Välimerellä on muun muassa ohjusristeilijä Moskva. www.mil.ru

Venäjän jättiharjoitus loppui, mutta laivat eivät lähde takaisin

Välimerellä on Venäjän Syyrian operaation historian suurin venäläinen laivasto-osasto.

Naton SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2) -laivasto-osaston lippulaivana Välimerellä tällä hetkellä toimiva hollantilainen fregatti De Ruyter on kuvannut (alla) Välimerellä Syyrian edustalla olevaa poikkeuksellisen suurta venäläistä laivastoa.

Venäjä siirsi alueelle hiljattain valtavan määrän erilaisia sota-aluksia. Virallisesti perusteluna oli alusten osallistuminen merisotaharjoitukseen. Todelliseksi syyksi on kuitenkin arveltu Syyrian hallinnon todennäköisesti pian alkava suurhyökkäys Idlibiin. Venäjän uskotaan valmistautuvan tukemaan iskuja. Sotalaivat voisivat myös ehkäistä Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten mahdollista puuttumista tilanteeseen.

Kaikkiaan 25 sota-alusta ja 30 venäläistä lentokonetta harjoitteli Välimerellä syyskuun 1.-8. päivänä. Vielä toistaiseksi ei ole mitään merkkiä siitä, että laivat olisivat seilaamassa pois alueelta.

Syyrian presidentti Bashar al-Assadin joukkojen uskotaan valmistelevan iskua Idlibin viimeiselle kapinallisalueelle. YK on varoittanut hyökkäyksen noin 3,5 miljoonan asukkaan alueelle johtavan humanitaariseen katastrofiin. Venäläiset ja syyrialaiset sotilaskoneet tekivät jo viime viikolla iskuja Idlibissä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt