Verkkouutiset

Terveys

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ylipaino voi vaikuttaa haitallisesti aivoihin

Korkea painoindeksi (BMI) on uuden tutkimuksen mukaan yhteydessä muutoksiin aivojen fysiologisissa pulsaatioissa, jotka ovat avainasemassa aivojen nestekierron ylläpitämisessä ja niiden puhdistumisessa kuona-aineista.

Oulun yliopiston toiminnallisen neurokuvantamisen tutkimusryhmän uusimmassa tutkimuksessa havaittiin, että korkea painoindeksi voimistaa erityisesti hengitykseen liittyviä pulsaatioita aivoissa. Samalla valtimoiden aiheuttamat pulsaatiot aivolisäkkeen ja hypotalamuksen alueella vähenevät ja valtimoiden vasomotoriset aallot kasvavat hieman.

Havainnot viittaavat siihen, että ylipaino voi häiritä aivojen tärkeitä aineenvaihduntaprosesseja ja -tasapainoa.

Tutkimuksessa käytettiin ultranopeaa MREG-kuvantamismenetelmää mittaamaan aivojen aktiivisuutta 115 terveellä aikuisella levossa. Tutkimuksessa huomioitiin sukupuolen, iän ja verenpaineen vaikutukset, joiden tiedetään olevan yhteydessä painoindeksiin, mikä lisäsi löydösten luotettavuutta.

Tulokset osoittavat, että korkea painoindeksi vaikuttaa merkittävästi pulsaatioihin koko aivoissa.

Muutokset pulsaatioissa voivat vaikuttaa haitallisesti aivojen terveyteen. Tutkijoiden mukaan ylipainon vaikutukset aivoihin tulisi jatkossa huomioida entistä tarkemmin sekä tieteellisessä tutkimuksessa että käytännön potilastyössä.

– Ylipaino on monien aivo- ja verisuonisairauksien riskitekijä. Tutkimustulokset auttavat osaltaan ymmärtämään, miten ylipaino vaikuttaa aivojen toimintaan ja siihen liittyviin neurologisiin riskeihin. Nämä havainnot voivat myös auttaa kehittämään uusia diagnostisia työkaluja ja hoitomenetelmiä esimerkiksi muistisairauksiin, joiden taustalla on usein ylipainoa, väitöskirjatutkija Lauri Raitamaa kertoo tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Obesity -lehdessä maaliskuun lopussa.

Tutkimusta ovat rahoittaneet muun muassa Suomen Akatemia, Jane ja Aatos Erkon säätiö sekä Aivosäätiö.

Keskusta: Suomalaisten hämmennystä ei vähennä ministerin tietämättömyys

– Hallituksen päätökset erikoissairaanhoidon, yöpäivystysten ja synnytysyksikön keskittämisestä herättävät huolta niin terveydenhuollon ammattilaisten kuin palveluja käyttävien keskuudessa. Ihmiset kyselevät hämmästyneinä, mitä täällä tapahtuu ja kuka tätä johtaa, sanoi kansanedustaja Hilkka Kemppi keskustan ryhmäpuheenvuorossa opposition välikysymyskeskustelussa sairaaloiden alasajosta.

Kempin mukaan ”suomalaisten hämmennystä ei vähennä ministeri (Kaisa) Juuso (ps.) tietämättömyytenne siitä, mitä vastuualueellanne tapahtuu. Mediaesiintymisenne saa meidät entistä enemmän ymmällemme”.

Kemppi totesi, että toimivien sosiaali- ja terveyspalvelut ovat perusoikeus kaikkialla Suomessa, niiden ei pidä olla vain rikkaiden ylellisyyttä. Hallitukselta tämä näkymä on hukassa.

Keskustaedustaja kertasi viime syksynä puolueensa esittämiä ratkaisuja.

– Perukaa sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitukseen kohdistamanne kahden miljardin euron leikkaukset, antakaa hyvinvointialueille kahden vuoden lisäaika tasapainottaa talous, siirtäkää kelan matkakorvaukset alueiden budjetteihin niin keskittämisen kustannukset tulevat näkyväksi, tuokaa ratkaisuja vuokratyövoiman käytön rajoittamiseksi, edistäkää ammatinharjoittajamallia sekä käynnistäkää parlamentaarinen työskentely hyvinvointialueiden rahoitusmallin uudistamiseksi, Kemppi luetteli.

Keskustan mukaan hallituksen päätökset heikentävät myös alueiden elinvoimaa, osaajapulaa, huoltovarmuutta ja turvallisuutta.

Kemppi luetteli seitsemää uutta toimenpidettä suunnan korjaamiseksi.

– Tehkää vaikutusarvioinnit sairaaloiden lakkauttamisesta ja perukaa kustannuksia ja alueiden ahdinkoa lisäävät sairaalaleikkaukset. Lisätkää alueiden valtaa normeja purkamalla: Rahoja ei voi kuitenkaan imuroida pois, tai muuten alueilla ei ole edellytyksiä toimia parempien palvelujen puolesta. Lainsäädännöllä ei saa poissulkea toimivia ratkaisuja.

– Kohdentakaa Kela-korvaukset sinne, missä niistä on hyötyä. Keskustan mielestä korvaukset tulee kohdistaa muun muassa suun terveyteen, naistentauteihin ja hedelmöityshoitoihin, Kemppi jatkoi.
– Vapauttakaa voimavaroja ja henkilöstöä hoidon ja hoivan työhön. Alkakaa johtamaan valtakunnallisesti tekoälyn käyttöönottoa, jotta emme tuhlaa erillisiin ratkaisuihin. Käynnistäkää sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottavuusohjelma ja etsikää valtakunnallisesti tapoja levittää hyviä käytäntöjä hyvinvointialueelta toiselle.

Lisäksi Kemppi esitti, että kilpailutusten ja hankintaketjujen laittamista kuntoon. Arvostakaa paikallista ja poistakaa päällekkäiset hankinnat.

– Kootkaa kansalliset toimenpiteet työvoimapulan ratkaisemiseksi. Pulaa ei ole vain rahasta, vaan myös osaajista ja hyvistä ideoista, hän lisäsi.

Kaikilla hyvinvointialueilla säilyy keskussairaala tai yliopistollinen sairaala

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) mukaan suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden haasteet ovat mittavat.

– Yhtä aikaa edessä on ikääntyvän väestön myötä kasvava palvelutarve, henkilöstöpula, kohonneet kustannukset ja kysymys rahoituksen kestävyydestä, hän totesi vatsauksessaan opposition välikysymykseen sairaaloiden alasajosta.

Ministerin mukaan hallitus haluaa varmistaa jokaisen suomalaisen hyvän hoidon ja hoivan sekä nykyisille että tuleville sukupolville.

– Tämä onnistuu vain rohkeasti uudistamalla. Ottamalla käyttöön uusia toimintatapoja ja uudistamalla palvelurakenteita. Myös itsehallinnollisilla hyvinvointialueilla tehdään paljon työtä palvelujen kehittämiseksi.

Juuso muistutti, että seuraavan kymmenen vuoden aikana lähes kolmasosa hyvinvointialueiden työntekijöistä eläköityy.

– Hallitus parantaa koulutetun hoito- ja hoivahenkilökunnan saatavuutta molemmilla kansalliskielillä. Sosiaali- ja terveysalan koulutusmääriä lisätään, veto- ja pitovoimaa vahvistetaan, työnjakoa selkeytetään ja kansainvälisten osaajien saatavuutta parannetaan muun muassa nopeuttamalla ja sujuvoittamalla ammattioikeuden saamista. Ammattilaisten mahdollisuuksia keskittyä omaa osaamista vastaavaan työhön ja työajan kohdentamista asiakastyöhön parannetaan, Juuso luetteli.

Hänen mukaansa hallituksen tehtävä on varmistaa erityisosaamisen riittävyys koko väestölle.

– Sairaaloiden ja päivystysten palveluverkkoa ja työnjakoa kehitetään, jotta laadukas hoito voidaan turvata kaikille.

Juuso huomautti, että erikoissairaanhoidon kustannukset muodostavat noin 40 prosenttia hyvinvointialueiden kokonaiskustannuksista ja ovat nousseet muita kustannuksia jyrkemmin.

– Toimintaympäristö on merkittävästi muuttunut siitä, kun nykyinen lainsäädäntö sekä sairaaloiden ja päivystysten palveluverkko on muodostunut. Osa alueista kasvaa ja osa supistuu. Jotta osaavaa henkilöstöä ja taloudellinen kantokykymme riittäisi, on välttämätöntä tarkastella erikoissairaanhoidon järjestämistä ja kustannuksia, hän sanoi.

– Erikoissairaanhoidossa tarvitaan yhä syvällisempää erityisosaamista sekä tiloja ja laitteita. Tämä haastaa nykyistä palvelurakennetta. Sairaalaverkkoa on tarkasteltava sote-henkilöstön saatavuutta ja osaamisen riittävyyttä painottaen, ministeri jatkoi.

Juusi totesi, että henkilöstö- ja taloudelliset resurssit on kohdistettava niin, että ne palvelevat parhaiten asiakaskuntaa, meitä jokaista.

Tavoitteena vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan

Hallitus päätti kehysriihessä sairaala- ja päivystysverkon tulevaisuudesta. Muutoksia päätettiin tehdä perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin sekä tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena on vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan sekä tasapainottaa julkista taloutta.

– Kaikilla hyvinvointialueilla säilyy keskussairaala tai yliopistollinen sairaala, jossa voidaan hoitaa synnytyksiä sekä tehdä kattavasti leikkaustoimintaa. HUS-yhtymä päättää itse sairaaloidensa palveluvalikoimasta, päivystyksistä ja synnytysten hoidosta Uudellamaalla, Juuso sanoi.

Hallituksen linjausten mukaan lakia muutetaan perusterveydenhuollon ympärivuorokautisten päivystysten osalta.

– Kaikki hyvinvointialueet voivat vapaasti järjestää ilta- ja viikonloppuaikaista kiirevastaanottoa kello 7-22. Hyvinvointialueita ohjataan ja kannustetaan varmistamaan perustason terveyspalvelujen hyvä saatavuus päiväaikaan sekä iltaisin ja viikonloppuisin, jotta sairaalapäivystykset eivät ruuhkaudu, Juuso sanoi.

Hänen mukaansa potilaan kannalta on ensisijaista, että hoitoon pääsee suunnitelmallisesti ja päiväaikaan.

– Ei ole kenenkään etu, että potilaan täytyy hakea hoitoa yöaikaan paitsi tietysti, jos kyseessä on hätätilanne. Yöaikaan hätätilapotilaat tai vakavasti sairaat voidaan näillä alueilla viedä suoraan sairaalaan, jossa on monipuolinen tutkimus- ja hoitomahdollisuus.

Hallituksen päätösten mukaan ympärivuorokautisiin perusterveydenhuollon päivystyksiin tulee muutoksia vuoden 2026 alussa, jolloin perusterveydenhuollon yöaikainen päivystys poikkeusluvalla päättyy Iisalmessa, Jämsässä, Kouvolassa, Raahessa ja Varkaudessa.

Yöpäivystyksen ylläpitomahdollisuus säilyy Ivalossa ja Kuusamossa pitkien etäisyyksien sekä Pietarsaaressa ja Raaseporissa kielellisten oikeuksien toteutumisen vuoksi sekä lisäksi Kemissä ja Savonlinnassa. Poikkeuslupakäytännöstä luovutaan.

Juuson mukaan hyvinvointialueet voivat ylläpitää myös eri sairaaloissaan vuodeosastohoidossa olevien potilaiden sairaanhoidon edellyttämää lääkäripäivystystä.

– Lisäksi tiettyjä kevyessä anestesiassa tehtäviä toimenpiteitä voi jatkossa tehdä missä vain terveydenhuollon toimintayksikössä, jossa on riittävä osaaminen ja potilasturvallisuus toteutuu.

Kehysriihen linjausten mukaan muutoksia tehdään vuoden 2026 alusta erikoissairaanhoidon sairaaloihin Kemissä, Oulaisissa, Salossa, Savonlinnassa ja Valkeakoskella. Näissä sairaaloissa voi Juuson mukaan edelleen tehdä päiväkirurgisia leikkauksia, mutta ei raskaampaa, ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta edellyttäviä leikkauksia.

– Kehysriihen linjausten mukaan jokaisella hyvinvointialueella säilyy yliopistosairaala tai keskussairaala, jossa voi synnyttää. Muutokset tuntuvat alueellisesti raskailta, mutta väestön laadukkaiden palveluiden turvaamiseksi ne ovat välttämättömiä. Hallitus on vastuussa siitä, että jokaisessa paikassa, jossa erikoissairaanhoitoa järjestetään, voidaan varmistaa riittävä ja osaava henkilöstö, Juuso totesi.

Ministeri vakuutti, että jokainen Suomessa asuva henkilö saa nyt ja jatkossa terveydentilansa edellyttämän palvelun yhdenvertaisin perustein julkisessa terveydenhuollossa riippumatta siitä, missä hän asuu tai oleskelee.

Ihosyöpä jatkaa yleistymistä Suomessa

Hyvätkään tiedot Auringon terveyshaitoista eivät kuitenkaan takaa riittävää suojautumista. Etenkin nuorten voi olla vaikeaa huomioida pitkän aikavälin terveysriskiä, tiedottaa Säteilyturvakeskus STUK.

Parhaillaan Suomessa eletään aikoja, jolloin auringon UV-säteilyn voimakkuutta kuvaava UV-indeksi voi saavuttaa suojautumisrajan eli arvon 3 koko maassa. Ihon ja silmien suojaamiseen auringon UV-säteilyltä kannattaakin nyt kiinnittää huomiota. Pohjois-Suomessa keväthanget heijastavat UV-säteilyä erityisesti kasvoille.

Eteläisessä Suomessa UV-indeksi nousee yli suojautumisrajan aurinkoisina päivinä huhtikuun puolivälistä syyskuuhun saakka. Pohjois-Suomessa raja ylittyy keskimäärin toukokuusta elokuun alkupäiviin.

Voimakkaimmillaan auringon UV-säteily on Suomessa juhannusta edeltävällä ja muutamalla sen jälkeisellä viikolla. Tällöin UV-indeksi voi ylittää maan eteläosissa voimakkaan säteilyn rajan eli arvon 6.

– Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Suomessakin kesät todennäköisesti lämpenevät. Hellejaksoja ennakoidaan tulevaisuuden ilmastossa esiintyvän aikaisempaa useammin, mikä voi houkutella kevyempään vaatetukseen ja altistaa suomalaisia nykyistä enemmän auringon UV-säteilylle, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala.

Tuoreimpien tutkimusten mukaan myös helleaaltojen ankaruus ja auringonsäteilyn määrä saattavat lisääntyä kesäisin.

Melanooma yleistyy edelleen

Runsas UV-säteilyn määrä ja ihon palaminen lisäävät riskiä sairastua melanoomaan. Suomen Syöpärekisterin tilastojen mukaan vuonna 2023 melanoomaan sairastui 1 028 miestä ja 811 naista. Melanoomaan sairastuneista viiden vuoden päästä on elossa noin 94 prosenttia.

– Melanooman ilmaantuvuus on kasvanut 2000-luvulla nopeasti, vajaa viisi prosenttia vuodessa. Ennusteen mukaan vuoteen 2040 mennessä melanoomaan arvioidaan sairastuvan vuosittain Suomessa jo lähes 3 000 henkilöä, kertoo Karri Seppä Syöpäjärjestöjen tutkimuslaitoksesta Suomen Syöpärekisteristä.

Riittävällä suojautumisella UV-säteilyltä pystyttäisiin ehkäisemään neljä viidestä melanoomatapauksesta.

Rakennetuilla varjopaikoilla autetaan aurinkosuojautumista

Usein ajatellaan aurinkosuojautumisen olevan yksilön itsensä vastuulla, mutta myös yhteiskunta voi edesauttaa kansalaisten suojautumista.

– Varjo on tehokas keino UV-altistumisen vähentämiseen, sillä varjossa UV-säteilyä voi olla jopa 50 % vähemmän kuin paljaan taivaan alla, Säteilyturvakeskuksen erityisasiantuntija Anne Höytö kertoo.

Kunnat ja yksityiset toimijat voivat edistää aurinkosuojautumista rakentamalla varjopaikkoja jo olemassa oleville sekä uusille ulkoilualueille. Erityisesti lasten ja nuorten suosimille alueille, kuten päiväkotien ja koulujen pihoihin, leikkikentille sekä urheilukentille varjopaikkojen lisääminen on tärkeää, mutta vanhemman väestön ulkoilualueitakaan ei kannata unohtaa.

Suojauskeinojen yhdistäminen antaa parhaan suojan

Kaikenikäisten ihon suojaaminen on tärkeää. Erityisen tärkeää on kuitenkin lasten ja nuorten suojaaminen liialta auringolta, koska heidän ihonsa suojamekanismit ovat vasta kehittymässä.

Ihosyövän merkittävimmät riskitekijät ovat ihon toistuvat palamiset erityisesti lapsena ja nuoruusiällä sekä ihon runsas altistuminen UV-säteilylle eliniän aikana. Vanhempien lisäksi varhaiskasvatuksen ja koulujen ammattilaisten on tärkeä huomioida aurinkosuojautuminen osana arkea.

– Aurinkosuojautuminen ei ole vain rantapäivien asia vaan kuuluu arjen kaikkiin ulkopuuhiin ulkoilusta puutarhatöihin ja ulkoleikeistä retkeilyyn. Lasten ja aikuisten ihon suojaamiseen pätevät samat perusohjeet: varjo, vaate ja voide, sanoo Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen päällikkö Heidi Löflund-Kuusela.

Tämä virus aiheuttaa todennäköisimmin seuraavan pandemian

Tutkijat uskovat influenssaviruksen aiheuttavan seuraavan suuren maailmanlaajuisen pandemian, uutisoi The Guardian.

Johtaville alan tutkijoille tehdyn kyselyn mukaan 57 prosenttia uskoo influenssaviruksesta polveutuvan viruskannan aiheuttavan seuraavan pandemian.

Tulos ei yllätä kyselyn tehnyttä Kölnin yliopiston Jon Salmanton-Garciaa. Influenssa mutatoituu nopeasti, ja se ilmestyy ihmisten riesaksi joka talvi.

– Näitä influenssan puhkeamisia voisi kuvailla minipandemioiksi. Ne ovat enemmän tai vähemmän hallittavissa, sillä eri viruskannat eivät ole riittävän tarttuvia – mutta asia ei välttämättä ole näin ikuisesti, Salmanton-Garcia kertoo.

Eri mieltä olevia tutkijoita oli myös. Noin 21 prosenttia uskoi, että seuraavan pandemian aiheuttaa ”Virus X”, eli toistaiseksi tuntematon viruskanta, joka ilmestyy tyhjästä. Tällaista virusta voisi verrata Covid-19:ään ja sen ilmestymiseen Kiinassa vuonna 2019.

Covid-19:ää piti taas suurimpana uhkana 15 prosenttia vastaajista. Sen sijaan eksoottisemmat virukset, kuten lassan, nipahin, ebolan ja zikan, luokitteli suurimmaksi uhaksi vain 1-2 prosenttia vastaajista.

– Influenssa on siis maailman tieteentekijöiden suuren enemmistön mukaan ykkösuhka pandemiapotentiaalissa mitattuna, tiivistää Salmanton-Garcia.

Viime viikolla Maailman terveysjärjestö WHO varoittikin H5N1-influenssan leviämisestä. Vuonna 2020 alkanut leviäminen on aiheuttanut miljoonia lintuinfluenssatapauksia eri puolilla maailmaa ja johtanut kymmenien miljoonien siipikarjalintujen lopettamiseen.

Hiljattain virus on levinnyt myös nisäkkäisiin, mukaan lukien nautakarjaan. Tämä on yllättänyt muun muassa virologisti Ed Hutchinsonin Glasgow’n yliopistosta. Hutchinsonin mukaan lintuinfluenssa on aiemmin tarttunut sikoihin, mutta tarttuminen nautoihin on uutta.

– Niihin [nautoihin] tarttui aiemmin vain niiden omat viruskannat, joten H5N1:n esiintyminen lehmissä oli shokki, Hutchinson kertoo.

Royal Veterinary Collegen Daniel Goldhill mukaan influenssan leviäminen uusiin lajeihin on aina uhka.

– Mitä useampaan nisäkäslajiin virus tarttuu, sitä suurempi on mahdollisuus sille, että kehittyy viruskanta, joka on ihmisille vaarallinen, Goldhill tiivistää.

Ahdistaako sota ja epävakaa maailmantilanne? Näin käsittelet tunteita

Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota on ollut näkyvä uutisaihe jo kahden vuoden ajan. Ukrainan lisäksi saamme lukea jatkuvasti sotauutisia esimerkiksi Lähi-idästä. Viimeisimpinä käänteenä on Gazan tilanteen laajeneminen Israelin ja Iranin väliseksi konfliktiksi.

Sotauutiset ovat tämän päivän uutisvirrassa siis arkipäivää. Valitettavasti mikään ei myöskään viittaa siihen, että epävakaa maailmanpoliittinen tilanne olisi aivan lähiaikoina helpottumassa.

Joissakin ihmisissä negatiiviset uutiset voivat herättää pelon ja ahdistuksen tunteita. Verkkouutiset kysyi Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) asiantuntijalääkäri Auli Rytivaaralta, miten tilannetta kannattaa käsitellä, jos sotauutisointi aiheuttaa itsessä edellä mainittuja tuntemuksia.

Hänen mukaansa aluksi kannattaa pysähtyä miettimään, mikä aiheuttaa itsessä pelkoa ja ahdistusta ja opetella kohtaamaan ja tunnistamaan omat tunteet ja fyysiset reaktiot ja pyrkiä käsittelemään niitä.

– Sotaan ei yksittäinen ihminen itse voi useinkaan itse vaikuttaa, mutta voi miettiä keinoja mitä itse voisi tehdä esimerkiksi lahjoituksia, hyväntekeväisyyttä. Muutoin kannattaa rajoittaa uutisten seuraamista, Rytivaara neuvoo.

Ihminen voi erilaisilla keinoilla lievittää omaa pelkoa ja ahdistusta. Rytivaaran mukaan on hyvä huolehtia omasta hyvinvoinnista ja perusasioista, kuten säännöllisestä ravinnosta, nukkumisesta ja liikunnasta. Hyvä keino on myös harrastaa jotain itselle mielihyvää tuottava, kuten kulttuuria tai lukemista.

On myös suositeltavaa hakeutua vuorovaikutuksellisiin tilanteisiin, ettei jää yksin. Yksi keino Rytivaaran mukaan on esimerkiksi se, että henkilö menee fyysisesti työpaikalle eikä jää tekemään etätöitä yksin kotiin.

– Voi myös miettiä, että pitää päivittäin tai muutoin säännöllisin ajoin niin sanotun huolihetken, jolloin antaa ajatusten tulla ja käsittelee niitä mielessään eikä laita niitä sivuun.

Ammattitukea on saatavilla

Joskus on tilanteita, joissa pelko ja ahdistus ei helpota kotikonstein. Millaista tukea on saatavilla, jos ahdistus ei helpota kotikonstein?

– Voi hakeutua terveydenhuoltoon tai työterveyshuoltoon ja sieltä saa ohjausta ja neuvontaa. Matalan kynnyksen ohjattu omahoito ammattilaisen kanssa antaa ratkaisukeskeisesti eväitä asioiden käsittelyyn huomioiden yksilön tilanteen, Rytivaara kertoo.

Mikäli tämä ei riitä, voidaan henkilö ohjata eteenpäin psykiatriselle hoitajalle, psykologille tai lääkärille arvioon, tarvitaanko vielä pitempikestoista ja intensiivisempää hoitoa kuten esimerkiksi lyhytterapiaa, lyhytpsykoterapiaa tai lääkitystä.

– Työterveysyhteistyössä voidaan yhdessä työpaikan kanssa miettiä, tarvitaanko tilapäisesti työn muokkausta, jotta voidaan tukea työkykyisyyttä.

Omaa pelkoa ja ahdistusta voi lievittää myös rajoittamalla uutisten seurantaa.

– Asioihin, joihin ei itse voi vaikuttaa ja jos ne aiheuttavat ahdistusta, kannattaa rajoittaa niille altistumista. Mikäli on mahdollista, voi esimerkiksi tehdä tukilahjoituksen ja siten omalta osalta vaikuttaa.

Rytivaaran mukaan omaa some-käyttäytymistä kannattaa myös säädellä ja käyttää vapaa-aikaa enemmän perheen, ystävien ja harrastusten parissa, jotka tuottavat mielihyvää.

Nikotiinipussit tiukempaan sääntelyyn, lailla puututaan myös nuorten ”vapen” käyttöön

Hallitus esittää, että nikotiinipussit otettaisiin kattavammin tupakkalain piiriin. Tavoitteena on ehkäistä nikotiinipussien käyttöä nuorten keskuudessa ja korvata laiton nuuska laillisesti myydyillä nikotiinipusseilla.

Savuttomien nikotiinituotteiden nikotiinirajaksi säädettäisiin enintään 16,6 milligrammaa nikotiinia grammassa tuotetta, minkä lisäksi savuttomien nikotiinituotteiden sallittuja tuoksuja ja makuja rajoitettaisiin, sosiaali- ja terveysministeriö kertoo tiedotteessa. Vähittäismyyntipakkauksiin vaadittaisiin jatkossa suomen- ja ruotsinkieliset terveysvaroitukset ja pakkausten ulkoasu yhdenmukaistettaisiin (ns. plain packaging). Tuotteiden etämyynti kiellettäisiin ja tuotteiden maahantuontia rajoitettaisiin. Tuotteiden myynti, hallussapito ja maahantuonti kiellettäisiin alle 18-vuotiailta.

Tuotteiden vähittäismyynti säädettäisiin luvanvaraiseksi ja tukkumyynti ilmoituksenvaraiseksi. Valmistajan tai maahantuojan olisi tehtävä tuotteesta Valviralle ilmoitus, jossa olisi muun muassa tieto siitä, että valmistaja tai maahantuoja kantaa täyden vastuun tuotteen laadusta ja turvallisuudesta.

Tupakkalakiin esitetään savuttoman nikotiinituotteen määritelmää, joka kattaisi nikotiinipussien lisäksi myös sellaiset tuotteet, jotka muistuttavat irtonuuskaa, purutupakkaa tai nenänuuskaa. Savuttomien nikotiinituotteiden käyttö kiellettäisiin päiväkotien ja esi- ja perusopetusta, ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten sisä- ja ulkotiloissa sekä leikkikentillä.

Esityksen mukaisesti kiellettäisiin myös nikotiinittomien sähkösavukkeiden eli niin sanotun ”vapen” hallussapito alaikäisiltä. Vapen käyttö on yleistynyt jopa alakouluikäisten lasten keskuudessa. Hallussapidon kieltäminen antaa esimerkiksi oppilaitoksille välineet puuttua vapen käyttöön. Hallussapitokielto koskee myös muita tupakan vastikkeita kuten energianuuskaa tai yrttisavukkeita.

Tupakkalain muutoksilla ei olisi vaikutusta sellaisiin nikotiinipussivalmisteisiin, joilla jo on lääkelain mukainen myyntilupa tai joille myöhemmin haetaan myyntilupaa lääkkeenä. Fimea voisi jatkossakin hakemuksesta myöntää lääkelain mukaisen myyntiluvan nikotiinipussivalmisteelle, joka on tarkoitettu lääkkeellisesti käytettäväksi jonkin tunnetun sairauden hoitoon, esimerkiksi tupakkariippuvuudesta vieroitukseen.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Savuttomien nikotiinituotteiden nikotiiniraja, makujen rajoitukset ja vaatimus vähittäismyyntipakkausten varoitusmerkinnöistä tulisivat kuitenkin voimaan kuuden kuukauden kuluttua lain voimaantulosta. Tänä aikana toimijat voisivat myydä varastoistaan loppuun sellaiset tuotteet, joissa on esimerkiksi kielletyiksi tulevia makuja tai joiden pakkauksissa ei ole nikotiinia koskevia varoitusmerkintöjä. Esimerkiksi vähittäismyyntipakkausten yhdenmukaistamista koskeva sääntely tulisi voimaan vuoden kuluttua ehdotetun lain voimaantulosta.

Suomen suurimman työnantajan työterveys siirtyy Mehiläiselle

Kaupunki kilpailutti uuden työterveystoimijan kaupunginvaltuuston päätöksellä ja uusi työterveyskumppani on Mehiläinen. Kansliapäällikkö on tehnyt asiasta hankintapäätöksen 18. huhtikuuta. Alustavan aikataulun mukaan kaupungin henkilöstön työterveyspalvelut siirtyvät Mehiläiselle vuoden 2024 lopulla.

– Muutoksella haluamme parantaa henkilöstömme hyvinvointia ja työterveyspalvelun saatavuutta sekä tukea työkykyä mahdollisimman suunnitelmallisesti ja tuloksekkaasti. Haluamme varmistaa, että henkilöstömme saa laadukkaita ja entistä monipuolisempia työterveyspalveluita sekä nykyaikaisia työkaluja hyvinvoinnin tueksi, sanoo tiedotteessa Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Petri Lumijärvi.

Helsingin kaupunki on noin 37500 työntekijällään maan suurin työnantaja. Tällä hetkellä työterveyshuollosta vastaa Työterveys Helsinki, jolla on yksi toimipiste Helsinginkadulla. Siirtymän yhteydessä Työterveys Helsingin työntekijät siirtyvät Mehiläiselle vanhoina työntekijöinä. Työterveys Helsinki palvelee henkilöstöä normaalisti siirtymään saakka.

Mehiläisen myötä kaupungin työterveyspalvelujen saavutettavuus sekä käytettävissä olevat digitaaliset palvelut paranevat. Myös esihenkilöt saavat uudenlaisia palveluita oman työnsä tueksi.

Aiempi kilpailutus keskeytettiin helmikuussa 2023, kun yhtään tarjousta ei tullut. Kilpailutus käynnistettiin uudelleen viime syksynä. Tuolloin pormestari Juhana Vartiainen (kok.) kommentoi blogissaan, että mitään matalalla roikkuvaa hedelmää ei yksityiselle sektorille anneta, vaikka prosessiin on lähdetty tietäen, että neuvottelut voivat olla vaikeat.

– Alusta asti tavoitteena on ollut selvästi laadukkaampi työterveys henkilöstölle ja sitä edelleen tavoittelemme.

Vartiaisen mukaan aiemmin selvitettiin myös, miten kaupungin oma työterveys saataisi samantasoiseksi kuin mitä laatukilpailutuksessa tavoitellaan.

– Yksiselitteinen lopputulema oli, että Työterveys Helsingin kehittäminen olisi hyvin vaikeaa ja nostaisi kustannuksia vertailussa enemmän, kuin mihin nyt pyritään. Siinäkin tapauksessa olisi epävarmaa, päästäänkö lopulta riittävälle tasolle, Vartiainen totesi syksyllä.

Laitteiden valot makuuhuoneessa pilaavat unia

Monissa televisioiden, kuulokkeiden ja jatkojohtojen kaltaisissa elektronisissa laitteissa on virta- tai valmiusvalo, joka palaa aina laitteen ollessa päällä.

Valot ovat usein yllättävän kirkkaita tai jopa välkkyviä, mikä voi häiritä muuten pimeässä huoneessa nukkuvia.

Harvardin yliopiston neurotutkija Steven Lockley huomauttaa CNN:lle, että valolle altistuminen on yöaikaan ihmiskeholle ”täysin luonnoton ja vieras” kokemus. Unirytmi oli vuosituhansien ajan kiinteästi yhteydessä valon määrään.

Valoja löytyy nykyään palovaroittimista, tuulettimista, matkapuhelinten latureista ja lukemattomista muista laitteista. Osa on käyttänyt ratkaisuna mustaa teippiä tai sijoittanut laitteiden päälle muita näköesteitä.

Valmistajat ovat puolustaneet käytäntöä sillä, että valot kertovat olennaista tietoa laitteen tilasta ja toimintakunnosta.

Nykyään käytettävät LED-valot ovat energiatehokkaita, pitkäikäisiä eivätkä luo ylimääräistä lämpöä.  1990-luvulla yleistynyt sininen LED-valo toi fysiikan Nobel-palkinnon kehittäjilleen Isamu Akasakille, Hiroshi Amanolle ja Shuji Nakamuralle.

– Näillä valoilla on joskus vain esteettinen merkitys, jolloin ne ovat osa laitteen suunnittelua ja käyttäjäkokemusta, elektroniikka-alan ECIA-järjestön johtaja David Loftus sanoo.

IS: Tuttu lääke voi olla hengenvaarallinen alkoholin kanssa

Keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä eli kolmiolääkkeitä ei saa käyttää yhdessä alkoholin kanssa. Tällaiset lääkkeet tunnistaa pakkauksessa olevasta punaisesta kolmiosta.

Kolmiolääkkeellä tarkoitetaan lääkettä, joka vaikuttaa keskushermoston toimintaan. Näitä ovat esimerkiksi vahvat kipulääkkeet.

Proviisori Tatu Hämäläinen Yliopiston apteekista kertoo Ilta-Sanomille, että opiaattipohjaiset kipulääkkeet samaan aikaan alkoholin kanssa voivat olla hengenvaarallinen yhdistelmä. Hämäläisen mukaan alkoholi voimistaa opiaattien keskushermostoa lamaavaa vaikutusta. Tarpeeksi pitkälle vietynä ihmisen hengitys alkaa lamaantua.

Tulehduskipulääkkeiden kanssa ei ole yhtä suurta riskiä. Hämäläinen kertoo, että säännöllisesti käytettynä tutut tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeiini, voivat aiheuttaa ärsytystä ruoansulatuskanavaan. Samanaikainen alkoholin käyttö voi voimistaa tätä oiretta. Parasetamolin kanssa on sen sijaan oltava tarkkana.

– Tulehduskipulääkkeiden kanssa voi käyttää alkoholia, kunhan noudattaa annostusohjeita eikä käyttö pitkity. Parasetamolin kohdalla tulee sen sijaan olla hieman tarkempana. En suositteli esimerkiksi parantamaan krapulaa Panadolilla, Hämäläinen sanoo.

Myös verta ohentavan varfariinin kanssa kannattaa olla varovainen. Lääkeaine tunnetaan paremmin nimellä Marevan.

– Kyseisen lääkkeen pitoisuuteen vaikuttavat monet tekijät. Ja esimerkiksi runsas alkoholin käyttö voi voimistaa lääkkeen verta ohentavaa vaikutusta. Yksittäinen viinilasillisesta ei kuitenkaan pitäisi olla haittaa, Hämäläinen kertoo IS:lle.

Myös useiden muiden lääkkeiden kanssa tulee olla varovainen. Hämäläisen mukaan esimerkiksi tietyt mieliala- ja epilepsialääkkeet voivat olla sellaisia, joiden kanssa ei kannata käyttää alkoholia. Huolimatta siitä, vaikka niiden pakkauksessa ei olisikaan kolmiolääkkeen tunnuksena käytettävää punaista kolmiota.

USU: Uudelle syyhylääkkeelle haettiin myyntilupaa

Uudesta syyhylääkkeestä on tehty ensimmäinen myyntilupahakemus Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan, kertoo Uutissuomalainen.

Fimean käsiteltävänä on yksi hakemus lääkevalmisteesta, joka sisältää bentsyylibentsoaattia. Kyse on iholle levitettävästä emulsiovoiteesta.

Hakemus saapui Fimeaan 28. maaliskuuta, ja kyseessä on tunnustamismenettelyn hakemus. Tunnustamismenettelyllä tarkoitetaan toisen EU:n jäsenvaltion myöntämän myyntiluvan tunnustamista.

Yksikön päällikkö Leena Pietilä Fimeasta kertoo, että normaali tunnustamisprosessi kestää 60–90 vuorokautta. Lisäksi varataan 30 vuorokautta tekstikäännösten tarkastamiseen.

– Tarvittaessa menettely voidaan pyörittää nopeammin. Tunnustamismenettely voidaan yleisesti pyörittää hyvinkin nopealla aikataululla, jos jäsenvaltiot näin sopivat, Pietilä kertoo USU:lle.

Bentsyaalibentsoaattia sisältävää syyhylääkettä on toivottu Suomen markkinoille, koska syyhytapausten määrä on lisääntynyt merkittävästi ja lääkäreiden havaintojen mukaan yleisimpänä hoitona käytetty permetriinivoide ei enää tehoa kaikilla potilailla.

Suomessa syyhyn hoidossa käytetään ilman reseptiä myytävää permetriinivoidetta ja reseptillä saatavia ivermektiinitabletteja. Lisäksi reseptillä on mahdollista saada apteekissa sekoitettavaa rikkivoidetta. Bentsyylibentsoaattia on toistaiseksi ollut Suomessa saatavilla vain erityisluvallisena valmisteena, joka on vaatinut reseptin ja Fimean erityisluvan.

Työpäivän jälkeinen väsymys on yhteydessä vähäiseen liikuntaan

Valtakunnallisen PET-keskuksen ja UKK-instituutin tutkimuksessa havaittiin, että mitä useammin tutkittavat kokivat itsensä väsyneeksi töiden jälkeen, sitä vähemmän he harrastivat liikuntaa vapaa-ajalla.

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. Tutkimuksessa 144 keskimäärin 57-vuotiasta aikuista vastasi töihin, vapaa-aikaan ja liikuntaan liittyviin kysymyksiin, joilla selvitettiin heidän tavanomaista aktiivisuuttaan.

– Tulos on kiinnostava, sillä tutkimuksemme vapaaehtoiset harrastivat ylipäänsä vähän liikuntaa. He ovat siis juuri sitä kohderyhmää, jonka liikkumattomuuden taustasyitä on tärkeä selvittää, taustoittaa väitöskirjatutkija Jooa Norha Turun yliopistosta tiedotteessa.

Tutkimustuloksen perusteella olisi tärkeä miettiä keinoja, joilla työpäivänjälkeistä väsymystä voisi vähentää. Näin jaksamista riittäisi myös liikunnalle työpäivän jälkeen, mikä taas parantaisi työssä jaksamista. Työterveyslaitos suosittelee päivittäisen palautumisen edistämiseksi muun muassa taukojen pitämistä, riittävää vaihtelua työpäivän tehtävissä sekä tehottomien kokouksien uudelleenorganisointia.

Viime aikoina keskustelussa on ollut myös työajan lyhentäminen erityisesti tietotyössä. Jotkin työpaikat mahdollistavat myös liikunnan työpäivän aikana.

– Vaikka tutkimustuloksia tällaisista toimista on vasta kertymässä, pidän todennäköisenä, että työntekijöiden hyvinvointiin panostaminen esimerkiksi työaikaa lyhentämällä on työelämän tulevaisuutta. Parempi työhyvinvointi vähentää työpäivänjälkeistä väsymystä ja voi sitä kautta lisätä vapaa-ajan liikuntaa ja ylläpitää terveyttä. Vastaavasti runsaampi vapaa-ajan liikkuminen voisi vähentää väsymystä töissä ja työpäivän jälkeen, toteaa Norha.

Kyselyn lisäksi tutkittavien päivittäistä liikkumista mitattiin vyötärölle kiinnitettävällä liikemittarilla.

– Kyselyn perusteella arvioitu fyysinen aktiivisuus oli kohtuullisen hyvin linjassa sen kanssa, mitä objektiivisena pidetty liikemittari näytti, Norha kertoo.

Nykyään liikkumista mitataan yleisimmin liikemittareilla, koska sitä pidetään kyselyä tarkempana tapana selvittää ihmisen liikkumisen määrää. Kyselyiden avulla voidaan kuitenkin saada täydentävää tietoa muun muassa siitä, missä tilanteessa liikkuminen tapahtuu tai millaisia kokemuksia liikkumiseen liittyy.

– Vaikka kaikkea liikkumista pidetään yleisesti terveydelle hyödyllisenä, on myös tutkimusnäyttöä siitä, että fyysisen työn aktiivisuus on peräti haitallista terveydelle, kun vapaa-ajan liikkuminen taas edistää terveyttä. Siksi liikemittari- ja kyselymittausten yhdistely on hyödyllistä, kertoo Norha.

 

 

Tällä alalla on suuri riski työkyvyttömyyteen

Varhaiskasvatuksen henkilöstö on osaavaa ja kokee työnsä merkitykselliseksi, mutta henkilöstöllä on Kevan tilasto- ja tutkimustiedon valossa kohonnut työkyvyttömyysriski muuhun kunta-alaan verrattuna. Riski näkyy niin sairauspoissaoloina kuin pidempiaikaisena työkyvyttömyytenä.

Varhaiskasvatuksen henkilöstölle kertyy muuhun kunta-alaan ja hyvinvointialueisiin verrattuna paljon poissaoloja sairauden takia. Lyhyet ja keskipitkät sairauspoissaolot ovat alalla yleisiä ja lisäävät henkilöstön riskiä siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle hieman enemmän kuin muilla toimialoilla.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen riskiin vaikuttavat tekijät liittyvät henkilöstön ikä- ja ammattirakenteeseen sekä sairauspoissaoloihin. Toimialan sisällä henkilöstön työkyvyttömyysriski vaihtelee ammateittain. Työkyvyttömyysriski korostuu varhaiskasvatuksen ammattialoista lastenhoitajilla ja ikääntyvillä työntekijöillä.

Lastenhoitajien riski siirtyä kolmen vuoden sisällä työkyvyttömyyseläkkeelle on jonkin verran kunta-alan ja hyvinvointialueiden keskimääräistä suurempi (2,0 prosenttia), mikä tarkoittaa lastenhoitajien keskuudessa vuosittain noin 130 henkilöä enemmän kuin muilla aloilla keskimäärin. Lähivuosina tämä merkitsisi jopa noin 660 lastenhoitajan siirtymistä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Varhaiskasvatuksen opettajien riski on jonkin verran keskimääräistä pienempi (1,4 prosenttia) tarkoittaen noin 300 henkilöä seuraavan kolmen vuoden aikana.

Lastenhoitajilla yleisin syy siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle on tuki- ja liikuntaelinsairaudet, varhaiskasvatuksen opettajilla mielenterveyshäiriöt.

Työkyvyttömyysriski kasvaa erityisesti 50 ikävuoden jälkeen ja on suurin yli 55-vuotiailla. Yli 55-vuotiaiden ikäryhmässä lastenhoitajien riski on 5,6 prosenttia ja varhaiskasvatuksen opettajien neljä prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi Kevan tuoreesta varhaiskasvatuksen toimialakatsauksesta, johon on koottu tutkimus- ja tilastotietoa sekä haastateltu varhaiskasvatuksen toimijoita alan ammattilaisten työkyvyn tilanteesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Katsauksessa ehdotetaan myös keinoja työkyvyn tueksi.

– Työ varhaiskasvatuksessa koetaan tärkeänä, mutta se myös kuormittaa henkilöstöä entistä enemmän. Kokemus työkyvystä on vuosi vuodelta heikentynyt ja nyt jo joka viides kokee henkisen tai fyysisen työkykynsä heikoksi. Samanaikaisesti työkuormitus on kasvanut ja mahdollisuudet vaikuttaa työhön vähentyneet. Tästä huolimatta varhaiskasvatuksen toimijat nostavat esiin myös monia voimavaratekijöitä alalta: työtä pidetään vaikuttavana ja yhteiskunnallisesti merkittävänä. Henkilöstön osaaminen on vankkaa, ja työyhteisöt ovat myös selkeä voimavara henkilöstölle, sanoo tutkimusjohtaja Laura Pekkarinen tiedotteessa.

Sairauspoissaolot lisääntyneet varhaiskasvatuksessa

Poissaolot sairauden takia ovat varhaiskasvatuksessa viime vuosina lisääntyneet, ja kasvu oli erityisen suurta vuonna 2022. Varhaiskasvatuksen henkilöstölle kertyi poissaoloja enemmän kuin muilla kunnan ammattialoilla, keskimäärin 21,1 päivää vuonna 2022 ja 18,6 päivää vuonna 2021. Molempina vuosina heille kertyi poissaoloja keskimäärin viisi päivää enemmän kuin kuntatyöntekijöille keskimäärin.

Lyhyitä (1–5 päivän mittaisia) ja keskipitkiä (6–30 päivän mittaisia) poissaolojaksoja oli varhaiskasvatuksen kaikilla ammattiryhmillä enemmän kuin kunta-alalla ja hyvinvointialueilla keskimäärin.

Sairauspoissaolot ovat lisääntyneet kaikissa ikäryhmissä ja erityisesti alle 30-vuotiailla.

– Nuorten heikentynyt työhyvinvointi ja sairauspoissaolot ovat huolestuttavia. Tilastot osoittavat, että nuorten aikuisten pidempien poissaolojen taustalla ovat yleensä mielenterveyden häiriöt ja erityisesti ahdistuneisuus. Myös varhaiskasvatuksessa alle 30-vuotiaiden työntekijöiden kokemus henkisestä työkyvystä on heikentynyt. Nuorten perehdyttämiseen, johtamiseen ja tukeen pitää nyt panostaa, Pekkarinen painottaa.

Sairauspoissaolojaksojen vähentäminen pienentää työkyvyttömyysriskiä

Lastenhoitajien ja varhaiskasvatuksen opettajien lyhyillä ja keskipitkillä sairauspoissaoloilla on hieman voimakkaampi yhteys työkyvyttömyyseläkeriskiin kuin muilla kunnan ammattialoilla, ja poissaolojaksojen vähentäminen pienentääkin heillä riskiä keskimääräistä enemmän.

Varhaiskasvatuksessa 10 prosentin vähennys sairauspoissaoloissa voisi merkitä vuosittain jopa 40 henkilön jatkamista työelämässä työkyvyttömyyseläkkeen sijaan. Viime vuosina varhaiskasvatuksesta on vuosittain siirtynyt noin 500 vakuutettua työkyvyttömyyseläkkeelle.

– Kun työkyvyttömyysriskiin liittyvät tekijät tunnistetaan, on tärkeää hyödyntää tunnettuja keinoja riskin pienentämiseksi. Työkykyä on johdettava suunnitelmallisesti, ennakoiden ja tietoon perustuen kaikissa työuran vaiheissa, huomioiden erilaiset elämätilanteet. Työkyvyn johtamiseen tulee sitoutua ylintä johtoa myöten. Työhyvinvoinnin johtaminen ja siihen liittyvien ilmiöiden seuranta on nykyään siirtymässä työntekijäkokemustiedon avulla vuositasolta lähemmäs reaaliaikaa, mikä lisää ennakointi- ja puuttumismahdollisuuksia arjessa, Pekkarinen listaa.

Keva arvioi, että työkyvyttömyyden välittömät kustannukset olivat vuonna 2022 koko julkisella alalla noin 1,7 miljardia euroa. Työkyvyttömyys ja työvoiman ikääntyminen myös lisäävät työvoimapulaa.

Katupölykausi jatkuu, ilmanlaatu on nyt monin paikoin huono

Ilmanlaatu on ollut Suomessa tällä viikolla monin paikoin välttävä tai huono, hetkittäin jopa erittäin huono.

– Viime päivinä on mitattu hyvin korkeita katupölypitoisuuksia kymmenissä kaupungeissa, kun sää on ollut kuivaa, sanoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Katriina Kyllönen.

Pölytilanne helpottuu katujen puhdistuksen edetessä sekä sateiden myötä.

Katupöly aiheuttaa terveyshaittoja

Katupölyä syntyy, kun liikenne nostaa kuivilta kaduilta talven aikana kertyneitä pölyhiukkasia, jotka ovat lähtöisin hiekoitushiekasta sekä tien pintojen ja renkaiden kulumisesta. Nastarenkaat lisäävät katupölyn muodostumista.

– Pahin tilanne on tyypillisesti ruuhka-aikoina vilkkaasti liikennöidyillä katu- ja tieosuuksilla, Kyllönen sanoo.

Katupöly voi aiheuttaa terveellekin aikuiselle ärsytysoireita, kuten nuhaa ja yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja kirvelyä. Astmaatikot ja muut ilmansaasteille herkät ryhmät voivat kokea vakavampia terveyshaittoja, kuten astmaoireiden lisääntymistä ja allergiaoireiden pahentumista.

Suomen ilmanlaatu maailman kärkikastia

Vaikka parhaillaan ilmanlaatutilanne on vaikea keväisen katupölyn takia, on ilmanlaatu Suomessa yleisesti hyvä.

Vuoden 2023 tarkistetun ilmanlaatudatan perusteella Suomen keskimääräinen pienhiukkaspitoisuus, 4,6 mikrogrammaa kuutiometrissä (µg/m3), alittaa Maailman terveysjärjestö WHO:n tiukan terveysperusteisen ohjearvon 5 mikrogrammaa kuutiometrissä.

Ohjearvo ylittyy lähinnä muutamilla vilkkaasti liikennöidyillä teillä, mutta jää niilläkin selvästi alle EU:n raja-arvon, joka on 25 mikrogrammaa kuutiometrissä.

Suomen puhtainta ilmaa mitataan pohjoisen Lapin mittausasemilla.

Suomessa kaupungit vastaavat oman alueensa ilmanlaadun seurannasta, ja Suomessa toimii noin sata ilmanlaadun mittausasemaa. Ilmanlaadun mittauksilla seurataan etenkin terveydelle haitallisten ilmansaasteiden pitoisuuksia, kuten hiukkasia, typenoksideja ja otsonia.

Näiden avulla seurataan erilaisten päästölähteiden, kuten liikenteen, teollisuuden ja kaukokulkeuman, vaikutuksia hengitysilmaan. Ilmanlaadun seurannassa hyödynnetään myös satelliittimittauksia ja mallinnustuloksia.

Lisätietoja oman asuinalueen ilmanlaadusta saa paikallisilta ilmanlaadun asiantuntijoilta. Koko Suomen Ilmanlaadun tilannetta voi seurata Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelusta.

Yle: Britanniassa paljastui isoja ongelmia sukupuoliahdistuksesta kärsivien lasten lääkehoidossa

Britanniassa tehty laaja tutkimushanke paljasti suuria ongelmia sukupuoliahdistusta tuntevien nuorten hoitoa, Yle kertoo. Raportin mukaan tuhannet brittilapset ovat saaneet murrosiän alkamista siirtäviä lääkkeitä liian helposti, eikä lääkkeiden pitkäaikaisvaikutuksista ole tarpeeksi tietoa.

Arvostetun lastenlääkärin Hilary Cassin johtaman tutkimuksen vuoksi julkisen terveydenhuollon järjestelmä NHS on jo lopettanut niin kutsutun blokkerihoidon tarjoamisen Englannissa.

Tutkimus tilattiin, kun ilmeni, että NHS:n alaisella klinikalla jopa 9-vuotiaille oli aloitettu blokkerilääkitys luottaen lasten itsediagnoosiin. Suurella osalla lapsia oli esimerkiksi mielenterveysongelmia, joihin ei ehditty klinikan kiireen vuoksi paneutua.

Entistä suurempi osa sukupuolensa kyseenalaistavista on varhaisessa teini-iässä olevia tyttöjä. Cass ei usko, että syynä tyttöjen määrän rajuun kasvuun klinikoilla voi olla pelkkä tietoisuuden kasvu transidentiteetistä, vaan hän perää asiasta lisää tutkimusta. Sama ilmiö on havaittu myös Suomessa.

Neljä vuotta kestäneessä tutkimushankkeessa havaittiin myös, että lääkärit eivät ole uskaltaneet arvostella translasten ja -nuorten hoitoa poikkeuksellisen myrkyllisen keskusteluilmapiirin takia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)