Verkkouutiset

Venäjän konsulaatti Maarianhaminassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Everstiluutnantti: Ahvenanmaan demilitarisointia pitää nyt arvioida uudelleen

Joakim Paasikiven mukaan Suomen on tehtävä selväksi, ettei se hyväksy Venäjän yksipuolista rajailmoituista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Everstiluutnantti Joakim Paasikivi sanoo ruotsalaisen Aftonbladetin haastattelussa, että Ahvenanmaan sopimusta ja Ahvenanmaan demilitarisointia pitäisi tarkastella uudelleen.

Lausunto liittyy Venäjän viranomaisten ilmoitukseen, jossa se haluaa yksipuolisesti laajentaa aluevesiään Itämerellä. Venäjän puolustusministeriön laatiman asiakirjan mukaan Venäjä aikoo julistaa osan Suomenlahden itäosassa olevasta vesialueesta sekä Kaliningradin alueen Baltiyskin ja Zelenogradskin kaupunkien läheisyydestä sisäisiksi merivesiksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Venäjän suunnitelmat koskettaisivat myös Suomea.

Everstiluutnantti ja Ruotsin puolustuskorkeakoulun opettajana toimiva Joakim Paasikivi luonnehtii Venäjän toimintaa ”eskalaation eskalaatioksi”.

– Se seuraa Venäjältä tullutta mallia, jossa meille [Suomelle] kuuluville alueille yritetään luoda ”uutta normaalia”, jossa Venäjä yrittää jatkuvasti edistää asemiaan.

– Katsotaan, mitä tästä [Venäjän yksipuolisesta päätöksestä] seuraa, mutta sen tarkoituksena on noudattaa Venäjän mallia edetä asemissa. Se on selvää, Paasikivi jatkaa.

Suomen tulisi Paasikiven mukaan tehdä selväksi, ettei se hyväksy yksipuolista muutosta Venäjän puolelta.

– Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että Ahvenanmaan sopimusta ja Ahvenanmaan demilitarisointia pitäisi tarkastella uudelleen. Eikä vähiten Venäjän Maarianhaminan-konsulaatin asemaa, hän sanoo Aftonbladetille.

Käytännössä tämä tarkoittaisi siis Ahvenanmaan militarisointia eli Suomen puolustusvoimien joukkojen ja kaluston siirtämistä alueelle.

Paasikiven mukaan tilanne, jossa Suomi jatkuvasti pyrkii tekemään päätöksiä varovaisesti miettien, mitä Venäjä asioista ajattelee, on valitettava. Hänen mukaansa tähän ajattelumalliin liittyy myös se, että samalla Suomessa ollaan jatkuttavasti yllättyneitä Venäjältä tulevista kannanotoista, joissa se pyrkii laajentamaan vaikutuspiiriään.

LUE MYÖS:
Jukka Kopra: Venäjä ei ole kertonut merirajoihin liittyvistä aikeista
Liettuasta vastataan Venäjän rajasuunnitelmiin: Pahimpaan pitää varautua
Venäjä aikoo muuttaa merirajaa Suomen lähellä – tutkija esittää kovaa vastaliikettä

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)