Verkkouutiset

Työllisyys

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuhansia työttömiä voitaisiin kuntouttaa työelämään

Eduskunnan varapuhemies Tarja Filatovin (sd.) mukaan osatyökykyisten laajempi työllistyminen olisi tarpeellinen panos kansantalouteen, mutta se olisi tehtävä heidän voimavaransa huomioiden.

Hän toteaa, että Suomessa on kymmeniä tuhansia työttömiä, jotka eivät ole työkykyisiä, mutta joista iso osa voisi kuntoutuksen ja tuen avulla työllistyä heille räätälöityihin töihin.

– Hyvinvointivaltio edellyttää korkeaa työllisyysastetta. Työllisyysasteen nostaminen edellyttää, että mukaan saadaan aikaisempaa enemmän myös niitä, joiden työllistymisen tiellä on työkykyyn liittyviä haasteita, Filatov toteaa tiedotteessa.

Hallitus pyrkii lisäämään työtunteja kannustamalla osa-aikaisia työntekijöitä kokoaikaiseen työhön. Varapuhemiehen mukaan tavoite on ymmärrettävä, mutta monelle osatyökykyiselle juuri osa-aikainen työ on ainut mahdollisuus olla työelämässä.

– On pidettävä huoli, että lapsi ei mene pesuveden mukana ja käykin niin, että työvoimaa vetäytyy kokonaan työmarkkinoilta, Tarja Filatov sanoo.

Aihe on yhteydessä mielenterveyden ongelmiin, jotka aiheuttavat vuosittain yli yhdentoista miljardin euron kustannukset yhteiskunnalle. Kustannukset syntyvät pääosin sairauspäivärahoista ja työkyvyttömyyseläkkeistä.

– Jos mielenterveyden häiriöistä kärsivillä olisi yhdenvertainen pääsy työmarkkinoille, voisi työllisyysasteemme nousta neljällä prosenttiyksiköllä, Tarja Filatov sanoo.

Handelsbankenin mukaan talous menossa kohti parempaa

Handelsbanken arvioi, että Suomen taloudessa nähdään neljännesvuosikasvua tänä vuonna.

– Viime vuoden heikko kasvuperintö ja hallituksen kehysriihipäätökset kuitenkin tarkoittavat, että talous kokonaisuutena supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Ennusteen mukaan taloudellinen toimeliaisuus kohenee vuosina 2025–26. Suomen talous kasvaa 1,5 prosenttia ensi vuonna ja 1,6 prosenttia vuonna 2026.

Talouden kasvuvetureina toimivat kotimainen kysyntä ja vienti vuosina 2024–2026. Viennin kasvu piristyy, mutta tuonti kasvaa ennustejaksolla vientiä nopeammin.

Pankin mukaan inflaatio hidastuu tänä vuonna, vaikka hallituksen päätös nostaa arvonlisäveroa nostaa hintoja ja jarruttaa inflaation laskua. Ennustamme inflaation hidastuvan 2,3 prosenttiin tänä ja ensi vuonna. Vuonna 2026 inflaatio laskee 1,8 prosenttiin.

Rahapolitiikan keventyminen ja inflaation hidastuminen tukevat kotitalouksien kulutusta, investointeja ja vientiä ennustejaksolla.

Työttömyys kääntyy laskuun

Työttömyys on kasvanut Suomessa alkuvuonna. Handelsbanken odottaa, että työttömyysaste saavuttaa huippunsa tämän vuoden toisella neljänneksellä ja kääntyy sen jälkeen laskuun talouden aktiviteetin vilkastuessa. Työttömyysaste on 7,8 prosenttia vuonna 2024 ja laskee 6,9 prosenttiin vuonna 2026.

Heikon alkuvuoden seurauksena vanhojen osakeasuntojen hinnat laskevat tänä vuonna 1,5 prosenttia. Pankin arvion mukaan vanhojen osakeasuntojen hintojen kuitenkin toipuvan kuluvan vuoden aikana. Ensi vuonna vanhojen osakeasuntojen hinnat nousevat kolme prosenttia.

– Suomen talous on menossa kohti parempaa. Näkymien parantuminen päävientimarkkinoilla piristää vientiä. Kotimaista kysyntää tukevat Euroopan keskuspankin koronlaskut, inflaation hidastuminen ja palkansaajien reaaliansioiden koheneminen. Asuntomarkkinoillakin syvin kuoppa on jo takanapäin, Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen ennakoi.

Handelsbanken katsoo, että euroalueella inflaatio on hidastunut alkuvuonna siihen malliin, että Euroopan keskuspankki aloittaa 0,25 prosenttiyksikön koronlaskut kesäkuussa ja laskee talletuskoron kahteen prosenttiin vuonna 2026.

Suomalaisten asuntovelallisten näkökulmasta tämä tarkoittaa, että euriborkorot laskevat selvästi tulevina vuosina.

Työttömyysasteen trendiluku oli huhtikuussa 8,2 prosenttia

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 15–74-vuotiaita työllisiä oli kuluvan vuoden huhtikuussa 17 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli huhtikuussa 41 000 enemmän vuoden takaiseen verrattuna.

20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiluku oli 77,1 prosenttia. 15–74-vuotiaiden työttömyysasteen trendiluku oli 8,2 prosenttia.

20–64-vuotiaiden työllisyysaste eli työllisten osuus 20–64-vuotiaista oli huhtikuussa 76,3 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli tässä ikäryhmässä 77,8 prosenttia.

20–64-vuotiaiden miesten työllisyysaste laski 0,7 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta 76,6 prosenttiin, ja naisten työllisyysaste laski 2,3 prosenttiyksikköä 76,1 prosenttiin.

20–69-vuotiaiden työllisyysaste laski viime vuoden huhtikuusta 1,2 prosenttiyksikköä 70,7 prosenttiin.
Miesten työttömyys kasvoi viime vuoteen verrattuna

15–74-vuotiaita työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan tämä vuoden huhtikuussa 263 000, mikä oli 41 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä miehiä oli 157 000 ja työttömiä naisia 105 000.

15–74-vuotiaiden työttömyysaste, eli työttömien osuus työvoimasta, oli huhtikuussa 9,2 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 7,9 prosenttia.

Miesten työttömyysaste oli 10,6 prosenttia, mikä oli 2,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. Naisten työttömyysaste oli 7,7 prosenttia, mikä oli 0,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin.

15–24-vuotiaiden työttömyysaste oli huhtikuussa 24,7 prosenttia, mikä oli 2,1 prosenttiyksikköä enemmän vuoden takaiseen verrattuna. Nuorten työttömyysasteen trendiluku oli 18,5 prosenttia. 15–24-vuotiaiden nuorten työttömien osuus saman ikäisestä väestöstä oli 13,2 prosenttia.

Työvoiman ulkopuolella olevia 15–74-vuotiaita oli vuoden 2024 huhtikuussa 1 299 000, mikä oli 2 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työvoiman ulkopuolella olevia miehiä oli 27 000 vähemmän ja naisia 29 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Työpaikkojen määrä väheni selvästi alkuvuonna

Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä 60000, kun vuotta aiemmin määrä oli 80800. Tilastokeskuksen tiedot kuvaavat maaliskuun ensimmäisen päivän tilannetta.

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä avoimet työpaikat vähenivät merkittävästi vuodentakaiseen verrattuna Helsinki-Uudenmaan suuralueella (-9100) sekä Länsi-Suomessa (-8300). Muualla työpaikkojen määrä väheni hieman tai pysyi ennallaan.

Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä avoimista työpaikoista 36700 eli 61 prosenttia oli yksityisten yritysten omistamissa toimipaikoissa. Avoimet työpaikat vähenivät merkittävästi yksityisellä sektorilla (-22200) ja vähenivät myös valtiolla jonkin verran (-700) vuodentakaiseen verrattuna.

Toimipaikan toimialan mukaan tarkasteltuna avoimet työpaikat vähenivät selvästi teollisuuden toimialoilla ja toimialaryhmissä kauppa, kuljetus ja varastointi, majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä informaatio ja viestintä. Sen sijaan avointen työpaikkojen määrä kasvoi toimialaryhmässä muut palvelut.
Osaryhmät eivät ole toisiaan poissulkevia, joten niiden summa ei vastaa avointen työpaikkojen kokonaismäärää.

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä kaikista avoimista työpaikoista määräaikaisia oli 49 prosenttia joka on 5 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana. Osa-aikaisten työpaikkojen osuus kaikista avoimista työpaikoista oli 21 prosenttia, mikä on hieman vähemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Avoimista työpaikoista 38 prosenttia oli työnantajan oman arvion mukaan vaikeasti täytettäviä, kun vuotta aiemmin vastaava osuus oli liki puolet.

Vaikeasti täytettäviksi koettuja työpaikkoja oli paljon esimerkiksi terveys- ja sosiaalipalveluiden toimipaikoissa lähi- ja sairaanhoitajien tehtäviin.

A-kassan ansiopäivärahamenot nousivat lähes kolmanneksen

Avoimesta työttömyyskassasta eli A-kassasta sai huhtikuussa ansiopäivärahaa 32 619 jäsentä, mikä on hieman enemmän kuin maaliskuussa.

Viime vuoden huhtikuuhun verrattuna ansiopäivärahan saajien määrä on kasvanut merkittävästi, peräti 30,5 prosenttia, sillä vuosi sitten vastaava luku oli 24 986.

Toisin kuin viime vuonna, jolloin saajamäärä kääntyi laskuun maaliskuun jälkeen ja jatkoi laskuaan aina heinäkuulle asti, tämän vuoden saajamäärät ovat pysyneet koko alkuvuoden tasaisen korkealla. Saajien määrän kasvuvauhti on kuitenkin hieman hidastunut, A-kassa kertoo tiedotteessa.

Ansiopäivärahan saajista 43,7 prosenttia oli lomautettuja, mikä on 1, 2 prosenttiyksikköä enemmän kuin maaliskuussa.

Lomautusajan päivärahaa saavien osuus pysyttelee siis edelleen korkealla. Lomautettujen osuus on pysynyt korkealla viime vuoden syksystä alkaen, ylittäen koko alkuvuoden ajan 42 prosentin rajan. Soviteltua päivärahaa saavien osuus on samaan aikaan pysytellyt 13 prosentin tasolla.

Ansiopäivärahamenot nousivat

Ansiopäivärahamenojen vuoden alusta alkanut selkeä laskutrendi katkesi huhtikuussa, kun menot nousivat edelliskuukauteen verrattuna 3,4 miljoonalla eurolla.

Huhtikuussa ansiopäivärahamenot ylsivät 48,1 miljoonaan euroon, mikä on 32,1 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana.

A-kassaan saapui huhtikuussa yhteensä 40 420 ansiopäivärahahakemusta, mikä on yli 500 hakemusta enemmän kuin maaliskuussa ja 29 prosenttia enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.

Suurin osa saapuneista hakemuksista, eli 61,8 prosenttia, oli jatkohakemuksia. Ensihakemusten osuus nousi maaliskuusta huhtikuulle 0,9 prosenttiyksikköä ja oli nyt 8,8 prosenttia. Soviteltuja hakemuksia oli 29,4 prosenttia kaikista hakemuksista.

A-kassa on Suomen kolmanneksi suuri työttömyyskassa ja siinä on yli 245 000 jäsentä.

Taantuma synkentää alueiden lähiajan talousnäkymiä

Työ- ja elinkeinoministeriön Alueelliset kehitysnäkymät –katsauksen mukaan noin puolessa seutukunnista elinkeinoelämän tilanne on heikentynyt viime kevääseen verrattuna ja tilanteen odotetaan pysyvän ennallaan seuraavan puolen vuoden aikana.

Alueiden näkymiin vaikuttavat edelleen jatkuva Venäjän hyökkäyssota usealla toimialalla, rakentamisen hiljeneminen ja vientiteollisuuden epävarmuus. Myös kuntien taloustilanteen vaikeudet ja hyvinvointialueiden säästöt näkyvät alueiden arvioissa kehityksestä.

Tilanteen odotetaan kuitenkin suurimmassa osassa seutukuntia säilyvän ennallaan, ja vain kahdeksassa seutukunnassa ennakoidaan näkymien edelleen heikkenevän puolen vuoden aikana.

Vuoden aikajänteellä elinkeinoelämän näkymät arvioidaan jo selvästi paremmiksi, ja yhtä lukuun ottamatta kaikki seutukunnat arvioivat tilanteen joko paranevan tai säilyvän ennallaan.

Uusiutuvan energiatuotannon ja vihreän siirtymän investoinnit ovat kasvussa, ja etenkin läntisessä osassa maata on rakenteilla tuulivoima- ja aurinkoenergiahankkeita. Myös vetyinvestointeja on suunnitteilla eri puolilla maata.

Työvoiman kysyntä hiipunut

Avoimia työpaikkoja on selvästi vähemmän kuin vuosi sitten, ja työttömiä ja lomautettuja työnhakijoita on vastaavasti enemmän. Työttömyyden odotetaan suurimmassa osassa alueita säilyvän ennallaan tulevan puolen vuoden aikana.

Vuoden päähän ulottuvissa arvioissa myös työttömyyden odotetaan kuitenkin helpottuvan.

Osaavan työvoiman saatavuus on hetkellisesti helpottunut suhdannetilanteen heikettyä. Heikkenevä väestökehitys ja työvoiman määrän supistuminen vaikuttavat kuitenkin edelleen voimakkaasti alueiden näkymiin ja elinvoimaisuuteen.

Karu laskelma: Tulot nousevat 1000 eurolla, käteen jää 32 euroa

Kelan tekemän laskelman mukaan Petteri Orpon (kok.) hallituksen toteuttamat muutokset sosiaaliturvaan vahvistavat työttömyysetuutta saavien kannustimia siirtyä osa-aikatyöstä kokoaikatyöhön.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemen hallituksen uudistukset ovat tarpeellisia, koska vääriä kannustimia luova järjestelmä on käynyt liian kalliiksi.

Romakkaniemi kuvaa Verkkouutisten blogissaan tilannetta, jossa kokoaikaiseksi siirtyminen ei kasvata juurikaan nettotuloja.

– Ajattele tilannetta, jossa teet osa-aikaista työtä palvelualalla noin kolmena päivänä viikossa. Yhdessä eri saamiesi sosiaalitukien kanssa käytettävissä olevat nettotulosi ovat 1956 euroa. Työnantajasi tarjoaa sinulle kokoaikaista työtä ja bruttopalkkasi nousisi 1 500 eurosta 2 500 euroon. Hetken laskettuasi huomaat kuitenkin, että tukien laskiessa ja verotuksen kiristyessä nettotulosi kasvaisivat tästä 1 000 euron korotuksesta ainoastaan 32 euroa kuukaudessa 1 988 euroon. Vaihtaisitko siis kolmipäiväisestä viikosta joustavin työajoin viisipäiväiseen täyden työajan viikkoon 32 eurolla kasvavan kuukausiansion vuoksi? En minäkään, Romakkaniemi toteaa esimerkkilaskelmasta.

Esimerkkilaskelma kuvaa Romakkaniemen mukaan tilannetta ennen Orpon hallituksen aloittamista.

– Edellä mainittu tilanne oli kahden lapsen yksinhuoltajalla. Vastaava tilanne on ollut esimerkiksi kahden huoltajan perheessä, jossa toinen on keskituloinen ja toinen osa-aikainen: kokoaikaiseksi siirtyminen ei kasvata juurikaan nettotuloja, koska tuet osa-aikaisen työn tueksi ovat olleet niin hyvät.

Suomeen on Romakkaniemen mukaan luotu hyvässä tahdossa järjestelmä, joka julkisella tuella kannustaa ottamaan vastaan ja tarjoamaan palvelualoilla osa-aikaisia töitä kokoaikaisen sijaan.

– On ajateltu, aivan oikein, että ihmisten on parempi tehdä hieman työtä kuin olla kokonaan työttömänä. Soviteltu päiväraha, suojaosa, asumistuki, lapsikorotukset ja täydentävä toimeentulotuki ovat mahdollistaneet tämän. Samalla olemme kuitenkin vahingossa luoneet julkiselle taloudelle kalliin järjestelmän, joka koko talouden tasolla kannustaa haitallisiin valintoihin sekä työntekijöiden että työnantajien toimesta, hän kirjoittaa.

– Jos ihmiset reagoivat rationaalisesti tällaisiin kannustimiin, niin yritykset ne vasta voimakkaasti reagoivatkin. Kun osa-aikaisen työn tarjonta on vähitellen lisääntynyt, yhä useamman ihmisen huomatessa, että tulotaso on sama kolmen päivän työviikolla kuin kokoaikaisena, on monilla aloilla tarjottu paljon osa-aikaista työtä. Osa-aikainen työvoima on toki ollut työnantajillekin kätevää ja joustavaa, hän toteaa.

Romakkaniemi toteaa, että lopputuloksena on ajauduttu tilanteeseen, jossa liian suuri osa työllisistä tekee osa-aikaista työtä.

– Tämä on ongelma monestakin näkökulmasta. Koko rakenne on erittäin kallis julkiselle taloudelle. Sen sijaan, että ihmiset olisivat kokoaikaisissa työsuhteissa ja maksaisivat nettona veroja, ovat he nettona rasite julkiselle taloudelle. Yhtä aikaa kärsimme rakenteellisesta työvoimapulasta. Meillä ei siis olisi varaa siihen, että useita prosenttiyksiköitä työllisistämme tekee osa-aikaista työtä kokoaikaisen sijaan, ja vielä julkisin tuin maksettuna.

LUE JUHO ROMAKKANIEMEN BLOGI:
Työnteko kunniaan

 

”SDP ehdottaa suomalaiseen työhön ja yrittäjyyteen massiivisia veronkiristyksiä”

Suomella ei ole varaa SDP:n ja sen puheenjohtajan Antti Lindtmanin politiikkaan, linjaa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen vappupuheessaan keskiviikkona. SDP:n kuva Suomen talouden tilanteesta kokoomusedustajan arvostelee ”aivan liian ruusuiseksi”. Sanna Marinin (sd.) hallituksen menolisäyksistä maksetaan Marttisen sanoin nyt ”kovaa hintaa”.

– Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa Lindtmanin politiikkaan. SDP:n linja on vähemmän työtä, enemmän veroja, enemmän velkaa. Lindtmanin ehdotuksilla Suomi joutuisi EU:n tarkkailuluokalle ensi vuonna, Marttinen sanoo.

– Demarien velkavetoinen politiikka on tullut tiensä päähän. Suomalaiset maksavat Marinin hallituksen menolisäyksistä nyt kovaa hintaa.

Marttisen mukaan SDP:n talouesityksissä on ”paljon ilmaa ja vähän konkretiaa”. Kokoomusedustaja kertoo odottavansa yhä SDP:n vaihtoehtoa, sillä kaikkien tehtyjen säästöjen ja uudistusten peruminen ei tässä tilanteessa ole todellinen vaihtoehto. SDP:n ehdottamat veronkiristykset Marttinen tyrmää suoralta kädeltä.

– SDP on torjunut yksitellen jokaisen hallituksen säästökohteen ja työmarkkinauudistuksen. Vastineeksi Lindtmanin SDP ehdottaa suomalaiseen työhön ja yrittäjyyteen massiivisia uusia veronkiristyksiä. Se, jos mikä, olisi myrkkyä suomalaisen kasvun edellytyksille.

Suomi nousee vain työhön ja yrittäjyyteen kannustavalla politiikalla, Marttinen painottaa. Työnteon on aina oltava kannattavaa.

– Kaikkien hallituksen päätösten keskiössä on työn linja. Työnteon pitää olla aina kannattavaa ja työllistämisen helpompaa. Hallitus palauttaa Suomen pohjoismaiselle työn polulle, hän sanoo.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen päätösten vaikutukset näkyvät jo viimeisimmissä ennusteissa, Marttinen kertoo.

– Hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikka luo parempaa tulevaisuutta. Valtiovarainministeriön arvioiden mukaan työllisyys tulee kasvamaan, talouskasvu kiihtymään ja investoinnit Suomeen lisääntymään. Työn ja ahkeruuden linja näyttää arvonsa.

Jari Lindström selvittää ikääntyneiden työllisyyden vahvistamista

Entinen työministeri Jari Lindström nimitetään kuun vaihteessa työ- ja elinkeinoministeriön selvityshenkilöksi.

Ministeriön tiedotteen mukaan vajaan vuoden mittaisen toimikauden aikana selvitetään, miten yli 55-vuotiaiden suomalaisten työllisyysastetta voidaan nostaa työvoimapolitiikan keinoin.

Entinen perussuomalaisten ja sinisten edustaja tekee lisäksi ehdotukset Suomeen soveltuvaksi kokeiluksi niin sanotusta Singaporen siltatyömallista. Sen tavoitteena on lisätä eläkeiän saavuttaneiden kannustimia jatkaa työelämässä.

Selvityshenkilön työ käynnistyy työministeri Arto Satosen (kok.) pyöreän pöydän keskustelussa 3. toukokuuta. Keskustelussa luodaan katsaus ikääntyvien työllistymiseen sekä erilaisiin käytössä oleviin toimintamalleihin ikääntyvien työllisyystilanteen parantamiseksi. Tilaisuuteen osallistuvat muun muassa työmarkkinajärjestöjen edustajat.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus tavoittelee hallituskauden aikana toteuttavilla toimilla 100 000 uutta työllistä. Pidemmällä aikavälillä tavoite on nostaa työllisyysaste 80 prosenttiin. Tavoitteen saavuttamiseksi työuria on pidennettävä alusta, keskeltä ja lopusta. Ikääntyneiden työurat on saatava jatkumaan nykyistä pitempään.

Singaporen mallilla tarkoitetaan sitä, että työntekijällä on oikeus pyytää työnantajalta tulevaisuuskeskustelua alimman eläkeiän saavutettuaan. Sen yhteydessä voidaan sopia työajan lyhentämisestä, vastuun keventämisestä tai muista muutoksista.

– Työnantajan ei ole välttämättä suostuttava kaikkiin ehdotuksiin, mutta silloin heidän täytyy perustella, miksi niitä ei voida toteuttaa, Arto Satonen sanoo Suomen Kuvalehdelle.

TE: Sanna Marinin hallituksen ”työllistämisyhtiön” budjetista iso osa meni johdon palkkoihin

Valtion omistaman työllistämisyhtiö Työkanava Oy:n taru tuli loppuun, kun hallituksen kehysriihessä päätettiin lopettaa sen toiminta ja rahoitus, uutisoi Talouselämä.

Syynä päätökseen oli se, että yhtiö oli suoriutunut heikosti tehtävässään työllistää vaikeimmassa asemassa olevia osatyökykyisiä työttömiä. Edellisen Sanna Marinin (sd.) hallituksen aikana perustetun yhtiön tarkoituksena oli työllistää 400 henkeä vuoden 2023 loppuun mennessä. Sittemmin tavoite laskettiin 170 henkeen. Talouspoliittisen ministerivaliokunnan asiakirjan mukaan yhtiö oli työllistynyt kyseiseen päivämäärään mennessä yhteensä 17 henkilöä.

Työllistämisyhtiö näyttää lukujen perusteella työllistäneen lähinnä johtoansa ja palkanlaskijoita. Työkanavan mukaan se on käyttänyt saamastaan rahoituksesta noin 1,5 miljoona euroa. Yhtiön viime vuoden tilinpäätöksen perusteella johdon palkkaan ja palkkioihin meni vuonna 2023 runsaat 380 000 euroa ja vuonna 2022 noin 136 000 euroa, eli yhteensä noin 516 000 euroa.

Viime vuonna toimitusjohtajalle maksettiin 127 000 euroa. Runsaan 250 000 euron osuus meni viime vuonna muulle johdolle, eli kahden muun johtotehtävässä olevan toimihenkilön palkkoihin sekä hallituksen ja neuvottelukunnan palkkioihin.

Työkanavan toimitusjohtaja Sari Nikkola kertoo, että hänen kuukausipalkkansa on 10 000 euroa kuussa. Nikkolan mukaan yhtiön hallituksen puheenjohtajan palkkio on 1 800 euroa kuussa, varapuheenjohtajan 1 000 euroa kuussa ja jäsenen 800 euroa kuussa. Lisäksi hallituksen jäsenille maksetaan 600 euron kokouskohtainen palkkio.

Työkanavan neuvottelukunnan puheenjohtajan kuukausipalkkio on 330 euroa kuussa ja jäsenen 165 euroa kuussa.

Palkkojen ja palkkioiden lisäksi rahaa on käytetty muun muassa konsulttien ja viestintätoimistojen palveluihin.

Työkanavan perusti pääministeri Marinin hallitus vuonna 2022. Työkanavalle maksettiin 10 miljoonan euron rahoitus EU:n elpymisvälineen tuloista. Lisäksi yhtiölle myönnettiin 10 miljoonan euron valtionavustus vuosina 2022 ja 2023. Työkanavan viime vuoden tilinpäätöksen mukaan valtionavustuksia ei ole siirretty yhtiöön.

Yhtiön viimevuotiset henkilöstökulut ovat reippaassa nousussa. Tilinpäätöksen mukaan yhtiö käytti viime vuonna henkilöstökuluihin 744  000 euroa ja liiketoiminnan muihin kuluihin 438 000 euroa. Liikevaihtoa kertyi viime vuonna runsaat 34 000 euroa. Vuonna 2022 yhtiön henkilöstökulut olivat 181 000 euroa, liiketoiminnan muut kulut 157 000 euroa ja liikevaihtoa ei tullut.

Jakokelpoista omaa pääomaa Työkanavassa oli viime vuoden lopussa 8,6 miljoonaa euroa. Henkilöstön määrä oli viime vuonna keskimäärin 13 henkeä ja vuonna 2022 keskimäärin kolme henkeä.

Pääekonomisti työttömyysluvuista: Valopilkkuja ei löydy

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvistin mukaan työllisyystilanne on pitkään pysynyt suhdannetilanteen heikkouteen nähden yllättävän hyvänä, mutta tuoreista luvuista ei valopilkkuja löydy.

Tilastokeskuksen mukaan työllisiä oli maaliskuussa 52 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli puolestaan 60 000 enemmän.

– Yksittäisestä kehnosta tilastosta ei pidä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta pahimmassa tapauksessa heikko suhdannetilanne on nyt leviämässä laajemmin työmarkkinoille, arvioi Appelqvist.

Työllisyysasteen trendi 20–64-vuotiaille laski maaliskuussa 77,4 prosenttiin. Korkeimmillaan trendi oli vuoden 2022 lopussa, jolloin lukema oli 78,5 prosenttia.

Edelleen yleisemmin käytetty 15–64-vuotiaiden työllisyystrendi oli maaliskuussa 72,7 prosenttia. Trendilukema oli vuoden 2022 lopussa 74,2 prosenttia, eli siihen nähden laskua on tullut 1,5 prosenttiyksikköä.

Työttömyys nousi maaliskuussa selvästi. Työttömänä oli 254 000 henkeä eli 60 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi nousi jyrkällä kulmakertoimella ja päätyi 8,1 prosenttiin.

Maaliskuussa myös naisten työttömyys kasvoi, vaikka aiempina kuukausina työllisyyden lasku on keskittynyt lähinnä rajatuille miesvaltaisille toimialoille, kuten rakentamiseen ja teollisuuteen.

– Työttömyyslukemat eivät ole vielä täysin katastrofaalisia, muttei niitä voi hyvinäkään pitää. Toistaiseksi työllisyyskehitys on ollut parempaa kuin talouden kasvulukujen perusteella olisi saattanut ennustaa, mutta kun työttömyysasteen trendi kipuaa yli kahdeksaan prosenttiin, aletaan pikkuhiljaa olla ihan aidoissa taantumatunnelmissa, toteaa Appelqvist.

Uusia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin maaliskuussa 55 900 kappaletta. Viime vuoteen verrattuna laskua mitattiin 39 300 eli yli 41 prosenttia.

Appelqvistin mukaan osin työllisyyskehitys on myös heikompaa kuin päällepäin näyttää, sillä korkeahkoina pysyneitä työllisyysasteita on pönkittänyt erityisesti julkisen sektorin työllisyyden kasvu sekä jossain määrin osa-aikatyön yleistyminen.

– Julkisen sektorin työpaikoissa tai osa-aikatyössä ei ole periaatteessa mitään vikaa, mutta julkisen talouden rahoituksen kannalta olisi tärkeä saada työllisyyttä nousuun myös yksityisellä sektorilla ja täysiä työtunteja tekevillä. Muuten ei saada tarvittavaa nostetta talouden palkkasummaan ja verokertymään, muistuttaa Appelqvist.

Työllisten määrä väheni ja työttömyys kasvoi maaliskuussa

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 15–74-vuotiaita työllisiä oli vuoden 2024 maaliskuussa 52 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli maaliskuussa 60 000 enemmän vuoden takaiseen ajankohtaan verrattuna.

⁠20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiluku oli 77,4 prosenttia. 15–74-vuotiaiden työttömyysasteen trendiluku oli 8,1 prosenttia.

15–74-vuotiaita työllisiä oli kuluvan vuoden maaliskuussa 2 558 000, mikä oli 52 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työllisiä miehiä oli 17 000 vähemmän ja työllisiä naisia 35 000 vähemmän edellisvuoden maaliskuuhun verrattuna.

20–64-vuotiaiden työllisyysaste eli työllisten osuus 20–64-vuotiaista oli maaliskuussa 76,1 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli tässä ikäryhmässä 77,7 prosenttia. 20–64-vuotiaiden miesten työllisyysaste laski 1,2 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta 76,1 prosenttiin, ja naisten työllisyysaste laski 2,1 prosenttiyksikköä 76,0 prosenttiin.

20–69-vuotiaiden työllisyysaste laski viime vuoden maaliskuusta 1,5 prosenttiyksikköä 70,6 prosenttiin.

Sekä miesten että naisten työttömyys kasvoi viime vuoteen verrattuna

15–74-vuotiaita työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan maaliskuussa 254 000, mikä oli 60 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä miehiä oli 149 000 ja työttömiä naisia 105 000.

15–74-vuotiaiden työttömyysaste, eli työttömien osuus työvoimasta, oli maaliskuussa 9,0 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 6,9 prosenttia.

Miesten työttömyysaste oli 10,2 prosenttia, mikä oli 2,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. Naisten työttömyysaste oli 7,7 prosenttia, mikä oli 2,0 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin.

15–24-vuotiaiden työttömyysaste oli maaliskuussa 26,0 prosenttia, mikä oli 7,9 prosenttiyksikköä enemmän vuoden takaiseen verrattuna. Nuorten työttömyysasteen trendiluku oli 18,3 prosenttia. 15–24-vuotiaiden nuorten työttömien osuus saman ikäisestä väestöstä oli 12,7 prosenttia.

Työvoiman ulkopuolella olevia 15–74-vuotiaita oli vuoden 2024 maaliskuussa 1 336 000, mikä oli 16 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työvoiman ulkopuolella olevia miehiä oli 4 000 vähemmän ja naisia 20 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

“Maksoi noin 15 miljoonaa euroa ja työllisti 15” – valtionyhtiö saatetaan lakkauttaa

Hallitus on todennäköisesti lakkauttamassa osatyökykyisiä työllistävän valtionyhtiö Työkanavan, kertoo Helsingin Sanomat.

Sanna Marinin (sd.) johtaman hallituksen vuonna 2022 perustaman valtionyhtiön kustannukset ovat kivunneet jo 15 miljoonaan euroon.

Hanke on jäänyt tavoitteistaan reilusti ja työllistänyt kahden vuoden aikana vain 17 henkilöä.  Näin laskettuna yhden työllistetyn hintalapuksi muodostuu vajaat 900 000 euroa.

Työkanavan tarkoituksena on ollut työllistää vaikeasti työllistettäviä valtion tukirahan kautta. Hankkeen kivisestä taipaleesta uutisoitiin jo viime vuonna. Nyt yhtiön kohtalo nousee todennäköisesti esille maanantaina alkavassa kehysriihessä.

Lakkautuspuheita on kommentoinut X:ssä muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo, joka pitää päätöstä oikeana. 

– (Työkanava) oli hyvin tyypillinen viime hallituskauden hanke, jossa rahaa pumppaamalla yritettiin nostaa työllisyysastetta keinotekoisesti. Maksoi noin 15 miljoonaa ja työllisti noin 15 hlöä, Wallinheimo kirjoittaa.

Kaupunginjohtajat vaativat norminpurkua työvoimapalveluihin

Suomen suurimpien kaupunkien johtajat ovat huolissaan valtiovarainministeriön kehysehdotuksesta, sillä pohjaesityksessä sekä työllisyyden että kotoutumisen ja kansainvälisen osaamisen määrärahoihin on kohdistumassa leikkauksia. Tämän lisäksi on edelleen epäselvää, kompensoidaanko kunnille vuodesta 2025 eteenpäin sote-uudistuksesta johtuvaa yllättävää valtionosuuksien lisäleikkausta. Hallitus kokoontuu 15.–17. huhtikuuta kehysriiheen, jossa päätetään julkisen talouden suunnitelmasta seuraaville neljälle vuodelle.

Tällä hetkellä valmisteilla on useita samanaikaisia uudistuksia, joilla kaikilla on merkittäviä vaikutuksia kuntien talouteen. Kuntien valtionosuusjärjestelmää ollaan uudistamassa ja samaan aikaan kunnat totuttelevat uuteen tilanteeseen sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksen siirryttyä hyvinvointialueille. Työllisyyspalvelut puolestaan siirtyvät kuntien vastuulle 1.1.2025.

C21-kaupunkien johtajat pitävät tärkeänä, että valtionosuuksien viime vuonna tietoon tulleet lisäleikkaukset kompensoidaan kunnille.

Työllisyyspalvelut siirtyvät kuntien hoidettaviksi vuoden 2025 alusta lähtien. TE24-uudistuksen osalta valtio on luvannut rahoittaa työvoimapalveluiden järjestämisestä aiheutuvat kustannukset kunnille täysimääräisesti.

Nykyiset vuodelle 2024 suunnatut työllisyysmäärärahat ovat tiedotteen mukaan riittämättömät, minkä vuoksi uudet työvoimaviranomaiset joutuvat aloittamaan toimintansa jo valmiiksi tappiollisina. Kaupunginjohtajat vaativat, että valtion tulee ottaa vastuu työllisyystoimistaan, huolehtia vuonna 2024 syntyvistä kustannuksista kokonaisuudessaan ja varata tätä varten riittävä määräraha.

Valtiovarainministeriön ehdotuksessa valtiontalouden kehyspäätökseksi työllisyyden ja yrittäjyyden määrärahoja alennettaisiin kuitenkin 40 prosenttia. Työllisyyden edistämiseen vahvasti linkittyvän kotoutumisen ja kansainvälisen osaamisen määrärahoja alennettaisiin peräti 74 prosenttia.

– Esitetyt määrärahavähennykset ovat erittäin merkittäviä ja vaarantavat työvoimapalveluiden toteuttamisen sekä hallituksen itsensä asettamien työllisyystavoitteiden saavuttamisen. Leikkaukset heikentäisivät merkittävästi kuntien mahdollisuutta järjestää niille kuuluvia lakisääteisiä tehtäviä, tiedotteessa sanotaan.

Lisäksi C21-kaupunginjohtajat korostavat, että mahdollisten määrärahojen vähentämisen yhteydessä on tehtävä päätös työvoimapalvelujen normien purkamisesta. Työvoimaviranomaisille määrättyjä lakisääteisiä tehtäviä tulee vähentää erittäin merkittävästi. Erityisesti työnhakijan palveluprosessin yksityiskohtaisesta sääntelystä tulee luopua. Lainsäädännön tulee mahdollistaa paikallisiin tarpeisiin ja työnhakijoiden tilanteeseen räätälöitävät ja palvelutarveperusteiset palvelut. Lakiin perustuva julkisten työvoimapalveluiden määritelmä tulisi uudistaa ja mahdollistaa uudenlaisten palveluiden kehittäminen ja tarjonta.

C21-kaupunginjohtajien verkostoon kuuluvat Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun, Turun, Jyväskylän, Kuopion, Lahden, Kouvolan, Porin, Joensuun, Lappeenrannan, Hämeenlinnan, Vaasan, Rovaniemen, Seinäjoen, Mikkelin, Kotkan, Salon ja Porvoon kaupunginjohtajat.

Työntekijämäärä laski edelleen ympäri Suomen

Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Ilmarisen suhdanneindeksin negatiivinen kehitys hidastui helmikuussa, mutta vain hieman. Työntekijämäärä laski helmikuussa 2,5 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Tammikuussa pudotus oli 2,6 prosenttia. Ilmarisen seuraamista toimialoista kaikki olivat kuitenkin laskussa.

Ilmarisen tutkija Jouni Vatasen mukaan Suomen taloudessa riittää huolen aiheita.

– Työntekijämäärät laskivat helmikuussa jokaisella Ilmarisen seuraamalla toimialalla. Laskua on tullut nyt yhdeksän kuukautta perätysten. Kiristynyt työmarkkinatilanne ja poliittiset lakot, laskeneet teollisuuden tilaukset ja viennin haasteet sekä inflaatio ja edelleen kohollaan olevat korot vaikuttavat negatiivisesti talouteemme. Markkinoilla odotellaan korkojen laskua, mutta Euroopan keskuspankki päätti vielä viime viikolla pitää ohjauskorkonsa ennallaan, hän sanoo tiedotteessa.

Kaikki Ilmarisen suhdanneindeksin toimialat olivat laskussa: henkilöstövuokraus (-10,5 %), rakentaminen (-10,1 %), majoitus- ja ravitsemusala (-2,5 %), kauppa (-2,1 %), teollisuus (-1,7 %), kuljetus (-1,4 %) ja viestintä- ja tietotekniikka (-0,2 %).

– Rakentamisessa sekä siihen kytkeytyvässä henkilöstövuokrauksessa alakulo on näkynyt jo vuoden ajan suhdanneindeksissämme. Myös tätä alaa piristäisi korkojen kääntyminen laskuun, joka voisi käynnistää todella hiljaista asuntomarkkinaa ja saada uudistuotannon taas vauhtiin, Vatanen sanoo.

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)