Verkkouutiset

Puolustusministeri, kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen. LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI

Antti Häkkänen Ukrainan tuesta: Nyt on pidettävä katse pallossa

Puolustusministerin mukaan keskustelu länsijoukkojen lähettämisestä Ukrainaan vie väärille raiteille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) pitää keskustelua länsimaisten joukkojen lähettämisestä Ukrainaan epäolennaisena.

– Se osuu ohi kohteestaan. Nyt pitäisi pitää katse pallossa, ja se on nimenomaan Ukrainan ase- ja materiaaliapu puolustustarvikkeiden muodossa, hän sanoo Verkkouutisille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Ukraina ei ole edes pyytänyt joukkoja maaperälleen, vaan nimenomaan materiaaliapua. Nyt olisi hyvä, että pidetään kaikkien huomio oikeassa asiassa eikä lähdetä viemään joukkojen lähettämistä lännen ja Venäjän retoriikan ytimeen. Se vie keskustelua väärille raiteille.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin 26. helmikuuta 2024 väläyttämä ajatus läntisten joukkojen sijoittamisesta Ukrainan maaperälle on nostattanut hämmennystä ja kiinnostusta.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) totesi Politico-lehdelle, että länsimaiden ei tulisi sulkea pois joukkojen lähettämistä Ukrainaan, jos tilanne muuttuu merkittävästi.

– Mutta Suomen kanta on selvä: emme ole juuri nyt lähettämässä joukkoja, emmekä ole halukkaita keskustelemaan asiasta (tällä hetkellä), Valtonen linjasi.

Ministeri Häkkänen toppuuttelee avauksen ympärillä leijuvaa keskustelua.

– Suomi ei lähetä joukkoja Ukrainaan eikä ole tätä asiaa pohtinut. Tämä asia on päivänselvä. Me lähetämme nyt ja jatkossa vahvaa materiaalitukea Ukrainalle, jolla riittää miehiä ja naisia puolustamaan maataan. Kyse ei ole joukkojen määrästä vaan varusteista, kalustosta ja ampumatarvikkeista.

Ukrainan ilmapuolustusta vahvistettava

EU:n ulko- ja puolustusministerit kokoontuivat maanantaina Luxemburgissa, jossa he pyrkivät muun muassa löytämään keinoja Ukrainan ilmapuolustuksen vahvistamiseksi.

Entinen Viron puolustusvoimien komentaja ja nykyinen europarlamentaarikko Riho Terras totesi hiljattain Verkkouutisten haastattelussa, että Ukrainan liittolaisten pitäisi ottaa Ukrainan ilmatilaa hallintaansa ”halukkaiden maiden koalitiolla”, jolloin kyse ei olisi virallisesta Naton operaatiosta. Lennokkeja ja risteilyohjuksia pudottavia länsimaisia hävittäjiä ei sijoitettaisi Ukrainaan. Tämä ei olisi aggressiota Venäjää vastaan, vaan puolustuksellista toimintaa.

Onko mahdoton ajatus, että länsi osallistuisi esimerkiksi läntisten Ukrainan kaupunkien tai Kiovan ilmapuolustukseen myös Ukrainan rajojen sisällä?

– Joukkojen lähettäminen on massiivinen kysymys, joka ei ole mitenkään vakavasti pohdittavissa. Ja ilmatorjuntajärjestelmät ja niiden käyttäminen ovat joukkojen lähettämistä ja suoraan aktiivisiin sotatoimiin osallistumista. Silloin kyse olisi siitä, että Nato-maat osallistuvat niihin, Antti Häkkänen sanoo.

Hän korostaa koko Ukrainan alueen olevan tavallaan sotatoimialuetta ja vaikutuksen alla. Maanantaisessa EU:n ulko- ja puolustusministerikokouksessa pöydällä oli erityisesti Saksan tekemä aloite, jossa Patriot-ilmatorjuntajärjestelmiä omaavia maita kannustetaan tuen jatkamiseen Ukrainalle.

– Meillä oli samat keskustelut viime viikon perjantaina Naton puolustusministerien kokouksessa. Ja nyt tämän viikon perjantaina varmasti jatkamme asian puintia Ukrainan tukiryhmän koordinaatiokokouksessa eli Ramstein-formaatissa, Häkkänen sanoo.

– Iso kuva on varmasti se, että niiden maiden, jotka eivät ole Venäjän välittömässä läheisyydessä, pitää arvioida kykynsä antaa lisää ilmatorjuntajärjestelmiä Ukrainalle.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on kehottanut liittokunnan maita valitsemaan tarvittaessa tuen Ukrainalle, vaikka se johtaisi puutteisiin Nato-vaateiden täyttämisessä liittyen suorituskykytavoitteisiin.

”Tarvitaan päättäväisempää toimintaa”

Antti Häkkänen muistuttaa Suomen toimittaneen merkittävästi ilmatorjuntakykyjä Ukrainalle.

– Mutta me pidämme etulinjan maana omat kykymme koko ajan hyvässä iskussa. Nyt on takalinjan maiden vahvemman roolituksen paikka.

Ukraina pyytää lisää tehokasta puolustusmateriaalia mahdollisimman nopeasti. Länsimailla ja Euroopalla on ministerin mukaan riittävästi rahaa sekä teknologista ja teollista perustaa. Nyt tarvitaan vielä päättäväisempää toimintaa.

– Ukraina ei pyydä joukkojen lähettämistä. Eikä niitä olla lähettämässä. Nyt ei kannata alkaa harhailla väärän asian perässä. Muuten palaa aikaa vääriin asioihin. Pidetään katse pallossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)