X
SULJE MAINOS
EU-asioiden kerrotaan nousseen esiin Moldovan Moldovagazin ja Venäjän Gazpromin neuvotteluissa. www.moldovagaz.md

Venäjä vaati Moldovaa muuttamaan EU-linjaa vastineeksi kaasusta

Gazpromin kerrotaan ottaneen EU-sopimuksen osaksi Moldovan kaasuneuvotteluja.

Venäjän valtion kaasujätti Gazprom esitti Moldovan kanssa käytävissä kaasusopimusneuvotteluissa, että se voisi myydä kaasua halvemmalla, jos Moldova olisi valmis muuttamaan EU:n kanssa solmimansa vapaakauppasopimuksen ehtoja, Financial Times uutisoi, viitaten neuvotteluista perillä oleviin lähteisiin.

Gaxpromin kerrotaan vaatineen lisäksi, että Moldova viivyttäisi kaasumarkkinoita vapauttavien EU-sääntöjen toimeenpanoa.

Kahden FT:n lähteen mukaan Kreml näkee kaasuneuvottelut osana laajempaa poliittista sopimusta Moldovan kanssa. EU-myönteisen Maia Sandun voitto Moldovan viime vuoden presidentinvaaleissa on ollut hankala paikka Kremlille.

Gazprom on uhannut katkaista kaasutoimitukset jo valmiiksi energiakriisissä kärvistelevään Moldovaan, mikäli sopimusta ei saada aikaan.

Venäjän valtion media RT kertoi maanantaina, etteivät Gazpromin ja Moldovan väliset neuvottelut uudesta pitkän aikavälin toimitussopimuksesta  ole edenneet. Gazprom on ilmoittanut, että kaasuhanat pannaan kiinni, mikäli Moldova ei suorita yli 600 miljoonan euron saatavia venäläisyhtiölle ja solmi uutta sopimusta joulukuun alkuun mennessä.

Vääntöä on pidetty jo ennen FT:n paljastuksia varsin poliittisena. Kreml on kuitenkin kiistänyt jyrkästi tekevänsä politiikkaa energialla.

Asiantuntijat eivät väitettä niele.

Esimerkiksi Helsingin yliopiston Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen arvioi hiljattain Verkkouutisten haastattelussa, että Kreml pyrkii osoittamaan EU:lle, miten riippuvainen se on Venäjän energiasta. Hänen mukaansa linja Eurooppaan on kiristynyt ja Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa rakentaa energiasta talouden kautta vaikuttavaa vipuvartta muun muassa Saksaan.

Venäjän EU-suurlähettiläs Vladimir Tshizhov totesi lokakuun alussa, että Euroopan kaasuongelmat ”ratkeavat helpommin, kun vaihdatte ’vastustajan’ ’kumppaniksi'”. Tällä hän viittasi suoraan EU:n ulkopolitiikkaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt