Handelsbanken arvioi, että Suomen taloudessa nähdään neljännesvuosikasvua tänä vuonna.
– Viime vuoden heikko kasvuperintö ja hallituksen kehysriihipäätökset kuitenkin tarkoittavat, että talous kokonaisuutena supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia viime vuoteen verrattuna.
Ennusteen mukaan taloudellinen toimeliaisuus kohenee vuosina 2025–26. Suomen talous kasvaa 1,5 prosenttia ensi vuonna ja 1,6 prosenttia vuonna 2026.
Talouden kasvuvetureina toimivat kotimainen kysyntä ja vienti vuosina 2024–2026. Viennin kasvu piristyy, mutta tuonti kasvaa ennustejaksolla vientiä nopeammin.
Pankin mukaan inflaatio hidastuu tänä vuonna, vaikka hallituksen päätös nostaa arvonlisäveroa nostaa hintoja ja jarruttaa inflaation laskua. Ennustamme inflaation hidastuvan 2,3 prosenttiin tänä ja ensi vuonna. Vuonna 2026 inflaatio laskee 1,8 prosenttiin.
Rahapolitiikan keventyminen ja inflaation hidastuminen tukevat kotitalouksien kulutusta, investointeja ja vientiä ennustejaksolla.
Työttömyys kääntyy laskuun
Työttömyys on kasvanut Suomessa alkuvuonna. Handelsbanken odottaa, että työttömyysaste saavuttaa huippunsa tämän vuoden toisella neljänneksellä ja kääntyy sen jälkeen laskuun talouden aktiviteetin vilkastuessa. Työttömyysaste on 7,8 prosenttia vuonna 2024 ja laskee 6,9 prosenttiin vuonna 2026.
Heikon alkuvuoden seurauksena vanhojen osakeasuntojen hinnat laskevat tänä vuonna 1,5 prosenttia. Pankin arvion mukaan vanhojen osakeasuntojen hintojen kuitenkin toipuvan kuluvan vuoden aikana. Ensi vuonna vanhojen osakeasuntojen hinnat nousevat kolme prosenttia.
– Suomen talous on menossa kohti parempaa. Näkymien parantuminen päävientimarkkinoilla piristää vientiä. Kotimaista kysyntää tukevat Euroopan keskuspankin koronlaskut, inflaation hidastuminen ja palkansaajien reaaliansioiden koheneminen. Asuntomarkkinoillakin syvin kuoppa on jo takanapäin, Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen ennakoi.
Handelsbanken katsoo, että euroalueella inflaatio on hidastunut alkuvuonna siihen malliin, että Euroopan keskuspankki aloittaa 0,25 prosenttiyksikön koronlaskut kesäkuussa ja laskee talletuskoron kahteen prosenttiin vuonna 2026.
Suomalaisten asuntovelallisten näkökulmasta tämä tarkoittaa, että euriborkorot laskevat selvästi tulevina vuosina.