Verkkouutiset

”Olet russofoobikko” – Nato-pomo ei tiedä, uskovatko venäläispoliitikot omia sanojaan Ukrainasta

Naton Moskovan tiedotustoimiston johtajan Robert Pszczelin mukaan Venäjän Ukraina-propaganda ei uppoa täysin kansaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Olet puolalainen ja jo se tekee sinusta russofoobikon”, Robert Pszczelille sanottiin kuumaksi kehittyneessä keskusteluohjelmassa Moskovassa.

Pszczel kutsuttiin Venäjän ykköskanavan Politiikka-keskusteluohjelmaan puhumaan Itä-Ukrainan kriisistä. Kremlille myönteisten kommentaattorien lisäksi läsnä olivat kovista lausunnoistaan tunnetut kansallismieliset poliitikot Vladimir Zhirinovski ja Aleksandr Rutskoi.

Pszczel ei saanut juuri puheenvuoroa. Keskustelun aikana Pszczelille sanottiin muun muassa, että Nato ruokkii Itä-Ukrainan konfliktia ja että taisteluissa on kuollut jo ”satoja puolalaisia, jotka on viety salaa Varsovaan”.

Pszczel sanoo Belsat TV:n haastattelussa suhtautuvansa keskustelukumppaniensa motiiveihin varauksella.

”Venäjän tiedotuspolitiikka Ukrainan suhteen on hyvin aggressiivista. Se perustuu etukäteen suunniteltuihin argumentteihin, jotka eivät ole kytköksissä todellisuuteen”, Pszczel toteaa.

Hänen mukaansa Venäjän television propaganda muodostaa ”groteskin ja demonisoidun kuvan” Ukrainasta.

”En tiedä uskovatko tässä mukana olevat ihmiset omia sanojaan. He kuitenkin sanovat ne ääneen ja jopa huutavat niitä julkisesti – puhun siis poliitikoista, mielipidejohtajista”, Pszczel sanoo.

Pszczel muistuttaa kuitenkin, ettei valtaosa venäläisistä ole joidenkin kyselyiden mukaan Venäjän Ukrainan toimien takana.

”On myös ihmisiä, jotka eivät usko Venäjän puuttuneen Ukrainan tilanteeseen. Joka tapauksessa on merkillepantavaa, etteivät ihmiset ole tarttumassa joukoittain aseisiin näin raivokkaasta propagandasta huolimatta.”

Media hallitsee

Robert Pszczeliä huolestuttaa eniten Venäjällä vallalla oleva käsitys siitä, että Venäjän Ukraina-politiikalla on maailmalla laaja tuki.

Hän pitää YK:n äänestystä Krimin annektoinnin tuomitsemisesta esimerkkinä todellisesta tilanteesta. Äänestyksessä 100 maata oli Venäjän toimia vastaan ja vain 11 niiden puolesta. Krimin annektointia puoltaneiden maiden joukossa oli muun muassa Pohjois-Korea.

”Kuinka kukaan voi sanoa, että maailma tukee Venäjän kantaa”, Pszczel kysyy.

Hän allekirjoittaa entisen Kremlin neuvonantajan Gleb Pavlovskin väitteet siitä, että Venäjää hallitsee todellisuudessa valtion mediayhtiö Ostankino.

”Ostankino voi todellakin luoda millaisen tahansa kuvan maailmasta – tänään se voi olla konservatiivinen ja kansallismielinen, huomenna liberaali. Ylihuomenna se voi saada kansan uskomaan, että tuomionpäivä tulee kolmen päivän päästä”, Pszczel sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)