Al-holin leiri. LEHTIKUVA / AFP Delil Souleiman

ISIS kehottaa vapauttamaan jäseniään leireiltä

Syyrian leirit ovat järjestön häpeä, toimittaja arvioi.

Terroristijärjestö ISIS on nostanut vangittujen kannattajiensa vapauttamisen keskeiseksi tavoitteekseen, sanoo jihadismiin perehtynyt toimittaja Mina Al-Lami.

– Viimeisimmässä viikkolehti al-Nabassa, ISIS paljastaa miten ryhmään liittyvien mies- ja naisvankien vapauttaminen on ”prioriteettilistan kärjessä”, kehottaen militanttejaan keskittymään täysin tavoitteeseen, Al-Lami kirjoittaa Twitterissä.

Lehdessään ISIS viittaa viime viikolla suoritettuun hyökkäykseen, jossa järjestö väittää vapauttaneensa useita afganistanilaisessa vankilassa istuneita jäseniään.

Tutkijat ovat aikaisemmin arvioineet, että myös al-Holin ISIS-leirin pakoihin voi liittyä rikollisia tai terroristisia tahoja. Konfliktialueelta pakeneminen on erittäin vaikeaa, ja ne vaativat niin resursseja kuin ulkopuolista apua.

– Ketju. Isis kannustaa ja ohjeistaa vankilapakojen toteuttamisessa ja nostaa ne prioriteettilistan kärkeen. Toiminnalla on perinteet 2010-luvun alkuvuosilta ja pakojen merkitys ryhmän taisteluvoimalle on suuri,  Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen kommentoi Al-Lamin ketjua.

Al-Lamin mukaan etenkin Syyrian leirien naisvangit ovat terroristijärjestölle häpeän aihe, ja siksi ISIS haluaakin osoittaa toimivansa vankien vapauttamisen puolesta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt