Verkkouutiset

Capitol-kukkula Washington, DC:ssä. AFP/LEHTIKUVA/KENT NISHIMURA

Kongressissa pyydetään Ukrainalle lupaa iskeä USA:n toimittamilla aseilla Venäjälle

Kongressiedustajien mukaan ukrainalaiset eivät ole pystyneet puolustamaan itseään hallinnon nykypolitiikan takia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kahden puolueen kongressin edustajien ryhmä, Yhdysvaltain edustajainhuoneen pysyvän tiedusteluvaliokunnan jäsenet, ovat pyytäneet kirjeessään puolustusministeri Lloyd Austinia sallimaan Ukrainan käyttää Yhdysvaltojen toimittamia aseita iskeäkseen kohteisiin Venäjän alueella.

– Ukrainan liittolaisemme pyytävät lupaa käyttää tiettyjä Yhdysvaltojen toimittamia aseita operaatioiden suorittamiseen strategisiin kohteisiin Venäjällä ja Venäjän hallitsemalla alueella. Politicon 14. toukokuuta julkaiseman raportin mukaan (Joe) Bidenin hallinnon nykyinen politiikka rajoittaa Ukrainan kykyä torjua Venäjän joukkoja lähellä Harkovaa Yhdysvalloista peräisin olevilla aseilla, kirjeessä todetaan.

Tiedusteluvaliokunnan jäsenet toteavat, että ”Ukrainan viranomaiset ovat seuranneet viikkoja, kun venäläiset joukot ovat hyökänneet ukrainalaisia asutuskeskuksia vastaan Venäjän alueelta rankaisematta”.

– Ukrainalaiset eivät ole pystyneet puolustamaan itseään hallinnon nykyisen politiikan vuoksi. On välttämätöntä, että Bidenin hallinto antaa Ukrainan sotilasjohtajille mahdollisuuden suorittaa koko kirjon operaatioita, jotka ovat tarpeen vastauksena Venäjän provosoimattomaan hyökkäykseen heidän suvereenia maataan vastaan, kirje jatkuu.

Kongressiedustajien mukaan myöskin Yhdysvaltain ukrainalaisten F-16-lentäjien kouluttaminen on riittämätöntä.

– Yhdysvaltain ilmavoimien mukaan Yhdysvallat on valmis saamaan F-16-koulutuksesta vain 12 lentäjää vuoden 2024 loppuun mennessä. Kahdentoista ukrainalaisen lentäjän valmistuminen ei yksinkertaisesti riitä. Ukraina on sodassa ja Ukrainan lähtö- ja saapumisajat on asetettava etusijalle muihin ulkomaihin nähden, kirjeessä todetaan.

Niin ikään Ukrainalle vaaditaan lisää ilmapuolustusta.

– Ukraina on osoittanut kykynsä torjua huomattavan osan Ukrainan alueelle ammutuista venäläisistä ohjuksista. Venäläisiä ohjuksia sataa kuitenkin edelleen suurille kaupunkialueille, mikä asettaa huomattavan määrän viattomia siviilejä ja kriittistä infrastruktuuria vaaraan. Vastatakseen tähän jatkuvaan ja hellittämättömään uhkaan liittolaisemme ovat pyytäneet yli seitsemän ylimääräistä Patriot-patteria suojellakseen suuria kaupunkialueita Ukrainassa.

Edustajat toteavat myös viimeaikaisten raporttien osoittavan, ettei apua Ukrainalle ole saapunut riittävästi ja oikea-aikaisesti, mikä pahentaa vakavaa tilannetta paikan päällä.

– Ukrainan viranomaiset ovat ilmaisseet vakavan huolensa ja toteavat, että tilanne on huonompi kuin koskaan. Pyydämme teitä (Lloyd Austinia) työskentelemään kanssamme resurssien nopeuttamiseksi, sillä ystävämme Ukrainassa puolustavat edelleen aluettaan Venäjän julmaa hyökkäystä ja aggressiota vastaan, kirje päättyy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
Talous

Inflaatio oli toukokuussa 1,5 prosenttia

Inflaation hidastuminen huhtikuusta toukokuulle johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron ja kulutusluottojen korkojen lievemmästä noususta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)