X
SULJE MAINOS
Amerikkalaissotilas ampuu Javelin-ohjuksen harjoituksissa Virossa. US Army/Photo by Sgt. 1st Class Ben Houtkooper

Ukraina on käyttänyt amerikkalaisia ohjuksia Venäjän joukkoja vastaan

Sotilastiedustelun päällikkö vahvisti torjuntaohjusten käytön Itä-Ukrainassa.

Ukrainan armeija on käyttänyt amerikkalaisia Javelin-panssarintorjuntaohjuksia Itä-Ukrainassa Venäjän joukkoja vastaan.

Asian on vahvistanut ensi kertaa Ukrainan sotilastiedustelun päällikkö, prikaatikenraali Kyrylo Budanov.

Budanov kertoi asiasta laajaa mediahuomiota herättäneessä Military Timesin haastattelussa. Budanov kertoi samassa yhteydessä Ukrainan odottavan Venäjän hyökkäävän maahan tammikuun lopulla tai helmikuun alussa.

Ukrainan sotilastiedustelu on julkaissut myös pysäyttävän karttakuvan, jossa näytetään Venäjän nykyiset ja todennäköisesti tulevat joukot Ukrainan ympärillä sekä se, miten ne lähtisivät iskemään Ukrainaan. Asiantuntijat ovat pitäneet ukrainalaisten arviota realistisena.

Merkittävä tieto ohjuksista on jäänyt muiden kovien lausuntojen katveeseen.

Prikaatikenraali Kyrylo Budanovin mukaan Javelinien ja turkkilaisvalmisteisten Bayraktar TB2-lennokkien käytöllä on ”merkittävä psykologinen pelotevaikutus”. Budanov kuvaili niiden saaneen venäläiset harkitsemaan uudelleen hyökkäysten kannattavuutta.

Ukraina ja Yhdysvallat keskustelivat Javelin-kaupoista pitkään. Yhdysvaltain ulkoministeriö hyväksyi ensimmäisen kaupan vuonna 2019. Yhdysvallat asetti kuitenkin ohjusten toimittamiselle ehtoja. Niiden käyttö rajattiin mediatietojen mukaan alkuun vain tilanteeseen, jossa olisi kyse Venäjän avoimesta hyökkäyksestä, eikä aseita tiettävästi tuotu lainkaan Itä-Ukrainaan. Linja kuitenkin muuttui heinäkuussa 2020, kun Yhdysvallat salli ohjusten käytön kaikkialla maan alueella ja mitä tahansa uhkaa vastaan, kunhan aseita käytetään ”puolustukseen”.

Venäjällä on arvioitu olevan jopa useita satoja panssarivaunuja itäisen Ukrainan alueella.

LUE MYÖS:
Pysäyttävä kartta näyttää Ukrainan painajaistilanteen

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt