Verkkouutiset

Näkökulma: 10 ikävää lisäkysymystä al-Holista

Ulkoministeriön skandaalin monet piirteet uhkaavat jäädä sivuutetuiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti keskiviikkona lähettää esitutkintaan ulkoministeriön konsulipäällikön tapauksen, ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimista tehdyn muistutuksen johdosta.

Asia juontuu pitkälti al-Hol -skandaalin ytimessä olevasta salaisesta Operaatio Korvesta tai Korpi-projektista. Sillä piti kotiuttaa suomalaiset al-Holin ISIS-vankileiriltä.

Välikysymyksessä joulukuussa ulkoministerille esitettiin 18 kysymystä. Opposition mielestä hän vastauksessaan käytännössä sivuutti niistä useat.

Seuraavat ovat eräitä nyt yhä avoimia kysymyksiä:

1. Perustuslakivaliokunnalle muistutuksen tehneiden kansanedustajien neljäs kohta oli, että ”tutkinnan osana on tarkasteltava, onko ulkoministeri toiminut lain mukaisesti jättäessään tuomatta asian valtioneuvoston yleisistunnon ratkaistavaksi”. Eikö tätä selvitetäkään?

2. Ulkoministeri on jatkuvasti vedonnut toiminnassaan lasten auttamiseen, jota muisti keskiviikkona korostaa myös vihreiden Emma Kari. Kaikki puolueet kuitenkin korostavat lasten etua ja haluavat ministeriölle toimintarauhan ja -valtuudet. Toisin päin on jopa ihmetelty, miksei leiriltä ole saatu tuotua enempää kuin kaksi orpolasta. – Onko lapsia tulossa Suomeen ja milloin? Entä onko ISIS-taistelijoiden perheitä tulossa Suomeen ja milloin?

3. Tekikö perustuslakivaliokunta vain sinänsä tärkeää hallinnollista selvittelyä? Suurin asia kuitenkin taisi olla se, että ulkoministeri Pekka Haavisto, varmasti humanitäärisistä syistä mutta ilmeisesti salassa, käynnisti hankkeen kotiuttaa ISIS-äitejäkin, ottamatta huomioon että jotkut heistä voivat olla osallistuneet terroristiseen toimintaan. Tässä Suomi oli poikkeamassa muiden EU-maiden ja Euroopan linjasta.

4. Ulkoministeri jätti asianosaisten antamien medialausuntojen mukaan syksyllä 2019 informoimatta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan, silloisen pääministerin ja tasavallan presidentin Korpi-projektin kotiuttamissuunnitelmista. Toimittiinko tässä oikein?

5. Onko Korpi-projekti yhä olemassa?

6. Valtioneuvostossa ei ennen joulukuuta tehty päätöstä al-Hol-asioista. Tiesivätkö Korpi-projektiin kutsutut ministeriöt, että poliittista päätöstä ei ole?

7. Mistä alkaen asianosaiset ministeriöt tiesivät Korpi-projektin kotiuttamissuunnitelmista?

8. Onko ISIS-leiriläisiä yksityishenkilöinä koskevaa salassapitovelvoitetta käytetty sumuverhona asian yleisessä salailussa?

9. Ottaako hallitus huomioon suojelupoliisin tiedot siitä, millainen turvallisuusriski al-Holin leirillä olevien henkilöiden kotiuttaminen on?

10. Mitä hallitus aikoo tehdä henkilöille, jotka ovat olleet mukana ISISin toiminnassa ja jotka kotiutetaan Suomeen?

JUHA-PEKKA TIKKA
KASPERI SUMMANEN

LUE MYÖS:
Pekka Haaviston al-Hol-syksy – näinkö kaikki tapahtui

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)