Verkkouutiset

Kaarle XVI Kustaa ja Alexander Stubb Göteborgissa 24. huhtikuuta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Alexander Stubb Ruotsin kyvystä puolustaa Suomea: Kokonaisarvioni on hyvinkin myönteinen

Presidentin mukaan on väärä käsitys, että Ruotsin puolustus olisi "heikossa hapessa".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tasavallan presidentti Alexander Stubb on valtiovierailulla Ruotsissa puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa. Stubb piti keskiviikkona illalla lehdistötilaisuuden Göteborgin taidemuseolla ja kuvaili päivää kaikin puolin hienoksi.

Hän kertoi saaneensa kaksi uutta näkökulmaa Göteborgiin. Kaupungin satamalla on suuri merkitys Suomen huoltovarmuudelle ja Ruotsin merivoimilla on tärkeä merkitys myös Suomen puolustukselle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Olen hyvin nähnyt, miten vahva Ruotsi on merellä, totesi Stubb, joka tutustui aiemmin tänään rannikkojoukkojen toimintaan Älvsborgin varuskunnassa.

Toimittaja kysyi arviota siitä, miten Ruotsi voisi puolustaa Suomea kriisitilanteessa, kun Ruotsi on aiemmin ”ajanut puolustustaan alas”.

– Kokonaisarvioni on hyvinkin myönteinen, Stubb vastasi.

– Se, ettei heillä ole reservissä olevia maajoukkoja ei tarkoita, että Ruotsin puolustus olisi heikossa hapessa, presidentti jatkoi ja mainitsi Ruotsin ilma- ja merivoimat, joilla on hyvinkin vahvaa teknologiaa.

Stubb myös totesi, että pohjoismaista kokonaisturvallisuutta ajatellen Suomi on etulinjan maa ja ottaisi mahdollisen Venäjän ensihyökkäyksen vastaan Ruotsin tukiessa sivusta.

– Olen luottavainen Ruotsin toiminnan suhteen.

Stubbilta kysyttiin myös kantaa Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Maria Zaharovan tuoreeseen lausuntoon. Stubb totesi, että kannattaa katsoa millaisia lausuntoja Zaharova ja Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev ovat antaneet jokaisesta Nato-harjoituksesta. Siksi myös tämänkertaiseen lausuntoon voi presidentin mukaan suhtautua maltillisesti ja ”ripauksella suolaa”.

– Venäjä pyrkii vaikuttamaan informaation kautta, Stubb kuittasi ja korosti aiemminkin esillä pitäneensä niin sanotun henkisen huoltovarmuuden sekä resilienssin merkitystä.

Tulevia valtiovierailuita Stubb kertoi tekevänsä pitkälti maailmanpoliittisen tilanteen mukaan, ja huomautti, että oman pöydän ääreltä virkaa ei voi hoitaa. Aluksi pääpaino on kuitenkin ollut perehtymisessä presidentin alaan kuuluviin asioihin sekä puheluissa eri maiden kollegoille.

Tänään päättyvällä presidenttiparin ensimmäisellä virallisella vierailulla ohjelmassa on vielä kiitosvastaanotto Göteborgin taidemuseossa sekä jäähyväis­seremoniat Landvetterin lentokentällä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)