Verkkouutiset

Sää

Toista talvilomaviikkoa vietetään lauhassa säässä

Sää jatkuu alkavalla viikolla lauhana, kertoo Foreca. Lauhasta säästä huolimatta koko maasta löytyi sunnuntaina yhä lunta, ja Kainuussa hanki on paikoin jopa yli metrin korkuinen. Vähiten lunta on lounaassa, missä lunta on paikoin alle viisi senttimetriä.

Maanantaina heikko matalapaine liikkuu kaakkoispuolitse koilliseen. Etelässä ja idässä matalapaineeseen liittyviä lumi-, räntä- ja vesisateita tulee paikoin, ja kuurot voivat ajoittain olla sakeita. Lumi- ja räntäsateita tulee maanantaina paikoin myös Lapissa. Sää viilenee tiistaiksi hieman, mutta sää on päivän aikana suuressa osassa maata poutainen ja pilvinen.

Sää jatkuu viikon mittaan lauhana, ja perjantaina lämpötila on maan etelä- ja länsiosassa plussan puolella. Viikonloppuna lännestä lähestyy säärintama, jonka mukanaan tuomat sateet leviävät lauantaina ja sunnuntaina lähinnä Lappiin ja maan keskivaiheille.

Sää jatkuu lauhana, tulvat mahdollisia

Vesisade ja lauha sää ovat sulatelleet lumia osasta maata kuluneen viikon aikana, kertoo Foreca. Liukkauteen kannattaa varautua viikonlopun aikana. Vesisade ja lumien sulaminen saattaa aiheuttaa etelässä tulvimista.

– Lauha säätyyppi jatkuu pitkälle ensi viikkoon. Perjantaiaamuna tehtyjen ennusteiden valossa lauhaan ja tuuliseen säätyyppiin olisi tulossa mahdollinen muutos vasta ensi viikon lopulla. Tämän viikonlopun sateet ja lauha sää voivat aiheuttaa etelässä paikallista tulvimista, Forecan meteorologi Joonas Koskela sanoo.

Lauha ja sateinen sää nostaa jokien pintoja Etelä- ja Lounais-Suomessa. Lumen sulanta ja vesisateet lisäävät valuntaa ja voivat aiheuttaa hulevesitulvia taajamissa. Valunnan kasvu nostaa jokien vedenpintoja paikoin jopa keskimääräisen kevättulvahuipun tasolle ensi viikon alussa.

Koskelan mukaan maan etelä- ja keskiosassa sataa pääosin vettä, mutta paikoin seassa voi olla myös räntää. Pohjoisessa sateet tulevat illan ja yön aikana lumena, räntänä ja vetenä. Lauantain kuluessa etelästä saapuu matalapaine, joka tuo mukanaan sateita.

– Etelärannikolla sade alkaa iltapäivän aikana. Illalla runsaita sateita tulee jo laajalti maan etelä- ja keskiosassa. Sade voi alkaa etelässäkin laajalti räntänä tai lumena, mutta illalla ja sunnuntain vastaisena yönä etelässä ja idässä sataa monin paikoin vettä. Lounais-Suomesta maan keskiosan kautta Kainuuseen ulottuvalla alueella sataa enimmäkseen lunta tai räntää, kertoo Koskela.

Lauha sää jatkuu ensi viikolla, mutta pilvisyyden vähentyessä pakkaset yleistyvät. Epävarman ennusteen mukaan ensi viikonloppuna Suomeen saapuu korkeapaine, joka toisi mukanaan reilumpia yöpakkasia.

Säähän voi olla tiedossa kylmä käänne

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen, jonka mukaan 26. helmikuuta ja 4. maaliskuuta alkavat viikot ovat Suomessa tavanomaista lauhempia.

Forecan meteorologi Anna Latvala sanoo, että kuun vaihde kuluu osassa maata suorastaan keväisen lauhassa säässä. Keväinen tunnelma on kuitenkin kaukana, koska sää on melko pilvistä ja sateista. Tyypillisesti helmi–huhtikuussa sademäärä vähitellen laskee.

– Lauha sää jatkunee maaliskuun alussa, mutta tämän kuukausiennusteen mukaan säätyyppi alkaa muuttua maaliskuun puolivälin lähestyessä. Tilanne saattaa keikahtaa takaisin keskimääräistä kylmemmän sään puolelle maaliskuun jälkipuolella. Ainakin osasyy tähän on, jälleen kerran, polaaripyörre, Anna Latvala toteaa.

Pohjoista napa-aluetta kiertävä polaaripyörre pitää vahvana ollessaan kylmän ilman sisällään, mutta polaaripyörteen heikkeneminen mahdollistaa kylmän ilman pääsyn napa-alueelta etelämmäs.

Stratosfäärissä polaaripyörre heikkeni 19. helmikuuta alkaneen viikon alussa, voimistuu nyt hieman ja ennusteiden mukaan heikkenee taas voimakkaammin maaliskuun alussa.

– Sen mahdollinen vaikutus näkyy vasta viiveellä maanpinnalla. Varmasti vaikutusta Suomeen ei siis voi vielä sanoa, mutta kylmän sään todennäköisyys kasvaa, Latvala sanoo.

Ensi viikon lopulle ennustetaan vesisateita läpi Suomen

Ensi viikon lopussa koko sää lauhtuu ja sade saattaa muuttua vedeksi koko maassa Lappia myöten, kertoo Foreca tiedotteessaan.

Maanantai 19.2. tarkoittaa hiihtolomaviikon alkua isolle osalle suomalaisia. Viikon edetessä sää muuttuu lämpimämmäksi, mikä voi vaikuttaa erityisesti hiihtolomaviikon paluuliikenteeseen.

– Loppuviikon vesisateet ja lauha aalto osuvat lähelle hiihtoloman paluuliikennepäiviä, joten matkailuun kannattaa ajokelin heikkenemisen takia varata riittävästi aikaa, kertoo Forecan meteorologi Joanna Rinne tiedotteessa.

Alkuviikolla lämpötila käväisee nollan yläpuolella lähinnä eteläisellä rannikolla. Viikon edetessä plussakelit hivuttautuvat kuitenkin yhä pohjoisemmaksi. Loppuviikosta nollan ylittäviä lämpötiloja voi olla koko maassa.

Kuitenkin öisin erityisesti Lapissa on edelleen kylmä. Yölämpötila saattaa painua paikoitellen jopa yli 20 pakkasasteeseen. Loppuviikon sääennusteisiin sisältyy kuitenkin vielä epävarmuutta.

Viikon mittaan sää muuttuu tuulisemmaksi, mutta myrskytuulia ei ennusteiden mukaan ole luvassa.

Näin lumimyräkkä etenee – varoitus talviloman menoliikenteeseen

Runsaat lumi- ja vesisateet huonontavat ajokeliä talvilomien menoliikenteessä perjantaina ja lauantaina, sääpalvelu Foreca kertoo.

– Sateita tulee lähes koko maassa. Maan eteläosassa sade alkaa lumena, mutta olomuoto muuttuu pian vesisateeksi. Sade voi olla pian lumisateen jälkeen jäätävääkin sadetta. Maan keskiosassa sateen olomuodosta on sitä suurempi osa lunta, mitä pohjoisempana ollaan, Forecan meteorologi Joanna Rinne kertoo blogissa.

Maan pohjoisosassa sateet tulevat täysin lumena.

– Itäisimmässä Suomessa sateita tulee paikoin vielä lauantai-iltanakin, vaikka suuresta osasta maata sateet väistyvät lauantaipäivän aikana, Rinne toteaa.

Suurimpia lumikertymiä ennakoidaan maan keskiosaan.

– Perjantain ja lauantain aikana lunta sataa runsaimmin maan keskiosassa, jossa sitä tulee kahdessa vuorokaudessa yhteensä laajalti 15–30 senttimetriä. Lumen lisäksi maan keskiosassa sataa kuitenkin myös vettä, joka osin sulattaa lunta ja muuttaa sitä sohjoiseksi.

Maan keskiosan eteläisemmissä osissa sade tulee Rinteen mukaan suurelta osin vetenä, pohjoisemmissa osissa sade alkaa ja päättyy lumena, mutta välillä sade tulee osin vetenä.

– Siinä, kuinka paljon lunta jää maahan ja kuinka paljon sitä sulaa, on suuria paikalliseroja.

Etelään on puolestaan tulossa reippaita vesisateita, vaikka sade alkaakin lumisena.

– Maan eteläosassa lunta tulee hyvin vähän, mutta sen sijaan vesisadetta tulee etelärannikon tuntumassa perjantain ja lauantain aikana yhteensä 20–30 millimetriä. Vesisade sulattaa paikoin lumia. Vettä kertyy vesisadealueilla maahan sekä sateista että lumen sulamisen ja lauhtumisen takia, Rinne sanoo.

Tulvakeskus ja Suomen ympäristökeskus kertovat, että sateet ja lumen sulaminen voivat aiheuttaa taajamatulvia Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa lumen ja jään tukkiessa viemäreitä.

– Lumisadealueilla keliä heikentää teille kertyvä lumi, lisäksi tuuli saa lumen pöllyämään, mikä voi heikentää liikenteessä näkyvyyttä. Sekaolomuotojen alueella sohjo, lauhtuminen ja veden kertyminen jäisille pinnoille sekä mahdollinen paikallinen jäätävä sade heikentävät kaikki keliolosuhteita niin autoteillä kuin kevyen liikenteen väylilläkin, Rinne sanoo.

Tältä näyttää talvilomien sää

Ilmatieteen laitoksen torstaina tekemän ennusteen mukaan talvilomakausi alkaa sateisissa merkeissä.

Huomenna perjantaina iltapäivällä Suomen länsiosaan saapuu matalapaine, johon liittyy voimakas sadealue. Sadealue liikkuu maan yli itään, ja samalla lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosassa plussan puolelle. Sateet väistyvät Suomesta lauantaina iltapäivällä, jolloin sää pakastuu uudelleen.

Sadetta saadaan monissa eri olomuodoissa: sade alkaa lumena, mutta muuttuu varsinkin maan eteläosassa nopeasti vedeksi. Varsinkin perjantai-iltana esiintyy monin paikoin myös jäätävää vesisadetta. Maan keskiosassa lunta voi kertyä lauantai-iltaan mennessä paikoin yli 20 senttimetriä.

– Talviloman menoliikenteessä on maan etelä- ja keskiosassa syytä varautua erittäin huonoon ajokeliin runsaan lumi- ja räntäsateen sekä jäätävän vesisateen vuoksi. Pohjoisessa sateet jäävät vähäisemmiksi, sanoo päivystävä meteorologi Tuukka Keränen Ilmatieteen laitokselta tiedotteessa.

Sunnuntai on suuressa osassa maata poutainen ja aurinkoinenkin päivä. Lämpötila on pakkasella koko maassa, lounaan nollan asteen tuntumasta Lapin noin 10 pakkasasteeseen.

Viikonvaihteen jälkeen lämpötila voi kohota ajoittain maan etelä- ja keskiosassa nollan yläpuolelle. Muuten lämpötila vaihtelee enimmäkseen nollan ja ‒10 asteen välillä.

Sään ennustettavuus heikkenee ensimmäisen talvilomaviikon loppupuoliskolla.

– Tämän hetken ennusteissa näkyy merkkejä siitä, että ensi viikon loppupuoli on melko lauha ja epävakainen. Lisää lunta voi siis olla odotettavissa, etelässä mahdollisesti myös vettä, Keränen kertoo.

Viikkoennusteessa viikko 8 näyttää viimeisimmässä ennusteessa koko maassa keskimääräistä lauhemmalta.

Lunta on tällä hetkellä maan lounaisosan noin 15 senttimetristä Kainuun vaaramaan lähes metriin. Pitkän ajan keskiarvoon nähden lunta on Lappia lukuun ottamatta 10‒30 senttimetriä tavanomaista enemmän. Lapissa ollaan lähempänä keskimääräisiä ajankohdan arvoja.

Viikolla 8 eli ensimmäisellä talvilomaviikolla päivän ylimmät lämpötilat ovat tyypillisesti lounaisrannikolla lähellä nollaa, Lapissa –5:n ja –7 asteen tienoilla. Aurinkoisina, heikkotuulisina päivinä auringon lämmittävän vaikutuksen huomaa jo etenkin etelässä.

Yöt voivat olla edelleen hyvin kylmiä. Lapissa lämpötila laskee öisin tyypillisesti –15 asteen kylmemmälle puolelle. Etelässä yön alin lämpötila on yleensä noin –5 asteessa.

Uusi lumipyry lähestyy, lunta voi kertyä jopa 30 senttiä

Suomeen on tulossa uusi ja voimakas lumipyry perjantain ja lauantain aikana, sääpalvelu Foreca ennustaa.

Ennusteen mukaan maan keskiosaan lunta voi sataa paikoin jopa noin 30 senttimetriä, mutta ennusteessa on vielä epävarmuutta.

– Tämänhetkisen ennusteen mukaan sateet leviävät perjantaina iltapäivän aikana länteen sekä eteläisen Suomen länsiosaan, illalla myös eteläisen Suomen itäpuoliskolle sekä maan itä- ja pohjoisosaan, Forecan meteorologi Anna Latvala kertoo blogissa.

Matalapaineen yhteydessä Suomeen virtaa melko lauhaa ilmaa. Lämpötila nousee etelässä nollan yläpuolelle, mahdollisesti myös maan keskiosassa.

– Osa sateesta tulee vetenä tai jäätävänä vesisateena, etelässä jopa suurempi osa vetenä, vaikka tämä on vielä epävarmaa. Pohjois-Suomessa kuitenkin lämpötila pysyy näillä näkymin pakkasen puolella ja sade on lunta, Latvala sanoo.

Tiistain puolella alkanut ja keskiviikkona kohti itää edennyt lumipyry on huonontanut laajalti ajokeliä.

– Lumisadealue siirtyy keskiviikkoiltaa kohti maan itä- ja pohjoisosaan ja yön aikana edelleen Suomen itäpuolelle. Sen jäljessä heikkoja lumisateita tulee siellä täällä ja tuuli vähän heikkenee. Etelässä ja lännessä jäätävä tihkukin on mahdollista. Viikko jatkuu melko sateisena, mutta pakkaset ovat selvästi alkuviikkoa heikompia. Etelässä ja mahdollisesti myös maan keskiosassa käväistään jopa suojasään puolella, Latvala toteaa.

LUE MYÖS:
Kartta paljastaa: Näin lumisateet etenevät

Kartta paljastaa: Näin lumisateet etenevät

Uutta lunta on kertynyt eilisillasta asti Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Satakunnassa monin paikoin 5-13 senttimetriä, sääpalvelu Foreca kertoo viestipalvelu X:ssä.

Julkaisunsa yhteyteen Foreca on jakanut karttakuvan lumisateiden etenemisestä. Kartta on nähtävissä tämän jutun lopussa.

– Lumisateet liikkuvat hitaasti koilliseen ja painottuvat illalla maan itäosasta Pohjois-Pohjanmaalle ja Länsi-Lappiin yltävälle alueelle, Foreca kertoo.

LUE MYÖS:
Uusi lumipyry lähestyy, lunta voi kertyä jopa 30 senttiä

Runsaat lumipyryt levittäytyvät Suomeen

Kaksi lumipyryä liikkuu tällä viikolla Suomen yli itään tuoden osaan maata runsaita lumikertymiä, sääpalvelu Foreca kertoo.

Lunta tulee laajalti eri puolilla maata, mutta tiistain ja keskiviikon aikana iskevän ensimmäisen pyryn suurimpia lumikertymiä ennustetaan eteläiseen Suomeen, missä lunta voi tulla paikoin jopa 15–20 senttimetriä. Myös lännen, maan keskiosan ja Perämeren rannikon ennusteissa on monin paikoin yli kymmenen senttimetrin lumikertymiä.

Keskiviikkoaamuna lumisateet liikkuvat hitaasti itään.

– Lunta tulee etenkin Kaakkois-Suomesta maan keskiosaan, Oulun seudulle ja Länsi-Lappiin ulottuvalla alueella. Kaakossa lunta sataa päivän kuluessa jopa 20 senttimetriä, maan keskiosassa ja Perämeren rannikolla monin paikoin yli 10 senttimetriä, Kristian Roine ennustaa Forecan blogissa.

Torstaina sää on heikkotuulista ja pilvistä. Hajanaisia lumisateita voi tulla lähes koko maassa.

– Sademäärät jäävät kuitenkin selvästi pienemmiksi kuin tiistain ja keskiviikon aikana, lähinnä etelässä lunta voi paikoin tulla viitisen senttimetriä. Maan länsiosassa lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin, itärajalla ja Lapissa on pakkasta 10–15 astetta, Roine kertoo.

Perjantaiksi ja lauantaiksi tulossa oleva toinen pyry puolestaan saattaa tuoda maan keskiosaan paikoin jopa 20 senttimetriä lunta. Tässä yhteydessä osa sateista voi olla etelässä ja paikoin idässä vettä tai tihkua.

Lauantaina matalapaine sateineen liikkuu hitaasti itään.

– Lunta pyryttää lauantaina vielä maan itäosassa, Kainuussa ja Koillismaalla. Kaakkois-Suomessa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa sataa vettä tai tihkua. Lännessä sää muuttuu poutaisemmaksi. Myös Lapissa sää on enimmäkseen poutaista ja Lapin länsiosassa myös selkeää.

Tämän hetken ennusteen mukaan sää poutaantuu sunnuntaiksi ja selkenee koko maassa.

– Samalla sää pakastuu myös etelässä. Pakkasta on etelässä muutama aste, maan pohjoisosassa noin 10 astetta, Kristian Roine toteaa.

Sää jatkuu tavallista kylmempänä, runsaat lumisateet mahdollisia

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu tulevina viikkoina tavanomaista kylmempänä.

– Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu tavanomaista kylmempänä myös helmikuun jälkimmäisellä puoliskolla, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela blogissa.

Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötilat ovat Suomessa laajalti kylmempiä kuin helmikuun puolivälin ympäristössä tavanomaisesti. Ennusteen mukaan myös viikon sademäärä nousee tavanomaista suuremmaksi etenkin maan etelä- ja keskiosassa.

Maanantaiaamuna paikoin idässä ja pohjoisessa mitattiin yli 30 pakkasasteen lukemia. Kireimmät pakkaset heikkenevät kuitenkin tuulen voimistuessa. Lisäksi lännestä saapuu viikon alkupuoliskolla Suomeen lumisateita.

– Ensimmäinen lumisadealue leviää maan länsiosaan tiistain ja keskiviikon välillä, lounaisrannikolla ensimmäisiä lumisateita voi tulla jo tiistaiaamupäivän aikana. Lumisadealue liikkuu keskiviikon kuluessa maan yli itään. Maan etelä- ja keskiosassa lunta kertynee monin paikoin 5 senttimetrin molemmin puolin. Etelärannikolla lumikertymä voi nousta noin 10 senttimetriin, Koskela kertoo.

– Viikon loppupuolella lounaasta voi saapua toinen lumisadealue, jonka yhteydessä runsaskin lumentulo on mahdollista. Tämän osalta ennuste on kuitenkin vielä hyvin epävarma, Koskela toteaa.

Koululaisten talvilomakausi alkaa 19. helmikuuta alkavalla viikolla. Talvilomia vietetään porrastetusti viikoilla 8–10 eli helmikuun loppupuolella ja maaliskuun alussa.

– Kuukausiennusteen mukaan tavanomaista kylmemmän sään mahdollisuus jatkuu koko maassa 19. helmikuuta alkavalla viikolla. Suurimmassa osassa maata poikkeama tavanomaisesta on 1–3 astetta keskimääräistä kylmempään suuntaan. Maan etelä- ja keskiosassa sademääräennusteessa ei näy merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta, mutta pohjoisessa voi sataa vähän keskimääräistä vähemmän, Koskela toteaa.

Kahden viikon tavanomaista kylmemmän sään jälkeen kuukausiennuste muuttuu epävarmemmaksi 26. helmikuuta alkavalla viikolla.

– Ennusteen epävarmuus on suurta. Lämpötilaennusteessa ei näy merkittäviä poikkeamia. Niin tavanomaista kylmempi, tavanomainen kuin tavanomaista lämpimämpikin sää on mahdollista. Viikon sademäärä voi olla maan itä- ja pohjoisosassa hieman tavanomaista suurempi, Koskela toteaa.

Maaliskuun 4. päivä alkavalle viikolle tuore kuukausiennuste tarjoaa Suomeen laajalti jopa tavanomaista lauhempaa säätä.

– Edellisiin ennusteisiin verrattuna tämä on kuitenkin uusi kehityskulku, joten ennusteen epävarmuus on hyvin suuri, Koskela sanoo.

Kovat pakkaset vaihtuvat hetkeksi tuuliseen säähän

Sääpalvelu Forecan mukaan tuuli voimistuu ensin etelässä ja vähitellen myös pohjoisessa. Ajoittain lumisateita pääsee leviämään lännestä Suomeen.

Viikonlopun aikana kireää pakkasta oli vielä käytännössä koko Manner-Suomessa. Paikoin maan keski- ja pohjoisosassa pakkasta on ollut yli 30 astetta, mutta nyt sää on hiljalleen muuttumassa.

Forecan mukaan maanantaina Suomessa on vielä korkeapaine. Sää on enimmäkseen poutainen, ja päivällä on monin paikoin myös aurinkoista. Etelässä puhaltaa kohtalainen itätuuli, joka voimistuu vähitellen maan keskiosassa asti.

Päivällä lämpötila nousee maan etelä- ja länsiosassa 5–15 pakkasasteeseen ja maan itä- sekä pohjoisosassa 10–20 pakkasasteeseen. Lauhinta on lounaisrannikolla. Viima saa kuitenkin pakkasen tuntumaan purevalta.

Tiistain vastaisena yönä pakkasta on enimmäkseen 10–20 astetta. Lounaassa on 5–10 astetta, mutta Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Suomen selkeillä alueilla lämpötila voi laskea jälleen −20 ja −30 asteen välille.

Tuuli voimistuu

Tiistain aikana idänpuoleinen tuuli voimistuu Pohjois-Pohjanmaalla asti. Lapissa heikko tai kohtalainen tuuli puhaltaa etelästä.

Maan etelä- ja länsiosassa sää pilvistyy hitaasti ja lounaasta leviää jo paikoin lumisadetta. Mukana saattaa tulla myös jäätävää tihkua.

Idässä ja pohjoisessa sää on vielä kylmä ja poutainen.

Tiistaina ja keskiviikon vastaisena yönä lämpötila pysyttelee lounaassa −5 asteen vaiheilla. Yleisemmin maan etelä- ja länsiosassa pakkasta on 5–10 astetta, maan itä- ja pohjoisosassa 10–20 astetta.

Keskiviikkona kaakonpuoleinen tuuli on koko maassa kohtalaista tai navakkaa. Kapea lumisadealue etenee maan itä- ja pohjoisosaan, sen sijaan lännessä vähitellen poutaantuu.

Lämpötila kohoaa lounaisrannikolla jo nollan tienoille. Etelässä ja lännessä pakkasta on 1–10 astetta ja idässä sekä pohjoisessa 10–18 astetta.

Loppuviikolla lisää lumisateita

Torstai on tuulinen ja pilvinen päivä. Lännestä on leviämässä Suomeen uusia lumisateita, jotka kulkevat perjantaina hiljalleen maan yli kohti itää. Etelässä ja lännessä lämpötila voi käväistä paikoin vähän suojan puolella ja osa sateesta tulla vetenä.

– Sään ennustettavuus heikkenee selvästi viikonlopun alla. Näillä näkymin lauantai ja sunnuntai ovat kuitenkin edelleen melko tuulisia päiviä ja lämpötila pysyy pääasiassa pakkasen puolella, Foreca ennustaa.

Vaikka sää jatkuukin talvisena, niin tähän aikaan vuodesta päivisin on jo selvästi lauhempaa kuin öisin. Helmikuun edetessä aurinko alkaa lämmittää yhä enemmän, ja lämpötilaerot kasvavat entisestään kevättä kohti.

Kestääkö kylmä kupla? Hyytävä sää voi jatkua

Tavanomaista kylmempi sää on pitänyt Suomea otteessaan viimeiset neljä kuukautta muutamia poikkeusviikkoja lukuun ottamatta, kirjoittaa meteorologi Markus Mäntykangas Forecan sääblogissa.

Mäntykankaan mukaan kuluneiden kylmien kuukausien määrä on suurin sitten talven  2009–2010. Useampi tekijä viittaa tällä hetkellä siihen, että ”kylmä kupla” saa jatkoa.

Mäntykankaan mukaan kylmän sään taustalla vaikuttaa polaaripyörre ja sen heikkeneminen. Polaaripyörre on napa-alueen ympärille talven ajaksi syntyvä ilmiö, jossa tuulet kiertävät pyörteen keskusta vastapäivään ilmakehän eri kerroksissa. Jos polaaripyörre syystä tai toisesta heikkenee tai hajoaa, hyisen talvisään todennäköisyys kasvaa esimerkiksi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Ensinnäkin huomenna alkavalla viikolla stratosfäärin odotetaan lämpenevän äkillisesti ja voimakkaasti pohjoisen napa-alueen yläpuolella. Tämä johtaa napa-aluetta kiertävän polaaripyörteen heikkenemiseen ja lopulta sen hajoamiseen, minkä seurauksena on kylmien ja pysyvien korkeapainealueiden muodostuminen pohjoisella pallonpuoliskolla.

Toiseksi polaaripyörteen tehon vaimeneminen johtaa länsivirtausten heikkenemiseen ja edesauttaa arktisen ilmamassan leviämistä kohti pohjoista Eurooppaa.

– Polaaripyörteen hajoaminen helmikuun puolivälin jälkeen lisää kylmän kevättalven todennäköisyyttä eri puolilla pohjoista pallonpuoliskoa, Mäntykangas kirjoittaa.

Kolmanneksi käynnissä oleva globaali sääilmiö El Niño voi kaukoyhteyksien kautta heikentää entisestään polaaripyörrettä ja johtaa Pohjois-Euroopassa kylmään kevättalveen.

Aikainen  kevät ei ennusteiden mukaan näytä mahdolliselta.

–  Pitkän ajan sääennusteiden mukaan talvesta näyttää tällä erää muodostuvan pitkä, kun ottaa huomioon, että suuressa osassa maata se alkoi jo loka- tai marraskuussa, Mäntykangas kirjoittaa.

Tällaista säätä povataan vaalipäivälle

Huomista vaalipäivää vietetään enimmäkseen poutaisissa ja kylmissä tunnelmissa, kertoo Foreca tiedotteessaan.

Sunnuntaina Suomen etelä- ja keskiosiin ennustetaan heikkoa mutta purevaa tuulta idästä. Etenkin Etelä-Suomessa sää voi olla pilvinen, mutta maan keski- ja pohjoisosissa pilvisyys on vaihtelevampaa.

– Pilvisillä alueilla voi tulla paikoitellen kevyttä pakkaslunta, mutta yleisesti ottaen lumisateet jäävät vähiin, ennustaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Iltapäivällä vaaliuurnille suuntaavien on hyvä varautua etelässä 5–13 pakkasasteen, keskiosassa 10–15 pakkasasteen ja pohjoisessa 14–24 pakkasasteen lämpötiloihin.

Kylmän itäviiman ansiosta pakkanen saattaa kuitenkin tuntua tätäkin purevammalta.

Vaalivalvojaisiin suuntaavien kannattaa taas pukeutua lämpimästi, sillä etenkin pohjoisessa elohopea voi vajota maanantain vastaisena yönä jopa 20–30 pakkasasteeseen. Etelärannikolla lämpötilat jäävät noin 10 pakkasasteeseen.

Kylmähkö sää jatkuu myös alkuviikosta. Maanantaina itätuuli voimistuu ja lounaan suunnasta Suomea lähestyy uusi lumisadealue. Lämpötilat vaihtelevat etelän ja lännen 5–10 pakkasasteesta pohjoisen 10–20 pakkasasteeseen.

Sää kylmenee, eteläänkin 30 asteen pakkasia

Kovat pakkaset jatkuvat Suomessa lähiaikoina, sääpalvelu Foreca kertoo.

Kylmimmillään lämpötilat voivat olla öisin ja aamuisin etelän paikoin noin 30 pakkasasteesta pohjoisen ja idän jopa 35–40 pakkasasteeseen.

– Perjantain vastaisena yönä on edelleen vastaavia pakkasia kuin torstain vastaisena yönäkin oli, pilvisyysalueet vain vähän muuttuvat. Kylmimmät lukemat maan itä- ja pohjoisosassa voivat olla −35 ja −40 asteen välillä. Etelässäkin on täysin mahdollista, että kylmimmillä paikoilla mennään yöllä taas −25 ja −30 asteen välille, Anna Latvala kertoo blogissa.

Perjantain aikana pilvisyys lisääntyy maan pohjois- ja itäosassa. Paikoin voi sadella kevyttä pakkaslunta.

– Päivälämpötilat ovat perjantaina maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen 10–18 pakkasastetta ja maan itä- ja pohjoisosassa 15–25 pakkasastetta. Itä-Lapissa selkeillä alueilla voi olla jopa 25–30 pakkasastetta. Lauantain vastaisena yönä pakkasta on enimmäkseen 15–25 astetta. Paikoin maan etelä- ja länsiosan selkeillä alueilla sekä Lapissa voidaan mennä 25–30 pakkasasteeseen, Latvala ennustaa.

Lauantaina heikkoja lumisateita tulee yleisemmin idässä ja pohjoisessa. Etelärannikolle voi ajautua runsaampaa pilvisyyttä mereltä. Pakkasta on Latvalan ennusteen mukaan lauantaina päivällä enimmäkseen 10–20 astetta.

– Sunnuntain vastaisena yönä varsinkin lännessä ja pohjoisessa voi olla pilvipeitteen rakoillessa 30 pakkasasteen lukemia tai kylmempääkin, Latvala sanoo.

Sunnuntaina lämpötilat pysyttelevät maan eteläosissa kymmenen pakkasasteen molemmin puolin. Maan keski- ja pohjoisosassa on Latvalan mukaan laajalti 10–20 pakkasastetta ja Keski- ja Pohjois-Lapissa paikoin 20–30 pakkasastetta.

Kylmää on ja vielä kylmemmäksi menee

Keskiviikkoyönä ja -aamuna lämpötila on painunut kuluvan helmikuun alimpiin lukemiin. Kuhmossa alittui –35 asteen raja, kun taas etelärannikkoa piinaavat sakeat lumikuurot, jotka heikentävät ajokeliä, sanoo Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Myös jalankulkijoita voi odottaa petollinen liukkaus vastasataneen lumivaipan alla.

Keskiviikkoaamu starttaa eteläisintä Suomea lukuun ottamatta kaksinumeroisten pakkaslukemien merkeissä.

Kylmintä on ollut Pohjois-Karjalasta kohti Pohjois-Pohjanmaata yltävällä alueella, missä lämpötila on useammalla havaintoasemalla laskenut –30 asteen alapuolelle.

– Pakkanen voi vielä aamun tunteina kiristyä hieman näistä lukemista, kunnes aurinko nousee horisontin yläpuolelle ja alkaa tasoittaa pakkashuippuja. Helmikuun auringossa on jo sen verran jytyä, että selkeillä alueilla lämpötilat nousevat noin kymmenellä tai reilulla kymmenellä asteella aamun alimmista lukemista, Mäntykannas ennakoi.

Eteläisen Suomen tilanne poikkeaa muusta maasta. Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen on kaakkoisvirtauksen mukana ajelehtinut runsaampaa pilvisyyttä ja lumikuuroja sulalta Suomenlahdelta. Paikoin lumikuurot ovat olleet sakeita pääkaupunkiseudulta länteen päin.

– Sakeita lumikuuroja voi tulla vielä aamun ja aamupäivän aikana rantaviivan tuntumassa. Pöllyävä pakkaslumi muuttaa näkyvyyden hetkessä tien päällä huonoksi, joten tilannenopeuksia kannattaa kunnioittaa, Mäntykannas varoittaa.

Pakkaslumi on myös jalankulkijoille petollista, sillä se peittää alleen jäiset ja liukkaat kevyen liikenteen väylät. Tänään kannattaa siis kävellä varoen, koska vastasataneen lumikerroksen alla on erittäin liukas jääkenttä.

Iltapäivän aikana sää poutaantuu myös etelärannikolla, ja iltaa kohden pakkanen kiristyy suuressa osassa Suomea 20 ja 30 pakkasasteen välille. Ensi yönä on laajalti kylmempää kuin edeltävänä yönä.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)