X
SULJE MAINOS
Gazpromin päämaja Moskovassa. Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Venäjä uhkaa katkaista kaasun toimitukset Moldovaan

Venäjän Gazprom vaatii Moldovaa maksamaan velkansa ja solmimaan uuden sopimuksen.

Venäjän valtion kaasujätti Gazprom uhkaa katkaista kaasutoimitukset jo valmiiksi energiakriisin partaalla olevaan Moldovaan.

Venäjän valtion media RT:n mukaan Gazpromin ja Moldovan väliset neuvottelut uudesta pitkän aikavälin toimitussopimuksesta eivät ole edenneet ja Gazprom on nyt ilmoittanut, että kaasuhanat pannaan kiinni, mikäli Moldova ei suorita yli 600 miljoonan euron saatavia venäläisyhtiölle ja solmi uutta sopimusta joulukuun alkuun mennessä.

RT:n mukaan Gazpromin linjaukset eivät ole poliittisia vaan kyse on liiketoiminnasta.

Venäjää on kuitenkin arvosteltu Euroopan kaasutoimitusten tahallisesta rajoittamisesta. Tämän taustalla saattaisi olla halu saada Itämeren kiistelty Nord Stream 2 -kaasuputki käyttöön nopeammin. Venäjä haluaisi myös saada Euroopan maita sitoutumaan pitkän aikavälin kaasusopimuksiin.

Helsingin yliopiston Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen arvioi hiljattain Verkkouutisten haastattelussa, että Kreml pyrkii osoittamaan EU:lle, miten riippuvainen se on Venäjän energiasta.

–  Venäjä ei ole uhitellut vuoden 2008 jälkeen, vaan se on pikemminkin puhunut, että älkää sotkeko keskenään politiikkaa ja energian kauppaa, koska ne ovat kaksi eri asiaa. Tässä mielessä on tapahtunut kiristymistä suhteessa Eurooppaan, Tynkkynen totesi.

Hänen mukaansa Venäjän presidentti Vladimir Putin on halunnut rakentaa energiasta talouden kautta vaikuttavaa vipuvartta muun muassa Saksaan. Nyt tämä alkaa näkyä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt