Verkkouutiset

Venäläinen ex-kapinallisjohtaja: Minä käynnistin sodan Ukrainassa

Entinen Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten separatistien komentajan mukaan hänen yksikkönsä aloitti sodan Ukrainassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän kansalaisuuden omaava entinen Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten separatistien komentaja Igor Strelkov myöntää olevansa henkilökohtaisesti vastuussa Ukrainan kriisistä, joka on vaatinut YK:n mukaan 4 300 ihmisen hengen, kertoo The Moscow Times viitaten Zavtra-lehteen.

– Minä painoin liipaisinta, joka käynnisti sodan, Strelkov sanoi haastattelussa.

Strelkov on käyttänyt myös Girkin-nimeä.

– Jos meidän yksikkömme ei olisi ylittänyt (Ukrainan) rajaa, lopulta koko tilanne olisi kuivunut kasaan, kuten Harkovan ja Odessan kaupungeissa.

– Ihmisiä olisi kuollut ja kiinniotettu kymmenittäin, ja se olisi loppunut siihen. Mutta meidän yksikkömme sytytti Ukrainassa edelleen käynnissä olevan sodan. Me sekoitimme kaikki pöydällä olevat kortit.

Harkovassa ja Odessassa syntyi toukokuun alussa yhteenottoja Ukrainan hallitusta tukevien ja Venäjä-mielisten aktivistien välillä sen jälkeen, kun Venäjä liitti Ukrainan Krimin itseensä. Yli 40 ihmistä menetti henkensä Odessassa tapahtuneessa rakennuspalossa.

Tämän jälkeen Harkovassa ja Odessassa on ollut pääosin rauhallista, ja varsinaiset taistelut Ukrainan hallituksen joukkojen ja Venäjä-mielisten separatistien välillä on käyty Itä-Ukrainassa sijaitsevilla Donetskin ja Luhanskin alueilla.

YK:n arvioiden mukaan 4 300 ihmistä on menettänyt henkensä Ukrainan kriisin aikana, selviää järjestön raportista, joka käsittelee venäläissotilaiden osallistumista taisteluihin.

– Kehittyneiden aseiden ja venäläissotilaiden läsnäolo vaikuttavat suoraan Itä-Ukrainan ihmisoikeustilanteeseen, raportissa todetaan.

Strelkovin kertoo kuinka 90 prosenttia kapinallisista koostui kesän alussa paikallisista asukkaista. Elokuun alusta lähtien kapinallisten riveihin alkoi virrata ”lomalla olevia” venäläissotilaita, jotka toteuttivat syyskuussa hyökkäyksen Mariupolin kaupunkiin.

Strekovin mukaan Venäjän tarjoama tuki separatisteille on ollut merkittävää. Venäjä kiistää joukkojensa osallistumisen taisteluihin ja separatistien varustamisen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)