Verkkouutiset

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola mielenilmaisussa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Hoitajat hylkäsivät sovintoesityksen – joukkoeroamiset uhkaavat

Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö hylkäsi kunta-alan sovintoesityksen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tehy ja Super sekä heitä edustava Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry hylkäsivät yksimielisesti sovintoesityksen, jossa tarjottiin yli 5 prosentin palkkakorotusta seuraavien viiden vuoden aikana.

Työnantajaosapuoli olisi ollut valmis hyväksymään esityksen yhteiskuntarauhan nimissä, vaikka sen edustajan mukaan päätös olisi ollut sen kannalta erittäin vaikea. Samoin Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ry olisi hyväksynyt esityksen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Sovintoehdotus palkkaohjelmineen teki selkeästi näkyväksi koko kunta-alan työn ansaitseman arvostuksen ja palveluketjujen kaikkien työntekijöiden merkityksen. Se ei asettanut ketään vastakkain, vaan olisi tukenut työpaikkojen yhteistä kehittämistä. Tämä on olennaista, sillä kuntatyötä tehdään yhdessä ja hyvinvointialueille siirrytään yhdessä, sanoo Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen sanoo asian olevan sovittelulautakunnan osalta nyt tässä. Hänen mukaansa sovintoesitys oli reilu, tasapainoinen ja vakauttava.

Tehy ja Super perustelee hylkäystään sillä, että ”ehdotus ei sisältänyt uskottavaa hoitajapulan ratkaisua” eikä ”edistystä työoloihin”. Ainoastaan perhevapaamääräysten uudistaminen olisi ollut sen vaatimusten mukaisia.

– Esitetty palkkaohjelma on tasoltaan täysin riittämätön. Viiden vuoden palkkaohjelmana markkinoitu esitys on käytännössä kolmen vuoden mittainen palkkausjärjestelmän kehittämistyö, joka sisältää kolme työantajan päätösvallassa olevaa vaatimatonta paikallista palkankorotuserää, ilmoittavat järjestöt tiedotteessaan.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen väittää, että ”lautakunta ei ymmärtänyt hoitajapulan vakavuutta ja vaikutuksia”.

– Toistan, että emme tee huonoa sopimusta. Meillä ei ole kiire. Tärkeintä on saada hoitajapulaan ratkaisu, joka palauttaa hoitajille tulevaisuuden uskon, houkuttelee nuoria kouluttautumaan alalle ja varmistaa kansalaisten perusoikeuden terveydenhuoltoon kohti 2030-lukua, Rytkönen sanoo.

Perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo, että ”hoitajien luottamus päättäjiin ja työnantajiin on rikkoutunut pahasti vanhuspalvelukriisin, koronan ja tämän kevään seurauksena”.

– Tilannetta ei voi korjata ilman uskottavaa pelastusohjelmaa hoitoalalle. Tällaista kokonaisuutta lautakunnan ehdotus ei sisältänyt, vaan oli jopa yllättävän heikko hoitajien kannalta. Ehdotuksesta välittyy hoitajien aliarvostus, Paavola katsoo.

Järjestöjen johdot päättivät, ettei joukkoirtisanoutumisia toteuteta ennen kuin muut kuntasektorin työehtosopimukset on solmittu, mutta kuitenkin viimeistään 1. tammikuuta 2023. Tehyläisten joukkoirtisanoutuminen kohdistuu ensi vaiheessa erikoissairaanhoitoon ja superilaisten kotihoitoon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)