Verkkouutiset

Ruoka

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pensaspavut ovat herkullisimmillaan juuri nyt

Kotimaisia pensaspapuja on saatavilla vain lyhyen ajan elokuun lopusta syyskuun alkuun, ja ne ovat herkullisimmillaan juuri nyt tuoreena, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK kertoo.

Vaikka pensaspavun viljelyala on Suomessa pieni, sen maku ja laatu ovat liiton mukaan vertaansa vailla, ja lähes artesaaniviljelynä tuotetut pavut poimitaan käsin tarkkaan valikoituina juuri oikean kokoisina ja tasalaatuisina.

– Kotimainen pensaspapu ei ole varastovihannes, joten niillä kannattaa herkutella juuri nyt sadon ollessa tuoreimmillaan, muistuttaa asiantuntija Mika Virtanen MTK:sta tiedotteessa.

Pensas- eli tarhapapuja on saatavilla useita eri lajikkeita: taitepapuja, leikkopapuja ja vahapapuja, jotka kaikki tuovat hauskan ja värikkään lisän loppukesän ruokapöytään. Kokeile eri värejä – vihreitä, violetteja ja vaaleita papuja – sillä kaikille lajikkeille sopivat samat kypsennys- ja käyttötavat.

Vaikka pavut muistuttavat ulkonäöltään herneitä, ne ovat eri kasviksia, ja pavut on aina kypsennettävä ennen käyttöä. Raaoissa pavuissa on myrkyllistä lektiiniä, joka voi aiheuttaa vatsakipua ja pahoinvointia, joten kypsennä pavut huolellisesti ennen nauttimista.

Ravintoarvoltaan pavut ovat todellista voimaruokaa ja erinomainen lisä loppukesän aterioihin. Kotimaisten papujen käyttö on vaivatonta: valitse kaupasta värikkäitä ja kauniita palkoja, poista kannat, ja höyrytä tai keitä pavut nopeasti kypsäksi muutamassa minuutissa. Kypsennettäessä violetit pavut muuttuvat vihreiksi.

– Varo keittämästä liian kauan, sillä ylikypsä papu muuttuu lötköksi ja vetiseksi, varoittaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.

Mausteiksi pavuille riittää ripaus suolaa ja nokare voita. Tuoreet yrtit, kuten lehtipersilja tai basilika, kruunaavat papuannoksen. Säilytä tuoreet pavut jääkaapissa muovipussissa, jos et kokkaa niitä heti, mutta pidä ne erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä, kuten omenista, banaaneista tai päärynöistä, jotka voivat nopeuttaa papujen pilaantumista.

Pilaantuuko riisi? Nämä tuotteet säilyvät päiväyksen jälkeenkin

Keittiön ruokakomeroita selatessasi havaitset, että puurohiutaleista ja makaroneista ovat parasta ennen -päiväykset menneet umpeen aikoja sitten. Silmämääräisesti tuotteet näyttävät kuitenkin edelleen aivan kunnossa olevilta. Mielessä saattaa pyöriä kysymys, uskaltaako ruoka-aineita enää käyttää vai tuleeko ne heittää suoraan pois.

Kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen Marttaliitosta kertoo, että suurin osa parasta ennen-päiväyksen tuotteista on periaatteessa sellaisia, joita voi mahdollisesti käyttää tuotteessa mainitun päivämäärän jälkeenkin.

Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi suurin osa kuivatuotteista kuten jauhot, hiutaleet, pastat, riisit ja nuudelit.

– Tietysti on myös hapanmaitotuotteita ja juustoja, jotka ovat myös parasta ennen-päiväyksen piirissä, Tuovinen kertoo Verkkouutisille.

Tuovisen mukaan siihen ei voida antaa mitään aikamäärettä, kauanko tuote säilyy syömäkelpoisena päiväyksen umpeutumisen jälkeen. Tämä johtuu etenkin siitä, että parasta ennen-päiväysten piirissä on keskenään hyvin erilaisia tuotteita.

– Jos on kyse kylmäsäilytystä vaativista tuotteista, ne eivät säily missään tapauksessa kuukausia tai vuosia päiväyksen jälkeen. Toisaalta oikein suljetussa pakkauksessa säilytetyt jauhot voivat olla käyttökelpoisia vielä kuukausien tai jopa vuodenkin päiväyksen umpeutumisen jälkeen.

Monesti kuulee sanottavan, että esimerkiksi riisi ja makaroni säilyvät syömäkelpoisina vielä pitkään parasta ennen-päiväyksen umpeutumisen jälkeen. Tuovisen mukaan tämä pitää lähtökohtaisesti paikkansa.

– Kypsentämättöminä kuivatuotteina ne säilyvät pitkään. Pitää myös muistaa, että niissä on lähtökohtaisestikin pitkät säilymisajat. Näillä tuotteilla säilymisaika voi aivan hyvin olla yli vuosikin parasta ennen-päiväyksen jälkeen.

Luota aisteihisi

Mistä merkeistä sitten voi päätellä, onko sellainen tuote vielä syömäkelpoinen, jonka parasta ennen-päiväys on mennyt umpeen jo hyvän aikaa sitten?

Tässä Tuovinen kannustaa ottamaan kaikki aistinsa käyttöön.

– Ensiksi kannattaa katsoa tuotetta, näyttääkö se siltä miltä pitäisi. Jauhopusseista kannattaa katsoa, ettei sinne ole päässyt mitään tuholaisia, joita keittiössä joskus saattaa olla. On myös hyvä varmistaa, ettei pakkaukseen ole päässyt hometta tai muuta ylimääräistä.

Kun tuotteen ulkonäkö on todettu normaaliksi, seuraavaksi tuotetta kannattaa tuoksuttaa ja haistella. Esimerkiksi rasvaiset pähkinät ja muut siemenet voivat alkaa härskiintyessään haista epämiellyttävälle.

– Silloinkaan se ei välttämättä ole riski elintarvikehygienialle. Mutta tuote ei enää välttämättä maistu yhtä hyvälle kuin on ajatellut.

Tuovisen mukaan tuotetta voi myös maistaa ja arvioida, maistuuko se normaalilta.

Viimeinen käyttöpäivä ei ole sama kuin parasta ennen-päiväys

Osa tuotteista on sellaisia, jotka eivät säily syömäkelpoisina enää tuotteessa mainitun päiväyksen jälkeen.

– Kaikki viimeinen käyttöpäivä-tuotteet ovat sellaisia, joita ei missään tapauksessa kannata syödä viimeisen päivän jälkeen. Näitä ovat herkästi pilaantuvat tuotteet kuten tuoreet lihat ja kalat, Tuovinen kertoo.

Viimeisen käyttöpäivän kanssa kannattaakin olla tarkkana. Tuovinen kehottaa myös tunnistamaan eron näiden kahden päiväysmerkinnän välillä: parasta ennen -merkinnällä varustettua tuotetta voi syödä harkinnan mukaan päiväyksen umpeutumisen jälkeen, viimeinen käyttöpäivä -merkinnän tuotteessa mainittu päivämäärä on nimensä mukaisesti viimeinen, jolloin tuotetta on turvallista käyttää.

– Näiden kahden merkinnän erottaminen on todella tärkeää.

Vaikka tuotteessa olisi päiväystä jäljellä, Tuovinen kannustaa silti luottamaan omiin aisteihinsa.

– Kummalla tahansa merkinnällä varustettu tuote voi teoriassa pilaantua ennen päiväystäkin. Jos esimerkiksi jogurttiin on päässyt mikrobeja ja tuote on homeessa sitä avatessa, ei sitä tietenkään kuulu syödä. Tällaiset tilanteet ovat harvinaisia, mutta mahdollisia.

LUE MYÖS:
Tämä virhe voi pilata kesäjuhlat jo lyhyessä ajassa
Näin kauan ruoka säilyy pakkasessa
Paljon puhuttua kotivaraa kootessa kannattaa muistaa yksi asia

Kananmunia vedetään myynnistä salmonellan takia

Kananmunia vedetään myynnistä salmonellan vuoksi, kananmuna-alan yhtiö Kieku tiedottaa.

Yhden Kiekun tuottajan munintakanalasta on kanalan omavalvonnan näytteenoton yhteydessä todettu salmonellabakteeri.

Asiakkaita, joilla on kotonaan alla olevien tuotetietojen mukaisia kananmunia, pyydetään hävittämään kyseiset kananmunat talousjätteenä tai palauttamaan ostamansa tuotteet ostopaikkaan.

Salmonellatapaus koskee vain yhden kanalan (2FI220479) kananmunia.

Alla lueteltuna kananmunat, joita takaisinveto koskee. Lueteltuna tuotenimi, EAN-koodi, parasta ennen-päiväys ja leima munan kuoressa.

Kieku Virikekanan munia M10

6430029764241

1.9.2024 / 2FI220479, LO165
10.9.2024 / 2FI220479, LO172

 

Kieku Vapaan kanan munia M10

6430029764401

1.9.2024 / 2FI220479, LO165
10.9.2024 / 2FI220479, LO172

Kieku Vapaan kanan munia L4

6430029763169

10.9.2024 / 2FI220479, LO172

Kieku Vapaan kanan munia L15

6430029764449

25.8.2024 / 2FI220479, LO159
1.9.2024 / 2FI220479, LO165

K-Menu Virikekanan munia M10

6410405148094

25.8.2024 / 2FI220479, LO159
10.9.2024 / 2FI220479, LO172

Pirkka Virikekanan munia M6

6410405108319

10.9.2024 / 2FI220479, LO172

Pirkka Virikekanan munia M10

6410405085627

25.8.2024 / 2FI220479, LO159
1.9.2024 / 2FI220479, LO165
10.9.2024 / 2FI220479, LO172

Pirkka Vapaan kanan munia M10

6410402016242

10.9.2024 / 2FI220479, LO172

Pirkka Vapaan kanan munia L6

6410405074737

25.8.2024 / 2FI220479, LO159
10.9.2024 / 2FI220479, LO172

Pirkka Vapaan kanan munia L15

6410405319661

25.8.2024 / 2FI220479, LO159
1.9.2024 / 2FI220479, LO165
10.9.2024 / 2FI220479, LO172

Kotimaista Vapaan kanan munia M6

6438460876042

1.9.2024 / 2FI220479, LO165

Kotimaista Vapaan kanan munia M10

6414893094918

1.9.2024 / 2FI220479, LO165
10.9.2024 / 2FI220479, LO172

Kotimaista Vapaan kanan munia L15

6438460328329

1.9.2024 / 2FI220479, LO165
10.9.2024 / 2FI220479, LO172

IS: Tämä on suomalaisten suosikkileipä

Vaasan Kauratyynyt on suomalaisten suosikkileipä, ilmenee Ilta-Sanomien tekemästä kyselystä. Kyselyyn vastasi yli 20 000 suomalaista.

Kyselyyn vastanneista 5,7 prosenttia mainitsi Kauratyynyt suosikkileiväkseen. Toiselle sijalle tuli Vaasan Ranskanleipä 5,7 prosentin ääniosuudella.

Kolmas sija meni tasan Oululainen Reissumies Tosi Ohut Kauran ja Vaasan Taika Monivilja-paahtoleivän kesken. Molemmat saivat 4,9 prosenttia äänistä.

Vastaajia pyydettiin valitsemaan suosikkileipänsä 47 vaihtoehdon joukosta. Äänestyksessä oli mukana tutut marketeissa saatavilla olevat vaaleat leivät eri valmistajilta.

Tuloksia tarkastellessa kannattaa huomioida, että listauksesta jätettiin pois ruisleivät, sämpylät, rieskat sekä muut erikoisleivät.

IS: Tämän takia kahvin hinta on jälleen ennätystasolla

Kahvin hinta on taas vuoden 2022 ennätyslukemissa. Ilta-Sanomien mukaan tyypillinen Juhlamokka-paketti maksaa nyt noin 6,50 euroa.

Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan kahvin hinta pomppasi kesäkuussa lähes 13 prosenttia ja heinäkuussa kolme prosenttia.

Meiran toimitusjohtajan Raimo Sinisalon mukaan kahvin myyntihintaan vaikuttaa erityisesti raakakahvin maailmanmarkkinahinta. Vuoden korkeimmat kahvihinnat osuvat keskikesälle usein siksi, että maailman suurimman kahvintuottajan Brasilian sato on juuri korjattu ja seuraavan vuoden arvioita aletaan tekemään.

Halvempaa robusta-lajiketta tuotetaan puolestaan Vietnamissa, mutta sielläkin sadot ovat Sinisalon mukaan olleet viime vuosina heikohkoja.

Yksi syy kahvin hintaan on myös korkea korkotaso ja nousevat kustannukset. Kahvin saatavuuteen markkinoilla voi tulevaisuudessa vaikuttaa Sinisalon mukaan myös EU:n metsäkatoasetus, joka edellyttää, ettei esimerkiksi kahvin, soijan ja kaakaon viljelyn tieltä kaadeta sademetsää.

IS: Suomalaisten lempisinappi on selvillä

Turun sinapin mieto versio on suomalaisten lempisinappi, ilmenee Ilta-Sanomien tekemästä kyselystä. Kyselyyn vastasi yli 24 500 ihmistä.

Turun sinapin miedon version mainitsi suosikikseen 15 prosenttia vastaajista. Toiselle sijalle tuli Auran sinapin mieto versio 14 prosentin kannatuksella. Eroa ykkös- ja kakkossijan välillä on vain yhden prosenttiyksikön verran.

Kolmannella sijalla on Kotisinappi 12,4 prosentin ääniosuudella.

Kärkikolmikon perusteella suomalaiset näyttävät suosivan miedompia sinappimakuja. Neljänneksi eniten ääniä sai Auran väkevä sinappi (kymmenen prosenttia) ja viidenneksi Turun sinapin väkevä versio (7,5 prosenttia).

LUE MYÖS:
IS: Suomalaisten lempiketsuppi on selvillä

IL: Täältä löytyy halvin ruokakori

Suurimpien päivittäiskauppaketjujen välinen hintakilpailu on kiristynyt, ilmenee Iltalehden tekemästä ruokakorivertailusta.

Ruokakorivertailussa oli mukana 31 elintarviketta. Vertailu toteutettiin Espoon Sellon kauppakeskuksessa, jossa hintavertailuun otettiin mukaan Lidl Sello, S-ryhmän Prisma Sello ja K-ryhmän K-citymarket. Vertailussa käytetyt hinnat kerättiin keskiviikkona 24. heinäkuuta.

IL vertasi tuotteiden kilo- ja litrahintojen perusteella. Tämä johtuu siitä, että kaikissa kaupoissa ei ollut saman pakkauskoon tuotteita. Kilo- ja litrahinnoissa on huomioitu tuoteryhmän edullisin tuote. Lisäksi huomionarvoista on, että vertailussa otettiin huomioon vain normaalihinnat, ei mahdollisia tarjoushintoja.

Hintavertailun edullisin ruokakori oli Prismassa, 54,19 euroa. Eroa toiseksi halvimpaan Lidliin oli 1,74 euroa.

K-citymarket oli vertailun selvästi kallein kauppa. Siellä ruokakorin hinnaksi tuli 62,28 euroa.

IL teki vastaavanlaisen hintavertailun viime vuonna Helsingin Malmilla. Myös silloin kauppaketjujen välinen järjestys oli sama kuin nyt. Huomionarvoista on kuitenkin, että ruokakori tuli nyt edullisemmaksi kaikissa kauppaketjuissa kuin viime vuonna tehdyssä vertailussa. Selvityksen mukaan etenkin vihannesten ja leipien hinnat ovat laskeneet viime vuodesta.

Eri kauppaketjujen tuotteiden vertailu ei ole aina mutkatonta. Esimerkiksi IL:lle kauppaketjut pyysivät huomioimaan vertailussa eri ketjujen tuotteissa olevat laatuerot. K-ryhmä olisi toivonut, että vertailussa olisi otettu huomioon myös käynnissä olleet tarjouskampanjat.

Näistä tuotteista löytyi salmonellaa – älä syö

S-ryhmä on vetänyt pois markkinoilta kolme erää Rainbow Salaatti-pinaattisekoitusta ja Rainbow Red&Green Salaattisekoitusta, joissa on yhtenä ainesosana punamangoldi. S-ryhmä kertoo asiasta tiedotteessa.

Takaisinvedon syynä on se, että tuotteiden raaka-aineiden omavalvonnassa on yhdestä punamangoldierästä löydetty salmonellaa. Kaikki tuotteet, joiden valmistukseen on käytetty kyseistä erää, on varotoimenpiteenä vedetty pois myynnistä.

Rainbow Salaatti-pinaattisekoituksen EAN-koodi on 6414893388437 ja pakkauskoko 180 g. Rainbow Red&Green Salaattisekoituksen EAN-koodi on 6414893391147 ja pakkauskoko 180 g. Tuotteiden valmistaja on Salico AB, Ruotsi.

Takaisinveto koskee vain tuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä on 15.8., 16.8. ja 17.8.2024. Kyseisiä tuote-eriä on myyty S-ryhmän Prisma-, S-market-, Sale- ja Alepa-myymälöissä.

– Pyydämme kuluttajia lopettamaan takaisinvedettyjen erien käytön. Takaisinvedetyn tuotteen tyhjä pakkaus pyydetään palauttamaan ostopaikkaan. Ostos hyvitetään, S-ryhmä kertoo tiedotteessa.

IS: Suomalaisten lempiketsuppi on selvillä

Heinzin ketsuppi on suomalaisten mielestä paras ketsuppi. Asia ilmenee Ilta-Sanomien tekemästä kyselystä, johon vastasi yli 22 000 ihmistä.

Vastaajista 41,9 prosenttia mainitsi suosikikseen Heinzin ketsupin.

Toiseksi eniten ääniä sai Felixin ketsuppi, 23 prosenttia äänistä. Kolmanneksi suosituin oli Meiran ketsuppi 15 prosentin ääniosuudella.

IS:n kyselyn tuloksista ilmenee, että suomalaiset suosivat ketsupissa juuri näitä kolmea tuotetta. Kaikki muut kyselyssä mukana olleet ketsupit saivat vain alle kolmen prosentin ääniosuuksia. Näistä esimerkkeinä ovat muun muassa Xtra/Coop -tomaattiketsuppi (2,8 prosenttia) ja Auran ketsuppi (2,2 prosenttia äänistä).

Kauppa otti käyttöön avokadokoneen – tällainen se on

Kupittaan Citymarket Turussa on ottanut käyttöön niin sanotun ”avokadokoneen” tiettävästi ensimmäisenä Turussa. Asiasta kertoo kauppias Hannu Aaltonen viestipalvelu X:ssä.

Julkaisunsa yhteyteen hän on jakanut kuvan koneesta. Kuva on nähtävissä tämän artikkelin lopussa.

– Tällä skannerilla asiakas pystyy selvittämään, ovatko avokadot kypsiä, Aaltonen kuvailee laitteen toimintamallia.

Uusi avokadon kypsyyttä mittaava laite on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Monet kommentoijat toivoisivat samanlaisia laitteita myös muiden tuotteiden kypsyyden mittaamiseen. Osa kommentoijista puolestaan pitää laitetta täytenä turhakkeena.

Näistä kalapyöryköistä löytyi muovia – älä syö

PNM-Chipsters tekee takaisinvedon Hyvä Apaja Saariston kalapyörykät 200 g -tuotteelle. Takaisinvedon syynä on, että pieni osa tuotteista saattaa sisältää muovinpalasia.

Takaisinveto koskee tuotteen erää, jossa viimeinen käyttöpäivä on 9.8.2024.

Tuotteen nimi ja koko: Hyvä Apaja Saariston kalapyörykät 200 g

EAN: 6406600109695.  Viimeinen käyttöpäivä / eränumero: 9.8.24

PNM-Chipster pyytää tiedotteessaan hävittämään tai palauttamaan kyseisen tuote-erän virheelliset tuotteet.

Yritys on antanut tarkemmat ohjeet tuotteen palautuksesta verkkosivuillaan. Yritys lupaa hyvittää takaisinvedetyt tuotteet asiakaspalveluun annetun ilmoituksen mukaisesti.

Takaisinveto ei vaikuta muihin Hyvä Apaja -tuotteisiin.

McDonald’s sanoo hintojensa olevan liian kalliita

Pikaruokaketju McDonald’s harkitsee tuotteidensa hinnoittelua uudelleen. Asiasta kertovat BBC ja CNBC.

Syynä on pikaruokaketjun vähentyneet asiakasmäärät. Laskeneen myynnin seurauksena yrityksen johto on päättänyt ottaa hinnoittelunsa uuteen tarkasteluun. Ketjun mukaan se käy aiheesta keskustelua franchising-yrittäjiensä kanssa ja tekee hintoihin ”tarvittavat muutokset”.

BBC:n mukaan McDonald’s on viime vuosien aikana nostanut tuotteidensa hintoja enemmän kuin monet kilpailijansa. Nyt yhtiön johto myöntää avoimesti, että viime vuosina nousseet hinnat ovat saaneet kuluttajat välttämään asioimista McDonald’s-ravintoloissa.

Pikaruokaketjun mukaan sen ravintoloiden asiakasmäärät ovat laskeneet niin Yhdysvalloissa, Euroopassa kuin Kiinassakin. Euroopassa pikaruokaketjun brändiä on painanut etenkin Gazan sotaan liittyvät boikottivaatimukset.

– Kuluttajat ovat tarkempia siitä, missä, milloin ja mitä he syövät. Emme odota merkittäviä muutoksia toimintaympäristössä seuraavien vuosineljännesten aikana, pikaruokaketjun johtoon kuuluva henkilö sanoi BBC:lle.

Ruokavirasto varoittaa: Tämän tulisen ruoan syöminen voi olla hengenvaarallista

Erittäin tulisten ruokien syöminen suurena määränä voi aiheuttaa akuutin myrkytyksen, Ruokavirasto varoittaa.

Syynä on monien tulisten ruokien korkea kapsaisiinipitoisuus. Ruokavirasto katsoo, että kapsaisiinimyrkytysriski liittyy elintarvikkeisiin, joista annoksesta saatava kokonaiskapsaisiinipitoisuus on 11,8 milligrammaa tai yli. Kapsaisiinin turvallisen saannin määrää ei tiedetä.

Kapsaisiinimyrkytyksen oireita ovat limakalvojen ärsytys, pahoinvointi, polttava tunne vatsan alueella, voimakas vatsakipu, oksentelu ja kohonnut verenpaine, joka pahimmassa tapauksessa voi olla hengenvaarallinen.

Viime vuosina on kapsaisiinimyrkytystapauksia raportoitu EU:ssa lapsilla ja nuorilla, jotka ovat syöneet yksittäisen erittäin tulisen sipsin. Näiden kokonaiskapsaisiinipitoisuudeksi on mitattu 11,8–59,3 milligrammaa sipsiä kohti. Yksi sipsi on syöty osana haastetta (One chip challenge), jossa on kilpailtu siitä, kuinka hyvin pystyy syömään erittäin tulisen tuotteen. USA:ssa tulisen sipsin syönti johti teini-ikäisen nuoren, jolla oli sydänsairaus, kuolemaan.

Ruokaviraston tietoon ei ole tullut Suomessa tapahtuneita kapsaisiinimyrkytyksiä.

Kapsaisiinin ja muiden kapsaisiiniyhdisteiden haitallisille vaikutuksille on yksilöllistä herkkyyttä. Tiedetään, että pienet lapset ovat erittäin herkkiä kapsaisiinille. Ruokaviraston mukaan ei ole löydetty tutkimuksia siitä, onko herkkyydessä eroja aikuisten ja vanhempien lasten tai nuorten välillä.

Elintarvikelainsäädännössä kapsaisiinipitoisuudelle ei ole asetettu sallittua enimmäismäärää. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) ei ole tehnyt riskinarviointia kapsaisiinin kokonaismäärästä.

Tanskassa poistettiin kesäkuussa markkinoilta nuudelituote, jonka sisältämän chilikastikkeen kokonaiskapsaisiinipitoisuus ylitti 11,8 milligrammaa (Samyang Buldak ”3 x” Spicy & Hot Chicken -tuote, kapsaisiinin kokonaismäärä 19,1 milligrammaa). Tanskan viranomaiset asettivat 11,8 milligramman rajan kapsaisiinin kokonaismäärälle, koska tuo kapsaisiinipitoisuus on aiemmin aiheuttanut akuutin myrkytyksen lapsilla ja nuorilla, jotka ovat syöneet tulista chilimaustettua sipsiä.

Muissa EU-maissa kyseinen tuote on markkinoilla ja myös Suomessa tuote vapautettiin takaisin myyntiin 29. heinäkuuta 2024 väliaikaisesta käyttökiellosta. Perusteena vapautukselle on, ettei kapsaisiinille ole asetettu elintarvikelainsäädännössä sallittua enimmäismäärää.

Ruokaviraston tietoon ei ole tullut myöskään kapsaisiinimyrkytyksiä Suomesta tai muista EU-maista, joissa tuote on myynnissä.

Ruokavirasto suosittelee, että tuotteet, joissa on korkea kokonaiskapsaisiinipitoisuus, merkitään asianmukaisin varoituksin.

IS: Yleinen virhe yhdistää suomalaisia kahvinkeitossa

Moni suomalainen syyllistyy kahvia keittäessä tyypilliseen virheeseen. Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

– Ajatus siitä, että mitä enemmän laittaa kahvijauhetta, sitä vahvempaa kahvista tulee. Todellisuus on aivan toinen, kahviasiantuntija Roosa Jalonen toteaa IS:lle.

Monen suomalaisen tapa laittaa liikaa kahvijauhetta ei ainoastaan tuhlaa kahvia vaan myös rahaa, sillä kahvi ei ole edullista.

– Nyrkkisääntönä on, että 60 grammaa kahvia per litra vettä. Reseptiä voi muuttaa riippuen siitä, mitä kahvia käyttää ja miten se on jauhettu, mutta se on hyvä lähtökohta, Jalonen neuvo.

Jalonen kumoaa myös yleisen harhaluulon, että kahvista tulisi vahvempaa, jos kahvijauhetta lisätään enemmän.

– Se sama määrä vettä ei riitä, koska se ei ehdi uuttaa kahvia. Tällöin kahvipetiin jää täysin aliuuttuneita kohtia eli osa poroista voi olla vielä täysin kuivia. Silloin tuhlataan ihan turhaan kahvia, Jalonen toteaa.

Nämä ovat suomalaisten suosikkijäätelöt

Suomalaisten jäätelömaku on muuttunut viime vuosina, paljastaa lähettipalvelu Woltin oman verkkoruokakaupan Wolt Marketin tilausdata.

Vielä muutama vuotta sitten myydyimpien jäätelöiden listaa dominoivat erilaiset kermaiset pakettijäätelöt. Vegaaniruuan ja maidottomien tuotteiden kysyntä on viime vuosien aikana kasvanut, mikä voi selittää esimerkiksi mehujäiden suosion selkeätä kasvua. TOP10-listalla onkin kolme erilaista mehujäätä.

Tilastojen mukaan kesän 2024 tilatuimmat jäätelöt ovat:

  1. Mars 6-pack jäätelöpatukat
  2. Lipsi Päärynä Jäätelö
  3. Fazer Ässä Mix limonadijääpuikko
  4. Twister Pineapple Mini Jäätelö
  5. Snickers 6-pack jäätelöpatukat
  6. Classic Kermatoffee jäätelöpuikko
  7. Puffet Minttu
  8. Fazer Geisha Crunchy jäätelöpuikko
  9. Fazer Liquorice Crunchy jäätelöpuikko
  10. Ingman Creamy mudcake jäätelö

 

Tilastot paljastavat myös, että nykyään kuluttajat suosivat entistä enemmän yksittäispakattuja tuotteita pakettijäätelöiden sijasta. TOP10-listalla jopa yhdeksän jäätelöä ovat yksittäispakattuja.

Jäätelöä tilataan Wolt Marketeista viikon jokaisena päivänä, mutta tilastojen mukaan suosituin päivä herkutella jäätelöllä oli lauantai.

Tilastot perustuvat Woltin oman verkkoruokakauppaketjun Wolt Marketin myyntidataan kesältä 2024 (1. kesäkuuta- 21. heinäkuuta). Vertailukohteena on käytetty vuoden 2021 myyntitilastoja. Wolt Market toimii Suomessa 12:ssa eri kaupungissa: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Lahdessa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa, Porissa, Joensuussa, Vaasassa ja Seinäjoella.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)