Verkkouutiset

Nato

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ilmavoimat Nato-tehtäviin Romaniaan

Naton ilmapuolustuksen rauhan ajan tehtäviä toteutetaan Air Policing ja Air Shielding -toiminnoilla. Air Policing -toiminnalla jäsenmaiden ilmavoimat huolehtivat liittokunnan ilmatilan valvonnasta ja turvaamisesta.

Air Shielding -toiminta puolestaan käsittää hävittäjien ja ilmatorjuntayksiköiden tehostetun läsnäolon Naton itäisissä jäsenmaissa.

Tehostettuun läsnäoloon osallistuvien hävittäjäosastojen tehtäviin sisältyy ilmavalvonnan päivystystoimintaa, partiolentoja Naton integroidun ilma- ja ohjuspuolustuksen johdossa sekä harjoitustoimintaa ja liittokunnan yhteisen pelotteen ylläpitämistä.

Naton jäsenmaiden ilmavoimien hävittäjäosastot ovat osallistuneet tehostettuun läsnäoloon muutamista viikoista useisiin kuukausiin kestävissä rotaatioissa. Suomi osallistuu toimintaan ensimmäistä kertaa kesällä Romaniassa yhdessä Britannian ilmavoimien kanssa.

Pääasiassa Karjalan lennoston kantahenkilökunnasta koostuva suomalainen hävittäjäosasto tukeutuu Mihail Kogălniceanun lentotukikohtaan, joka sijaitsee Kaakkois-Romaniassa lähellä Constanțan kaupunkia.

Tehostettua läsnäoloa Romaniassa, Bulgariassa ja Mustanmeren alueella

Naton ilmapuolustuksen tehostettu läsnäolo Mustanmeren alueella täydentää Romanian ja Bulgarian ilmavoimien suorituskykyjä. Ilmavoimien Hornet -hävittäjät osallistuvat tehostettuun läsnäoloon 3.6.‒31.7.2024 välisenä aikana.

Ilmavalvonnan päivystystoiminta ja partiolennot toteutetaan aseistetuilla hävittäjillä, jotka on varustettu ilmataisteluohjuksin, tykein ja omasuojajärjestelmin. Suomalaiset hävittäjät päivystävät vuoroviikoin Britannian ilmavoimien Typhoon-hävittäjien kanssa.

Romaniaan lähtevän suomalaisen osaston vahvuus on enintään kahdeksan Hornet-hävittäjää ja sata sotilasta. Henkilöstöä vaihdetaan kesän aikana, jotta mahdollisimman moni sotilas ehtii saamaan käytännön kokemusta yhteistoiminnasta liittolaisten kanssa.

‒ Ilmapuolustuksen tehostettu läsnäolo Mustanmeren alueella on osa Naton perusajatusta, jonka mukaan kaikki liittolaiset valmistautuvat tukemaan toisiaan yhteisen puolustuksen ja pelotteen ylläpitämisessä. Osallistumalla ensimmäistä kertaa tehostettuun läsnäoloon vahvistamme omalta osaltamme Naton yhtenäisyyttä ja kehitämme yhteistoimintakykyä liittolaisten kanssa, kertoo Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen tiedotteessa.

‒ Ilmavoimien osalta toiminnan tavoitteena on edistää Nato-integraatiotamme, syventää Suomen ja Iso-Britannian ilmavoimien kahdenvälistä yhteistyötä sekä kehittää kykyämme operoida liittolaismaan tukikohdasta, Keränen jatkaa.

Ilmavalvonnan päivystystehtävien ja partiolentojen lisäksi suomalainen hävittäjäosasto lentää Romaniassa kesä-heinäkuun aikana Hornet-ohjaajien lentokoulutusohjelman mukaista koulutusta ja osallistuu liittolaismaiden harjoitustoimintaan.

Suomalaiset hävittäjät osallistuvat esimerkiksi Naton ilmavoimajohtoportaan (Allied Air Command, AIRCOM) Ramstein Legacy 24 -harjoitukseen, joka järjestetään Romanian ja Bulgarian ilmatilassa kesäkuussa.

Näin Nato-Suomi harjoittelee sotaa: 2000 USA:n sotilasta ja kalustoa pikana Lappiin

Yhdysvaltain maavoimat osallistuu toukokuussa Suomen maavoimien Northern Forest 24 -harjoitukseen Rovajärvellä. Logistiikkalaitos kertoo tiedotteessa tukevansa yhdysvaltalaisjoukkojen osallistumista harjoitukseen Pohjois-Suomessa

Huoltovarmuuskeskuksen entinen toimitusjohtaja Tomi Lounema kommentoi harjoitusta viestipalvelu X:ssä:

– Näin vähäeleisesti tiedottaa puolustusvoimat, kun ollaan Naton ytimessä, valmistaudutaan 5 art mukaiseen toimintaan. Nyt harjoitellaan USA:sta saakka kaman roudaus Suomen Lappiin. Selkeä signaali USA:n sitoutumisesta ja Naton toimivuudesta, Erillisverkkojen johtavana asiantuntijana nykyisin työskentelevä Lounema sanoo.

Yhdysvallat harjoittelee joukkojen nopeaa siirtämistä ja keskittämistä Yhdysvalloista Eurooppaan. Harjoittelu sisältää Yhdysvaltain joukkojen ja kaluston logistisen siirron Norjan ja Ruotsin kautta Suomeen ja niiden poistumisen takaisin kotimaahansa huhti-kesäkuun aikana.

Harjoittelun tavoitteena on ylläpitää ja kehittää sotilaallista yhteistoimintakykyä ja suorituskykyä sekä kehittää Suomen, Ruotsin ja Norjan kykyä ottaa vastaan joukkoja Yhdysvalloista.

Nato-Ruotsia ja -Norjaa voidaan pitää Pohjois-Euroopassa ensisijaisesti solmukohtina, joiden kautta puolustusliitto voi kriisi- tai sotatilanteessa koota Nato-maiden joukkoja ja kalustoa ja siirtää niitä eteenpäin etulinjan valtioihin, kuten Suomeen.

Ruotsin ja Norjan roolina olisi siis tukialueena toimiminen, jos Suomi joutuisi sotaan.

”Huomio vaihtui itä-länsisuuntaan”

Ruotsissa on viimeistään Venäjän Ukrainaan kohdistaman laajamittaisen hyökkäyksen jälkeen korostettu voimakkaasti parempien itä-länsisuuntaisten liikenneyhteyksien tarvetta. Tämä trendi korostui entisestään, kun Ruotsista tuli Naton jäsen tänä keväänä.

– Ruotsin infrastruktuurissa on aikaisemmin keskitytty pohjois-eteläsuuntaisiin kuljetusyhteyksiin, ja huomio oli pelkästään Ruotsin puolustamisessa, Ruotsin kokonaismaanpuolustuksen tutkimuslaitos FOI:n puolustuslogistiikan johtava asiantuntija Marcus Tynnhammar sanoi hiljattain Verkkouutisille.

– Nyt huomio on vaihtunut itä-länsisuuntaan – eli miten Norjasta ja Ruotsista toimitetaan sinne saapuneita liittolaisvahvistuksia Suomeen sekä Baltian maihin osana Naton kollektiivista puolustusta.

Naton huippukokouksessa Vilnassa hyväksyttiin viime kesänä salassa pidettävät operatiiviset suunnitelmat kolmelle alueelle – pohjoiseen (Euroopan arktinen alue ja Pohjois-Atlantti), keskustaan (Itämeren alue ja Keski-Eurooppa) ja etelään (Välimeren ja Mustanmeren alue).

Kyse on operatiivisesta suunnittelusta, joka liittyy joukkojen ja suorituskykyjen käyttöön operaatioissa, jos Venäjä tekee hyökkäyksen Naton alueelle.

Marcus Tynnhammar huomautti, että varsinkin Pohjois-Ruotsissa järjestetään paljon harjoituksia, joiden tavoitteena on nimenomaan tehostaa keinoja materiaalin toimittamiseksi Suomeen.

Nordic Response 24 -harjoitus järjestettiin Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosissa maaliskuussa.

FOI:n tutkimusjohtaja Eva Hagström Frisell totesi Verkkouutisille, että erilaiset harjoitukset antavat hieman osviittaa siitä, millaisia salassa pidettävät operatiiviset suunnitelmat ovat.

Suomen harjoitukseen 600 ajoneuvoa USA:sta

Puolustusvoimien kevään suurin taisteluharjoitus Northern Forest 24 järjestetään Rovajärvellä 26.–31.5. Harjoitukseen osallistuu liittolaismaiden sotilaita Yhdysvaltojen lisäksi Norjasta.

Yhdysvaltalaisia joukkoja osallistuu myös taisteluharjoitusta edeltävään alueelliseen tykistön ampumaharjoitukseen (ALTAH Pohjoinen 24), joka järjestetään samalla alueella 13.–25.5.

Yhdysvaltalaiset joukot osallistuvat harjoitukseen osana Immediate Response 24 -harjoitusta, joka on osa U.S. Army Europe and African (USAREUR-AF:n) DEFENDER- ja Naton Steadfast Defender -kokonaisuutta.

Puolustusvoimien Logistiikkalaitos tukee Maavoimia edellä mainittuihin harjoituksiin osallistuvien liittolaismaiden joukkojen logistisissa siirroissa sekä toteuttaa joukkojen vastaanoton ja isäntämaatuen järjestelyjä. Yhdysvalloista harjoituksissa on mukana yhteensä noin 2000 sotilasta sekä noin 600 ajoneuvoa.

USA:n prikaati kriisissä Suomeen

Arvostetun amerikkalaisen Center for Strategic and International Studies -ajatushautomon (CSIS) turvallisuuspolitiikan asiantuntija Mark Cancian arvioi helmikuussa Verkkouutisille, että Yhdysvallat voi tulevaisuudessa lennättää tykistöprikaatin Suomeen kriisitilanteessa.

Hän pitää turvallisuusanalyytikko, prikaatikenraali (evp.) Juha Pyykösen aiempaa Verkkouutisten analyysia loogisena.

Pyykösen mukaan Yhdysvallat ja Suomi voivat tulevaisuudessa ryhtyä kahdenvälisen puolustusyhteistyösopimuksen (DCA) turvin konkreettisiin operaatioihin ja toimia Naton alueellisten operatiivisten suunnitelmien puitteissa tosipaikan tullen, jos jäsenmaat eivät heti pääsisi yksimielisyyteen viidennen artiklan aktivoinnista.

Pyykönen katsoo, että Yhdysvallat voi lähettää kahdenvälisellä sopimuksella DCA:n kehyksessä taisteluosaston Suomeen, jos Nato ei saa päätettyä tänne tarkoitettujen liittolaisvahvistusten lähettämisestä.

DCA-sopimuksen tavoitteena on sujuvoittaa Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistoimintaa kaikissa turvallisuustilanteissa. Tämä on tärkeää, koska Venäjän aloittama laajamittainen hyökkäyssota Ukrainassa on muuttanut myös Suomen turvallisuusympäristöä. Pohjois-Euroopan puolustus on Natolle strategisesti tärkeää.

Sopimuksessa sovitaan alueista, joille Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistyö ja yhteistoiminta ensisijaisesti keskittyvät.

Brittiasiantuntija VU:lle: Venäjä saattaisi ryhtyä terrori-iskuihin Suomessa

Venäjän tiedustelun värväämiä toimijoita on paljastunut ja jäänyt kiinni kuluvan viikon aikana sekä Saksassa että Puolassa. Saksassa pidätettiin Saksan ja Venäjän kaksoiskansalaiset Dieter S. ja Alexander J, jotka keräsivät tietoja tehdäkseen tuhopolton tai räjähdeiskun Saksan ja Yhdysvaltojen asevoimien käyttämään tukikohtaan.

Freelancerien yksittäisiltä vaikuttavia suunnitelmia vakavampaa on kuitenkin se, mihin ne tähtäävät.

– Kirjoitin tutkimusraportin Ruotsin puolustustutkimuslaitokselle noin neljä vuotta sitten ja listasin siinä potentiaalisia uhkia, joita Venäjä voisi ryhtyä toteuttamaan. Yksi niistä oli jo silloin freelancerien käyttäminen sabotaaseissa, Chatham Housen vanhempi tutkija, Venäjä-asiantuntija Keir Giles sanoo Verkkouutisille.

– Näitä mainittuja menetelmiä olivat esimerkiksi GPS-signaalin alueellinen häirintä, jota on nähty nyt Itämerellä ja Pohjois-Norjassa. Kriisitilanteessa sen tarkoituksena voi olla Naton itään suuntaavien maavoimien häirintä.

Monet muutkin tutkimusraportissa luetellut Venäjän menetelmät ovat tulleet tutuiksi sen jälkeen kun raportti julkaistiin vuonna 2020, mutta erityisesti joukkojen ja kaluston liikkeiden häirintä on nyt kiinnostavaa. Ei siksi, että suursota olisi nyt ovella vaan siksi, että Venäjä pyrkii häiritsemään merkityksellisiä kuljetusreittejä jo nyt.

Suuri osa Ukrainaan suuntautuvasta sotilasavusta kuljetetaan ensin Saksan Wiesbadenissa sijaitsevaan kansainväliseen lajittelukeskukseen, josta kevyemmät aputarvikkeet kuten ilmatorjuntaohjukset lennätetään Rzeszowin lentokentälle ja sieltä vielä maateitse noin sadan kilometrin matkan Ukrainan länsirajalle. Toinen tapa on laivata aseapu ensin Pohjois-Puolassa sijaitsevaan satamakaupunki Gdanskiin ja sieltä kaakkois-Puolassa sijaitsevalle Puolan ja Ukrainan maarajalle. Vielä viime syksynä arviolta 80 prosenttia Ukrainalle suunnatusta kansainvälisestä aseavusta matkasi sinne Puolan kautta.

Rzeszowin lentokenttää käyttää myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi silloin, kun hänen on tarpeen lentää ulkomaille matkustaessaan. Aiemmin huhtikuussa Puola pidätti Pawel K -nimisen miehen, joka hankki Venäjän tiedustelun laskuun tietoja Rzeszowin kentän turvajärjestelyistä. Viranomaisten mukaan perimmäisen tavoitteena on ollut salamurhata presidentti Zelenskyi.

Puolassa on YK:n mukaan noin miljoona Ukrainasta paennutta ihmistä. Varsinkin ensimmäisinä kuukausina Venäjän aloitettua hyökkäyksen Ukrainaan tilanne oli kaoottinen. Huippupäivänä Puolaan saapui Ukrainasta joidenkin lähteiden mukaan jopa 142 000 ihmistä. Siihen joukkoon mahtuu ihmisiä monenlaista toivoa ja epätoivoa.

Keväällä 2023 kävi ilmi, millaista, kun Puolan tiedustelu pidätti ja vangitsi 16 ihmistä epäiltynä vakoilusta ja sabotaasi-iskujen suunnittelusta Venäjän laskuun. Heistä kaksitoista oli kotoisin Venäjän valtaamilta alueilta Itä-Ukrainasta, kolme Valko-Venäjältä ja vain yksi oli Venäjän kansalainen.

Raidesabotaasia Puolassa

Osalle näistä ihmisistä maksettiin siitä, että he levittivät Naton, Yhdysvaltojen ja Ukrainan vastaisia julisteita.  Mutta osan puuhat olivat vakavampia, kertoi Washington Post myöhemmin. Toiminta oli järjestelty klassisten vakoiluun ja sabotaasiin tarkoitettujen solujen tavoin.

Ringin tarinan loppu alkoi siitä, kun joku havaitsi kameran linssin pensaikossa Rzeszowin lentokentän ja Ukrainan rajalle välille jäävällä raideliikenneosuudella. Tieto kulki Puolan tiedusteluun, joka sai selville, että Puolassa toimi Venäjän tiedustelun vakoilu- ja sabotaasirinki. Sen jäljiltä löytyi pusikosta toinenkin kamera. Ne oli asetettu kuvaamaan Jaroslawin ja Przemylin kaupunkien lähelle. Tässä vaiheessa Puolan tiedustelu totesi, etteivät he voi jatkaa kuten olivat suunnitelleet eli ryhmää tarkkaillen, sillä heille selvisi, että sabotaasiryhmä aikoi suistaa ammuskuljetuksia raiteilta.

Muutamia kuukausia myöhemmin Puolan raideliikenne nousi taas tapetille. Marraskuun puolivälissä Puolan luoteisimmassa kulmassa sijaitsevan Länsi-Pommerin junaliikenne jumiutui, kun pahantahtoiset hakkerit lähettivät junille hätäpysäytyssignaaleja.

Murtautumalla VHF-pohjaiseen junaliikenteen radioyhteysverkkoon hakkerit saivat pysäytettyä noin 20 junaa. Britannian yleisradioyhtiö BBC tiesi kertoa, että pahantekijät lähettivät tähän VHF-pohjaiseen verkkoon myös Venäjän kansallishymniä ja presidentti Vladimir Putinin puhetta. Puolan tiedustelu ryhtyi tutkimaan tapausta sabotaasina.

Kuvakaappaus Venäjän liittovaltion tutkintakomitean jakamalta videota marraskuussa. / SLEDCOM.RU
Malmijunan tapaus

Raideliikenteen sabotointi on tuttua myös Venäjällä. Ukrainan värväämät ihmiset, mutta myös epätoivoiset teinit, ovat aiheuttaneet kymmenittäin tuhotyötä Venäjän rautateille. Helmikuun 2022 ja tammikuun 2024 välillä Venäjänä sisäministeriö laski yhteensä 184 rautateihin kohdistunutta sabotaasia.

Myös Ruotsin Kiirunan ja Norjan Narvikin välillä kulkevalla malmiradalla on keikahtanut vaunuja hämmästyttävän usein. Rata jouduttiin sulkemaan helmikuussa onnettomuuden vuoksi vain joitakin päiviä sen jälkeen, kun se oli avattu oltuaan suljettuna kaksi kuukaudetta edellisen, joulukuussa tapahtuneen vastaavan onnettomuuden jäljiltä.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo ilmoitti helmikuun lopussa tutkivansa sabotaasin mahdollisuutta.

Entä Suomi?

Venäjä jatkaa Eurooppaan kohdistuvaa vihamielistä huomiota. Siinä on ollut suvantovaihe, kun Venäjän huomio on ollut pääsääntöisesti hyökkäyksessä Ukrainaan. Nyt suvanto on päättymässä. Tämä johtuu joko siitä, että Venäjä on saanut karkotusten hajottamat verkostonsa koottua uudelleen tai siitä, että sota Ukrainassa menee riittävän hyvin, ja Venäjältä liikenee enemmän huomiota Euroopan-operaatioille.

Kaasuputki Baltic Connector hajosi viime syksynä Suomen talousvyöhykkeellä, kun Kiinaan rekisteröity alus NewNew Polarbear raahasi ankkuriaan pitkin Suomenlahden pohjaa. Tekoa tutkiva keskusrikospoliisi ei ole julkisesti esittänyt arvioita teon tahallisuudesta ja Venäjän osuudesta siihen.

– Suomessa voisivat tulla kyseeseen “terrori-iskut” Natoon ja Yhdysvaltoihin liittyviä yksilöitä, majoitusta tai muita kiinteistöjä vastaan, sanoo Chatham Housen vanhempi tutkija Keir Giles.

Giles on huolissaan siitä, että Venäjä saattaa ryhtyä mobilisoimaan Euroopassa oleskelevien terroristiryhmien ja -järjestöjen jäseniä. Se on yksi säännönmukainen toimintatapa, jota Neuvostoliitto hyödynsi kylmän sodan aikana.

– Näillä “terrori-iskuilla” voitaisiin pyrkiä osoittamaan Suomelle, miten Natoon liittymisestä olisi Suomelle sittenkin enemmän haittaa kuin hyötyä. Näin pyrittäisiin vähentämään Naton kannatusta suomalaisten kesken, hän sanoo.

– Sitten on tietysti vielä tavanomainen, kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuva sabotaasi.

LUE MYÖS:
Sodassa Nato-Suomea vahvistettaisiin Ruotsista – Näin sitä valmistellaan

Rajavartiolaitoksen kuva Balticconnector-kaasuputken putkivauriosta sivusta otettuna. LEHTIKUVA / HANDOUT / RAJAVARTIOLAITOS

Maria Zaharovan mukaan Suomen sotaharjoitus lisää riskiä – Pekka Toveri: Ei lisää, jos Venäjä pysyy omalla puolellaan

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova on väittänyt Suomessa alkavan sotaharjoituksen ”lisäävän mahdollisten sotilaallisten välikohtausten riskiä”. Zaharovan mukaan Naton sotaharjoitukset ”Venäjän rajojen läheisyydessä” ovat luonteeltaan provokatiivisia.

– Ei lisää, jos Venäjä pysyy omalla puolella rajaa… Varsinkin, kun harjoitus järjestetään Länsi-Suomessa, huomauttaa kenraalimajuri (evp.) ja kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) X-alustalla.

– Epätoivoisia yrityksiä vaikuttaa, Toveri kuittaa Zaharovan Venäjän valtiolliselle Ria Novosti -uutistoimistolle antaman lausunnon.

Zaharovan oletetaan viitanneen perjantaina alkavaan Maavoimien Arrow 24 -harjoitukseen Niinisalossa, johon osallistuu joukkoja Iso-Britanniasta, Latviasta ja Virosta.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja ja kokoomuksen eurovaaliehdokas Mika Aaltola toteaa niin ikään, että harjoitukset eivät ole provosoivia, vaan puolustuksellisia.

– Venäjä tietää tämän. Mutta Venäjä valehtelee muuta, koska Venäjä ei pidä siitä, että sen laajentumishankkeille laitetaan tulppaa Suomen ja NATO:n taholta, Aaltola kommentoi.

”Miljoonien ihmisten ostaminen ei ole halpaa”

Vladimir Putin pyrkii venäläistutkija Andrei Kolesnikovin mukaan luomaan oman mallinsa ”oikeudenmukaisesta” yhteiskunnasta ja tehokkaasta taloudesta. Siinä keskeisessä roolissa on yhteiskunnan tuki niille, jotka ”taistelevat voiton puolesta”.

Putin rakentaa Kolesnikovin mielestä samanaikaisesti sekä sotavaltiota että hyvinvointivaltiota. Putin lupaa kaikkea hyvää niille, jotka osallistuvat aktiivisesti hyökkäyssotaan Ukrainaa vastaan, kun taas sodan vastustajat on tarkoitus jättää uuden yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle.

– Uusi oikeudenmukaisuuskäsitys on äärimmäisen epätasainen. Venäjän nykyisen tasaveron korvaaminen progressiivisella verokannalla, mistä Putin ilmoitti äskettäisessä puheessaan, romuttaa Venäjän verojärjestelmän vakauden ja ennustettavuuden. Samalla se tekee selväksi presidentin prioriteetit – eivätkä ne ole taloudellisia, ajatushautomo Carnegien Venäjän sisä- ja ulkopolitiikan asiantuntijana pitkään työskennellyt Kolesnikov sanoo artikkelissaan.

– Putin on poliittisesti huolissaan tiettyjen väestöryhmien lojaalisuudesta: valtiosta riippuvaisten, sodassa taistelevien, metallijalosteiden tuotantoon osallistuvien sekä niiden, jotka haluavat hyödyntää valtion kannustimia hankkiakseen lisää lapsia luodakseen lisää sotilaita ja valtiosta riippuvaisia kansalaisia, Kolesnikov toteaa.

– Ongelmana on, että miljoonien ihmisten uskollisuuden ostaminen ei ole halpaa. Kaiken suuruudenhulluuden maksavat tuottavat työntekijät ja parhaat veronmaksajat – keskiluokan rippeet – samalla kun ne, jotka tekevät töitä lännen ”kukistamiseksi” ja kansalaisyhteiskunnan murskaamiseksi, palkitaan.

Kaikki tämä kertoo Kolesnikovin mukaan siitä, että Putinin Venäjällä jatkuvasta sodasta halutaan nyt kaikin voimin tehdä kansan uusi elämäntapa.

Tasavallan presidentti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä: Ei tarvitse kuin katsoa karttaa

– Jos joku olisi sanonut reilut kaksi vuotta sitten, että minä Suomen presidenttinä pidän puheen Ruotsin valtiopäivillä – tilanteessa, jossa meistä on tullut Naton jäseniä – olisin luultavasti ajatellut, että kyseisellä henkilöllä on vilkas mielikuvitus tai rajallinen ymmärrys ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Mutta tässä sitä nyt ollaan. Nato-jäseninä. Yhdessä. Erottamattomina, tasavallan presidentti Alexander Stubb totesi puheessaan Ruotsin valtiopäiville.

Hän sanoi Ruotsissa monen analysoineen, että Nato-prosessissa kuljettajan paikalla istui vuorostaan Suomi.

– Ja ehkä näin olikin. Suomen kansa vakuutti ulkopoliittisen johtonsa siitä, että oli aika hakea Nato-jäsenyyttä. Odottavalla kannalla olleella yleisellä mielipiteellä oli piilevä kyky arvioida tilanne uudelleen ja muuttua yhdessä yössä määrätietoiseksi itsesuojeluvaiston sanelemaksi pragmaattisuudeksi.

Stubbin mukaan ei voi korostaa liikaa sitä, kuinka tärkeää oli, että otimme tämän askeleen yhdessä.

– Eikä myöskään sitä, miten tärkeää oli pitää toisemme ajan tasalla, yötä päivää ja kaikilla tasoilla. Tilanne oli kriittinen, ja me toimimme sen mukaisesti. Suomen jäsenyys täydentyi 7. maaliskuuta 2024, kun Ruotsista tuli Naton 32. jäsen.

Stubb totesi, että meille askel kohti Nato-jäsenyyttä perustui jälleen turvallisuuspoliittisiin arvioihin tai jopa reaalipolitiikkaan.

– Teille kyse oli niin ikään turvallisuudesta, mutta prosessi koski pitkälti myös identiteettipolitiikkaa. Puolueettomuuspolitiikasta ja sittemmin liittoutumattomuudesta luopuminen yli 200 vuoden jälkeen oli suuri askel, joka vaati johtajuutta ja rohkeutta, presidentti kehui.

– Haluan kiittää teitä, Magdalena Andersson ja Ulf Kristersson, kaikesta siitä, mitä olette tehneet sekä Suomen että Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta. Te teitte sen yhdessä. Me teimme sen yhdessä. Me kaikki ymmärsimme, että turvallisuuspolitiikasta ei saa koskaan tulla sisäpoliittista pelinappulaa.

Olemme uuden aikakauden kynnyksellä

Presidentti totesi, että Nato-jäsenyyden myötä olemme ottaneet lopullisen askeleen siihen läntiseen arvoyhteisöön, johon olemme mielestäni aina kuuluneet.

– Yhteinen tiemme ei pääty jäsenyyteen. Päinvastoin. Nyt olemme kirjaimellisesti erottamattomat, eikä vähiten puolustus- ja turvallisuuspolitiikassa. Meidän on jatkettava kansallisten puolustustemme yhteensovittamista Naton kanssa – ja keskenämme.

Stubb huomautti, että Yhteinen vastuumme Naton puolustuksesta Itämerellä, arktisella alueella ja Venäjän raja-alueella on suuri.

– Yhteiset suorituskykymme ilmassa, merellä ja maalla ovat olennainen osa Naton pelotetta. Kansalliset suorituskykymme yhdistettyinä Nato- ja EU-jäsenyyksiin sekä kahdenvälisiin DCA-sopimuksiin Yhdysvaltojen kanssa (Defence Cooperation Agreement) antavat meille historiallisesti katsottuna enemmän turvaa kuin mikään aiemmin, hän sanoi.

Presidentin mukaan Suomen tavoitteena on olla rakentava ja luotettava Nato-jäsen.

– Samalla olemme nöyriä. Ymmärrämme vastuumme, tiedämme omat kykymme, mutta olemme myös tietoisia siitä, että olemme uusi jäsen liittokunnassa. Kaikki tämä tarkoittaa Nato-jäsenyyttä ilman rajoituksia.

– Ei tarvitse kuin katsoa karttaa. Suomen jäsenyyden myötä Naton raja Venäjän kanssa kaksinkertaistui. Juuri tästä syystä Suomen on tähdättävä Naton institutionaaliseen ytimeen. Haluamme olla siellä yhdessä Ruotsin kanssa, Stubb sanoi.

”Paras tapa välttää sota on puhua vähemmän ja valmistautua enemmän”

Alexander Stubb totesi, että retoriikka näyttää viime vuosina muuttuneen yhä sotaisammaksi.

– Teillä taitaa olla sama tunne. Tämä on ymmärrettävää. Näyttömme ja ruutumme täyttyvät Euroopassa ja Lähi-idässä käytävistä sodista. Mutta tämä retoriikka horjuttaa helposti erityisesti nuorempien sukupolvien turvallisuuden tunnetta ja uskoa tulevaan.

– Paras tapa välttää sota on puhua vähemmän ja valmistautua enemmän. Suomella ja Ruotsilla on tärkeä rooli rauhan edistämisessä. Tämä kuulostaa paradoksaaliselta, mutta juuri siksi haluamme vahvan armeijan ja siksi meistä tuli Naton jäseniä, Stubb sanoi.

Hän määritteli Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan perustuvan arvopohjaiseen realismiin.

– Lähtökohtana on vahva liittolaisuussuhde Euroopan unionissa ja Natossa. Samalla olemme vakuuttuneita siitä, että kansainvälinen järjestelmä ja rauha ovat edelleen saavutettavissa, jos YK:ta uudistetaan ja vahvistetaan. Tällä hetkellä veto-oikeus YK:n turvallisuusneuvostossa tarkoittaa, että ketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.

Stubbin mukaan ulkopolitiikkamme kivijalka on rakennettu länsimaisten arvojen, kuten demokratian, oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien varaan. Uskomme yhteistyöhön ja sääntöpohjaiseen kansainväliseen järjestykseen.

Presidentin mukaan realismi turvallisuuspolitiikassamme tarkoittaa muun muassa vahvan puolustuksen ylläpitämistä – nyt osana liittokuntaa.

– Realismia on myös ymmärtää, että suuria globaaleja haasteita ei voida ratkaista pelkästään sellaisten maiden kanssa, jotka jakavat mielipiteemme.

Stubb huomautti, että nykyisessä haasteellisessa maailmanpoliittisessa tilanteessa on myös myönteisiä kehityskulkuja.

– Yksi tällainen on Ruotsin ja Suomen välinen suhde, josta on viime vuosina tullut suunnattoman läheinen. Olemme niin samanlaisia. Meillä on samanlaiset yhteiskunnat, samanlaiset tavoitteet maidemme vahvistamiselle ja kehittämiselle.

– Onneksi olemme joissakin suhteissa myös vähän erilaisia. Erilaisuus kannustaa, innostaa ja antaa uusia virikkeitä. Ennen kaikkea olemme nykyään erottamattomat parhaat ystävät, joiden suhde perustuu avoimuuteen ja luottamukseen. Tätä erottamatonta ystävyyttä tunnen tänään vahvasti myös täällä Ruotsin valtiopäivillä. Ruotsin ja Suomen hyväksi – yhdessä, luottamuksella, Stubb totesi.

Venäjän kerrotaan tuovan Iskander-ohjuksia Suomen rajalle

Venäläislehti Izvestija kertoo, että Karjalaan on muodostettu uusi itsenäinen ballistisilla Iskander-M-ohjusjärjestelmillä varustettu prikaati.

– Ohjusprikaatin luominen on aiheellinen ratkaisu. Tämä on riittävä vastaus Suomen Nato-jäsenyyteen, Venäjän Itämeren laivaston entinen komentaja, amiraali Vladimir Valujev kommentoi jutussa.

Valujevin mukaan ohjuksilla iskettäisiin tosipaikassa Naton joukkoja vastaan. Nyt hän kuvailee niiden ”vahvistavan sivustaa”.

Toinen sotilasasiantuntija Dmitri Boltenkov uhoaa Iskander-ohjusten toimineen erittäin hyvin ”erikoissotilasoperaatiossa”. Näin virallinen Venäjä nimittää hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Boltenkov toistaa artikkelissa Kremlin totuttua sotapropagandaa Suomesta.

– Sota heidän kanssaan loppui 80 vuotta sitten ja he elivät rauhassa ja ystävällismielisesti. Emme miehittäneet heitä, emme pahemmin piinanneet heitä.

Tämän jälkeen suomalaiset päättivät hänen mukaansa ”yllättäen” rikkoa kaikki hyvät naapurussuhteet Venäjään ja liittyä Natoon. Boltenkov toteaa, että nyt suomalaisia on pidettävä silmällä.

Venäläisartikkelissa kehutaan Suomen puolustusvoimien kykyjä ja jatketaan, että maahan saattaisi tulla myös amerikkalaisia ja brittiläisiä joukkoja. Tällä perustellaan Venäjän asevoimien vahvistamista Suomen suunnalla.

Moskova on ilmoittanut jo aiemmin asevoimien rakennemuutoksista, joissa muun muassa muodostetaan uusia joukkoja Suomen rajalle. Verkkouutiset kertoo asiasta alla.

LUE MYÖS:
Tiedustelun raportti varoittaa: Venäjä vahvistaa joukkojaan Suomen lähellä

Ex-varapresidentti: Voittoisa Venäjä iskisi seuraavaksi Natoon

Yhdysvaltojen varapresidenttinä vuosina 2017-2021 toiminut Mike Pence kehottaa Yhdysvaltoja jatkamaan Ukrainan määrätietoista tukemista. Jos Venäjä voittaa Ukrainassa, iskee Vladimir Putin seuraavaksi Natoon, Pence varoittaa. Ex-varapresidentin kommenteista uutisoi Politico.

Donald Trumpin varapresidenttinä toiminut Pence on profiloitunut voimakkaana Ukrainan ja puolustusliitto Naton tukijana. Republikaanien presidenttiehdokkuutta lyhyen aikaa tavoitellut Pence ilmoitti aikaisemmin tänä vuonna, ettei hän aio tukea Trumpia marraskuun presidentinvaaleissa.

German Marshall Fund-ajatushautomon tilaisuudessa Brysselissä torstaina puhunut Pence puolusti kuitenkin Trumpin eurooppalaisiin liittolaisiin kohdistuneita puheita. Trump vaati presidenttinä useaan otteeseen Euroopan maita lisäämään puolustusmenojaan. Pencen mukaan Eurooppa on puolustusmenoja nostamalla kyennyt tukemaan Ukrainaa sen puolustustaistelussa.

Pence vetosi Yhdysvaltojen kongressiin Ukraina-tukipaketin hyväksymiseksi. Eristäytymispolitiikka ei ole vallitsevassa maailmantilanteessa vaihtoehto, Pence linjasi. Mikäli Ukraina kaatuu, ei Vladimir Putinin laajentumispolitiikka Pencen mukaan jäisi siihen.

– Minulla ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Putin vielä ylittäisi rajan Eurooppaan, ja etteivätkö meidän univormuissa palvelevat miehemme ja naisemme joutuisi taistelemaan, Pence sanoi, viitaten Naton kuuluisaan viidenteen artiklaan.

Venäjän voitto Ukrainassa ruokkisi myös Kiinan aggressiivista politiikkaa Taiwanissa ja Etelä-Kiinan merellä, Pence arvioi.

Liittolaisten helikopterit tukeutuvat Suomeen maavoimien harjoituksissa

Ilmavoimat tukee maavoimien kevään harjoitustoimintaa mahdollistamalla liittolaisten helikopterien tukeutumisen Suomeen.

– Pirkkalaan tukeutuu Britannian AH-64E Apache -taisteluhelikoptereita ja Rovaniemelle Yhdysvaltain UH-60 Blackhawk-, HH-60- ja CH-47 Chinook -helikoptereita, ilmavoimat kertoo viestipalvelu X:ssä.

Maavoimien harjoitustoiminta huhtikuun lopulta kesäkuun alkuun kattaa koko Suomen alueen. Maavoimat harjoittelee isoissa joukkokokonaisuuksissa ja kehittää kykyään kahden- ja monenvälisiin yhteisoperaatioihin liittolaisten kanssa.

– Kevään harjoituksiin osallistuu harjoituskohtaisesti varusmiehiä, reserviläisiä ja henkilökuntaa Maavoimien joukko-osastoista sekä muista puolustushaaroista ja Rajavartiolaitoksesta. Suomen puolustuksen harjoitteluun ottaa osaa myös huomattava määrä liittolaismaiden sotilaita. Kansainvälisten osallistujien ja kaluston määrä Suomessa vaihtelee harjoitusten teemojen mukaan, tiedotteessa todetaan.

Kansainvälinen harjoitustoiminta

Kansainvälisen harjoitustoiminnan käynnistää Panssariprikaatin johtama mekanisoitu Arrow 24 -harjoitus Pohjankankaan ampuma- ja harjoitusalueella Niinisalossa 26.4.–14.5. Harjoituksen noin 2600 osallistujasta suurin osa on varusmiehiä.

Panssariprikaatin lisäksi harjoitukseen osallistuu joukkoja Karjalan prikaatista, Utin Jääkärirykmentistä, Jääkäriprikaatista, Porin prikaatista, Maasotakoululta, Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksesta ja 2. Logistiikkarykmentistä. Osallistujista noin 300 on liittolaisia Iso-Britanniasta, Latviasta ja Virosta. Harjoitus kehittää liittouman mekanisoitujen joukkojen toiminnan lisäksi yhteistoimintaa ilmatuen kanssa brittien AH-64E-taisteluhelikoptereiden tuodessa Pohjankankaalla vuosittain järjestettävälle harjoitukselle uudenlaisen ilmaelementin.

Ilmatorjunnan tarkastajan johtama ilmatorjunnan taisteluharjoitus Adex 1/24 järjestetään Lohtajalla 14.–23.5. Harjoitukseen osallistuu noin 1700 sotilasta Ilmasotakoululta, Karjalan prikaatista, Panssariprikaatista, Jääkäriprikaatista, Utin jääkärirykmentistä, Maasotakoululta, Pääesikunnan alaisista laitoksista ja Rajavartiolaitoksesta. Noin puolet osallistujista on varusmiehiä. Liittolaismaista Saksa osallistuu harjoitukseen noin 250 sotilaan voimalla.

Kaartin jääkärirykmentin johtama Sapeli 1/24 (Scimitar 24) järjestetään Uudellamaalla 27.–31.5. Noin 4800 henkilön harjoitukseen osallistuu joukkoja lisäksi Panssariprikaatista, Porin prikaatista ja Utin jääkärirykmentistä. Harjoituksen aikana Uudellamaalla on helikopteritoimintaa.

Karjalan prikaatin johtama Repo 24 -harjoitus järjestetään Kymenlaaksossa 27.5.-31.5.2024. Harjoitukseen osallistuu noin 2100 henkilöä, joista osa tulee Maasotakoululta ja Rajavartiolaitoksesta.

Alueellinen tykistön ampumaharjoitus ALTAH Pohjoinen 24 (Lightning Strike 24, LIST) järjestetään Rovajärvellä 13.–25.5. Kainuun prikaatin johtamaan noin 1500 henkilön harjoitukseen osallistuu joukkoja myös Jääkäriprikaatista, Porin prikaatista, Panssariprikaatista ja Merivoimista sekä Yhdysvaltojen asevoimista. Yhdysvaltalaiset johtavat tykistötulta harjoituksessa.

Kevään harjoitustoiminta huipentuu kansainväliseen Northern Forest 24 -taisteluharjoitukseen Rovajärven alueella 26.–31.5. Puolustusvoimien alkukesän suurimpaan kotimaiseen harjoitukseen osallistuu noin 4500 suomalaista, 2000 yhdysvaltalaista ja 400 norjalaista.

Yhdysvaltalaiset joukot osallistuvat harjoitukseen osana Immediate Response 24 -harjoitusta, joka on osa USAREUR-AF:n DEFENDER- ja Naton Steadfast Defender -kokonaisuutta. Puolustusvoimista harjoitukseen osallistuu harjoituksen johtava Kainuun prikaati sekä Jääkäriprikaati, Utin jääkärirykmentti, Pääesikunnan alaisia laitoksia ja Rajavartiolaitos.

Kevään aikana Maavoimat osallistuu ulkomailla pienimuotoisesti Brave Beduin -harjoitukseen Tanskassa 21.- 25.4.2024.

Kansainvälinen helikopteritoiminta

Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen asevoimien helikoptereita osallistuu Maavoimien harjoitustoimintaan 24. huhtikuuta – 7. kesäkuuta 2024. Helikoptereiden lentotoimintaa on eteläisessä ja pohjoisessa Suomessa. Toiminta painottuu Puolustusvoimien harjoitusalueille.

Helikoptereiden lentotoiminta liitetään osaksi Maavoimien kokonaisharjoittelua Kainuun prikaatin, Karjalan prikaatin, Panssariprikaatin, Kaartin jääkärirykmentin ja Utin jääkärirykmentin johtamissa harjoituksissa.

Iso-Britannian harjoitusosastoon Suomessa kuuluu kaksi AH-64E-taisteluhelikopterilentuetta. Helikopterit tukeutuvat Suomessa olonsa aikana Utin jääkärirykmenttiin Kouvolan Utissa sekä Satakunnan lennostoon Pirkkalassa. Maavoimien harjoitustoimintaan osallistuu lisäksi Virossa tukeutuvia Iso-Britannian CH-47 Chinook- ja AW159 Wildcat-helikoptereita.

Yhdysvaltojen harjoitusosastoon kuuluu viisi UH-60 Blackhawk-, kolme CH-47 Chinook- ja kolme HH-60-helikopteria. Ne tukeutuvat Rovaniemen tukikohtaan.

Suomalaiset operoivat harjoituksissa NH90- ja MD500-helikopterikalustoilla.

– Maapuolustuskyky kotimaassa ja liittouman yhteisiin tarpeisiin rakentuu yhteisellä suunnittelulla ja harjoittelulla sekä säännönmukaisella yhteistoiminnalla. Suomen puolustusjärjestelmä perustuu osaavaan ja sitoutuneeseen asevelvollisuuteen. Liittoutumisen myötä hyvin koulutetun reservin osaamista kehitetään ja syvennetään kansainvälisissä harjoituksissa, kertoo Maavoimien valmiuspäällikkö eversti Kari Kaakinen.

Tätä Kreml nyt koettelee – ”tarkka paikka Nato-Suomelle”

Venäjän viestit Suomen suuntaan Nato-jäsenyyden jälkeen noudattavat pitkälti ennakoitua kaavaa, toteaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Henri Vanhanen.

– Pelottelua ja uhkailua, jotta rajoittaisimme liittokunnan läsnäoloa maaperällämme/lähialueillamme. Turvallisuustilanteen heikentyminen vastuutetaan muille, hän toteaa viestipalvelu X:ssä.

Vanhanen on jakanut tilillään Ilta-Sanomien uutisen, joka kertoo Venäjän ulkoministeriön aseidenriisunnasta ja asekontrollista vastaavan osaston johtajan puhuneen uutistoimisto Tassille Natosta, Suomesta ja ydinaseista. Suomen sanotaan joutuvan Venäjän täysimittaisten poliittisten ja sotilaallisten vastatoimien kohteeksi, jos Suomi sallii ydinaseiden kauttakulun.

Vanhasen mukaan tämä on tarkka paikka Nato-linjaa ja -profiilia luovalle Suomelle.

– Ei kannata ajautua sen osalta refleksiivisen kontrollin alaisuuteen, tätä Venäjä nyt koettelee. Tavoite on, että heikennämme itse omaa puolustustamme Venäjälle edullisempaan asetelemaan.

– Toki terve järki kohdallaan: ei Naton läsnäoloa tai puolustusta kannata tehdä vain signalointi mielessä Venäjän suuntaan. Kun Suomi vahvistaa Pohjois-Euroopan puolustusta itse ja Naton puitteissa, se osataan kyllä naapurissa myös lukea – josta Venäjän viestintä kertookin.

Vanhasen mielestä kannattaa varautua siihen, että ennen kuin Venäjä palauttaa sotilaallisen kykynsä Pohjois-Euroopassa, se pyrkii harmaan alueen taktiikoilla ja uhkailulla puuttumaan Naton läsnäoloon alueella.

– Itäraja hyvä esimerkki siitä, miten horjuttaminen ulotetaan yleiseen mielipiteeseen.

Sodassa Nato-Suomea vahvistettaisiin Ruotsista – Näin sitä valmistellaan

Ruotsissa on viimeistään Venäjän Ukrainaan kohdistaman laajamittaisen hyökkäyksen jälkeen korostettu voimakkaasti parempien itä-länsisuuntaisten liikenneyhteyksien tarvetta. Tämä trendi korostui entisestään, kun Ruotsista tuli Naton jäsen tänä keväänä.

– Ruotsin infrastruktuurissa on aikaisemmin keskitytty pohjois-eteläsuuntaisiin kuljetusyhteyksiin, ja huomio oli pelkästään Ruotsin puolustamisessa, sanoo Ruotsin kokonaismaanpuolustuksen tutkimuslaitos FOI:n puolustuslogistiikan johtava asiantuntija Marcus Tynnhammar Verkkouutisille.

– Nyt huomio on vaihtunut itä-länsisuuntaan – eli miten Norjasta ja Ruotsista toimitetaan sinne saapuneita liittolaisvahvistuksia Suomeen sekä Baltian maihin osana Naton kollektiivista puolustusta.

Naton huippukokouksessa Vilnassa hyväksyttiin viime kesänä salassa pidettävät operatiiviset suunnitelmat kolmelle alueelle – pohjoiseen (Euroopan arktinen alue ja Pohjois-Atlantti), keskustaan (Itämeren alue ja Keski-Eurooppa) ja etelään (Välimeren ja Mustanmeren alue).

Kyse on operatiivisesta suunnittelusta, joka liittyy joukkojen ja suorituskykyjen käyttöön operaatioissa, jos Venäjä tekee hyökkäyksen Naton alueelle.

Nato-Ruotsia voidaan pitää Pohjois-Euroopassa ensisijaisesti solmukohtana, jonka kautta puolustusliitto voi kriisi- tai sotatilanteessa koota Nato-maiden joukkoja ja kalustoa ja siirtää niitä eteenpäin etulinjan valtioihin, kuten Suomeen.

Ruotsin roolina olisi siis tukialueena toimiminen.

– Ruotsissa katsotaan, että Naton operatiivisissa aluesuunnitelmissa sen vastuualueena tulisi olla Euroopan arktinen alue ja Itämeren alue, kertoo FOI:n tutkimusjohtaja Eva Hagström Frisell.

– Ruotsilla on kyvykkäät ilma- ja merivoimat, joita voidaan hyödyntää Suomen puolustamisessa.

Prikaati Suomeen

FOI:n analyytikko Robert Dalsjö arvioi Verkkouutisille jo vuoden vaihteessa, että Nato on kaavaillut Ruotsille velvoitteita operatiivisissa suunnitelmissaan ja joukkorakenteessaan. Hänen kuulemansa mukaan Nato edellyttäisi Ruotsilta kahden maavoimien prikaatin asettamista liittokunnan kollektiivisen puolustuksen käyttöön kriisi- tai sotatilanteessa.

Eva Hagström Frisell vahvistaa arvion.

– Yksi prikaati sijoitettaisiin todennäköisesti (sotatilanteessa) Pohjois-Suomeen ja toinen Baltian maihin, hän sanoo.

Hagström Frisellin mukaan Ruotsilla ei kuitenkaan tällä hetkellä ole tarvittavia joukko-osastoja. Ruotsi varustaa maavoimiaan parhaillaan, ja neljän prikaatin on määrä valmistua vuoteen 2030 mennessä.

Ruotsin roolia ja osallistumista puolustusliiton toimintaan koordinoidaan Naton operatiivisten suunnitelmien puitteissa.

– Tämän kautta selviää lopulta, millä tavalla resursseja allokoidaan. Sitten voidaan suunnitella logistiikka- ja huoltoyhteydet sekä toteuttaa joukkojen harjoitukset, Hagström Frisell kertoo.

Marcus Tynnhammar huomauttaa, että varsinkin Pohjois-Ruotsissa järjestetään paljon harjoituksia, joiden tavoitteena on nimenomaan tehostaa keinoja materiaalin toimittamiseksi Suomeen.

Nordic Response 24 -harjoitus järjestettiin Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosissa maaliskuussa.

– Nämä erilaiset harjoitukset antavat hieman osviittaa siitä, millaisia (salaiset) operatiiviset suunnitelmat ovat, Hagström Frisell arvioi.

Itä-länsisuunnan esteettömyys

Marcus Tynnhammar ja Eva Hagström Frisell korostavat itä-länsisuuntaisten liikennekäytävien esteettömyyden olevan erittäin tärkeää Ruotsille, jotta liittolaisvahvistuksia voidaan lähettää itään Naton etulinjan valtioihin.

Ruotsin kaikkien puolueiden valtiopäiväedustajista koostuva puolustuskomissio julkaisi viime kesänä väliraportin, jossa arvioidaan turvallisuuspoliittista ympäristöä ja Nato-jäsenyyden prioriteetteja.

Raportin mukaan Ruotsin ja Naton kannalta on ratkaisevan tärkeää säilyttää yhteydet Pohjois-Amerikkaan. Tässä yhteydessä muun muassa Göteborgin satama on tärkeä. Lisäksi yhteydet keskisen Ruotsin Sveanmaalta Norjan Osloon sekä pohjoisen Ruotsin Jämtlandista ja Norrbottenista Norjan Trondheimin ja Narvikin satamiin ovat tärkeitä.

Siten Göteborgista ja Norjasta Ruotsin läpi kulkevien kuljetusreittien kautta voidaan toimittaa muun muassa Suomeen joukkoja ja kalustoa rauta-, meri- ja maanteitse.

Tosin Suomessa ja Ruotsissa on käytössä erilaiset raideleveydet. Tynnhammar ja Hagström Frisell kuitenkin uskovat, että ongelman kiertämiseksi on varmasti olemassa erilaisia käytäntöjä

– Aiemmin myös päätettiin perustaa uusia varuskuntia näiden reittien varrelle. Tätä kokonaisuutta on kartoitettu sotilaallisen liikkuvuuden, majoituksen ja huollon suhteen. On tärkeää olla varasuunnitelmia ja -vaihtoehtoja, jos jokin yhteys on jostain syystä tukossa, Hagström Frisell sanoo.

– Lisäksi on tärkeää, että tositilannetta varten tarkoitetut liittolaisvahvistukset harjoittelevat tukeutuen näihin reitteihin, jotta maasto tulee tutuksi.

Tynnhammar avaa vielä tarkemmin eri keinoja, joilla joukkoja ja kalustoa voitaisiin kuljettaa Suomeen. Liittolaisvahvistukset liikkuisivat kuorma-autoilla tai junilla Suomen pohjoisosiin.

– Toinen keino on käyttää vesiväyliä ja toimittaa laivoilla materiaalia Ruotsista Etelä-Suomeen. Tähän liittyy kuitenkin enemmän turvallisuushuolia Venäjän Itämeren laivaston vuoksi, hän kertoo.

– Kolmas pääasiallinen keino on kuljettaa vahvistuksia Suomeen ilmateitse, jos ilmatila saadaan turvattua kunnolla.

Infraa ja logistiikkaa vahvistetaan

Ruotsi on vahvistanut infrastruktuuriaan ja rakentanut lisää logistiikkayhteyksiä jo jonkin aikaa, jotta materiaalia voitaisiin toimittaa mahdollisimman tehokkaasti kriisitilanteessa Suomeen.

– Olemme tehneet näin siitä lähtien, kun joukkoja alettiin vetää pois kansainvälisistä operaatioista, kuten Afganistanista ja Malista, Marcus Tynnhammar sanoo.

– Olemme muuttaneet tapaamme ajatella logistiikkaa. Jo ennen Venäjän laajamittaista hyökkäystä Ukrainassa aloimme työstää ja parantaa kansallista logistiikkajärjestelmää Ruotsissa.

Jo nyt on rakennettu muun muassa varastoja ja selvitetty maantie- ja rautatieyhteyksien parantamista ja uusien rakentamista.

– Ruotsin liityttyä Natoon tilanne muuttuu vain siten, että kyse on suuremmista määristä joukkoja ja kalustoa. Mutta varsinainen infra- ja logistiikkaverkosto on jo suunniteltu ja sitä kehitetään jatkuvasti. Se ei ole vielä täysin valmis, mutta olemme hyvin lähellä Naton operatiivisia vaatimuksia, Tynnhammar kertoo.

– Periaatteessa Ruotsin pitää enää sovittaa infra- ja logistiikkakapasiteettinsa yhteensopivaksi Naton kanssa sotilaallisen liikkuvuuden optimoimiseksi liikenteen solmukohdissa.

Tämä on osa salassa pidettäviä operatiivisia suunnitelmia, joten tarkoista joukko- ja kalustomääristä tai reiteistä ei ole tietoa.

Suomen ja Ruotsin jo aikaisemmin alkaneessa puolustusyhteistyössä maat valmistautuivat yhdessä tukemaan Suomen puolustautumista Venäjän hyökkäystä vastaan.

– Nyt koko Nato puolustaisi Suomea mahdollisessa hyökkäyksessä. Liittolaisvahvistusten myötä Suomeen virtaisi paljon enemmän joukkoja ja kalustoa. Apu saapuisi paljon nopeammin kuin esimerkiksi tällä hetkellä Ukrainaan, joka ei ole Nato-maa. Tilanne olisi aivan erilainen, vaikka Suomellakin on pitkä rajaviiva Venäjän kanssa, Tynnhammar toteaa.

”Ruotsi lähettää kaiken mahdollisen avun”

Vaikka Norjasta ja Ruotsista voidaan lähettää tarvittaessa suuri määrä vahvistuksia Suomeen, niin sotilaallinen liikkuvuus ja logistiikka asettavat rajat toiminnalle.

– Ruotsi lähettää tosipaikassa kaiken mahdollisen avun. Mutta yleisesti voidaan todeta, että tällä hetkellä on olemassa tarpeeksi vaihtoehtoja tämän toteuttamiseksi, Marcus Tynnhammar sanoo.

Mutta toimintaa voidaan tietenkin aina tehostaa. Hän mainitsee esimerkkinä malmiradan, joka alkaa Perämeren rannikolta Luulajan kaupungista Ruotsissa ja päättyy Norjanmeren rantaan Narvikissa.

– Se on hyvä rautatie, ja sitä käytetään koko ajan malmijunaliikenteessä. Ongelmaksi muodostuu radan käytön priorisointi sotatilanteessa – käytetäänkö sitä malmi- vai sotilaskuljetuksiin?

– Joidenkin reittien kohdalla voidaan pohtia, voitaisiinko materiaalia kuljettaa osittain sekä rauta- että maanteitse ja niin edelleen.

Kuka maksaa?

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.) katsoo, että hallitusohjelmassa sovittua lähes kolmen miljardin euron liikenneinvestointiohjelmaa olisi tarkasteltava uudelleen turvallisuusympäristön muutos huomioiden.

– Meidän on välttämätöntä tarkastella sitä kokonaisuutta uudestaan. Siihen tarvitaan tietenkin koko hallituksen näkemys ja yhteinen päätös, jotta tiettyjä painopisteitä saadaan muutettua. Korjausvelka on kriittisin ja hallitus on sitoutunut taittamaan sen kasvua, mutta sotilaallisen liikkuvuuden ja huoltovarmuuden tarpeet tukevat korostumaan myös, Ranne painotti aikaisemmin Verkkouutisille.

Ministeri korostaa, että kyse on lähes kolmen miljardin euron investointipaketin sisäisistä priorisoinneista. Lisärahaa ei ole tulossa.

– Kun tilanne muuttuu koko ajan, meidänkin on peilattava turvallisuustilannetta siihen, mihin me panemme liikenneinfrassa rahaa.

Hänen mukaansa liikenneinvestointien tarvetta ja priorisointeja tullaan tarkastelemaan jatkossa erityisesti sotilaallisen liikkuvuuden ja huoltovarmuuden näkökulmasta.

Liikenneministeri myöntää, että ”kaikki ei ole ihan siinä kunnossa kuin pitäisi”, mutta ei lähde avaamaan tarkemmin monia yksityiskohtia, koska ne kytkeytyvät turvallisuuspolitiikkaan.

–  Väitän kuitenkin, että meillä on vakaa tilanne, kun puhutaan sotilaallisen liikkuvuuden edellytyksistä.

Marcus Tynnhammar korostaa, että Ruotsin hallitus päättää siitä, miten logistiikka- ja kuljetusyhteyksiä käytetään ja millä tavalla infrastruktuuria vahvistetaan.

Seuraavana askeleena pitää selvittää, kuka maksaa tämän kaiken.

– Nato ja Ruotsin asevoimat eivät päätä näistä asioista. Nato-maat kuitenkin sopivat keskenään, mitä yhteyksiä kannattaa käyttää ja miten niiden vahvistaminen maksetaan.

Eva Hagström Frisell katsoo, että sotilaallisen liikkuvuuden ja huoltovarmuuden vahvistaminen Ruotsissa pitää sitoa valtion budjetin laadintaan ja priorisointiin. Varsinaiset puolustusmenot, jotka ovat virallisesti Naton minimivaatimuksen mukaiset kaksi prosenttia kansallisesta bruttokansantuotteesta, on eri asia.

Hän mainitsee myös mahdollisuuden hakea rahoitusta Euroopan unionin eri välineiltä.

Suomi sai hiljattain EU:n rahoitusta seitsemälle sotilaallisen liikkuvuuden hankkeelle yhteensä 39,45 miljoonaa euroa.

Rahoitusta saatiin maanteiden parantamiseen ja lastausramppien rakentamiseen satamissa. Mukana on sekä valtion että muiden toimijoiden hankkeita. Hankkeet tukevat huoltovarmuutta ja turvallisuutta.

USA:n kenraalilta yllättävä arvio Venäjän asevoimien kehityksestä: Nosti esiin Suomen lähelle tulevat joukot

Naton Euroopan joukkojen komentaja, Yhdysvaltain armeijan kenraali Christopher Cavoli varoittaa Venäjän kestävästä uhasta Euroopassa. Hän pitää kenties huolestuttavimpana ilmiönä Venäjän asevoimien nykyistä kykyä ottaa oppia Ukrainan sodasta.

Cavoli tarjoili Yhdysvaltain edustajainhuoneen puolustusvaliokunnan kuulemistilaisuudessa tiukan arvion Moskovan asevoimien tilasta. Hänen mukaansa on tarpeen tarkastella, mitä ”Venäjän asevoimille on tapahtunut ja ei ole tapahtunut Ukrainassa”.

Cavolin selvitys löytyy kokonaisuudessaan tämän linkin takaa.

Kenraali muistutti, etteivät Venäjän strategiset joukot, pitkän kantaman ilmavoimien yksiköt, kyberkyvyt, avaruuskyvyt ja elektronisen sodankäynnin kyvyt ole kärsineet lainkaan rintamalla. Ilmavoimien ja merivoimien menetyksiä hän piti otsikoissa olevista tappioista huolimatta silti verrattain vähäisinä.

– Venäjän pitkän kantaman täsmäaseiden tuotanto on kasvanut ja Venäjä on alkanut myös ostaa ballistisia ohjuksia, risteilyohjuksia ja pitkän kantaman lennokkeja aiemmin tämän sodan ulkopuolella olleilta kolmansilta mailta, Christopher Cavoli listasi.

Christopher G. Cavoli. YOUTUBE

Hänen mukaansa Venäjän maavoimat on oikeastaan ainoa kovasti sodassa kärsinyt osa Venäjän asevoimia.

Cavolin listaamien amerikkalaislukujen mukaan Venäjä on menettänyt yli 2000 taistelupanssarivaunua ja 315 000 sotilasta kaatuneina ja haavoittuneina.

Hirveistä tappioista huolimatta Venäjä on kuitenkin kenraalin mukaan pystynyt täydentämään joukkojaan odotettua nopeammin. Cavoli kertoi Venäjän armeijan olevan nyt noin 15 prosenttia suurempi kuin helmikuussa 2022.

Nato-komentaja nosti selvityksessään esiin myös Venäjän uudet joukot. Tässä yhteydessä huomioitiin Suomikin.

– Venäjä on ilmoittanut ryhtyvänsä kunnianhimoiseen maavoimien uudistukseen, jossa joukkojen lukumäärää kasvatetaan 1,5 miljoonaan mieheen ja läsnäoloa laajennetaan.

– Tämä uudelleen järjestely sisältää suunnitelman seitsemän moottoroidun prikaatin muuttamisen divisiooniksi ja uuden armeijakunnan. Venäjä aikoo sijoittaa joitakin näistä uusista joukko-osastoista miehitetyille alueille Ukrainaan sekä Karjalaan pohjoisessa – Suomea vastaan.

Christopher Cavoli nosti esityksessään esiin myös julkisuudessa vähälle huomiolle jääneen seikan, jota hän kuvaili kenties kaikkein huolestuttavimmaksi ilmiöksi Venäjän asevoimien kehityksessä.

– Venäjän asevoimat on osoittanut viimeisen vuoden aikana kiihtyvän kyvyn oppia ja sopeutua haasteisiin taistelukentällä niin taktisesti kuin teknologisestikin. Siitä on tullut oppiva organisaatio, joka on kaukana siitä kaoottisesta joukosta, joka hyökkäsi Ukrainaan kaksi vuotta sitten.

LUE MYÖS:
Amerikkalaislehti: Vladimir Putinin yritys pelotella Suomea meni täysin pieleen

Amerikkalaislehti: Vladimir Putinin yritys pelotella Suomea meni täysin pieleen

Venäjän diktaattori Vladimir Putinin yritys pelotella Suomea meni pieleen, Atlantic Council -ajatushautomon vanhempi tutkija Elizabeth Braw arvioi Politicon kolumnissaan.

Kirjoituksessa kerrataan Moskovan uhkauksia uusien joukkojen sijoittamisesta Suomen rajalle.

– Tämä on kovaa sapelinkalistelua, kun otetaan huomioon, että raja on 1 300 kilometriä pitkä. Suomi luonnollisesti nauttii Nato-liittolaistensa suojelusta, mikä merkitsee sitä, että Putinin uhkaukset tuskin aiheuttavat mitään eksistentiaalisia huolia, Braw sanoo.

– Tämä pelotteluyritys tulee myös epäonnistumaan toisen tärkeän syyn takia: Venäjällä ei ole tarpeeksi sotilaita, hän jatkaa.

Venäjä on perustanut uudelleen Leningradin sotilaspiirin Suomen rajalle. Se yhdistettiin vuonna 2010 Moskovan sotilaspiiriin ja niistä muodostettiin Venäjän Läntinen sotilaspiiri.

Nyt Komin tasavallan, Arkangelin ja Murmanskin alueet ja Nenetsien autonominen piirikunta siirtyvät Venäjän Pohjoisen laivaston alta uuteen Leningradin sotilaspiiriin. Myös Pohjoinen laivasto siirtyy uuteen sotilaspiiriin. Läntinen sotilaspiiri jakautuu samalla takaisin vanhoihin Moskovan ja Leningradin sotilaspiireihin. Kreml on viestinyt muutosten olevan vastaus muun muassa Suomen Nato-jäsenyyteen.

Vladimir Putin toisti maaliskuussa Venäjän valtion median haastattelussa tuttua sotapropagandaa Suomi-suhteista. Hänen mukaansa maiden suhteet olivat ennen erinomaiset ja Venäjä oli jopa poistanut joukkonsa maiden rajalta. Nato-jäsenyyden myötä joukot tuodaan hänen mukaansa takaisin.

Asiantuntija rinnastaa Vladimir Putinin käytöksen kumppaniaan pahoinpitelevään puolisoon.

– Kaikki oli kunnossa, kunnes toinen puhui poliisille tai lähti kävelemään.

– Tulee mieleen, ovatko Kremlin johtajat koskaan ajatelleet, millaisia vaikutuksia heidän sanoillaan ja teoillaan on toisiin maihin. Se oli nimittäin tietysti Venäjän sotaisuus, joka sai Suomen hakemaan Naton jäsenyyttä.

Elizabeth Braw jatkaa Moskovan ongelman olevan, että toisten jatkuva pelottelu vaatii huomattavia resursseja. Venäjän asevoimat on sidottu nyt Ukrainaan ja esimerkiksi Suomen raja on käytännössä tyhjänä maavoimien joukoista ja kalustosta.

Venäjä on virallisten puheiden mukaan kasvattamassa asevoimien kokoa 1,5 miljoonaan mieheen vuoteen 2026 mennessä. Asiantuntijan mukaan suunnitelma herättää väkisin kysymyksen siitä, mistä nämä kaikki sotilaat haalitaan. Venäjä on tunnetusti joutunut värväämään Ukrainaan niin palkkasotilaita kuin vankejakin. Maassa on myös ollut vuoden 2022 syksyn osittaisen liikekannallepanon jälkeen käynnissä jatkuva niin sanottu hiljainen mobilisaatio.

Suomella on Elizabeth Brawn mukaan toistaiseksi varaa olla huolestumatta Putinin uhkailuista.

– Venäjän aggression uhka tulee kuitenkin säilymän, koska Venäjä ei todennäköisesti tule muuttumaan lähitulevaisuudessa. Vastustajan asevoimien henkilöstöongelmat ovat yksinkertaisesti hyvää tuuria ja tuurimme ei tule jatkumaan ikuisesti. Siksi Suomen ja Ruotsin olikin viisasta liittyä Natoon.

Puolustusvoimien komentaja Ylelle: Pysyviä Nato-joukkoja Suomeen pohditaan

Puolustusvoimien komentaja Janne Jaakkola sanoo Ylelle, että pysyvien Nato-joukkojen sijoittaminen Suomeen ei ole poissuljettua.

Suomi on Naton itäreunan valtioista ainoa, jolla ei ole muiden Nato-maiden joukkoja pysyvästi. Toistaiseksi muiden maiden joukkojen pysyvää läsnäoloa ei ole myöskään pyydetty.

Puolustusvoimien komentajan mukaan tällä hetkellä tehdään suunnitelmia, miten Nato järjestää komentorakenteensa ja miten liittolaisjoukot mahdollisesti toimisivat Suomessa.

– Tästä meillä ei ole päätöksiä, vaan pohdimme eri vaihtoehtoja: onko se pidennettyä harjoitustoimintaa, rotaatiomallilla, vai muun tyyppistä toimintaa, Jaakkola toteaa Ylelle.

Hän muistuttaa, että Suomella on suhteellisen vahvat omat puolustusvoimat, eikä välitöntä tarvetta joukoille toistaiseksi ole. Pysyvien Nato-joukkojen sijoittamista ei silti ole suljettu pois.

– Mahdollisessa kriisitilanteessa vahvennuksia tarvitaan ja halutaan meidän avuksemme, ovat ne sitten joukkoja tai suorituskykyjä.

Jaakkola toteaa myös Ylelle, ettei Suomeen kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa. Hänen mukaansa tilanteen kehitys riippuu pitkälti Ukrainassa käytävästä sodasta.

Kremliä lähellä olevat poliitikot hankkivat mökkejä Norjan tärkeän tukikohdan vierestä

Venäjän diktaattori Vladimir Putinia lähellä olevilla venäläisvaikuttajilla on ollut vuosikausia kiinteistöjä tärkeiden norjalaistukikohtien läheltä Pohjois-Norjassa, Norjan TV2:n selvitys paljastaa.

Norjan turvallisuuspalvelu PST on varoitellut pitkään venäläisten omistamista kiinteistöistä sotilastukikohtien liepeillä. Kuten Suomessakin, huolena on ollut, että tällaisia kohteita voitaisiin käyttää vakoiluun tai sotilasoperaatioiden tukena kriisitilanteessa.

Yhdessä venäläisen oppositiomedia Dossier Centerin kanssa tehdyn selvityksen perusteella Målselv Fjellandsbyhyn vuonna 2010 rakennetut kaksi suurta hirsitaloa kuuluvat ”Putinin puolueeksikin” kutsutun valtapuolue Yhtenäisen Venäjän merkittäville poliitikoille.

He ovat Murmanskin pormestari Igor Morar ja Murmanskin vaikutusvaltainen aluepäättäjä Viktor Saigin. Omistustietoja ei ole aiemmin avattu yksityiskohtaisesti Norjassa. Morar omistaa huvilansa puoliksi venäläisen liikekumppaninsa kanssa. Hän oli vielä hankinnan tehdessään liikemies. Sittemmin miehestä on tullut näkyvä poliitikko ja Putinin puolueen jäsen.

Viktor Saiginin talo on TV2:n tietojen mukaan hänen tyttärensä nimissä. Saiginin kerrotaan kuitenkin ostaneen tontin, jolle se on rakennettu. TV2:n lähde kertoo Saiginin maksaneen myös kahden muun venäläisen tontit alueella. Saiginia luonnehditaan erääksi Murmanskin rikkaimmista poliitikoista.

Yhteyksiä asevoimiin

Viktor Saigin on norjalaisselvitysten perusteella mielenkiintoinen hahmo. Hän edustaa Murmanskin alueduumassa Severomorskin suljetun sotilaskaupungin sisältävää vaalipiiriä ja toimii paikallishallinnon turvallisuudesta ja sotateollisuudesta vastaavan valiokunnan varapuheenjohtaja.

Saigin kuuluu myös Venäjän rauhansäätiön johtoon. Sillä ei nimestään huolimatta ole juuri todellista tekemistä rauhan edistämisessä.

Järjestöä johtaa Venäjän niin sanottuun systeemiseen oppositioon kuuluvan Liberaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Leonid Slutski. Slutksi oli yksi Kremlin hyväksymistä Vladimir Putinin vastaehdokkaista kevään presidentinvaalissa. Hän johtaa myös Venäjän duuman ulkoasiainvaliokuntaa. Slutski oli näkyvässä roolissa, kun Venäjä liitti Ukrainalta valtaamansa Krimin laittomasti alueeseensa alkuvuodesta 2014.

Mediatietojen mukaan Venäjän rauhansäätiö pitää yhteyttä Venäjän sotilastiedustelu GRU:n kanssa. Järjestön on muun muassa kerrottu välittäneen Venäjän tiedustelulle ulkomaalaisista hankkimiaan tietoja. Säätiö myös levittää Venäjä-mielistä propagandaa lännessä.

TV2 kertoo toisessa tästä löytyvässä jutussaan Viktor Saiginin johtavan nykyisin myös Murmanskiin hiljattain perustettua lasten ja nuorten ”patrioottiseen koulutukseen” keskittyvää keskusta. Siellä nuoriin iskostetaan Venäjän sotapropagandaa ja opetetaan sotilastaitoja kuten aseiden käyttöä. Jutun perusteella kyse ei ole pienimuotoisesta toiminnasta. Tähän tullessa koulutusta on saanut jo liki 1700 lasta ja nuorta. Keskusta ollaan myös laajentamassa.

Sosiaalisessa mediassa Saigin suitsuttaa Vladimir Putinia ja tukee avoimesti Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Hän tosin kutsuu sitä ”humanitaariseksi tehtäväksi”.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puhui Cold Response -harjoituksessa Bardufossin tukikohdassa huhtikuussa 2022. NATO/Flickr
Lähellä tärkeitä sotilaskohteita

Venäläisvaikuttajien kiinteistöt ovat lähellä norjalaisia sotilaskohteita.

Korkealla sijaitsevilta huviloilta voi tarkkailla esteettä Bardufossin lentotukikohdasta operoivia hävittäjiä. Vähän matkan päässä on myös Norjan maavoimien tukikohtia ja muita Natolle tärkeitä kohteita. Alueella on järjestetty vuosien varrella suuria puolustusliiton harjoituksia ja siellä on vieraillut liittolaismaiden joukkoja kylmän kelin harjoituksissa.

Suomen rajalle mökkialueelta on matkaa noin 80 kilometriä.

Norjan maanpuolustuskorkeakoulun tiedustelun apulaisprofessori Tom Røseth sanoo suoraan, että kyse on Kremlille uskollisista toimijoista, ”jotka tekevät tietysti, mitä Kreml tahtoo”.

Hän korostaa, ettei kiinteistöhankintojen tarkoituksesta voi vetää mitään suoria johtopäätöksiä.

– Olemme tilanteessa, jossa Moskovan päättäjät haluavat lisää tietoa. Tämä taas kasvattaa tiedustelupalveluihin kohdistuvaa painetta, asiantuntija arvioi TV2:lle.

Røsethin mukaan Venäjän viranomaiset voivat esimerkiksi painostaa tällaisessa paikassa kiinteistöjä omistavia.

– Jos Venäjän tiedustelu haluaisi, että näitä tontteja käytettäisiin sotilaallisiin tarkoituksiin, eivät omistajat voisi sitä estää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)