Verkkouutiset

Paljastus Pohjois-Koreasta: Ydinkoe epäonnistui ja syypää oli Kim Jong-un

Useiden lähteiden mukaan Pohjois-Korean ydinkoe epäonnistui maan johdon asettaman aikataulun tiukkuuden vuoksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korean ydinkoe tehtiin kiireellä ja se epäonnistui, kertoo Pohjois-Koreaa seuraava Daily NK. Verkkolehti viittaa nimettömiin Pohjois-Korean tilanteesta hyvin perillä oleviin lähteisiin ja Etelä-Korean tiedustelupalvelun antamiin tietoihin.

Koetta kiirehdittiin pääosin sisäpoliittisista syistä. Maan nuoren johtajan Kim Jong-unin valta-asemaa oli pönkitettävä ennen keväällä edessä olevaa Pohjois-Korean työväenpuolueen kongressia. Kyseessä on jättitapahtuma, joka järjestetään ensi kertaa 36 vuoteen.

Pohjois-Korean eliitin luottamuksen Kimiin on kerrottu horjuneen jo pitkään.

”Pohjois-Korean 6. päivänä suoritettu vetypommikoe oli äkillinen liike, jolla pyrittiin idolisoimaan Kimiä toukokuussa järjestettävän puoluekongressin alla”, Pohjois-Korean asioista perillä oleva nimetön lähde paljastaa eteläkorealaiselle parlamenttiedustajalle Ha Tae Kyungille.

Lähteen mukaan Kim Jong-un tarvitsee konkreettisen saavutuksen, jolla hän voi oikeuttaa ensiesiintymisensä kongressissa työväenpuolueen pääsihteerinä. Lähde toteaa, että testi päätettiin suorittaa ”impulsiivisesti”.

”Kim Jong-un on keskittynyt hankkimaan tuloksia talouden saralla. Hän käänsi katseensa vetypommikokeen suorittamiseen viime vuoden lopulla sen jälkeen, kun hänen yrityksensä saada aikaan huomattavia tuloksia epäonnistuivat”, lähde kertoo.

Hänen mukaansa Kim on painostanut ydinohjelmasta vastaavia suorittamaan kokeen heti tämän vuoden alkuun mennessä. Lähteen mukaan Kim uskoo vahvasti, että onnistunut ydinkoe vähentäisi kansan tyytymättömyyttä maan huonoon taloustilanteeseen.

”Koe epäonnistui kuitenkin lopulta sen takia, että se suoritettiin hätiköidysti ja poliittisin perustein”, lähde toteaa.

Kim Jong-unin hallinto keskittyy hänen mukaansa nyt siihen, etteivät uutiset kokeen epäonnistumisesta leviä ulkomaailmaan.

Etelä-Korean tiedustelupalvelu ja kaksi Daily NK:n lähdettä Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa vahvistavat kertomuksen.

Pohjois-Korea räjäytti tammikuun 6. päivänä ydinpommin. Kyseessä oli maan historian neljäs ydinkoe.

Pohjoiskorean valtion median mukaan kokeessa räjäytettiin ”pienennetty vetypommi”. Mikäli tieto pitää paikkansa, on kyse merkittävästä teknologisesta edistysaskeleesta maan aiempiin ydinpommeihin verrattuna. Asiantuntijat ovat kuitenkin suhtautuneet väitteeseen skeptisesti.

Pommin räjähdys on arvioitu aivan liian pieneksi, jotta se voisi olla vetypommi. Kyse on myös kuitenkin saattanut olla epäonnistuneesta kokeesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)