X
SULJE MAINOS

Venäläissotilaat kertovat totuuden: Tällainen on Vladimir Putinin sota

Venäläisiä sotilaita on haudattu sadoittain ympäri maata. He ovat sellaisen sodan uhreja, jota ei virallisesti ole käyty.

Newsweek-lehdelle puhuneet venäläissotilaat kertovat, kuinka tavalliset rivimiehet ovat kokeneet Ukrainan kriisin.

”Kun olin viime kuussa junassa matkalla Rostoviin, en tajunnut, että olimme menossa Ukrainaan. Uskoimme menevämme tukikohtaan rutiiniharjoituksiin. Jos olisin tiennyt, että kyse on sodasta, olisin ottanut lopputilin jo Kostromassa. Minulla on kaksi pientä lasta”, eräs Kostroman 331 laskuvarjojääkärirykmentin sotilas totesi Newsweekin puhelinhaastattelussa.

Ukrainan taannoin vangitsemat venäläissotilaat kuuluivat samaan rykmenttiin.

Miehen mukaan sotilaiden keskuudessa ei juurikaan ymmärretty presidentti Vladimir Putinin kaavailuja ”Novorossijan” luomisesta. He halusivat vain selvitä hengissä. Tärkeintä oli koti ja perhe.

Sotilas kertoo, kuinka komentajat olivat komentaneet heitä hankkimaan itselleen omalla kustannuksellaan tunnuksettomat länsimaiset ylijäämäunivormut. Miehiä ei saisi tunnistaa Venäjän armeijan sotilaiksi.

”Lopettaminen on mahdotonta. Jos joku olisi kertonut minulle totuuden aiemmin, ei kukaan meistä olisi värväytynyt paistettavaksi elävältä Ukrainassa 1 000 dollarin kuukausipalkalla”, eräs noin 30-vuotias upseeri totesi.

Kostromalaisen laskuvarjojääkärin vaimon mukaan miehet oli huijattu Ukrainaan.

”Se oli kuin skitsofreenikon järjestämä ansa”, hän sanoi.

Sotilaita haudataan salassa

Venäläismediassa on raportoitu runsaasti yöllä järjestetyistä salamyhkäisistä hautajaisista ja kaikessa hiljaisuudessa täyttyvistä hautausmaista.

Toimittajia on myös estetty kuvaamasta hautausmaita.

Venäläisen Sotilaiden äidit-järjestön tiedotusvälineille antamien tietojen mukaan Ukrainan taisteluissa on kuollut tai kadonnut satoja venäläisiä sotilaita. Silti Venäjän hallinto on edelleen kiistänyt maan armeijan osallistuneen Ukrainan taisteluihin.

Separatistijohtajat ovat myöntäneet, että sodassa on taistellut runsaasti venäläisiä. He ovat kaikki olleet lomalla tai eronneet aktiivipalveluksesta ja päättäneet itse matkata Ukrainaan.

Newsweekin haastattelema Ljudmila Malinina kertoo nähneensä salaiset hautajaiset kotikylässään Kostroman lähellä.

Hautausmaan vieressä asuvan Malininan mukaan joukko miehiä saapui eräänä iltana paikalle kuorma-autolla.

”Miehet kaivoivat haudan nopeasti auton lamppujen valossa. Aivan kuin varkaat, jotka yrittivät piilottaa jotakin”, Malinina sanoi.

Kyläläiset ihmettelivät miesten toimintaa. Kyseessä oli sotilashautausmaa.

Haudattu paljastui pian Ukrainassa menehtyneeksi sotilaaksi nimeltä Dmitri Kustov. Hän oli kuollessaan 20-vuotias.

Lähteet: Newsweek, Washington Post, Time

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt