Tasavallan presidentti Alexander Stubb tekee ensi viikolla kolmipäiväisen valtiovierailun Viroon. Hän on antanut haastattelun Viron suurimmalle sanomalehdelle Postimees.
Haastattelussa presidentiltä kysytään, onko puolustusliitto Nato valmis sotaan Venäjän kanssa.
– Naton päätavoite on estää sota. Siksi olemme olemassa ja siksi olemme maailman suurin ja vahvin puolustusliitto. Pelotteemme nojaa kolmeen pilariin: joukkoihin, aseisiin ja ydinpeloteeseen, Stubb sanoo virolaislehdelle.
Suomi on Stubbin mukaan Natossa turvallisuuden tuottaja ja vahvasti sitoutunut puolustusliittoon.
– Ymmärrämme vastuumme. Tuplasimme Naton rajan Venäjän kanssa. Samalla otimme kyytiin 900 000 asepalveluksen suorittanutta miestä ja naista. Heidän joukossa on poikani, joka suorittaa asepalveluksensa loppuun seuraavan kolmen viikon aikana. Toimme mukanamme 280 000 sotatilanteessa mobilisoitavaa reserviläistä. Toimme 62 F-18 hävittäjää ja pian tuomme 64 F-35 hävittäjää. Otimme käyttöön maalta ja mereltä laukaistavat pitkän kantaman ohjukset ja kyvyn suorittaa puolustusoperaatioita, Stubb listaa Suomen vahvuuksia.
– Kaikki tämä hyödyttää liittoumaa. Meidän pitää tehdä kaikki voitavamme sodan estämiseksi. Sota voidaan estää valmistautumalla siihen, hän jatkaa.
Presidentiltä kysytään haastattelussa, ”ovatko suomalaiset äidit valmiita lähettämään lapsensa sotaan Viron puolesta”.
– En muotoilisi kysymystä noin, Stubb vastaa.
– Viides artikla velvoittaa meidät sitoutumaan toistemme auttamiseen kriisissä tai sotatilanteessa, ja olemme täysin tietoisia tästä. Kysymys ei ole siitä, kuka lähettää kenet. Kysymys kuuluu, mikä on allianssille parasta. Eli jos Viroa vastaan hyökätään, mikä olisi paras tapa toimia tietyssä tilanteessa, hän jatkaa.
Stubb muistuttaa, että Suomi on etulinjassa 1 340 kilometriä pitkän itärajansa kanssa.
– Meillä on hyvin erilaisia tehtäviä, joita suoritamme Natossa, hän sanoo.
– Mutta jos kysymys on siitä, onko Suomi valmis puolustamaan Viroa, vastaukseni on: kyllä, tietysti.
LUE MYÖS:
Alexander Stubb valtiovierailulle Viroon