Vladimir Putinin yksityisarmeijalle vaaditaan lupaa ampua väkijoukkoja

Venäjän uuden kansalliskaartin voimankäyttöoikeuksia halutaan lisätä merkittävästi.

Venäjän parlamentin alahuoneen, duuman, turvallisuudesta ja korruption vastaisesta toiminnasta vastaava valiokunta on hyväksynyt Venäjän uutta kansalliskaartia koskevia lakimuutoksia. Izvestijan mukaan kaarti saisi niiden nojalla oikeuden käyttää ”tappavia aseita suuria väkijoukkoja vastaan”.

Asiasta uutisoi Meduza.

Myös duuman puolustusvaliokunta on hyväksynyt lakimuutokset.

Väkijoukkoja saa lain mukaan tulittaa, mikäli kyse on panttivankien vapauttamisesta, terrori-iskujen tai ”valtion laitoksiin kohdistuvien hyökkäysten estämiseksi” ja aseellisten ryhmien tavarankuljetusten pysäyttämiseksi.

Kansalliskaartista sen perustamisen yhteydessä annetussa laissa todetaan nimenomaisesti, etteivät joukot saa käyttää aseita tilanteissa, joissa on kyse ”suuren ihmisjoukon kokoontumisesta” ja joissa on vaarana, että kohteeksi joutuu sivullisia. Lakimuutos tarjoaisi poikkeuksen alkuperäiseen säädökseen.

Lakimuutosten myötä kansalliskaartin sotilaat saisivat samoilla perusteilla myös tehdä etsintöjä ajoneuvoihin. Näissä tehtävissä kansalliskaartilaisten olisi esiinnyttävä lainvalvontaviranomaisina ja kerrottava syy etsintään.

Venäjän kansalliskaarti on kokonaan uusi turvallisuuselin. Se perustettiin presidentti Vladimir Putinin antamalla määräyksellä huhtikuussa.

Kaarti vastaa suoraan Putinille ja sitä on luonnehdittu mediassa presidentin yksityisarmeijaksi. Kaartia johtaa Putinin vanha lähipiiriläinen Viktor Zolotov. Hän on toiminut aiemmin Venäjän sisäministeriön joukkojen komentajana ja Putinin henkivartiokaartin päällikkönä.

Kaartista kaavaillaan massiivista. Venäläismediassa liikkuneiden tietojen mukaan sen vahvuudeksi saattaa tulla jopa 400 000 miestä. Verkkouutiset on kertonut kaartista enemmän tässä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt