Verkkouutiset

Työmarkkinat

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SAK:n puheenjohtaja: Palkansaajien huolet ohitettiin täysin

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta ohitti mietinnössään palkansaajien huolet täysin.

– Mietinnön sisältö on pettymys. SAK oli toivonut tasapainottavia muutoksia esitykseen. Tässä muodossa lakiesitys tarkoittaa, että paikallista sopimista koskevaan lainsäädäntöön vaaditaan entistä vahvempaa palkansaajien tavoitteiden huomiointia, jotta neuvottelut työmarkkinamallista voivat alkaa, Eloranta toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on tehnyt työrauhalainsäädännön uudistusesitykseen pieniä muutoksia, mutta mistään suuresta vastaantulosta tai merkittävästä työntekijäpuolen huolten huomioimisesta ei ole kyse.

Elorannan mielestä lakiesitys on valiokunnankin muotoilemassa muodossa poikkeuksellisen raju ja heikentää työntekijöiden mahdollisuutta vaikuttaa työehtoihinsa ja osoittaa mieltään työntekijävastaista politiikkaa kohtaan.

Nyt esitettävät rajoitukset voivat hänen mukaansa johtaa pidemmällä aikavälillä entistä kovempiin työtaisteluihin työehtosopimuskierroksen aikana. Tukityötaisteluoikeuden rajaaminen voi johtaa siihen, että joillakin aloilla tai yrityksissä palkansaajien kyky painostaa työnantaja sopimuksiin heikkenee, jolloin työehtosopimusten kattavuus alenee.

”Oikeuksia poljetaan”

Jarkko Eloranta korostaa, kuinka Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimusten ja niiden valvontakäytännön mukaan ammattiyhdistyksillä pitää olla mahdollisuus järjestää myös protestilakkoja ja ilmaista mielipiteensä työntekijöiden asemaan, oikeuksiin ja työehtoihin vaikuttavissa kysymyksissä.

Hän muistuttaa, kuinka ILO on tällä viikolla lähestynyt työministeri Arto Satosta (kok.) kirjeellä, jossa se kehottaa hallitusta vielä neuvottelemaan lakko-oikeuden rajoituksista keskeisten työmarkkinajärjestöjen kanssa.

– Satosen mukaan keskustelut on kuitenkin jo käyty eikä työelämä- ja tasa-arvovaliokuntakaan ota kirjeeseen lainkaan kantaa, Eloranta sanoo.

– Työmarkkinasuhteiden mallioppilas Suomi tipahti tarkkailuluokalle heti, kun ensimmäinen laki hallituksen työmarkkinauudistuksista on tulossa voimaan. Talouden tarkkailuluokalle joutumisesta hallituksella on kova pelko, mutta työntekijöiden oikeuksia poljetaan silmää räpäyttämättä välittämättä kansainvälisistä ihmisoikeusvelvoitteista, Eloranta toteaa.

Hallituksen esityksen mukaan lakimuutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan heinäkuun alussa. Valiokunta kuitenkin katsoo mietinnössään, ettei estettä lakien voimaantulon aikaistamiseen ole.

– Lain voimaantulon aikaistamiselle ei ole mitään perustetta. On myös erittäin poikkeuksellista, että mietinnössä esitetään lain koskevan myös sellaisia käynnissä olevia poliittisia työtaisteluita, jotka ovat alkaneet ennen lain voimaantuloa, Eloranta huomauttaa.

 

 

Työrauhaa koskevat lait halutaan vastaamaan tämän päivän tarpeita

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä työrauhalainsäädännön uudistamisesta.

Kokoomuksen kansanedustaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén pitää uudistusta perusteltuna ja tarpeellisena.

Keskeisimpinä muutoksina poliittisten työtaisteluiden kestoa rajoitetaan, myötätuntotyötaistelut asetetaan suhteellisuusarvioinnin piiriin ja laittomista työtaisteluista tuomittavia hyvityssakkoja korotetaan.

Työrauhalainsäädännön uudistamisen tavoitteena on korjata työtaisteluoikeuden käytön sääntelyssä ilmenneitä epäkohtia ja parantaa tätä kautta työrauhaa työmarkkinoilla.

– 1940-luvulta peräisin oleva työrauhalainsäädäntömme ei vastaa enää suomalaisessa työelämässä ja yritystoiminnassa tapahtuneita muutoksia. On selvää, että lainsäädäntöä on uudistettava tämän päivän tarpeita vastaavaksi. Vakaammat ja häiriöttömät työmarkkinat parantavat yritysten toimintaympäristöä ja lisäävät Suomen houkuttelevuutta investointiympäristönä, Sirén toteaa.

Työrauhalainsäädäntöä koskeva hallituksen esitys saapui eduskuntaan maaliskuun alussa. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on käsitellyt esitystä perusteellisesti useiden viikkojen ajan.

– Valiokuntakäsittelyn aikana olemme kuulleet kattavasti asiantuntijoita ja käyneet laajaa keskustelua prosessin eri vaiheissa. Olemme käsitelleet esitystä asianmukaisesti, mutta ilman aiheetonta viivytystä. Ylimääräisiä kokousaikoja on hyödynnetty perusteellisen käsittelyn varmistamiseksi, Sirén sanoo.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on mietinnössään täsmentänyt työrauhaesitystä perustuslakivaliokunnan huomioiden pohjalta sekä tehnyt joitakin muita tarkennuksia sääntelyn soveltamisen selkeyttämiseksi.

– Valiokunta päätti yksimielisesti lisätä mietintöön maininnan niin kutsutuista surulakoista. Surulakkoja järjestetään tyypillisesti silloin, jos työnantaja joutuu tekemään merkittäviä henkilöstövähennyksiä. Tällaiset tilanteet voisivat mietinnön mukaan olla peruste kohtuullistaa ammattiosastoille tuomittavia hyvityssakkoja, Sirén kertoo.

Valiokunnan mietintö sisältää myös valtioneuvostoa velvoittavan lausuman tasa-arvovaikutusten seurannasta.

– Vaikka ministeriössä esityksellä ei ole arvioitu olevan olennaisia sukupuolivaikutuksia, pidämme tärkeänä, että työmarkkinoihin merkittävästi vaikuttavien esitysten sukupuolivaikutukset arvioitaisiin aina huolellisesti. Tämän vuoksi olemme sisällyttäneet mietintöön lausuman, joka edellyttää työ- ja elinkeinoministeriötä seuraamaan esityksen sukupuolivaikutuksia ja laatimaan niistä selvityksen vuoteen 2027 mennessä, Sirén sanoo.

 

 

Lakkolait etenevät eduskunnassa

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintö työtaisteluoikeuden rajoittamista koskevasta lainsäädännöstä on valmistunut.

Valiokunta puoltaa työtaisteluoikeuden rajoittamista koskevan sääntelyn hyväksymistä muutettuna. Poliittisiin lakkoihin valiokunta ehdottaa 12 kuukauden aikarajaa, jonka kuluttua poliittista työtaistelua voi jatkaa saman tavoitteen saavuttamiseksi.

Lisäksi valiokunta ehdottaa täydennettäväksi edellytyksiä, joiden mukaan työnantaja voi kuitata lainvastaiseksi todettuun työnseisaukseen osallistuneen työntekijän palkasta 200 euron seuraamusmaksun.

Ehdotetut lait on hallituksen esityksen mukaan tarkoitettu tulemaan voimaan 1.7.2024. Valiokunta sanoo mietinnössään, että lait pitäisi saattaa voimaan mahdollisimman pian.  Mietinnössä lisäksi todetaan, ettei estettä lakien voimaantulon aikaistamiseen ole.

Oppositiopuolueista SDP, vasemmistoliitto ja vihreät esittävät vastalauseissaan lakkolakien hylkäämistä. Valiokunnan oppositioedustajat katsovat, että esitetyt lakimuutokset ovat suhteettoman rajuja.

– Mielestämme yksilöille määritelty 200 euron sakko on tarpeeton ja sitä ei tulisi säätää. Tällaisia työrauhan vastaisia tapauksia on nykyäänkin erittäin harvoin. 2000-luvulla yli 1100:sta käsitellystä jutusta vain 39. Nyt kun lakkosakot nousevat rajusti työtekijäpuolelle, niitä on entistä vähemmän. Teemme vain uudenlaista oikeuskäytäntöä, turhaa lainsäädäntöä ja aiheutamme kaksinkertaisen sanktion ensin yhdistykselle ja sitten vielä sen jäsenelle, sanovat oppositioedustajat yhteisessä tiedotteessaan.

 

Posti aloittaa muutosneuvottelut: jopa 300 työtehtävän vähennys edessä

Posti aloittaa muutosneuvottelut, joiden arvioidaan johtavan enintään 295 työtehtävän vähennykseen, yhtiö tiedotti torstaina.

Yhtiön mukaan muutosneuvottelujen tarve perustuu vähentyneeseen asiakaskysyntään. Muutosneuvotteluiden piirissä on 1319 henkilöä.

Posti suunnittelee Verkkokauppa- ja jakelupalvelut -liiketoimintaansa kuuluvien yritys- ja kuljetuspalveluiden uudistamista.

– Asiakkaamme odottavat jatkuvasti paranevia palveluita ja erinomaista kustannustehokkuutta. Meidän on tehostettava toimintaamme ja organisoitava sitä uudelleen, jotta voimme varmistaa joustavan ja entistä tehokkaamman kuljetusverkoston, yhtiö ilmoitti tiedotteessa.

Postin mukaan talouden heikko suhdanne on vaikuttanut siihen, että kuljetettavien lähetysten kokonaisvolyymeissä on toistaiseksi tapahtunut merkittävää laskua. Joustava tuotantorakenne on yhtiön mukaan välttämättömyys tehokkaalle toiminnalle.

– Talouden yleiset näkymät ja laskusuuntaiset kuljetusmäärät vahvistavat tarvetta kuljetusverkostomme kokonaisvaltaiseen uudistamiseen. Tämä edellyttää myös nykyisten toimintamallien ja työtehtävien tarkastelua, ja joudumme käynnistämään muutosneuvottelut. Pyrimme parhaamme mukaan tukemaan henkilöstöämme tässä haastavassa muutostilanteessa, sanoo tiedotteessa Ari Olli, joka vastaa yritys- ja kuljetuspalveluista Postin Verkkokauppa- ja jakelupalvelut -liiketoiminnassa.

Postin mukaan suunnitellulla uudistuksella ei ole vaikutusta asiakkaisiin tai palveluihin.

Muutosneuvottelut eivät koske Postipalvelut-liiketoimintaa eivätkä Transvalin varasto- tai sisälogistiikkapalveluita. Posti työllistää Suomessa noin 15000 henkilöä.

Kaikkien on EK:n mukaan keskityttävä talouden parantamiseen – ”Tärkeää, ettei SAK jatka poliittisia lakkoja”

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää tärkeänä, etteivät SAK:n liitot jatka enää poliittisia lakkoja, vaan katse on tulevaisuudessa.

– Suomen taloudessa riittää paljon kurottavaa, joten nyt kaikkien on keskityttävä talouden ja työllisyyden parantamiseen, Häkämies toteaa tiedotteessa.

Työmarkkinoilla on edessä tärkeitä ratkottavia asioita, kuten ns. vientimallin toteuttaminen palkkakierroksille ja  paikallisen sopimisen edistäminen sekä eläkkeitä koskevat neuvottelut.

– Tässä työssä tarvitaan kaikkia työmarkkinaosapuolia, Häkämies sanoo.

SAK tiedotti hetki sitten, ettei se tänään tehnyt päätöksiä työtaistelutoimista. SAK:n hallitus keskusteli ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta sekä kehysriihen päätöksistä.

– Keskeytimme lakot kymmenen päivää sitten, jotta pääsemme keskustelemaan Orpon-Purran hallituksen kanssa sen suunnittelemista työelämäheikennyksistä. Keskustelut ovat käynnissä ja kesken. Tänään ei tehty päätöksiä poliittisista lakoista puoleen taikka toiseen, SAK:n hallituksen puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo tiedotteessa.

Elorannan mukaan työministeri Arto Satosen (kok.) kanssa on keskusteltu erityisesti paikallisesta sopimisesta sekä edellytyksistä neuvotella vientivetoisesta työmarkkinamallista.

– Näkemykset ovat vielä kaukana toisistaan, mutta keskusteluja on käyty ihan hyvässä hengessä.

Elorannan mukaan syksyn tulevaan tes-kierrokseen kasautuu kovia paineita.

SAK arvostelee paikallista sopimista – ”sadat tuhannet jäävät ilman vähimmäispalkkaa”

Palkansaajajärjestö SAK kritisoi perjantaina jättämässään lausunnossa paikallisen sopimisen laajentamista koskevaa hallituksen esitysluonnosta.

SAK:n mukaan hallituksen esitysluonnos paikallisen sopimisen laajentamisesta antaa yrityksille mahdollisuuden poiketa työlainsäädännön vähimmäistasosta yrityskohtaisilla työehtosopimuksilla sekä työnantajaliittoihin järjestäytymättömissä yrityksissä.

SAK:n työmarkkinapäällikön Rami Lindströmin mukaan se vähentää työnantajien kannusteita liittyä työnantajaliittoon.

– Jos työnantajien järjestäytymisaste heikkenee ja samalla yhä useammilla aloilla siirrytään valtakunnallisista työehtosopimuksista kohti yrityskohtaista ja paikallista sopimista, on yleissitoviin työehtosopimuksiin perustuva suomalainen työmarkkinajärjestelmä vaarassa, Lindström sanoo tiedotteessa.

Yleissitovilla työehtosopimuksilla määritetään työehtojen vähimmäistaso Suomessa.

– Nyt hallitus ja työnantajat haluavat, että vähimmäistaso pystytään eri tavoin alittamaan yrityskohtaisesti ja paikallisesti. Seurauksena voi olla, että sadat tuhannet suomalaiset työntekijät jäävät ilman vähimmäispalkkaa tai vähimmäistyöehtoja. Tätä huolta hallituksessa ei ole otettu tosissaan, Lindström toteaa.

Hallituksen esitysluonnoksessa luottamusmiehen asema järjestäytymättömissä yrityksissä säädetään SAK:n mukaan heikoksi.

– Luottamusmies edustaisi jatkossa vain niitä työntekijöitä, jotka ovat voineet osallistua hänen valintaansa. Kun samaan aikaan lakiin säädetään mahdollisuus ohittaa työehtosopimuksen määräys sopijaosapuolesta, luottamusmiehen asema työpaikoilla heikkenee olennaisesti, Lindström toteaa.

Lausuntokierros hallituksen esitysluonnoksesta paikallisen sopimisen laajentamisesta päättyi perjantaina.

Esityksellä toteutetaan hallitusohjelman kirjauksia paikallisen sopimisen laajentamisesta järjestäytymättömiin työnantajiin, luottamusmiehen ohittamisesta sekä mahdollisuudesta poiketa työlainsäädännön vähimmäistasosta myös yrityskohtaisilla sopimuksilla.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ennen juhannusta, ja se on tulossa voimaan vuoden 2025 alussa.

Kansanedustaja rautalankakorjaa vääriä tietoja: Tätä kaikkea ei valmistella

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen käy kirjoituksessaan läpi kysymyksiä ja väitteitä koskien Petteri Orpon hallituksen työmarkkinauudistuksia.

Aluksi Heinonen korostaa, että toisin kuin on väitetty, hallitus ei ole valmistelemassa ”potkulakia”.

– Hallitusohjelmassamme sovittu muutos irtisanomisperusteeseen ei mahdollista jatkossakaan mitä pikapotkuja, vaan jatkossakin jokaiselle irtisanomiselle pitää olla asiallinen peruste. Väite on siis väärä.

Heinonen huomauttaa, että jatkossakin irtisanomisen syyn tulee liittyä siis yksiselitteisesti esimerkiksi työntekijän työnteon laiminlyöntiin tai johonkin asiattomaan käytökseen.

– Laissa on toisaalta myös kirjattu näkyviin, että esimerkiksi työntekijän henkilökohtaiset mielipiteet eivät voi olla irtisanomisen peruste – ei jatkossakaan. Ja jatkossa myös syrjivin perustein tehtävät irtisanomiset olisivat kiellettyjä. Eikä tehtävä muutos koske lainkaan taloudellisia ja tuotannollisia irtisanomisperusteita.

– Esimerkkinä voisi todeta, että Saksassa ei alle kymmenen työntekijän yrityksessä ole lainkaan irtisanomissuojaa. Meillä tämäkin säilyy, Heinonen jatkaa.

Kansanedustaja vakuuttaa, että ”pärstäkertoimen mukaan ei siis jatkossakaan ketään voida irtisanoa”.

– Ei tietenkään.

Hänen mukaansa meillä on siis jatkossakin kansainvälisestikin vertailtuna varsin korkea työsuhdeturva ja työntekijän henkilöperusteinen irtisanominen vaikeaa.

– Potkuja ei siis voi mielivaltaisesti antaa eikä myöskään tehdä perustelemattomia määräaikaisia työsopimuksia. Itseasiassa Säätytalolla hallitusneuvotteluissa kirjasimme hallitusohjelmaan erityisesti alleviivaten sen, että määräaikaisten sopimusten muuttaminen ei jatkossakaan saa lisätä perusteetonta määräaikaisuuksien ketjuttamista. Itseasiassa tätä edellyttää jo EU:nkin lainsäädäntö.

SAK on puhunut kovaan ääneen SDP:n kanssa yhteisellä äänellä myös ”sairaussakosta”. Heinonen huomauttaa, että minkäänlaista sairaussakkoa ei tietenkään ole tulossa.

– Jatkossa ensimmäinen sairauspäivä voisi olla palkaton, jos työehtosopimuksessa ei tästä olisi toisin sovittu – valtaosan osalta on sovittu. Tämä muutos koskisi nykyisten työehtosopimusten voimassa ollessa vain siis noin kymmenen prosenttia työntekijöistä. Muutos koskisi vain niitä työntekijöitä, jotka eivät kuulu minkään työehtosopimuksen piiriin tai eivät ole tätä omassa henkilökohtaisessa työsopimuksessaan erikseen sopineet.

– Eli yhteensä kaiken kaikkiaan meidän noin 2,27 miljoonasta palkansaajasta ensimmäisen sairauspäivän palkallisuus on varmistettu työehtosopimuksessa noin kahden miljoonan työntekijän osalta. Ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus ei siis jatkossakaan koskisi esimerkiksi sairaanhoitajia, lähihoitajia, perushoitajia, poliiseja, opettajia jne. Esimerkiksi kaikki vajaa 650 000 julkisella sektorilla työskentelevää ovat karenssipäivältä suojassa. Omavastuupäivää ei myöskään olisi, jos sairaus kestäisi viisi päivää tai johtuisi ammattitaudista tai työtapaturmasta, Heinonen kirjoittaa.

Vähimmäisehtoja ei olla murtamassa

Myös paikallisesta sopimisesta liikkuu paljon väärää tietoa. Kirjoituksessaan Heinonen oikoo vääristä tiedoista muutamia.

Hän muistuttaa, että uudistus ei ole murtamassa esimerkiksi työlainsäädännön mukaisia vähimmäisehtoja. Paikallisesti voitaisiin siis sopia jatkossakin vain työehtosopimuksen sallimista asioista ja myös työehtosopimuksen asettamissa rajoissa liiton jäsenyydestä riippumatta.

– Yleissitovuutta koskeva sääntelykään ei ole myöskään muuttumassa. Alleviivaan nyt vielä, että jatkossakin työlainsäädännön suoja siis säilyisi koskemattomana. Piste.

Heinonen huomauttaa, että paikallisen sopimisen mahdollistaminen kaikille työntekijöille ei ole mahdollistamassa myöskään mitään SAK ja vasemmiston väittämiä muutaman euron tuntipalkkoja.

– Paikallinen sopiminen olisi jatkossakin mahdollista vain työehtosopimuksen mukaisissa rajoissa. Työehtosopimuksessa sovittua palkkatasoa ei siis olisi mahdollista alittaa. Väite muutaman euron tuntipalkoista on siis täysin väärä ja puhdasta populismia ja oppositiopolitikointia.

Hänen mukaansa väärä on myös väite siitä, paikallinen sopiminen synnyttäisi maahamme kahdet eri työmarkkinat.

– Ei synnyttäisi. Kotimaisiin ja ulkomaalaisiin työntekijöihin sovellettaisiin nimittäin jatkossakin tismalleen samoja työsuhteen ehtoja. Ulkomaalaisen työvoiman väärinkäytökset eivät siis muuttuisi paikallisen sopimisen kautta laillisiksi. Ulkomaalaiselle työntekijälle tulisi siis jatkossakin maksaa sama palkka kuin suomalaiselle työntekijälle.

Heinonen muistuttaa, että ei jatkossakaan jokainen työntekijä voisi tämänkään jälkeen tehdä omia sopimuksia työnantajansa kanssa.

– Paikallista sopimista voitaisiin käyttää siis jatkossakin vain yhdessä eli asiaa hoitaisi työntekijöiden taholta aina työntekijöiden, yhdessä valitsema edustaja, tai koko henkilöstö yhdessä työnantajan kanssa sopien. Ja jatkossakin paikallinen sopiminen olisi mahdollista vain yhdessä sopien. Sopimuspakkoa ei siis tulisi. Ja myös yrityskohtaisissa työehtosopimuksissa työantajan sopijaosapuolena olisi ammattiliitto.

Ansiosidonnainenkaan ei ole Heinosen mukaan mihinkään romuttumassa.

– Tämäkin väite on täydellisen väärä. Päinvastoin meidän tavoitteemme on laajentaa ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille työntekijöille tällä vaalikaudella. Jokainen nimittäin sitä kuitenkin maksaa. Nyt tehtävät muutokset koskevat siis vain työssäoloehdon pidennystä ja tason maltillista porrastamista. Ansiosidonnaisen perusrakenne siis säilyy jatkossakin.

Lopuksi Heinonen ottaa esille lakko-oikeuden.

– Sekin säilyy. Nyt tehdään vain rajoituksia poliittisille lakoille ja myötätuntolakoille. Poliittisten lakkojen kesto rajataan nyt siis enintään 24 tuntiin. Tällaiset viikkojen satamat ja viennin pysäyttävät poliittiset lakot demokratiaa vastaan eivät olisi enää mahdollisia.

Myös poliittisten lakkojen ketjuttaminen on tarkoitus estää, kun jatkossa samasta asiasta saisi lakkoilla vain kerran. Muut poliittiset työtaistelutoimenpiteet kuten ylityö- tai vuoronvaihtokielto voisivat jatkossa kestää enintään kaksi viikkoa.

– Ja kannattaa myös huomata se, että rajoitus ei koskisi jatkossakaan lakkoja eli työtaistelutoimia, joilla pyritään vaikuttamaan omiin työehtoihin. Tämä oikeus säilyy koskemattomana.

Heinonen korostaa, että lakimuutos rajoittaisi siis poliittisia lakkoja ja suhteettomia myötätuntolakkoja.

– Tätä esitystä esitellyt työministeri Arto Satonen (kok.) kuvasi muutosta näin: ”Jos Postin ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n välillä olisi työriita, ja auto- ja kuljetusalan työntekijöitä edustava AKT haluaisi tukea PAU:ta, AKT voisi pysäyttää Postin tavaraliikenteen, mutta ei esimerkiksi sulkea kokonaan satamia.”, Heinonen siteeraa Satosta.

– Ja alleviivataan nyt vielä sitäkin, että lakko on aina ammattiliiton julistama työtaistelutoimi ja siihen osallistuminen on jokaiselle työntekijälle täysin vapaaehtoista. Tämä oikeus on jokaisella työntekijällä kuuluu hän sitten ammattiyhdistykseen tai ei, Heinonen jatkaa.

Keskustan äänestäjien lakkokannat lähempänä hallituspuolueita kuin oppositiota

Suomalaisten näkemyksiä lakkoiluun ja työmarkkinauudistuksista sopimiseen selvitettiin ajatuspaja Toivon kyselyssä.

Maaliskuun lopussa kerätyssä aineistossa vastaajien näkemykset jakaantuivat melko tasaisesti puolesta ja vastaan kysymyksessä, pitääkö hallituksen viedä työmarkkinauudistukset läpi ammattiyhdistysliikkeen vastustuksesta huolimatta.

Joka neljännen vastaajan mielestä hallituksen ja eduskunnan päätöksillä tulee vähintään jossain määrin olla etujärjestöjen hyväksyntä. Niukka enemmistö (51 %) kallistui kuitenkin sille kannalle, ettei tällaista ”veto-oikeutta” tarvita ainakaan kategorisessa mielessä.

Hallituksen ja opposition välinen jakolinja näkyy vastauksissa selvästi lukuun ottamatta keskustan kannattajia. Keskustassa suhtautuminen lakkoiluun jakaa puolueväkeä, mutta keskimäärin kannat ovat lähempänä kokoomuslaisten ja perussuomalaisten näkemyksiä kuin oppositiopuolueiden kannattajien mielipiteitä.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajista vankka enemmistö oli sitä mieltä, että hallituksen ja eduskunnan päätöksillä ei tarvitse olla etujärjestöjen hyväksyntää. Keskustan kannattajat olivat samoilla linjoilla ja vain 16 prosenttia oli väitteen kanssa samaa mieltä. Vastaavasti vasemmistoliiton ja SDP:n kannattajissa lähes puolet oli etujärjestöjen hyväksynnän kannalla hallituksen ja eduskunnan päätöksiin.

Vihreissä oltiin hieman varovaisempia. Huomiota kiinnittää, että niin vihreiden kuin SDP:n kannattajista jopa kolmasosa ei osannut sanoa, kumpaa mieltä asiasta olisi.

Vastaajilta kysyttiin myös, hyväksytäänkö se, että hallituksen uudistuksia vastustetaan aiheuttamalla vahinkoa yrityksille. Keskustan kannattajista 24 prosenttia hyväksyi haitan vähintään joissain määrin. SDP:n kannattajissa hyväksyjiä oli yli 60 prosenttia.

Samoin selvä enemmistö eli 65 prosenttia keskustan kannattajista pelkäsi lakkoilun ajavan työpaikkoja ja investointeja pois Suomesta. SDP:n kannattajista tällaista pelkoa koki vain kolmannes. Kokoomuksen kannattajista 84 prosenttia ja perussuomalaista 79 prosenttia oli huolissaan lakkojen vaikutuksista työpaikkoihin ja investointeihin.

Kyselyssä selvitettiin myös, uskotaanko lakkoilun olevan hyvä keino edistää työmarkkinauudistuksista sopimista. Vasemmistoliitossa 84 prosenttia ja SDP:ssä 73 prosenttia uskoi lakkoilun edesauttavan sopimista. Sen sijaan keskustan kannattajista vain 29 prosenttia ajatteli lakkojen edistävän sovintoa.

Ajatuspaja Toivo teetti kyselyn Verianilla 26.-28.3.2024 ja se sisältää 1317 henkilön vastaukset. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 2,7 prosenttiyksikköä.

Ay-johtaja IS:lle: Yhtäkään lakkoa ei ole lopetettu

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja, SAK:n hallituksen jäsen Turja Lehtonen painottaa Ilta-Sanomille, että torstainen päätös lakkojen keskeytyksestä ei tarkoita niiden lopettamista.

– Missään ei ole päätetty mitään lopettaa. On todettu vain, että keskeytetään tämänhetkiset toimet. Mennään katsomaan, tuottaako neuvottelupöytä jotain ja sitten palataan uudelleen arviointiin, Turja Lehtonen sanoo IS:lle.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on toivonut hallitukselta vastaantuloa työrauhalainsäädännön ja paikallisen sopimisen osalta.

Turja Lehtosen mukaan SAK:n hallitus arvioi kahden viikon kuluttua, ovatko ay-liikkeen ja maan hallituksen neuvottelut tuottaneet tulosta. Hän ei halua kommentoida, jatkuvatko lakot, jos neuvotteluissa ei saavuteta tuloksia.

– Viittaan siihen, mitä aikaisemmin sanoin, että yhtäkään lakkoa ei ole lopetettu, vaan me olemme keskeyttäneet toimet neuvottelujen ajaksi.

SDP:n Nasima Razmyar: Hallituksen pitäisi neuvotella ay-liikkeen kanssa

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Nasima Razmyarin mukaan hallituksen pitäisi aloittaa neuvottelut lakot maanantaina päättävän SAK:n kanssa.

– Ay-liike on toistuvasti pyrkinyt tulemaan hallitusta vastaan, mutta hallitus on tähän saakka torjunut kaikki ehdotukset sovun löytämiseksi. Työministeri Arto Satonen (kok.) on todennut, että ratkaisu on kyllä löydettävissä, jos lakot loppuvat. Hallituksen on nyt syytä pitää sanansa, aloittaa neuvottelut ja palauttaa edes jonkinlainen luottamus työmarkkinoille tulehtuneessa tilanteessa. Tämä maa ei kaipaa jääräpäisyyttä vaan kykyä tulla vastaan, Razmyar sanoo tiedotteessaan.

SPD:n varapuheenjohtaja sanoo, että ”hallitukselta olisi nyt viisautta ymmärtää oma roolinsa ja ottaa askel taaksepäin”.

– Työntekijäpuoli on keskeyttänyt lakot, jotta hallituksella on mahdollisuus aloittaa aidot neuvottelut. Törkeintä, mitä hallitus voi tässä tilanteessa tehdä, on jatkaa lakkolakien läpirunnomista työväen juhlapäivänä, vappuna.

Hallitus on Razmyarin mukaan ajanut tietoisesti työmarkkinat umpisolmuun.

– On erittäin huolestuttavaa, että hallituksella ei vaikuta olevan kykyä ratkaista tilannetta. Vaikka lakot ovat nyt ainakin toistaiseksi ohi, ei se tarkoita, etteikö työmarkkinoiden epävakaus ja tulehtunut tilanne jatkuisi edelleen. Hallitus löytää saman tilanteen työpöydältään myös lakkojen jälkeen, eikä se voi pestä käsiään vastuusta. Kyse on Suomen taloudesta sekä suomalaisten työpaikoista ja hyvinvoinnista, Razmyar päättää.

YTK-kassalle alkuvuonna yli 20000 uutta jäsentä

YTK Työttömyyskassa kertoo tiedotteessa, että uusia jäseniä on tässä vaiheessa vuotta liittynyt jo 20 800. Viime vuonna vastaavana aikana jäseniä oli liittynyt noin tuhat vähemmän.

YTK:n keskimääräinen liittyjien määrä vuosittain on hieman yli 50 000. Koronavuosi 2020 oli poikkeus, silloin liittyi lähes 90 000 uutta jäsentä. Nettokasvu YTK:ssa on noin 10 000 jäsenen paikkeilla vuosittain, eli jäseniä myös vaihtaa kassaa, jää eläkkeelle tai siirtyy yrittäjäksi.

Tänä vuonna alkuvuosi on kuitenkin näyttänyt hieman aiempaa erilaiselta myös siksi, että helmikuun jäsenkasvu oli selvästi suurempi kuin monena edellisenä vuotena. Samoin tietyistä kassoista YTK:n jäseniksi siirtyminen on näyttänyt olevan alkuvuonna aiempaa suurempaa.

– Sekä teollisuuden työntekijöitä että korkeakoulutettuja on ollut meidät valinneiden joukossa suhteellisesti enemmän kuin aiemmin, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen.

Myös työttömyyskassat ovat olleet esillä käynnissä oleviin lakkoihin liittyen, vaikka ne eivät olekaan niissä osapuolia.

– Paljon puhutaan myös YTK:sta nyt lakkojen yhteydessä, mutta totuus on se, että meidän jäsenmäärämme kasvu perustuu aivan muuhun kuin työmarkkinoiden kärhämiin. Kasvumme salaisuus on se, että jäsenemme suosittelevat hyvän palvelumme vuoksi jäsenyyttä tuttavilleen ja perheenjäsenilleen. Tämä on vuodesta toiseen jäsenkyselyidemme osoittama fakta, Hänninen kertoo.

Jäseniltä kysyttäessä YTK:n vahvuuksia ovat riippumattomuus ja edullisuus. Hintamielikuvaan vaikuttaa erityisesti YTK:n täysjäsenyyden hinta.

– Kassan ja YTK Työelämän yhteishinta on vuodessa 129 euroa. Tällä saa kaiken työelämässä ja sen käänteissä tarvittavan, kassajäsenyydestä laajaan lakipalveluun.

”Olisi vaarallista, jos Suomi turtuisi pitkään jatkuneeseen lakkoiluun”

SAK:laiset ammattiliitot ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä poliittiset lakot maanantaina.

– Tämä on tervetullut uutinen. Lakot ovat heikentäneet paitsi Suomen myös yhä useamman tavallisen suomalaisen taloudellista tilannetta. Uusi tilanne antaa mahdollisuuksia ryhtyä täyttämään syntynyttä kansantalouden kuoppaa, toteaa Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Paula Lehtomäki vientiliittojen tiedotteessa.

Kemianteollisuus, Metsäteollisuus ja Teknologiateollisuus painottavat, että lakoista on jo aiheutunut peruuttamattomia haittoja vientiteollisuudelle ja siten koko Suomelle sekä jokaiselle suomalaiselle.

Liitot muistuttavat, että suomalainen vientiteollisuus työllistää suoraan ja epäsuorasti noin 1,2 miljoonaa ihmistä. Toimialat tuottavat kansantalouteen vuosittain yli 100 miljardin euron arvonlisäyksen ja 35 miljardin euron verokertymän.

– Lakot ovat jo vahingoittaneet Suomen mainetta investointikohteena. Olisi vaarallista, jos Suomi turtuisi pitkään jatkuneeseen lakkoiluun. Yritykset ovat jo kärsineet mittavia taloudellisia vahinkoja, ja niille tulee antaa nyt työrauha, jotta vaikea taloustilanne ei käy entistä kestämättömämmäksi, sanoo Kemianteollisuuden toimitusjohtaja Mika Aalto.

Suomen talouden näkymä on liittojen mukaan jo valmiiksi ollut heikompi kuin muissa Pohjoismaissa. Tuoreimpien ennusteiden mukaan talouden ennakoidaan supistuvan samaan aikaan kun se kasvaa Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa.

– Nyt meidän täytyy pitää huolta, että suomalainen investointi- ja toimintaympäristö näyttäytyy houkuttelevana. Siihen tarvitaan muun muassa kohtuuhintaista ja puhdasta sähköä, sujuvat lupaprosessit, vahvat sekä oikein suunnatut TKI-satsaukset, mutta myös toimivat työmarkkinat. Hallituksen uudistukset ovat tärkeitä Suomen kilpailukyvylle, summaa Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.

LUE MYÖS:
Yrittäjien Mikael Pentikäinen: Hyvä, että järki voitti SAK:ssa
Työministerin mukaan uudistusten yksityiskohdista voidaan keskustella

Työministerin mukaan uudistusten yksityiskohdista voidaan keskustella

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n hallitus päätti torstaina, että poliittiset lakot keskeytyvät maanantaina.

– Hallitus on todennut, että lakkojen alla ei neuvotella. Nyt ei lakkoja sitten ensi viikolla ole. Hallituksella on nyt näytön paikka. Yhteisiä väyliä on löydettävä, SAK:n Jarkko Eloranta sanoi tiedotustilaisuudessa.

SAK vastustaa hallituksen työelämäuudistuksia ja sosiaaliturvan leikkauksia. Tiedotustilaisuudessa Eloranta toivoi erityisesti muutoksia lakko-oikeuden rajaamiseen ja paikallisen sopimisen laajentamiseen. SAK:n tavoitteet eivät hänen mukaansa ole muuttuneet mihinkään.

Elorannan mukaan SAK on valmis aloittamaan keskustelut hallituksen kanssa välittömästi.

Työministeri Arto Satonen (kok.) on vastannut SAK:n toiveeseen viestipalvelu X:ssä. Hänen mukaansa työmarkkinauudistusten yksityiskohdista voidaan keskustella.

– Kuten aiemmin on todettu, että kun lakot eivät ole päällä, niin on mahdollista keskustella sidosryhmille tärkeistä yksityiskohdista ja etsiä ratkaisua, Satonen kirjoittaa.

LUE MYÖS:
Mikael Pentikäinen: Hyvä, että järki voitti SAK:ssa

Yrittäjien Mikael Pentikäinen: Hyvä, että järki voitti SAK:ssa

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n hallitus päätti torstaina, että ammattiliitot keskeyttävät poliittiset työtaistelutoimet maanantaina.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on tyytyväinen ratkaisuun.

– Hyvä, että järki voitti SAK:ssa ja poliittiset lakot sekä sen myötä yrityksiin ja työntekijöihin kohdistunut poliittinen ilkivalta loppuvat. Työmarkkinauudistusten valmistelua pitää jatkaa ja työrauhasääntely saada voimaan mahdollisimman pian, hän kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Maanantaina 11.3. alkaneilla lakoilla ammattiliitot ovat vastustaneet hallituksen työelämäuudistuksia ja sosiaaliturvan leikkauksia.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoi tiedotustilaisuudessa odottavansa nyt hallitukselta vastaantuloa ja muutoksia lakko-oikeuden rajaamiseen ja paikallisen sopimisen laajentamiseen.

Seuraavan kerran SAK:n hallitus arvioi tilannetta kokouksessaan 18. huhtikuuta.

– Hallitusohjelmassa on yksipuolisesti työnantajien toiveita. Nyt on tilaisuus etsiä tasapainoa. Pallo on pääministerillä, Eloranta sanoi.

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle kirjoittaa X:ssä, että lakkojen päättyminen on hyvä uutinen.

– Lakot ovat aiheuttaneet paljon vahinkoa. Toivotaan, että tilanne työmarkkinoilla lähtee nyt pidemmäksikin aikaa rauhoittumaan.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n työelämäasioista vastaava johtaja Ilkka Oksala muistuttaa lakkoviikkojen kustannuksista.

– Poliittiset lakot ehtivät valitettavasti aiheuttamaan jo noin kahden miljardin euron vahingot. Hyvä kuitenkin, että tässä vaikeassa tilanteessa ei nyt ilmoitettu uusista lakoista.

SAK:n lakot päättyvät tähän viikkoon

SAK:n lakot päättyvät kuluvan viikon sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, ilmoitti SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tiedotustilaisuudessa.

– Hallitus on todennut, että lakkojen alla ei neuvotella. Nyt ei lakkoja sitten ensi viikolla ole. Hallituksella on nyt näytön paikka. Yhteisiä väyliä on löydettävä, Eloranta totesi.

SAK:n hallitus oli koolla torstaina ja päätti, ettei uusia päätöksiä lakoista tehdä. Teollisuusliiton perjantaille 5. huhtikuuta ilmoittavat lakot kuitenkin toteutuvat.

– Katsoimme, että tilanne on sellainen, että tämä päätös nyt tehtiin. Lakkolaisilla ei ole mitta täynnä, vaan edelleen tahtoa jatkaa eteenpäin. Annetaan aika nyt neuvotteluille. Hallituksella on mahdollisuus osoittaa, että ovat sanansa mittaisia, Eloranta sanoi.

Eloranta korosti, etteivät SAK:n tavoitteet ole muuttuneet mihinkään.

– Tasapainoa tarvitaan paikalliseen sopimiseen ja tasapainoa tarvitaan työrauhaan, että voidaan edetä työmarkkinamallin neuvotteluihin, Eloranta totesi.

SAK:n hallitus on koolla seuraavan kerran 18. huhtikuuta.

SAK:n poliittiset lakot alkoivat 11. maaliskuuta ja kestivät näin ollen neljä viikkoa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)