Verkkouutiset

Sää

Luvassa sakeaa lumipyryä ja erittäin huono ajokeli

Foreca kertoo Suomen jakautuvan ensi viikon alkupäivänä kahtia lumisateiseen etelään ja kylmään mutta aurinkoiseen pohjoiseen.

Maan eteläosaan leviää sunnuntai-illasta alkaen lumisateita, jotka runsastuvat yön aikana. Pyry tulee maanantaiaamuna olemaan jopa sakeaa.

Pohjois-Suomen sään ennustetaan pysyvän viikon ensimmäisinä päivinä poutaisena, mutta lumisateet leviävät vähitellen sinnekin asti. Ensin ne laajenevat Satakunnasta Keski-Suomeen ja Etelä-Savoon ulottuvalle alueelle.

Maanantaina pakkasta on päivällä suuressa osassa maata 2-7 astetta, pohjoisimmassa Lapissa puolestaan 5-13 astetta. Koillistuuli on puuskaista ja kohtalaista tai navakkaa.

Myös Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin huonosta ajokelistä.

– Liikenteessä malttia etelässä! Lumisateet voimistuvat sunnuntai-illasta alkaen ja maanantaina ajo-olosuhteet ovat etelässä paikoin erittäin huonot. Lumisateita tulee viikon mittaan laajemminkin Suomen alueella, laitos twiittaa.

Etelä-Suomeen jopa 30 senttiä lunta

Tulevien päivien aikana eteläiseen Suomeen luvataan jopa 30 senttiä lunta, kertoo Forecan tuore ennuste.

Meteorologi Markus Mäntykangas varoittaa Forecan blogissa alkuviikosta huonosta ajokelistä sekä suurista lumikertymistä.

Sunnuntain vastaisena yönä kelloja siirretään tunnilla eteenpäin ja Suomessa siirrytään kesäaikaan, mutta ironisesti sää siirtyykin takaisin “talviaikaan”, Mäntykangas sanoo.

Lumisateet ovat etelässä mahdollisia jo lauantai-illasta lähtien, mutta eniten lumisateita voi odottaa alkuviikoksi. Sateiden määrä ja olomuoto kuitenkin riippuu matalapaineen alueen liikkeistä.

– Mikäli matalapaine eteneekin kunnolla kohti länttä tai pohjoista, osa sateesta voi tulla etelässä räntänä tai vetenä, jolloin lumikertymä jää pienemmäksi. Sateen olomuoto on hyvin pienestä kiinni, koska heti Suomenlahden eteläpuolella Virossa valtaosa sateista tulee vetenä.

Suomen pohjoisosiin on luvassa kovia pakkasia. Kittilässä rikottiin talven ennätys, kun perjantaina pakkasta mitattiin -37,5 astetta.

Kireiden pakkasten odotetaan jatkuvan myös sunnuntaiyönä ja lämpötilat voivat yöllä Pohjois-Suomessa laskea -30-35 asteeseen.

Etelä-Suomessa lämpötilat ovat päivällä seuraavien päivien aikana nollan tuntumassa tai hieman pakkasen puolella.

Keski-Suomeen on luvassa lähipäiville noin 2-5 asteen pakkaskelejä. Maan pohjoisosissa pakkasta voi olla päivälläkin yli 10 astetta.

Lapissa mitattiin 37,5 pakkasastetta

Kittilän lentoasemalla Lapissa on mitattu kuluvan vuoden talvipuoliskon alin lämpötila. Yöllä lentoasemalla mitattiin peräti 37,5 asteen pakkaslukema.

Asiasta kertoo Ilmatieteen laitos Twitterissä.

Lukema on poikkeuksellisen kylmä tähän aikaan vuodesta.

– Tämä on alustavasti myöhäisin ajankohta talvipuoliskon alimmalle lämpötilalle vuosien 1959-2023 tilastoissa, Ilmatieteen laitos kertoo.

Torstaina mitattu kevään korkein lämpötila

Ahvenanmaalla on tänään torstaina mitattu vuoden toistaiseksi korkein lämpötila, 10,1 astetta, Foreca kertoo.

Vuoden aiempi korkein lämpötila oli 13. helmikuuta Kaarinassa mitattu 9,1 astetta.

– Lämpimämpää ilmaa on virrannut Ahvenanmaalle ja maan eteläosaan lounaasta, paikoin aurinkokin on paistanut. Myös etelässä käydään kuitenkin perjantain vastaisena yönä ehkä aivan rantaviivaa lukuun ottamatta hieman pakkasella. Päivisin etelässä on vähän keväisempiä lämpötiloja vielä parin päivän ajan, mutta viikonloppuna kylmää ilmaa alkaa valua myös maan eteläosaan, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela blogissa.

Lämpötiloissa on nähty torstaina suuria eroja, sillä Lapin itäosassa Savukoskella mitattiin varhain torstaiaamuna 34,8 astetta pakkasta. Lukema oli lähellä tämän talven toistaiseksi kylmintä lämpötilaa, joka on 6. maaliskuuta Utsjoella mitattu 35,0 pakkasastetta.

Myös useilla muilla havaintoasemilla Lapissa oli torstain vastaisena yönä yli 30 astetta pakkasta. Sää on Lapissa korkeapaineen vaikutuksesta selkeää ja heikkotuulista.

– Pohjoisessa on nyt selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää, torstain vastaisen yön kylmimmät lukemat Lapissa ovat jopa poikkeuksellisen kylmiä ajankohtaan nähden. Sää myös jatkuu pohjoisessa kylmänä, perjantain vastainen yö on jälleen hyvin kylmä. Edellisyön tavoin pakkasta on pohjoisessa perjantain vastaisena yönä laajalti 20–30 astetta, paikoin 30–35 pakkasasteenkin lukemat ovat mahdollisia. Selkeässä säässä pakkanen kuitenkin heikkenee jopa 15–20 astetta aamun kylmistä lukemista iltapäiväksi, Joonas Koskela sanoo.

Sää jatkuu tulevina päivinä vaihtelevana. Perjantaina matalapaineen osakeskus saapuu Pohjanmaan seudulle.

– Se tuo mukanaan lumisateita ja sadealueen eteläosassa voi sataa paikoin myös vettä. Päivän mittaan sateet liikkuvat koilliseen ja ulottuvat illalla Lapin eteläosasta Kainuuseen. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa päivällä laajalti 0 ja 5 asteen välillä. Lapissa pakkanen heikkenee 5 ja 15 asteen välille, Koskela sanoo.

Seuraava runsas sadealue on ennusteiden mukaan saapumassa lounaasta maan eteläosaan perjantai-illan aikana. Lauantaina matalapaine väistyy itään. Tuuli kääntyy puhaltamaan pohjoisen puolelta.

– Etelässä päivälämpötila voi vielä lauantaina käydä paikoin viidessä asteessa, mutta lauantai-illaksi sää pakastuu jo lähes koko maassa. Päivä on laajalti poutainen, lännessä ja pohjoisessa myös melko aurinkoinen. Idässä on matalapaineen jäljiltä runsaampaa pilvisyyttä, Koskela ennustaa.

Sunnuntain vastaisena yönä maan eteläosaan levinnee vähitellen lumisateita.

– Sunnuntaina päivällä lumisateet jatkuvat etelässä. Lämpötila on koko maassa pakkasella. Lapissa korkeapaine pitää edelleen pintansa, sää on siellä laajalti selkeää ja aurinkoista. Pakkaset heikkenevät jälleen enimmäkseen 5 ja 10 asteen välille.

Ensi viikon ennusteissa ei ole näkyvissä keväistä virettä ja viikko näyttää Koskelan mukaan kylmältä koko maassa.

– Ajoittain etelästä tai kaakosta voi päästä virtaamaan vähän lauhempaa ilmaa, jolloin lämpötila voi käväistä plussan puolella ja sade olla vettä etelässä, Joonas Koskela toteaa.

Kevät etenee hitaasti – meteorologi kertoo syyn

Tänä vuonna kevät tuntuu lähestyvän poikkeuksellisen hitaasti ja lunta on vielä suuressa osassa maata.

Forecan meteorologi Joanna Rinne huomauttaa blogissa, että maan pohjoisosissa kevään ei vielä tilastojen mukaan kuuluisikaan alkaa. Maan eteläosissa maaliskuun loppupuolella kevät on jo alkanut vuodesta riippuen.

Keskimäärin terminen kevät on alkanut maan etelä- ja lounaisosissa 26. maaliskuuta, kun esimerkiksi Lapin Kilpisjärvellä se alkaa vasta aikaisintaan vapun aikoihin.

Syy tämän vuoden myöhäiselle kevään etenemiselle löytyy hänen mukaansa polaaripyörteen hajoamisesta.

– Polaaripyörre on sään suuren mittakaavan ilmiö, joka vaikuttaa Suomen talvisäähän hyvinkin paljon. Polaaripyörre on joka vuosi talvisen pallonpuoliskon napa-alueen ympärille muodostuva valtava, pystysuunnassa jopa 50 kilometrin korkeuteen ulottuva ilmavirtaus, jonka sisäpuolelle napa-alueen kylmimmät ilmamassat jäävät, Rinne kertoo.

Polaaripyörre ulottuu talvisella pallonpuoliskolla troposfääristä eli ilmakehän maanpintaa lähimmästä noin kymmenen kilometrin paksuisesta ilmakerroksesta stratosfääriin eli seuraavaan ilmakerrokseen asti. Pyörre sulkee sisäänsä kylmimmän ilmamassan. Kesän tullen pyörre häviää.

– Polaaripyörre puhaltaa joinakin vuosina hyvinkin vahvana jopa läpi talven, kun taas toisina vuosina se heikkenee yhden tai useamman kerran talven aikana. Polaaripyörteen heikkeneminen saattaa johtua esimerkiksi SSW-ilmiöstä (Sudden Stratospheric Warming), jossa stratosfäärin ilma äkillisesti lämpenee ja aiheuttaa polaaripyörteen hidastumisen.

Kun polaaripyörre heikkenee, Rinteen mukaan se ei jaksa kahlita sisälleen napa-alueen arktisen kylmiä ilmamassoja, vaan ne pääsevät tunkeutumaan tavanomaista etelämmäksi.

– Tammi-helmikuun aikana tapahtui stratosfäärin äkillinen lämpeneminen, ja sen seurauksena polaaripyörre heikkeni ja kylmää ilmamassaa pääsi työntymään esimerkiksi Pohjois-Amerikan ja Fennoskandian suuntaan. Meillä jo viikkoja jatkunut ajankohtaan nähden kylmän sään jakso johtuu juuri tästä ylemmän ilmakerroksen äkillisestä lämpenemisestä.

Rinteen mukaan on tapauskohtaista, kuinka pitkäksi aikaa kylmät ilmamassat jäävät polaaripyörteen heikennyttyä jumittamaan esimerkiksi juuri Suomen ylle.

– Polaaripyörre alkaa nyt jo palautua normaaliksi, mutta tähän aikaan vuodesta se heikkenee luontaisesti, joten sen kyky pidellä kylmiä ilmamassoja sisäänsä on jo kevään etenemisenkin takia heikentynyt.

Rinne huomauttaa, että polaaripyörteen ennusteesta ei voi suoraan päätellä sitä, miten sää kehittyy. Hänen mukaansa Polaaripyörteen äkillinen heikkeneminenkään ei aina johda sään kylmenemiseen, eikä sen vahvistumisesta voida vielä päätellä, milloin sää muuttuu keväiseksi.

– Sitä varten tarvitaan paikallissääennusteita. Silti, polaaripyörteen, tai oikeastaan sen heikentymisen, vaikutus kylmien säiden edesauttajana vähenee nyt edellisviikkoihin nähden, Rinne kertoo.

 

Käänne säähän: Hyinen pohjoistuuli viivästyttää kevään alkua

Tuore kuukausiennuste näyttää tälle viikolle Suomen eteläosaan keskimääräistä lämpimämpää säätä ja pohjoiseen keskimääräistä kylmempää säätä. Forecan mukaan ensi viikoksi ennakoidaan koko maahan jälleen ajankohtaan nähden keskimääräistä kylmempää säätä.

– Kuukausiennusteen mukaan kuluva viikko on etelässä keskimääräistä lauhempi, mutta ensi viikko näyttää niin kolealta, että se voi riittää estämään termisen kevään alun hetkeksi. Terminen kevät alkaa käytännössä silloin, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pitemmäksi aikaa nollan yläpuolelle. Keskimäärin terminen kevät alkaa maaliskuun loppuun mennessä suunnilleen Kymenlaakso–Pohjanmaa-linjan eteläpuolella, joten tänä vuonna terminen kevät on todennäköisesti vähän myöhässä, toteaa meteorologi Anna Latvala Forecan sivuilla.

– Nyt ollaan menossa sen verran pitkällä kevätkuukausissa, että tilastojen mukaan Oulun eteläpuolisessa Suomessa olisi jo tyypillisesti plusasteita päivisin. Vuosien ja yksittäisten päivien välinen vaihtelu on kuitenkin suurta.

Tämän viikon keskilämpötila on Suomen eteläosassa 0–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Säähän tulee kuitenkin käänne, kun hyinen pohjoistuuli puhaltaa ensi viikolla.

Viikon keskilämpötilan ennakoidaan olevan meillä 1–4 astetta keskimääräistä kylmempi.

– Kun 20. maaliskuuta alkaneella viikolla kylmä ilmamassa jää ennusteen perusteella Suomen pohjoisosan puolelle, niin 27. maaliskuuta alkavalla viikolla se levittäytyy laajemmin Suomeen. Välillä puhaltaa hyinen pohjois- tai koillistuuli. Jos korkeapaine pääsee vahvistumaan Suomessa, niin tiedossa on aurinkoisia päiviä. Viikko on kuitenkin ajankohtaan nähden kolea. Maalis–huhtikuun vaihteessa tämä ei kuitenkaan tarkoita suoraan pelkkää pakkasta päivisin, vaan ainakin etelässä lämpötila voi käväistä plussan puolella, meteorologi kertoo.

Lämpötila heittelee, varoitus ajosäästä

Suomen yli liikkuu tulevien päivien aikana useita sadealueita, jotka painottuvat maan eteläosiin.

Forecan mukaan sateiden olomuoto vaihtelee päivästä ja alueesta toiseen. Sateet tulevat etelässä lähinnä vetenä, mutta Lapissa voidaan vielä kokea 30 asteen yöpakkasia.

Ajo- ja kävelykeli voivat heikentyä merkittävästi sateisilla alueilla. Lämpötilan vaihtelu nollan molemmin puolin voi muuttaa siistinkin näköiset pinnat jäisiksi. Pohjoisessa lumisateet heikentävät ajokeliä.

Forecan mukaan sateet alkavat levitä Suomeen jo maanantain aikana. Pohjanmaan ja Satakunnan sateet tulevat vetenä, mutta Pohjois-Pohjanmaalla kaikissa olomuodoissa. Pohjois-Suomessa kannattaa varautua liukkaaseen tai lumiseen ajokeliin.

Maanantaina sateita tulee runsaimmin Satakunnasta maan keskiosan yli Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Vedeksi muutettuna sateita tulee maanantain aikana vuorokaudessa 5–15 millimetriä. Sade tulee enimmäkseen vetenä, mutta osa voi tulla räntänä.

Päivällä pohjoisen sateet alkavat jo väistyä itään, kun taas maan etelä- ja keskiosaan alkaa levittäytyä sateita laajemmin. Sateiden jälkeen sää muuttuu laajalti selkeäksi, vaikka paikallista pilvisyyttä voi esiintyä etenkin Lapissa.

Tiistai on maan etelä- ja keskiosassa sateista välipäivä, ja sää on laajalti aurinkoinen. Keskiviikon ja torstain aikana maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu kaksi matalapaineen osakeskusta ja niihin liittyvät sadealueet. Sateista pääosa tulee räntänä tai lumena, mutta etelärannikolla voi sataa ajoittain myös vettä.

Kahdessa vuorokaudessa lumi- ja räntäsadetta odotetaan maan eteläosaan enimmillään 10–15 sentin verran.

Säähän voi olla tiedossa kylmä käänne

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan seuraavat viikot ovat ajankohtaan nähden kylmiä, vaikka ensi viikosta on ennustettu lämmintä Etelä-Suomeen.

Forecan mukaan maaliskuun loppupuolesta on tulossa tavanomaista sateisempi.

– Sateita tulee kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä enemmän 20. ja 27. maaliskuuta alkavilla viikoilla. Sen jälkeen ennuste ei enää juuri ota sateisiin kantaa, Forecan meteorologi Joanna Rinne toteaa.

Polaaripyörteen heikkeneminen aiheutti aiemmin maaliskuussa kylmän ilman valahtamisen napa-alueelta kohti etelää.

– Napa-aluetta kiertävä polaaripyörre palaa 20. maaliskuuta alkavan viikon aikana ajankohdalle tavanomaiseksi. Tähän aikaan vuodesta polaaripyörre heikkenee jo luontaisesti kevään valon lisääntyessä, Rinne sanoo.

Kuukausiennusteen mukaan ensi viikon keskilämpötila on eteläisessä Suomessa ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Pohjoisessa on ajankohdan keskiarvoja kylmempi viikko.

– Ilmamassa on pohjoisessa myös päivittäisennusteiden mukaan voittopuolisesti talvisen kylmää, Joanna Rinne sanoo.

Päivälämpötilat nousevat etelässä plussalle, maan keskiosassa vaihdellaan lämpöasteiden ja pakkasen välillä ja pohjoisessa päivälämpötilat pysyvät pakkasella. Öisin pohjoisessa voi olla selkeinä hetkinä pakkasta 15–30 astetta.

Sää on 20. maaliskuuta alkavalla viikolla Suomessa matalapainepainotteista. Viikosta voi tulla sateinen.

– Suomen yli kulkee sadealueita. Päivittäisennusteiden mukaan sää on vaihtelevaa – maanantaina Suomen yli liikkuu laaja sadealue. Sateet tulevat maanantaina maan etelä- ja keskiosassa pääosin vetenä, pohjoisessa lumena. Viikon edetessä maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu lumisateita. Lapissa on enimmäkseen kylmää, aurinkoista pakkassäätä, Joanna Rinne toteaa.

Sää jatkuu seuraavalla viikolla matalapainepainotteisena ja sateisena. Koko maassa on kuukausiennusteen mukaan ajankohdan keskiarvoja kylmempää.

– Kylmyys levittäytyy koko Fennoskandiaan. Suuressa osassa Keski-Eurooppaakin lämpötilat ovat ajankohdan keskiarvojen tasolla, lämpimin ilma on väistynyt. Eteläisessä Euroopassa ja Venäjällä on kuitenkin yhä tavanomaista lämpimämpää, Joanna Rinne sanoo.

Lumimyräkät iskevät, lunta voi kertyä jopa 30 senttiä

Suomeen on tulossa lumimyräkkä sekä lauantaina että maanantaina, Foreca ennustaa. Osassa maata sateita tulee myös vetenä ja räntänä.

Eniten lunta on tulossa itään ja pohjoiseen. Pohjois-Karjalassa ja maan pohjoisosassa lunta voi sataa kahden myräkän aikana yhteensä 15–25 senttimetriä, Keski-Lapissa jopa 25–30 senttimetriä.

– Laajat sadealueet liikkuvat Suomen yli lauantaina ja maanantaina, lisäksi ensi viikolla maan etelä- ja keskiosan yli saattaa liikkua uusia lumisadealueita. Etelässä päivälämpötilat pysyvät plussalla, maan keskiosassa tilanne vaihtelee ja pohjoisessa pysytään päivisinkin pakkasen puolella, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne blogissa.

Maan etelä- ja keskiosissa sateet tulevat ensin lumena, mutta muuttuvat lauantaina lännestä alkaen rännäksi ja vedeksi.

– Lauantain aikana sadealue levittäytyy koko Suomeen. Tuuli on puuskaista koko maassa. Etenkin lounaisilla merialueilla jopa myrskypuuskat ovat mahdollisia, Rinne ennustaa.

Myräköiden välissä sunnuntaita vietetään laajalti poutaisessa ja osassa maata aurinkoisessa säässä. Lämpötila nousee paikoitellen yli viiteen plusasteeseen.

Maanantaina Suomen yli liikkuu matalapaineen keskus ja siihen liittyvä laaja sadealue. Sateita tulee lumena, räntänä ja vetenä.

– Sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa pääosin vetenä, pohjoisessa lumena. Lapissa uutta lunta tulee 10–20 senttimetriä. Tuuli on jälleen puuskaista koko maassa, Rinne ennustaa.

“Muista aurinkolasit” – miksi kevätaurinko häikäisee?

Sääpalveluyritys Foreca neuvoo suojaamaan silmät kevättalven hankien aikana, kun aurinko paistaa.

– Muista aurinkolasit kevättalven hangilla, Foreca toteaa Twitterissä.

Twiitin yhteydessä Foreca on jakanut videon, jossa kerrotaan, miksi aurinko häikäisee kevättalvella pahemmin kuin muina vuodenaikoina.

– Aurinko ottaa silmiin varsinkin kevättalvella ja syksyllä, kun maassa on lunta.

– Todellisuudessa aurinko ei kuitenkaan ole kirkkaampi, vaan tämä illuusio johtuu auringon säteilyn voimakkaasta heijastumisesta valkeilta pinnoilta, Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kertoo videolla.

Valkoinen lumi heijastaa jopa yli 80 prosenttia auringonsäteilystä. Heijastunut säteily kulkeutuu silmiimme. Tämän vuoksi aurinko häikäisee voimakkaasti lumipeitteen yllä.

Lumeton maaperä heijastaa keskimäärin vain 30–40 prosenttia auringon säteilystä ja vesi heijastaa enää keskimäärin 10 prosenttia.

– Auringonsäteilyn mukana kulkeutuu silmille haitallista ultraviolettisäteilyä. Vaaleat pinnat heijastavat myös uv-säteilyä, joten silmät kannattaa suojata aurinkolaseilla.

Meteorologin mukaan auringonsäteilyn voimakas heijastuminen lumesta ja jäästä vaikuttaa myös liikenteen turvallisuuteen.

– Matalalta paistava aurinko voi häikäistä kuljettajaa. Tuulilasi kannattaa pitää puhtaana ja pestä se säännöllisin väliajoin sekä sisältä että ulkopuolelta, Mäntykannas neuvoo.

Uusi lumipyry tulossa, loppuviikosta kovia yöpakkasia

Kuluvan viikon sään ennustetaan jatkuvan vaihtelevana.

Suomen päältä kulkee Forecan mukaan loppuviikosta jälleen sadealue, jolloin voi sataa vettä, räntää ja lunta. Myös tuuli voimistuu samalla.

Perjantain vastaisena yönä pakkasta voi olla Lapissa 30 astetta ja muualla maassa 10–20 astetta.

– Suomen yli liikkuu sateita, mutta väleissä myös aurinko näyttäytyy. Pohjoisessa pysytään päivisinkin pakkasella, mutta etelässä päivälämpötilat ovat jo plussalla. Maan keskiosassakin lämpötila nousee laajalti nollan yläpuolelle päivisin, Forecan meteorologi Joanna Rinne sanoo.

Perjantain myöhäisillan ja lauantain vastaisen yön aikana Suomeen alkaa levitä lännestä laaja sadealue. Yöllä sateet leviävät maan länsi- ja pohjoisosaan, lauantain mittaan sadealue ylittää koko Suomen.

– Sateet tulevat aluksi lumena, mutta alkavat muuttua vedeksi maan etelä- ja keskiosassa. Pohjois-Karjalan suunnalla ja pohjoisessa pyryttää pääosin lunta. Lunta tulee laajalti idässä, maan keskiosassa ja pohjoisessa 5–10 senttimetriä, Keski- ja Pohjois-Lapissa jopa yli 10 senttimetriä. Etelän ja kaakon välinen tuuli on puuskaista koko maassa, Joanna Rinne toteaa.

Ensi viikko näyttää melko pilviseltä ja sateiselta. Sateita tulee niin vetenä, räntänä kuin lumenakin. Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon maanantaina maan pohjoisosan yli liikkuu laaja lumisadealue.

Tiistaina vesisateet sulattivat lumia etelässä, mutta Lapissa lunta on tullut paikoin reilusti lisää. Kittilän havaintoasemalla lumensyvyys on ollut keskiviikkona 114 senttimetriä.

Viime vuonna 15. maaliskuuta Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin päivän korkeimmaksi lämpötilaksi 13,1 plusastetta. Kuluvan kevään lämpöennätys on helmikuun 13. päivältä, jolloin Kaarinassa mitattiin 9,1 astetta.

Lumet sulavat maan eteläosissa

Lumen sulaminen on päässyt etelässä vauhtiin lämpötilojen lauhtumisen myötä, Ilmatieteen laitos kertoo Twitterissä.

Julkaisunsa yhteyteen Ilmatieteen laitos on julkaissut kuvan, joka havainnollistaa lumen sulamisen vauhtia eri puolilla Suomea. Tänään lumi on sulanut eniten maan etelä- ja länsirannikoilla, joissa lumensyvyys on parhaimmillaan vähentynyt jopa 10-12 senttimetrillä.

Sulamisen vauhtia hillitsee ainakin viikonloppuun asti yöpakkaset.

– Pohjoisempana puolestaan lunta on tämän vuorokauden puolella satanut paikoin jopa 10 senttimetriä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWFN tuoreen kuukausiennusteen mukaan Suomeen on seuraavina viikkoina luvassa keskimääräistä enemmän sateita, jotka tulevat niin lumena, räntänä kuin vetenä.

– Uuden kuukausiennusteen mukaan kuluva viikko ja ensi viikko menevät tavanomaista sateisemman sään vallitessa. Atlantilta pääsee saapumaan matalapaineita sateineen melko jatkuvalla syötöllä. Välillä on odotettavissa kuitenkin poutaisempiakin hetkiä, sanoo Forecan meteorologi Joonas Koskela blogissa.

Koskelan mukaan tulevien viikkojen sää vaikuttaa vaihtelevalta. Lämpötilojen osalta välillä osassa maata voi olla vähän keväisempää, ajoittain taas talvisempaa.

– Etelässä alkaa olla varmaankin kevään alku aika lähellä, jos ei ennusteisiin tule mitään radikaaleja muutoksia. Lämpötila sahaa kuitenkin nyt nollan molemmin puolin, joten tilanteesta on vaikea sanoa vielä tarkemmin. Sateita tulee mitä todennäköisemmin kuitenkin yhä etelässäkin sekä lumena että vetenä. Paljon riippuu matalapaineiden reiteistä, eikä mitään kovin varmaa pysty sanomaan edes loppuviikon sateiden olomuodoista, Koskela toteaa.

 

Sadealue saapuu, osaan maata 15 senttiä lunta

Lumi- ja vesisateiden varoitetaan heikentävän ajokeliä alkuviikon aikana.

Forecan mukaan sateet alkavat lumena maanantaina iltapäivällä ja illalla sekä tiistain vastaisena yönä, mutta muuttuvat etelässä ja laajalti maan keskiosassa vedeksi.

Tiistaina lämpötila voi kohota etelässä jopa kuuteen plusasteeseen. Lapissa lunta voi sen sijaan tulla paikoin 15 senttimetriä alkuviikon aikana.

– Lauha, pilvinen sadesää ja kylmä, aurinkoinen poutasää vuorottelevat. Maan etelä- ja keskiosassa osa sateista tulee vetenä. Lämpötila nousee tiistaina etelässä enimmillään 6 plusasteeseen, toisaalta pohjoisessa viikon jälkipuoliskolla jopa 30 asteen pakkaset ovat edelleen mahdollisia, Forecan meteorologi Joanna Rinne toteaa.

Keli huononee pääkallokeliksi monin paikoin niillä teillä ja pinnoilla, jotka ovat vielä maanantaina päivällä lumen peittämiä, ja jossa lämpötila nousee nollan yläpuolelle tai sataa vettä.

– Tiistaina näin käy maan etelä- ja keskiosassa ja jopa Oulun korkeudella asti. Tulevina päivinä tilanne vaihtelee paikallisesti sen mukaan, miten lämpötila liikkuu nollan molemmin puolin. Keli on liukas etenkin niillä alueilla, joilla lämpötila vuoroin nousee nollan yläpuolelle ja vuoroin laskee nollan alapuolelle niin, että pinnat sulavat ja jäätyvät uudelleen, Joanna Rinne sanoo.

Etelätuuli on voimistunut jo maanantaina päivällä. Sää on pilvistynyt lännestä alkaen, ja iltaa kohden Suomeen alkaa levitä lännestä laaja sadealue.

– Tuuli voimistuu niin, että myrskypuuskia on maanantai-iltana etelän ja kaakon välisessä tuulessa Pohjois-Itämerellä, Ahvenanmerellä, Saaristomerellä ja Selkämerellä. Tiistain vastaisena yönä tuuli kääntyy puhaltamaan lounaasta. Yön ja tiistaiaamun aikana myrskypuuskia on vielä eteläisillä merialueilla, Rinne jatkaa.

Viikko alkaa kireässä pakkassäässä, lumisateet jatkuvat

Alkavalla viikolla lumisateita on odotettavissa suuressa osassa maata, Foreca ennustaa.

Viikko alkaa selkeänä ja aurinkoisena lähes koko maassa.

– Maanantaiaamu on kylmä, etelässä pakkasta on kymmenkunta astetta, Lapissa ollaan kireimmillään jälleen 30 pakkasasteen vaiheilla. Päivällä pakkanen heikkenee selvästi auringon lämmittäessä lukemat etelässä nollan vaiheille ja pohjoisessa -5 ja -15 asteen välille, Forecan meteorologi Joonas Koskela kertoo blogissa.

Päivän edetessä pilvisyys lisääntyy lännestä alkaen ja etelän puoleinen tuuli voimistuu. Illaksi maan lounaisosaan leviää jo lumisateita ja tiistaiyöksi sadealue levittäytyy suureen osaan maata.

– Matalapaine tuo maan eteläosaan myös selvästi viimeaikaista lauhempaa ilmaa. Lämpötila kohoaa lounaassa jo tiistaiyönä plussan puolelle. Samalla sade muuttuu lounaasta alkaen vedeksi, Koskela sanoo.

Tiistaina matalapaine matkaa maan keskiosan yli koilliseen. Sää on pilvinen ja Lapissa sataa lunta. Etelämpänä tulee hajanaisia vesisateita.

Sää lauhtuu Koskelan mukaan alkuviikon jälkeen.

– Keskiviikkona voimakas matalapaine saapuu Selkämerelle. Runsaimmat lumi- ja vesisateet painottuvat päivällä maan keskivaiheille. Lännessä tulee monin paikoin räntä- tai sadekuuroja. Etelätuuli on maan eteläosassa puuskissa voimakasta. Lounaisilla merialueilla tuuli saattaa yltyä myrskylukemiin.

Torstaina matalapaineen keskus on Itä-Lapin yllä. Hajanaisia sateita tulee suuressa osassa maata. Etelässäkin sateiden olomuoto on tässä vaiheessa taas lunta, kun luoteesta virtaa kylmempää ilmaa. Idässä lämpötila voi olla vielä hieman nollan yläpuolella. Lännestä alkaen vähitellen selkenee ja pakastuu.

– Viikonlopun ennuste on jo epävarma, mutta kolmas voimakkaampi matalapaine voi saapua lounaasta sateineen. Maan etelä- ja keskiosassa kannattaa varautua lumi- tai vesisateisiin. Lapissa sää voi olla heikkotuulista ja selkeää, joten kunnon pakkasiakin on vielä odotettavissa, Koskela kertoo.

Nopea muutos säähän, myräkkä lähestyy etelästä

Uutta lunta on satanut kuluneen vuorokauden aikana 5–10 senttimetriä Suomen itä- ja eteläosissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan viimeaikaiset lumisateet ulottuivat Uudeltamaalta Pohjois-Karjalaan asti. Sää muuttui sunnuntaina päivällä laajalti aurinkoiseksi tai puolipilviseksi.

– Ihana sää ulkoiluun, Ilmatieteen laitos kirjoittaa Twitterissä.

Suomen säätila on muuttumassa nopeasti alkuviikon aikana, sillä maan ylle työntyy lämmintä ilmamassaa. Maanantai-iltana etelästä saapuva sadealue tuo mukanaan lunta ja myöhemmin räntää tai vettä.

Ajokelin varoitetaan muuttuvan huonoksi. Itämerelle on luvassa kovaa tuulta maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan liikennesää heikkenee Etelä-Suomessa maanantaina noin kello 20, minkä jälkeen huonon ajokelin todennäköisyys on 40 prosenttia.

Liikenteen sujuvuuden arvioidaan heikentyvän ja keskinopeuden laskevan. Onnettomuusriski kohoaa sään lauhtuessa sekä lumi- ja räntäsateen vuoksi. Ajosää on vaarallinen vielä tiistain aikana lähes koko maassa.