Verkkouutiset

Pysäyttävä video paljastaa Ukrainan sodan käännekohdan

Ukrainan turvallisuusneuvoston tilannekartat paljastavat, kuinka nopeasti Ukrainan armeijan onni kääntyi elo-syyskuussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan hallinnon julkaisemista tilannekatsauksista koottu video (alla) näyttää, kuinka yllättävästi Itä-Ukrainan taistelutilanne kääntyi vahvasti tappiolla olleiden separatistien eduksi.

”Separatistit ovat ahtaalla – Ukraina vallannut takaisin alueita”, Verkkouutiset otsikoi heinäkuussa. Vielä tuolloin Itä-Ukrainan tilanne näytti varsin selvältä.

Ukrainan turvallisuusneuvoston julkaisemien katsausten ja sekä ukrainalaisjoukoilta että separatisteilta saatujen tietojen perusteella vaikutti siltä, että sota kääntyy kapinallisten tappioksi.

Ukrainan joukot valtasivat heinäkuun aikana valtaosan Luhanskin alueesta ja alkoivat ahdistella Donetskia. Turvallisuusneuvosto tiedotti voitoista lähes päivittäin.

Heinäkuun alussa Ukrainan armeija valtasi myös kapinallishallinnon päämajana toimineen Slovjanskin.

Heinä-elokuun taitteessa Ukrainan armeija oli eristänyt separatistialueet monin paikoin Venäjän rajasta ja halkaissut ne kahtia.

Separatistialueet puristuivat pian vain murto-osaan taistelujen alusta (videolla kohdassa 0.04). Donetskia piiritettiin.

Elokuun alkupuolella useista lähteistä alkoi kuitenkin myös kantautua tietoja Venäjän Ukrainan rajalle asettamien joukkojen määrän ja aktiivisuuden kasvusta.

Esimerkiksi Puolan pääministeri Donald Tusk ilmaisi tuolloin Radio Free Europen haastattelussa huolensa Venäjän sotilaallisen väliintulon todennäköisyydestä.

New York Timesin haastattelemat virkamieslähteet puolestaan kertoivat Venäjän lähes kaksinkertaistaneen joukkojensa määrän Ukrainan rajalla. Lisäksi se järjesti useita sotaharjoituksia rajan läheisyydessä.

Myös separatistit vaikuttivat tuolloin epätoivoisilta. Ukrainan konfliktista henkilökohtaisen vastuun ottaneen Pahamaineisen venäläiskomentajan Igor Strelkovin (myös Girkin) uutisoitiin paenneen ja kapinallishallinto pyysi apua Venäjältä.

”Olen erittäin pettynyt Moskovan toimettomuuteen. Tämä tarkoittaa, että sodasta tulee pitkä ja verinen ja se jatkuu, kunnes kuolemme kaikki urheasti barrikadeille”, kapinallishallinnon varapuolustusministeri Fedor Berezin kommentoi Wall Street Journalille Slovjanskin kaaduttua.

Separatistien orastavan tappion pelättiin olevan asia, jota Venäjän presidentti Vladimir Putin ei voisi sallia.

Tilanne kääntyi nopeasti.

Jo elokuun puolivälin tilannekatsaukset kertovat Venäjän suunnasta alkaneesta operaatiosta. Elolukuun lopussa Asovanmeren rannalle Itä-Ukrainan eteläpuoliskolle avautui uusi rintama (videolla kohdassa 0.10) ja taistelut Mariupolista alkoivat.

Syyskuu oli silkkaa separatistien etenemistä. Vain muutamassa viikossa varsin ahtaalle ajetut separatistit valtasivat takaisin valtavasti alueita ja vakiinnuttivat rintamalinjat niiden nykytilaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)