UPM:n Kymin sellutehtaan kuorimo. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Lakko ei pidä: Myös näillä sahoilla tuotantoa käynnissä

Westas Groupin mukaan Teollisuusliiton lakko aiheuttaa silti heille vuorokaudessa noin 60000 euron tappiot.

Sahateollisuusyritys Westas Groupin molemmilla sahoilla tuotanto on ollut osittain käynnissä mekaanisen metsäteollisuuden lakosta huolimatta.

Westas Group on yksi Suomen suurimmista yksityisistä puunjalostusyhtiöistä. Sen kaksi sahayhtiötä, Westas Raunio Oy ja Westas Pihlava Oy toimivat Koski Tl:ssä ja Porissa.

Konsernin toimitusjohtaja Pekka Kopran mukaan molemmilla toimipisteillä tuotantoa pystytään lakosta huolimatta pitämään osittain käynnissä.

– Paketointi on saatu pyörimään. Tukin lajittelu ja vastaanotto toimivat myös molemmilla sahoilla, Pihlavassa ja täällä Koski Tl:ssä, Pekka Kopra kertoo Verkkouutisille.

Teollisuusliiton ja Paperiliiton julistama kolmen viikon lakko mekaanisessa metsäteollisuudessa ja paperiteollisuudessa alkoi maanantaina. Mekaanisen metsäteollisuuden lakot eivät pidä kaikkialla, sillä esimerkiksi Heinolan Versowoodin ja Keitele Groupin tehtailla sekä Junnikkalan sahalla työntekijät ovat tulleet vapaaehtoisesti töihin lakosta huolimatta.

Yhtiöille kaavaillaan Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartasen mukaan parhaillaan ”keinoja yritystoiminnan hankaloittamiseen” kuten osto- ja hakusaartoja.

Joissakin yrityksissä on ostettu työ alihankintana yrittäjiltä, joita lakot eivät koske. Kiuruvedellä toimivalta Kiurutimberin sahalta kerrotaan Verkkouutisille, että näin on tehty heillä konemiesten kohdalla.

Teollisuusliiton näkemyksen mukaan lakko koskee kaikkia töitä riippumatta siitä, onko työntekijä liiton jäsen vai ei. Mukana on myös työntekijöitä, joiden omista työehdoista on jo sovittu Teknologiateollisuuden kanssa.

Westas Groupin toimitusjohtaja Pekka Kopra ei osaa arvioida, kuinka moni Westas Groupin työssä olevista henkilöistä on Teollisuusliiton jäseniä. Konserniin kuuluu 160 työntekijää, joista noin 115 on töissä tuotannossa.

– Olettaisin, että töissä olevat työntekijät ovat järjestäytymättömiä. Sitähän ei voi työnantaja tietää, kuka on järjestäytynyt ja kuka ei, mutta näin olettaisin, että he eivät kuulu Teollisuusliittoon, Kopra sanoo.

Vaikka Westas Groupilla toiminta on osin käynnissä sekä Pihlavassa että Koski Tl:ssä, aiheuttavat kolmen viikon lakot Kopran mukaan konsernille satojen tuhansien menetykset.

– Kyllä tämä tosi kalliiksi tulee. Olemme laskeneet, että vuorokaudessa tulee noin 50 000-60 000 euroa tappiota. Kolmen viikon ajalta hintalappu on siis noin 750 000 euroa, Kopra sanoo.

– Se on iso miinus.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt