Verkkouutiset

Paavo Väyrynen: Sasi, Kanerva ja Haglund käänsivät ajatukseni päälaelleen

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mukaan hänen esityksensä Krimin asemasta on käännetty täysin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen teki blogissaan uudenvuodenaattona esityksen poliittiseksi ratkaisuksi Ukrainan kriisiin.

Esitystä ovat arvostelleet muun muassa Kimmo Sasi (kok.) tässä, Ilkka Kanerva (kok.) tässä ja Carl Haglund (r.) tässä jutussa.

– Kaikki kolme väittävät, että olisin esittänyt, että länsimaiden tulisi hyväksyä Krimin liittäminen Venäjään. Sitä nimenomaan ei tulisi hyväksyä, ja siksi olen esittänyt harkittavaksi, että Krim irrotettaisiin poliittisen kokonaisratkaisun osana Venäjän federaatiosta ja että siitä tulisi Puerto Ricon kaltainen itsehallintoalue, Paavo Väyrynen vastaa Verkkouutisille.

Blogissaan Väyrynen esitti lisäksi, että Donbassista tulisi Ukrainaan kuuluva autonominen alue, Ukraina säilyisi liittoutumattomana, Krimin ”ulkoisesta turvallisuudesta vastaisi Venäjä” ja Ukraina pysyisi EU:n ja Euraasian unionin ulkopuolella. Hän myös kysyi, mikä on Ukrainan parlamentin legitimiteetti.

Paavo Väyrynen toteaa lähettämässään kirjoituksessa, että Kimmo Sasi on periaatteessa aivan oikeassa, kun hän katsoi Väyrysen tarjoavan Ukrainalle Kekkosen ajan Suomen-mallia.

– En ole kuitenkaan itse tätä ajatusta keksinyt. Kuulin sen ensimmäisen kerran vuoden 2000 lopulla, jolloin laadin Euroopan parlamentille raporttia EU:n ja Ukrainan välisistä suhteista. Tapasin Kiovassa Ukrainan ulkoministeriön valtiosihteerin, joka esitti, että Ukrainalla tulisi olla samankaltainen asema kuin Suomella oli ollut kylmän sodan kaudella, Paavo Väyrynen kirjoittaa.

– Maan tulisi ottaa huomioon Venäjän turvallisuusedut ja pyrkiä kehittämään suhteitaan sekä sen että länsimaiden kanssa. Viime vuoden aikana mm. johtavat Yhdysvaltain turvallisuuspoliittiset asiantuntijat Henry Kissinger ja Zbigniew Brzezinski ovat esittäneet, että Ukrainan ei tulisi liittyä Natoon. Hekin ovat viitanneet Suomen asemaan kylmän sodan kaudella.

– Kauppapolitiikassa käytimme suosituimmuusjärjestelyjä. Kun Suomi tuli Euroopan vapaakauppaliiton liitännäisjäseneksi, myönsimme Neuvostoliitolle samat edut, jotka EFTA-maat sopimuksen perusteella saivat. Sama järjestely liittyi EEC-vapaakauppasopimukseemme. Ukrainan tulisi käyttää suosituimmuusjärjestelyjä sekä EU:n että Venäjän suuntaan.

Yhtenäinen Ukraina

Paavo Väyrynen toteaa Ilkka Kanervan vedonneen haastattelussa Ety-järjestön periaatteisiin siinä, että Ukrainalla tulee olla oikeus sotilaalliseen liittoutumiseen.

– Ukrainalla tulee kuitenkin olla oikeus myös koskemattomuuteen ja valtiolliseen yhtenäisyyteen. Kuvitteleeko Kanerva, että Naton jäsenenä voisi olla yhtenäinen Ukraina, johon kuuluvat myös Donbassin alue ja Krim Venäjälle kuuluvine sotilastukikohtineen?, Väyrynen kysyy.

– Ellei poliittista ratkaisua saada nopeasti aikaan, on tarjolla vaara, että Ukraina jakautuu täydellisesti ja pysyvästi. Krim sulautuisi lopullisesti osaksi Venäjää ja Donbassista tulisi Abhaasian ja Etelä-Ossetian kaltainen alue, joka sekin hakeutuisi Venäjän yhteyteen. Tynkä-Ukraina kaikkine ongelmineen jäisi EU:n syliin. Ukrainasta tulisi länsimaiden ja Venäjän välille vakava, pitkäaikainen kiista, joka saattaisi johtaa uuteen kylmään sotaan.

– Poliittinen ratkaisu on siis saatava aikaan. Erityisesti ETY-järjestön johdossa toimivan Ilkka Kanervan tulisi nyt toimia, Paavo Väyrynen kehottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)