Verkkouutiset

Näkökulma

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taukoamatta jatkunut vihankylvö tuotti murhayrityksen

Viimeiset kahdeksan vuotta jokainen kynnelle kykenevä yhdysvaltalainen demokraatti on toistanut lakkaamatta, kuinka äärimmäisen paha ja vaarallinen ihminen Donald Trump on ja kuinka hänet ja hänen kannattajansa täytyy pysäyttää keinoilla millä tahansa, kiireellisesti ja ikiajoiksi. Aivan yhtä kauan on tätä mantraa kuultu yhdysvaltalaisesta valtamediasta, samoin isosta osasta suomalaista mediaa.

Näemme nyt tulokset silmiemme edessä. Donald Trumpin kuolema oli vain millimetrien päässä.

Joe Bidenin puheissa Donald Trump on jo vuosikausia ollut ”suuri MAGA-kuningas”, joka muiden kaltaistensa ”extremistien” kanssa muodostaa kuulemma ”aikamme suurimman terroristiuhan”, ”uhkaa koko tasavaltamme perusteita”, on tuhoamassa ”kansakuntamme sielun” ja vakaasti aikoo ”tuhota amerikkalaisen demokratian”. Trumpin kannattajat ovat Bidenin mukaan ”ihmiskunnan pohjasakkaa” ja Trump itse ”valkoisen ylivallan” voimauttaja. Siksi vielä pari päivää sitten Biden vannotti kannattajiaan tekemään Trumpista ”bullseyen”, ampumataulunsa keskipisteen.

Kahdeksan pitkää vuotta ovat muutkin demokraatit, suurin osa muuta yhdysvaltalaista vasemmistoa ja sikäläinen valtamedia miltei kokonaisuudessaan toistaneet taukoamattomana virtana, kuinka Trump on ”fasisti”, ”rasisti”, ”natsi” ja ”diktaattori”. Viimeksi tätä kaikkea toisti tämän kuun alussa johtava vasemmistolehti The Nation, jonka mukaan Trumpin kukistamisesta riippui Yhdysvaltain elossa säilyminen. Toisen johtavan vasemmistolehden New Republic’in kansikuvana oli vain viikkoa sitten Adolf Hitleriksi naamioitu Trump.

Hillary Clinton julisti jo vuonna 2016, ettei Trump ole ”laillinen” eikä ”legitiimi” presidentti, ja samaa hän toisti vuosikausia ja toistaa edelleenkin, samoin väitettä Trumpin diktatorisista suunnitelmista. Toiset demokraatit ovat aivan yhtä pitkään puhuneet Trumpin äänestäjistä ”kotimaisena terroristisoluna, jota täytyy kohdella sen mukaisesti”. Sekä monet demokraattien kongressiedustajat että heitä myötäilevät valtamedian journalistit ovat jo pitkään vaatineet Trumpin kannattajien ja näiden lasten vangitsemista ja pakkosijoittamista jonkinlaisille ”uudelleenkoulutusleireille” sekä sananvapauden ja työpaikkojen heiltä eväämistä. Muuten ei Yhdysvallat tai muu maailma kuulemma ikinä selviäisi Trumpin kurimuksesta.

Oli toki vääjäämätöntä, että joku ihminen jossain käsitti kaiken tämän niin vakavasti, että otti aseen omaan käteensä ja ampui sillä presidentti Trumpia. Kaikki muut mahdolliset ratkaisutiet näyttivät sulkeutuneen ja Trump oli kiiruhtamassa kohti suurta vaalivoittoa, joten mitä muutakaan oli enää tehtävissä?

Läpi Trumpin Valkoisen talon vuosien demokraatit ahersivat hänen joillain muilla keinoilla tuhoamisekseen. Ensin käytettiin peräti 30 miljoonaa dollaria miltei kaksi vuotta jatkuneisiin tutkimuksiin valheelliseksi lopulta todistetusta, demokraattien itsensä kehittämästä Venäjä-salaliittoteoriasta. Kun tämä tutkimus ei tuottanut tulosta, Trump vietiin vallan muista asioista valtakunnanoikeuteen peräti kaksi kertaa – ja niiden kulussa julistettiin johtavien demokraattien toimesta ”maanpetturiksi” ja ”diktaattoriksi” ja ”vallankaappausta” kerran jo yrittäneeksi uhaksi kaikelle hyvälle ja oikeasti amerikkalaiselle. Tuomio oli kummallakin kerralla valmiina mutta rikosta ei vaan löytynyt.

Sitten yritettiin estää Trumpin presidenttiehdokkuus osavaltiotason demokraattipoliitikkojen ja -tuomareiden päätöksillä, jotka peräti yksimielinen korkein oikeus julisti perustuslain vastaisiksi. Tämän jälkeen samaa yritettiin erillislailla, ja sitten Trump yritettiin tuhota sarjalla poliittisilta näyttäviä oikeudenkäyntejä New Yorkissa, Floridassa, Georgiassa ja Washington DC:ssa. Kun korkein oikeus vei näistä useimmilta pohjan vahvistaessaan kesäkuun alun Trump v. United States –päätöksessään, kuinka entisille presidenteille todellakin kuuluu syytesuoja heidän virkatyönään tekemästään, diktatuuri- ja fasismipuhe yltyi vain entisestään. Äärioikeistolaiset tuomarit olivat nyt kuulemma antaneet fasisti-Trumpille jopa luvan salamurhata vastustajiaan, minkä hän oli kuulemma myös jo luvannut tehdä.

Taukoamatonta on tämä vihankylvö ollut, sekä Trumpia itseään että häntä äänestäneitä miltei 75 miljoonaa aivan tavallista amerikkalaista vastaan. Onko oikeasti mikään ihme, mitä siitä seurasi?

Nyt Yhdysvallat on tienhaarassa. Vuoden 2024 vaalikampanja on tienhaarassa. Demokraatit ovat joutuneet keskeyttämään tätä vihankylvöä jatkamaan tarkoitettujen vaalimainostensa esittämisen televisiossa ja radiossa. He tuskin voivat jatkaa vaalikampanjansa rakentamista, kuten tähän asti, Trumpin suunnattoman pahuuden ja eksistentiaalisen uhan argumentin varaan. Mutta mitä muuta on heillä enää tarjota?

Donald Trump on nyt sovittanut kansakunnan synnit omassa ruumiissaan. Hänen taakseen yhdistymällä kansakunnalle on tarjoutunut tie, perin heiveröinen mutta siltikin todellinen, ulos sitä jo aivan liian kauan raastaneesta kahtiajaon umpikujasta ja väkivaltaisen raivon noidankehästä. Nähtäväksi jää, suostuuko kahtiajaon kumpikaan osapuoli lopulta kulkemaan tuota tietä.

”EMME PELKÄÄ vaan sen sijaan pysymme vahvoina uskossamme ja uhmakkaana pahuuden edessä”, Trump itse sanoo nyt, kuin ihmeellä eloonjääneenä. Häntä kannattaisi kuunnella itse kunkin. ”Tällä hetkellä on tärkeämpää kuin koskaan, että seisomme yhdessä ja näytämme oikean luonteemme amerikkalaisina, pysymme vahvoina ja päättäväisinä emmekä anna pahan voittaa”.

EDIT: Tekstiin on lisätty 15.7.2024 kello 21:10 siitä julkaisuvaiheessa puuttumaan jääneet ulkopuoliset linkit. Kirjoittajan näkemystä edustava kohta näytösoikeudenkäynneistä korjattu 16.7.2024 kello 09:41 muotoon poliittisilta näyttäviä oikeudenkäyntejä.

Wille Rydman telkesi itsensä oravanpyörään

Päähallituspuolue kokoomus kipuilee, kun sen on pitänyt hallituksen pelastamiseksi tukea Wille Rydmania (ps.) eduskunnan luottamusäänestyksissä.

Elinkeinoministeri Rydman teki tutkintapyynnön kolmesta HS:n toimittajasta. Syytettä ei kuitenkaan nostettu.

Myös Rydman välttyi syytteeltä. HS:n kesällä 2022 julkaistussa jutussa useat naiset kertoivat silloin vielä kokoomuksessa toimineen Rydmanin ahdistavasta käytöksestä nuoria naisia ja alaikäisiä tyttöjä kohtaan.

Rydman on ajautunut oravanpyörään, jossa hän on ravannut kuukausia lehden perässä. Ministerillä on henkinen lukkopurenta Helsingin Sanomiin, koska hän ei kykene lopettamaan jahtiaan.

HS:n vastaus on ollut journalismi. Se on käsitellyt laveasti Rydmanin kannanottoja. Samalla lehti on kumonnut väitteen, ettei media julkaise sitä koskevaa arvostelua.

Rydman ei kuitenkaan saa Helsingin Sanomia kiinni, hän on jatkuvasti takaa-ajajana. Kun lehti julkaisee Rydmanin kommentin, samalla se kertaa juttunsa ydinkohdat.

Tahtomattaan Rydman on rakentanut HS:n kanssa tilanteen, joka kertoo median muutoksesta.

Media on aina ollut halukas järjestämään kohuja hankkimalla merkittäviä uutisia, skuuppeja. Uutisen julkaisija jäi ennen aluksi seuraamaan, kuinka muut tiedostusvälineet lainaavat juttua ja yrittävät jatkaa sitä uusilla tiedoilla.

Nykyisin ei välttämättä riitä se, että järjestää kohun. Tiedotusvälineellä voi olla halua pysyä mukana hälyssä ja pitää sitä yllä saadakseen lukijoita, tai ainakin klikkauksia.

Tiedotusvälineiden ei tarvitse Rydmanin tapauksessa elättää tarinaansa. Ministeri itse antaa kommenteillaan medialle perustellun syyn kerrata tapahtumaketjun aiempia vaiheita.

Tilanne on hankala ja nolo kokoomukselle. Pääministeri, puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Rydman ei kelpaisi kokoomuksen ministeriksi. Se lienee selvä, mutta Orpo ei ole selittänyt miksi.

Ennen eduskunnan äänestystä Orpo kertoi hänen ja Rydmanin keskustelusta. Pääministerin vakavaksi luonnehtiman tapaamisen aiheina olivat media ja sen toiminnan arviointi.

Luottamusäänestyksestä ja Orpon puhuttelusta Rydman sai lisää vauhtia. Hänen mielestään Helsingin Sanomiin kohdistuva ”kärkkäämpi ja ankarampi kritiikki olisi ansainnut paikkansa”.

Wille Rydman on piikki kokoomuksen lihassa. Eduskunta on äänestänyt kahdesti Rydmanin luottamuksesta, ja molemmilla kerroilla äänestys on jakanut kokoomuslaisia.

Viimeksi kesäkuussa Pihla Keto-Huovinen (kok.) äänesti tyhjää. Hän on siviiliammatiltaan syyttäjä.

Äänestyksestä oli poissa yhdeksän kokoomuslaista. Paula Risikko on kertonut, että hän olisi tukenut Rydmania.

Keto-Huovinen, Karoliina Partanen ja Saara-Sofia Sirén olivat syyskuussa poissa vastaavasta äänestyksestä. Heille Rydmanin puolustaminen on ollut ylivoimaista.

Rydmaniin hallitus tuskin kaatuu. Kokoomuksen entinen kansanedustaja ja puoluesihteeri Heikki A. Ollila muistutti, että hallitusvastuussa on joskus valittava pirun ja belsebuubin välillä.

Jokaisen puolueen nurkissa kytee ajoittain. Käännytyslaki on sosiaalidemokraattien versio hankalasta asiasta.

Osa puolueen kansanedustajista on käännytyslakia vastaan. He ovat saanet tukea tunnetuilta demareilta, joiden joukossa ovat presidentti Tarja Halonen ja moninkertainen ministeri Erkki Tuomioja.

SDP:n pitkäaikainen taustavaikuttaja ja työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö Raimo Luoma muistutti Facebookissa, että suuren puolueen pitää oppositiossakin olla uskottava.

”Pitää meillä sossuillakin olla vaihtoehto, miten asia todellisessa tilanteessa hoidetaan.”

Britanniassa kansa on puhunut. Pulinat pois.

Vaalihuoneistot sulkeutuivat torstai-iltana kello 22 ja ensimmäisiä tuloksia alkoi tihkua vaalipiireistä ympäri maan puolen yön jälkeen. Jo ovensuukyselyt kertoivat, mitä tuleman piti. Työväenpuolue napsi paikkoja toisensa perään, kukisti konservatiivit ja otti ylivoimaisen voiton. Moni kommentaattori vertasi tilannetta vuoden 1997 vaaleihin, jolloin työväenpuolue Tony Blairin johdolla edellisen kerran lopetti konservatiivien pitkän valtakauden murskaavalla tuloksella. Työväenpuolue sai lopulta 412 paikkaa 650-jäseniseen parlamenttiin.

Konservatiiveille yö oli synkkä. Puolue menetti 251 paikkaa ja sai uuteen parlamenttiin vain 121 edustajaa. Moni nykyhallituksen ministeri ja puolueen keskeinen toimija menetti paikkansa. Osa kuitenkin huokaisi helpotuksesta, sillä viimeisimmät gallupit olivat povanneet puolueelle vieläkin pienempää paikkamäärää. Joka tapauksessa konservatiiveilla on peiliin katsomisen ja valtaisan jälkipyykin pesemisen aika. Tulos oli surkein sitten vuoden 1832. Ei ole ihme, että puheenjohtaja Rishi Sunak ilmoitti jo seuraavana aamuna jättävänsä puheenjohtajuuden.

Maan tuleva pääministeri Keir Starmer oli luonnollisesti onnensa kukkuloilla, Puolue sai selkeän enemmistön parlamenttiin ja pääsee muodostamaan tulevan hallituksen. Työväenpuolue joutuu kuitenkin katsomaan totuutta nöyrästi silmiin: vaaleissa se keräsi vain vajaat 34 prosenttia kaikista äänistä. Kokonaisäänimäärä nousi edelliskerrasta vain vajaat kaksi prosenttiyksikköä. Starmerin oma äänimäärä laski selvästi.

Vaaliyön onnellisin voittaja löytyi lopulta Clactonin vaalipiiristä Itä-Englannista. Reform UK:n Nigel Farage sai vihdoin, kahdeksannella yrittämällä, paikan parlamentista. Juhlahumua hieman ehkä latisti se, että hänen lisäkseen läpi meni lopulta vain kolme muuta puolueen ehdokasta. Puolue sai kuitenkin 14,3 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Se kärsii merkittävästi maan vaalijärjestelmästä. Vertailun vuoksi: liberaalidemokraatit saivat 2,1 prosenttiyksikköä vähemmän ääniä mutta 68 paikkaa Reformia enemmän.

Vaikka Reformin paikkamäärä on pieni, se oli todella monessa vaalipiirissä toiseksi suosituin. Monessa paikassa Reform oli se, joka haastoi työväenpuolueen. Ja niissä vaalipiireissä, joissa se ei ollut kovin haastaja, sen saamat äänet olivat selkeästi pois konservatiiveilta – tuhoisin seurauksin.

Reformin avainhenkilöiden kommenteissa toistuikin selkeä viesti heti tulosten julkistamisesta lähtien: Reform on maan todellinen oppositio – ainoa vaihtoehto nykymenolle.

Nigel Faragen oma paikka ratkesi puoli neljän aikaan aamuyöstä. Omille kannattajilleen pitämässään puheessa hän kiteytti lähiajan keskeiset tavoitteet: ”Nyt on aika koota joukkoliike, jonka vertaista ei ole meidän aikanamme nähty. Kaikki palapelin palat ovat paikoillaan. Minun tehtäväni on nyt ammattimaistaa puolue, demokratisoida se ja koota rakenteet, jotta olemme valmiita tuleviin vaaleihin. En varmasti koskaan ole ollut yhtä kunnianhimoinen kuin nyt.”

Faragen puheesta kävi myös selväksi, että Starmerin hallitus saa Faragesta ja tämän puoluetovereista teräväkielisen haastajan ja arvostelijan.

Jokaisessa tappiossa on myös voittajia. Politiikka on aina myös henkilökysymys. Tunnen sekä Nick Timothyn että Mark Prichardin pitkältä ajalta. Nick Timothy pääsi elämänsä ensimmäistä kertaa läpi, ja Mark Prichard selviytyi täpärästi voittajaksi omassa vaalipiirissään, vaikka vaalit olivat sysimustat konservatiiveille. Enää muutama valopilkku loistaa yössä.

Nigel Farage. Kuva: Timo Soini

Nigel Farage – kauhukakaran kahdeksas kerta

Britanniassa kansa valitsee uuden parlamentin. Maa on jaettu 650 vaalipiiriin, joista jokaisesta valitaan yksi kansanedustaja. Kaikkien ennusteiden mukaan valta on vaihtumassa: kansa on kyllästynyt ja pettynyt maata 14 vuotta hallinneihin konservatiiveihin. Toinen valtapuolueista, työväenpuolue, on ottamassa suuren vaalivoiton. Vaalien alla jännitetään lähinnä sitä, kuinka korkeaksi työväenpuolueen paikkamäärä kohoaa – ja kuinka alas konservatiivit vajoavat.

Yksittäisistä vaalipiireistä kiinnostavin kamppailu käydään Essexin kreivikunnassa Clactonin vaalipiirissä, jossa kampanjoi Brexitin, Britannian EU-eron, isäksi kutsuttu Nigel Farage. Neljä kautta EU-parlamentissa aikoinaan istunut Farage on pyrkinyt oman kotimaansa parlamenttiin seitsemän kertaa. Aina onnistumatta.

Kun kampanjointia seuraa paikan päällä Clactonin merenrantakaupungissa, tällä kertaa miehen suuri tavoite on hyvin lähellä toteutua. Paikalliset ovat vahvasti sitä mieltä, että Nigel Farage voittaa. Kun mies liikkuu kaupungilla, hänen ympärillään on välittömästi iso joukko kannattajia – miehiä ja naisia, nuoria ja vanhoja. Iltatilaisuus viimeisenä kampanjapäivänä vetää ison aukion täyteen väkeä.

Faragen viesti on selvä: maa on rikki – tarvitaan uudistus. Vanhat puolueet eivät siihen kykene. Konservatiivit on kyvytön johtamaan ja pettänyt kaikki lupauksensa, ja työväenpuolue on vielä sitäkin pahempi. Maan terveydenhuolto on kriisissä, lääkäriin ei pääse, koulujen taso laskee jatkuvasti, maahanmuuttoa ei saada hallintaan ja verotus on ennätyskorkealla. Lapsia rohkaistaan kouluissa häpeämään maansa historiaa, ja perinteiset perhearvot on hylätty. Todellisen muutoksen voi tuoda vain Reform UK.

Mielipidemittauksissa Faragen puolueen Reform UK:n kannatus on yli 15 prosenttia, mutta maan vaalitavan vuoksi valtakunnallinen kannatus ei etenkään pienpuolueiden kohdalla heijastu parlamenttipaikoissa. Niissä Reform ei mitenkään pysty kilpailemaan valtapuolueiden kanssa, mutta yksi tavoite on saavutettavissa: onnistuessaan Reform saattaa saada enemmän ääniä kuin konservatiivit. Se olisi järisyttävä tulos ja tekisi Nigel Faragesta opposition henkisen johtajan.

Faragen äänen lausumaton tavoite on seuraavissa vaaleissa- Nyt valetaan perusta ja jos se onnistuu, todellinen rökälevoitto on otettavissa 2029. Silloin aita kaatuu.

Farage sanoo suoraan haluavansa parlamenttiin valtapuolueiden ja eliitin riesaksi. Hän ei pelkää mitään eikä ketään. Kaikesta näkee, että hän on valmis taistelemaan. Jospa kahdeksas kerta viimein sanoisi toden.

Vaalitulos on selvillä aikaisin perjantaiaamuna.

Seuraavien aluevaalien tulisi olla viimeiset

En ole kuullut kenenkään olevan innoissaan aluevaaleista. Sille on täysin selvä syy: uusi päätöksenteon porras lisää hallinnollista raskautta tuomatta selvää lisäarvoa. Aluevaalit tulisi lopettaa monista syistä.

Alueuudistuksessa kuntien tehtävistä siirrettiin sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi. Nyt lähipalvelut on pilkottu kuntien ja alueiden kesken. Pitäisi olla maalaisjärjelläkin selvää, etteivät niin pienet segmentit tarvitse omia vaalejaan, vaan kuntien edustus aluehallinnossa voitaisiin järjestää sujuvammalla tavalla.

Äänestäjät kokevat hyvin vähän yhteyttä aluevaltuustoon. Matala äänestysaktiivisuus (47,5 %) ensimmäisissä aluevaaleissa 2022 todistaa, että päätöksenteko koetaan kaukaiseksi.

Kaksi vaalijärjestelmää, yksi lopputulos

Seuraavissa aluevaaleissa äänestysaktiivisuus saattaa nousta, sillä kunta- ja aluevaalit on tulevana vuonna 2025 yhdistetty samaan äänestystilaisuuteen. Ne ovat silti erilliset vaalit: kuntalainen saa äänestyskoppiinsa kaksi lappua, yhden oman kuntansa vaaleihin ja toisen alueensa vaaleihin. Äänestäjä valitsee siten kahdesta eri listasta kaksi ehdokasta.

Todellisuudessa lähes kaikki aluevaltuustoehdokkaat ovat myös kuntavaaleissa ehdolla. On syntynyt hierarkia, jossa luonnollisesti suosituimpia kuntavaaliehdokkaita pyydetään vaalitaktisista syistä myös aluevaaleihin ehdolle.

Puolueita tai ehdokkaita ei tästä voi syyttää. Vain tällä tavoin puolueet voivat kerätä mahdollisimman paljon ääniä ja ajettua lupaamiaan muutoksia eri toimielimissä. Muuten riskinä on menettää vaikutusvalta sekä kunnissa että alueilla.

Päällekkäisiä mandaatteja on nähty toki kautta aikojen eduskunnassa, kun erityisesti isojen kaupunkien kärkinimet pyrkivät suurempiin saappaisiin. Kuitenkin uusi välihallinnollinen porras pahentaa tätä ilmiötä ennennäkemättömällä tavalla.

Niin sanotusta triplamandaatista eli kunnallisesta, alueellisesta ja valtiollisista luottamustoimesta nauttii yli puolet kansanedustajista. Aluevaltuutetuista jopa 77 prosenttia ovat istuvia kunnanvaltuutettuja.

Herää perusteltu kysymys, onko pakko äänestää näin monta kertaa, kun samat poliitikot pyörivät vain hieman eri pöydissä. Suuri osa äänestäjistä valitsee siten täysin saman henkilön kahteen eri pestiin.

Uusien kuntavaaliehdokkaiden ja pienten kuntien edustus vaarassa

Lisäksi kunta- ja aluevaalien yhhdistäminen tulee aiheuttamaan merkittävää haittaa uusille, aloitteleville kuntavaaliehdokkaille sekä erityisesti pienten kuntien edustukselle.

Kun kunta- ja aluevaalitkampanjat on keskitetty tunntetuille kärkiehdokkaille, päällekkäinen äänestyskäyttäytyminen on odotettavaa. Siinä voittajina ovat vain suurempien kuntien edustajat ja kokeneet poliitikot.

Uudessa järjestelmässä tuoreen toimijan kynnys päästä läpi pelkästään kuntavaaleissa kasvaa merkittävästi. Vain kuntapolitiikasta kiinnostuneella ei ole realistisia mahdollisuuksia kilpailla näkyvyydestä sellaisen ehdokkaan kanssa, joka on ehdolla sekä kunta- että aluevaaleissa.

Pienet kunnat puolestaan eivät todennäköisesti saa läpi montaa ehdokasta, jos yhtään. Ainakin asukaslukuun suhteutettuna pienten kuntien edustus jää vajaaksi. Tämä johtuu samoista edellä mainituista syistä: yleensä tunnetuimmat ja näkyvimmät nimet tulevat jostain muualta ja heitä äänestetään yli kuntalojaliteettien.

Aluevaalien sijaan kunnille edustus aluehallituksiin

Mielikuva toimivasta demokratiasta on usein liian yksinkertainen. Virheellisenä oletuksena on, että mahdollisimman moneen luottamustoimeen pitäisi valita suoralla äänestyksellä.

Paikallispolitiikassa on paljon käytännöllisempää, jos suuresta joukosta äänestetään kerran luottamuksen ansaitsevat poliitikot. Tämän jälkeen poliitikot voivat keskenään järjestäytyä erilaisten toimielinten hallituksiin, lautakuntiin ja jaostoihin.

Aluevaltuustojen sijaan kunnanvaltuustoista kannattaisi valita pätevimmät edustajat aluehallitukseen. Aluevaltuustoista äänestämisestä tulisi luopua, koska kuntien oikeus delegoida edustajansa purkaisi monia edellä mainittuja ongelmia nykyisessä järjestelmässä.

Aluevaltuustojen poliittinen merkitys on muutenkin vähäinen. Aluevaltuustot kokoustavat hyvin harvoin ja lähinnä linjaavat suurpiirteisemmistä kysymyksistä kuten talousarviosta, hallintosäännöstä ja strategiasta. Nämä samat asiat voitaisiin neuvotella kunnanvaltuustojen kesken yhteiskokouksissa ilman hallinnollista väliporrasta.

Vastaavasti aluehallituksille on odotetusti myönnetty laajat toimivaltuudet, jotka takaavat tehokkaan poliittisen päätöksenteon. Se on hyvä asia – aluehallitukset toimivat kohtuullisen hyvin tällä hetkellä. Aluehallitusten tehtävänjako ei siten ehdottamani uudistuksen myötä muuttuisi, vaan ainoastaan aluehallitus valintatapa.

Voin myös taata sen, että vaikka aluehallitus valittaisiin kuntavaalien kautta, poliitikot olisivat suurin piirtein samat kuin ennen. Erotuksena toki, että ilman lisäbyrokratiaa ja lisävaaleja, jotka sotkevat kuntavaalien tuloksia.

Mitä seuraavaksi?

Seuraavien aluevaalien jälkeen aluevaalit tulisi lakkauttaa kokonaan. Odotan aikaa, kun käydään tuttuun tapaan pelkästään kuntavaalit. Aluevaaalien järjestäminen ja aluevaltuustojen nykyinen toiminta hidastavat päätöksentekoa ja lisäävät reippaasti hallintokuluja. Päällekkäisyyksiä ja turhia kustannuksia on rohkeasti leikattava, jotta resursseja kohdennettaisiin paremmin suoraan palveluiden parantamiseen.

Kunnat tuntevat parhaiten oman alueensa erityispiirteet ja tekevät päätöksiä, jotka todella vastaavat paikallisiin tarpeisiin. Aluehallitukseen valittaisiin kuntien kautta motivoituneita poliitikkoja, jotka ovat sitoutuneita edistämään hyvinvointialueen asioita.

Valitettavasti päätös aluevaalien lakkauttamisesta on lopulta eduskunnan harteilla. Kuitenkin tulevien aluevaltuustojen asennoituminen vaikuttaa merkittävästi eduskunnan haluun muuttaa lakia hyvinvointialueista.

Toivon palavasti, että aluevaltuustoilla riittäisi kanttia yhteiselle lausunnolle: lopetetaan aluevaalit ja -valtuustot!

Toisaalta se olisikin maailman kahdeksas ihme, että jokin toimielin kannattaisi omaa lakkauttamistaan. Ja tämän takia – hyvät ystävät – olemme tällaisessa hallinnollisessa sekametelisopassa.

Ranskan politiikka kääntyi päälaelleen: Tämä on Emmanuel Macronin ainoa mahdollisuus

Ranskan äärioikeistolaisen kansallisen liittouman sunnuntai-illan parlamenttivaalin ensimmäisen kierroksen vaalitulos oli murskaava. Puolue teki historiansa suurimman vaalivoiton saavuttaen yli 33 prosentin kannatuksen, jossa kasvua edellisiin vaaleihin oli yli 14 prosenttiyksikköä. Presidentti Emmanuel Macronille tulos oli odotusten mukaisesti heikko. Macronin vaaliliitto jäi ensimmäisellä kierroksella ennusteiden mukaisesti kauas jopa vasemmistopuolueiden muodostaman uuden kansallisen rintaman (Nouveau Front Populaire) vaalituloksesta. Istuvan presidentin liiton kannatus jäi hieman yli 20 prosentin tasolle, kun vasemmistolaiset saivat kerättyä yhteensä kahdeksan prosenttiyksikköä suuremman äänisaaliin.

Presidentti Macron ilmoitti välittömästi ensimmäisten vaaliennusteiden tultua julki tavoittelevansa vaalin toisella kierroksella koalitiota, joka puolustaa ”selkeästi demokratiaa ja tasavaltalaisia arvoja”. Macronin viestissä oli siten joko tietoisia tai tahattomia piirteitä Ranskan vuoden 2002 presidentinvaalin toisen kierroksen asetelmasta. Tuolloin vaalin toisella kierroksella keskustaoikeistolainen istuva presidentti Jacques Chirac joutui kaikkien yllätykseksi kamppailemaan äärioikeistolaista Jean-Marie Le Peniä vastaan. Chirac kokosi toiselle kierrokselle laajan äärioikeistoa vastustavan rintaman ja voitti Le Penin murskaavalla tavalla. Nyt olosuhteet ovat toki täysin toisenlaiset, mutta kamppailu tasavaltalaisella tematiikalla äärilaitoja vastaan voi olla Macronin vaaliliiton harvoja mahdollisuuksia saavuttaa edes kohtuullinen tulos.

Tilanne on monella tapaa historiallinen

Heti tuoreeltaan vaaliennusteiden jälkeen keskeisten poliittisten vaikuttajien lausunnoissa korostui kiinnostavasti sana ”patoaminen”. Uuden kansallisen rintaman tavoite on padota kansallisen liittouman pääministeriys ja absoluuttinen enemmistö. Tavoite on tismalleen sama, kuin presidentti Emmanuel Macronilla, joka vuorostaan haluaa padota kummatkin politiikan äärilaidat. Kansallisen liittouman puolella Marine Le Pen ilmoitti puolueensa tavoitteen olevan absoluuttisen enemmistön saavuttamisen parlamentissa. Le Pen ilmoitti myös samalla, että puolueen puheenjohtaja, valovoimainen Jordan Bardella, on puolueen itsestään selvä pääministeriehdokas

Ranskan sisäpoliittisessa tilanteessa on kiinnostavaa se, miten äärioikeiston suosio on jatkanut Emmanuel Macronin kahden valtakauden aikana koko ajan kasvuaan.

Jo edellisessä vuoden 2022 parlamenttivaalissa kansallinen liittouma lisäsi merkittävästi paikkamääräänsä, kun Macron liittolaisineen menetti samanaikaisesti absoluuttisen enemmistönsä.

Marine Le Penin saavuttama äänimäärä saman vuoden presidentinvaalissa oli puolueen presidentinvaalihistorian paras. Macronin ja hänen puolueensa alamäki on sen sijaan edelleen jatkunut ja edelleen jopa jyrkentynyt.

Viesti puree äänestäjiin

Äärioikeistolainen kansallinen liittouma on puolueena yhtenäinen ja ehjä, joka Ranskan kroonisessa sisäpoliittisessa turbulenssissä on jo saavutus sinällään. Puolueen antama viesti äänestäjille koettiin uskottavana ja kiinnostavana vaihtoehtona Macronin politiikalle. Mitään erityistä uutta kansallinen liittouma ei edelleenkään tarjoa, vaan teemat ovat tuttuja jo vuosikymmenten takaa. Maahanmuuttokriittisyys, Ranskan kansallisen edun korostaminen ylikansallista päätöksentekoa vastaan, kaksoiskansalaisuuden ehtojen tiukentaminen ja  islam-kriittisyys ovat edellisestä hyviä esimerkkejä.

Lyhyen vaalikamppailun aikana myös muut kansallisen liittouman teemat, kuten Macronin eläkeuudistuksen kumoaminen hallitsivat poliittista ilmatilaa tavalla, joka näkyy myös vaalituloksessa. Puolueen puheenjohtaja Bardella onnistui odotusten mukaan hyvin väittelyissä, joka ei ainakaan heikentänyt puolueen kannatusta. Myös Ranskassa pätee politiikan kirjoittamaton laki: se, joka hallitsee vaalien alla teemoineen poliittista ilmatilaa, saavuttaa myös vaalivoiton. Näin kävi nytkin ainakin vaalin ensimmäisellä kierroksella.

Ranskan politiikan usein hyvin riitaisella vasemmalla laidalla tapahtui sen sijaan erikoinen ilmiö, kun vasemmistopuolueet löysivät toisensa. Yhteiset poliittiset viholliset presidentti Macron ja kansallinen liittouma yhdistivät vasemmiston suurimmaksi osaksi yhteisen vaaliliiton taakse. Ranskan historia tuntien ilmiö ei jää pitkäaikaiseksi. Koalitio hajoaa ennemmin tai myöhemmin. Näin kävi edellisellä kerrallakin reilu vuosi sitten. Vasemmiston vaalikampanjan teemat olivat jopa räikeän populistisia kun otetaan huomioon Ranskan velkaantunut julkinen talous. Minimipalkan nostaminen 1 600 euroon kuukaudessa ja Macronin eläkeuudistuksen peruuttaminen ovat varsin kaukana siitä, mihin Ranskalla on tällä hetkellä varaa.

Vaalin toinen kierros on jo viikon kuluttua. Oman lusikkansa poliittiseen taisteluun voivat panna Ranskan jalkapallomaajoukkueen pelaajat kapteeninsa ja suurta kansallista ja myös kansainvälistä arvostusta nauttivan Kylian Mbappén johdolla.

Meneillään olevien EM-kisojen alkuvaiheessa Mbappé piti kiinnostavan puheenvuoron poliittista ääriajattelua vastaan. Rivien välistä pystyi lukemaan, että maajoukkueelta saattaa tulla jopa yhteinen julkilausuma aiheeseen liittyen. Vuorenvarmaa on se, että istuva presidentti Macron ottaa mielellään vastaan kaiken mahdollisen tuen epätoivoiselta näyttävässä tilanteessa.

Joe Bidenin katastrofi – voiko ehdokas vielä vaihtua?

Presidentti Joe Bidenin vaalikampanja kärsi kovan kolauksen heti, kun hän avasi suunsa. Perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa järjestetyn vaaliväittelyn piti tarjota Bidenille mahdollisuus karkottaa äänestäjien huolet siitä, pystyisikö hän korkeasta iästään huolimatta vielä toimimaan presidenttinä toisenkin kauden. Sen sijaan huolet kuitenkin voimistuivat.

Bidenin ääni oli käheä, jopa pihisevä, ja hänen puheestaan oli aika ajoin vaikeaa saada selvää. Hänen ajatuksensa vaikutti harhailevan, hän sekoili sanoissaan ja ainakin kerran oli selvää, että hän ei pystynyt palauttamaan mieleensä tarvitsemaansa sanaa. Hänen ulkoinen olemuksensa korosti mielikuvaa hauraasta vanhuksesta. Hän katseli pöytäänsä kuin turvautuakseen muistiinpanoihin, vaikka väittelyn säännöt kielsivät paperit. Kun Donald Trump puhui, Biden tuijotti usein tyhjyyteen suu avoinna ja silmissään tyhjä ilme.

Trump puolestaan pärjäsi Bideniin verrattuna hyvin. Vaikka hän on alle neljä vuotta Bidenia nuorempi, hän vaikutti selvästi tätä nuoremmalta ja toimintakykyisemmältä, eivätkä hänen omat heikot kohtansa korostuneet samalla tavoin kuin Bidenin.

Trump on sanonut omissa vaalitilaisuuksissaan monia kärjekkäitä asioita, jotka tuskin vetoavat maltillisiin ja liikkuviin äänestäjiin, mutta vaaliväittelyssä hän puhui selvästi maltillisemmin. Vaalitilaisuuksissa hän on esimerkiksi vannonut kostavansa kaikille, joiden kokee loukanneen itseään, mutta väittelyssä hän väitti tarkoittaneensa kostolla vain sitä, että hänen hallintonsa menestyisi Bidenin hallintoa paremmin. Hän myös sanoutui suorasanaisesti irti poliittisesta väkivallasta, vaikka hän on aikaisemmin suhtautunut asiaan kiertelevästi.

Trump ei myöskään menettänyt malttiaan, vaikka Biden selvästi yritti ärsyttää häntä. Aika ajoin hän ärsyyntyi silminnähden mutta pysyi silloinkin hallittuna.

Trumpillakin oli muutamia hetkiä, jotka pahantahtoinen katsoja voisi panna vanhuudenhöperöyden piikkiin. Hän esimerkiksi väitti Bidenin kutsuneen tummaihoisia amerikkalaisia supersaalistajiksi, vaikka tosiasiassa supersaalistaja-sanan käyttö oli Hillary Clintonin vuosien takainen virhe, jota Trump käytti onnistuneesti Clintonia vastaan vuoden 2016 vaalitaistelussa. Trumpin virheitä oli kuitenkin vaikea huomata, ja ne jäivät Bidenin epäonnistuneen suorituksen varjoon.

Yhdysvalloissa käynnistyi jo väittelyn aikana vilkas keskustelu siitä, vieläkö demokraattipuolue ehtisi vaihtaa ehdokasta. Yleensä puolueet valitsevat ehdokkaansa virallisesti kesällä järjestettävässä puoluekokouksessa, jonka demokraatit pitävät tänä vuonna vasta elokuun jälkipuoliskolla. Joe Biden on kuitenkin määrä valita virallisesti puolueen ehdokkaaksi jo ennen sitä järjestettävässä virtuaalisessa kokouksessa.

Ehdokkaan vaihtaminen on periaatteessa vielä mahdollista – siinä tapauksessa, että puoluetoverit ja media saavat Bidenin painostettua vetäytymään kisasta. Mikäli Biden kuitenkin itse pitää kiinni päätöksestään pysyä ehdolla, puolueella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin seisoa ehdokkaansa takana. Toistaiseksi Bidenin vetäytyminen vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Jos istuva presidentti kuitenkin jättäytyisi kisasta pois, hänen seuraajakseen olisi varmasti tarjolla useita ehdokkaita. Varapresidentti Kamala Harris olisi yksi heistä – mutta ei suinkaan ainoa. Harrisin lisäksi presidenttiehdokkuudesta olisi oletettavasti kiinnostunut joukko nykyisiä kuvernöörejä ja senaattoreita.

Jos ehdokasta tosiaan vaihdettaisiin voitonmahdollisuuksien parantamiseksi, Harris ei olisi paras valinta uudeksi ehdokkaaksi. Hän ei menestynyt erityisen hyvin demokraattien esivaaleissa pyrkiessään puolueen presidenttiehdokkaaksi vuonna 2020, ja varapresidenttinä hänestä on tullut huomattavan epäsuosittu. Epäsuosioon ovat syynä osin hänen omat virheensä, osin valtaapitäviin kohdistuva yleinen tyytymättömyys ja osin varapresidentin epäkiitollinen asema, josta käsin on yleensä aina vaikea rakentaa myönteistä julkisuuskuvaa. Lisäksi Harris saattaa olla monen amerikkalaisäänestäjän makuun liian radikaali vaihtoehto presidentiksi siksi, että hän on tummaihoinen, intialaistaustainen nainen.

Osa muista mahdollisista ehdokkaista on valtakunnallisesti verraten tuntemattomia, mutta tämän vuoden vaaleissa tuntemattomuudesta saattaisi olla ehdokkaalle enemmän hyötyä kuin haittaa. Monet äänestäjät kaipaavat muutosta ja ovat tyytymättömiä nykyiseen ehdokasasetteluun. Ehdokkaan vaihtuminen vaalien alla toisi kisaan draamaa, jonka ansiosta uusi ehdokas saisi lyhyessä ajassa valtavasti huomiota ja tulisi nopeasti äänestäjille tutuksi. Uusi, tuore kasvo saattaisi olla juuri se piristysruiske, joka saisi amerikkalaiset äänestäjät kerääntymään demokraattien ehdokkaan taakse.

Jos PS:n suosio jatkaa laskuaan, vaikeuksia on odotettavissa

Kokoomus johtaa ulkopolitiikka lähes yksin. Puolueiden kannatuskehitys sekä alue- ja kuntavaalit vaikuttavat eurovaaleja selvästi enemmän pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen toimintakykyyn.

Politiikassa on takana kaksi superviikonloppua. Niiden aikana pidettiin Euroopan parlamentin vaalit ja kolme puoluekokousta.

Eurovaalien tulosta tulkittiin reippaasti yli. Kansa äänesti hallituksen sosiaalipolitikkaa vastaan, kansa äänesti hallituksen puolesta, perussuomalaisten kannatus on laskenut pysyvästi, ja puolue saattaa lähteä hallituksesta.

Maltillisemmat arviot olivat toisenlaisia. Vasemmistoliiton taitava ja suosittu Li Andersson keräsi itselleen punavihreän blokin ääniä.

Kokoomus puolestaan varmisteli lähes yksinvaltaista asemaansa ulkopolitiikassa. Myöhemmin tänä vuonna viimeistellään historiallinen värisuora ulkopolitiikan johdossa, kun Henna Virkkusesta (kok.) tulee Euroopan unionin komission jäsen.

Virkkusen nimityksen jälkeen kaikki ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeiset tehtävät ovat kokoomuksen hallussa. Presidentti on kokoomuksen entinen puheenjohtaja. Pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja EU-komissaari ovat kokoomuslaisia.

Eduskunnan suurta valiokuntaa johtaa Heikki Autto (kok.). Eurooppa- ja omistajaohjausministeri on sentään ruotsalaisen kansanpuolueen Anders Adlercreutz, ja eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa johtaa Kimmo Kiljunen (sd.).

Perussuomalaisten kehnon vaalituloksen jälkeen virisi keskustelu puolueen lähdöstä hallituksesta tai vähintään puheenjohtaja Riikka Purran erosta valtiovarainministerin tehtävästä.

Suomessa hallitukset hajoavat sisältä tai eroavat eduskuntavaalien jälkeen. Muiden vaalien jälkeen arki palaa ja puheet ministeristön vaihtamisesta loppuvat nopeasti.

Purran asema on edelleen vahva, koska hän ja Orpo ovat samaa mieltä talouspolitiikasta. Lisäksi valtiovarainministeri lyö politiikan syksyn alkutahdit, kun hallitus ryhtyy käsittelemään valtion ensi vuoden talousarviota.

Talousarvion käsittelyyn saadaan aina käsikirjoitetuksi pieni budjettiteatteri. Nyt se on hyvin mahdollista, koska alue- ja kuntavaalit ovat ensi vuonna.

Vaalien lisäksi toinen merkittävä virstanpylväs hallituksen taipaleella on kevään talouden kehysneuvottelu.

Orpon hallituksen toimintakyvyn kannalta kannatusmittaukset ovat eurovaalien tulosta tärkeämpiä. Jos perussuomalaisten suosio jatkaa laskuaan, vaikeuksia on odotettavissa.

Vaalitulos ja tuore Verianin Helsingin Sanomille tekemä mittaus pakottavat perussuomalaiset pitämään huolta heille tärkeiden hankkeiden etenemisestä. Hallituskumppaneille ei voi antaa enää erivapauksia.

Erityisesti Rkp:n uusi puheenjohtaja Adlercreutz joutuu olemaan olla varuillaan. Rkp on vierastanut hallituksen hanketta käännytyslaista.

Eduskunta äänestää maanantaina elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) luottamuksesta. Purra on tehnyt Rydmanista hallituskysymyksen.

Vuosi sitten Purra vielä sieti sen, että yksikään Rkp:n kansanedustaja ei tukenut luottamusäänestyksessä ministeri Vilhelm Junnilaa (ps.). Myöhemmin Junnila joutui tekemään hallituksessa tilaa Rydmanille.

Nyt Rkp:lla ei ole varaa kiukutella hallitusrintamassa. Tämä tuli selväksi välikysymyskeskustelussa torstaina, kun Rkp ilmoitti äänestävänsä kiltisti Rydmanin puolesta. Hallitus potki rivinsä suoriksi tulkitsemalla, että vasemmistoliiton Rydmanista tekemä epäluottamusesitys koskee koko hallitusta.

Murskaavat luvut: Joe Biden on pulassa

Uudelle kaudelle pyrkivä Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vieraili vastikään varapresidenttinsä Kamala Harrisin kanssa Philadelphiassa. He pystyivät houkuttelemaan tilaisuuteensa vain noin tuhat kuulijaa syvästi demokraattienemmistöisessä kaupungissa, jossa Biden sai viime vaaleissa äänistä peräti 81 prosenttia ja jossa on viimeksi äänestetty republikaanista presidenttiehdokasta yli yhdeksänkymmentä vuotta sitten. Kuvat paikalliselta koululta näyttivät koko maailmalle urheilusalin, josta iso osa oli tyhjää täynnä.

Toista oli Donald Trumpin New Yorkin Bronxissa kesken taannoista oikeudenkäyntiään pitämässä tilaisuudessa. Tämäkin on hyvin demokraattienemmistöinen paikka, jossa Biden sai äänistä viime kerralla 83 prosenttia ja jota edustaa edustajainhuoneessa yksi Yhdysvaltain nykyvasemmiston tunnetuimmista tähdistä Alexandra Ocasio-Cortes. Trumpia saapui silti kuulemaan ainakin 25 000 ihmistä. Vähän aiemmin hän piti vastaavan tilaisuuden niin ikään demokraattivaltaisessa New Jerseyssä. Paikalle tuli peräti yli 100 000 ihmistä.

Bidenin etumatka Trumpiin on New Yorkissa enää seitsemän prosenttiyksikköä. Neljä vuotta sitten ero oli vielä yli kaksikymmentä. New Jerseyssä erotus Bidenin eduksi on supistunut viime vaalien kuudestatoista prosenttiyksiköstä niin ikään seitsemään. Trumpilla on kummassakin mahdollisuus jopa voittoon. Tähän yksikään republikaani ei ole yltänyt New Yorkissa sitten vuoden 1984 eikä New Jerseyssä sitten vuoden 1988.

Lisää huonoja uutisia Bidenin kampanjalle tuli oikeudenkäyntiä seuranneena päivänä. Siinä missä Trumpille oli koko toukokuun aikana vyörynyt kampanjalahjoituksia peräti 141 miljoonan dollarin verran (niistä neljäsosa uusilta lahjoittajilta). Yhden ainokaisen päivän aikana rahaa tuli peräti 53 miljoonaa. Trump sai tänä yhtenä päivänä enemmän lahjoituksia kuin Biden oli saanut koko edeltävän kuukauden aikana. Muille Trumpia tukeville kampanjajärjestöille lahjoitettiin lisäksi noin 150 miljoonaa dollaria.

Demokraattien innostuksen puute on nyt käsin kosketeltavaa. Kaikki asiasta tiedustelleet mielipidekyselyt ovat osoittaneet tämän jo kuukausien ajan. Siinä missä ehdoton enemmistö republikaaneista on innolla äänestämässä Trumpia, demokraateista vain 28 prosenttia sanoo samaa Bidenin äänestämisestä. Heistä vain 44 prosenttia kertoo tukevansa Bidenia vahvasti. Republikaaneista taas 54 prosenttia sanoo samaa tuestaan Trumpille. Demokraateista varmasti aikoo äänestää vain vähän yli puolet mutta republikaaneista miltei kuusi kymmenestä.

Miksei Joe Biden innosta tai kiinnosta edes omiaan?

Selvä enemmistö hänen oman puolueensakin jäsenistä ja tavanomaisista äänestäjistä ensinnäkin katsoo, että Biden on presidentiksi yksinkertaisesti aivan liian vanha. Kaikista amerikkalaisista peräti 86 prosenttia on tätä mieltä mutta demokraateistakin valtaisat 73 prosenttia. Kaikista amerikkalaisista Bidenin fyysistä kuntoa pitää riittävänä presidentin tehtävien menestyksekkääseen hoitamiseen vain 20 prosenttia ja hänen kognitiivista tilaansa ja aivotoiminnan tasoaan riittävänä vain 23 prosenttia.

Iso osa demokraateistakin on toistaiseksi tyytymättömiä Joe Bidenin kauden tuloksiin – tai paremminkin tuloksien puuttumiseen. CNN:n viimekuisen kyselyn mukaan kaikista amerikkalaisista peräti 61 prosenttia katsoo hänet täydellisesti epäonnistuneeksi kaikessa tekemässään ja New York Times/Siena Collegen kyselyssä vain 18 prosenttia sanoo hänen tehneen edes jotain heille itselleen hyödyllistä. Republikaaneista Bidenia pitää täysin epäonnistuneena valtaisat 92 prosenttia ja puolueisiin kuulumattomista jopa kuusi kymmenestä mutta demokraateistakin noin neljäsosa.

Tyytymättömimpiin kuuluvat nuoret, latinot, mustat ja muslimit – kaikki demokraattien perinteisiä äänestäjäkuntia. Nuorten äänestäjien tuki Joe Bidenille on romahtanut jo aikoja sitten. Nyt hän johtaa heidän joukossaan enää kuudella prosenttiyksiköllä, kun viime vaaleissa marginaali oli hänen edukseen vielä 20 prosenttiyksikköä. Latinoiden tuki on romahtanut viime vaalien 65 prosentista nykyiseen 40 prosenttiin ja mustien tuki neljän vuoden takaisesta yli 90 prosentista nykyiseen vain 55 prosenttiiin. Muslimeista ja muista arabitaustaisista on nyt Trumpin puolella peräti 60 prosenttia siinä missä viime kerralla hän sai heidän äänistään vain 17 prosenttia ja Biden 69 prosenttia.

Arvoitukseksi jää, äänestävätkö nämä tyytymättömät demokraattiäänestäjät lopulta Trumpia, jotain kolmannen puolueen ehdokasta vai jättävätkö he kokonaan äänestämättä. Paljon heitä joka tapauksessa on, ja tavalla tai toisella he ratkaisevat tämän vuoden vaalit.

Yle mittaa haastateltavien ”etuoikeuksia” ja tekee journalismin sijaan puna-vihreää aktivismia

Ilta-Sanomat julkaisi äskettäin jutun, joka paljasti eriskummallisia kriteereitä haastateltavien valinnoissa Ylellä. Toimittajat ja tuottajat pitävät kirjaa muun muassa haastateltavien ihonväristä, etnisyydestä, “kehollisuudesta”, sukupuolesta ja iästä. Eräs toimittaja oli saanut huomautuksen siitä, että hänen jutuissaan on “liikaa heteromiehiä”.

Ihonvärin ja etnisyyden syynäämisellä on historiallisesti varsin ikävä kaiku, mistä syystä saattaisi olettaa, että kaikenlaisesta “kallonmittailusta” pysyteltäisiin mahdollisimman kaukana. Tällä kertaa tavoitteena ei kuitenkaan ole etninen yhtenäisyys vaan etninen monimuotoisuus, joten hui hai turha tiukkapipoisuus.

Kaiken taustalla on Ylen virallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunitelma, jonka myötä Ylellä “monipuolistetaan” sisältöjä. Yksi osa tätä kokonaisuutta on “etuoikeutettujen” määrän vähentäminen Ylen sisällöissä.

– Yritämme monipuolistaa sisältöjä. Keskustelemme toimituksissa nykyään paljon esimerkiksi siitä, puhuvatko meillä aina etuoikeutetut ihmiset, kertoi Ylen kehityspäällikkö Kati Puustinen Ilta-Sanomille.

Ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten Ylellä selvitetään, kuka on ”etuoikeutettu”. Se kuitenkin tiedetään, että Yle kouluttaa henkilöstöään monimuotoisuuskoulutuksissa. Lisäksi tiedetään, että aiemmin muun muassa oikeusministeriössä järjestetyissä vastaavissa koulutuksissa on esitelty niin sanottua etuoikeuskehää.

Etuoikeuskehä kertoo, kuinka etuoikeutettu ihminen on. Etuoikeuksien määrä riippuu erilaisista ihmisen synnynnäisistä ja osin hankituista ominaisuuksista, joiden oletetaan olevan hyödyllisiä. Esimerkiksi valkoihoinen, omistusasunnossa asuva hetero on kehän mukaan etuoikeutetumpi kuin vuokralla asuva, mustaihoinen homoseksuaali.

Aina voi toki kysyä, kuinka suuri etuoikeus on omistaa asunto vaikkapa Anttolasta, jossa hinnat rymistelevät alas tasaisen varmasti. Tai kuinka suuri etuoikeus on maksaa 300 000 euron asuntolainasta yhtäkkisen korkojen nousun myötä reilu 10 000 euroa vuodessa enemmän. Pahimmillaan edessä on asunnon pakkolunastus ja massiiviset velat vuosiksi eteenpäin. Kun ei huomioida omistajan riskiä, saadaan näyttävämpiä tuloksia!

Niin tai näin, monimuotoisuuden lisääminen ja “etuoikeutettujen” näkyvyyden vähentäminen on varmasti joidenkin mielestä kannatettava tavoite. Ylelle se kuitenkin on ongelma siksi, että tavoite ei ole journalistinen vaa poliittinen.
Journalistisin perustein tehdyillä valinnoilla on periaatteessa vain yksi päämäärä: yleisön etu.

Ylen monimuotoisuuskriteerit eivät palvele yleisön etua vaan niiden etuja, jotka “monimuotoisuustyökaluilla” tulevat Ylen lähetyksiin valituiksi. Sisältö toki voi parantua, mutta yhtä hyvin se voi huonontua.

Monimuotoisuuden vahtimisessa huomio kiinnitetään epäolennaiseen – siihen kuka puhuu eikä mitä puhutaan.

Kun monimuotoisuuden kriteereiksi on asetettu muun muassa ihonväri, keho ja sukupuoli, Ylestä on tullut joidenkin etuja ajava aktivisti joidenkin muiden kustannuksella. Tosiasiallisesti Ylen valitsemat kriteerit palvelevat suoraan punavihreän ja feministisen ideologian tavoitteita. Vanha tuttu patriarkaatti on brändätty uudelleen nimellä “etuoikeutettu”.

Samaan aikaan tiedetään, että vihreiden, naisten ja arvoliberaalien luottamus Yleä kohtaan on kasvanut, kun taas konservatiivien, miesten ja perussuomalaisten laskenut. On päivänselvää, että kun Yle näin suoraan edistää yhden ideologian intressejä, luottamus ideologian kannattajien keskuudessa kasvaa ja muiden osalta heikkenee. Tässä on myös räikeä ristiriita sen kanssa, että Yle toistuvasti julistaa olevansa nimenomaan journalistinen eikä poliittinen toimija.

Ylen alistuminen aktivistien vaikuttamisen välineeksi ei kuitenkaan korjaannu muuttamalla valintakriteereitä palvelemaan jotain toista poliittista intressiä. Haastateltavien ulkonäköön, sukupuoleen ja identiteettiin liittyviä kriteerejä voi vaihdella loputtomasti, mutta lopputulos on aina sama: joidenkin etuja ajetaan ja joidenkin muiden ei.

Ainoa oikea tavoite olisi ajaa yleisön etua eli keskittyä identiteettipolitiikan sijaan journalismiin. Siinä onnistumista ei mitata haastateltavien ihonvärillä.

Edit 17.6.2024 10.36 Lisätty linkkejä.

Ranskassa voi tapahtua todellinen äärioikeiston maanjäristys

Ranskan EU-vaalien tulos ei ollut lopulta yllätys. Presidentti Emmanuel Macronin pikainen kulisseissa valmisteltu päätös parlamentin hajottamisesta sen sijaan oli. Toisin kuin aikaisemmin, EU-vaalien merkitys ulottui nyt Ranskassa vahvasti myös sisäpolitiikkaan.

Sunnuntai-illan vaalitulos ja sen seuraukset jäävät monella tapaa Ranskan poliittiseen historiaan. Macronin ratkaisu kansalliskokouksen hajottamisesta ja uusista vaaleista johtaa todennäköisesti äärioikeiston historialliseen vaalivoittoon ja samalla ensimmäisen äärioikeistolaisen pääministerin johtaman hallituksen muodostamiseen. Ranskassa käynnistyy samalla niin sanottu cohabitation -virkakausi, joka Ranskan nykyisen viidennen tasavallan (1958) historiassa on ollut aikaisemmin vain kolme kertaa aikaisemmin. Syntyneessä ”yhteiselon” tilanteessa pääministeri ja presidentti ovat siis vastakkaisista poliittisista leireistä.

Istuvan presidentin kannalta syntyvä tilanne olisi ongelmallinen. Ranskan perustuslain mukaan cohabitation-tilanteessa presidentti menettää osan laajoista valtaoikeuksistaan pääministerin eduksi. Normaalissa tilanteessa, lähes poikkeuksetta samaa puoluetta edustava pääministeri toteuttaa istuvan presidentin tahtoa ja vaaliohjelmaa, kuten on nähty myös Macronin kausien aikana.

Syntyneessä tilanteessa Macron voi sen sijaan edelleen valita pääministerinsä, mutta nimitetty pääministeri on tilivelvollinen presidentin sijaan vain kansalliskokoukselle. Presidentti ei voi myöskään enää vaihtaa pääministeriään, kuten Macronkin on tehnyt virkakausiensa aikana jo kolme kertaa. Macronin valta kaventuu myös hallituksen kokoonpanon suhteen. Presidentti ei voi enää valita mieleisiään ministereitä. Asetelma muuttuu siis monella tapaa presidentille epämieluisaksi.

Macron ei ole koskaan ollut koko kansan presidentti

Ranskan nykyinen tilanne ei ole sattuman kauppaa. Vaikka Emmanuel Macron on kahden kauden presidentti ja voittanut presidentinvaalissa kummallakin kerralla selkeästi vastaehdokkaansa Marine Le Penin, Macron ei ole koskaan ollut lopulta koko kansan presidentti. Virkakauden alusta lähtien (2017) presidentin politiikka on ollut varmistelun ja kansansuosion kalastelun suhteen hyvin riskialtista. Kuten tunnettua, Macron käytti erityisesti ensimmäisellä virkakaudellaan valtaoikeuksiaan kovalla kädellä. Presidentti reformoi Ranskan taloutta, verotusta,  ja työmarkkinoita visionsa mukaisella tavalla. Macronin toisella kaudella polemiikkia aiheutti erityisesti eläkejärjestelmän muutos, joka koettiin laajalti epäoikeudenmukaiseksi.

Hintalappu presidentin edustamalle uudistuspolitiikalle on ollut kova. Koko ajan kasvava joukko kansalaisista on kokenut Macronin politiikan epäoikeudenmukaiseksi ja keskiverto ranskalaista enemmän tai vähemmän syrjiväksi. Tavallista ranskalaista ei juuri kosketa se, että maa on ollut viisi vuotta peräjälkeen Euroopan investointiveturi tai se, miten Ranskan talouden vetovoima, työllisyyskehitys ja jopa kansainvälinen asema ovat koko ajan parantuneet Macronin virkakausien aikana.

Muita syitä äärioikeiston menestykseen ja Macronin suosion hupenemiseen ovat Ranskan krooniset ongelmat, eli sisäiseen turvallisuuteen ja maahanmuuttoon liittyvät lieveilmiöt.

Macronin nimittämät hallitukset, kuten aikaisemmatkaan hallitukset, eivät ole onnistuneet ratkaisemaan kumpaakaan ongelmista kansalaisia tyydyttävällä tavalla. Tähän rakoon kansallinen liittouma on iskenyt taitavasti. Vuosikymmenten ajan kansallinen liittouma on pitänyt esillä valtavirtapuolueille epämiellyttäviä keskustelunaiheita, joista maahanmuuttoon ja islamin harjoittamiseen liittyvät ongelmat ovat olleet näkyvimpiä teemoja.

Macronin ongelmia syvensi edelleen kansallisen liittouman onnistunut EU-vaalistrategia. Jo kuukausia sitten kansallinen liittouma linjasi EU-vaalin ”kansanäänestykseksi” Macronin harjoittamasta politiikasta. Taitavasti rakennettu viesti meni myös täydellisesti maaliin. Kansanäänestys saatiin ja lopulta puolue on mahdollisesti ensimmäistä kertaa historiansa aikana pääministeri-ja hallituspuolue.

Kesän poliittisen turbulenssin loppuhuipentumana saatetaan jopa nähdä todellinen maanjäristys eli se, että kansallinen liittouma hankkii Ranskan kansalliskokouksesta absoluuttisen enemmistön. Seuraukset Macronin virkakauden loppuajalle, mutta myös Ranskalle itselleen ovat tällöin jopa tuhoisat.

Teoriassa olisi mahdollista, että pääministeri pystyisi viemään kansalliskokouksen käsittelyyn lakiesityksiä, jotka enemmistön turvin menisivät maaliin, mutta joita presidentti ei lopulta vahvistaisi. Edessä olisi siten samalla poliittinen umpikuja ja sisäinen kaaos. Emmanuel Macronilla on nyt politiikkansa laskun maksun aika. Kumuloitunut äänestäjien tyytymättömyys ja politiikan loppukaudelle ulottuva tilinpäätös tapahtuu poliittisen verivihollisen eli äärioikeiston kanssa.

Kansallinen liittouma on Vladimir Putinin taskussa

Poliittiset seuraukset Ranskan tapahtumista voivat olla Euroopan turvallisuudelle ja vakaudelle täysin ennen kokemattomat.

Emmanuel Macronin poliittisen pääoman katoaminen loisi Eurooppaan entistä suuremman johtajuusvajeen. On muistettava, että kansallisen liittouman tuki Ukrainan sotilaalliselle avulle ei ole lainkaan yksiselitteisen varmaa. Puolueessa on ollut aina putinisteja ja Venäjän intressejä ymmärtäviä vaikuttajia, aina Marine Le Peniä myöten. Ranskan molemmat politiikan äärilaidat ovat historiallisesti kuuluneet aina Venäjän ymmärtäjiin. Yhtenä räikeimpänä viimeisimmistä symbolisista esimerkeistä oli kansalliskokouksen tyhjät äärilaitojen penkkirivit Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin viime viikkoisen puheen aikana.

On niin ikään hyvä muistaa, että kansallinen liittouma tavoittelee edelleen muun muassa Ranskan irtaantumista Naton komentojärjestelmästä, josta maa oli pitkään poissa (1966-2009) kenraali Charles de Gaullen poliittisten linjausten seurauksena.

Kansalliselle liittoumalle Bryssel-vetoinen päätöksenteko on ollut aina äärimmäisen vastenmielistä ja Ranskan sisäiset ongelmat hallinnonalasta riippumatta on puolueen puheissa lähes poikkeuksetta sysätty EU:n syyksi. Viimeisinä kuukausina kansallinen liittouma on saanut erityisesti kroonisen kriisin keskellä elävien maanviljelijöiden tuen ja suosion osakseen.

Hajoaako Macronin keskustalainen liike osiin

Emmanuel Macronin luoman keskustaliberaalin poliittisen liikkeen tulevaisuus ei näytä muutenkaan hyvältä. Presidentin kova kannatuksen ydin (23-25 prosenttia) on alkanut vaarallisesti hapertumaan ja muun muassa tämä näkyy eurovaalien 15 prosentin tuloksessa. Ranskan poliittiselle historialle on leimallista se, miten puolueita ja erilaisia liittoumia syntyy ja kuolee säännöllisin väliajoin. Ranskan vasemmiston ollessa sirpaleina ja konservatiivisten tasavaltalaisten taistellessa olemassaolostaan voi Macronin luoma poliittinen liike hyvinkin olla seuraava merkittävä poliittinen ruumis.

Kansallinen liittouma näyttäytyy syntyneessä sekavassa sisäpoliittisessa tilanteessa suuren yleisön silmissä vakaalta ja yhtenäiseltä puolueelta. Puolue ei repeile eri suuntiin, vaan viestii ja toimii linjakkaalla tavalla, jossa kansallinen intressi ohjaa politiikan tekemistä, ei kansainvälinen macronilainen ulottuvuus. Politiikan mielikuvien kannalta tilanne on jopa paradoksaalinen. Perinteisesti politiikan äärilaidat ovat olleet linjansa kautta tempoilevia ja epäluotettavia, mutta niin ei ole tapahtunut kansallisen liittouman suhteen.

Kansallisen suvereniteetin ja Ranskan aseman varmistamisen suhteen Macronin ja kansallisen liittouman välillä ei ole mitään yhteistä. Presidentti Macron on nähnyt Ranskan kansainvälisen aseman ja intressien varmistamisen aina kansainvälisen viitekehyksen kautta. Toisin kuin äärioikeistolle, Macronille kaikkinainen eristäytyminen kansainvälisestä politiikasta on Ranskan intressien vastaista. Äärioikeiston uskoessa kahdenvälisiin, bilateraalisiin suhteisiin kansallisvaltioiden välillä, Macronin maailmankuva nojautuu vahvasti Euroopan integraatioon ja Euroopan strategiseen autonomiaan.

Kesäkuun lopulla ja heinäkuun alussa ranskalaiset lopulta päättävät, millaisen parlamentin ja millaisen maailmankuvan kanssa he haluavat elää seuraavat vuodet. Macron pelaa joka tapauksessa upporikasta ja rutiköyhää. Pöydällä on niin hänen virkakautensa loppu kuin perintö, jonka hän presidenttikautensa jälkeen seuraajalleen jättää.

Kansallisen liittouma edustaa joka tapauksessa politiikkaa, jossa kompromisseja ja puoluerajat yhdistävää politiikkaa ei juuri tunneta. Jos politiikka on kompromissien taidetta, sen täydellinen puuttuminen tai tavoittelu on vaarallista.

Kenraali Charles de Gaullen sanoin: ” Vain vaara voi yhdistää ranskalaiset. Maalle, jossa on 265 erilaista juustoa, ei voida pakottaa yhtenäisyyttä tyhjästä”.

Ehkä tässä lauseessa piilee Macronin ohut poliittinen elämänlanka?

Kokoomus on suurempi riesa keskustalle kuin punavihreät

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko, 40, jaksoi neljä vuotta. Se on lyhyt aika, mutta puolueen neljän naispuheenjohtajan joukossa sillä sijoittuu kärkeen.

Saarikon piti pelastaa puolue. Toisin kävi, keskustalla on nyt vain 23 kansanedustajaa.

Helsingin Sanomien laajassa haastattelussa Saarikko toistaa arvionsa, että keskustan meno Antti Rinteen (sd.) hallitukseen oli virhe. Sen Saarikko jättää sanomatta, että keskustan puheenjohtajakamppailussa 2020 hän puolusti tiukasti hallitusyhteistyötä.

Keskusta on ollut vuoroin hallituksessa vasemmiston ja kokoomuksen kanssa. Nyt ongelmaksi on nostettu suhde vasemmistoon.

Keskusta on porvarillinen puolue. Se eroaa selvästi vasemmistoliitosta ja vihreistä. Sosiaalidemokraateilla ja keskustalla on paljon yhteistä sosiaalipolitiikassa, mutta monissa muissa asioissa erot ovat selviä.

Keskustassa on vuosikausia hoettu, että puolue on keskellä oikeiston ja vasemmiston välissä. Asetelma on perua ajoilta, jolloin kokoomuslaiset marssivat kypärät päässä ja liperit kaulassa, ja kommunistit olivat vankilassa.

Keskustan ja kokoomuksen välinen raja on ohut. Puolueiden erot hämärtyvät erityisesti silloin, kun ne ovat samassa hallituksessa.

Horjuminen näkyy nytkin, kun oppositiopuolue keskusta hakee itselleen kurssia vasemmisto-opposition ja porvarihallituksen välissä. Vasemmistosta pitää erottua, mutta kokoomusta ja perussuomalaisia ei saa ärsyttää liikaa.

Profiiliongelma on tullut päivittäin esiin eurovaalikamppailussa. Keskusta on ollut lähes kaikesta samaa mieltä kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa. Tämä yritettiin peittää poliittisella taistelusavulla esittämällä hallitukselle epäluottamuslausetta EU-politiikasta.

Puoluejohtajan vastuu on raskas. Miksi Annika Saarikko epäonnistui?

Ensimmäisenä vaaran merkit näki eduskuntaryhmän nykyinen puheenjohtaja Antti Kurvinen. Hän myönsi ennen Saarikon nimitystä, että valtiovarainministeriksi ryhtyminen on riski.

Riski toteutui. Saarikko ei pystynyt sovittamaan yhteen puoluejohtajan ja valtiovarainministerin tehtäviä. Se, mikä itkettää tupailloissa puolueuskovaisia, voi kuulostaa valjulta suuremmissa kammareissa.

Saarikko on korostetusti sosiaalipoliitikko. Puoluejohtajan pitää hallita talouspolitiikan lisäksi kansainväliset asiat. Niissä Saarikko oli kokematon.

Valtiovarainministerinä Saarikko oli puoluejohtaja. Virkamiehet tuskailivat, kun ministeri käytti paljon aikaa puolueyhteyksiin eikä saanut otetta taloudesta ja hallituskumppaneista. Koronan varjolla hallitus jakoi sumeilematta rahaa erilaisiin hankkeisiin ja vauhditti valtion velkaantumista.

Valtiovarainministeri sortui itse samaan pikkupolitikointiin. Saarikon junailemia ylimääräisiä lapsilisiä maksettiin 100 miljoonaa euroa muutama kuukausi ennen 2023 eduskuntavaaleja.

Kansainvälisissä kokouksissa Saarikkoa kiinnostivat asioiden lisäksi turistinähtävyydet. Kokemattomuus tuli esiin Ukrainan kriisissä.

Joulukuussa 2021 presidentti Vladimir Putin vaati länneltä lupausta, ettei Nato laajene itään. Presidentti Sauli Niinistö kommentoi tuoreeltaan, että jäsenyys on Naton ja hakijamaan välinen asia.

Uudenvuodenpuheessaan 1.1.2022 Niinistö toisti epäsuorasti viestinsä Putinille, että Suomi pitää avoimena mahdollisuutta liittyä Natoon.

Muutama tunti myöhemmin Saarikko kirjoitti Facebookissa hieman toisessa sävyssä.

”Keskusta ei kannata Suomen Nato-jäsenyyttä.”

Saarikko piti mahdollisena puolueen kannan muuttumista. Keskustan muu johto taivasteli puheenjohtajan tekstiä, joka voitiin tulkita irtiotoksi Niinistöstä ja syötöksi Putinin lapaan.

Puheenjohtajan vaihdos tuskin nostaa keskustaa takaisin suurten puolueiden joukkoon. Ahdingossa ei ole kyse pelkästään henkilöistä.

Keskustan asema on tukala, väestökehitys nakertaa kannatusta. Mikä on keskustan uusi idea, löytääkö puheenjohtajaksi valittava Antti Kaikkonen menestysreseptin?

Eduskuntavaaleissa testataan hallituspuolueen käytännön politiikkaa ja uskottavuus. Milloin hallituspuolue keskusta on lisännyt kannatustaan vaaleissa, ja kenen johdolla?

Vastaus: 1983, Paavo Väyrynen.

Jos vaalit pidetään normaalissa järjestyksessä, hallituspuolue keskustan tappioputki kestää vähintään 44 vuotta.

Punavihreät vetoavat tieteeseen, mutta levittävät harhaisia sukupuoliteorioita

Vanhempi kirjailijakollega muisteli minulle taannoin taistolaisaikoja. Kun laitavasemmistolainen joutui ahtaalle keskustelussa, alkoi inttäminen. ”Tää on ihan tieteellistä, tää on ihan tieteellistä!” Vasemmistolaisen politiikan väitettiin perustuvan tieteelliseen tietoon, teoriaan yhteiskuntamuotojen kehityshistoriasta. Sosialismi tulisi toteutumaan vääjäämättömästi kapitalismin kriisiytyessä. Seuraavassa vaiheessa siirryttäisiin kommunismiin, kunhan tuotantovoimien kehitys olisi johtanut taloudelliseen yltäkylläisyyteen sosialismissa.

Karl Marxin filosofian keskeisestä pohjavireestä kumpuaa yhä nykyäänkin viljelty ilmaisu ”Olla historian oikealla puolella”. Vihreiden versio on ollut huudahdus, jonka mukaan vihreät ”eivät ole oikealla eivätkä vasemmalla vaan edellä.” Käytännössä tämä edellä oleminen tarkoitti vuosikymmenten ajan esimerkiksi ydinvoiman ja Suomen Nato-jäsenyyden vastustamista vankassa yhteisrintamassa vasemmistoliiton kanssa.

Punavihreät puolueet vetoavat nykyäänkin politiikkansa tieteellisyyteen ja naureskelevat ylimielisesti erityisesti perussuomalaisille. ”Onko tarina tosi tai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan.” Perussuomalaisten entisen puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon tokaisu riittää punavihreille aktivisteille yhä todisteeksi siitä, että he ovat oikeassa ja perussuomalaiset väärässä. Tiede! Tutkimus!

Vihreiden periaateohjelman mukaan: ”Poliittisen päätöksenteon tulee pohjautua arvojen lisäksi tieteelliseen tutkimukseen ja parhaaseen saatavilla olevaan asiantuntijatietoon.”

Joku tietysti voi pohtia tämän linjauksen suhdetta esimerkiksi siihen, että Vihreän liiton entinen puheenjohtaja Heidi Hautala on saanut Suomen homeopaatit ry:n Similia-palkinnon ”ennakkoluulottomasta työstä homeopatian aseman parantamiseksi Suomessa ja koko Euroopassa.” Entinen kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto puolestaan teki kirjallisen kysymyksen ”Sähköyliherkkyyden tunnustamisesta sosiaaliturvassa”. Tätä ns. sähköallergiaa ei lääketiede tunne, kyse on kuvitellusta luulosairaudesta.

Viime vuonna Suomessa säädettiin uusi niin sanottu translaki, joka sallii juridisen sukupuolen muuttamisen omalla ilmoituksella. Samalla sukupuolidysforian lääketieteellinen hoito erotettiin juridisen sukupuolen muuttamisesta. Edellytykseksi juridisen sukupuolen muuttamiselle säädettiin täysi-ikäisyys. Punavihreät puolueet ja sekalainen joukko järjestöjä vaativat, että myös lapset voisivat vaihtaa juridista sukupuoltaan. Mukana on paljon nais- ja lapsijärjestöjä.

Toisin kuin Suomessa, monissa maissa niin sanottuja blokkeri- eli jarrutushoitoja, hormonihoitoja ja sukupuoliominaisuuksia muokkaavaa kirurgiaa on annettu myös lapsille. Britanniassa äskettäin valmistunut laaja Cass Review -selvitys puoltaa Suomessa omaksuttua mallia, jossa alaikäisen sukupuoliahdistuksen ensisijainen hoitomuoto on psykoterapia.

Kiihkeät aktivistit ympäri maailmaa ovat lobanneet sen puolesta että transsukupuolisuusdiagnoosi ja sen myötä hormonihoitoja ja jopa kirurgiaa voitaisiin antaa myös lapsille. Tämä siitä huolimatta, että jo pitkään on kuulunut varoituksia siitä, mitä tästä voi seurata. Nuoren ihmisen ajatukset sukupuolesta ja maailmasta yleensä ovat vasta muotoutumassa.

Laajaa huomiota on herättänyt esimerkiksi Keira Bellin tapaus. Nuorelle tytölle aloitettiin kirurgiset- ja hormonihoidot, rinnat leikattiin pois, parta kasvoi ja hän vaihtoi nimekseen Quincy. Sitten hän tuli katumapäälle ja halusi olla jälleen nainen.

Eri puolilla maailmaa punavihreät puolueet ja aktivistit vähät välittävät lääketieteellisestä tiedosta mitä sukupuoleen tulee. Sen sijaan he ovat yrittäneet leimata heidän kanssaan eri mieltä olevat ”transfoobisiksi”, tai ”äärioikeistolaisen ja konservatiivisen anti-gender-ideologian edustajiksi”. Toukokuussa 2024 Skotlannin vihreä puolue erotti jäsenyydestään ne, joiden mielestä sukupuoli on biologinen tosiasia.

Nuorisopsykiatrian professori, ylilääkäri Riittakerttu Kaltiala ansaitsee kiitokset. Hän ei ole taipunut aktivistien paineen edessä, vaan on puolustanut lääketieteellistä tutkimusta. Kaikki eivät ole tieteelliseen tietoon perustuvaa näkemystä hyväksyneet.

– Aktiivisen lobbauksen ja painostuksen takia tavanomainen lääketieteellinen kriittisyys ja näytön hankkiminen ovat jääneet joissain tilanteissa välistä, toteaa Kaltiala Lääkärilehdessä

Ilmiön taustalla on humanistisissa ja yhteiskuntatieteellisissä yliopistopiireissä viime vuosina levinnyt gender-aate, jonka tunnetuimpia edustajia on Judith Butler. Hänen mukaansa biologinen sukupuoli on käytännössä merkityksetön. Tärkeämpää on sukupuoli ”performanssina”, sosiaalisesti rakentunut ja henkilökohtaisesti koettu sukupuoli-identiteetti, jolle on annettu nimi gender. Suomeksi sanottuna kyseessä on ”Näin nämä asiat koetaan” -sukupuoli.

Maailman tunnetuimmalla evoluutiobiologilla Richard Dawkinsilla on ollut rohkeutta haastaa sukupuoleen liittyvät harhaiset teoriat, jotka leviävät yhä suomalaisessakin mediassa.

Helsingin Sanomien pysyvässä erityissuojeluksessa oleva vihreä poliitikko Rosa Meriläinen kirjoittaa:

– Innostuin 1990-luvun puolivälissä myös postgender-ajattelusta, jossa nähtiin sukupuoli jatkumona eikä binäärinä eli jakona naisiin ja miehiin. Sille oli jo silloin tieteellistä pohjaa.

Tieteellistä pohjaa? Voi hyvänen aika.

Biologinen sukupuoli on binäärinen ja perustuu sukusoluihin. Uroksilla on siittiöitä, naarailla munasoluja. Jos olisi olemassa esimerkiksi jokin ”kolmas sukupuoli” olisi olemassa myös kolmannenlaisia sukusoluja. Biologista sukupuolta ei voi muuttaa.

Toisin kuin gender-aate väittää, biologisella sukupuolella on käytännön merkitystä sekä henkilökohtaisesti että yhteiskunnallisella tasolla. Tästä on muistuttanut esimerkiksi kirjailija J. K. Rowling ja entinen Sussexin yliopiston filosofian professori, feministi ja lesbo Kathleen Stock kirjassaan Material Girls: Why Reality Matters for Feminism (2021).

Otetaanpa esimerkki. Ollessaan syytteessä kahdesta raiskauksesta Isla Bryson (alunperin nimeltään Adam) päätti identifioitua naiseksi.

Hän pääsi aluksi suorittamaan vankeustuomiotaan skotlantilaiseen naisvankilaan. Myöhemmin paljastui, että naisvankiloihin oli päätynyt useita muitakin transnaisia eli biologisia miehiä. Iso osa heistä oli muuttanut juridisen sukupuolensa vasta oikeusprosessin aikana. On päivänselvää, että seksuaalirikoksiin syyllistyneet biologiset miehet naisvankilassa on vakava riski muille vangeille.

Suomesta on lähes tyystin puuttunut homo- ja lesbonäkökulmasta esitetty gender-ideologian kritiikki.

Stockin lisäksi tätä on pitänyt esillä muun muassa brittiläinen toimittaja, näytelmä- ja tietokirjailija Andrew Doyle. Ydin on tässä: gender-ideologian mukaan seksuaalisen kiinnostuksen pitäisi suuntautua koetun ”genderin” mukaan, ei siis perustua biologiseen sukupuoleen (sex). Doyle, Stock ja monet muut sanovat suoraan, että tämä ei pidä paikkaansa. Homomies ei tunne seksuaalista kiinnostusta biologista naista kohtaan vaikka tämä ”identifioituisi” mieheksi ja muuttaisi kehoaan kirurgialla ja hormonihoidoilla. Britanniassa onkin perustettu LGB Alliance ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tiet ovat erkaantuneet. Myös Suomessa on nykyään LHB-liitto.

Suomessa juridisen sukupuolen voi muuttaa ilman lääketieteellistä diagnoosia sukupuolidysforiasta. Tämä mahdollistaa järjestelmän väärinkäytön Isla Brysonin tyyliin. Toivokaamme ettei vastaavaa tapahdu Suomessa.

Sukupuolidysforiaan kehitetyt hoidot ovat hyvä asia, niillä autetaan ihmisiä, kuten myös mahdollisuudella muuttaa juridinen sukupuoli. Mutta tämä ei vaikuta biologiseen todellisuuteen. Biologista sukupuolta ei voi muuttaa, transnaiset eivät ole biologisia naisia, eivätkä transmiehet ole biologisia miehiä.

Mistä tieteellisen tutkimustiedon sivuuttava gender-ajattelu ilmaantui? Suomessa Judith Butlerin ja hänen aatetoveriensa sukupuoliteorioita on esitelty jo vuosikymmeniä erityisesti Tutkijaliiton Tiede & edistys -lehdessä.

Mikä on Tutkijaliitto? Tuoreessa tietokirjassaan Kommunismin teloitettu unelma — Seppo Toiviaisen elämä ja tragedia (2024) Lauri Hokkanen kertoo Tutkijaliiton perustamisesta vuonna 1976. Keskeinen toimija oli Tampereen yliopiston taistolainen sosiologi Seppo Toiviainen. Hän toimi myöhemmin Vasemmistoliiton edeltäjän SKDL:n kansanedustajana vuosina 1979–1986.

Tutkijaliiton perustavassa kokouksessa ilmaistiin ”varaukseton kunnioitus ja solidaarisuus neuvostotieteelle ja neuvostotutkijoille, joiden marxismi-leninismin teorian ja metodin hallintaan perustuva tutkimustyö oli avaamassa uusia mahdollisuuksia ihmiskunnalle.”

– Tahtoisin kutsua tieteen ja politiikan yhdistämistä Tutkijaliiton koko olemukseksi, linjasi ensimmäinen puheenjohtaja Toiviainen.

Käytännössä laitavasemmistolainen yhteiskuntatiede oli poliittista aktivismia, joka tavoitteli demokratian lakkauttamista ja siirtymistä sosialismiin.

Myöhemmin tiukin marxilais-leninistinen kuri Tutkijaliitossa hivenen hellitti. Toiviainen painotti silti yhä Tiede & edistys -lehden lähtökohtia ja linjasi: ”Se voi olla mikä tahansa, mutta siinä ei saa olla marxilaisuuden vastaisuutta eikä neuvostovastaisuuutta.”

Seppo Toiviaisen ja hänen lukuisten aatetoveriensa perintö suomalaisessa yliopistomaailmassa on yhä vahva, vaikka vuosikymmenten kuluessa paljon on muuttunutkin. Lenin ei ole enää muodissa, marxismi-leninismin tilalle on tullut woke-aate ja identiteettipolitiikka. Judith Butlerin oppi-isiä ja -äitejä ovat muun muassa filosofit Simone de Beauvoir, Julia Kristeva, Jacques Lacan, Luce Irigaray ja Michel Foucault. Heidän kirjoituksiaan on suomalaisissakin yliopistoissa kuluneina vuosikymmeninä luettu samalla asenteella kuin marxilaisissa opintopiireissä Karl Marxin teoksia 1970-luvulla. Kritiikki ei ole sallittua, sen tilalla on mestarien tekstien eksegeettinen lähiluku. Puhun tässä myös omasta kokemuksestani tutkijana Helsingin yliopistossa, kun opiskelin juridiikan lisäksi filosofiaa.

2010-luvulta alkaen korkeakoulujen politisoituminen on yhä vain kiihtynyt. Toiviaisen jäljillä tallaavien yliopistotutkijoiden puheenvuoroja lukiessa minulle tulee hetkittäin olo kuin olisin siirtynyt aikakoneella 1970-luvulle.

Osa yhteiskuntatieteellisistä ja humanistisista oppialoista on muuttunut käytännössä punavihreiksi puoluekouluiksi. Tämä vaarantaa koko yliopiston uskottavuuden. Toiviaisen tyylillä eduskuntaan on ponnistanut useita vasemmistoliittolaisia ja vihreitä aktivistitutkijoita kuten Veronika Honkasalo, Outi Alanko-Kahiluoto, Minja Koskela ja Maria Ohisalo. Heidän politiikkansa peruslähtökohdat tulevat suoraan 1970-luvulta: Kun ideologia ja tosiasiat ovat ristiriidassa, sen pahempi tosiasioille.

Myytti poliisin rasismista ei uppoa äänestäjiin USA:ssa

Suomen kesä on niin lyhyt ja vähäluminen, että sitä ei sovi hukata TV:n katseluun. Tämän johdosta urani ensimmäinen ”elokuva-arvio” koskee elokuvaa, jota ei missään nimessä kannata katsoa. Johdonmukaisena kriitikkona aion noudattaa omaa ohjettani: En siis ole nähnyt enkä aio katsoa Netflix-dokumenttia Poliisivoima, joka käsittelee Yhdysvaltain poliisin toimintaa rasismin näkökulmasta. On nimittäin katsomattakin selvää, että kyseessä on ideologisesti yksipuolinen ja faktuaalisesti harhaanjohtava propagandatuote.

Helsingin Sanomien kriitikko Harri Römpötti katsoi tämän elokuvan alusta loppuun. Römpötin mukaan Poliisivoima paljastaa todellisuuden, jonka mukaan ”osalle Yhdysvaltain kansasta poliisi on uhkakuva eikä turvallisuuden tunteen levittäjä”. Oletan, että kriitikko viittaa USA:n mustaan vähemmistöön, koska ”dokumentti tarjoaa hätkähdyttävän kuvan rasismista Yhdysvaltain poliisissa”.

Jos tämä luonnehdinta pitää paikkansa, miksi Yhdysvaltojen mustat kuitenkin vastustavat poliisivoimien supistamista enemmän kuin valkoiset? Oletan, että tätä kiusallista faktaa ei dokumentissa mainita. Kun Minneapolisin kaupunginvaltuusto lupasi lakata rahoittamasta poliisin toimintaa George Floydin kuolemaa seuranneen protestiliikehdinnän vanavedessä, kaupungin mustat asukkaat vastustivat tätä (lyhytkestoista) päätöstä enemmän kuin valkoiset. Tuoreen tutkimuksen mukaan Yhdysvaltain mustat tukevat poliisivoimia vankemmin kuin mikään muu väestöryhmä.

Oletan, että mustat arvottavat poliisivoimia, koska heidän todennäköisyytensä päätyä rikoksen uhriksi on ällistyttävän suuri. Vuonna 2020 selvä enemmistö (61 prosenttia) aseellisen henkirikollisuuden uhreista Yhdysvalloissa oli mustia. Tämä on valtava luku ottaen huomioon, että mustien osuus väestöstä on 14 prosenttia. Tietyillä mustien asuinalueilla nuorten miesten riski kuolla aseellisen väkivallan uhrina on kolme kertaa suurempi kuin sotilailla, jotka taistelivat Afghanistanissa ja Irakissa.

Römpötin mukaan dokumentissa väitetään, että USA:n ”vankilat pursuavat enimmäkseen mustia vankeja ja kaduilla poliisin luoteihin kuolee suhteettoman monia mustia.” Miten on? Vuonna 2017 mustien osuus vankiväestöstä oli tasan kolmannes, mikä tarkoittaa, että selvä enemmistö vankiloissa olevista kuuluu johonkin toiseen väestöryhmään. Väite on siis pöyristyttävän virheellinen.

Poliisin luodista kuolee Yhdysvalloissa vuosittain noin tuhat henkilöä, joista mustien osuus on alle kolmannes. On syytä korostaa, että alle 5 prosenttia poliisin uhreista oli aseettomia ampumatilanteessa. Poliisin alttius ampua heijastaa siis aseellisten rikollisten suurta määrää Yhdysvalloissa. Vuonna 2020 poliisin luodista kuoli 57 aseetonta uhria, joista 18 oli mustia. Kriminologisen kirjallisuuden valossa on virheellistä väittää, että mustilla olisi muita ryhmiä suurempi riski menehtyä poliisin luodista kun huomioidaan väestöryhmien väliset erot väkivaltarikollisuudessa ja muut asiaan vaikuttavat tekijät.

Arvionsa lopussa HS:n kriitikko kertoo, että dokumentissa haastateltiin vain yhtä poliisia, komisario Adamsia Minneapolisin poliisilaitokselta. Tämä musta poliisi kertoi, että ”rasismi on syvällä Yhdysvaltain poliisikoneiston rakenteissa”. Komisarion mielipide on sopusoinnussa Presidentti Joe Bidenin linjausten kanssa. Liittovaltion oikeusministeriö on puuttunut ahkerasti paikallisten poliisilaitosten toimintaan rasististen käytäntöjen kitkemiseksi. Viime vuonna Minneapolisin kaupungin poliisivoimat asetettiin oikeusministeriön erityisvalvontaan, koska ministeriön laatiman raportin valossa on ”syytä epäillä”, että poliisilaitoksen toiminta syrjii mustia kansalaisia.

Koska olen kriminologian professori, perehdyin huolellisesti kyseiseen raporttiin, joka on vapaasti saatavilla USA:n oikeusministeriön verkkosivuilta. Halusin tietää millä keinoin raportissa kyettiin osoittamaan rasistinen syrjintä. Tämä on menetelmällisesti vaativa haaste. Kävi ilmi, että raportin tulokset eivät tarjoa tieteellisesti uskottavaa evidenssiä mustien eriarvoisesta kohtelusta, pikemminkin päinvastoin.

Raportin silmiinpistävin piirre on se, että siinä ei lainkaan käsitellä ryhmien välisiä eroja rikollisessa käyttäytymisessä. Raportissa mainitaan muun muassa, että mustien keskitulo on 44 prosenttia valkoisten kotitalouksien ansioista. Sen sijaan oikeusministeriön asiantuntijat jättivät mainitsematta että mustien osuus henkirikosten tekijöistä on peräti 88 prosenttia. (Mustien osuus Minneapolisin asukkaista on 18 prosenttia). Minneapolisin musta väestö syyllistyy kaikenlaisiin väkivaltaisiin rikoksiin 27 kertaa enemmän kuin kaupungin valkoiset asukkaat. Näiden väestöryhmien välinen ero poliisin kontrollitoimenpiteissä on korkeintaan yhdeksänkertainen toimenpiteen luonteesta riippuen.

Kyseessä on siis poliisin toimintaa arvioiva virallinen selvitys, jossa ei kiinnitetty mitään huomiota alueen rikosongelmaan. Ikään kuin rikollisuudella ei olisi mitään vaikutusta poliisin työsarkaan. On skandaali, että tämän ala-arvoisen raportin perusteella tiedotusvälineet ovat leimanneet Minneapolisin poliisilaitoksen rasistiseksi organisaatioksi.

Presidentti Joe Bidenin poliittiset linjaukset perustuvat myyttiin, jonka mukaan Yhdysvallat on rasistinen yhteiskunta, jossa mustien on oltava ”kymmenen kertaa muita parempia” pärjätäkseen, ja jossa poliisin väkivaltaisuus on heille merkittävä uhka. Suurin osa Yhdysvaltain kansalaisista tietää, että tämä viesti on virheellinen ja poliittisesti kyyninen. Strategian kehnoudesta kielii se, että Biden on menettänyt kannatustaan eniten juuri mustan vähemmistön keskuudessa. He, jos ketkä, tietävät, että totuus on jotain aivan muuta.

Jos demokraatit jatkavat samalla linjalla, he vieraannuttavat maltilliset ja poliittisesti sitoutumattomat äänestäjät ja siten varmistavat Donald Trumpin voiton seuraavissa presidentinvaaleissa.

Poliittiset oikeudenkäynnit eivät tuhoa Donald Trumpia

Donald Trumpin oikeudenkäynti seitsemän vuoden takaisista niin sanotuista hyssyttelyrahoista aikuiselokuvanäyttelijä Stormy Danielsille on jatkunut New Yorkissa jo useita viikkoja. Koskaan aiemmin ei Yhdysvaltain historiassa ole koettu vastaavanlaista näytelmää – oikeudenkäyntiä, jossa valtaa pitävän puolueen edustajat yrittävät kesken vaalikampanjaa sysätä opposition johtavan presidenttiehdokkaan vankilaan peräti 136 vuodeksi.

Tuskin kukaan yhdysvaltalainen lainoppinut katsoo Trumpia vastaan New Yorkissa nostetuilla syytteillä olevan oikeudellisia meriittejä. Jopa syyttäjän omat todistajat ovat tähänastisissa todistajanlausunnoissaan poikkeuksetta vieneet maata niiden alta. Ja silti tämä näytelmä jatkuu, mahdollisesti vielä viikkoja. Tällaiset poliittiset näytösoikeudenkäynnit eivät tule tuhoamaan Trumpia mutta yhdysvaltalaisen oikeusvaltion ne ovat jo ajaneet syvään kriisiin.

Kyselytutkimusten mukaan yhdysvaltalaisten suuri enemmistö ymmärtää kyllä hyvin, mitä on tapahtumassa.

Tässä jyrkästi kahtia jakautuneessakin maassa enemmistö kansasta katsoo, että Trumpia vastaan nostetut syytteet ovat poliittisesti motivoituneita, pitkän poliittisen ajojahdin viimeisin näytös. AP/NORC:in uusimmassa kyselyssä tätä mieltä on peräti 70 prosenttia vastanneista. Vain kaksi kymmenestä katsoo syyttäjien kohtelevan Trumpia oikeudenmukaisesti, ja yhtä harva uskoo tuomarin ja valamiehistön olevan reiluja ja objektiivisia.

Aiemman, republikaaneja lähellä olevan McLaughlin & Associatesin tutkimuksen mukaan ehdoton enemmistö amerikkalaisista katsoo koko operaation olevan Joe Bidenin Valkoisen talon yritystä estää Trumpin vaalivoitto. Republikaaneista peräti 86 prosenttia katsoo demokraattien anastaneen oikeuslaitoksen omiin Trump-vastaisiin puoluepoliittisiin tarkoituksiinsa. Tätä mieltä on selvä enemmistö myöskin puolueisiin kuulumattomista, samoin naisista, nuorista ja etnisistä vähemmistöistä. Samaa kertoi myös CNN:n aiempi kysely, jonka mukaan kaikista äänestäjistä vain 13 prosenttia katsoi Trumpin saavan tässä oikeudenkäynnissä yhdenvertaista tasapuolista kohtelua.

Näille uskomuksille on varsin hyvät perusteet. Hyssyttelyraha-asiassa syytteet todellakin nosti demokraatteja edustava, heidän listoiltaan virkaansa valittu piirisyyttäjä, joka oli luvannut toimia Trumpin päänmenoksi. Itse oikeudenkäynnissä johtavana syyttäjänä toimii Bidenin hallinnon korkea virkailija, joka vielä vähän aikaa sitten vaikutti demokraattipuolueen palkollisena konsulttina. Tuomari Juan Merchan on lahjoittanut rahaa Bidenin vaalikampanjalle ja Stop Republicans-nimiselle järjestölle, ja hänen tyttärensä toimii Bidenin kampanjan neuvonantajana. Valamiehistö koostuu ihmisistä, joista miltei 90 prosenttia äänesti Trumpia vastaan kaksissa presidentinvaaleissa.

Piirisyyttäjä Alvin Bragg nosti syytteet kirjanpitorikoksesta, vaikka väitetty lainrikkomus on New Yorkin laissa itse asiassa rike eikä rikos. Se oli myös jo ehtinyt vanhentua ennen syytteiden nostamista. Ongelma kierrettiin säätämällä taannehtiva laki, joka salli sittenkin, vain tämän yhden kerran, syytteiden nostamisen. Rike taas saatiin muutettua rikokseksi sillä verukkeella, että se kuulemma tehtiin toisen rikkeen osana ja muuttui siksi itse rikokseksi. Tuo toinen väitetty, niin ikään jo vanhentunut rike oli liittovaltion vaalirahoituslain rikkomus – mihin puuttuminen ei edes kuulu osavaltiotason syyttäjän toimivaltaan. Samalla sivuutettiin asiaa vuosikausia tutkineiden liittovaltion oikeusministeriön ja vaaleja valvovan viraston Federal Elections Commissionin jo aikoja sitten antamat päätökset: mitään rikosta ei ollut tapahtunut. Tuomari Merchan on nyt kieltänyt puolustusta edes mainitsemasta, että näistä kummankin mukaan millekään syytteille yksinkertaisesti ei ole perusteita.

Mutta ei tällaisilla näkökohdilla ole demokraateille väliä. He eivät ole kyenneet vastustamaan poliittisen näytösoikeudenkäynnin houkutusta, sillä he tietävät kyselytutkimuksista, kuinka suuri osa äänestäjistä ei haluaisi presidentiksi rikoksesta tuomittua miestä.

Liikkuvista puolueisiin sitoutumattomista äänestäjistä miltei puolet kertoi AP/NORC:in kyselyssä, ettei äänestäisi rikoksesta tuomittua, ja republikaaneistakin tätä mieltä on 15 prosenttia (demokraateista toki valtaisat 81 prosenttia). ABC News/Ipsosin kyselyssä 4 prosenttia Trumpin kannattajista ei äänestäisikään häntä, jos hänet tuomitaan, ja 14 prosenttia harkitsisi uudemman kerran. Bloombergin ja Morning Consultin kyselyssä myös vaa’ankieliosavaltioiden äänestäjistä 53 prosenttia ilmoittaa, ettei äänestäisi rikoksesta ennen vaaleja tuomittua Trumpia.

Näissä ja vain näissä luvuissa on demokraattien toivo tänä vaalivuonna. Trump täytyy siis saada jostakin tuomituksi ennen vaalipäivää ja riippumatta siitä, onko syytteillä laillista perustaa tai tulevatko tuomiot säilymään voimassa vetoomuskäsittelyssä. Tämä voi olla lyhyellä tähtäimellä järkevää vaalitaktiikkaa tilanteessa, jossa oma presidenttiehdokas on historiallisen epäsuosittu ja kiiruhtamassa kohti suurta vaalitappiota. Mutta samalla demokraatit tekevät Donald Trumpista marttyyrin, ja sen teon pidempiaikaiset seuraukset eivät välttämättä olekaan heille suotuisia.

Ja mikä on sellaisen oikeusvaltion tila ja tulevaisuus, jossa oikeuslaitosta käytetään täten poliittisena aseena kuten joissakin menneiden aikain banaanitasavalloissa – tai nykyhetken Venäjällä?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)