Verkkouutiset

Sää

Helle palaa Suomeen, pian yli 30 astetta

Foreca on julkaissut uuden kuukausiennusteen, jonka mukaan elokuussa sää on Suomessa keskimääräistä lämpimämpää. Lämpöä riittää vielä syyskuun puolelle, joskin Foreca kehottaa varautumaan myös viilentymiseen.

Paikoin lämpötilat voivat ensi viikolla nousta yli 30 asteeseen ja erityisesti Etelä- ja Keski-Suomeen on luvassa hellepäiviä.

Ensi viikolle luvassa on keksimääräistä lämpimämpää: eteläisessä Suomessa jopa 6 astetta tavanomaista korkeampi lämpötila. Lämmön vastapainoksi on kuitenkin luvassa myös kosteutta ja epävakautta.

Forecan mukaan sateisiin tulee varautua erityisesti Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Lapissa, jossa sateita on tulossa keskimääräistä enemmän. Paikalliset ukkoskuurot ovat myös mahdollisia.

Myös loppukuulle on luvassa keskimääräistä lämpimämpää säätä. Sademäärien ennustetaan olevan tavanomaisia ajankohdalle.

Kuun vaihteessa lämpötilat ovat edelleen paikoin korkeampia ja sademäärät tavanomaisia. Helteetkin ovat mahdollisia.

Näillä alueilla kylvetään helteessä, pian 30 asteen lämpötiloja

Sää on lämpenemässä loppuviikolla etenkin maan eteläosassa hellelukemille, paikoin ja ajoittain hellettä on myös maan keskiosassa. Lapissa sää on viileämpää, selviää Forecan ennusteesta.

Torstaina maan etelä- ja keskiosassa on pääosin poutaista säätä, jonkin verran runsaampaa pilvisyyttä on kuitenkin taivaalla. Kainuun ja Koillismaan suunnalla tulee joitain sateita, Pohjois-Lapissa puolestaan sadekuuroja.

– Eteläisessä Suomessa ylletään paikoin hellelukemille eli yli 25 asteeseen. Pohjoisempana suunnilleen Oulun korkeudelle asti on 20 astetta ja Lapissa alle 20 astetta, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Torstaipäivä on tuulinen, etenkin pohjoisessa sekä etelässä ja idässä. Erityisesti pohjoisen tuntureilla tuuli voi äityä jopa myrskyisäksi. Yöt ovat kohtalaisen lämpimiä.

– Perjantaina päivällä hellekaistale on eteläisen Suomen asiaa, suunnilleen Salpausselän eteläpuolella helleraja voi ylittyä. Sitä pohjoisempana viilenee torstaihin verrattuna, 20 asteen raja kulkee suunnilleen Jyväskylän korkeudella. Sen pohjoispuolella jäädään 10 ja vajaan 20 asteen välille, Mäntykannas sanoo.

Lämmin sää jatkuu etenkin etelässä viikonloppuna, mutta myös maan keskiosassa sää lämpenee viikonlopun mittaan.

– Lauantaina etelässä on edelleen mahdollisuus hellelukemille, pikkuhiljaa lämpenee vähän keskinenkin Suomi. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat ovat 20–26 asteessa. Pohjoisessa on edelleen selvästi muuta maata viileämpää, siellä jäädään selvästi alle 20 asteeseen. Lauantai on hieman perjantaita aurinkoisempi päivä. Pohjois-Pohjanmaalla voi vähän sadella myöhään iltapäivästä, Mäntykannas ennustaa.

Sunnuntain kuluessa sää alkaa lämmetä lisää.

– Suomeen virtaa yhä lämpimämpää ilmaa etelän suunnalta. Varsinkin Etelä- ja Keski-Suomessa on jo monin paikoin hellettä, 20 asteen raja on Etelä-Lapin korkeudella. Sateita ei juurikaan näy, sää on aika aurinkoista, puolipilvistä ja hyvin kesäistä, melko kosteankin oloista.

Ensi viikon alussa yhä lämpimämpää ja kosteampaa ilmaa virtaa Suomeen etelästä.

– Maanantaina voi jo olla, että jossain lounaassa ja lännessä lämpötila menee 30 asteen korville, mahdollisesti jollain havaintoasemalla ylitetään 30 astettakin. Ei tämä ihan jokakesäinen ilmiö ole, että 30 asteen lukemia olisi elokuun puolivälin tienoilla, Mäntykannas sanoo.

Tämän hetken ennusteen mukaan tiistai olisi tämän lämpöjakson kuumin päivä.

– Silloin voidaan lounaassa ja lännessä mennä yleisemminkin 30 asteen lähelle, paikoin 30 astettakin voi ylittyä. Mahdollisesti ylin lukema voisi olla noin 31 astetta. Sää on enimmäkseen poutaista, aika aurinkoistakin, mutta tiistai-iltana ukkosrintama alkaa heräillä maan länsiosassa.

Helteet palaavat, 30 asteen lukemat paikoin lähellä

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 8. elokuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan elokuun viikot ovat Suomessa keskilämpötiloiltaan tavanomaista lämpimämpiä tai paikoin ollaan ajankohdalle keskimääräisissä viikkojen keskilämpötiloissa.

Tämän hetken päivittäissääennusteiden mukaan tulossa on hellejakso ainakin osaan maata. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Suomi kuuluu tämän viikon ajan laajaan korkeapaineen alueeseen.

– Maan etelä- ja keskiosassa on pilvisempää keskiviikkoa lukuun ottamatta varsin aurinkoista ja pääosin poutaista, vaikka joinakin päivinä paikalliset sateet tai sadekuurot ovatkin mahdollisia. Päivälämpötilat nousevat viikon loppupuolta kohden maan eteläosassa alkuviikon 20–24 asteesta 25–27 asteen tuntumaan, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne ennusteessaan.

Maan keskiosassa lämpötilat nousevat alkuviikon 17–20 asteen lukemista loppuviikon 20–25 asteeseen.

– Lapissa pysytellään pääosin 15 ja 20 asteen välillä, lähinnä Pohjois-Lapissa on ajoittain viileämpää. Pohjois-Suomessa sää on osin pilvistä ja vähintään paikallisia sateita liikkuu maan pohjoisosan yli päivittäin.

Ensi viikolla helteitä

Näyttää siltä, että korkeapaine heikkenee 15. elokuuta alkavalla viikolla Suomessa.

– Painotus siirtyy pikemmin matala- kuin korkeapaineiden puolelle. Viikko on meillä kuitenkin kuukausiennusteen perusteella keskilämpötilaltaan selvästi, jopa 1,5–3 astetta, ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Tämän hetken ennusteen mukaan lämpötilat nousevat ensi viikolla laajalti helteisiksi maan etelä- ja keskiosassa, etelässä paikoin jopa lähelle 30 asteen lukemia, Joanna Rinne kertoo.

Lapissa päivä- ja aluekohtainen vaihtelu lämpötiloissa näyttää olevan suurempaa, mutta ainakin Etelä-Lapissa helleraja saattaa joinakin päivinä rikkoutua.

Kuukausiennusteen mukaan sademäärät ovat 15. elokuuta alkavalla viikolla pohjoisessa Suomessa keskimääräistä suurempia, maan eteläpuoliskolla lähellä ajankohdan keskiarvoja.

– Ensi viikon aikana sää on alkuviikolla melko aurinkoista, mutta paikallisia sadekuuroja ukkosineen voi esiintyä. Viikon puolivälin jälkeen sää muuttuu ennusteiden mukaan sateisemmaksi, samalla ukkostenkin riski kasvaa. Yli viikon päähän ulottuva ennuste sisältää kuitenkin jo paljon epävarmuutta, Joanna Rinne toteaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa elokuun puolivälin tienoilla maan eteläosassa 20–22 astetta, maan keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa laajalti 16–20 astetta, pohjoisessa Lapissa 12–18 astetta.

Uuden kuukausiennusteen perusteella 22. elokuuta alkava viikko on Suomessa hieman keskimääräistä lämpimämpi,  ja 29. elokuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötilat ovat lähellä ajankohdan tyypillisiä lukemia.

Voimakkaat ukkoset pyyhkäisivät Itä-Suomen ylitse

Voimakkaat ukkoskuurot ovat pyyhkäisseet tänään Itä-Suomen ylitse. Yle Sää kertoo Twitterissä ukkoskuurojen kaataneen puita teille ja aiheuttaneen paljon vahingontorjuntatehtäviä sekä sähkökatkoja.

– Voimakkaimmat ukkoset ovat väistymässä itään. Ukkoset ovat kaataneet puita teille ja aiheuttaneet paljon vahingontorjuntatehtäviä pelastuslaitoksille sekä sähkökatkoja. Puuskainen tuuli voimistuu lännessä ja lisää vahinkoja on odotettavissa, Yle Sää kertoo Twitterissä.

Pohjois-Karjalan ja Koillis-Savon sähkönsiirtoyhtiön mukaan sääolosuhteiden aiheuttamien vahinkojen korjaaminen jatkuu vielä sunnuntaina.

– Kuten häiriökartan punaisten pallukoiden määrästä huomaa, vikoja on paljon ja laajalla alueella. Siksi korjaaminenkin kestää. Pyydämme kärsivällisyyttä, kertoo PKS Sähkönsiirto Twitterissä.

Ilmatieteen laitos varoittaa edelleen voimakkaista ukkoskuuroista Pohjois-Karjalassa. Myös maan länsiosissa tuuli on Ilmatieteen laitoksen mukaan illalla paikoittain puuskaista.

 

Rankkasade iski Suomeen, vettä yli 90 millimetriä

Perjantaina Suomeen saapuneet sateet ovat tuoneet eilisen päivän ja yön aikana merkittäviä rankkasateita Suomeen. Vuorokauden suurin sademäärä, 90,9 millimetriä mitattiin Seinäjoella. Myös suurin tunnissa tullut sademäärä, 40,7 millimetriä, mitattiin Seinäjoella.

Eilisen päivän aikana ilmatieteen laitos havaitsi myös 1191 salamaniskua.

Perjantaina saapunut saderintama tuo rankkasateita maan ylle myös lauantaina. Varallisten ukkoskuurojen riski on korkea erityisesti Itä-Suomessa. Rankkasateiden sattuessa kohdalle näkyvyys teillä voi olla hyvin heikko.

Syksystä ennustetaan tavanomaista lämpimämpää

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen ennusteen syys–marraskuun jaksolle. Suomeen ennustetaan 0,5–1 astetta keskimääräistä lämpimämpää kolmen kuukauden jaksoa.

ECMWF:n vuodenaikaisennusteen mukaan kolmen kuukauden jakso syyskuusta marraskuuhun on käytännössä koko Euroopassa, myös Suomessa, ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi.

– Kuukausittain katsottuna laajemmin Pohjois-Euroopan alueella sää on jonkin verran ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi ainakin syys- ja lokakuussa, marraskuussa mahdollisesti lähellä keskimääräisiä lukemia. Tämä ei tarkoita, etteikö syksyn viileneminen etenisi, mutta ajankohtaan nähden lämmintä säätä saattaa esiintyä enemmän kuin ajankohtaan nähden viileää säätä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Lämmön toteutumismuotoon eli päivittäissäähän kolmen kuukauden ennuste ei ota kantaa.

– Lämmin ennuste voisi tarkoittaa jotakin tiettyä lämmintä jaksoa, tasaisesti hieman keskimääräistä lämpimämpää säätä, jopa tavallista vähemmän viileneviä öitä. Suomen ilmasto on luonteeltaan vaihtelevaa säätä suosiva, joten vaikka kolmen kuukauden jakso on keskiarvoltaan ennusteen mukaan ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi, sen sisälle voi mahtua monenlaista säätä – niin sadetta kuin paistetta ja sekä viileitä että lämpimiä päiviä, Rinne muistuttaa.

Tilastojen mukaan terminen syksy alkaa pohjoisessa Lapissa keskimäärin elokuun loppupuoliskolla ja maan eteläosassa syyskuun loppupuoliskolla.

Sateinen vai kuiva syksy?

Syys–marraskuun ennuste näyttää Suomeen kolmen kuukauden jaksolle ajankohdalle tyypillisiä sademääriä.

– Syys–marraskuun sademäärä on ennusteessa ajankohdan keskiarvon mukainen. Ennusteen perusteella Länsi-Euroopan yllä korkeapainetoiminta olisi tavanomaista syksyä yleisempää ja matalapainetoiminta vähäisempää. Tämä saattaisi osin vaikuttaa tulevien kuukausien aikana Suomenkin säähän, Rinne sanoo.
Viime vuonna syys–marraskuun jakso oli maan keski- ja pohjoisosassa monin paikoin tavanomaista sateisempi, etelässä puolestaan laajalti tavanomaista kuivempi. Arkistokuva: Pirjo Räisänen, Pyhäjärvi

Ennuste voi toteutua monella eri tavalla

Vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.

Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia erittäin suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta.

Kolmen kuukauden ennuste voikin toteutua monella tavalla. Pitkiin ennusteisiin tulee suhtautua tietyllä varauksella.

– Vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño- ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen. Pohjoisten leveysasteiden erittäin vaihtelevan sään ympäristössä, kuten Suomessa, ennusteen tarkkuus on selvästi tropiikkia heikompi, Rinne huomauttaa.

Varoitus säästä: Tänne rajut rankkasateet iskevät

Viikonlopulle on luvassa rankkasateita, varoittaa Ilmatieteen laitos.

– Maan länsiosasta Koillismaalle yltää säärintama, jonka yhteydessä sataa lähivuorokauden aikana runsaasti ja paikoin kehittyy voimakkaita ukkoskuuroja, ennusteessa sanotaan.

Maan länsiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on lännestä alkaen enimmäkseen pilvistä ja monin paikoin sade- ja ukkoskuuroja, jotka voivat olla voimakkaita. Kaakkoisosassa kuitenkin vielä tänään enimmäkseen poutaa ja selkeämpää. Päivän ylin lämpötila asettuu näillä alueilla 19-29 asteeseen. Huomenna on 18-21 astetta.

Idässä on enimmäkseen selkeää tai puolipilvistä ja poutaa, mutta pohjoisosassa esiintyy paikoin sade- tai ukkoskuuroja, jotka voivat olla voimakkaita. Huomenna lännestä alkaen alueella esiintyy sade- ja ukkoskuuroja. Päivän ylin lämpötila on idässä tänään ja huomenna 25-28 astetta.

Lapissa on pilvistä tai puolipilvistä ja lännestä paikoin sadetta tai sadekuuroja ja mahdollisesti myös ukkosta. Aamulla etelästä alkaen Lapissa esiintyy runsasta sadetta. Päivän ylin lämpötila on tänään ja huomenna 15-20 astetta. Käsivarressa on  paikoin hallaa.

Myös Foreca on varoittanut rankkasateista. Rajuimmin ne ennusteen mukaan iskevät perjantaina ja lauantaina laajalle alueelle maan länsiosiin, Pohjanmaalle, Pohjois-Pohjanmaalle ja Etelä-Lappiin.

– Niillä alueilla, joille sateita on ennusteiden mukaan tulossa eniten, elokuun keskimääräinen sademäärä on 60–75 millimetriä. Sadetta on siis odotettavissa runsassateisimmilla alueilla jopa lähes kuukauden sademäärä parissa päivässä, Forecan meteorologi Joanna Rinne varoittaa.

Tulossa voimakkaita ukkosia ja rankkasateita

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan perjantaiksi lännestä virtaa hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa Suomeen aina Etelä-Lappia myöten. Samalla lännestä lähestyy säärintama, jonka etupuolelle länteen ja pohjoiseen voi kehittyä voimakkaita ukkoskuuroja ja runsaita sateita.

Perjantaiaamuna säärintama sateineen yltää länsirannikolle, ja iltapäivään mennessä se on jo maan länsiosasta Etelä-Lappiin yltävällä alueella.

Päivän aikana rintaman etupuolella voi kehittyä ukkosia, joissa voi esiintyä voimakkaita puuskia ja rankkasateita. Tampereelta ja Jyväskylästä kohti Koillismaata yltävä alue on suotuisin voimakkaiden ukkosten kehittymiselle.

Ukkoskuurojen yhteydessä voi sataa vettä yli 20 millimetriä tunnissa. Vuorokausikertymät voivat olla lännestä Etelä-Lappiin yltävällä alueella runsaita: yleisesti vuorokauden aikana voi sataa 20‒30 millimetriä, paikoin jopa yli 50 millimetriä.

– Rankkasateet voivat aiheuttaa paikoin taajamatulvia ja ukkospuuskat puiden kaatumisia sekä sähkökatkoja, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto sanoo.

Perjantaina poutaisin ja lämpimin alue ulottuu Uudeltamaalta Etelä-Karjalaan, siellä lämpötila yltää yleisesti yli 25 asteeseen.

Lauantain vastaisena yönä säärintama alkaa liikkua maan etelä- ja keskiosan poikki kohti itää. Lauantai-iltapäivällä idässä voi kehittyä ukkoskuuroja voimakkaine ukkospuuskineen ja rankkasateineen. Tilanteeseen tuo kuitenkin epävarmuutta säärintaman etenemisvauhti.

Perjantaina jopa 30 astetta – viikonlopuksi sää viilenee

Forecan mukaan loppuviikon sääennusteissa on niin hellettä kuin rankkoja sateita ja ukkosiakin.

Lämpötilat nousevat torstaina ja perjantaina yli 25 asteen lukemiin näillä näkymin laajalti maan etelä- ja itäosassa, ja jopa 30 asteen lukemat ovat mahdollisia tämän hetken ennusteen mukaan perjantaina Kaakkois-Suomessa.

Viikonlopuksi sää jo viilenee perjantain lukemista. Perjantaina ja lauantaina Suomen yli kulkee paikoin rankkoja sateita. Suurimpia sademääriä ennakoidaan maan länsi- ja pohjoisosaan, missä vettä voi tulla perjantain ja lauantain aikana yhteensä yli 30 millimetriä, Perämeren rannikkoseudulla ja paikoin Etelä-Lapissa jopa yli 60 millimetriä.

– Loppuviikon kiinnostavimmat sääasiat ovat torstain–perjantain helle maan etelä- ja itäosassa sekä perjantain–lauantain rankkasateet, joiden suurimmat sadekertymät tulevat maan länsi- ja pohjoisosassa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Keskiviikon aikana Suomen yli liikkuu vähäsateinen säärintama, jonka jälkeen Suomeen alkaa virrata lännestä lämmintä ilmaa. Keskiviikkona illalla ja torstain vastaisena yönä sadekuuroja leviää laajemminkin Satakunnan, Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan seudulle. Myös Lapissa sadekuurot lisääntyvät.

Torstaiksi sää lämpenee. Maan etelä- ja itäosassa päivälämpötilat ovat 24–26 astetta, maan länsiosassa 20–25 astetta ja maan pohjoisosassa enimmäkseen 15–20 astetta.

– Torstaina hellettä on laajalti maan etelä- ja itäosassa. Sää on etelässä ja idässä varsin aurinkoinen ja yksittäisiä sadekuuroja lukuun ottamatta poutainen. Maan keskiosassa, lännessä ja pohjoisessa tulee sadekuuroja yleisesti ja pilvisyys vaihtelee. Sadekuuroissa voi olla mukana paikallisia ukkosia, Rinne kertoo.

Perjantain vastaiseksi yöksi sää poutaantuu suuressa osassa maata. Pohjoisessa joitakin sadekuuroja tulee kuitenkin vielä yölläkin.

Perjantaina jopa 30 astetta mahdollista

Tämän hetken ennusteen mukaan sää lämpenee osassa maata edelleen perjantaina. Maan etelä- ja itäosassa lämpötilat ovat enimmäkseen 25–28 astetta, paikoin mahdollisesti jopa 30 astetta. Lännessä ollaan enimmäkseen 19–24 asteessa, pohjoisessa laajalti 15–20 asteessa.

– Viikon lämpimin päivä on koko maan korkeimpia lämpötiloja katsottaessa perjantai, jolloin maan etelä- ja itäosan hellealue laajenee vielä torstaisesta. Jopa 30 asteen rajan rikkoutuminen on mahdollista yksittäisillä havaintoasemilla maan kaakkoisimmassa osassa, Rinne sanoo.

Perjantaina maan länsi- ja pohjoisosaan leviää kuitenkin jo lännestä kylmä rintama ja siihen liittyvä runsassateinen sadealue.

– Sadetta tulee perjantain aikana lännessä ja Pohjois-Pohjanmaalla laajalla alueella yli 15 millimetriä, paikoin jopa yli 30 millimetriä. Runsaimmat sateet tulevat näillä näkymin Merenkurkun ja Perämeren rannikkoalueilla. Perjantain sateiden yhteydessä voi myös ukkostaa paikoin, erityisesti maan keskivaiheilla, Pohjois-Pohjanmaan tuntumassa sekä Kainuun suunnalla.

Lauantain vastaisen yön ja lauantaiaamun aikana maan pohjoisosassa tulee yhä sateita. Maan etelä- ja keskiosan sateet siirtyvät kohti maan itäosaa.

Lauantaina myrskytuulet mahdollisia

Viikonlopuksi sää jo viilenee perjantain lukemista.

– Lauantaina päivällä sateita tulee maan itäosassa sekä pohjoisessa, lännessä sää on jo muuttunut osin selkeäksi. Pohjanmaan ja Satakunnan suunnalla tulee paikoin iltapäiväkuuroja. Perjantain ja lauantain yhteenlaskettu eli kahden vuorokauden sadekertymä on laajalla alueella maan länsi- ja pohjoisosassa yli 30 millimetriä, Perämeren rannikkoseudulla ja paikoin Etelä-Lapissa jopa yli 60 millimetriä, Rinne ennustaa.

Myös tuuli voimistuu lauantaina.

– Perämeren seudulla on mahdollista, että tuuli puhaltaa lauantaina merellä jopa myrskylukemissa. Maallakin myrskypuuskat ovat mahdollisia Perämeren rannikon lähistöllä. Voimakastuulinen tilanne on kuitenkin melko lyhytkestoinen, sillä matalapaineen keskus, johon voimakas tuuli liittyy, voimistuu ja liikkuu nopeasti, mutta myös heikkenee nopeasti. Tuuliennuste lauantaille sisältää kuitenkin vielä paljon epävarmuutta, sillä tällaiset nopeasti liikkuvat matalapaineen keskukset myös ennustuvat huonosti, Rinne kertoo.

Sadealueen väistyttyä lauantaina ja sunnuntaina sää on laajalla alueella aurinkoinen. Päivälämpötilat ovat lauantaina etelässä 19–23 astetta, maan keskiosassa laajalti 15–19 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 10–18 astetta.

Lapissa sadekuuroja tulee paikoin vielä sunnuntainakin. Päivälämpötilat ovat sunnuntaina maan etelä- ja keskiosassa 16–22 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 14–17 astetta.

Elokuu alkaa vaihtelevassa säässä – ”päivittäin sadekuuroja”

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF julkaisi eilen maanantaina uuden kuukausiennusteen elokuulle.

– Ennusteen mukaan Suomi kuuluu tällä viikolla pohjoisenpuoleisen matalapaineen piiriin. Keski-Euroopassa puolestaan vaikuttaa korkeapaine. Ensi viikolla korkeapaine vahvistuu myös meillä Suomessa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Ennusteen mukaan tämän viikon sää on vaihtelevaa.

– Tällä viikolla sää on suuressa osassa Suomea ajankohdan keskiarvoa sateisempaa. Suomen yli liikkuukin päivittäin sadekuuroja, joinakin päivinä myös laajoja sadealueita. Ensi viikolla korkeapaine pitää ennusteen mukaan sateet vähissä, Rinne kertoo.

Kuukausiennusteen mukaan alkanut viikko on Suomen itäpuolella ja suuressa osassa Eurooppaa keskilämpötilaltaan ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi, mutta Suomessa sekä myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on ajankohdan keskiarvoa viileämpi viikko.

– Myös sateita on meillä suurimmassa osassa maata odotettavissa ajankohdan keskiarvoa enemmän, tosin aivan etelässä jopa ajankohdan keskiarvoa vähemmän, Rinne toteaa.

Suomi kuuluu elokuun ensimmäisellä viikolla matalapaineen alueeseen. Sadekuuroja tai sateita kulkee Suomen yli päivittäin. Eniten sateita tulee maan keski- ja pohjoisosassa ja myös ukkosia on luvassa paikoin.

Tänään tulee vielä lisää ukkosia

Sade- ja ukkoskuuroja on kehittynyt edellisten tuntien aikana runsaasti, Ilmatieteen laitos tiedottaa.

Uusia ukkossoluja kehittyy päivän aikana edelleen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkosiin voi liittyä paikoin voimakkaita puuskia. Lännessä sää poutaantuu vähitellen.

Heinäkuussa oli 16 hellepäivää

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli maan länsiosassa lähellä pitkän ajan keskiarvoa, maan itä- ja pohjoisosassa oli pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpää. Kuukauden keskilämpötila vaihteli maan etelä- ja kaakkoisosan noin 18 asteesta Käsivarren Lapin noin 13 asteeseen.

Suurin poikkeama tilastollisen vertailukauden 1991–2020 keskiarvosta oli Utsjoen alueella, missä keskilämpötila oli noin kaksi astetta keskiarvoa korkeampi.

Hellelukemia mitattiin jossain päin Suomea yhteensä 16 päivänä, mikä on yhtä paljon kuin heinäkuussa keskimäärin vertailukaudella 1991–2020. Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Porvoon Harabackassa sekä Heinolan Asemantauksella, molemmilla kymmenen kappaletta.

Kuukauden ylin lämpötila, 32,3 astetta, mitattiin Oulu Oulunsalo Pellonpäässä kuun 1. päivänä.

Päättyneen heinäkuun alin lämpötila, 2,2 astetta, mitattiin Sallan Naruskassa kuukauden 9. päivänä. Kyseessä on vuodesta 1959 eteenpäin olevissa digitoiduissa vuorokausitilastoissa korkein kuukauden alin lämpötila.

Sademäärässä vaihtelua

Heinäkuun sademäärässä oli runsasta paikallista vaihtelua. Maan eteläosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla sadetta tuli tavanomaista vähemmän, kun taas Keski- ja Pohjois-Lapissa satoi selvästi tavanomaista enemmän, kahdella havaintoasemalla jopa ennätyksellisen paljon.

Eniten kuukauden aikana satoi alustavien tietojen perusteella Inari Saariselkä matkailukeskuksen havaintoasemalla, 213,4 millimetriä. Lukema on aseman 46-vuotisen historian suurin kuukausisademäärä.

Lisäksi Sodankylä Lokan havaintoasemalla tehtiin asemakohtainen kuukausisade-ennätys, 146,4 millimetriä.

Vähiten sadetta tuli Lumparland Långnäs sataman havaintoasemalla, 14,2 millimetriä. Suurin havaittu vuorokausisademäärä (aamuyhdeksästä seuraavan aamun kello yhdeksään) oli 13. päivänä Somero Salkolassa mitattu 58,1 millimetriä.

Maasalamoita havaittiin heinäkuussa 49 991 kappaletta, mikä on noin 10 000 kappaletta vähemmän kuin heinäkuussa keskimäärin. Salamaniskuja kertyi eniten kuun 13. päivänä, 9 633 kappaletta.

Auringonpaistetunteja oli havaintoasemilla keskimääräistä vähemmän. Varsinkin Lapissa paistetunteja oli noin 25–35 tuntia alle pitkän ajan keskiarvon.

Luvassa on epävakainen sääviikko

Elokuun ensimmäinen viikko on tyypillisen suomalaisen kesän tapaan epävakainen, kertoo Foreca. Välillä paistaa aurinko ja välillä sataa, ja viikon edetessä pidemmälle saattaa olla pari hellepäivääkin.

Koko viikon ajan ilmavirtaus suuntautuu Suomeen etelästä. Sää on suotuisa sadekuuroille ja viikon aikana Suomen yli liikkuu muutama laajempi sadealue. Vaihtelevuudesta huolimatta aurinkoa on luvassa enemmän kuin sadetta.

Sateisempia ja pilvisempiä päiviä ovat tiistai ja keskiviikko. Hellepäiviä ovat torstai ja perjantai, mutta viikonloppu saattaa sitten tuoda runsaammat sateet ja ukkostakin.

Elokuun ensimmäisenä päivänä eli maanantaina Suomea lähestyy kaakosta sadealue, mikä tarkoittaa, että iltapäivän ja illan aikana sää pilvistyy osassa Etelä- ja Itä-Suomea. Kaakkoon leviää päivän ja illan aikana sateita, mutta sen reitti ja tarkka ajoitus ovat epävarmoja.

Maanantai on yleisesti ottaen aurinkoinen päivä. Iltapäiväkuuroja on luvassa erityisesti Itä-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Etelä-Lapissa ja Pohjois-Lapissa itärajan tuntumassa.

Maanantain päivälämpötila on 20-24 astetta ja Keski- ja Pohjois-Lapissa 16–20 astetta. Kolean viikonlopun jälkeen sää lämpenee erityisesti maan itä- ja pohjoisosissa.

 

Tältä näyttää loppukesän sää

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan elokuu alkaa Suomessa viileässä säässä. Forecan meteorologi Jenna Salminen muistuttaa blogissa, että viileästä alusta huolimatta elokuu on vielä kesäkuukausi ja tulevien viikkojen aikana on varaa tyypilliselle kesäsäälle.

Elokuun alussa tilastoissa keskimääräinen ylin lämpötila on maan eteläosan sisämaassa vielä yli 22 astetta ja muuten laajalti 18–22 astetta, Pohjois-Lapissa enimmäkseen 16–18 astetta.

– Suomessa sää on vaihtelevaa. Elokuun aloittavalla viikolla on laajalti keskimääräistä sateisempaa, sillä matalapaineiden myötä yli kulkee sadealueita ja välillä kuurottelee. Etelä-Suomessa sademäärät pysyvät lähellä ajankohdan normaalia kuukausiennusteen mukaan, Salminen kirjoittaa.

Lämpimämmän sään osuus elokuun viileämmän alun jälkeen saattaa kuitenkin kasvaa jo seuraavalla viikolla.

– Vaikka viikon aikana Suomen yli pääsisi kulkemaan viileämpää ilmaa, maan itäpuolella sekä Euroopan länsiosassa on liikkeellä keskimääräistä lämpimämpää ilmaa, jota voi käväistä myös Suomessa viileiden päivien vastapainona. Jokunen yksittäinen hellepäivä voi siis vielä kehkeytyä jonnekin päin maata.

Elokuun puolivälissä tyypillinen ylin lämpötila on ennusteen mukaan eteläosassa maata ja paikoin maan keskiosan puolellakin vielä 20–22 astetta. Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa ja Lapin lounaisosassa on 18–20, muualla Lapissa ja Koillismaalla laajalti 14–18 astetta.

Elokuun lopussa tavanomainen ylin lämpötila vaihtelee jo eteläosan lähes 20 asteesta Lapin pohjoisosan laajalti 12–14 asteeseen. Yötkin viilenevät kuun loppua kohti, mutta keskimäärin elokuun yön alin lämpötila pysyy vielä plussalla koko maassa, vaikka vaihtelun puitteissa yöpakkasten mahdollisuus syyskuun lähestyessä pohjoisessa kasvaakin.

– Elokuun loppupuoliskolla Suomi jatkaa pääosin tavanomaisella linjallaan lämpöolojen suhteen. Ennustettavuus myös heikkenee, mikä usein ilmenee yhtä lailla lopputulokseltaan keskimääräisenä ennusteena, joka voi kehittyä viikkojen mittaan suuntaan tai toiseen, Salminen toteaa.

– Elokuun 15. päivä alkavalla viikolla muualla Euroopassa on kuitenkin kuukausiennusteen mukaan laajalti keskimääräistä lämpimämpää säätä, ja 22. päivä alkavalla viikollakin vielä laajalti Länsi- ja Etelä-Euroopassa poikkeama on todennäköisemmin lämpimämpään päin. Suomeen voi yhä kulkeutua näiltä Euroopan alueilta lämmintä ilmaa, jolloin mahdollisesti loppukuussakin esiintyisi yhä laajemmin 20 asteeseen yltäviä lämpötiloja.

Salminen muistuttaa, että pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella ja niihin tulee suhtautua varauksella.

– Suomen sää on yleensä hyvin vaihtelevaa, ja viikon tai kuukauden keskiarvo sateessa ja lämpötilassa voi toteutua monella eri tavalla. Pitkä ennuste ei siis kerro yksittäisten päivien säästä.

Heinäkuu päättyy tavallista koleampana

Heinäkuu päättyy tavanomaista koleampana, Ilmatieteen laitos kertoo Twitterissä.

Maan itäosassa lämpötila on jopa 9 astetta tavanomaista alempi, ja ylin lämpötila jää huomenna alle 15 asteeseen. Tavallisesti vastaavia lämpötiloja mitataan Ilmatieteen laitoksen mukaan vasta syyskuun puolenvälin jälkeen.

Myös muualla maassa lauantain lämpötilat jäävät alle 20 asteeseen. Yli 20 asteen lämpötiloja on ennusteen mukaan odotettavissa vain Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.