Verkkouutiset

Sasi arvostelee rajusti: Väyrynen tarjoaa Ukrainalle Kekkosen ajan Suomen-mallia

Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) näkee keskustapoliitikko Paavo Väyrysen Ukraina-visiossa yhtymäkohtia Suomen asemaan kylmässä sodassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi tyrmää europarlamentaarikko Paavo Väyrysen esittämän vision Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi.

Väyrynen esitti uudenvuoden aattona blogissaan, että Krimin niemimaasta tulisi Venäjälle kuuluva itsehallintoalue ja Ukrainan kauppapolitiikkaa rajoitettaisiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Ensinnäkin Väyrynen hyväksyy tässä kirjoituksessaan voimapolitiikan eli sen, että Krim liitetään osaksi Venäjää ja se hyväksytään. Toiseksi se malli, mitä hän kehittelee, on puhdas kylmän sodan ajan malli, Sasi arvostelee.

Sasi näkee Väyrysen Ukraina-esityksessä yhtymäkohtia Suomen vaikeaan asemaan kylmässä sodassa:

– Tässä lähdetään siitä, että Ukrainan vapautta rajoitetaan, Moskovasta pitää pyytää hyväksyntä tiettyihin asioihin, kauppapolitiikan pitää olla kauppapoliittisten järjestelmien ulkopuolella tai jos yhteistyötä näiden kanssa tehdään, vastaavat edut pitää olla kummallekin. Se on Kekkosen ajan Suomen-malli, mitä hän tarjoaa tässä tilanteessa Ukrainalle.

Väyrysen mukaan ”EU ja Euraasian unioni ovat tulliliittoja, jotka ovat perusluonteeltaan syrjiviä. Siksi Ukrainan tulisi pysyttäytyä niiden ulkopuolella ja tehdä niiden kanssa assosiaatiosopimukset”.

– Ukrainahan on jo tehnyt vapaakauppasopimuksen EU:n kanssa, mutta sitä ei ole pantu täytäntöön. Tässä joutuu tietysti kysymään, täytyisikö Ukrainan sitten irtisanoa tämä vapaakauppasopimus? Sasi kummastelee.

Sasin mielestä Väyrysen visio on ”merkittävä poikkeuma” pyrkimyksestä kohti yhtenäistä Eurooppaa, jossa tavoitteena on rajojen purkaminen ja sopiminen yhdessä asioista rauhanomaisesti:

– Jos Väyrynen sanoo hyvästit tälle politiikalle, minusta se on väärä tulkinta sille, mitä viime aikoina on tapahtunut.

Johtajat johtavat, kansoilta ei kysytä

Sasin mukaan ”Väyrysen malli lähtee siitä, että johtajat johtavat, mutta kansoilta, Ukrainan tai muidenkaan, ei enää kysytä”.

– Viime kädessä kaikki nämä ratkaisut, mitä hän (Väyrynen) esittää, ovat kunkin kansan itse päätettävissä olevia asioita.

Väyrynen korosti kirjoittavansa visiotaan ”ennen muuta kansainvälisten suhteiden dosenttina, jolla on sekä tutkijan vapaus että myös velvollisuus heittää keskusteluun ennakkoluulottomiakin ajatuksia”.

Sasin mielestä Väyrynen ei voi kuitenkaan irrottautua poliitikon roolistaan:

– Hän on niin pitkäaikainen poliitikko ja tällä hetkellä Euroopan parlamentin jäsen, ettei hän voi erottaa tutkijan ja poliitikon roolia varsinkaan, kun hän esittää jatkuvasti samantyyppisiä puheenvuoroja poliittisessa ominaisuudessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)