Verkkouutiset

Sää

Syyskuu oli ennätyksellisen lämmin

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuun keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea maan eteläosasta Keski-Lappiin ulottuvalla alueella. Pohjois-Lapissa syyskuun keskilämpötila oli paikoin poikkeuksellisen korkea.

Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä syyskuun keskilämpötila oli 15,8 astetta, mikä on 180 vuotta pitkän havaintohistorian uusi syyskuun ennätys ja rikkoo vuonna 1934 tehdyn vanhan ennätyksen 0,9 asteella.

Syyskuun keskilämpötila vaihteli etelärannikon noin 16 asteesta Lapin luoteisosan vajaaseen kahdeksaan asteeseen. Poikkeama vertailukauden 1991‒2020 keskiarvosta oli laajalti 2‒3 astetta lämpimämpi.

Koko Suomen syyskuun keskilämpötila oli 12,2 astetta. Tämä on 1900-luvun alusta alkavan mittaushistorian korkein syyskuun keskilämpötila. Edellinen syyskuun keskilämpötilan ennätys on vuodelta 1934, jolloin syyskuu oli 0,4 astetta tätä tämän vuoden syyskuuta viileämpi.

Syyskuun ylin lämpötila, 24,1 astetta, mitattiin kuukauden 12. päivänä Kouvola Utti Lentoportintien havaintoasemalla. Kuukauden alin lämpötila oli Savukoski Tulppion havaintoasemalla kuukauden 15. päivänä mitattu -5,9 astetta.

Auringonpaistetunteja kertyi syyskuussa 80‒170 tuntia, mikä on lähellä tyypillistä syyskuun määrää.

Säässä luvassa käänne viileään

Lämpötilat voivat pudota ensi viikolla jopa kymmenellä asteella syyskuun lämpimmistä luvuista, uutisoi Foreca.

Toistaiseksi syyskuun sää on ollut tavallista lämpimämpi, mutta alkuviikosta Suomeen alkaa virrata kylmää ilmaa pohjoisesta.

Muutos alkaa lauantaina, kun lännestä rantautuu Suomen ylle matalapaine. Päivä kuluu pilvisissä ja paikoin myös sateisissa tunnelmissa. Illalla voimakas tuuli jatkuu merialueilla. Sunnuntaina pohjoistuuli alkaa toden teolla viilentämään ilmaa, ja lämpötilat putoavat 15 asteen alapuolelle. Idässä ja pohjoisessa on lisäksi sadekuuroja.

Ennusteiden mukaan ensi viikolla tullaan näkemään lisää viileää ja vaihtelevaa säätä.

– Ensi viikko on yleisilmeeltään tuulinen ja sateinen, mutta ennusteissa on vielä paljon epävarmuuksia sateiden ja tuulten ajoitusten ja sijaintien suhteen, kertoo Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Maanantaina sadekuuroja nähdään koko maassa ja pilvisyyden määrä vaihtelee. Etelässä nähdään vielä 10-15 asteen lämpötiloja, mutta Keski-Suomessa lämpötilat jäävät kymmeneen ja Lapissa viiteen asteeseen.

Tiistaina maahan leviää uusi matalapainealue. Nykyisten ennusteiden mukaan matalapaine voi tuoda Etelä-Suomeen runsaita sateita. Loppuviikon ennusteisiin ja esimerkiksi sateen määrään liittyy kuitenkin runsaasti epävarmuutta.

Matalapaineen jälkipuolella Lappiin päätyy selvästi kylmempää ilmaa. Kylmän ilman mukana voi tulla lunta, lämpötilan jäädessä Lapissa muutamaan plusasteeseen. Etelä-Suomessa lämpötila pyörii kymmenen asteen molemmin puolin.

– Keskiviikkoillasta torstaiaamuun lunta voi Lapissa sataa laajemminkin, mikäli tämänhetkinen ennuste toteutuu, Koskela kommentoi.

 

Lämpötilat putoavat jopa kymmenellä asteella

Säässä on edessä käänne viileämpään suuntaan, kun pohjoisesta alkaa virrata Suomeen kylmempää ilmaa viikonlopun aikana, kertoo sääpalvelu Foreca.

Lämpötilat putoavat ensi viikon mittaan jopa kymmenkunta astetta syyskuun lopun korkeimmista lukemista. Lapissa osa sateista on ennusteiden mukaan ensi viikolla lunta. Yöpakkasia ja hallaakin on tulossa paikoin, lisäksi myrskytuulet ovat ensi viikon aikana mahdollisia.

Perjantaina on vielä monin paikoin ajankohtaan nähden lämmin päivä, mutta sää alkaa viiletä viikonlopun mittaan.

Perjantaina lämpötila kohoaa kaakossa paikoin 20 asteen tienoille ja Pohjois-Pohjanmaalla asti ollaan paikoin yli 15 asteessa. Lapissa lämpötila on kymmenen asteen vaiheilla.

Perjantain aikana hajanaisia sateita liikkuu maan yli itään.

– Enimmät sateet painottuvat pohjoiseen, etelässä sadekuurot jäävät vielä päivällä vähäisiksi ja heikoiksi. Perjantaina illalla ja lauantain vastaisena yönä maan eteläosaan saapuu kuitenkin lännestä runsaampia sadekuuroja. Suomeen saapuu perjantaina lännestä myös jonkin verran Kanadan metsäpalojen savua. Runsaan pilvisyyden takia havaittavat vaikutukset esimerkiksi auringonlaskun väreihin jäävät kuitenkin rajallisiksi, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Viikonloppuna sadekuuroja

Lauantaina matalapaine siirtyy lännestä vähitellen Suomen ylle.

– Sadekuuroja tulee monin paikoin ja yleisesti on pilvistä. Sää viilenee perjantaista muutamilla asteilla. Etelässä asteita on päivällä 14–16, maan keskivaiheilla 12–15 ja pohjoisessa 8–12, Joonas Koskela kertoo.

Lauantaina illalla ja sunnuntain vastaisena yönä lännenpuoleinen tuuli voimistuu läntisillä merialueilla. Satakunnan rannikolla puuskat voivat lähennellä myrskylukemia.

Sunnuntai eli lokakuun ensimmäinen päivä on tuulinen maan etelä- ja keskiosassa, mutta puuskat jäävät navakoiksi.

– Pohjoisessa pohjoistuuli tuo vähitellen kylmempää ilmaa. Lämpötila on Lapissa yleisesti 5–10 astetta, maan etelä- ja keskiosassa ollaan 10-15 asteen välillä. Sadekuurojen painopiste on idässä ja pohjoisessa. Lännessä on poutaisempaa.

Ensi viikolla sää viilenee edelleen

Ensi viikon ennusteissa on entistä viileämpää ja vaihtelevaa säätä.

– Ensi viikko on yleisilmeeltään tuulinen ja sateinen, mutta ennusteissa on vielä paljon epävarmuuksia sateiden ja tuulten ajoitusten ja sijaintien suhteen. Maanantain vastaisena yönä Lapin pohjoisosassa on jo pakkasta. Pilvisyys vaihtelee maanantaina ja sadekuuroja tulee paikoin niin etelässä, maan keskivaiheilla kuin pohjoisessakin.

– Maan pohjoispuoliskolla päivälämpötila on Pohjois-Lapin alle viidestä asteesta maan keskivaiheiden kymmeneen asteeseen. Etelässä on laajalti vielä 10–15 astetta. Maanantaipäivä on vielä monin paikoin heikkotuulinen, Koskela ennustaa.

Viikon edetessä yöpakkasia on ainakin Pohjois-Lapin selkeillä alueilla. Etelämpänäkin selkeillä alueilla on paikoin hallaa.

– Tiistaina on näillä näkymin tulossa seuraava matalapaine, mutta sen ennuste on jo varsin epävarma. Syvenevä matalapaine saattaa saapua lännestä maan eteläosan ylle tuoden mukanaan runsaita sateita ja ainakin keskiviikon puolella voimakkaita tuulia, Koskela kertoo

Matalapaineen jälkipuolella voimistuvan pohjoisvirtauksen mukana Lappiin virtaa selvästi kylmempää ilmaa.

– Keskiviikkoillasta torstaiaamuun lunta voi Lapissa sataa laajemminkin, mikäli tämänhetkinen ennuste toteutuu, Koskela sanoo.

Tältä näyttää lokakuun sää

Sää jatkuu Suomessa vaihtelevana, Foreca kertoo.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 27. syyskuuta. Ennuste näyttää Suomeen laajalti tavanomaista kylmempää ja sateisempaa säätä lokakuun ensimmäiselle täydelle kalenteriviikolle.

Lämpötilat putoavatkin jopa kymmenkunta astetta syyskuun lopun korkeimmista lukemista.

– Etelässä on ollut päivisin lämpimimmillään vielä lähes 20 astetta, mutta lokakuun 2. päivä alkavalla viikolla kylmimpänä päivänä on tulossa enimmillään noin 10 astetta, eli lämpötilat putoavat jopa 10 astetta. Esimerkiksi Lapissa lämpötilat tippuvat niin ikään melkein 10 asteella. Pohjois-Lapissa on ollut torstaina noin 10 astetta ja lokakuun ensimmäisellä viikolla paikoin vain yksi plusaste, Forecan meteorologi Joanna Rinne kertoo blogissa.

Vesisateiden ohella taivaalta tulee osassa maata vähitellen myös räntää ja lunta.

– Pohjoisessa, etenkin Lapissa, sataa ajoittain veden lisäksi lunta. Yöpakkasiin on syytä varautua etenkin pohjoisessa, mutta ne ovat ajoittain mahdollisia ainakin paikallisesti koko maassa, Joanna Rinne sanoo.

Tuoreen kuukausiennusteen perusteella 9. lokakuuta alkavan viikon keskilämpötila on maan etelä- ja keskiosassa hieman tavanomaista korkeampi, pohjoisessa viikkokeskilämpötila on ajankohdalle tavanomainen.

– Sateita tulee ennusteen mukaan osassa maata jonkin verran tavanomaista enemmän, mutta ero ajankohdan keskiarvoon ei ole suuri, Joanna Rinne sanoo.

Kuukausiennusteen mukaan sää on lokakuun loppupuoliskolla koko Suomessa hieman tavanomaista lämpimämpää.

– Lokakuun 16. päivä alkavalla viikolla olisi ajankohtaan nähden sateista. Lokakuun 23. päivä alkavalle viikolle ennuste ei enää ota juuri sateisuuteen kantaa, mikä viittaa siihen, että sää muuttuu huonosti ennustettavaksi, Joanna Rinne toteaa.

Rinne huomauttaa, että pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä.

Säässä tapahtuu käänne, lumisateet mahdollisia

Suomeen virtaa lähipäivinä ajankohtaan nähden lämmintä ilmaa lounaasta, mutta loppuviikon aikana sää alkaa kuitenkin viiletä, Foreca ennustaa.

Keskiviikkona sateita liikkuu etenkin maan keski- ja pohjoisosan yli koilliseen. Pohjoisessa vettä sataa illan ja torstain vastaisen yön kuluessa jopa 10–15 millimetriä. Etelässä sateet jäävät paikallisemmiksi.

Torstaina Suomi kuuluu heikkoon korkeapaineen selänteeseen.

– Pohjois-Suomen itäosassa tulee vielä aamulla jokunen tippa vettä, muuten sää on poutaista. Aamulla esiintyy sumupilveä tai sumua, päivällä aurinko paistaa yleisesti ohuen pilviharson läpi. Päivälämpötila kohoaa etelässä jopa 20 asteeseen, pohjoisessa jäädään 15 asteen tuntumaan tai alle, toteaa Forecan päämeteorologi Kristian Roine blogissa.

Torstai-illan aikana lounaasta saapuu sadekuuroja maan länsiosaan. Perjantain vastaisena yönä sadekuuroja leviää myös itään ja pohjoiseen.

– Perjantaina sää on lounaistuulista ja enimmäkseen pilvistä, aamulla on paikoin sumua. Pohjoisessa tulee sadekuuroja, maan etelä- ja keskiosassa on enimmäkseen poutaista. Sää on vielä lämmintä. Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 15–18 astetta, Kaakkois-Suomessa paikoin jopa 20 astetta. Pohjoisessa jäädään 10 ja 15 asteen välille.

Viikonloppuna sää on epävakaista. Lauantaina päivälämpötila kohoaa vielä etelässä 15 ja 18 asteen välille, Lapissa reiluun kymmeneen asteeseen.

Sunnuntaina ja samalla lokakuun ensimmäisenä päivänä tuuli kääntyy puhaltamaan luoteen suunnalta. Sää viilenee Suomessa.

– Samalla Pohjois-Lapin vesisateet muuttuvat monin paikoin lumisateiksi. Paikoin lunta kertyy tämän hetken ennusteen mukaan viitisen senttimetriä, Roine sanoo.

Sää näyttäisi jatkuvan epävakaisena myös ensi viikolla.

Kesä oli poikkeuksellinen yhden asian suhteen

Tämän vuoden ukkoskesä oli poikkeuksellisen vaisu, Ilmatieteen laitos kertoo.

Suomessa havaittiin touko-syyskuussa noin 73 000 maasalamaa. Määrä on hieman yli puolet keskimääräisestä: keskimäärin kesäkaudella havaitaan noin 130 000 maasalamaa.

Eniten salamoita esiintyi 28. ja 29. kesäkuuta, jolloin havaittiin 11 000 ja 9 000 maasalamaa. Kesäkuu oli kaiken kaikkiaan salamarunsain kuukausi lähes 44 000 salamallaan.

– Kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun salamoi lähes päivittäin jossakin päin Suomea, mutta ukkoset tuottivat pääosin vähänlaisesti salamoita, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Meri Virman tiedotteessa.

Alueellisesti eniten salamoi Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa, mutta myös muualla koettiin yksittäisiä rajuja ukkosia. Suomen lähialueilla Baltiassa ja etenkin Latviassa salamoi kesällä erittäin paljon.

Salamoiden ennalta-arvaamattomuudesta saatiin esimerkki viime viikonloppuna, kun yksi ainoa salama aiheutti Helsingin Herttoniemessä ongelmia esimerkiksi metroliikenteeseen.

– Kyseessä oli niin sanottu lentokoneen liipaisema salama, jossa sähköistyneen kuuropilven läheisyydessä lentänyt lentokone edesauttoi salaman esiintymistä. Vastaavia tapauksia esiintyy silloin tällöin syksyllä ja talvella, selittää Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä.

Ukkoskausi alkaa Suomessa toukokuussa ja päättyy yleensä syyskuussa. Ukkosta voi esiintyä myös talviaikaan, mutta se on melko harvinaista.

Viime vuonna ukkosia ilmaantui tavanomaista enemmän, ja varsinkin elokuussa salamoi ennätyksellisen paljon. Suomen koko kesän salamaennätykset ovat jo usean vuoden takaa: eniten maasalamoita vuorokaudessa (40 000) on havaittu kesäkuussa 1988, ja maasalamoiden vuosiennätys (400 000) on kesältä 1972.

IL: Yhtäkkinen salamanisku säikäytti Helsingissä

Helsingin Herttoniemen metroaseman lähelle yllättäen iskenyt salama säikäytti ihmiset pahanpäiväisesti, Iltalehti kertoo.

Salaman iskun aikana kuntosalilla ollut IL:n toimittaja kertoo, että kova pamaus aiheutti valojen välähdyksen. Ikkunasta näkyi juoksevia ihmisiä ja autojen varashälyttimet soivat.

Metroliikenne Kulosaaren ja Siilitien asemien välillä oli keskeytetty virtahäiriön vuoksi. Helsingin seudun liikenteen (HSL) mukaan metroliikenne on palautumassa normaaliksi, mutta vuoroväli on epäsäännöllinen iltapäivän ajan.

IL:n haastattelema Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko vahvistaa salamahavainnon näkyneen tutkakuvassa. Ukkosrintama on tullut Baltiasta Helsingin ylle, josta se on jatkamassa matkaa kohti itää. Ennusteen mukaan pääkaupunkiseudun sää selkenee iltaa kohti.

Viikonloppu on sateinen, ensi viikolla epävakaista säätä

Lauantaista ja sunnuntaista on tulossa sateinen, mutta ensi viikolla elohopea voi kohota jopa 20 asteeseen, uutisoi Foreca.

Lauantaina koko maan yli liikkuu sadealue itäkoilliseen. Sateet voivat etenkin Lapissa ja Etelä-Suomessa olla runsaita.

– Vuorokauden sademäärä on enimmäkseen 5–15 millimetriä. Paikoin länsirannikolla jäädään sen alle, mutta paikoitellen taas maan eteläosassa sekä Keski- ja Pohjois-Lapissa vettä voi tulla yli 20 millimetriä, kertoo Forecan meteorologi Anna Latvala.

Sadealueen jättäessä Suomen maahan virtaa kylmää ilmaa. Lämpötilat voivat Itä-Suomessa vielä nousta paikoin 20 asteeseen, mutta muualla elohopea jää 14–18 asteeseen.

Sää poutaantuu illalla Länsi-Suomesta alkaen, mutta yön aikana voidaan vielä nähdä joitakin sadekuuroja. Sunnuntaina maahan leviää lännestä kuurosateita, joissa voi olla eri alueiden välillä suurtakin vaihtelua. Paikoin voi jopa ukkostaa.

Lämpötilat ovat sunnuntaina Etelä-Suomessa 14–17 astetta ja muualla 12–16 astetta. Lapissa lämpötila voi kuitenkin pudota jopa viiden asteen tienoille.

– Jos tuuli pääsee tyyntymään, niin Lapissa voidaan paikoin käväistä vähän pakkasellakin, Latvala varoittaa.

Maanantaina sää muuttuu vaihtelevaksi lounaistuulen voimistuessa ja pilvisyyden lisääntyessä.

– Hajanainen sadealue tulee Suomeen lännestä. Yleisimmin sataa pohjoisessa, mutta tämänhetkisen ennusteen mukaan lännessäkin voi vähän sadella, Latvala kertoo.

Maanantaina lämpötila on Etelä- ja Keski-Suomessa 13–16 astetta, pohjoisessa taas 10–14 astetta. Tiistaina lämpötila nousee hieman, mutta puuskainen tuuli voi saada lämpötilan tuntumaan viileämmältä. Loppuviikosta sää pysynee samankaltaisena ja luvassa on paikoin voimakastakin tuulta ja lännestä tulevia sateita.

Etelä- ja Länsi-Suomessa on torstaina kuitenkin mahdollisuus jopa 20 asteen keleihin. Näin korkeiden lämpötilojen toteutuminen on kuitenkin vielä epävarmaa.

Ovatko kesäiset säälukemat yhä mahdollisia?

Sää jatkuu viikonloppuna ja alkuviikolla vaihtelevana, Foreca ennustaa.

– Suomen etelä- ja itäpuolella on ensi viikon alussa korkeapaine ja länsipuolella matalapaine. Näiden välistä virtaa lämmintä ilmaa pohjoiseen asti. Edessä on siis lämpimiä, mutta välillä myös tuulisia päiviä. Maan etelä- ja keskiosassa voidaan yhä ensi viikolla käväistä jälleen jopa 20 asteessa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala blogissa.

Lapissa on perjantaina liikkeellä sateita, jotka kulkevat kohti pohjoista. Pohjois-Lapissa sateen pohjoispuolella lämpötila on alle kymmenen astetta, muualla Lapissa enimmäkseen 12–17 astetta.

Lauantaina sadealue liikkuu maan yli itäkoilliseen. Sadetta tulee paikoin runsaasti, etenkin etelässä ja Lapissa.

– Vuorokauden sademäärä on enimmäkseen 5–15 millimetriä. Paikoin länsirannikolla jäädään sen alle, mutta paikoitellen taas maan eteläosassa sekä Keski- ja Pohjois-Lapissa vettä voi tulla yli 20 millimetriä. Sadealueen jäljessä virtaa viileämpää ilmaa Suomeen, Latvala kertoo.

Lämpötila voi nousta lauantaina vielä maan itäosassa sateen edellä 20 asteeseen, mutta yleisemmin ollaan 14–18 asteessa. Lapin luoteisosassa on 5–10 astetta. Tuuli kääntyy puhaltamaan lounaasta ja heikkenee, Lapissa tuuli käy vähitellen luoteesta.

Sunnuntaina pilvisyys vaihtelee päivän mittaan. Lännestä leviää Suomeen kuurosateita. Sademäärissä on suurta paikallista vaihtelua, vähiten sataa Lapissa.

Sää jatkuu vaihtelevana myös ensi viikon puolella. Maanantaina lounaistuuli voimistuu ja pilvisyys lisääntyy.

– Hajanainen sadealue tulee Suomeen lännestä. Yleisimmin sataa pohjoisessa, mutta tämänhetkisen ennusteen mukaan lännessäkin voi vähän sadella, Latvala toteaa.

Lämpötila on maanantaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa 13–16 astetta, pohjoisessa enimmäkseen 10–14 astetta. Pohjois-Lapissa on jälleen paikoin vajaat 10 astetta.

Tiistaina lämpötila nousee vähän, mutta puuskainen lounaistuuli puhaltaa koko maassa.

– Loppuviikko kuluu samantyyppisessä säässä. Tuuli aina välillä voimistuu ja lännestä yltää sateita Suomenkin puolelle. Sade tulee pääasiassa vetenä. Tämänhetkisessä ennusteessa paras mahdollisuus 20 asteeseen on torstaina maan etelä- ja länsiosassa, mutta tämä ennuste tarkentuu lähempänä. Lapissa asti on useina päivinä yli 10 astetta, Latvala ennustaa.

Lunta ja yli 20 astetta lämpöä muutaman päivän sisällä – mistä se johtuu?

Kuluvalla viikolla sää on Suomessa poukkoilevaa. Viikon aikana säässä on luvassa esimerkiksi myrskytuulia, yli 20 senttimetrin hangen tuonut lumipyry, ukkoset, kaatosade, yli 20 asteen lämpötilat ja yöpakkaset.  Nämä kaikki sääilmiöt ajoittuvan vain muutaman päivän sisälle toisistaan.

Forecan meteorologin Anna Latvalan mukaan edellä kuvatut sääilmiöt voivat kuulostaa omituiselta yhdistelmältä.

– Sään kannalta ei voi tarpeeksi korostaa sitä, että Suomi on pitkä maa leudon meri-ilmaston ja ankaran mannerilmaston välissä. Eri puolilla maata sääolot voivat samaan aikaan olla hyvin erilaiset, varsinkin tähän aikaan vuodesta, Latvala kertoo blogissa.

Latvala huomauttaa, että syyskuun loppupuolella syksy on jo vääjäämättä vallannut arktisen alueen. Auringonsäteilyn määrä vähenee päivä päivältä, ja talvi tekee tuloaan.

– Suomen eteläinen osa kuitenkin keikkuu vielä kesän rajamailla. Etelä- ja Keski-Euroopassa päivälämpötilat vastaavat suomalaista kesäsäätä, ja ajoittain lämmintä ilmaa leviää Suomenkin puolelle.

Lämpötilaerot ruokkivat Latvalan mukaan matalapainekehitystä. Mitä enemmän lämpötila muuttuu lyhyellä matkalla vaakasuunnassa, sitä enemmän energiaa matalapaineelle on tarjolla. Syksyllä lämpötilaerot alkavat kasvaa, ja myrskykausi käynnistyykin silloin Suomessa ja jatkuu läpi talven.

Matalapaineen reuna levisi Suomeen tiistaina, jolloin sää muuttui myrskyiseksi. Matalan osakeskuksista kaksi kulki maan yli itään, ja paikallisia ukkosia oli tiistaina ja keskiviikkona maan eteläosasta jopa Etelä-Lappiin asti. Vettä tuli varsinkin pohjoisessa runsaasti. Keski- ja Pohjois-Lappiin virtasi kylmää ilmaa voimakkaan tuulen kera, sade muuttui lumeksi ja alueella suorastaan pyrytti.

– Ensilumesta ei tällä kertaa jäänyt mitään epäselvyyttä: esimerkiksi Kittilän Kenttärovalla oli keskiviikkona aamuyhdeksältä 23 senttimetrin lumikerros, Latvala kertoo.

Sama iso matalapainesysteemi työntää Latvalan mukaan nyt etelämpää hyvin lämmintä ilmaa kohti Suomea, jolloin perjantaina lämpötila nousee 20 asteen tuntumaan Oulun korkeudella asti ja Lapissakin paikoin 15 asteen vaiheille. Keskellä kesää vastaava ilmamassa nostaisi lämpötilan 25–30 asteeseen.

Tämän lisäksi myös merivesi on vuodenaikaan nähden tavallista lämpimämpää.

– Tämän viikon säässä siis yhdistyivät suuret lämpötilaerot Suomen alueella sekä Euroopan laaja matalapaine ja siihen liittyvät voimakkaat tuulet, ja lämmin meri saattoi vielä tuoda oman lisämausteensa sääsoppaan, Latvala kertoo.

Varpu-myrsky eteni maan itäosaan, kovin puuska 29,7 m/s – Lappiin satoi ensilumi

Myrskytehtävät työllistävät Helsingin pelastuslaitosta. Aamuyhdeksän jälkeen pelastuslaitoksella oli useita kymmeniä tehtäviä käynnissä ja puoli tuntia sitten vielä noin kymmenen.

– Pelastuslaitoksella edelleen reilu 10 tehtävää käynnissä, muun muassa puita kaatunut ja ravintolalaiva osittain irronnut laiturista, pelastuslaitos tiedotti X-viestialustalla.

Ravintolalaiva on hetki sitten tulleen tiedon mukaan saatu kiinnitettyä takaisin. Vahingontorjuntatehtävissä ovat auttaneet myös sopimuspalokunnat.

Myrsky on edennyt nyt maan itäosaan ja Kainuuseen.

– Matalapaine Pohjois-Savon yllä liikkuu itään. Rajuja tuulenpuuskia (yli 25 m/s) kuuronauhan ylityksen yhteydessä lähituntien aikana. Kartalla näkyy myös tuulenpuuskien aiheuttamia vahingontorjuntatehtäviä punaisin merkein, kertoo kuvan jakanut Ilmatieteenlaitos X:ssä.

Keski- ja Pohjois-Lappiin puolestaan satoi yön aikana ensilumi. Kittilässä lumensyvyys oli aamulla enimmillään jopa 23 senttiä.

Forecan mukaan ilman sähköä on yhä reilut 20 000 taloutta.

– Varpu-myrsky on edennyt maan itäosaan ja Kainuuseen, etelässä pahin tilanne alkaa hellittää. Sähköttömiä talouksia on tällä hetkellä reilut 20 000. Merellä kovin keskituuli on ollut Bogskärin 27,5 m/s, ja Pirkkalan lentoasemalla mitattiin 29,7 m/s puuska, Foreca kertoo.

Tulossa vaarallisen voimakkaita tuulenpuuskia ja runsasta sadetta

Ilmatieteen laitoksen mukaan lisäksi erityisesti maan pohjoisosassa sataa runsaasti. Keski- ja Pohjois-Lapissa osa sateesta tulee räntänä tai lumena, mikä voi muuttaa ajokelin erittäin huonoksi.

Jo tänään tiistaina Lapissa sataa runsaasti vettä, illalla myös lunta tai räntää. Etelänpuoleinen tuuli voimistuu suuressa osassa maata.

Keskiviikkona maan etelä- ja itäosassa esiintyy vaarallisen voimakkaita lounaistuulen puuskia, jotka puhaltavat yli 20 metriä sekunnissa. Muuallakin maassa puuskissa tuulee yleisesti yli 15 metriä sekunnissa.

– Voimakas tuuli kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja. Tilanteeseen kannattaa varautua esimerkiksi ottamalla irtaimistoa talteen pihalta, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Heikki Sinisalo.

Keski- ja Pohjois-Lapissa tuulee koillisesta, ja kovimmat puuskat ylittävät sielläkin 15 metriin sekunnissa. Tiistain ja keskiviikon kokonaissademäärä yltää pohjoisessa laajalti 20–40 millimetriin, paikoin sataa enemmänkin.

Keski- ja Pohjois-Lapissa lämpötila on etenkin keskiviikon vastaisena yönä nollan tuntumassa, ja siellä sateesta melko suuri osa voi tulla lumena ja räntänä. Ajoteille voi kertyä lunta tai sohjoa.

Maan etelä- ja keskiosassa sademäärät ovat vähäisempiä, mutta Varsinais-Suomesta Kainuuseen ulottuvalla alueella voi sataa 15–30 millimetriä vettä.

Tuuli heikkenee koko maassa keskiviikkoiltaan mennessä, ja samalla sadealue väistyy maan etelä- ja keskiosan yltä itään. Maan pohjoisosassa epävakainen sää jatkuu vielä torstaina.

Sää selkenee ja poutaantuu

Ilmatieteen laitoksen mukaan sää muuttuu maanantaiyönä selkeäksi ja poutaiseksi. Syynä tähän on Suomeen saapuva korkeapaine.

Luvassa on hallayö eteläistä Suomea myöten. Lapissa on luvassa myös pakkasta ja kosteat tienpinnat voivat paikoin jäätyä.

Sunnuntaina lähes koko maassa tuuli on navakkaa ja puuskaista. Päivän aikana matalapaine liikkuu maan yli kohti itää. Sadealueet ohittavat maan eteläosan nopeasti, mutta idässä ja pohjoisessa voi iltapäivällä sataa voimakkaastikin, toteaa Foreca omassa ennusteessaan.

Maanantaina lähes koko maan päivälämpötila on Forecan mukaan 10-15 asteen tuntumassa, pohjoisessa Suomessa lämpötila voi olla alle kymmenen astetta.

Sadesää saapuu sunnuntaina Suomeen

Suomeen saapuu sunnuntaina sadealue ja ensi viikosta on tulossa sateinen, uutisoi Foreca.

Maata lähestyy sunnuntaina matalapainealue, joka syvenee Suomea lähestyessään. Matalapaineen mukana tulee niin sateita kuin kovaa tuulta lähes koko maahan.

Eniten sateita nähdään sunnuntaina Etelä-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan välisellä alueella, kun taas Lapissa sadealue on hajanaisempi. Matalapaineen jälkipuolella on odotettavissa kovaa tuulta luoteesta, joka näkyy maa-alueilla kovina puuskina. Merialueilla tuuli voi äityä rajummaksikin.

– Merellä on pieni myrskyn mahdollisuus, varoittaa meteorologi Anna Latvala.

Sadetta on luvassa 5–15 millimetriä, mutta luku voi vaihdella paikoitellen runsaastikin. Eniten sadetta odotetaan Pohjanmaan ja Kainuun välisellä alueella, jossa sademäärä voi nousta 30 millimetriin.

Etelä-Suomessa voidaankin huomenna nähdä loppukesän viimeisiä ukkosia.

Sateet väistyvät sunnuntain loppuun mennessä, jonka jälkeen luvassa on selkeää. Lämpötilat laskevat, ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Lapissa voi esiintyä jopa pikkupakkasia. Maan länsi- ja lounaisosissa voi taas esiintyä hallaa.

Maanantaina Suomen yllä on korkeapaine, ja Keski- ja Pohjois-Lapin ulkopuolella odotettavissa on poutapäivä. Päivälämpötila on suurimmassa osassa maata 10-15 astetta. Ensi viikon edetessä poutasää kuitenkin väistyy ja luvassa on lisää sateita.

– Seuraava matalapaine sateineen tulee tiistain–keskiviikon tienoilla lounaasta, mutta sateiden ajoitus tarkentuu myöhemmin, Latvala kertoo.

Matalapaineen jälkeen on epäselvää, mihin suuntaan sää kehittyy. Etelätuuli voi tuoda maahan lämpimämpää ilmaa, mutta tämä ei ole vielä varmaa.

– Lämpö saattaa jäädä Suomen etelä- ja itäpuolelle, Latvala arvioi.

Kovimmat rajuilmat jäivät tänä kesänä kokematta

Suomen ukkoskausi käynnistyy kunnolla usein toukokuun aikana. Eniten ukkosia esiintyy toukokuusta syyskuuhun ulottuvalla ajanjaksolla.

Yksittäisiä ukkosia voi esiintyä jo aikaisemmin tai toisaalta myös varsinaisen ukkoskauden jo päätyttyä, kertoo sääpalvelu Foreca.

Tänä vuonna ukkoskausi käynnistyi toukokuussa varsin verkkaisesti. Maasalamoita havaittiin toukokuun aikana noin 2 700 kappaletta, mikä jää selvästi toukokuun keskimääräisen 8 000 maasalaman alapuolelle.

Runsain salamointi painottui kesäkuulle

Ukkosten saralla hiljainen jakso jatkui kesäkuun puolella, kunnes kuun loppupuoli tarjoili jo runsaammin seurattavaa salamoinnin ystäville. Runsaimmin salamoi kesäkuun 28. päivänä, jolloin maasalamasaldo kasvoi yli 10 000 salamaan ja seuraavanakin päivänä salamoita havaittiin noin 9 000 kappaletta.

28. päivän salamat jakautuivat maan etelä- ja keskiosaan hieman länsipainotteisesti sekä Pohjois-Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Etelä-Lappiin.

Kesäkuussa havaittiin lopulta noin 43 500 salamaa, mikä on noin 9 000 salamaa enemmän kuin keskimääräisenä kesäkuuna.

Heinäkuusta eteenpäin jälleen hiljaisempaa

Heinä- ja elokuussa salamointi jäi selvästi keskimääräistä vaisummaksi. Potentiaalia olisi ollut runsaammallekin salamoinnille, mutta siitä lisää vähän myöhemmin.

Heinäkuussa maasalamien saldo oli lopulta noin 15 600 kappaletta, mikä jää vain noin neljäsosaan verrattuna tilastolliseen keskiarvoon.

Elokuussa salamamäärä oli lopulta noin 10 000 kappaletta. Tämä vastaa noin kolmasosaa tilastollisesta keskiarvosta.

Elokuun aikana oli pariin otteeseen mahdollisuus, että Suomeen saapuisi merkittäviä rajuilmoja etelän suunnalta. Ennustemalleissa esiintyi skenaarioita, joissa ukkosille suotuisat olosuhteet olivat jopa poikkeuksellisella tasolla.

Lopulta tilanne kuitenkin raukesi niin, että varsinaiset rajuilmat jäivät, joskin erittäin voimakkaina, Suomen eteläpuolelle Baltiaan. Seuraavana päivänä 8.8. koettiin kuitenkin Suomessa Sylvia-myrsky, joka toi merkittäviä vaikutuksia etenkin Länsi-Suomessa, mutta salamointi jäi varsin vähäiseksi.

Myös elokuun viimeisinä päivinä ennustemallit povasivat mahdollisuutta merkittäville ukkosille, jotka saattaisivat saapua Suomeen etelästä.

Tälläkin kertaa pahimmat rajuilmat jäivät Baltian puolelle, mutta ukkospilvijärjestelmän rippeet saapuivat varhain aamulla 31.8. Suomenlahden yli etelärannikolle. Varsinkin Helsingissä koettiin rankkaa sadetta, Kaisaniemen havaintoasemalla satoi 19 mm vain kymmenessä minuutissa ja keskusta-alue tulvi paikoin aika pahastikin.

Kesän osalta ukkoset jäivät siis lopulta vähäisiksi. Koko kesän aikana salamoita havaittiin noin 72 000 kappaletta, kun pitkän ajan keskiarvo on noin 130 000 salamaa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)