Verkkouutiset

Tuhansia mestattu Saudi-Arabiassa, huumeet ja noituus usein syinä

Saudi-Arabiassa jaetaan runsaasti teloitustuomioita. Ne pannaan usein täytäntöön pyövelin suorittamina mestauksina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saudi-Arabia on yksi maailman innokkaimmista kuolemanrangaistuksen käyttäjistä, Amnesty International -ihmisoikeusjärjestö kertoo Newsweekin artikkelissa. Artikkeli perustuu Amnestyn tuoreeseen kuolemanrangaistusta Saudi-Arabiassa käsittelevään raporttiin.

Järjestön mukaan Saudi-Arabia on teloittanut ainakin 2 200 ihmistä vuosien 1985 ja 2015 välillä. Puolet surmatuista on ollut ulkomaalaisia. Lisäksi noin kolmannes teloitustuomioista on annettu rikoksista, jotka eivät ole kansainvälisen lain nojalla niin vakavia, että niistä voitaisiin tuomita kuolemaan. Tuomioita annetaan myös alaikäisenä tehdyistä rikoksista kansainvälisen lain ja ihmisoikeussopimusten vastaisesti. Saudi-Arabian tiedetään tuominneen kuolemaan myös henkisesti jälkeenjääneitä ja mielisairaita ihmisiä.

Amnesty kertoo saudiarabialaisen oikeusjärjestelmän olevan varsin epäoikeudenmukainen ulkomaalaisille. Valtaosa teloitustuomion maassa saaneista ulkomaalaisista on siirtotyöläisiä, jotka eivät osaa arabiaa. Tästä huolimatta sekä epäiltyjen kuulemiset että oikeudenkäynnit käydään arabiaksi, eikä syytetyille tarjottu tulkkaus ole useinkaan riittävää.

”Heidän kotimaidensa lähetystöille ja konsulaateille ei ilmoiteta ajoissa heidän pidätyksistään, eikä aina edes heidän teloituksistaan”, Amnesty toteaa.

Itse tuomiot annetaan Amnestyn mukaan usein salaisissa oikeudenkäynneissä eikä syytetyllä ole mahdollisuutta saada kunnollista oikeusapua. Lisäksi tuomion perusteena voi olla kidutuksella, petollisella menettelyllä tai muulla kaltoin kohtelulla saavutettu tunnustus.

Amnesty toteaa olevansa erittäin huolissaan siitä, millaisista rikoksista Saudi-Arabiassa tuomitaan kuolemaan. Esimerkiksi huumausainerikoksista saa usein teloitustuomion. Lisäksi esimerkiksi aviorikoksista, noituudesta ja rienauksesta voidaan tuomita kuolemaan. Rikosnimikkeet on lisäksi määritelty niin laveasti, että tuomioistuinten vapaus tulkita niitä on varsin suuri.

Tuomiot pannaan Saudi-Arabiassa perinteisesti täytäntöön mestauksella. Joskus tuomitut passitetaan taas teloitusryhmän eteen. Teloitukset ovat monesti julkisia ja myös surmattujen ruumiita saatetaan esitellä julkisilla paikoilla.

”Viranomaiset jättävät usein kertomatta itse kuolemaan tuomituille ja heidän läheisilleen käsillä olevasta teloituksesta. Myös ruumiit jäävät usein palauttamatta omaisille”, Amnesty kertoo.

Amnestyn mukaan Saudi-Arabiassa on teloitettu viimeisen vuoden aikana peräti 175 ihmistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)