Verkkouutiset

Tasavallan presidentti Alexander Stubb. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Alexander Stubb valtiovierailulle Viroon

Tasavallan presidentti tapaa Viron valtionjohtoa ja puhuu parlamentissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tasavallan presidentti Alexander Stubb tekee puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa valtiovierailun Viroon 27.–29. toukokuuta 2024.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan, että vierailulla ovat esillä Suomen ja Viron kahdenvälisten suhteiden tiivistäminen entisestään, Euroopan turvallisuusympäristö ja puolustuksen vahvistaminen, energia-asiat ja kriittinen infrastruktuuri.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Maanantaina 27. toukokuuta Viron presidentti Alar Karis ja hänen puolisonsa Sirje Karis ottavat presidenttiparin vastaan valtiovierailuun kuuluvin seremonioin Tallinnan Vapaudenaukiolla, jossa ohjelmassa on myös seppeleenlasku Viron vapaussodan muistomerkille.

Presidentit käyvät viralliset keskustelut presidentti Karisin virka-asunnolla. Keskustelun aiheita ovat muun muassa kahdenväliset kysymykset, Ukraina sekä Nato- ja EU-yhteistyö.

Viron parlamentissa Riigikogussa presidentti Stubb tapaa parlamentin puhemies Lauri Hussarin ja pitää puheen Suomen ja Viron suhteista.

Ohjelmassa on myös tapaaminen Viron pääministeri Kaja Kallaksen ja Tallinnan kaupunginjohtaja Jevgeni Ossinovskin kanssa.

Päivän päätteeksi presidenttipari osallistuu presidentti Karisin ja rouva Karisin isännöimälle juhlaillalliselle.

Tiistaina 28. toukokuuta presidentti Stubb tutustuu Rakett69 Science Studios -tiedekeskukseen ja tapaa siellä koululaisia.

Tämän jälkeen presidentti vierailee laivastotukikohta Miinasatamassa Tallinnassa ja osallistuu keskusteluihin kriittisestä merenalaisesta infrastruktuurista ja energiayhteistyöstä.

Toisen vierailupäivän ohjelmassa on lisäksi seppeleenlasku Suomen puolesta talvi- ja jatkosodassa taistelleiden virolaisten vapaaehtoisten eli Suomen-poikien muistomerkille sekä vierailu Tallinnan TV-tornissa.

Iltapäivällä Suomen ja Viron presidenttiparit matkustavat Tarttoon, jossa heidät ottaa vastaan kaupunginjohtaja Urmas Klaas.

Illalla presidentti Stubb ja rouva Suzanne Innes-Stubb järjestävät kiitosvastaanoton Viron kansallismuseossa Tartossa.

Keskiviikkoaamuna 29. toukokuuta ohjelma jatkuu vierailulla Tarton yliopiston Delta Centressä ja Tarton yliopistolla, jossa presidentti Stubb pitää puheenvuoron ja keskustelee opiskelijoiden kanssa.

Presidentti Stubbin valtiovierailuseurueeseen kuuluu myös ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.), Puolustusvoimain komentaja kenraali Janne Jaakkola ja eduskunnan Viro-ystävyysryhmän puheenjohtaja Mikko Savola (kesk.).

Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubbilla on erillisohjelmaa presidenttiparin yhteisen ohjelman lisäksi. Maanantaina hän vierailee yhdessä rouva Karisin kanssa Viron taidemuseossa KUMUssa ja tutustuu Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Tiistaina he vierailevat Tallinnan musiikki- ja balettikoulu MUBAssa sekä Tallinnan suomalaisessa koulussa. Tartossa heidän ohjelmaansa kuuluu vierailu yliopistollisessa sairaalassa.

Edellinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Virossa viimeksi vuonna 2022. Presidentti Karis vieraili Suomessa edellisen kerran helmikuussa 2024.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)