Verkkouutiset

Nato

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Upseeri varoittaa: Ruotsin puolustusvoimien voimavarat ahtaalla – voi vaikuttaa Suomeen

Aikaisemmin heinäkuussa Ruotsin uutisoitiin neuvottelevan resurssien lähettämisestä Suomen maavoimille ja jopa ruotsalaissotilaiden sijoittamisesta Suomeen. Kyse olisi muun muassa ruotsalaisten upseerien lähettämisestä monikansallisiin Nato-joukkoihin Suomeen.

Ruotsin puolustusvoimilla ei kuitenkaan välttämättä ole resursseja kaavailtuun yhteistyöhön, varoittaa maan upseeriliitto Officersförbundet. Asiasta uutisoi Svenska Dagbladet.

Kolmasosa Ruotsin puolustusvoimien upseereista on jäämässä lähivuosina eläkkeelle, ja vuonna 2023 puolet Karlbergin sotakoulun upseerikoulutukseen hyväksytyistä kieltäytyi opiskelupaikasta. SVT:n mukaan upseerikoulutuksen aloituspaikat on viimeisen viiden vuoden täytetty kokonaan vain kerran.

Henkilöstöä ei Officersförbundetin puheenjohtaja Stefan Morinin mukaan ”yksinkertaisesti ole riittävästi”. Upseerien työpanos on viime vuosina kasvanut, ja tulee jatkossakin kasvamaan Nato-jäsenyyden ja alokkaiden määrän noustessa. Lisäksi ruotsalaisupseereja on jo nyt sijoitettuna ulkomaille, ja Ruotsin on tarkoitus lähettää Latviaan eFP-joukkojen pataljoona ensi vuonna.

Liian suuren resurssin lähettäminen Suomeen olisi muiden tehtävien keskellä ”onnetonta”, Morin kuvailee.

Ruotsin puolustusvoimat ei Svd:lle antamassaan lausunnossa allekirjoita huolta resurssien riittävyydestä. Upseerikoulutuksen käyvien määrän uskotaan kääntyvän nousuun, puolustusvoimista kerrotaan.

– Tulemme onnistumaan tehtävän ja resurssien välisessä tasapainottelussa, varahenkilöstöjohtaja Fredrik Peedu sanoo.

Jarno Limnéll Romaniaan pudonneista droneista: Nyt leikitään tulella

Kokoomuksen kansanedustaja, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll on huolissaan Romaniaan pudonneista droneista Venäjän hyökkäyksen jäljiltä.

– Kun Nato-maiden rajojen lähellä käydään sotaa, ei tule jäämään viimeiseksi kerraksi, kun Venäjän drone tai ammus päätyy Nato-maahan. Nyt Romania, hän sanoo X-palvelussa.

– Kyllä tässä hieman tulella nyt leikitään, ja Venäjällä seurataan, miten näihin reagoidaan ja millaista toimintaa se voi jatkossa tehdä.

Venäjä on tällä viikolla tehnyt iranilaisilla Shahed-itsemurhalennokeilla laajoja iskuja Ukrainaan. Keskiviikon ja torstain välisenä yönä Venäjä lähetti Ukrainaan ainakin 38 Shahedia, joista osan tähtäimessä oli Izmajilin satamakaupunki Odessan seudulla. Ukrainan ilmavoimat kertoi onnistuneensa torjumaan ainakin 25 ja kertoi samalla, että kolme lennokkia katosi Romaniaan.

Torstaina dronen savuavia jäänteitä löytyi Romaniassa Plaurun kylästä pohjoiseen. Plauru sijaitsee Tonavan rannalla. Joki on paitsi Romanian ja Ukrainan raja, myös Naton raja. Heti Tonavan pohjoisrannalla on Izmajil, jota Venäjä lennokeilla pommitti.

Romanian ilmavoimat on hälyttänyt F-16-hävittäjänsä ilmaan heinäkuun aikana kahdesti Venäjän lennokkien muodostaman uhan takia. Myös syyskuussa 2023 Romaniaan putosi venäläisen dronen kappaleita.

Kenraali Jarmo Lindberg IS:lle: Naton koneiden lennot myös viesti viholliselle

Suomen ilmatilassa liikkuu sotilaslentokoneita, joita ei nähty Suomessa ennen Nato-jäsenyyttä, toteaa Puolustusvoimain entinen komentaja, kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg.

– Naton täysjäsenyyden myötä Suomen ilmatilassa on alkanut liikkua AWACS-tutkavalvontakoneita, Naton RC-135- tiedustelukoneita ja miehittämättömiä RQ-4 Global Hawk -koneita, hän sanoo Ilta-Sanomille.

Suomen ilmatilassa lensi keskiviikkona Flightradar 24 -sivuston mukaan USA:n ilmavoimien Boeing RC-135W Rivet Joint -tiedustelukone. Sunnuntaina Suomen ilmatilan läpi lensi kaksi amerikkalaista B-52-pommittajaa, joiden mukana oli kaksi amerikkalaista KC-135-ilmatankkauskonetta ja yksi KC-46-ilmatankkauskone.

Lindbergin mukaan kaikella julkisella sotilastoiminnalla on tarkoitus viestiä ulospäin, että Nato ja USA turvaavat liittolaisiaan.

– Kaikki, jotka kykenevät koneita seuraamaan – potentiaalinen vihollinen mukaan luettuna – voivat havaita, että sotilaallinen kyvykkyys on todellinen. Kyse on operatiivisesta viestinnästä, Lindberg sanoo IS:lle.

Sotilaslentoja tehdään pelotevaikutuksen lisäksi myös tiedustelutiedon vuoksi. Korkealla lentävien koneiden tutkilla ja sensoreilla voidaan nähdä ja kuulla satojen kilometrien syvyyteen Venäjän puolelle.

Kiinan ja Venäjän sotilaskoneet lensivät Alaskan lähellä

Yhdysvallat ja Kanada seurasivat kahta venäläistä ja kahta kiinalaista sotilaskonetta kansainvälisessä ilmatilassa lähellä Alaskaa. Asiasta kertovat Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskus (NORAD) ja Radio Free Europe/Radio Liberty.

Komentokeskuksen mukaan ilmassa havaittiin kaksi venäläistä TU-95- ja kaksi kiinalaista H-6-sotilaslentokonetta. Koneet havaittiin Alaskan ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeellä keskiviikkona 24. heinäkuuta.

Tunnistusvyöhykkeellä tarkoitetaan kansainvälisen ilmatilan osaa, joka toimii puskurivyöhykkeenä kansainvälisen ilmatilan ja Yhdysvaltain sekä Kanadan kansallisten ilmatilojen välissä.

Venäläisten ja kiinalaisten koneiden läsnäoloa ei pidetty lausunnon mukana uhkana, koska ne eivät lentäneet valtioiden kansallisen ilmatilan puolelle. Siitä huolimatta NORAD painottaa, että se tarkkailee lentokoneiden läsnäoloa tunnistusvyöhykkeellä.

Ruotsi voi lähettää Suomeen sotilaita

Ruotsi voi lähettää Suomeen Nato-joukkoja, kertoo Svenska Dagbladet.

Lehden lähteiden mukaan Suomi neuvottelee parhaillaan Ruotsin kanssa resurssien lähettämisestä Suomen maavoimille. Ruotsalaisia upseereita voitaisiin lähettää myös monikansallisiin Nato-joukkoihin Suomeen. Neuvotteluja käydään joukkojen sijoittamisesta Lappiin.

Suomen puolustusministeriön lähde vahvistaa Svenska Dagbladetille, että neuvotteluja on käyty ”jo jonkin aikaa”. Puolustusministeriön lähteen mukaan joukkojen sijoittamista Lappiin harkitaan siksi, että siellä ei tällä hetkellä ole kovin paljon suomalaisia joukko-osastoja. Lähde painottaa, että nykyisessä turvallisuustilanteessa kyseisellä alueella puolustus ei voi olla eikä saa olla heikko.

Svenska Dagbladet huomauttaakin, että tällä hetkellä Suomen Lapissa armeijan joukot koostuvat pääasiassa varusmiehistä, jotka suorittavat sotilaallisen peruskoulutuksensa pääasiassa Sodankylässä. Lehti myös huomauttaa, että Suomella ei ole samanlaisia pysyviä ammattisotilaiden joukkoja kuin esimerkiksi Baltian mailla. Tämä johtuu siitä, että Suomen puolustus perustuu asevelvollisuusjärjestelmään eikä palkka-armeijaan.

Suomeen sijoitettavien Nato-joukkojen tarkoitus on lisätä puolustusliittouman läsnäoloa Euroopan koillisilla alueilla ja toimia samalla pelotteena.

Suojelupoliisi saa oikeuden antaa tietoja Natolle

Sisäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen hallituksen esityksestä, joka selkeyttäisi niin sanottua palomuurisääntelyä, eli suojelupoliisin oikeuksia luovuttaa tietoja poliisille. Asiasta kerrotaan sisäministeriön tiedotteessa.

Lisäksi lainsäädäntöön tehtäisiin muutoksia Suomen Nato-jäsenyyden takia. Lausuntokierros päättyy 2. syyskuuta 2024.

Hallitusohjelman mukainen siviilitiedustelulainsäädännön tiedustelutoimivaltuuksia sekä tiedonsaanti- ja luovutusoikeuksia koskeva hanke asetettiin sisäministeriössä joulukuussa 2023.

Lakihanke toteutetaan vaiheittain. Nyt lausunnoille lähteneet ehdotukset lakimuutoksista koskevat tiedonsaanti- ja luovutusoikeuksia. Hallituksen esitys on määrä antaa eduskunnalle syysistuntokaudella 2024.

Hallitusohjelman mukaisesti niin sanottua palomuurisääntelyä kehitetään niin, että se mahdollistaa poliisin toiminnan suuntaamisen ja riittävän laajasti tiedon luovuttamisen poliisille ja muille viranomaisille, joilla on toimivaltuudet konkreettisesti puuttua suojelupoliisin havaitsemaan kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavaan toimintaan.

Esitys selkeyttäisi sääntelyä, joka koskee siviilitiedustelumenetelmillä saadun rikosta koskevan tiedon luovuttamista rikostorjuntaan ja siihen liittyvää henkilötietojen käsittelyä.

Suojelupoliisille sallittaisiin tiedustelumenetelmillä saadun suojelupoliisin tehtävien kannalta olennaisten rikosten, eli maanpetosrikoksia, valtiopetosrikoksia ja terrorismirikoksia, koskevan rikostiedon luovuttaminen toimivaltaiselle viranomaiselle. Lisäksi tiedon luovuttaminen olisi mahdollista tilanteissa, joissa sillä on merkitystä kansalliselle turvallisuudelle ja toimivaltaisen viranomaisen toiminnan suuntaamiselle.

Lainsäädäntöön tehtäisiin lisäksi muutoksia Suomen Nato-jäsenyyden takia. Suojelupoliisilla olisi jatkossa mahdollisuus luovuttaa tietoja Natolle.

Vastaavia muutoksia rikostiedon luovuttamisesta ehdotetaan sotilastiedustelulakiin.

Nato kiistää väitteen: B-52-koneet eivät väistäneet

Kaksi amerikkalaista B-52-pommikonetta lensi sunnuntaina koulutuslennolla Suomen ilmatilassa. Koneet lensivät pohjoisesta etelään.

Venäjän puolustusministeriö väitti maan hälyttäneen ilmaan hävittäjiä B-52-koneiden lähestyttyä Venäjän ilmatilaa Barentsinmerellä. Amerikkalaiskoneiden väitettiin muuttaneen kurssia ja poistuneen alueelta.

Puolustusliitto Naton mukaan B-52H-koneet olivat lentäneet Barksdalen lentotukikohdasta Louisianasta Romaniaan 21. heinäkuuta kansainvälisessä ilmatilassa. Kaksi venäläiskonetta ilmestyi vastaan Barentsinmeren yllä aamuyhdeksältä Suomen aikaa.

– Yhdysvaltain lentokoneet eivät muuttaneet kurssiaan kohtaamisen seurauksena, vaan jatkoivat suunniteltua reittiään ilman välikohtauksia, Nato tiedottaa.

B-52-koneet sijoitetaan toistaiseksi Mihail Kogălniceanun lentotukikohtaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain strategiset pommikoneet operoivat Romaniasta käsin.

– Yhdysvallat on sitoutunut työskentelemään yhdessä Nato-liittolaisten kanssa itäisellä sivustalla, jotta voimme varmistaa yhteisten taitojen ja koordinaation kehittämisen. Tätä tarvitaan alueellisen turvallisuuden ja vakauden ylläpitämiseksi, kenraali James Hecker toteaa tiedotteessa.

Jarmo Lindberg MTV:lle: Venäjän väitteet ja USA:n koneet liittynevät toisiinsa

Kokoomuksen kansanedustaja, entinen Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg kommentoi MTV:lle Venäjän puolustusministeriön väitteitä, joiden mukaan Venäjän hävittäjät ovat estäneet Yhdysvaltain sotilaskoneiden ilmatilanloukkauksen Barentsinmerellä sunnuntaina.

Venäjä väittää Yhdysvaltojen yrittäneen loukata Venäjän ilmatilaa kahdella strategisella B-52h-pommikoneella. Venäjän mukaan sen MiG-29- ja MiG-31-hävittäjät estivät ilmatilaloukkauksen.

Puolustusvoimat tiedotti myöhemmin, että kyse oli Suomen ilmatilassa tapahtuneesta koulutustoimintaan liittyvästä lennosta, joka suuntautui Norjasta Lapin yli etelää kohti.

Myös puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kommentoi lentoa, joka hänen mukaansa on osa normaalia yhteistoimintaa Natossa, mutta samalla myös pelotteen ja puolustuksen osoittamista.

Lindberg pitää todennäköisenä, että Venäjän ilmavoimien toiminta ja Puolustusvoimien sekä Yhdysvaltojen harjoitus liittyvät toisiinsa.

– Palaset loksahtelevat paikalleen. Täysin todennäköistä, että venäläiskoneet ovat käyneet yhdysvaltalaiskoneita tunnistamassa, jos ne ovat käyneet kansainvälisessä ilmatilassa Jäämerellä.

Lindbergin mukaan väitteet ilmatilanloukkauksesta ovat Venäjän retoriikkaa.

Antti Häkkänen: Nato-jäsenyytemme on tärkeää näkyä myös konkreettisesti

Kaksi yhdysvaltalaista B-52-Stratofortress-pommikonetta lensi tänään Suomen ilmatilassa. Lentoon osallistui myös kolme amerikkalaista ilmatankkauskonetta. Lento suuntautui Norjasta Lapin yli kohti etelää. Puolustusvoimat kertoi aiemmin, että kyse on koulutustoiminnasta.

– Suomi on tänään toteuttanut yhteistoimintaa Yhdysvaltojen strategisten pommikoneiden kanssa Suomen alueella. Kyse on normaalista Naton jäsenmaan alueella toteutettavasta yhteistoiminnasta sekä yhteisen puolustuksen peruspilarin, pelotteen ja puolustuksen osoittamisesta, kommentoi puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) X-alustalla.

Häkkänen toteaa, että Yhdysvallat on Suomelle tärkeä ja läheinen liittolainen, jonka kanssa tehtävä puolustusyhteistyö parantaa Suomen turvallisuutta.

– On tärkeää, että jäsenyytemme Natossa ja liittolaisuutemme Yhdysvaltojen kanssa näkyvät myös konkreettisena toimintana. Suomi ei ole enää yksin.

”Ukrainan Nato-kutsu todistaisi Kremlin strategisen virheen”

Ukrainan Nato-suhteen tiivistäminen oli yksi Washingtonissa 9.–11. heinäkuuta järjestetyn Naton huippukokouksen pääaiheista.

Julkilausumassaan kokoukseen osallistuneet valtiojohtajat ilmaisivat tinkimättömän tukensa puolustustaistelua käyvälle Ukrainalle ja julistivat Ukrainan tien Naton jäseneksi olevan peruuttamaton.

Vaikka Naton tuki Ukrainalle vaikuttaa edelleen horjumattomalta, ukrainalaisten maailmankongressin puheenjohtaja Paul Grod pitää valitettavana, että huippukokouksessa ei päätetty esittää Ukrainalle muodollista kutsua liittokunnan jäseneksi. Tämä kertoo hänen mielestään siitä, että nykyisten jäsenmaiden keskuudessa vallitsee jyrkkiä näkemyseroja Ukrainan liittymisen edellytyksistä.

– Kielteiset näkemykset keskittyvät siihen, että vastakkainasettelun Kremlin kanssa pelätään kärjistyvän entisestään. Vastustajat väittävät, että kutsumalla Ukrainan jäsenekseen Nato saattaisi pian päätyä sotaan Venäjää vastaan. Monet Ukrainan Nato-jäsenyyden kannattajat puolestaan pitävät maan pitämistä geopoliittisen epävarmuuden tilassa virheenä, joka on omiaan vain rohkaisemaan Moskovaa ja pitkittämään sotaa, eri puolilla maailmaa elävien miljoonien ukrainalaisten diasporaa edustava Grod toteaa Atlantic Council -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

Ainutlaatuinen taistelukokemus

Nato-jäsenyysprosessin aloittaminen olisi Paul Grodin mukaan perusteltua ensinnäkin siksi, että se pakottaisi Venäjän arvioimaan uudelleen imperialistisia pyrkimyksiään Ukrainan suhteen.

– Muodollisella jäsenyyskutsulla Ukrainalle ja ilmoituksella liittymisneuvottelujen aloittamisesta Nato lähettäisi Moskovaan selkeän viestin siitä, että haaveet Ukrainan alistamisesta ja Venäjän imperiumin palauttamisesta ovat turhia. Se olisi nyky-Venäjälle käännekohta, joka todennäköisesti pakottaisi maan miettimään roolinsa maailmassa uusiksi, Grod sanoo.

Toteutuessaan Ukrainan jäsenyys hänen mukaansa myös vahvistaisi entisestään maailman vahvinta puolustusliittoa.

– Ukrainalla on yksi Euroopan suurimmista, kyvykkäimmistä ja innovatiivisimmista armeijoista. Vastoin odotuksia ukrainalaiset joukot ovat jo lähes kahden ja puolen vuoden ajan vastustaneet menestyksekkäästi Venäjän armeijaa, jota on pidetty maailman toiseksi voimakkaimpana. Naton jäsenenä Ukraina vahvistaisi Euroopan turvallisuutta tuoden mukanaan ainutlaatuisen taistelukokemuksensa ja edistyneimmän osaamisensa, hän toteaa.

Ukrainan kutsuminen Naton jäseneksi myös pidättelisi hänen mukaansa Venäjää ryhtymästä uusiin hyökkäyksiin tai muihin pahantahtoisiin toimiin muualla Euroopassa todistamalla vastaansanomattomasti, että Kremlin sotilaallinen aggressio on kääntynyt tarkoitustaan vastaan.

Ukrainan sitoutuneisuutta Natoon ei olisi aihetta epäillä, sillä lukuisten mielipidemittausten mukaan noin kolme neljäsosaa ukrainalaisista kannattaa maansa jäsenyyttä puolustusliitossa, hän muistuttaa. Osuus on tuntuvasti suurempi kuin monissa Naton nykyisissä jäsenmaissa.

”Meidän vaihtoehdoksemme jää varautua Donald Trumpiin”

Kansanedustaja Jarno Limnellin (kok.) mukaan Suomen on varauduttava vallanvaihtoon Valkoisessa talossa ja Yhdysvaltojen läsnäolon vähentymiseen Euroopassa.

– Yhdysvallat on maailman ainoa suurvalta. Juuri nyt sen sisäpoliittinen polarisaatio ruokkii globaalia vastakkainasettelua. Ilmiö ei ole uusi, mutta huolestuttavaa on, ettei sille näy loppua: ennemmin vaikuttaa siltä, että nationalismi, protektionismi ja kansainvälisestä yhteistyöstä irtaantuminen on vasta alussa, Limnell kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

– Venäjä ei välitä sopimuspohjaisesta maailmanjärjestyksestä, Kiina ei välitä ihmisoikeuksista ja nyt Yhdysvallatkin vaikuttaa sulkeutuvan muulta maailmalta ennennäkemättömällä tavalla, hän jatkaa.

Tällä hetkellä Limnellin mukaan näyttää todennäköiseltä, että Donald Trump voittaa presidentinvaalit marraskuussa.

– Suomi ei valitse USA:n presidenttiä eikä käytä äänivaltaa sen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, joten meidän vaihtoehdoksemme jää varautua ja sopeutua. Parhaiten tämä onnistuu, kun Naton eurooppalaiset jäsenmaat jatkavat oman puolustuksensa vahvistamista, Limnell kirjoittaa.

Puolustusliitto Natossa 23 maata 32:sta on saavuttanut puolustusbudjettitavoitteen eli kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Myös Ukrainan tukeminen on Limnellin mukaan ottanut hitaita mutta varmoja askeleita eteenpäin.

– Takapakkia ei ole varaa ottaa missään Euroopan maassa: ei Unkarissa eikä Saksassa. Ukrainan ja Euroopan turvallisuus kulkevat käsi kädessä, ja sen eteen meidän on töitä tehtävä. Suomen etu on vahva Eurooppa, tapahtui muualla maailmalla mitä tahansa – ja oli Yhdysvaltain presidentti kuka tahansa.

 

 

 

Nato tiedotti: Suomi lähetti Horneteja Venäjän hävittäjien perään

Suomi ja Ruotsi lähettivät hävittäjiä venäläiskoneiden perään Itämerellä, tiedottaa Nato.

Naton mukaan kaksi venäläistä hävittäjälentokonetta lensi Kaliningradista Manner-Venäjälle maanantaina 15.7. Koneet eivät olleet ilmoittaneet lentoreittiään alueen siviililennonjohdolle. Ne myös lensivät transponderit suljettuina.

Naton mukaan Saksassa sijaitseva ilmaoperaatiokeskus huomasi koneet, minkä jälkeen Suomi ja Ruotsi lähettivät lähettivät hävittäjät ilmaan tunnistamaan ja seuraamaan venäläiskoneita.

Koneiden lentoreittiä seurattiin Naton mukaan myös Suomesta ja Ruotsista. Koneet lensivät kansainvälisten merialueiden yllä.

”Haluan Euroopan päättäjien panikoivan”

Euroopan johtavien poliitikkojen tulee unohtaa ajatus siitä, että Yhdysvaltojen apu mahdollisessa sotatilanteessa olisi varmaa, arvioi Oslon yliopiston ohjusteknologian tutkija Fabian Hoffmann.

Hänen mukaansa Euroopan maiden tulee valmistautua siihen, että poliittiset ja sotilaalliset siteet Yhdysvaltoihin katkeavat lähitulevaisuudessa.

– On ensiarvoisen tärkeää, että toimimme, ja haluan Euroopan päättäjien panikoivan. Ei lamaannuttavaa panikointia vaan sellaista, joka käynnistää taistele tai pakene -vaiston – ja silloin tulee valita taistelu, Hoffmann kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Arviollaan hän viittaa Donald Trumpin mahdolliseen toiseen presidenttiyteen. Hoffmannin mukaan Euroopan maiden tulee välittömästi vahvistaa asevoimiaan. Lisäksi Ukrainan aseellista tukea tulisi hänen mukaansa kasvattaa entisestään.

Mikäli Yhdysvallat vetäytyisi nyt Euroopasta, kallistuisivat vaakakupit Hoffmannin mukaan Venäjän eduksi. Hän arvioi, että Venäjä saattaa kokeilla Naton kollektiivisen puolustuksen yhtenäisyyttä lähivuosien aikana.

Hoffmannin mukaan Venäjä saattaa tehdä pienimuotoisia hyökkäyksellisiä toimia Itä-Euroopassa ja katsoa, miten Länsi-Eurooppa reagoi.

– Jos länsieurooppalaiset horjuvat, Nato on mennyttä, hän kirjoittaa.

Hoffmannin mukaan Venäjä voisi toteuttaa hänen kuvailemansa skenaarion melko pienillä panostuksilla.

Sotilaallisten voimavarojen lisäksi länsimaat tarvitsevat Hoffmannin mukaan päättäväisyyttä Venäjää vastaan.

– Meidän on tehtävä Venäjälle selväksi, että meillä on keinot vastata ja että olemme myös täysin halukkaita tekemään niin, jopa suurilla kustannuksilla ja riskeillä.

Hoffmannin mukaan Länsi-Euroopalla on kahdesta kolmeen vuotta aikaa valmistautua.

Ukrainalainen ex-diplomaatti: Washingtonin kokous ei jää historiaan

Ukrainalaisten päättäjien keskuudessa esiintyy pettymystä Naton perjantaina päättyneen huippukokoukseen antiin. Asiasta uutisoi The New York Times. Vaikka puolustusliiton jäsenet vahvistivat tukensa Ukrainan tulevalle Nato-jäsenyydelle, lupauksesta puuttuu ukrainalaisten mukaan yhä konkretia.

– Naton Washingtonin kokous tulee herättämään monenlaista näkemystä, arviota ja kommenttia. Lyhyesti sanottuna: kokous olisi voinut olla todella historiallinen, mutta sitä se ei tule olemaan, Ukrainan entinen Yhdysvaltojen-lähettiläs Valeriy Chaly arvioi Facebookissa.

NYT:n haastattelemat ukrainalaiset virkamiehet korostavat olevansa kiitollisia Naton tuesta puolustustaistelua käyvälle maalleen. Lähteet ovat kuitenkin pettyneitä Naton päätöksen olla kutsumatta Ukrainaa muodollisesti liittouman jäseneksi, pitäen sitä osoituksena lännen laajemasta avuttomuudesta Vladimir Putinin hyökkäyssodan edessä.

Kuilu etenkin Yhdysvaltojen ja eurooppalaisten Nato-maiden välillä näyttäisi kasvavan, arvioi Ukrainan entinen talousministeri Tymofi Mylovanov. Hänen mukaansa Euroopassa varaudutaan tosissaan Venäjän uhkaan, kun taas Yhdysvallat näyttäisi olevan enemmän huolissaan Venäjän reaktiosta. Analyytikko Petro Oleshchukin mukaan osa lännen johtajista pyrkii vieläkin ”rationalisoimaan hullun käytöstä”, viitaten Venäjän johtoon.

Yhdysvallat on esimerkiksi asettanut rajoituksia Ukrainaan toimittamiensa aseiden käytölle Venäjän alueella. Kokouksessa annetut lupaukset Ukraina-avun jatkumisesta antavat maalle kuitenkin toivoa, sanoo Ukrainan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Oleksandr Merezhko.

Huolta Ukrainassa herättävät kuitenkin myös Yhdysvaltojen marraskuiset presidentinvaalit. Republikaanien ehdokas Donald Trump on aika ajoin arvostellut niin Natoa kuin Ukraina-apuakin. Yhdysvaltojen ulkopolitiikassa tapahtuvan täyskäännöksen varalta Ukraina on solminut useiden liittolaismaiden kanssa kahdenvälisiä sopimuksia puolustusyhteistyön jatkumisen turvaamiseksi.

– Kaikki odottavat marraskuuta, mukaanlukien herra Putin, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky totesi Washingtonissa, kehottaen länttä toimimaan tässä ja nyt.

Senaattori valottaa Suomen Nato-prosessia – ”He ovat koviksia”

Senaattoreiden saaminen Suomen Nato-jäsenyyden taakse kaksi vuotta sitten ei ollut hankalaa. Näin muistelee Pohjois-Carolinaa edustava senaattori Thom Tillis, joka toimii yhtenä senaatin Nato-tarkkailuryhmän puheenjohtajista.

Tillis kommentoi aihetta Naton Washingtonin huippukokouksen yhteydessä järjestetyssä Nato Public Forum-tapahtumassa.

– Tämä maa on tilannut 65 F-35 hävittäjää. Väkilukuun suhteutettuna Yhdysvalloilla pitäisi siinä tapauksessa olla 4000 hävittäjää ympärivuorokautisessa valmiudessa, Tillis kertoo selittäneensä kollegoilleen.

– Minusta tämä kertoo sen, että suomalaiset ovat koviksia ja että he ovat tervetulleita Natoon.

Englanniksi Tillis luonnehti Suomea ”badass countryksi”. Myöhemmin Tillis totesi myös toisen uuden jäsenmaan eli Ruotsin olevan tervetullut, ”jotta minun ei ajatella suosivan yhtä”.

Yhdysvaltojen senaatti ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemukset elokuussa 2022 äänin 95-1.

Tillisin mukaan kongressi ei koskaan tule tukemaan Yhdysvaltain vetäytymistä puolustusliitosta. Tällaiset väitteet ovat ”roskaa”, senaattori linjasi.

Senaattorin Suomi-kommentteihin on sosiaalisessa mediassa kiinnittänyt huomiota Ulkopoliittisen instituutin tutkija Minna Ålander.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)