Verkkouutiset

Tshetshenia

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mitä Tshetsheniassa tapahtuu? Ramzan Kadyrov nimitti teinipoikansa yllättäen uuteen tehtävään

Venäjän Tshetshenian hirmuhallitsija Ramzan Kadyrov on nimittänyt Adam-poikansa yllättäen Tshetshenian erikoisjoukkojen korkeakoulun ”kuraattoriksi”.

Asiasta kerrotaan Ramzan Kadyrovin Telegram-kanavalla päivityksessä, jossa suitsutetaan tshetsheeniedustajien menestystä Venäjän erikoisjoukkojen taktisen ammunnan kilpailussa.

Adam Kadyrov on vasta 16-vuotias. Hänet nimitettiin viime vuoden lopulla isänsä henkivartiokaartin johtoon. Ramzan Kadyrov toimi aikanaan varsin nuorena samassa asemassa Tshetsheniaa ennen häntä johtaneen isänsä Ahmat Kadyrovin kaartissa.

Ramzan Kadyrov jakoi muillekin lapsilleen kunnianosoituksia ja uusia tehtäviä samoihin aikoihin. Nopeita liikkeitä on pidetty yrityksenä suojella Adam Kadyrovin ja muiden Kadyrovin perheenjäsenten asemaa mahdollisessa valtataistelussa. Adam Kadyrovista pyritään mitä ilmeisimmin rakentamaan seuraajaa isälleen.

Mikäli valta siirtyisi nyt, pitävät monet asiantuntijat kuitenkin todennäköisimpänä seuraajana ainakin väliaikaisesti Ahmatina tunnettuja Tshetshenian ”vapaaehtoisten erikoisjoukkoja” komentavaa Apti Alaudinovia. Hänen sotilasuraansa on edistetty viime kuukausina vauhdilla Kremlin selvällä tuella. Alaudinov piti joulukuussa Kadyrovin sijasta puheen Yhtenäisen Venäjän puoluekokouksessa. Hän on käynyt myös hiljattain kouluttautumassa Venäjän yleisesikunta-akatemiassa ja saanut nimityksen Venäjän puolustusministeriön sotilaallispoliittisen osaston apulaisjohtajaksi. Alaudinov esiintyy nykyisin tavallisesti puolustusministeriön asussaan.

Ramzan Kadyrovin heikentyneestä terveydentilasta on liikkunut jo pitkään runsaasti huhuja. Arvostettu itsenäinen venäläislehti Novaja Gazeta uutisoi hiljattain Kadyrovin olevan mahdollisesti jopa kuolemansairas. Tshetsheenijohtajalla kerrottiin olevan muun muassa vaarallinen haimasairaus. Lisäksi taannoisella ja kehnosti salassa pidetyllä Moskovan sairaalareissulla paljastui tiettävästi löydös toisesta vakavasta sairaudesta. Sen yksityiskohdista ei ole tihkunut tarkempia tietoja julkisuuteen. Muutokset diktaattorin ulkonäössä ja julkisissa esiintymisissä ovat kuitenkin selviä.

Itsevaltaisesti Tshetsheniaa hallitsevan Ramzan Kadyrovin kuolema voisi syöstä Kremlin vaikeaan tilanteeseen. Esimerkiksi Venäjä-asiantuntija Mark Galeotti on arvioinut, että kiista alueen johdosta voisi äityä jopa uudeksi Tshetshenian sodaksi.

Kuvat näyttävät muutoksen: Tämä Ramzan Kadyrovin sairaudesta tiedetään

Venäjän Tshetshenian tasavallan hirmuhallitsija Ramzan Kadyrovin väitetään olevan vakavasti sairas. Mikäli tieto pitää paikkansa, vahvistaa se jo pitkään velloneita huhuja Kadyrovin heikentyneestä terveydentilasta.

Arvostetun itsenäisen venäläislehti Novaja Gazetan Europe-uutisivuston tästä löytyvän artikkelin mukaan 47-vuotias Kadyrov sairastaa ainakin vakavaa haimatulehdusta, jonka kerrotaan äityneen nekroosivaiheeseen. Tässä osa haimakudoksesta menee kuolioon. Vakava sairaus voi johtaa kuolemaan. Kadyrovin kerrotaan lisäksi saaneen huonoja uutisia toisesta sairaudesta viime vuoden syksyn salatulla sairaalareissulla Moskovassa.

Juttuun on koottu useita avoimista lähteistä peräisin olevia kuvia (alla) tshetsheenijohtajan ulkonäön muutoksista viime vuosilta. Aiemmin runsaasti kamppailu- ja voimaurheiluvideoita sosiaaliseen mediaan jakanut Kadyrov on kuvienkin perusteella viimeisen viiden vuoden aikana ensin laihtunut rajusti ja sitten kerännyt valtavasti painoa verrattain lyhyessä ajassa. Kadyrovin ulkonäön muutoksiin on kiinnitetty runsaasti huomiota viime aikoina.

Novaja Gazeta kuvailee Tshetsenian johdon ja myös Kremlin olevan hankalassa tilanteessa. Alueen hallintoa on rakennettu vuosikaudet Kadyrovin ja hänen henkilökulttinsa ympärille. Kadyrov on nauttinut myös suorasta yhteydestä Venäjän diktaattori Vladimir Putiniin ja Moskovan vahvasta tuesta.

Kadyrovin seuraajaksi maalataan Ahmatina tunnettuja Tshetshenian ”vapaaehtoisten erikoisjoukkoja” komentavaa Apti Alaudinovia. Asepukuinen Alaudinov piti joulukuussa puheen Venäjän valtapuolue Yhtenäisen Venäjän puoluekokouksessa. Sittemmin mies on käynyt kouluttautumassa Venäjän yleisesikunta-akatemiassa ja saanut nimityksen Venäjän puolustusministeriön sotilaallispoliittisen osaston apulaisjohtajaksi.

Huonoja uutisia Moskovasta

Novaja Gazeta kertoo Ramzan Kadyrovin saaneen ensimmäisen diagnoosin vakavasta ja jo kuoliovaiheeseen edenneestä haimatulehduksesta tammikuussa 2019. Tshetsheenijohtaja tiedotettiin tuolloin sairastuneen flunssaan vuoristoon tehdyllä ”tarkastusmatkalla”. Kadyrov oli lopulta sivussa julkisuudesta helmikuun puoliväliin asti ja hänen tehtävänsä siirrettiin siksi aikaa Tshetshenian pääministeri Muslim Hutshieville.

Vuoden 2020 kesällä Kadyrovin kerrottiin joutuneen sairaalahoitoon koronavirustartunnan ja sitä seuranneiden komplikaatioiden takia.

Ramzan Kadyrov. AFP / LEHTIKUVA / TATIANA BARYBINA

Tshetshenian johtajan terveydentila alkoi tiettävästi heikentyä rajusti jo keväällä 2022. Tuolloin monet kiinnittivät huomiota Kadyrovin muuttuneeseen ulkonäköön, ilmeisiin hengitysvaikeuksiin puhuessa ja säähän nähden epätavallisen lämpimiin vaatteisiin esiintymisissä. Jutussa huomautetaan, että Ramzan Kadyrov jätti myös viime vuoden aikana väliin tärkeitä julkisia esiintymisiä ja poliittisia tapaamisia.

Kriisiin tilanteen kerrotaan ajautuneen viime syksynä. Telegramissa alkoi tuolloin kiertää väitteitä, joiden mukaan Kadyrovia hoidettaisiin Venäjän presidentinhallinnon erikoissairaalassa Moskovassa. Joidenkin huhujen mukaan Kadyrov olisi joutunut jopa myrkytyksen uhriksi.

Novaja Gazetan mukaan todellinen syy oli rauhoittavan lääkkeen liikakäytön aiheuttama hengityslama. Tilannetta kuvataan niin vakavaksi, että Kadyrov pantiin keinotekoiseen koomaan.

Ramzan Kadyrovin sairaalareissua pyrittiin sittemmin selittämään videolla, jossa hän väitetysti vieraili sairaan setänsä luona. Kadyrov ei puhunut videolla mitään eikä juurikaan liikkunut. Kahden viikon oleskelua Moskovassa ilman julkisia esiintymisiä perusteltiin virallisesti ”työmatkana”.

Venäläislehden lähteiden mukaan Tshetshenian johtajan terveydentilan vakavuus paljastui sairaalahoidon aikana. Kadyrovin aivojen magneettikuvauksen tulosten kuvataan masentaneen hänen läheisiään.

– Entinen johtaja [Kadyrov] ei tule enää olemaan keskuudessamme. [Uusi] tauti tulee vaikuttamaan häneen vakavasti. Vaikka hän toipuisikin nyt, ei hän tulee enää olemaan elossa eikä kuollut, Kadyrovim lähipiiriä tunteva lähde kuvailee.

Moskovan kerrotaan pyörittäneen jo pitkään valtavaa PR-kampanjaa, jolla tilannetta on pyritty peittelemään. Tämän sanotaan selittävän Kadyrovin ja Vladimir Putinin viime aikojen runsaasti uutisoituja kohtaamisiakin.

Ramzan Kadyrovin on tiedotettu osallistuneen lyhyessä ajassa kymmeniin edustustehtäviin Moskovan sairaalareissun jälkeen.

Väite Ukrainasta: Ramzan Kadyrov on ehkä myrkytetty

Ukrainan kansallisesta turvallisuudesta ja puolustuksesta vastaavan neuvoston sihteeri Oleksii Danilov pitää mahdollisena, että Venäjän Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov on myrkytetty.

Danilovilta kysyttiin asiasta ukrainalaisohjelmassa. Hänen mukaansa Kadyrovin terveysongelmat ovat tunnettu fakta.

– Sellainen oletus on, että kyse on myrkytyksestä, ja toistuvasta sellaisesta, joka on aiheuttanut munuaisiin liittyviä komplikaatioita, Danilov totesi Ukrainska Pravdan mukaan.

Tshetsheenijoukot ovat ottaneet laajasti osaa Moskovan hyökkäyssotaan Ukrainassa ja Ramzan Kadyrov on ollut Kremlin sotapolitiikan äänekkäimpiä tukijoita.

Tshetsheenijohtajan terveydentilasta on liikkunut viime aikoina rankkoja huhuja ja Tshetshenian oppositiosta on jo ehditty väittää, että diktaattorin lailla aluetta hallitseva Kadyrov on kuollut. Vahvistettua tietoa on kuitenkin ollut saatavilla varsin vähän. Venäjän sosiaalisessa mediassa on kiinnitetty huomiota Venäjän  presidentinhallinnon sairaalan eli niin kutsutun Kremlin klinikan luona viime päivinä väitetystä havaittuihin Tshetshenian kilvissä oleviin loistoautoihin.

Ramzan kadyrovin lentokone taas saapui Groznyistä Moskovaan viime viikon perjantaina ja lähti takaisin myöhään sunnuntaina illalla.

LUE MYÖS:
Mitä Ramzan Kadyroville on tapahtunut? Diktaattorin yksityiskone oli Moskovassa parin päivän ajan

Mitä Ramzan Kadyroville on tapahtunut? Diktaattorin yksityiskone oli Moskovassa parin päivän ajan

Venäjän Tshetshenian diktaattori Ramzan Kadyrovin lentokone oli Moskovassa parin päivän ajan, itsenäinen venäläismedia Verstka kertoo.

Tämä tukee vahvistamattomia väitteitä, joiden mukaan Kadyrov olisi kiidätetty hoitoon Venäjän presidentinhallinnon keskussairaalaan eli niin kutsutulle Kremlin klinikalle.

Ramzan Kadyrovin koneeksi uskottu lento lensi Tshetshenian Groznyistä Moskovaan syyskuun 6. päivänä ja takaisin syyskuun 9. päivänä. Kone lähti jälleen Moskovaan syyskuun 15. päivänä. Sosiaalisessa mediassa kiertävien Flightradar24-palvelusta otettujen tietojen mukaan Kadyrovin kone olisi lentänyt myöhään sunnuntaina illalla takaisin Groznyihin. Koneen sijainnin ilmaliikenteen valvonnalle ilmoittava transponderi otettiin kuitenkin pois päältä Groznyin lähellä. Kone on oletettavasti laskeunut paikallista aikaa puoli kahdelta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Mediatietoja ja huhuja Kadyrovin tilasta tähän juttuun keränneen Radio Free Europen mukaan tshetsheenijohtajan on huhuttu olevan koomassa. Tshetshenialainen oppositiovaikuttaja Abubakar Jangulbajev taas väitti eilen, että Kadyron on menehtynyt. Kadyrovin Telegram-kanavalla julkaistiin taas samana päivänä video, jossa diktaattori kävelee ulkona (alla).

– Kaikkien, jotka eivät erota totuutta nettivalheista kannattaisi käydä kävelyllä raittiissa ilmassa, Kadyrov sanoo videolla.

Videon kuvausajankohtaa ei tiedetä. Kadyrov ei myöskään ottanut videolla suoraan kantaa terveydentilaansa koskeviin väitteisiin. RFE:n jutussa kiinnitetään huomiota siihen, että videolla keli on sateinen. Moskovan taivas oli puolestaan sunnuntaina kirkas.

Suositulla Vtshk-OGPU kanavalla telegramissa on taas kerrottu, että Kremlin klinikalle on saapunut sunnuntain aikana Tshetshenian rekisterikilvissä olevia loistoautoja. Tietoja ei ole vahvistettu.

Ramzan Kadyrovin terveydentila on puhuttanut toistuvasti tämän vuoden aikana. Moni on kiinnittänyt huomiota muutoksiin 46-vuotiaan tshetsheenijohtajan ulkonäössä. Kadyrovin kasvojen selvän turpoamisen on väitetty liittyvän mahdollisiin syöpähoitoihin. Kadyrov on kiistänyt terveyttään koskevat väitteet systemaattisesti.

Edit 18.9.20203 klo 09.38: Lisätty tieto sunnuntain ja maanantain välisen yön lennosta ja otsikkoa muutettu vastaamaan tietoa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)