Verkkouutiset

Sää

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tukalat helteet tekevät ensi viikolla paluun

Suomessa on juhannuksen jälkeisellä viikolla käynnistymässä tukala helleputki, kertoo Foreca.

Ennusteiden mukaan lämpötilat saattavat nousta jopa yli 30 asteeseen. Muualla pohjoismaissa elohopea saattaa kivuta jopa 35 asteeseen.

Sunnuntaina lämpötila on ehtinyt jo kohota suurimmassa osassa maata yli 20 asteeseen. Etelässä on pilvisempää, pohjoisessa taas poutaa.

Alkuviikosta keskisen ja pohjoisen Suomen yli liikkuu kuurosadealue. Itä- ja Pohjois-Suomessa saattaa siis tulla ajoittaisia sade- ja ukkoskuuroja. Etelässä sää on pääosin poutainen ja lämpötila vaihtelee 20 asteen molemmin puolin.

Etelä-Suomessa hellerajan rikkoutumiselle maanantaina on pieni mahdollisuus, mutta toden teolla helteet palaavat tiistaina. Hellerajan povataan rikkoutuvan monilla alueilla Etelä- ja Keski-Suomessa.

Sen sijaan on epävarmaa, missä määrin Pohjois-Suomessa päästään hikoilemaan helteissä. Paljon riippuu siitä, kuinka pitkälle pohjoiseen korkeapaine ulottuu.

– Uskoisin, että jossain kohtaa Pohjois-Suomea nähdään kesäkuun viimeisellä viikolla ilmamassojen rajavyöhyke, jonka eteläpuolella hikoillaan ja pohjoispuolella palellaan, kommentoi meteorologi Markus Mäntykannas.

Rajavyöhyke saattaa myös kurottaa välillä etelämmäs kohti maan keskiosia ja tuoda mukanaan sade- ja ukkoskuuroja.

Loppuviikosta 30 asteen raja saattaa ylittyä eteläisessä Suomessa päivittäin. Lämpötilaksi povataan 28–32 astetta, ja myös trooppisiin öihin on mahdollisuus. Trooppisten öiden aikana lämpötila ei laske alle 20 asteen. Keskisessä Suomessa lämpötila on noin 25 astetta, mutta maan pohjoisosien suhteen ennusteissa on enemmän epävarmuutta – lämpötila kun voi vaihdella 10 ja 25 asteen välillä.

Tällä hetkellä Suomen kesäkuun lämpöennätys on 33,8 astetta, ja se mitattiin 24.6.1935 Ähtärissä. Aivan näin korkeita lämpötiloja ensi viikon helleaallon ei ennusteta tuovan.

Lämpötilojen noustessa kannattaa kuitenkin pitää huolta riittävästä nesteen juomisesta ja aurinkorasvan käytöstä.

– Mahdolliset 30 asteen päivälämpötilat ja trooppiset yöt ovat kurjia erityisesti riskiryhmille ja tekevät olon tukalaksi muillakin. Riittävästä nesteytyksestä ja aurinkosuojasta on syytä huolehtia hellejakson alkaessa, Mäntykangas varoittaa.

Tuhoisa sää iskee Eurooppaan

Viikonlopun aikana Etelä- ja Keski-Euroopassa sekä osassa Baltiaa voidaan kokea erittäin voimakkaita ukonilmoja. Kyseessä on yksi kuluvan kesän rajuimmista ukkosasetelmista, kertoo Foreca.

Perjantaina voimakkaimmat rajuilmat painottuvat Euroopan länsiosaan Ranskaan ja Benelux-maihin. Perjantai-illan kuluessa vaaravyöhyke laajenee myös kohti Pohjois-Italiaa, Tsekkiä ja Itävaltaa.

Lauantain aikana rajuilmat ovat pyyhkäisemässä keskisen Euroopan yli kohti itää ja vaikutusalueelle jäävät Tsekki, Itävalta ja erityisesti Puola. Myöhemmin lauantaina osumaa voivat ottaa myös esimerkiksi Romanian ja Ukrainan läntiset osat sekä Liettua.

Rajut tuulen puuskat, jättirakeet, rankkasateet ja mahdollisesti voimakkaat trombit voivat aiheuttaa tuhoa. Vielä sunnuntain puolella vahinkoa voi aiheutua Euroopan kaakkoisissa osissa, mutta tuhopotentiaali laskee idempänä Euroopassa.

Matalapaine rajuilmoineen jää Suomen eteläpuolelle, joten vaikutukset eivät yllä meille missään muodossa.

Mustanmeren suunnalla lomailevien on syytä varautua tukalaan kuumuuteen vielä viikonloppunakin. Lämpötila kohoaa näillä alueilla laajalti 30 ja 40 asteen välille ja paikoin jopa 40 asteen yläpuolelle.

Heinäkuusta ennustetaan keskimääräistä lämpimämpää

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan kesäkuun lopussa ja heinäkuun alussa Suomen sää kallistuisi keskimääräistä lämpimämmän sään puolelle, kertoo Foreca.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 19. kesäkuuta.

– Kuukausiennusteen mukaan juhannuksen jälkeinen viikko on viikkokeskiarvoissa koko Suomessa ajankohtaan nähden lämmin ja vähäsateinen korkeapaineviikko. Viikon keskilämpötila on meillä 1–2 astetta tavanomaista korkeampi, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kuukausiennusteen mukaan myös 1. heinäkuuta alkava viikko on Suomessa hieman keskimääräistä lämpimämpi ja vähäsateisempi.

– Ennusteeseen liittyy jo epävarmuutta siitä, miten pohjoisen Euroopan korkeapainejakso purkautuu tai purkautuuko se ylipäänsä. Näyttää siltä, että Norjassa ja osassa Ruotsia viikko on vielä selvästi ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Muuallakin Euroopassa erot ajankohdan keskiarvoon nähden ovat varsin epämääräisiä, mikä kielii sään muuttumisesta heikommin ennustettavaksi, Rinne sanoo.

Heinäkuun näyttää Rinteen mukaan jatkuvan hieman tavanomaista lämpimämpänä.

– Sateisiin ennuste ei enää juuri ota kantaa, mutta ne painottuvat meillä pikemmin hieman tavanomaista kuivempaan kuin sateiseen päin, Rinne sanoo.

Tältä näyttää juhannuksen sää

Juhannusta kohti on menty vaihtelevassa säässä.

Loppuviikolla sateet ovat vähenemässä ja lämpötilojen ennustetaan nousevan vähitellen, kertoo Foreca.

– Juhannusviikonloppu on maan eteläpuoliskolla laajalti poutainen ja aurinkoinenkin. Maan pohjoispuoliskolla tulee vielä perjantaina eli juhannusaattona sateita, mutta viikonlopun edetessä sää poutaantuu ja sunnuntaiksi myös laajalti selkenee pohjoisessakin, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Maan etelä- ja keskiosassa päivälämpötila on juhannusaattona enimmäkseen 15–21 astetta ja lauantaina ja sunnuntaina 18–23 astetta.

Pohjoisessa päivälämpötila on perjantaina ja lauantaina pääosin 10–17 astetta, sunnuntaina 15–20 astetta.

– Yli 20 asteen lukemia on juhannusaattona vain paikoin etelässä, juhannuspäivänä puolestaan paikoin jo Vaasa–Savonlinna-linjan eteläpuolella. Sunnuntaina pohjoisimmat 20 asteen ylitykset ovat jo Keski-Lapin tienoilla. Sunnuntaina Keski-Lapin eteläpuolella lämpötila nousee laajalti 20 asteen yläpuolelle, Rinne sanoo.

Ensi viikolla Suomen ylle näyttää saapuvan helteinen ilmamassa.

– On mahdollista, että meille syntyy ainakin muutamaksi päiväksi toukokuisen kaltainen sulkukorkeapainetilanne. Lämpötila voi viikon edetessä nousta laajalti helteiseksi, maan eteläpuoliskolla joinakin päivinä paikallisesti jopa 30 asteeseen, Rinne kertoo.

Juhannussää ajoittain aurinkoinen suuressa osassa maata

Suurimmat sadealueet näyttävät kiertävän Suomen juhannuksena, kertoo Foreca.

Myös lämpötiloissa on näkyvissä nousua.

– Juhannuksen aikana sateet vähenevät Suomesta ja lämpötila alkaa vähitellen nousta. Aurinkoa nähdään ainakin ajoittain suuressa osassa maata, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Perjantaina eli juhannusaattona sää on poutaista lännessä ja etelässä. Sadekuuroja tulee pohjoisessa ja paikoin idässä.

– Yleisemmin kuurosateita tulee juhannusaattona pohjoisessa, lisäksi maan itäosassa tulee jokunen sadekuuro, Latvala kertoo.

Päivälämpötilat ovat juhannusaattona etelässä 17–22 astetta, maan keskiosassa 15–20 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 12–18 astetta.

Lauantaina eli juhannuspäivänä matalapaine väistyy ja Suomeen vahvistuu heikko korkeapaine. Pilvisyys vaihtelee päivän kuluessa ja aurinkoa nähdään paikoin.

Yksittäisiä sadekuuroja tulee varsinkin maan itä- ja pohjoisosassa, mutta sademäärät jäänevät pieniksi.

– Lämpötila on lauantaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 17–23 astetta, mutta paikallisesti hieman korkeammatkin lämpötilat ovat mahdollisia. Pohjoisessa on enimmäkseen 12–18 astetta, Latvala ennustaa.

Sunnuntaina pilvisyys lisääntyy, mutta sää säilyy silti Latvalan mukaan poutaisena.

 

Uimavedet ovat nyt tavanomaista lämpimämpiä

Pintavedet ovat tällä hetkellä hieman tavanomaista lämpimämpiä niin sisävesillä kuin merelläkin, kertoo Foreca.

– Keskiviikkona pintavesien lämpötilahavainnot olivat Suomessa pääasiassa 17–21 astetta, Kuusamossa ja Lapissa on 14–18 astetta. Poikkeuksen tekee Kilpisjärvi, jossa pintavesi on 10 astetta – mitenkään outoa se ei kuitenkaan ole, sillä usein viimeiset jäät lähtevät Kilpisjärveltä juhannuksen tienoilla ja tämäkin on 5 astetta keskimääräistä lämpimämpää, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Sisävedet ovat nyt enimmäkseen noin 1–5 astetta lämpimämpiä kuin keskimäärin tähän aikaan kesästä.

Latvala muistuttaa, että matalassa suojaisassa lahdenpohjukassa vesi voi olla virallisia mittauspisteitä lämpimämpää.

– Helteinen sää on ainakin hetkeksi väistynyt, joten juhannusta kohti suurempia muutoksia pintavesien lämpötiloihin tuskin on tulossa. Tuulinen sää ja sadekuurojen yhteydessä mahdolliset kovat puuskat voivat sekoittaa pintavettä, jolloin lämpötila voi paikoin laskea, Latvala toteaa.

Myös Itämeri on tällä hetkellä useita asteita ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpi.

Juhannuksena monin paikoin poutaa

Päivälämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa aluksi 15‒20 astetta, lauantaina ja sunnuntaina 17‒23 astetta. Yölämpötilat ovat 10 asteen tuntumassa.

Maan pohjoisosassa lämpötila on päivisin 15 asteen molemmin puolin, Pohjois-Lapissa paikoin alle 10 astetta. Öisin lämpötila on 4‒11 astetta.

Aluksi länsituuli on kohtalaista ja puuskaistakin, mutta viikonloppuna tuulet heikkenevät suuressa osassa maata. Hallaa esiintyy lähinnä maan pohjoisosassa, sunnuntain vastaisena yönä myös Suomenselän alueella.

Vielä torstaina sadetta tai sadekuuroja tulee maan itä- ja pohjoisosassa. Juhannusaattona eli perjantaina sää poutaantuu maan pohjoisosaa sekä Pohjois-Karjalaa lukuun ottamatta.

Lauantaina ja sunnuntaina on poutaa todennäköisesti lähes koko maassa, lähinnä maan pohjoisosassa sekä toisaalta aivan etelärannikolla voi tulla sateita. Sademäärä torstaista sunnuntaihin on maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Karjalassa 5‒15 millimetriä, muualla 0‒5 millimetriä.

Aurinko näkyy monin paikoin varsinkin maan etelä- ja keskiosassa. Iltapäivisin kumpupilviä voi kehittyä sisämaassa melko runsaasti, joten aurinkoisinta on aamuisin sekä rannikon tuntumassa. Maan pohjoisosassa pilvisyys on pääsääntöisesti runsaampaa.

Lämpimintä ja aurinkoisinta ennustejaksolla on maan lounaisosassa, mutta myös maastopalovaroituksia voi olla tällä alueella voimassa.

– Ennen kokkojen sytyttämistä tulee tarkistaa, onko maastopalovaroitus voimassa, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Eerik Saarikalle muistuttaa.

Maastopalovaroitukset voi katsoa Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelusta .

Helteet jatkuvat Euroopassa, Italiassa lämpötila voi nousta yli 40 asteeseen

Erittäin kuuma sää jatkuu tällä viikolla kaakkoisessa Euroopassa, kertoo Foreca.

Paikoin lämpötilat kohoavat yli 40 asteeseen, Italiassa voi olla ylimmillään jopa 42–44 astetta.

– Välimeren keskiosassa ja Balkanilla on korkeapaine ja erittäin lämmintä ilmamassaa leviää alueelle Afrikan puolelta. Lämpötila kohoaa korkeapaineen alla vähäsateisessa ja aurinkoisessa säässä. Tämän hetken ennusteen mukaan 35 astetta ylittyy laajalla alueella Italiassa, Kreikassa, Balkanin maissa ja Turkissa, yli 35 astetta on paikoin Unkarissa asti. Tällä samalla alueella ylittyy paikoitellen myös 40 astetta. Tämänhetkisen ennusteen mukaan kaikista korkeimmat lämpötilat kohoavat Italiassa ja Turkissa 42–44 asteeseen, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Kuumaa on myös lännempänä Euroopassa.

– Espanjassa ja Ranskassa on nyt aluksi paikoin 30–35 astetta, Ranskan paahteisimmat alueet ovat maan kaakkoisosassa. Sitten sää viilenee hetkeksi, mutta viikonloppuna Espanjan ja Portugalin eteläosassa saatetaan mennä paikoin yli 35 asteeseen. Erot ovat aika isoja tuolla alueella, kun esimerkiksi Pohjois-Espanjassa voi paikallisesti olla välillä alle 20 astetta, Latvala sanoo.

Ennusteiden mukaan yli 30 astetta on tällä viikolla hetkittäin osassa Saksaa ja Puolaa asti.

Lähi-idässä on tällä viikolla vielä Euroopan lukemiakin kuumempaa.

– Esimerkiksi Irakissa lämpötilat kohoavat todennäköisesti jopa 45–50 asteeseen, Latvala ennustaa.

Viikonloppuna tilanne helpottaa kuumimpien lukemien osalta jo Keski-Euroopassa ja vähitellen myös Italiassa. Latvalan mukaan lännestä tuleva matalapaine laskee lämpötilaa ja tuo paikoin sateita.

– Kaakkoisen Euroopan helleaalto voi kuitenkin jatkua vielä seuraavallakin viikolla, hän ennustaa.

Sää viilenee juhannusta kohden

Juhannusviikko jakaantuu ennusteiden mukaan lämpimämpään alkuviikkoon ja vähän viileämpään loppuviikkoon, kertoo Foreca.

Viikon mittaan tulee paikoin runsaita sateita.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 16. kesäkuuta.

– Juhannusviikko on muuttunut aiempia kuukausiennusteita viileämpään suuntaan. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötilat ovat Suomessa laajalti ajankohdalle tavanomaisia, lännessä jopa vähän tavanomaista viileämpiä. Sateita tulee runsaasti pohjoisessa ja paikoin maan itäosassa, lännessä sademäärä on lähempänä ajankohdan keskiarvoa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Alkuviikolla lämpötila voi nousta jopa 25 asteen yläpuolelle.

juhannuksen tienoon päivälämpötilat ovat enimmäkseen alle 20 asteessa, mutta paikallisesti voidaan ylittää 20 astetta. Lapissa ollaan kuitenkin paikoin alle 15 asteessa. Sadealueita saattaa liikkua Suomen yli myös loppuviikolla.

Helteisen lämpimät ilmamassat pysyttelevät Rinteen mukaan enimmäkseen eteläisemmässä Euroopassa juhannuksen aikana.

Uuden kuukausiennusteen mukaan 24. kesäkuuta alkavan viikon keskilämpötilat olisivat Suomessa lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia. Sateita tulee ennusteen perusteella tavanomaista vähemmän.

Suomi on lännen vähän tavanomaista lämpimämmän ja idän vähän tavanomaista viileämmän sään välissä.

– Ensi viikolla näyttää mahdolliselta, että pohjoisen Euroopan ylle vahvistuu korkeapaine. Korkeapaineen sijainti kuitenkin vaikuttaa siihen, minkälaista säätä Suomeen on luvassa. Mikäli korkeapaine jää läntisemmän Euroopan ylle, se voi Suomessa tarkoittaa jopa viileää, pohjoista ilmavirtausta ja epävakaista säätä, kun taas itäisempi korkeapaine voisi tuoda meille aurinkoista ja mahdollisesti myös lämmintä säätä, Rinne kertoo.

Tarkempaa sääennustetta ensi viikosta ei vielä ole. Kuukausiennuste ei ota kantaa yksittäisten päivien säähän.

Kuukausiennusteen mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että heinäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa ovat tavanomaista lämpimämpiä ja vähäsateisia.

– Sään ennustettavuus heikentyy kuitenkin jo merkittävästi. Kuukausiennusteen värit viittaavat varovaisesti meillä hieman tavanomaista lämpimämpään ja vähäsateisempaan säähän. Samoin on laajalti muuallakin Euroopassa, Rinne toteaa.

Alkuviikosta on luvassa rankkoja sateita ja ukkosia

Osassa maata alkuviikon sää näyttää hyvin epävakaiselta, kertoo Foreca.

Maanantaina sateita osuu etenkin maan läntisiin ja eteläisiin osiin. Tiistaina rintama liikkuu maan itäisten, keskisten ja pohjoisten osien ylle.

Keskiviikkona rintama on etenkin Lapin ja maan keskiosien yllä.

Paikoin sateet voivat olla jopa rankkoja.

– Säärintaman sateet ovat ainakin aluksi kuuroluontoisia, mutta mukana voi etenkin iltaa kohden olla jatkuvampaakin sadetta. Kuurosateissa voi myös ukkostaa, mutta näyttää siltä, että pääosa ukkosista jää maanantaina Viron puolelle. Yksittäiset sadekuurot saattavat silti olla runsassateisia. On mahdollista, että paikallisesti sataa rankastikin, vaikka samaan aikaan lähialueilla sää pysyisi kuivana, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Ukkoskuurojen yhteydessä myös rakeet ovat mahdollisia.

Maanantaina lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosissa 22-25 astetta. Pohjoisessa lämpötila vaihtelee 20 asteen molemmin puolin. Lämpimintä on maan kaakkoisosissa, joissa lämpötila voi olla jopa yli 26 astetta.

Tiistaina sateet jatkuvat Rinteen mukaan voimakkaina. Keskiviikon ja torstain aikana sadealue jää Lapin ylle. maan keskiosissa voi esiintyä paikallisia sateita.

– Keskiviikkona Lapissa sataa laajalti runsaasti, paikoin jopa rankasti. Lapin vuorokausisademäärät voivat olla laajalla alueella 15–30 millimetriä keskiviikkona. Maan keskiosassa keskiviikon kuurosateissa voi olla mukana myös ukkosta. Etelässä on enimmäkseen poutaista, Rinne sanoo.

Ukkosten ennustetaan laantuvan torstain aikana.

Helleaalto pyyhkii Eurooppaa – miten käy Suomen juhannussään?

Juhannuksen sääennuste hakee vielä Pohjois-Euroopan osalta suuntaansa ja Suomi kuuluu kuuman ja kylmän ilmamassan rajalle, kirjoittaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas sääblogissa.

Meteorologin mukaan juhannusviikko alkaa epävakaisena mutta lämpimänä. Maanantaina Suomeen virtaa etelästä yhä kosteampaa ja lämpimämpää ilmaa. Lämpötila kohoaa laajalti 20 ja 25 asteen välille ja hellerajakin voi rikkoutua. Iltapäivän tai illan aikana maan eteläosaan voi nousta Baltiasta reippaitakin ukkossateita.

– Eurooppalaisen ennusteen mukaan on mahdollista, että maan keski- ja pohjoisosassa koetaan tiistain ja keskiviikon korvilla ärhäköitäkin ukkoskuuroja, joiden yhteydessä voi jälleen tulla rakeita. Jos tämänhetkinen ennuste toteutuu, salamaniskuja voidaan rekisteröidä tuhansia kumpanakin päivänä, Mäntykannas kirjoittaa.

Suomen eteläpuolella muhii juhannusviikon edetessä hyvin kuumaa ilmamassaa, jota leviää ensin Pohjois-Afrikasta Välimeren alueelle ja myöhemmin myös laajalti keskiseen ja itäiseen Euroopaan. Välimeren itäisissä osissa, kuten Kreikassa ja Kyproksella, on mitattu läkähdyttäviä 40–45 asteen lukemia.

– Itä-Euroopan kuuman ja läntisimmän Euroopan viileän ilmamassan rajamaastossa tulee kehittymään juhannusviikolla mahdollisesti laaja-alaisia ja tuhoisia ukkosryppäitä, jotka voivat tuoda mukanaan rankkasateita, syöksyvirtauksia, suuria rakeita ja trombeja esimerkiksi Ranskaan, Benelux-maihin, Saksaan ja Puolaan, Itävaltaan ja Sveitsiin.

Mäntykannaksen mukaan Suomen sään ennustettavuus romahtaa juhannusviikonloppua lähestyttäessä. Hän arvioi varovasti, ettei juhannussää tule olemaan kummastakaan ääripäästä eli sää ei tule olemaan kolea tai hiostavan helteinen.

– Tuleva juhannus näyttää Suomessa epävakaiselta, mutta lämpöoloiltaan vähintään tavanomaiselta tai hieman tavanomaista lämpimämmältä.

Matalapaineiden reittiä ja ajoitusta on vielä tässä vaiheessa mahdotonta ennakoida. Lämpötilat asettuvat 20 ja 25 asteen haarukkaan. Rankat sateet ja ukkoskuurot ovat mahdollisia.

Sataako vai paistaako? Juhannuksen ennuste yhä epävarma

Sää jatkuu vaihtelevana aurinkoisen sään ja sateiden vuorotellessa, mutta lämpötilat kohoavat hieman viikonlopun ja juhannusviikon alun aikana, sääpalvelu Foreca kertoo.

Juhannuksen säästä ei ole vielä varmuutta, sillä ennusteet ovat vaihdelleet merkittävästi.

– Juhannusviikon ja myös juhannuksen sää on epävakaista ja huonosti ennustettavissa. Juhannuksen ennusteet ovat heitelleet viileästä ja kaatosateisesta poutaiseen ja helteiseen. Tuoreimpien ennusteiden mukaan todennäköisin olisi näiden välimuoto: Suomen yli liikkuisi sadealueita, mutta osassa maata ja ajoittain sää olisi myös aurinkoista. Lämpötilat riippuvat paljon pilvisyydestä ja sateisuudesta. Sateissa lämpötila jäisi koko maassa selvästi alle 20 asteen, kun taas aurinkoisella säällä olisi luvassa laajalla alueella yli 20 asteen lämpötiloja, vaikka ei välttämättä hellelukemia, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne blogissa.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Alkavaa viikonloppua vietetään epävakaisessa säässä. Perjantaina ja lauantaina päivälämpötilat pysyttelevät eri puolilla maata alle 20 asteessa. Myös sade- ja ukkoskuuroja on tiedossa.

Sunnuntaiksi sää lämpenee jonkin verran.

– Pilvisyys vaihtelee sunnuntaina puolipilvisestä pilviseen. Suuressa osassa maata on poutaa, vaikka paikoin tulee sadekuuroja. Lisäksi maan länsiosaan leviää päivän mittaan etelän puolelta sadealue. Päivälämpötila on enimmäkseen 18–22 astetta, Joanna Rinne ennustaa.

Ensi viikolla eli juhannusviikolla sää näyttää lämpenemisen merkkejä. Tämän hetken ennusteen mukaan maanantaina maan länsi- ja pohjoisosassa on pilvisempää, muualla maassa pilvisyys vaihtelee. Sateitakin on liikkeellä.

– Hajanainen sadealue liikkuu maan länsi- ja pohjoisosan yllä. Päivälämpötila on aurinkoisemmilla alueilla enimmäkseen 21–24 astetta, pilvisillä alueilla enimmäkseen 16–21 astetta. Maanantaina iIlalla myös maan eteläosaan leviää etelästä sateita, Rinne sanoo.

Tiistaista eteenpäin Suomessa vaihtelevat Rinteen mukaan näillä näkymin aurinkoisempi sää ja pienempikokoiset pilvisyys- ja sadealueet.

Juhannuksen sääennuste meni uusiksi

Juhannusviikon ennuste Suomeen on muuttunut aiempaa ennustettua sateisempaan suuntaan. Tuoreen kuukausiennusteen on laatinut Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF.

Sen mukaan juhannusviikko on Suomessa tavanomaista lämpimämpi ja selvästi tavanomaista sateisempi.

– Viikon alussa Länsi-Euroopassa on matalapaine ja Suomen itäpuolella korkeapaine. Näiden välistä etelästä virtaa aiempaan verrattuna lämmintä ilmaa kohti pohjoista. Tämän kuukausiennusteen mukaan juhannusviikon keskilämpötilat ovat Suomessa 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpiä, mutta lämpötilat tarkentuvat vasta lähempänä, Forecan meteorologi Anna Latvala sanoo blogissa.

Myös päivittäisennusteissa on näkynyt jopa rankkasateita.

– Suomi on juhannusviikolla matalapaineiden reitillä. Päiväkohtaisissa ennusteissa on ollut vielä paljon vaihtelua: jatkuuko ajoittain sateinen sää viikon loppupuolellakin eli juhannuksen aikaan, vai väistyvätkö enimmät sateet silloin. Viikon aikana edessä on näillä näkymin sekä sadekuuroja että paikoin myös yhtenäisempiä sadealueita. Kesäiseen tapaan mukana on hetkittäistä rankkasadetta ja ukkosta, Latvala toteaa.

Hänen mukaansa näyttää kuitenkin siltä, että juhannusviikolla matalapaineiden yhteydessä Suomeen alkaa levitä lämpimämpää ilmamassaa.

– Lämpötilat kohoavat vähitellen. Suuressa osassa maata lämpötila nousee ainakin hetkeksi 20 asteen lähettyville, mutta välillä runsaampi pilvisyys ja sateet viilentävät säätä. Helteet eli yli 25 asteen lämpötilat ovat myös mahdollisia juhannusviikon aikana eri puolilla maata, Latvala kertoo.

Lämpöaalto voi aiheuttaa tuhoja ensi viikolla USA:ssa

Valtava lämpöaalto voi aiheuttaa tuhoja ensi viikolla Yhdysvaltain itäosissa, kertoo Washington Post.

Maan itäosia lähestyy voimakas lämpöaalto, jonka odotetaan saavuttavan huippunsa ensi viikon aikana. Poikkeuksellisen korkeaksi kohoavat lämpötilat voivat aiheuttaa maaston kuivuutta ja olla vaarallisia riskiryhmissä oleville ihmisille.

Washington Postin mukaan maan itäosissa voidaan ensi viikolla mitata jopa korkeimpia lämpötiloja sitten 1990-luvun. Lukemat voivat olla jopa 10-20 astetta korkeammalla kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta. Tämä voi tarkoittaa jopa 40 celsiusasteen lämpötiloja.

Osaa kaupungeista on varoitettu jopa ”äärimmäisistä olosuhteista”. Varoitus on annettu muun muassa Chicagoon, Indianapolisiin ja Atlantaan. Kaupunkien asukkaita kehotetaan huolehtimaan riittävästä viilennyksestä sekä nesteytyksestä. Kaikkein haavoittuvammassa asemassa ovat ne, jotka joutuvat työskentelemään ulkona, kodittomat, iäkkäät ihmiset sekä ne, joiden kodeissa ei ole ilmastointia.

Useita päiviä kestäville poikkeuksellisille lämpötiloille ei ole nähtävissä ennusteissa vielä loppua.

Säässä tapahtuu käänne ennen juhannusta

Säässä näyttää tapahtuvan käänne lämpimämpään ennen juhannusta, Foreca ennustaa.

Tällä viikolla sää on Suomessa ajankohtaan nähden melko viileää ja päivälämpötilat jäävät enimmäkseen 13–20 asteeseen. Sadekuuroja ja jatkuvia sateita tulee eri puolilla maata päivittäin, myös paikoittaiset ukkoset ovat mahdollisia.

– Viikonloppuna sää alkaa vähitellen lämmetä niin, että ennusteiden mukaan sunnuntaina lämpötila nousee jo laajemmin 20 asteen yläpuolelle, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne blogissa.

Juhannusviikon ennuste on vielä hyvin epävarma. Rinteen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että sää olisi lämpenemässä. Lämpenemisestä huolimatta ainakin juhannusviikon alkupuoli näyttää tällä hetkellä epävakaisena.

– Vaikka helleraja saatetaan ylittää viikon alkupuoliskolla paikallisesti, yli 25 asteen lukemia tuskin on alkuviikolla laajalla alueella, Rinne sanoo.

Juhannusaatto on tänä vuonna perjantaina 21. kesäkuuta ja juhannuspäivä lauantaina 22. kesäkuuta. Koska juhannukseen on vielä aikaa, tarkempia ennusteita joudutaan vielä odottamaan.

– Ennusteet tarkentuvat vasta ajan kuluessa. Todennäköisesti ensi viikon alussa ennusteissa alkaa muotoutua se, millainen suursäätila on Euroopan yllä juhannuksen aikaan. Paikallissääennusteiden tarkentumista saadaan odottaa vielä senkin jälkeen, Rinne toteaa.

LUE MYÖS:
Tältä näyttää juhannuksen sää

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)