Väitteet suklaan terveyshyödyistä nousevat säännöllisin väliajoin otsikoihin. Terveystalon ravitsemusterapeutin Mari Aallon mukaan väitteet suklaan terveellisyydestä ovat kuitenkin tarua.
− Tutkimusten mukaan suklaassa on jonkin verran terveyttä edistäviä ainesosia, mutta suklaan haitat ovat sen verran suuria, että terveyshyödyt jäävät liian pieniksi suhteessa haittoihin. Suurin osa suklaan terveyshyötyjä käsittelevistä tutkimuksista näyttäisivät olevan myös suklaaherkkuja tuottavien yritysten rahoittamia, Mari Aalto huomauttaa Terveystalon blogissa.
Suklaa tehdään kaakaopavuista, jotka itsessään sisältävät paljon flavonoideja.
− Flavonoidit ovat antioksidantteja, joilla on lievä verenpainetta laskeva vaikutus. Ne voivat myös parantaa insuliiniresistenssiä. Tämän lisäksi kaakao sisältää hermostoa ja lihaksia rauhoittavaa magnesiumia sekä ruoansulatusta edistävää kuitua, Aalto huomauttaa.
Suklaan valmistusprosessi kuitenkin tuhoaa suuren osan kaakon flavonoideista. Jotta suklaan syömisestä olisi terveyshyötyjä, sitä pitäisi syödä todella suuria määriä päivässä. Se ei kuitenkaan ole kannattavaa, sillä suklaan epäterveelliset ainesosat kumoavat mahdolliset terveyshyödyt.
− Suklaa sisältää runsaasti tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa, mikä nostaa kolesterolia ja lisää riskiä sydän- ja verisuonitauteihin. Suklaa sisältää lisäksi suuria määriä valkoista sokeria, mikä aiheuttaa insuliinitasojen heittelyä. Suklaassa on myös niin paljon energiaa, ettei sitä voi syödä paljoa päivässä eikä sillä voi korvata monipuolista, terveellistä ateriaa, Aalto huomauttaa.





