Verkkouutiset

Venäjän T-80BVM-panssarivaunu tulittaa rintaman eteläosissa. / Zvezda

Hälyttävä arvio: Kreml aikoo kiihdyttää sotaa

Ikääntyvää diktaattori Aljaksandr Lukashenkaa luonnehditaan Kremlin nöyräksi sätkynukeksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis sanoo maansa varautuvan Venäjän hyökkäyssodan nopeaan eskaloitumiseen.

Lausunnon taustalla vaikuttavat brittiläisen The Times -sanomalehden mukaan diktaattori Aljaksandr Lukashenkan äskettäiset, ilmeisen perättömät väitteet Liettuan maaperältä tapahtuneista iskuista Valko-Venäjälle.

Lukashenka on myös vihjaillut hyökkäyksestä Puolan ja Liettuan väliseen, Baltian maiden kannalta strategisesti tärkeään Suwalkin käytävään, jota on luonnehdittu Naton akilleenkantapääksi Pohjois-Euroopassa.

– Kuulemme tällaista miltei viikoittain. En usko olevan sattumaa, että tätä tapahtuu juuri nyt, Landsbergis sanoo The Timesille.

Valko-Venäjällä ei hänen mukaansa ole aihetta iskeä Liettuaan, joten uhkausten takana lienee pikemminkin Lukashenkaa marionettinaan pitävät venäläiset.

– He voisivat hyödyntää tätä jonkinlaiseen eskalaatioon. Tässä näyttäisi olevan varsin korkean tason koordinointia. Minsk toiminee Moskovan etäispäätteenä. Eskalaatio tuskin olisi [Valko-Venäjän] oman edun mukaista, mutta se voidaan pakottaa tekemään tiettyjä asioita, Landsbergis toteaa.

”Mitään ei pitäisi sulkea pois”

Venäjän asevoimien tiedetään harjoittelevan säännöllisesti Valko-Venäjän ja Kaliningradin välisen kapean Suwalkin käytävän haltuunottoa. Jos sellainen operaatio onnistuisi, katkeaisi maayhteys Baltian ja Puolan väliltä.

– Kaikki toimet on suunniteltu, taisteluvalmiuteen liittyvät kysymykset ovat reilassa ja joukot ovat valmiina, valkovenäläiskomentajan raportoidaan sanoneen maaliskuussa Lukashenkalle, Gabrielius Landsbergis sanoo.

Vaikka Valko-Venäjä ei ole lähettänyt omia joukkojaan Ukrainaan, Lukashenka on antanut Venäjän sijoittaa ydinaseitaan ja ilmavoimiensa strategista kalustoa maansa alueelle. Sekä Venäjä että Valko-Venäjä ovat aiemmin tällä viikolla ilmoittaneet harjoittelevansa taktisten ydinaseiden käyttöä.

Ministeri kertoo Liettuan suhtautuvan myönteisesti Ranskan presidentin Emmanuel Macronin äskettäiseen lausuntoon, jossa väläyteltiin ajatusta Nato-joukkojen lähettämisestä Ukrainan tueksi.

– Mitään ei pitäisi sulkea pois. En usko, että olemme vielä nähneet pahinta Ukrainassa. On iso syy pelätä tilanteen pahenevan entisestään, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)