Verkkouutiset

Venäjän ja Yhdysvaltain liput liehuvat salossa. LEHTIKUVA / AFP Alexander Nemenov

USA kaavaillut Venäjän vastaista kapinaa Ukrainaan

Työryhmä on tutkinut, miten kapinoita järjestettiin neuvostoliittolaisia vastaan Afganistanissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Joe Bidenin hallinto selvittää parhaillaan, millä keinoilla Yhdysvallat voisi tukea Venäjän vastaista kapinaa Ukrainassa, jos presidentti Vladimir Putin päättää hyökätä maahan. Asiasta kertoo toimittaja-tutkija David Ignatius Washington Postin kirjoituksessaan.

Hänen mukaansa asiasta hyvin perillä oleva virkailija kertoi sunnuntaina suunnittelusta, joka sisältää tapoja toimittaa Ukrainan asevoimille aseita ja muuta tukea Venäjän hyökkäyksen vastustamiseksi. Vastaavaa logistista tukea voitaisiin tarjota kapinallisryhmille, jos Ukrainassa alkaisi sissisota. Yhdysvallat voisi toimittaa muun muassa olkapäältä ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia.

– Hallinnon työryhmä, johon kuuluu CIA ja muita keskisiä virastoja, on tutkinut, miten kapinoita järjestettiin neuvostoliittolaisia vastaa Afganistanissa, Venäjän tukemia joukkoja vastaan Syyriassa ja myös Yhdysvaltoja vastaan Irakissa ja Afganistanissa, kirjoituksessa kerrotaan.

Työryhmään kuuluu myös lakitiimi, joka selvittää sitä, miten ukrainalaisille kapinallisille voitaisiin toimittaa avustusta rikkomatta Yhdysvaltain tai kansainvälisiä lakeja.

Yhdysvaltain hallinnon perustavoitteena kerrotaan olevan kustannusten aiheuttaminen ilman amerikkalaisjoukkojen suoraa osallistumista, jos Vladimir Putin hyökkää Ukrainaan. Joe Biden on sulkenut pois mahdollisuuden käyttää amerikkalaisia joukkoja.

– Valkoisen talon virkailijat uskovat, että suoralla sotilaallisella interventiolla uhkaaminen olisi virhe, koska Biden ei halua ottaa riskiä täysimittaisen sodan puhkeamisesta Ukrainan vuoksi. Harmaan alueen taktiikat ovat parempia, kirjoituksessa todetaan, Ignatius toteaa.

Kapinan suunnittelun sanotaan täydentävän Bidenin hallinnon muita pyrkimyksiä, joilla yritetään hillitä Putinin aikeita Ukrainassa. Yhdysvaltain viranomaiset ovat varoittaneet, että Yhdysvallat ja sen eurooppalaiset liittolaiset määräisivät hyökkäyksen alkaessa ankaria taloudellisia pakotteita, jotka voisivat lamauttaa Venäjän talouden. Nato ilmoitti viime viikolla suunnitelmistaan siirtää joukkoja lähemmäs kohti Venäjän rajaa, jos Putin ei ota varoituksia huomioon.

– Bidenin hallinto yrittää löytää tasapainon laatiessaan valmiussuunnitelmia. Valkoinen talo haluaa estää hyökkäyksen siten, että se ei tarjoa Putinille samalla tekosyytä kriisin eskaloimiseksi. Liiallinen sapelin kalistelu voi saada aikaan juuri sellaisen skenaarion, jonka Washington toivoo välttävänsä, Ignatius kirjoittaa.

Korkea-arvoinen virkamies kertoi perjantaina, että Bidenin hallinto on valmis harkitsemaan monia asioita, joita ei ole aiemmin harkittu. Näillä keinoilla olisi perusteellisia vaikutuksia Venäjän federaatioon.

Ignatius korostaa, että tasapainon hakeminen käy ilmi myös hallinnon pyrkimyksissä etsiä diplomaattista ratkaisua kriisiin.

– Yhdysvallat on ilmoittanut olevansa valmis neuvottelemaan sopimuksesta Minskin pöytäkirjojen 2014 ja 2015 puitteissa, mikä todennäköisesti tarkoittaisi jonkinnäköistä autonomiaa venäjänkielisille separatisteille Itä-Ukrainassa Donbassin alueella, hän toteaa.

Putinin etupiirit torjutaan

Putin on kuitenkin vaatinut paljon enemmän. Venäjän ulkoministeriö julkaisi perjantaina Yhdysvalloille ja Natolle esittämiensä sopimusten sisällön. Vaatimuslistalla on Naton itälaajenemisen pysäyttäminen ja puolustusliiton sotilaallisen toiminnan lopettaminen Ukrainassa sekä kaikissa muissa itäisen Euroopan, Kaukasian ja Keski-Aasian maissa.

Biden on torjunut Putinin vaatimukset Itä-Euroopan etupiireistä, mutta hän haluaa pitää neuvottelut auki.

– Venäläiset tietävät, että näissä asiakirjoissa on joitakin asioita, joita ei voida hyväksyä. Mutta me olemme valmiita keskustelemaan muista asiakirjoissa olevista asioista, korkea-arvoinen virkamies sanoi.

Ukrainan armeija on nyt puolet suurempi kuin vuonna 2014. Lisäksi noin 500 000 ukrainalaisen kerrotaan saaneen jonkin verran aseellista koulutusta, ja yksityisissä käsissä sanotaan olevan noin miljoona asetta

Ignatiuksen mukaan nämä olisivat kapinan rakennuspalikoita. Yhdysvaltain suunnittelijat ovat keskustelleet asekätköistä ja muista logistisista työkaluista, jotka voisivat tukea tehokasta verkostoa Venäjän hyökätessä.

Yhdysvallat on toimittanut Javelin-panssarintorjuntaohjuksia Ukrainan asevoimille tiukan valvonnan alla.

Ukraina ja Yhdysvallat keskustelivat Javelin-kaupoista pitkään. Yhdysvaltain ulkoministeriö hyväksyi ensimmäisen kaupan vuonna 2019. Yhdysvallat asetti kuitenkin ohjusten toimittamiselle ehtoja. Niiden käyttö rajattiin mediatietojen mukaan alkuun vain tilanteeseen, jossa olisi kyse Venäjän avoimesta hyökkäyksestä, eikä aseita tiettävästi tuotu lainkaan Itä-Ukrainaan. Linja kuitenkin muuttui heinäkuussa 2020, kun Yhdysvallat salli ohjusten käytön kaikkialla maan alueella ja mitä tahansa uhkaa vastaan, kunhan aseita käytetään ”puolustukseen”. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä.

– Samanlaisia valvontatoimia sovellettaisiin luultavasti kaikkiin ilmatorjunta-aseisiin, jotta ne eivät joutuisi terroristien käsiin. Vaikka Yhdysvallat ei ehkä toimita ilmatorjunta-aseita suoraan, Yhdysvaltain liittolaiset tai kumppanit voisivat toimittaa niitä, Ignatius kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)