Verkkouutiset

Sää

Sää jatkuu pilvisenä, viikonloppuna paikoin lumisateita

Ilmatieteen laitoksen mukaan viikonloppu ei tuo suuria muutoksia säähän.

– Sää on pilvipoutainen. Lauantain ja sunnuntain aikana sataa 2–5 cm lunta maan itä- ja pohjoisosassa, muualla sää pysyy poutaisena. Pilvi on ja pysyy, ajoittain aurinko saattaa välillä vilahtaa pikaisesti, laitos kertoo Twitterissä.

Forecan ennusteen mukaan viikonlopulle on tulossa pilvistä pakkassäätä.

Perjantain aikana tulee hiljalleen heikkeneviä lumisateita lähinnä Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa. Pakkanen vaihtelee laajalti 1 ja 5 pakkasasteen välillä, Itä- ja Pohjois-Lapissa on hieman kylmempää.

Lauantaina Suomen ylle saapuu etelästä heikko matalapaine.

– Viikonlopun aikana säässä ei tapahdu suuria muutoksia. Heikkotuulinen ja pilvinen pakkassää jatkuu. Maan itäosan yllä kehittyy lauantaiaamusta alkaen lumisadealue, joka liikkuu hiljalleen pohjoiseen.

– Lauantain aikana eniten lunta kertyy Kainuun eteläosaan, missä lumipeite voi karttua viitisen senttimetriä, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Lauantaina on hieman perjantaita kylmempää.

– Jos pilvipeite rakoilee pohjoisessa, voi pakkasta olla yli 10 astetta. Etelässä ja idässä ollaan −5 ja −8 asteen välillä. Lännessä on vähän lauhempaa.

Sää kylmenee joulukuun alussa, kireät pakkaset mahdollisia

Sää on kylmenemässä joulukuun alkupäivinä ja lumisateita tulee ajoittain eri puolilla maata, Foreca ennustaa.

– Joulukuu alkaa tänä vuonna talvisessa säässä, eikä muutosta ole näköpiirissä. Keskiviikon lumisateet siirtyvät kohti pohjoista, torstain aikana sateet heikkenevät. Viikon loppuosa menee tämänhetkisen ennusteen mukaan melko tasaisessa säässä: siellä täällä satelee vähän lunta ja enimmäkseen on pilvistä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala blogissa.

Ensi viikolla sää ei Latvalan mukaan näillä näkymin ole lämpenemässä. Myös kireät pakkaset ovat mahdollisia.

– Vielä ei ole varmaa, kummalle puolelle Suomi jää: matalapaineiden reitille, jolloin ajoittain sataa lunta, vai matalapaineiden pohjoispuolelle, jolloin sää olisi kuivempi ja vielä kylmempi. Jälkimmäisessä tapauksessa kireät pakkaset voisivat olla mahdollisia etelää myöten, jos sää on tarpeeksi selkeä. Tämä ennuste kuitenkin tarkentuu vielä viikon mittaan, Latvala sanoo.

Keskiviikkona päivällä lumisateet ovat painottuneet maan itä- ja pohjoisosaan. Paikoin varsinkin idässä tulee vuorokauden aikana reilut viisi senttimetriä uutta lunta. Torstaina sää jatkuu pääasiassa pilvisenä. Lunta tulee etenkin pohjoisessa.

– Lunta kertyy vuorokauden aikana Etelä- ja Keski-Lapissa sekä Koillismaalla 1–10 senttimetriä. Lumisateet heikkenevät hiljalleen ja muuttuvat paikallisemmiksi. Maan etelä- ja keskiosassa sateet jäävät vähiin. Etelärannikolla kohtalainen itätuuli saa sään tuntumaan kylmemmältä, mutta muualla maassa tuuli on enimmäkseen heikkoa.

Lämpötila on torstaina päivällä laajalti 0–5 pakkasastetta, lauhinta on rannikoilla. Lapissa on 2–8 pakkasastetta. Perjantaina päivälämpötila on maan länsiosassa 1–6 pakkasastetta, maan itäosassa 3–8 pakkasastetta ja pohjoisessa 4–10 pakkasastetta.

Tämän hetken ennusteen mukaan lumisateita tulee myös viikonloppuna, mutta määrät jäänevät pieniksi. Lämpötila on lauantaina ja sunnuntaina päivällä Latvalan mukaan laajassa osaa maata 3–10 pakkasasteen välillä.

 

Kylmä sää jatkuu, kovat pakkaset joulukuussa mahdollisia

Kylmä ja talvinen sää näyttää jatkuvan Suomessa jouluun asti, Forecan meteorologi Joonas Koskela ennustaa blogissa.

Talvinen sää levisi marraskuun aikana koko maahan. Lumi on peittänyt maan suuressa osassa maata ja vuorokauden keskilämpötila on ollut etelässäkin jo reilun viikon pakkasen puolella.

Mikäli lumipeite ei etelästä sula, pysyvä lumi olisi tänä vuonna satanut etelässä tilastojen valossa hyvin varhain. Maan etelä- ja länsiosassa pysyvä lumipeite saadaan nykyilmastossa tilastollisesti vasta joulun jälkeen, rannikoilla ja lounaissaaristossa paikoin vasta tammikuun alussa.

– Tämän hetkisten ennusteiden valossa lumipeite ei ole ainakaan pariin viikkoon hupenemassa, ennemminkin odotettavissa on lisää lunta. Kylmän ilman myötä kaikki sade mitä tulee, tulee lumena, Koskela kirjoittaa.

Pohjoisessa talvinen sää on Koskelan mukaan vallinnut jo lokakuun lopulta asti. Paikoin lumi ehti Lapista vielä sulaa marraskuun alkupuolella, mutta marraskuun 7. päivästä lähtien on lumipeite ollut maassa useammalla havaintoasemalla.

– Ainoastaan Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa termisen talven määritelmä ei vielä täyty, sillä vuorokauden keskilämpötila on pysynyt nollan yläpuolella.

Viime vuonna terminen talvi alkoi Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan koko maassa 26. marraskuuta mennessä.

– Pysyvää lumipeitettä odoteltiin viime vuonna etelässä kylmästä säästä huolimatta joulukuun puolelle. Lopulta talvesta muodostui hyvin runsasluminen etenkin etelässä ja maan keskivaiheilla. Lapissa lumipeite oli tilastojen valossa lähellä keskimääräistä, Koskela toteaa.

Säätyyppiin ei odotettavissa muutoksia lähiviikkoina

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen pitkän ennusteen valossa korkeapainevoittoiseen säätyyppiin ei ole odotettavissa muutosta lähiviikkojen aikana. Pitkien ennusteiden mukaan idässä oleva korkepaine lähtee vähitellen vaeltamaan länteen. Keskipitkien ennusteiden valossa korkeapaineen liikkeessä on Koskelan mukaan vielä hieman epävarmuutta. Kovin suurta muutosta säätyypissä ei kuitenkaan näyttäisi tapahtuvan hetkeen.

Koskelan mukaan vielä vähän aikaa sitten pidemmät ennusteet näyttivät tavanomaista lauhempaa säätä joulukuun alkuun, mutta nyt ennusteet ovat ottaneet enemmän tavanomaista kylmemmän sään kannan.

– Mikäli nämä ennusteet toteutuvat, on joulukuun alussa mahdollisuus kovemmillekin pakkasille. Varsinkin jos pilvipeite pääsee rakoilemaan. Viimeisimpien ennusteiden valossa kylmin ilma pysyy kuitenkin Suomen itä- ja kaakkoispuolella. Lähiviikkojen sää riippuu paljon siitä, mihin korkeapaineen painopiste lopulta siirtyy.

– Myös lumipeite pääsee kasvamaan osassa maata. Varsinkin maan eteläosassa lumipeite voi päästä karttumaan vielä aivan marraskuun lopussa useammalla sentillä, kun korkeapaineen reunaa pitkin saapuu etelästä lumisateita. Liekö etelässä jälleen edessä runsasluminen talvi edellisen tavoin?, Koskela arvelee.

Lisää lunta tulossa, varoitus huonosta ajokelistä

Lumisateet huonontavat jälleen ajokeliä eri puolilla maata tällä viikolla, Foreca ennustaa.

– Maanantaina ja tiistaina sää on pilvistä, lumisateet jäävät vähiin ja lämpötila on paljolti 0–6 pakkasasteessa. Paikoin rannikoilla sekä Utsjoen ja Inarin tienoilla lämpötila on vähän suojan puolella. Lämpimintä on Ahvenanmaalla, jossa käväistään paikallisesti 4 plusasteen vaiheilla. Tiistaina illalla maan eteläosaan leviää jo lumisadetta, sanoo Forecan meteorologi Anna Latvala blogissa.

Keskiviikoksi ja torstaiksi on tulossa lumisateita.

– Keskiviikon vastaisen yön aikana lumisateita leviää monin paikoin maan etelä- ja keskiosaan, aivan idässä on kuitenkin vielä poutaa. Lumisadealue jatkaa matkaansa luoteeseen, mutta heikkenee jo Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Lapin korkeudella. Tämänhetkisen ennusteen mukaan perässä on tulossa toinen annos lumisateita, joka painottuu maan itäosaan. Nämäkin sateet liikkuvat kohti pohjoista, Latvala kertoo.

Keskiviikkopäivä on jo suurimmassa osassa maata hieman alkuviikkoa viileämpi. Torstain vastaisena yönä pakkasta on 0–10 astetta. Etelä- ja Länsi-Suomen rannikoilla ollaan nollan tienoilla, kylmintä on paikoin itärajalla ja Pohjois-Lapissa.

Torstaina enimmät lumisateet tulevat aamulla Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa, mutta sateet heikkenevät päivällä.

– Kahden vuorokauden lumikertymä viikon keskivaiheen sateista on näillä näkymin 1–8 senttimetriä, Pohjois-Lapissa ei sada välttämättä ollenkaan. Eniten sateita tulee paikoin maan etelä- ja keskiosassa, mutta runsaimpien lumisateiden paikka ja ajoitus voivat vielä muuttua, Latvala toteaa.

 

Uusi ennuste: Joulukuu alkaakin kylmänä

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuore kuukausiennuste osoittaa selkeän muutoksen joulukuun sääennusteissa.

Aiemmin joulukuun on ennustettu alkavan tavanomaista lämpimämpänä ja sateisena. Nyt ennusteessa on nähtävissä selkeä yleisilmeen muutos viileämpään suuntaan Lappia lukuunottamatta.

– Kuukausiennuste muuttui reilusti edellisiin ennusteisiin verrattuna: uudessa ennusteessa Venäjän ja itäisen Euroopan kylmän sään alue ulottuu Suomeen asti, Forecan meteorologi Anna Latvala kommentoi.

– Aiemmassa ennusteessa korkeapaineen painopiste oli Suomesta katsottuna etelämpänä, jolloin sen reunaa pitkin Suomeen pääsi virtaamaan lounaasta lauhaa ilmaa. Nyt keskimääräistä lämpimämpi sää pääsee leviämään marras–joulukuun vaihteen viikolla Pohjois-Suomeen asti, mutta keskimääräistä kylmempi sää pitää varsinkin etelässä ja idässä pintansa.

Latvalan mukaan kuukausiennusteen perusteella seuraavan noin kuukauden sää olisi Suomessa viileän suuntaisia ja korkeapainevoittoisia. Sää voisi siis olla samankaltaista jouluun saakka, mutta Latvala toteaa viileän muutoksen olleen äkillinen, joten tätä ei voi sanoa varmaksi.

Tuleva viikko on kuukausiennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa 0-2 astetta tavanomaista kylmempi.

– Pohjoisessa on puolestaan 0–5 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Suurin poikkeama on paikoin Pohjois-Lapissa. Lapin lämpötilaan vaikuttaa se, etteivät päivän alimmat lämpötilat pääse varsinkaan alkuviikolla putoamaan kovinkaan alas. Vuorokausivaihtelu jää pilvisellä säällä ja etenkin Pohjois-Lapissa myös tuulisella säällä pieneksi, Latvala toteaa.

Poikkeama tavanomaiseen pysyy samankaltaisena myös seuraavalla viikolla. Joulukuun puolivälin jälkeen sää muuttuu ajankohdalle tavanomaiseksi tai jää hieman sitä viileämmäksi.

Jos sää pysyy kylmänä, mahdollisuus valkoiseen jouluun voi kasvaa.

– Joulun lumitilanteesta on mahdoton sanoa varmasti mitään. Jos sää pysyy joulun alla enimmäkseen keskimääräistä kylmempänä, lähiviikkoina satavat lumet voivat pysyä maassa sinne asti, Latvala kertoo.

Viikonloppuna tulossa lumisateita osassa maata

Viikonlopun aikana Suomi on korkeapaineen reuna-alueella.

– Etelästä pääseekin leviämään meille lumisateita. Viikonlopun lumikertymät jäävät kuitenkin suuressa osassa maata pieniksi, mutta paikallisesti lunta voi tulla maan etelä- ja länsiosassa tämän hetken ennusteen mukaan 5–10 senttimetriä. Pohjoisen pakkaset heikkenevät entisestään, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Pilvisen perjantain aikana on voinut tulla lumisateita etenkin maan länsi- ja pohjoisosissa. Lauantain vastaisena yönä jäävät pakkaset maltilliseksi.

– Maan etelä- ja länsiosassa on enimmäkseen 1–6 pakkasastetta, maan itä- ja pohjoisosassa 4–10 pakkasastetta. Aivan idässä voi olla vähän yli 10 pakkasastetta, sanoo Latvala.

Lauantaina koko maassa on heikkoa pakkasta ja sää on enimmäkseen pilvinen. Uudellamaalla ja Lounais-Suomen rannikkoalueilla ollaan nollan tienoilla, kun taas maan itäosissa on 5-10 astetta pakkasta. Lumisateita on tulossa osaan maata.

– Lauantain aluksi sateet jäävät vielä vähiin, mutta lauantaina illalla etelästä lähestyy jo hajanainen sadealue. Sunnuntain vastaiseksi yöksi lumisateita leviää tämänhetkisen ennusteen mukaan paikoin maan etelä- ja länsiosaan, etenkin Uudeltamaalta Satakuntaan ja Pirkanmaalle yltävälle alueelle.

Sunnuntain vastaisena yönä lämpötilat eivät juuri muutu lauantain päivälukemista. Sunnuntaina pilvipeite voi paikoin rakoilla ja osassa maata sataa lunta. Päivänlämpötila on enimmäkseen 0–6 pakkasastetta, mutta maan itäosissa ja Itä-Lapissa pakkanen on 4–10 astetta.

– Lumisateita tulee päivän aikana monin paikoin maan etelä- ja länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla asti. Sadealueen tarkka sijainti voi kuitenkin vielä muuttua, joten etenkin maan etelä- ja keskiosassa voi varautua heikkoon lumisateeseen viikonlopun aikana.

Lumisateet jatkuvat etelässä, sää talvisen kylmää

Maanantain aikana lumisateet ovat jatkuneet Etelä-Suomessa. Uudellemaalle on luvassa uutta lunta 5–10 senttimetriä, kertoo Foreca.

– Lumisateen intensiivisin osuus kestää maanantaina iltapäivään asti. Illalla ja tiistain vastaisena yönä lumisade jatkuu paikallisempana ja heikompana, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Maanantaina aamulla Sodankylän Vuotson havaintoasemalla mitattiin myös Suomen tämän talvikauden toistaiseksi kylmin lukema, −26,0 astetta. Aamupäivällä päivittyneen ennusteen mukaan lämpötilat pysyisivät enimmäkseen pakkasen puolella koko viikon ajan.

– Sää on meillä koko maassa talvisen kylmää. Maanantain jälkeen tällä viikolla ei ole tämän hetken ennusteen mukaan odotettavissa ainakaan merkittäviä lumikertymiä, enimmillään hyvin paikallisesti parin senttimetrin verran, Rinne sanoo.

Maan eteläosassa pakkasta on päivisin laajalti 1–5 astetta, aivan lounaisrannikolla lämpötila voi ajoittain nousta nollaan. Maan keskiosassa pakkasta on 3–8 astetta ja Lapissa pakkanen kiristyy alkuviikolla.

– Lapissa alkuviikolla pilvipeitteen rakoillessa pakkasta voi paikallisesti olla jopa yli 20 astetta. On jopa mahdollista, että pakkanen paikallisesti kiristyisi alkuviikolla Lapissa jälleen tämän talvikauden toistaiseksi kylmimpiin lukemiin.

– Ennusteiden mukaan ensi viikolla sää saattaisi lauhtua ja muuttua sateisemmaksi. Ainakin etelän sateet muuttuisivat silloin vedeksi, Rinne kertoo.

Lumipyry jatkuu, varoitus ajokelistä

Lumisateet jatkuvat sunnuntaina Suomen etelärannikolla. Ilmatieteen laitos kertoo, että sadealue on siirtymässä rannikolta laajemmin Etelä- ja Keski-Suomeen. Eniten lunta on kertymässä Uudenmaan alueelle.

Sen sijaan pohjoisessa on poutaista, mutta pakkasasteet voivat laskea parinkymmenen tienoille mikäli pilvipeite pääsee rakoilemaan.

Autoilijoita kehotetaan olla lähtemättä liikenteeseen eteläisessä Suomessa vaarallisten olosuhteiden vuoksi. Ajokeli voi olla nimittäin jopa erittäin huono erityisesti etelärannikolla, kuten Foreca kertoo Twitterissä.

Viikonlopun sakein lumipyry osuukin sunnuntaille. Etelässä voi tulla päivän aikana jopa kymmenen senttiä lunta. Kesärenkailla ei tässä kohtaa liikenteeseen enää pidä lähteä.

Ensi viikon jälkeen sää lauhtuu – etelän lumipeite ei jää pysyväksi

Uuden kuukausiennusteen mukaan ensi viikolla keskilämpötila on enimmäkseen hieman ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi, kertoo Foreca.

– Tämän kuukausiennusteen perusteella 21. marraskuuta alkava viikko on Suomessa vielä kokonaisuutena ajankohtaan nähden viileä tai keskiarvoinen, mutta sen jälkeen viikot ovat meillä laajalti tavanomaista lämpimämpiä joulukuun puolivälin yli, Forecan meteorologi Joanna Rinne sanoo.

Etelä-Suomeen on tulossa viikonlopun aikana syystalven ensimmäinen lumimyräkkä, mutta meteorologin mukaan pysyvää lumipeitettä ei vielä näyttäisi tulevan etelään.

– Talvisempi sää hiipii kuitenkin pohjoisesta vääjäämättä vähitellen etelämmäksi joulukuun lähestyessä, vaikka tahti olisikin hieman ajankohdan keskiarvoja verkkaisempi, Rinne toteaa.

Kuukausiennusteen mukaan ensi viikon keskilämpötila on Suomessa hieman ajankohdan keskiarvoa viileämpi tai paikoin keskiarvoinen. Sateita tulee ennusteen perusteella ajankohdan keskiarvoa vähemmän.

– Läntisessä ja kaakkoisessa Euroopassa on keskimääräistä marraskuun loppupuolta lämpimämpää, mutta etenkin Suomeen, itäiseen Eurooppaan ja Suomen itäpuolelle Venäjälle ulottuu osin ajankohtaan nähden kylmän sään vyöhyke, Rinne sanoo.

LUE MYÖS:

Lumimyräkkä iskee pian, ajokelistä varoitus

Lumimyräkkä iskee pian, ajokelistä varoitus

Eteläiseen Suomeen on tulossa viikonloppuna syystalven ensimmäinen lumimyräkkä, Foreca ennustaa. Myös maan keskiosaan on tulossa lumisateita.

Suurimpia lumikertymiä ennakoidaan etelärannikon tuntumaan, missä lunta voi sataa loppuviikon aikana paikoin yli kymmenen senttimetriä. Ajokeli heikkenee lumisateissa ja voi olla jopa erittäin huono. Sää on kylmentynyt tällä viikolla ja muuttuu viikonloppuna entistä talvisempaan suuntaan myös etelässä.

– Viikonloppuna on etelässä odotettavissa syystalven ensimmäinen lumimyräkkä. Tämän hetken ennusteiden mukaan lämpötila nousee etelässä plussalle seuraavan kerran vasta ensi viikon lopulla, joten satanut lumi tulee näillä näkymin pysymään maassa lähes viikon verran, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne blogissa.

Vielä perjantain aikana lumisateita ei juurikaan ulotu etelärannikolle asti, mutta hyvin paikallisesti lunta voi päästä satamaan jo aivan rannikolla. Lauantain aikana lunta tulee paikoin aivan etelärannikon tuntumassa Suomenlahden rannikon länsipuoliskolle painottuen. Lauantaina myrskypuuskat voivat olla mahdollisia Suomenlahden meriasemilla.

Laajempi ja voimakkaampi lumisadealue on tulossa sunnuntaina.

– Sunnuntaina lumisateet pääsevät leviämään laajemmin Uudenmaan alueelle ja päivän edetessä laajemminkin maan etelä- ja keskiosaan. Lunta voi sataa sunnuntain aikana aivan maan eteläisimpään osaan 5–8 senttimetriä, laajemmin Uudellemaalle ja osaan Varsinais-Suomea 2–8 senttimetriä. Pieniä määriä lunta voi sataa suuressa osassa maan etelä- ja keskiosaa, Rinne ennustaa.

Viikonlopun etelärannikon sateiden yhteydessä tuuli on puuskaista, joten lumi pöllyää ja vaikeuttaa sekä autoilijoiden että jalankulkijoiden liikkumista. Tuuli ei Rinteen mukaan kuitenkaan ole niin voimakasta, että sen yhteydessä olisi odotettavissa myrskyä keskituulessa tai suurempia tuulituhoja.

 

Jättirakeita satoi tänä vuonna erikoiseen aikaan

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Suomessa satoi tänä vuonna rakeita yhteensä 33 päivänä. Eniten rakeita satoi Lounais-Suomesta Oulun tienoille yltävällä alueella, kun taas etelässä ja idässä raesateita oli tavanomaista vähemmän. Suuria eli halkaisijaltaan vähintään kahden senttimetrin kokoisia rakeita havaittiin yhdeksänä päivänä toukokuun puolivälin ja lokakuun 16. päivän välillä.

Jättirakeiden osalta kausi oli osin ennätyksellinen. Jättirakeita eli halkaisijaltaan vähintään viisisenttisiä rakeita satoi kahtena päivänä, 23. heinäkuuta ja 28. elokuuta, ja niistä tehtiin neljä erillistä havaintoa. Jättirakeita sataa Suomessa keskimäärin kahtena kesänä kolmesta.

– Elokuun lopun tapaus oli ennätyksellinen, koska jättirakeita ei ole aikaisemmin havaittu näin myöhään kesällä. Tilastot ulottuvat 1800-luvun alkupuolelle, kertoo meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta tiedotteessa.

Tätä ennen myöhäisin ajankohta jättirakeille löytyy elokuulta 1968, jolloin Lappeenrannassa satoi pesäpallon kokoisia rakeita.

Heinäkuun jättirakeet olivat harvinaisia siksi, että ne satoivat maahan aamuyöllä. Jättirakeita on satanut yöaikaan tai varhain aamulla tiettävästi vain kerran tällä vuosituhannella, Pohjanmaalla toukokuussa 2007.

Suurimmat havaitut rakeet olivat tällä raekaudella noin 6,5 senttimetrin kokoisia, ja ne mitattiin Tikkakoskella varhain aamulla 23. heinäkuuta. Elokuun lopun jättirakeet olivat halkaisijaltaan 5,5–6 senttimetrin kokoisia, ja niitä havaittiin valtatie 4:llä Orimattilan tienoilla sekä Itä-Helsingissä.

Kuivuus ja alkukesän koleus rajoittivat raepäiviä

Kesä lähti hitaasti käyntiin tavanomaista viileämmän säätyypin vallitessa pitkälle toukokuun loppupuolelle. Kesä oli osassa maata myös hyvin kuiva, mikä vähensi raesateiden esiintymistä.

– Alkukesän ukkoset painottuivat Lappiin ja Pohjois-Pohjanmaalle. Etelässä elokuun lopun ukkoset olivat paikoin kesän ainoat laatuaan, Tuovinen toteaa.

Silti kesän rajuimmat raekuurot koettiin Uudellamaalla ja Keski-Suomessa.

Kesän ensimmäiset kahden senttimetrin kokoiset rakeet havaittiin toukokuun 29. päivänä Pulkkilassa. Toukokuussa raepäiviä oli neljä. Kesäkuun suurimmat rakeet olivat halkaisijaltaan kaksisenttisiä, ja niitä havaittiin 12. kesäkuuta ainakin Kuhmossa ja Ylivieskassa. Kesäkuussa raepäiviä oli yhteensä seitsemän.

Heinäkuussa raepäiviä oli 11. Heinäkuun havaitut rakeet olivat pääosin kooltaan pieniä, poikkeuksena 23. heinäkuuta havaitut jättirakeet. Elokuun kahdeksasta raepäivästä viitenä satoi myös suuria rakeita. Voimakkain raekuuro osui 28. elokuuta iltapäivään ja oli kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa raju raekuuro voimistui valtatie 4:n kohdalle Uudenmaan ja Päijät-Hämeen rajalle. Lukuisat ajoneuvot kokivat eriasteisia vaurioita. Toinen vaihe ajoittui paria tuntia myöhemmin pääkaupunkiseudulle, jossa kaksi erillistä raekuuroa aiheutti vahinkoa Espoossa ja Itä-Helsingissä.

Raekausi päättyi helteiden myötä, kun syyskuun alussa säätyyppi viileni selvästi ja sää oli koleaa. Syys-lokakuussa havaittiin enää kolme raepäivää, joista viimeinen oli lokakuun 16. päivänä.

Etelä-Suomeen sataa viikonloppuna ensilumi

Ensilumi sataa Etelä-Suomeen viikonlopun aikana, kertoo sääpalveluyritys Foreca.

Viime viikon erittäin lauhasta tilanteesta on menty vauhdilla talvisempaan säähän. Pakkasta on ollut etelässä asti, paikoin eri puolilla maata on tullut heikkoja lumisateita.

Tämän syystalven pakkasennätys rikottiin alkuviikolla moneen otteeseen. Uusi kauden pakkasennätys on torstaina aamulla Enontekiön lentoasemalla mitattu −25,9 astetta.

Pakkasten lisäksi ennusteissa näkyy myös lunta etelään ja paikoin maan keskiosaan.

– Viikonloppuna etelässä saadaan jo maistiainen talvesta, kun matalapaineen alue liikkuu Suomen etelä- ja lounaispuolella ja tuo rannikolle paikoin sakeaakin lumisadetta. Etelässä voi tulla viikonlopun aikana 5–15 senttimetriä lunta, kertoo Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lämpötilaerot ovat olleet tällä viikolla suuria Lapissa. Muoniossa Laukukeron tunturiasemalla on ollut torstaina peräti 8,7 plusastetta, kun taas Muonion kirkonkylässä on ollut −24,5 astetta.

– Ilma on maanpinnan lähellä päässyt kylmenemään ja kylmä, tiheä ilma on valunut alas laaksoihin. Voimakkaan inversion vuoksi pakkanen on kiristynyt pinnan lähellä, kun taas korkealla tunturin laella on hyvin lauhaa, Latvala kertoo.

Sää kylmenee nopeasti koko Suomessa

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF julkaisi eilen maanantaina tuoreen kuukausiennusteen.

– Uuden kuukausiennusteen mukaan marraskuun jälkimmäinen puolisko menee enimmäkseen kuivahkossa korkeapainesäässä. Kuluvalla viikolla sää on myös selvästi viimeaikaista kylmempää. Lapissa voi esiintyä kireitä pakkasia, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Suomen ylle vahvistuu tällä viikolla viikolla korkeapaine, jonka myötä sateet väistyvät.

– Sää kylmenee Suomessa. Uuden kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on suuressa osassa maata 1–2 astetta keskimääräistä kylmempi. Käsivarren seudulla poikkeama on jopa yli neljä astetta.

– Pilvipeitteen rakoillessa Lapissa voikin esiintyä tällä viikolla melko kireitä pakkasia. Korkeapaineen myötä sateet pysyvät rajojen ulkopuolella. Sää on keskimääräistä kuivempaa, Koskela kertoo.

Viikon edetessä etelässäkin mitataan pakkaslukemia, ensin öisin, viikon lopulla jo paikoin päivisinkin. Pohjoisessa Lapissa voi olla öisin ja aamuisin pakkasta paikoin jopa 20–25 astetta.

Pakkasta yli 17 astetta – syystalven kylmyyssennätys rikki

Maanantaina illalla mitattiin syystalven tähän mennessä kylmin lämpötila, Foreca kertoo.

Kello 23.20 mennessä Enontekiön lentoasemalla mitattiin 17,1 pakkasastetta. Syystalven kylmyysennätys meni rikki samalla asemalla jo aiemmin illalla, kun ennen kello 23 asemalla oli mitattu 16,2 pakkasastetta.

Kauden aiempi kylmin lämpötila oli 27. lokakuuta Kittilän lentoasemalla mitattu 14,4 astetta pakkasta.

 

Sateiden jälkeen viilenee – kauden pakkasennätys vaarassa

Sää on jo kylmennyt viime viikon loppupuolen erittäin lauhoista lukemista ja kylmenee edelleen viikon edetessä, kertoo Foreca.

Tämän viikon aikana pakkasta voi olla pohjoisessa Lapissa öisin ja aamuisin paikoin jopa yli 20 astetta. Myös maan etelä- ja keskiosassa 5–10 pakkasasteen lukemat ovat mahdollisia.

– Maanantain ja tiistain aikana etenkin maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu sateita, mutta tiistain sateiden väistyttyä sää on tämän hetken ennusteen mukaan poutainen koko loppuviikon ajan.

– Alkuviikon sateet ovat laajalti vettä, mutta Pohjois-Karjalassa voi vesisateen yhteydessä sataa myös hieman räntää tiistain vastaisena yönä. Maan keskiosassa voi tiistaina tulla vähäisiä räntäkuuroja. Sadealue väistyy tiistain aikana kaakkoon, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Tiistain sateiden väistyttyä Suomessa alkaa vahvistua korkeapaine. Samalla sää kylmenee.

– Yölämpötilat tulevat olemaan koko maassa pakkasella. Päivisinkin lämpötila nousee asteen tai pari plussan puolelle vain maan etelä- ja lounaisosassa ja mahdollisesti paikoin länsirannikolla, Rinne ennustaa.

Viikko on melko pilvinen, mutta siellä täällä pilvipeite rakoilee. Rakoilevan pilvipeitteen kohdalla pakkanen pääsee kiristymään nopeasti. Kireintä pakkasen odotetaan olevan Pohjois-Lapissa, jossa pakkasta voi olla paikallisesti öisin ja aamuisin jopa yli 20 astetta.

– Onkin odotettavissa, että tämän syys–talvikauden toistaiseksi kylmin lämpötilalukema menee tällä viikolla rikki useammankin kerran, Rinne sanoo.

Kauden tähän mennessä kylmin lämpötila on 27. lokakuuta Kittilän lentoasemalla mitattu −14,4 astetta. Marraskuun kylmin lämpötila toistaiseksi on Enontekiön lentoasemalla 14. marraskuuta mitattu −12,8 astetta.