukko sen ydinasepolitiikan toimeenpanoon, Suomella on liikkumatilaa omien valintojensa suhteen.

– Suomi voi halutessaan pidättäytyä passiivisessa roolissa osallistuen ydinasepelotteeseen liittyvään suunnittelutoimintaan. Suomi voi myös vaihtoehtoisesti harjoittaa aktiivisempaa politiikkaa esimerkiksi korvamerkitsemällä sotilaallisia kykyjään Naton ydinaseoperaatioiden tukitoimiin tai jopa pyrkimällä ottamaan osaa Naton ydinasejakojärjestelyihin, tutkimuksessa todetaan.

Norja ja Tanska ovat pitkän jäsenyytensä aikana yhdistäneet ydinasekriittiset poliittiset linjaukset verrattain aktiiviseen rooliin Naton ydinaseoperaatioiden sotilaallisissa tukitoimissa.

– Suomen odotetaan jäsenyytensä alkutaipaleella ennen kaikkea vahvistavan ydinaseisiin liittyvää osaamistaan. Ydinasepelotteen ohella Nato näkee ydinasevalvonnan keskeisenä strategista vakautta vahvistavana elementtinä, ja Suomelta odotetaankin aktiivisuutta ja aloitteellisuutta liittolaisten välisissä asevalvontaa koskevissa keskusteluissa, tutkimuksessa sanotaan.

Raportin ovat kirjoittaneet Ulkopoliittisen instituutin Jyri Lavikainen, Matti Pesu ja Iro Särkkä sekä Tampereen yliopiston Tapio Juntunen. Julkaisu kuuluu valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjaan.

EPP-johtajan mukaan EU tarvitsee oman ydinasepelotteen

Euroopan kansanpuolueen (EPP) puheenjohtajan Manfred Weberin mukaan Euroopan unionin on varauduttava sotaan ilman Yhdysvaltojen apua ja rakennettava oma ydinasepelotteensa.

Euroopan parlamentin suurimman ryhmän puheenjohtaja perusteli Politicon haastattelussa vaatimustaan sillä, jos Natoon skeptisesti suhtautuva Donald Trump valitaan USA:n presidentiksi. Hänen mukaansa Euroopan pitää ottaa muutenkin lisää vastuuta puolustuksestaan.

– Riippumatta siitä kuka Amerikassa valitaan, Euroopan on kyettävä seisomaan omillaan ulkopolitiikassa ja pystyttävä puolustamaan itseään itsenäisesti, Weber sanoo.

Naton pelote nojaa tällä hetkellä USA:n ydinkärkiin, joita on sijoitettu kuuteen sotilastukikohtaan Belgiassa, Saksassa, Italiassa, Alankomaissa ja Turkissa.

EU-maista ainoastaan Ranskalla on omia ydinaseita. Presidentti Emmanuel Macron ehdotti vuonna 2020, että Ranskalla voisi olla aiempaa suurempi rooli Euroopan yhteisessä puolustuksessa. Saksan silloinen liittokansleri Angela Merkel ei kuitenkaan innostunut ajatuksesta.

Viime vuonna Macron toisti ehdotuksensa. Weberin mukaan nyt voisi olla oikea aika aloittaa keskustelut asiasta.

– Haluaisin nähdä Euroopan oman ydinasepelotekyvyn pitkän aikavälin tavoitteena, hän toteaa.

– Mutta ennen kuin se on realistista, meidän pitäisi tarttua Macronin ehdotukseen ja miettiä, kuinka Ranskan ydinasearsenaali voitaisiin sisällyttää eurooppalaisiin rakenteisiin.

Yhteistyötä voisi Weberin mukaan myös tehdä EU:sta eronneen Britannian kanssa. Maalla on 260 ydinkärkeä.

 

 

Katastrofi Kiinan ydinasejoukoissa: Ohjuksissa vettä polttoaineen tilalla, siilojen luukut eivät aukea

Kiinan strategisten ohjusjoukkojen huippukenraalien ”puhdistuksen” takana oli julki tulleiden amerikkalaisten tiedustelutietojen mukaan häkellyttäviä korruptiopaljastuksia. Asiantuntijan mukaan uudet tiedot muuttavat arvioita Kiinan ydinaseiden modernisoinnin etenemisestä.

Kiinan presidentti Xi Jinpingin on kerrottu erottaneen yllättäen kaksi ohjusjoukkojen johtavaa kenraalia ja heidän alaisiaan viime vuoden elokuun alussa. Tuolloin uutisoitiin, että toista kenraaleista epäiltiin korruptiosta.

Bloombergin nyt julkistamat amerikkalaiset tiedustelutiedot paljastavat, millaisesta skandaalista tapauksessa oli todellisuudessa kyse. Tiedusteluraportissa kerrotaan esimerkiksi polttoaineen sijasta vedellä täytetyistä ohjuksista sekä Länsi-Kiinaan sijoitetuista strategisten ydinohjusten siiloista, joiden massiiviset luukut eivät toimi niin, että ohjus voitaisiin edes laukaista.

Ydinaseiden asiantuntija ja Yhdysvaltain tieteentekijöiden järjestö FAS:n ydinasetietohankkeen johtaja Hans Kristensen arvioi X-palvelussa, että uudet tiedot ovat tärkeitä, kun arvioidaan Kiinassa käynnissä olevaa ydinasearsenaalin modernisointia. Hän harmittelee, ettei tietoja massiivisesta korruptiosta ja sen seurauksista ole sisällytetty julkisiin tiedusteluraportteihin. Kristensen on jakanut alta löytyvän satelliittikuvan siilosta, jonka hän epäilee kuuluvan viallisten joukkoon.

Bloombergin puolustus- ja tiedusteluasioista vastaava tuottaja Peter Martin sanoo X-palvelussa korruptiopaljastusten herättäneen kysymyksiä Kiinan kyvystä käydä sotaa.

– Kiinan ohjusjoukkojen ja Kiinan puolustusteollisuuden korruptio on niin laajaa, että amerikkalaisviranomaiset arvioivat nyt Xin harkitsevan aiempaa vähemmän todennäköisesti merkittäviin sotilaallisiin toimiin ryhtymistä tulevina vuosina, Martin kirjoittaa.

Kiinan on varoitettu kasvattavan ydinasekykyjään valtavaa vauhtia. Kiinan on muun muassa havaittu rakentaneen valtavia viime vuosina suuria määriä uusia ydinasesiiloja. Uudet tiedot korruptiosta ja rakennusongelmista saattavat laskelmat Kiinan todellisista kyvyistä kuitenkin kyseenalaisiksi.

LUE MYÖS:
Kiinan varoitetaan lisäävän ydinaseitaan nopeaan tahtiin

Kreml viestii ydinsodasta, aseita virtaa Ukrainaan

Kun Vladimir Putin esiintyi vaikutusvaltaiselle kuulijakunnalle lokakuun alussa Sotšissa, uhittelu Venäjän ydinaseiden tuhovoimalla oli hänen puheissaan vahvasti läsnä.

Tässä ei ollut amerikkalaistutkija Steven Piferin mukaan suoranaisesti mitään uutta, sillä niin Putin kuin useat muut Venäjän edustajat ovat jo kauan harjoittaneet ydinaseisiin nojaavaa sapelinkalistelua välillä hienovaraisemmin, toisinaan taas hyvinkin jyrkin äänenpainoin. Tavoitteena on saada Ukraina luopumaan vastarinnasta ja länsi Ukrainan tukemisesta.

– Ydinaseuhkauksilla on ollut vain rajallista menestystä. Ne eivät ole saaneet Ukrainaa antautumaan, ja vaikka ne ovat hidastaneet länsimaiden päätöksiä asetoimituksista, ne eivät ole pysäyttäneet asevirtaa, Yhdysvaltain Kiovan-suurlähettiläänä 1998–2000 toiminut Pifer sanoo Brookings-ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

– Venäjän puheenvuorojen kakofonia on tuottanut ydinasesignaaleja, jotka ovat sekavia, ristiriitaisia ja joita pidetään yhä useammin bluffina. Tämän ei pitäisi miellyttää Kremliä eikä myöskään länttä, hän toteaa.

Steven Pifer työskentelee nykyisin turvallisuuspolitiikan tutkijana Stanfordin yliopistossa ja Brookings-ajatushautomossa.

Ydinsodalla uhkailu oli Piferin mukaan huipussaan syksyllä 2022, jolloin Venäjän joukot kärsivät vakavia takaiskuja Ukrainassa. Sen jälkeen Putin ja ulkoministeri Sergei Lavrov ovat jossain määrin lieventäneet retoriikkaansa. Venäjän sotilasjohto on pysynyt aiheesta lähes tyystin vaiti.

Samaan aikaan muun muassa ex-presidentti Dmitri Medvedev ja duuman puhemies Vjatšeslav Volodin ovat viljelleet uhkauksia entiseen tapaan. Myös Kremlin ohjauksessa toimivan RT:n päätoimittaja Margarita Simonjan ja valtiontelevision tähtijuontaja Vladimir Solovjov ehdottelevat ydiniskuja estoitta ja tiuhaan.

Viimeksi pari viikkoa sitten nimekäs venäläistutkija Sergei Karaganov suositteli ydiniskuja Länsi-Eurooppaan ja väitti symmetristen vastatoimien riskiä suhteellisen vähäiseksi.

Pifer pitää kyseenalaisena ajatusta, että Venäjän ydinaseuhittelu olisi saanut Yhdysvallat ja muu länsimaat pidättäytymään suorasta puuttumisesta Vladimir Putinin Ukrainaa vastaan aloittamaan sotaan.

– On epätodennäköistä, että Nato olisi lähettänyt joukkoja muutenkaan. Ukraina ei ole pyytänyt länneltä sotilaita, vaan ainoastaan aseita ja ammuksia. Ei ole todisteita siitä, että liittokunnan sisällä olisi käyty keskustelua Naton joukkojen suorasta osallistumisesta taisteluihin, hän sanoo.

– Kremlin pyrkimykset viestiä eskalaation mahdollisuudesta jopa ydinsodan tasolle ovat kenties hidastaneet – mutta eivät ole estäneet – yhä kehittyneempien aseiden virtaamista Ukrainaan, Steven Pifer toteaa.

Putinin hallinto on hänen mukaansa epäonnistunut ”punaisten linjojensa” vetämisessä, niiden ylittämisen seurausten selkeässä määrittelyssä ja myös niiden täytäntöönpanossa.

– Tämä koskee myös ydinaseuhkauksia. Kreml ei voi olla tyytyväinen lännessä vallitsevaan arvioon, jonka mukaan Venäjän punaiset linjat ovat pelkkää bluffia.

Tämä on hänen mukaansa ongelma paitsi Venäjälle, myös lännelle, sillä väärinkäsityksen tai virhearvioinnin hinta voi jossain myöhemmässä tilanteessa osoittautua katastrofaalisen korkeaksi.

Tutkija Venäjän ydinasepuheista IL:lle: Vain täysin mielenvikaiset eivät ajattele tekojensa seurauksia

– Pelotteen logiikkaan kuuluu, että sellaisia kehityskulkuja ei voi ikinä sulkea täysin pois, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen sanoo Iltalehden haastattelussa.

– Olemme tekemisissä gangsterivaltion kanssa. Meidän täytyy ymmärtää, että jos heillä on väline käytössään, jolla he voivat saada jotain merkittävää etua, niin luonnollisesti he pohtivat mahdollisuutta sen käyttämiseen, hän jatkaa.

Lavikaisen mukaan Venäjä ei päätä ydinaseen käyttämisestä tyhjiössä, vaan Yhdysvallat voi aina vaikuttaa Venäjän päätöksiin.

– Elämme molemminpuolisen pelotteen maailmassa, jossa pystymme oikeasti rankaisemaan Venäjää ydinaseen käytöstä. Meillä on aina sanamme sanottavana siinä, kuinka järkevää se on, hän sanoo.

Yhdysvallat on uhkaillut Venäjää seurauksilla, jos Venäjä käyttäisi ydinasetta Ukrainassa. Tarkoitus on tehdä Venäjälle selväksi, että ydinaseen käyttäminen on aina huonoin vaihtoehto Venäjälle.

– Vain täysin mielenvikaiset eivät ajattele tekojensa seurauksia, Lavikainen toteaa.

Lavikaisen mukaan Venäjän viestintä ydinaseiden mahdollisesta käyttämisestä on ollut harkittua. Venäjä on myös jättänyt aina takaportin olla käyttämättä ydinasetta. Venäjä sanoo puolustavansa aluettaan ”kaikin mahdollisin keinoin”, mutta tähän mennessä se ei ole käyttänyt ydinasetta, vaikka Ukraina on vapauttanut siltä alueita, joiden Venäjä väittää kuuluvan itselleen.

– Tästä jo näemme, että siellä laskelmoidaan tekojen seurauksia, Lavikainen sanoo Iltalehdelle.

Pekka Toveri presidentin ydinasepuheesta: Uhkailu on päivä päivältä pahempaa

Kokoomuksen kansanedustaja, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri pitää tasavallan presidentti Sauli Niinistön puheita ydinaseiden uhasta perusteltuina. Presidentti Niinistö varoitti viime viikolla, että Ukrainan sodan myötä riski ydinaseiden käytölle on ”aivan valtava.”

Kenraali-kansanedustaja sanoo Verkkouutisten Sanna Ukkola Showssa, että presidentin puheet ovat varsin realistisia.

– No se on tosiasian toteamista, että kyllähän näin on, Pekka Toveri  toteaa Sanna Ukkolan haastattelussa.

– Meillä on naapurissa rappeutuva suurvalta jolla on noin 1 500 ydinkärkeä operatiivisessa valmiudessa, ainakin jonkinlaisessa. Ja useita tuhansia varastossa.

Toveri uskoo, että ydinaseiden käytön todennäköisyys kasvaa sitä mukaa, kun Venäjän ja sen yhä epätoivoisemmaksi muuttuvan presidentti Vladimir Putinin tilanne käy tukalammaksi. Pian Putin ei välttämättä näe muita vaihtoehtoja.

– Mitä heikommaksi Venäjä menee, sen aggressiivisemmin se käyttäytyy. Mitä vähemmän Putinilla on vaihtoehtoja, sitä valmiimpi hän on ottamaan riskejä, Pekka Toveri kertaa.

Tasavallan presidentin puheesta huolimatta kansanedustaja-kenraalimajuri ei näe ydinaseriskiä vielä kovinkaan suurena. Kehitys on hänestä kuitenkin vääränsuuntainen.

– Tämä Venäjän ydinaseuhkailu menee päivä päivältä pahemmaksi. En pidä sitä riskiä vielä kauhean suurena, mutta kyllä se riski on selkeästi noussut verrattuna siihen mikä tilanne oli vielä muutama vuosi sitten.

Ellei länsi vastaa ydinaseilla pelotteluun, Vladimir Putin jatkaa sitä

Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssotansa helmikuussa 2022 Kreml on toistuvasti uhkaillut ydinaseiden käytöllä, jos länsi jatkaa aseapuaan Ukrainalle. Taktiikka on osoittautunut tutkija Olivia Jantšikin mukaan erittäin tehokkaaksi, sillä riskejä kaihtelevat läntiset johtajat ovat tietoisesti hidastaneet asetoimituksia Ukrainaan pelätessään konfliktin eskaloitumista ydinsodaksi.

– Tällaisella epäröinnillä voi olla tulevaisuudessa vakavia vaikutuksia kansainväliseen turvallisuuteen. Ellei länsi vastaa Vladimir Putinin ydinasepelotteluun, on hyvin todennäköistä, että hän jatkaa tällaista taktiikkaa. Jotkut muut pyrkivät väistämättä seuraamaan hänen esimerkkiään. Tämä voi syöstä koko maailman uuteen kansainvälisen epävakauden aikakauteen valtioiden kiiruhtaessa varmistamaan oman ydinpelotteen myös itselleen, Atlantic Council -ajatushautomon Euraasia-keskuksessa työskentelevä Jantšik toteaa artikkelissaan.

– Suuri osa Venäjän sapelinkalistelusta on hänen mukaansa ollut tarkoituksellisen epämääräistä ja sen koreografia huolella suunniteltua, jotta vaikutus olisi mahdollisimman suuri. Sodan ensimmäisinä päivinä Vladimir Putin ilmoitti hyvin julkisesti asettavansa maansa ydinasevoimat erityiseen hälytystilaan ja varoitti, että jokainen, joka yrittää puuttua Venäjän hyökkäykseen, joutuu kohtaamaan seurauksia, jollaisia ”ette ole koskaan historiassanne kokeneet”, Jantšik sanoo.

Syyskuussa 2022 Putin toisti uhkauksensa ja varoitti, että kyse ei ole bluffista. Entinen presidentti ja pääministeri Dmitri Medvedev, joka toimii nykyisin Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajana, on laukonut ydinuhkauksia vielä useammin ja rajumpia sanakäänteitä viljellen.

Vaikka tällaiset uhkaukset rikkovat valtioiden välisen vastuullisen kanssakäymisen normeja, ne ovat Jantšikin mukaan sopusoinnussa sen tarkoituksellisen epämääräisyyden kanssa, joka ydinasedoktriiniin tyypillisesti kuuluu. Hän viittaa brittiläisen Chatham House -ajatushautomon kansainvälisen turvallisuuden tutkimusohjelmassa toimivan Marion Messmerin lausuntoon, jonka mukaan liian yksiselitteisesti ilmaistu punainen linja houkuttelee vastustajaa iskemään juuri sen alle.

Kreml pyrkii ydinaseuhittelullaan ylläpitämään mahdollisimman suurta epävarmuutta ja keskittämään länsimaiden huomion mahdollisten virhearviointiensa riskeihin, Jantšik arvioi.

– Venäjä on uhkaillut ydinaseiden käytöllä tai vihjaillut siitä monissa eri yhteyksissä, mutta pysytellyt tarkoituksellisen epämääräisenä mahdollisten laukaisevien tekijöiden suhteen luodakseen illuusion, että Putin on valmis käyttämään ydinaseita matalalla kynnyksellä, hän sanoo.

– Kun jokainen Kremlin esittämistä punaisista linjoista on ylitetty, Putinin ydinaselinja ei kuitenkaan ole muuttunut. Vuoden 2022 lopulla Ukraina vapautti useita miehitettyjä kaupunkeja, jotka Putin itse oli aiemmin julistanut ”ikuisesti” venäläisiksi, mutta edes siihen ei vastattu ydinasein, kuten oli uhattu, hän toteaa.

– Jos Putinin sallitaan normalisoida ydinaseilla kiristäminen ulkopolitiikan välineenä, pitkäaikaiset ydinsulkualoitteet romahtavat ja maailma siirtyy uuteen vaaralliseen ydinaseistetun epävakauden aikakauteen, Jantšik varoittaa.

”Venäläiset tuskin vastustaisivat edes ydinaseen käyttöä”

Kremlin suosiota nauttiva ulkopoliittinen ajattelija, professori Sergei Karaganov esitti kesäkuussa ennalta ehkäisevää ydiniskua Eurooppaan – esimerkiksi puolalaiseen yli 500 000 asukkaan Poznanin kaupunkiin – Venäjän tavoitteiden turvaamiseksi Ukrainassa ja sen ulkopuolella.

Center for European Policy Analysis -ajatushautomon julkaiseman venäläistutkija Maksim Startšakin artikkelin mukaan Karaganov myönsi, että ratkaisu olisi moraalisesti hirvittävä.

Ellei Venäjä kykene lakaisemaan kokonaisia kaupunkeja maan päältä, seurauksena kuitenkin olisi Karaganovin mukaan paitsi Venäjän, myös koko muun inhimillisen sivilisaation lopullinen tuho. Siksi päätös ydiniskuista on hänen mukaansa vaikeudestaan huolimatta välttämätön.

Monet venäläisasiantuntijat ovat tuominneet Karaganovin retoriikan. Lisäksi riippumattomana pidetyn Levada-keskuksen huhtikuussa toteuttamassa kyselyssä vain 29 prosenttia vastaajista sanoi katsovansa, että ydinaseiden käyttö Ukrainaa vastaan voisi olla oikeutettua, kun taas 56 prosenttia suhtautui siihen kielteisesti.

Startšakin mukaan maailma ei kuitenkaan voi huokaista helpotuksesta, sillä tilanne on huomattavasti monimutkaisempi ja masentavampi.

Kuin lauma sopuleita

Jos Kreml päättäisi muuttaa linjaansa, yleinen mielipide todennäköisesti mukautuisi siihen kuten monta kertaa aiemminkin, Startšak arvioi.

Kun vielä joulukuussa 2021 vain 37 prosenttia venäläisistä piti sotaa Ukrainan kanssa mahdollisena ja yli 50 prosenttia epätodennäköisenä tai mahdottomana, heti täysimittaisen sodan alettua helmikuussa 2022 peräti 81 prosenttia venäläisistä kertoi kannattavansa sitä.

– Vaikka venäläiset eivät siis ehkä halunneet tai odottaneet sotaa, he tukivat Kremlin päätöstä heti sodan alettua, Startšak sanoo.

– Miksikö? No pitkälti siksi, että venäläiset uskovat, että vastuu tapahtumista on täysin Venäjän vastustajilla. Neljä kuukautta ennen täysimittaista sotaa noin puolet venäläisistä uskoi, että Donbasin konfliktia lietsoivat Yhdysvallat ja Nato. Juuri ennen helmikuuta 2022 niin ajatteli 60 prosenttia, hän toteaa.

– Sodan aikana 62–69 prosenttia venäläisistä kertoo television olleen heidän tärkein tietolähteensä, ja siihen luotetaan kaikista lähteistä eniten. Televisio lähettää säännöllisesti asiantuntijoiden, juontajien ja kansanedustajien kehotuksia ydiniskuun. Venäjän televisio esittää ydiniskun samantyyppisenä välttämättömyytenä kuin Ukrainan valtauksen.

Edes ydinpommi ei herättäisi

Venäjän yhteiskunnassa ei Startšakin mukaan ole moraalisia tai poliittisia rajoja, joita ei saisi ylittää. Kansalaisten enemmistö on yksinkertaisesti passiivinen ja mukautuva, valmis alistumaan valtiojohdon tekemiin päätöksiin.

– Kuuliaisuutta ei sanele ainoastaan passiivisuus, vaan myös pelko työnantajan ja valtion kostotoimista. Kansalaiset ovat siitä hyvin tietoisia, ja protesteja harkitsevien osuus on pysynyt viime kuukausina vain 12 prosentissa. Osallistumisesta mielenosoituksiin voidaan nyt määrätä ankaria sakkoja ja vankeutta, hän sanoo.

– Venäläinen yhteiskunta ei osoittanut mieltään jatkuvassa joukkomielenosoituksessa, kun sota alkoi tai kun arkkuja alkoi saapua, kun kutsunnoista ilmoitettiin tai kun Venäjän raja-alueet alkoivat joutua pommitusten kohteeksi tai kun räjähtävät lennokit iskivät Moskovaan. On turvallista päätellä, että venäläiset eivät nouse vastarintaan, vaikka Vladimir Putin laukaisisi ydinpommin, hän toteaa.

Aljaksandr Lukashenka: Valko-Venäjä on valmis käyttämään ydinaseita

Valko-Venäjän diktaattorin Aljaksandr Lukashenkan mukaan maa on valmis käyttämään Venäjältä saatuja ydinaseita ”ulkomaisen aggression” edetessä. Asiasta kertoo muun muassa yhdysvaltalainen CNN.

Lukashenkan torstaina antama lausunto liittyy jännittyneeseen tilanteeseen Valko-Venäjän ja sen naapureina olevien Nato-maiden rajalla. Lukashenka varoittaa Valko-Venäjän provosoimisesta, sillä hänen mukaansa ”maa vastaa (provokaatioihin) välittömästi kaikella, mitä meillä on”, mukaan lukien ydinaseet.

– Emme tuoneet ydinaseita tänne pelotellaksemme muita.

– Siksi käytämme niitä heti, kun aggressio meitä vastaan aloitetaan, Lukashenka sanoi CNN:n mukaan.

Valko-Venäjällä on ollut keskeinen rooli Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa. Vaikka maa ei virallisesti ole sodassa osapuolena, se on sallinut venäläisten joukkojen kulkemisen rajojensa kautta. Maahan on viime aikoina sijoitettu myös Venäjän ydinaseita.

Siitä ei ole luotettavaa tietoa, kuinka paljon Venäjän ydinaseita Valko-Venäjän alueelle on siirretty.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)