Verkkouutiset

Tiede

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sotilasprofessori: Informaatiolla soditaan koko ajan

Informaatioympäristö on taistelutila, kirjoittaa Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Marko Palokangas Centrum Balticum -säätiön Pullopostissa.

Informaatiovaikuttaminen on nykyaikaisessa sodassa jatkuvaa. Informaatiosota ei tunne valtiollisia tai maantieteellisiä rajoja, vaan se on globaalia ja jatkuvaa sotaa ihmisten mielissä. Tästä käytännön todisteena ja ikävänä esimerkkinä on Venäjän oikeudeton sota Ukrainassa.

Taistelutiloja on informaatioympäristön ohella on kolme muutakin: väestö, infrastruktuuri ja fyysinen ympäristö.

Sodankäynnin teorioiden mukaan Venäjän hyökkäyssodassa ei ole kyse vain kahden valtion asevoimien taistelusta toisiaan vastaan, vaan Ukrainan valtiollisen olemassaolon tuhoamisesta kaikin mahdollisin keinoin. Tämä näyttäytyy laaja-alaisena vaikuttamisena informaatioympäristössä ja kineettisen voiman käyttönä siviilikohteisiin ja kriittiseen infrastruktuuriin kaikkialla Ukrainassa.

Hyökkääjän ensisijaisen kohteena on väestö, jonka kriisinsietokyvyn heikentämisellä tai murtamisella Venäjän asevoimat yrittää saada aikaan Ukrainan ehdottoman antautumisen.

Turvallisuusympäristön jatkuva muutos on heijastunut ja tulee edelleen vaikuttamaan yhteiskuntiin ja yksilöihin entistä kokonaisvaltaisemmin. Tämä edellyttää meiltä niin kansalaisina, yksilöinä ja yhteiskuntana parempaa ymmärrystä varautumisen ja valmiuden tärkeydestä.

Suomalaisen sääntöperustaisen ja melko avoimen yhteiskunnan ja lainsäädännön vaikutukset suhteessa turvallisuusuhkiin täytyvät myös olla jatkuvan arvioinnin kohteena. Suomalaisen yhteiskunnan tulisi vakavasti pohtia seuraavia peruskysymyksiä ja varautua näihin kaikkiin realistisesti.

Palokangas kysyy, olemmeko varmasti riittävän tietoisia kaikista uhkista ja laaja-alaisen vaikuttamisen keinoista?

– Mitä teemme, kun energiansyöttö katkeaa, sähköverkot on lamautettu kyberiskuilla tai kun kaukolämpö ja vedentulo eivät enää toimi? Pystyvätkö kodit, koulut, sairaalat ja eri viranomaiset jatkamaan toimintaa ilman varavoimaa? Selviämmekö enää ilman tietoliikenneyhteyksiä tai kokonaan ilman tietokoneita?

Palokangas pohtii, tukeeko suomalainen turvallisuuskulttuuri vieläkään riittävästi ilmoituskynnyksen mataluutta erilaisissa turvallisuuspoikkeamissa. Vastaukseksi sotilasprofessori ehdottaa jatkuvaa ja parempaa analyysia.

– Viimeinen kysymys on perustava; olemmeko todella varautuneet siihen kaikkein pahimpaan skenaarioon?

 

Ilman näitä lukuja salattu viestintä ei olisi mahdollista

Koko nykyaikainen maailma on riippuvainen satunnaisesti luoduista numerosarjoista, joiden avulla salataan digitaalisessa maailmassa kulkevia tietoja.

Ilman toimivaa salausta tietoliikenne esimerkiksi pankin verkkosivujen ja kotikoneen välillä olisi mahdotonta.

Salaus perustuu satunnaisiin numerosarjoihin, joiden avulla salattu viesti on mahdollista purkaa vastaanottajan päässä. Mikäli joku ulkopuolinen saa käsiinsä salauksen avaimen, voi rikollinen päästä käsiksi viestintään matkan varrella.

Tietokoneet ovat kuitenkin pohjimmiltaan ennustettavia. Siksi tietokoneilla luotuihin satunnaislukuihin liittyy haavoittuvuuksia, kertoo BBC.

Suuri osa satunnaisluvuista on siten todellisuudessa vain näennäisesti satunnaisia.

Rikolliset ovat onnistuneet jo yli vuosikymmen sitten kehittämään keinon, jolla luottokorttien sirumaksuun liittyviä satunnaislukuja voidaan ennustaa. Siten rikolliset pystyvät ohittamaan maksuvahvistuksen, koska maksamisen järjestelmä perustuu satunnaislukujen turvallisuuteen.

Vaikka kyseinen huijauksen kohteeksi joutuminen ei ole todennäköistä, osoittaa se kuitenkin näennäisiin satunnaislukuihin liittyen riskien olevan todellisia.

Rikolliset ovat myös onnistuneet selvittämään kasinoiden käyttämiä näennäisten satunnaislukujen luontiprosesseja. Niiden avulla digitaalisten pelikoneiden tuloksien ennustaminen voi olla mahdollista.

Laskentatehon kasvaminen ja digitaalisen tiedon yleistyminen vaatii entistä parempia salauskeinoja. Näennäisten satunnaislukujen heikkouksien vuoksi kehitystyö mahdollisimman todellisten satunnaislukujen saavuttamiseksi on ollut käynnissä vuosikymmenten ajan.

Eräs huomiota saaneista keinoista luoda aidompaa satunnaisuutta on käyttää lukujen luomisessa laavalamppuja, joiden kuplien liikettä on mahdoton ennustaa.

Esimerkiksi teknologiayhtiö Cloudfare käyttää laavalamppujen yhtenä satunnaislukujen luomisen keinona.

Ehkä paras ja kustannustehokkain keino luoda oikeita satunnaislukuja on kvanttitietokone. Kehitystyön aikana on havaittu, että kvanttimaailman toiminnan hyödyntäminen saattaa olla keino luoda aidointa mahdollista satunnaisuutta.

Liikunta lisää syöpää tappavia valkosoluja

Eri valkosolutyyppien tasapaino määrää, toimiiko immuunijärjestelmä enemmän syöpää tuhoavana vai sen kasvua tukevana.

Turun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan yksittäinen 30 minuutin liikuntasuoritus muuttaa veren valkosolujen osuutta syöpäpotilailla niin, että syöpää tappavien valkosolujen määrä kasvaa.

Valtakunnallisella PET-keskuksella tehtyyn tutkimukseen osallistui 20 rintasyöpäpotilasta, jotka olivat juuri saaneet diagnoosin eivätkä olleet vielä aloittaneet syöpähoitojaan. Tutkimuksen aikana he polkivat kuntopyörää 30 minuutin ajan omalla valitsemallaan vastuksella.

Potilaista otettiin verinäytteitä levossa ennen polkemista, liikunnan aikana ja liikunnan jälkeen. Niistä analysoitiin monien eri valkosolutyyppien määrät ja liikunnan aikaisia määriä verrattiin potilaan lepoarvoihin.

Liikunnan aikana usean eri valkosolutyypin määrä kasvoi verenkierrossa. Syöpää tuhoavien sytotoksisten T-solujen ja luonnollisten tappajasolujen määrät kasvoivat eniten.

Toisaalta taas syöpää edistävien regulatoristen T-solujen ja myeloidisten suppressorisolujen määrät eivät muuttuneet.

Tutkijat tutkivat myös eri valkosolutyyppien osuuksia suhteessa valkosolujen kokonaismäärään. He havaitsivat, että luonnollisten tappajasolujen osuus kasvoi merkittävästi, kun taas myeloidisten suppressorisolujen osuus väheni.

– Havaitsimme, että liikunnan aikana syöpää tuhoavien solujen osuus kasvaa verenkierrossa, kun taas syöpää edistävien solujen osuus joko pysyy samana tai vähenee, väitöskirjatutkija Tiia Koivula Turun yliopistosta kertoo.

Koivulan mukaan on vielä epäselvää, johtavatko verenkierrossa nähnyt muutokset myös muutoksiin kasvainalueen valkosolumäärissä.

– Tässä tutkimuksessa nähtiin, että melkein kaikkien valkosolutyyppien määrät olivat laskeneet lepoarvoa vastaavalle tasolle tunti liikuntasuorituksen jälkeen. Tämän hetken tiedoilla emme osaa sanoa, minne valkosolut menevät liikunnan jälkeen, mutta niin sanotuissa pre-kliinisissä tutkimuksissa syöpää tuhoavien solujen on nähty siirtyvän kasvaimen läheisyyteen liikunnan vaikutuksesta, Koivula kertoo.

Tutkijat analysoivat myös eri rintasyöpätyyppien mahdollista vaikutusta valkosolujen liikuntavasteisiin. He havaitsivat, että mitä suurempi kasvain, sitä vähemmän luonnollisten tappajasolujen määrä lisääntyi.

Lisäksi, jos rintasyöpä oli estrogeeni- ja/tai progesteronireseptori-positiivinen, niin sytotoksisten T-solujen määrä ei lisääntynyt yhtä paljon kuin hormonireseptori-negatiivisilla potilailla.

– Aikaisemmassa tutkimuksessamme havaitsimme pieniä viitteitä siihen, että rintasyövän tyyppi saattaisi vaikuttaa liikuntavaikutuksiin, minkä vuoksi halusimme uudessa tutkimuksessa selvittää asiaa lisää. Löytämämme yhteydet rintasyöpätyyppien ja liikuntavaikutusten kanssa eivät kuitenkaan olleet kovin vahvoja, joten tuloksista ei voida vetää vielä suuria johtopäätöksiä. Nykytiedon mukaan jokaisen syöpäpotilaan olisi hyödyllistä harrastaa liikuntaa ja tuore tutkimuksemme tukee tätä käsitystä, Koivula toteaa.

Ultrapienet hiukkaset voivat olla terveysriski lentoasemien lähellä

Alankomaalainen ympäristökonsulttitoimisto CE Delft kehottaa uudessa raportissaan seuraamaan tarkemmin ultrapieniä hiukkasia (UFP, ultrafine particles) – yhtä kaupallisen ilmailun ei-hiilidioksidiperäistä vaikutusta – nostaen esiin sen mahdolliset vaikutukset lentoasemien lähellä asuvien ihmisten terveyteen.

EU:n päästökauppajärjestelmän (EU ETS) vuonna 2023 hyväksytyt säädökset sisältävät jo mekanismin ei-hiilidioksidiperäisten vaikutusten seurannalle, kun taas ilmanlaatudirektiivi (AAQD) edellyttää UFP:idenkin seurantaa, mutta ei määrittele terveydelle vaarallisten UFP-pitoisuuksien raja-arvoja. UFP:t ovat pienhiukkasia, joiden halkaisija on noin tuhannesosa ihmisen hiuksen paksuudesta, mikä tekee niiden pitoisuuksien mittaamisesta vaikeaa mutta mahdollistaa niiden pääsyn ihmiskehoon, josta niitä on löydetty verestä, aivoista ja raskaana olevien naisten istukoista.

Ultrapienet hiukkaset on liitetty muun muassa sydän-, hengityselin- ja neurologisiin sairauksiin sekä raskauteen liittyviin ongelmiin. Koska UFP:itä syntyy muun muassa lentoliikenteen päästöissä, ne vaikuttavat erityisesti lentoasemien lähellä eläviin ihmisiin. Euroopan 32:n vilkkaimman lentoaseman läheisyydessä asuu 51,5 miljoonaa ihmistä. Tutkijat kehottavatkin perustamaan näytteenottoasemia lentoasemien lähelle EU:n jäsenvaltioissa UFP-pitoisuuksien selvittämiseksi seuraavaa ilmanlaatudirektiivin tarkistusta varten.

Polttoaineen vetykäsittelyllä voitaisiin lentoliikenteen UFP-päästöjä vähentää jopa 70 prosenttia ja mahdollisesti myös UFP:iden terveysvaikutuksia samassa suhteessa. Maantie- ja laivaliikenteen polttoaineille vetykäsittely on jo arkipäivää. Käyttöön lisääntyvässä määrin tulevat kestävät lentopolttoaineet (SAF) sisältävät myös vähemmän UFP:itä kuin standardikerosiini.

Tutkimus paljasti hämmästyttävän suuren eron miesten ja naisten aivoissa

Uuden tutkimuksen mukaan miesten ja naisten aivoissa on tunnistettavissa suuria eroja, kertoo Psychology Today.

Tekoälymenetelmiä käyttänyt tutkimus tunnisti selkeitä eroja miesten ja naisten aivojen ”sormenjäljissä”.

Noin 1500 nuorta aikuista kattaneen tutkimuksen mukaan eräillä mittareilla tarkasteltuna naisten ja miesten aivot erottautuvat selvästi toisistaan. Aivojen erilaisuus ei kyseisillä mittareilla myöskään jakaudu janalle jatkumona.

Yhdysvaltalaisessa Stanfordin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kognitiivisten toimintojen määrittäjät miesten ja naisten aivoissa ovat erilaiset.

Toisaalta monissa aiemmissa tutkimuksissa miesten ja naisten aivojen välillä ei ole havaittu merkittäviä eroja.

Tutkimus myös painottaa, että eroavaisuus tutkimuksessa käytetyillä mittareilla ei tarkoita sitä, että miehet olisivat parempia kuin naiset tai toisin päin.

Tulokset voivat kuitenkin tukea jatkotutkimusta liittyen esimerkiksi erilaisiin sairauksiin, joiden esiintyvyys riippuu sukupuolesta.

Muinaisen malarian geenit kertovat – näin pelätty tauti levisi

Sitä kautta selvisi myös malarian historia viimeisen 5500 vuoden ajalta. Vielä sata vuotta sitten malariahyttysten levinneisyysalue kattoi puolet maapallon pinta-alasta, mukaan lukien osia Skandinaviasta ja Siperiasta.

Malaria on yksi maailman tappavimmista tartuntataudeista. Sen aiheuttavat useat yksisoluisten loisten lajit, jotka tarttuvat Anopheles-hyttysten puremien välityksellä.

Merkittävistä torjunta- ja hävittämistoimista huolimatta lähes puolet maailman väestöstä asuu edelleen alueilla, joilla on riski sairastua malariaan. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että malaria aiheuttaa vuosittain lähes 250 miljoonaa tartuntaa ja yli 600 000 kuolemantapausta.

Malaria on myös muokannut voimakkaasti ihmisen evoluutiohistoriaa

Malarian perintö on kirjoitettu meidän genomiimme. Tuhoisista verisairauksista vastuussa olevien geneettisten varianttien, kuten sirppisolutaudin, on uskottu säilyvän ihmispopulaatioissa, koska ne antavat osittaisen vastustuskyvyn malariatartuntaa vastaan.

Tästä huolimatta kahden tappavimman malariaparasiittilajin, Plasmodium falciparumin ja Plasmodium vivaxin, alkuperä ja leviäminen ovat olleet hämärän peitossa.

Tuoreessa Nature-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin muinaisen Plasmodium-genomin rakenne 36:sta malariatartunnan saaneesta henkilöstä viidellä eri mantereella. Samalla saatiin selvitettyä myös malarian leviämistä maailmanlaajuisesti.

Tutkimus tehtiin suuren kansainvälisen tutkijaryhmän yhteistyönä, jossa oli Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen osaston PaleOmics laboratorion lisäksi mukana 80 laitosta 21 eri maasta. Tutkimusta johti Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology -instituutti.

Tuliaisena muumionäytekokoelma

Malaria on nykyään kotoperäinen laji Amerikan trooppisilla alueilla. Tutkijat ovat kuitenkin pitkään pohtineet, onko se saapunut alueelle Beringinsalmen kautta mantereen asuttamisen seurauksena vai kolonialismin myötä.

Jäljittääkseen loisten matkan Amerikkaan tutkimusryhmä analysoi malariaan sairastuneen henkilön muinaista DNA:ta Laguna de los Cóndoresista, joka sijaitsee korkealla Perun itäisten Andien syrjäisissä pilvimetsissä.

Helsingin yliopiston professori Antti Sajantilan johtama tutkimusryhmä on tehnyt Perussa tutkimus- ja opetustyötä 2000-luvun alkupuolelta asti. Projekti lähti käyntiin oikeuslääketieteellisenä koulutuksena joukkohautatutkimuksiin liittyen ja eteni ajan myötä perulaisten yhteistyökumppanien kanssa Andeilla elävään Chachapoya-väestöön, josta malariatapaus löydettiin.

– Väestön historia on tieteellisesti kiinnostava ja sen ansiosta meillä on nyt poikkeuksellisen hieno muumionäytekokoelma, josta riittää tutkittavaa vuosiksi eteenpäin parasiittien lisäksi viruksiin ja muihin mikrobeihin liittyen. Kun tutkimusryhmään saatiin mukaan vielä perulainen Evelyn Guevara, meillä on erinomaiset lähtökohdat muinaisgenomiseen tutkimukseen Helsingissä, Sajantila kertoo.

Genomianalyysi paljasti huomattavaa samankaltaisuutta Laguna de los Cóndoresin P. vivax -kannan ja muinaisen eurooppalaisen P. vivax -kannan välillä, mikä viittaa vahvasti siihen, että eurooppalaiset siirtolaiset levittivät tämän lajin Amerikkaan noin ensimmäisen sadan vuoden aikana saapumisensa jälkeen.

– Sotimisen, orjuuttamisen ja väestön siirtymisen voimistamina malaria ja muut tartuntataudit tuhosivat Amerikan alkuperäiskansoja siirtomaa-aikana. Kuolleisuusaste oli paikoin jopa 90 prosenttia, Helsingin yliopiston tutkijatohtori Guevara sanoo.

Tutkimusryhmä löysi myös geneettisiä yhteyksiä muinaisen Laguna de los Cóndores -kannan ja nykyisten Perun P. vivax -populaatioiden välillä.

– Kiinnostavaa on, että loinen levisi Perussa syrjäisille aluille ja sieltä nyt löydettävät malariagenomit ovat säilyneet yllättävän samankaltaisina muinaisten malariagenomien kanssa, Sajantila pohtii.

Tutkimusta myös Himalajalla ja Belgiassa

Perun lisäksi malariatapauksia löydettiin muun muassa Belgiassa ja Himalajan vuoristossa Nepalissa.

Vanhalta belgialaiselta sotilashautausmaalta löytyi aikoinaan Välimeren alueella yleistä malariatyyppiä miehiltä, jotka olivat todennäköisesti Pohjois-Italiasta, Espanjasta ja muilta Välimeren alueilta värvättyjä sotilaita Habsburgin Flanderin armeijaan 80-vuotisen sodan aikana. Kyseessä on siis Alankomaiden vapaussota, jota käytiin 1568-1648.

Himalajalla taas muinainen malariatapaus löytyi syrjäiseltä ja vaikeakulkuiselta seudulta 2800 metrin korkeudesta merenpinnasta eli kaukana sekä malarialoisen että Anopheles-hyttysen elinalueelta.

Tutkijat päättelivät, että kyseessä oli kauppaa käynyt paikallinen mies, ja osoittivat, että aikanaan seutu toimi eräänlaisena Himalajan ylittävänä valtatienä, joka yhdisti Tiibetin ylätasangon asukkaat Intian niemimaalle.

Uhkana vastustuskykyiset loiset

Malaria ja sen hoito on jälleen muutoksessa. Tehokkaamman hyttystentorjunnan ja kampanjoiden ansiosta malariakuolemat olivat kaikkien aikojen alhaisimmalla tasolla 2010-luvulla.

Malarialääkkeille vastustuskykyisten loisten ja hyönteismyrkkyjä kestävien hyttysten syntyminen uhkaa kuitenkin kumota vuosikymmenten työn. Lisäksi ilmastonmuutos ja ympäristön tuhoutuminen tekevät uusista alueista alttiita malariahyttysille.

Tutkimusryhmä toivookin, että muinainen DNA voi tarjota lisätietoa malarian aiheuttaman uhan ymmärtämiseen ja jopa torjumiseen.

Mobiilisovelluksesta tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen

Oulun yliopistollisessa sairaalassa toteutetussa tutkimuksessa sovelluksen käyttö peräti kolminkertaisti tupakoinnin lopettamisen verrattuna kirjallisen materiaalin avulla vieroittumiseen.

Tutkimukseen osallistui 201 tupakoijaa, jotka oli kutsuttu keuhkosyövän TT-seulontaan osana Oulussa marraskuussa 2022 käynnistynyttä Suomen ensimmäistä keuhkosyövän TT-seulonnan pilottitutkimusta. Keuhkosyövän TT-seulonnan on osoitettu vähentävän tupakoijien keuhkosyöpä- ja kokonaiskuolleisuutta, ja samalla se tarjoaa otollisen tilaisuuden tupakoinnin vieroitukseen.

Kaikilla tutkittavilla oli pitkä ja runsas tupakointihistoria. Osallistujat satunnaistettiin kahteen ryhmään: mobiilisovellusta käyttävään tutkimusryhmään ja Käypä hoito -suosituksen mukaista kirjallista vieroitusmateriaalia saaneeseen kontrolliryhmään.

Kolmen kuukauden seurannan kuluttua 20 prosenttia sovellusta käyttäneistä oli lopettanut tupakoinnin, kun vastaava luku kirjallista materiaalia saaneiden ryhmässä oli seitsemän prosenttia. Tulos säilyi lähes samana puoli vuotta kestäneen seurantajakson loppuun.

Tulosten mukaan sovelluksen aktiivinen käyttö paransi tupakoinnin lopettamisen edellytyksiä merkittävästi. Niistäkin mobiilisovelluksen käyttäjistä, jotka eivät olleet lopettaneet tupakointia kokonaan, suurempi osa oli vähentänyt tupakointiaan merkittävästi verrattuna kontrolliryhmään.

Tutkijoiden kehittämä mobiilisovellus perustuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan. Se pyrkii lisäämään tietoisuutta terveydelle haitallisesta käytöksestä ja tukemaan ihmisen omaa aktiivista roolia käyttäytymisensä säätelijänä. Toiminnallisuuksiin kuuluvat muun muassa viikoittaiset oirekyselyt, mindfulness-harjoitukset ja virtuaalinen tukihenkilö. Sovellus on tällä hetkellä ainoastaan tutkimuskäytössä.

Oulun yliopiston mukaan nyt julkaistu tutkimus on tiettävästi maailman ensimmäinen satunnaistettu kliininen tutkimus, joka osoittaa mobiilisovelluksen tehon tupakasta vieroituksessa keuhkosyövän TT-seulonnan yhteydessä. Tutkijoiden mukaan sovellus voidaan integroida helposti keuhkosyövän seulontaprosessiin.

Jatkotutkimuksissa tutkijat keskittyvät selvittämään mobiilisovelluksen tehoa myös keuhkosyövän seulonnan ulkopuolella sekä yhdistettynä muihin tupakoinnin vieroitusmenetelmiin.

Tutkimus on julkaistu The Lancet Regional Health – Europe -tiedelehdessä.

Pakkasen paukkeen alkuperä löytyi

Aalto-yliopiston emeritusprofessori Unto K. Laine on onnistunut selvittämään pakkasen paukkeena tunnetun äänen alkuperän. Laine teki mittauksiaan tammikuun 16.–17. välisenä yönä Fiskarsin kylässä, Raaseporissa.

Yleisen luulon vastaisesti pakkasen pauke ei ole peräisin esimerkiksi puista tai rakennuksista, vaan syntyy tuoreen tutkimuksen mukaan enimmäkseen taivaalla, tarkemmin sanottuna alailmakehässä.

– Tammikuisen yön sää oli tyyni ja kirkas, ja lämpötila laski -25 asteeseen. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan magneettikenttä pysyisi rauhallisena läpi yön, eikä ennusteessa näkynyt myöskään revontulia, Laine kuvailee tutkimusolosuhteita yliopiston tiedotteessa.

Tutkiakseen pakkasen aiheuttamia ääniä Laine teki näissä olosuhteissa sekä akustisia että magneettikentän mittauksia. Kymmenen tunnin äänite tarjosi kaikkiaan noin 300 eri äänitapahtumaa, joita yleisesti kutsutaan pakkasen paukkeeksi.

Läpi yön moitteetta toiminut laitteisto tallensi yhtäaikaisesti kuutta eri kanavaa, joista neljä tuli mikrofoneista ja kaksi oli maanpinnan suuntaiseen magneettikenttään liittyviä signaaleja.

Laine havaitsi, että kaikki tutkitut äänet tulivat mikrofonien yläpuolelta – toiset matalammalta, toiset korkeammalta, mutta kaikki avoimelta taivaalta.

– Yllätyin suuresti tutkimustuloksesta. Seuraava tehtävä oli tutkia vielä ääniin liittyvät paikallisen magneettikentän häiriöt. Ja niiden löytyminen vahvisti lopulta, että paukkeet olivat juuri alailmakehän sähköpurkausten, eivätkä esimerkiksi puiden tai rakennusten aiheuttamia, Laine kertoo.

Magneettikentän mittaus antoi lähteelle saman suunnan kuin mikrofonirivistö vahvistaen olettaman, että kyseessä on magnetoakustinen ilmiö eli sähköpurkaus. Magneettikentän pulssien ajallinen muoto myös korreloi hyvin vastaavien äänipulssien muodon kanssa. Äänilähteitä paikannettiin 80–200 metrin korkeudelta maanpinnasta.

Uusi tutkimustulos osoittaa, että vastoin aiempia käsityksiä valtaosa pakkaspaukkeesta tulee taivaalta ja että sen mekanismi on sama kuin Laineen aiemman tutkimuskohteen, eli revontuliin liittyvissä äänissä. Molempien oletetaan syntyvän lämpötilainversiokerroksiin latautuneiden sähkövarausten purkautuessa.

Tutkimus on julkaistu pohjoismaisessa akustiikkojen BNAM2024-kokouksessa Espoon Hanasaaressa 22. toukokuuta.

Kiehtova tutkimustieto – suomalainen puusto muodostuu perheistä ja naapurustoista

Parhaillaan leijaileva siitepöly voi levitä satojen kilometrien päähän, mutta jälkeläiset kasvavat yleensä naapurustossa. Uusi tieto on tärkeää myös metsänhoidolle, kertoo Oulun yliopisto.

Männyt (Pinus sylvestris) eivät kasva täysin satunnaisesti ympäri metsää, vaan lähisukulaistensa läheisyydessä. Tähän tulokseen päätyi uusi tutkimus, jossa tarkasteltiin suomalaisten metsämäntyjen sukulaisuussuhteita.

Keskimääräinen jälkeläisen ja vanhemman etäisyys on 54 metriä. Tulos johtuu todennäköisesti siitä, että siemenet levittäytyvät lyhyemmän matkan kuin siitepöly. Siitepöly voi nimittäin levitä jopa satojen kilometrien päähän, mikä voi hermostuttaa terassin tai auton pesijää, mutta edistää tehokkaasti geenivirtaa ja sen seurauksena laajaa geeniperimää männyn levinneisyysalueella.

Huolimatta siitepölyn pitkästäkin lentomatkasta, männyn lisääntymiskumppanit löytyvät todennäköisesti 2500 lähimmän männyn joukosta (niin kutsuttu naapuruston koko), mikä vastaa reilun hehtaarin aluetta talousmetsässä.

Tälle vuodelle odotetaan erityisen runsasta männyn kukintaa. Mänty on tuulipölytteinen, eli siitepöly kulkeutuu hedekukinnoista emikukinnoille tuulen mukana. Hedelmöityksen tapahduttua alkavat männyn siemenet kehittyä kävyn sisällä.

Siemenet ovat täysin kehittyneitä vasta kahden vuoden kuluttua, jolloin ne irtoavat kävystä ja leijailevat maahan. Myös eläimet voivat kuljettaa männyn siemeniä, ja näin uusi mänty-yksilö päätyy kasvupaikalleen.

Kuten ihminen, mänty alkaa jatkaa sukuaan noin 20-vuotiaana. Yksittäisessä männyssä on sekä emi- että hedekukintoja. Itsepölytystäkin tapahtuu, mutta sen seurauksena syntyvät erittäin sukusiittoiset siemenet ovat elinkyvyltään heikkoja.

Vaikka mäntyjälkeläiset eivät yleensä matkaakaan kovin kauas äitipuusta, koostuu metsä silti eri perheiden lomittaisesta mosaiikista. Koska lisääntyviä mäntyjä on runsaasti, yksittäiset puut eivät pääse dominoimaan ja lähisukulaisten seassa kasvaa paljon täysin erisukuisia puita.

– Aiemmin mäntyjen sukulaisuussuhteita on selvitetty pienissä ja levinneisyysalueen reunoilla sijaitsevissa eristyneissä populaatioissa, joissa sukulaisten muodostamat ryhmittymät ovat selkeämpiä. Nyt saimme vahvistuksen sille, että sukulaisuusrakennetta on myös hyvin laajassa ja jatkuvassa mäntymetsässä, sanoo dosentti Alina Niskanen Oulun yliopistosta.

Uudet tiedot männyn levittäytymisetäisyydestä ja sukulaisuusrakenteesta ovat metsänuudistamisen kannalta kiinnostavia. Niiden avulla voidaan esimerkiksi miettiä, mikä on sopiva etäisyys siemenpuiden välillä, jotta vältytään sukulaisuuden aiheuttamalta sukusiitokselta.

Tutkimuksessa käytettiin luontaisen uudistumisen kautta syntyneitä metsälaikkuja, joille oli hakkuun jälkeen jätetty siemenpuita. Tulokset siis kuvaavat Suomen metsänhoidossa tyypillistä tilannetta, joka syntyy siemenpuuhakkuun jälkeen, kun sekä siemenpuut että ympäröivien alueiden puut siementävät uuden mäntysukupolven.

Tutkimusta varten Luonnonvarakeskuksen Punkaharjun tutkimusmetsästä valittiin lähes 500 aikuista mäntyä, joiden välinen sukulaisuus määritettiin käyttäen koko perimän laajuista geneettistä aineistoa. Sukulaisuusasteeltaan erilaisten yksilöiden etäisyyksistä saatiin arvio jälkeläisen ja vanhemman keskimääräisestä etäisyydestä sekä naapuruston koosta.

Tutkimus tehtiin Oulun yliopiston, Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusyhteistyönä.
Tutkimus julkaistiin huhtikuussa Peer Community Journal -tiedelehdessä.

Väitöstutkimus: Vladimir Putin lujittaa valtaansa painottamalla ”yhtenäistä kansaa”

MA Tatiana Romashkon väitöskirjassa tarkastellaan Venäjän kulttuuripolitiikan muutosta aiemmista demokraattisista pyrkimyksistä poikkeavaan autoritaariseen lähestymistapaan vuoden 2012 jälkeen. Tutkimus osoittaa, miten kulttuuripolitiikan siirtyminen kohti traditionalismia, essentialismia ja konservatismia on auttanut presidentti Vladimir Putinin valta-aseman lujittamisessa.

Romashko hahmottaa kulttuuripolitiikan kehitystä kahtena ajanjaksona eli Neuvostoliiton jälkeisenä aikana ja vuoden 2012 jälkeen. Vuosina 1991–2011 liberaali poliittinen ohjelma edisti kulttuuripolitiikan kehittämistä EU:n ohjaaman ”arm’s length approach” -lähestymistavan rinnalla.

2000-luvun alussa kulttuurinen monimuotoisuus lisääntyi Venäjällä voimakkaasti taloudellisen noususuhdanteen myötä. Monikulttuurisuus, queer-kulttuuri ja erilaiset taiteelliset kokeilut löysivät vastakaikua venäläisyleisön keskuudessa.

Merkittävät kulttuurihenkilöt, kuten ukrainalainen koomikko Andriy Danylko, joka tunnetaan paremmin drag-hahmona Verka Serduchka, ja popduo t.A.T.u. nousivat tämän liberaalin aikakauden symboleiksi, jotka haastoivat sosiaalisia normeja ja herättivät keskustelua.

Vuosien 2011–2012 joukkomielenosoitusten jälkeen kulttuuripolitiikka kuitenkin loittoni demokraattisesta linjasta. Krimin valtauksen myötä vuonna 2014 kulttuuripolitiikasta tuli osa kansallista turvallisuusstrategiaa, joka omaksui Putinin hallinnon edistämän konservatiivisen agendan.

Tämä muutos johti kulttuurin keskittämiseen ja länsimaiden kanssa solmituista suhteista vetäytymiseen, mikä on jyrkässä ristiriidassa aikaisemman eurooppalaisen vuorovaikutuksen korostamisen kanssa.

Jyväskylän yliopiston tiedotteen mukaan Antonio Gramscin hegemoniateoriaan tukeutuen Romashko kyseenalaistaa yksinkertaistetun näkemyksen, jonka mukaan vuoden 2012 jälkeinen kulttuuripolitiikan kehitys olisi vain presidentin käskyjen ylhäältä alaspäin suuntautuvaa täytäntöönpanoa.

Väitös osoittaa, että kehitys on tulosta monimutkaisesta ja dynaamisesta prosessista, johon liittyvä älyllinen ja moraalinen johtajuus muuttaa poliittiset tavoitteet toimiviksi poliitikoiksi.

Tämä johtajuus osoittautuu keskeiseksi tekijäksi ”tervettä järkeä” painottavan ajattelun lanseeraamisessa. Se on muokannut arkisiin uskomuksiin ja pakkoon perustuvaa yhteiskuntajärjestystä. Tässä valossa kulttuuri nousee esiin strategisena hallintovälineenä, joka on ratkaisevan tärkeä yleisen käsityksen muokkaamisessa ja poliittisen vallan legitimoimisessa.

Korostetaan konservatiivisia arvoja

Romashko tutkii väitöstyössään kulttuuripolitiikan ja -politiikkojen ideologista maaperää ja osoittaa sen ratkaisevan roolin Putinin strategiassa. Putin pyrkii lujittamaan valtaansa edistämällä venäläistä ”tervettä järkeä”, joka on täynnä konservatiivisia arvoja, kuten traditionalismia, spiritualismia ja kollektivismia.

Romashkon analyysiin sisältyy kulttuuripolitiikkaa muokkaavien diskursiivisten ja hallinnollisten dynamiikkojen tarkastelu. Siinä hän käyttää materiaalina asiantuntijakeskusteluista ja virallisista narratiiveista nousevia ajatuksia, jotka tukevat poliittista lainsäädäntöä ja institutionaalista muotoutumista.

Kriittinen lähestymistapa osoittaa, miten kulttuurinormit, niiden käyttö ja hallinto on strategisesti sovitettu yhteen konservatiivisen narratiivin kanssa, joka korostaa Venäjän ja lännen välistä vastakkainasettelua.

– Väitöskirjassa seurataan nyky-Venäjän kulttuuripolitiikkaa ja tuodaan esiin kulttuurin ja hallinnon monimutkainen vuorovaikutus ei-demokraattisissa yhteyksissä. Yhdistämällä kulttuuripolitiikan laajempiin poliittisiin tavoitteisiin Romashkon työ edistää sekä tieteellistä keskustelua että käytännön politiikan ymmärtämistä, yliopisto toteaa.

Väitöskirja tarjoaa näkemyksiä mekanismeista, joiden avulla populistiset hankkeet pyrkivät projisoimaan valtaa rakentamalla ”yhtenäistä kansaa” ja sen ”yhteistä järkeä”.

MA Tatiana Romashkon kulttuuripolitiikan väitöskirjan Development of Contemporary Russian Cultural Policy: From Liberal Decentralization towards Conservative Hegemony tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 5. kesäkuuta.

Näin siniset led-valot voivat sairastuttaa

Ledien sininen valo heikentää unenlaatua, mutta uuden tutkimuksen mukaan valolla saattaa olla myös muita negatiivisia vaikutuksia. Erityisen suuren uhan muodostavat älypuhelimet. Asiasta kertoo BBC Earth.

Kun led-valot alkoivat yleistymään 1990-luvulla, löysivät tutkijat samaan aikaan myös silmän verkkokalvon tappisoluista väriaine melanopsiinia. Se auttoi tutkijoita ymmärtämään, miten valo pääsee silmän sisälle.

Melanopsiinia sisältävät solut ovat erittäin arkoja siniselle valolle, ja melanopsiini on taas oleellisessa osassa unirytmin muodostumisessa. Samalla sininen valo heikentää nukahtamiseen vaikuttavan melatoniinin tuotantoa.

Melatoniinin puutteen on taas arvioitu olevan yhteydessä uniongelmiin, jotka johtavat heikentyneeseen elämänlaatuun ja korkeampaan sairastumisalttiuteen.

Tutkijat uskovat myös, että sinisillä led-valoilla saattaa olla yhteys myös mielenterveysongelmiin. Psykiatrian apulaisprofessori John Gottliebin mukaan valolla saattaa olla yhteys jopa kaksisuuntaisen mielialahäiriön maanisiin oireisiin.

– Olin jo selvästi nähnyt, että kirkasvalohoidosta oli erittäin paljon hyötyä masennuksesta kärsiville potilaille. Myöhemmin ymmärsin myös, että liiallisella ja huonosti ajoitetulla altistuksella valolle voisi olla negatiivisa vaikutuksia manian oireisiin sekä unirytmiin, Gottlieb kertoo.

Erityisen alttiita led-valon vaikutuksille ovat nuoret, jotka ovat usein myös älypuhelinten aktiivikäyttäjiä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet selvän yhteyden älylaitteiden käytön ja nuorten uniongelmien välillä.

– Älypuhelimet muodostavat suuremman terveysuhan, sillä ne ovat niin yleisiä, Gottlieb tiivistää.

Tutkijoiden mukaan älypuhelimia ei kannattaisikaan käyttää puolta tuntia ennen nukkumaanmenoa. Uusien havaintojen myötä kannattaa harkita myös entistä tarkemmin, hyödynnetäänkö mielenterveys- ja uniongelmien hoidossa älypuhelinsovelluksia.

Älypuhelimet eivät ole kuitenkaan ainoa sinisen valon lähde. Esimerkiksi katuvaloja on vaihdettu viime vuosikymmeninä keltaisista suurpainenatriumlampuista sinisiksi led-valoiksi. Yhdessä muiden led-valojen kanssa nykyihminen altistuukin siniselle valolle enemmän kuin koskaan.

– Katuvalot eivät ole harmittomia, ja yhdessä muiden yöajan valolähteiden […] kanssa ne aiheuttavat valosaastetta, jolle altistumme yhä enemmän ja enemmän, Gottlieb varoittaa.

Mahdollistaako aivojen syväjäädytys kuolemattomuuden?

Yhdysvaltalaisyhtiö tarjoaa asiakkailleen erikoista hautapaikkaa: Syväjäädytettynä tankeissa täynnä nestemäistä typpeä, joista heidät voidaan ehkä joskus teknologian kehittymisen myötä sulattaa ja palauttaa henkiin. Asiasta kertoo Popular Mechanics.

Ihmisten ikääntymistä tutkinut UCLA-yliopiston tohtori Stephen Coles kuoli haimasyöpään eräänä aamupäivänä vuonna 2014. Välittömästi kuoleman jälkeen hänen sänkynsä vierelle saapui ryhmä ihmisiä, jotka käynnistivät elvytyslaitteella hänen sydämensä ja hengityksensä uudelleen. Hänen verensä korvattiin synteettisellä säilöntäaineella ja hänet upotettiin jääveteen.

Lopulta Colesin ruumis saapui Alcorin laboratorioon, jossa hänen päänsä irroitettiin. Lopuksi hänen aivonsa irroitettiin päästä ja asetettiin täynnä jääkylmää nestemäistä typpeä olevaan säiliöön.

Neljä tuntia kuolemansa jälkeen Colesin aivot olivat -140 -asteisessa typpitankissa, josta ne ehkä joku päivä voidaan herättää henkiin.

Alcor on säilönyt vastaavalla tavalla jo yli 130 ruumista. Coles oli kuitenkin ensimmäinen, josta säilöttiin vain aivot. Tämä on halvempi syväjäädytysmenetelmä, jonka suosio kasvaa jatkuvasti verrattuna perinteisimpiin ja kalliimpiin menetelmiin, joissa koko ruumis syväjäädytetään.

Ajatuksena on, että kun syväjäädytetyt aivot voidaan joskus tulevaisuudessa herättää henkiin, ei todennäköisesti ole ongelma rakentaa sulatetuille aivoille uusi synteettinen ruumis.

– Aivot ovat ainutlaatuisia, eikä niitä voida rakentaa uudelleen, mutta kaiken logiikan mukaan kaikki muu voidaan, kertoo saksalaisen syväjäädytyspalveluita tarjoavan Tomorrow Bion toimitusjohtaja, lääkäri Emil Kendziorra.

On esimerkiksi esitetty, että tulevaisuudessa syväjäädytetyt aivot voitaisiin kytkeä 3D-tulostettuihin tai kloonattuihin ruumisiin, tai jopa puhtaisiin robottikehoihin.

Kendziorra huomauttaa, että sydänsiirrot olivat menneisyydessä tieteisfiktiota, mutta nykyään tavallinen lääketieteellinen toimenpide. Sama voi koskea tulevaisuudessa aivojen syväjäädytystä.

Varsinaisesti syväjäädytyksessä ei ole edes kyse jäädytyksestä, vaan vitrifikaatiosta. Jos ruumis vain jäädytettäisiin, jääkiteet tuhoaisivat soluseinät ja sulattaessa ruumis muistuttaisi mössöä. Vitrifikaatiossa veri korvataan jäätymisenestoaineella ja ruumis kylmennetään hitaasti, kunnes se muistuttaa lasia.

Halpaa tällainen menetelmä ei ole – koko ruumiin syväjäädytys kustantaa 200 000 euroa, pelkkien aivojen taas 75 000 euroa.

Tällä hetkellä jakauma kahden eri menetelmän välillä on noin 50-50. Moni pullittaa suuremman summan halutessaan varmistaa, että tulevaisuudessa heräävä ihminen on oikeasti sama, kuin se, jonka ruumis on jäädytetty. Esimerkiksi keskushermosto, selkäranka, umpieritysrauhaset ja suolistomikrobit voivat vaikuttaa tuntemuksiimme itsestämme, ja ne eivät säily, jos vain aivot syväjäädytetään.

– Käsittääkseni se, mikä tekee minusta minun, on aivoissa, mutta on paljon asioita, joita emme vielä tiedä tietoisuudesta ja muistoista sekä siitä, miten aivot toimivat yhteistyössä muun kehon kanssa, kertoo eräs Tomorrow Bion asiakas, joka valitsi koko ruumiinsa syväjäädyttämisen.

Jotta tavoite aivojen sulattamismahdollisuudesta tulevaisuudessa toteutuisi, vaatii syväjäädytys kuitenkin vielä paljon tutkimusta. Siinä auttaa rahoitus ihmisiltä, jotka haluavat ruumiinsa jäädytettävän kuoleman jälkeen.

Mitä enemmän irroitettuja aivoja nestemäisessä typessä, sitä enemmän siis rahaa tutkimukseen.

Ei ole kuitenkaan varmaa, onnistutaanko tavoitteessa koskaan.

– Lääketieteellisesti ja teknologisesti olemme vielä kaukana, emmekä saavuta sitä moniin vuosikymmeniin. Tämä tulee vaatimaan paljon aikaa, ja on mahdollista, ettei se koskaan toimi, Kendziorra myöntää.

Koronaviruksen lisääntymisen estämiseen löydettiin keino

Oulun yliopiston tutkijat ovat yhteistyössä Kansasin yliopiston ja Marylandin McDaniel Collegessa toimivien tutkijoiden kanssa kehittäneet yhdisteen koodinimeltä ”MDOLL-0229”, joka estää tehokkaasti COVID-19-tautia aiheuttavan koronaviruksen (SARS-CoV-2) lisääntymisen. Oulun yliopisto kertoo asiasta tiedotteessa.

Yhdisteen kohteena on koronaviruksen tietty proteiinin osa, jonka avulla virus välttelee solun puolustusmekanismeja ja monistuu ihmissoluissa. Vastaavaa proteiinia esiintyy myös muissa koronaviruksissa.

Kyseessä on täysin uusi tapa vaikuttaa koronavirusinfektioon ja estää viruksen lisääntyminen. Tämä on tavoite, johon monet kansainväliset tutkimusryhmät ovat yhdessä pyrkineet.

Yhdisteen kehittämistyöhön osallistui tutkijoita Oulun yliopiston biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa toimivasta proteiini- ja rakennebiologian tutkimusyksiköstä sekä teknillisen tiedekunnan kestävän kemian tutkimusyksiköstä.

Tutkimusartikkelin pääkirjoittaja, rakennebiologian professori ja Biocenter Oulun ryhmänjohtajana toimiva Lari Lehtiö on kollegoineen tehnyt uraauurtavaa työtä proteiinitutkimuksen parissa Oulussa jo 13 vuoden ajan.

Koronaviruspandemian alkuvaiheessa Lehtiön johtama tutkijatiimi ryhtyi etsimään ja kehittämään koronaviruksen toimintaa estäviä yhdisteitä. Neljän vuoden aktiivisen tutkimustyön tuloksena kehitetty uusi yhdiste on nyt julkaistujen tutkimustulosten perusteella erittäin lupaava aihio koronaviruslääkkeiden kehitykseen.

Varsinaisen lääkkeen kehittäminen voi kuitenkin viedä vielä vuosia, sillä jatkokehittäminen ja kliiniset tutkimukset ovat aikaa vieviä.

– Vaikka COVID-19 pandemia on nyt ohi, tai tilanne on pikemminkin normalisoitunut, virukset muuttuvat jatkuvasti. Tutkimuksemme avulla voimme varautua tuleviin koronavirusinfektioihin, Lehtiö huomauttaa.

Nämä lintulajit vähenevät rajusti Suomessa – asiantuntija selittää syyt

Lintujen kevätmuuton suurin muuttoaalto nähdään huhti-toukokuussa.

–Huhtikuun lopusta toukokuulle saapuu Afrikassa ja Aasiassa talvehtineita lajeja. Aiemmin saapuneet ovat Euroopassa talvehtineita muuttolintuja, kertoo yli-intendentti Aleksi Lehikoinen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Verkkouutisille.

Lintulajikohtaisesti ilmastonmuutos on aikaistanut muuttoa parista päivästä jopa yhteen kuukauteen 1980-lukuun verrattuna.

– Myöhäisillä muuttajilla, kuten tervapääskyillä, muutos on pari päivää. Alkukevään muuttajilla, kuten laulujoutsenilla ja metsähanhilla, muutto on aikaistunut jopa kuukaudella. Alkukevään muuttajat ovat aikaistaneet muuttoaan enemmän kuin myöhemmät muuttajat, Lehikoinen sanoo.

Lintujen muuttoliikkeitä tutkittaessa tarkastellaan yleensä pitkiä aikasarjoja, sillä keväissä on kylmiä ja lämpimiä. Kova takatalvi voi saada osan linnuista lähtemään takaisin etelään, mutta ne palaavat takaisin säiden lämmettyä.

Pajulintu ja peltosirkku harvinaistuneet Suomessa

Ilmastonmuutos ja maankäyttö vaikuttavat siihen, mitkä lintulajit harvinaistuvat ja mitkä yleistyvät Suomessa. Harvinaistuviin lajeihin kuuluu aiemmin yleinen pajulintu.

– Syyt liittyvät muuttomatkaan ja talvehtimisalueeseen trooppisilla alueilla, missä ilmastonmuutos ja maankäyttö rasittavat lajia. Kannan määrä on lähes puolittunut 1990-luvulta lähtien. Jos Suomessa pesi aiemmin noin kahdeksan miljoonaa pajulintua, nyt määrä on lähempänä viittä miljoonaa, Lehikoinen toteaa.

Toinen aiemmin yleinen ja nyt harvinaistuva laji on peltosirkku, jota tavataan Suomessa enää joitakin tuhansia. Syynä on maatalouden tehostuminen ja se, että avo-ojia, pensaikkoja ja pientareita on yhä vähemmän tarjolla turvalliseen pesimiseen ja ravinnon etsimiseen.

– Todennäköisesti myös muuttomatkalla Länsi-Afrikkaan ja talvehtimisalueilla on ongelmia, jotka eivät ole tarkkaan tiedossa. Moni asia menee pieleen samanaikaisesti, Lehikoinen sanoo.

Pääskykanta puolittunut 1990-luvulta

Terva-, haara- ja räystäspääskyt ovat niin ikään harvinaistuneet. Lehikoinen arvioi pääskykannan puoliintuneen 90-lukuun verrattuna Suomessa.

– Pääskyt ovat hyönteissyöjiä, ja tilanne liittyy hyönteisten vähenemiseen joko pesimä- tai talvehtimisalueella. Karjatilojen määrä on vähentynyt, ja karja pääsee entistä harvemmin ulos laidunniityille. Karjan ulosteet houkuttelevat hyönteisiä, ja aina kun tila lopettaa, pääskyt vähenevät, Lehikoinen kuvaa.

Globaali hyönteiskato koskettaa jo ympäri maailmaa: ravintoa on vähemmän ja lintujen kuolleisuus kasvaa.

Kokonaan Suomesta on kadonnut vain yksi laji, kultasirkku, joka todettiin hävinneeksi vuonna 2019. Laji talvehtii Kiinassa.

– Taustalla on lintujen pyynti ravinnoksi Kiinassa ja kosteikkojen kuivatus maanviljelyyn tai muuhun toimintaan. Kultasirkku on julkistettu globaalisti uhanalaiseksi lajiksi, Lehikoinen kertoo.

Pohjoisessa uhanalaisia esimerkiksi pulmunen ja tunturipöllö

Pohjoisten tunturien harvalukuisista lajeista pulmunen, merisirri, tunturikiuru ja tunturipöllö ovat myös vaarassa kadota kokonaan ilmastonmuutoksen myötä.

– Aika vähän on tehtävissä, pitäisi vain yrittää estää globaalia ilmastonmuutosta. Toki ihminen voi häiritä muutenkin, esimerkiksi matkailun kautta näitä lajeja, Lehikoinen arvioi.

Jo pitkään harvinaistuneita lajeja ovat myös mustatiirat, joita pesii Suomessa enää noin kymmenen paria.

– Tällä hetkellä tunnetaan vain yksi lintuyhdyskunta Pohjanmaalta. Pesimäalueella vieraspedot, minkki ja supikoira, saattavat aiheuttaa pesätappioita. Monella vesilinnulla on sama ongelma, Lehikoinen kertoo.

Toinen vastaava laji on etelänsuosirri, joka pesii Pohjois-Pohjanmaan rantaniityillä. Ilmastonmuutoksen myötä kevätmyrskyt ovat lisääntyneet.

– Vedenpinta voi nousta kerralla yli puoli metriä, ja pesiä on tuhoutunut jo monena peräkkäisenä vuotena. Kanta on vähentynyt lyhyessä ajassa puoleen, noin 30–40 pariin, Lehikoinen sanoo.

Ilmastonmuutos hyödyttää joitakin lajeja

Linnuista mustarastas, peukaloinen ja kulorastas kuuluvat Lehikoisen mukaan lajeihin, jotka talvehtivat Keski-Euroopassa ja joita ilmastonmuutos hyödyttää. Peukaloisen kanta on noin nelinkertaistunut, ja mustarastaan ja kulorastaan kanta on kolminkertaistunut 1990-luvulta.

– Ne hyötyvät lämpimistä talvista, ja sitä kautta kanta kasvaa, Lehikoinen kuvaa.

Ilmastonmuutoksen tuomia uusia lintulajeja Suomessa ovat muun muassa viiksitimali, pähkinänakkeli, sitruunavästäräkki, ruokosirkkalintu, jalohaikara ja tulipäähippiäinen.

 

– Useimmilla lajeilla näistä pesimäkannat ovat Suomessa korkeintaan muutamia satoja pareja tai huomattavasti vähemmänkin, Lehikoinen sanoo.

Uusia tulokaslajeja on enemmän kuin kadonneita, koska etelässä on pohjoista enemmän lintulajeja. Trooppisilla alueilla kuumuus ja sateiden väheneminen ilmastonmuutoksen myötä harventaa kuitenkin lintukantoja.

Linnut aistivat maan magneettikentät

Linnut suunnistavat muuttomatkoillaan tarkkojen aistiensa avulla.

– Tärkein suunnistuskeino on se, että linnuilla on kyky aistia maan magneettikentät ja pohjoisen sijainti. Ne suunnistavat myös auringon ja tähtikuvioiden perusteella sekä hyödyntävät maamerkkejä, kuten vuoristoja ja merenrantoja. Muuttokäyttäytyminen on periytyvää, ja myös valon määrällä on iso merkitys, Lehikoinen toteaa.

Osa linnuista hyödyntää myös hajuaistia: kuivan aron tai suolaisen meren tuoksun erottaminen voi auttaa suunnistuksessa. Merilinnuilla on Lehikoisen mukaan yleensä parempi hajuaisti kuin muilla linnuilla.

Muuttomatkat ovat linnuille vaarallisia, niillä on vaikeampi selviytyä hengissä kuin talvehtimis- ja pesimäalueilla. Matkat ovat myös hyvin raskaita – tätä kaikkea ei tule ajatelleeksi, kun katselee reviirilauluaan sirkuttavia muuttolintuja.

Tämän takia robotit häviävät eläimille juoksukisassa

Kehittyneimmätkin robotit häviävät toistaiseksi eläimille juoksukilpailussa, vaikka roboteissa käytettävät materiaalit ja teknologia päihittävät selvästi orgaaniset vastineensa, kertoo Popular Science.

Monien robottien ulkonäkö ja liikkumistapa perustuu olemassaoleviin eläimiin. On koirien näköisiä vartijarobotteja ja hämähäkkien näköisiä kartoitusrobotteja. Robottiteknologioihin on upotettu miljardeja euroja, ja kehitys onkin ollut huimaa.

Tekoälyn kehittymisen, uusien synteettisten materiaalien ja 3D-tulostuksen ansiosta robotit kykenevät juoksemaan ja kiipeämään yhä paremmin. Silti ne häviävät oikeille eläimille. Miksi?

Viime viikolla Science Roboticsjulkaisussa julkaistu tutkimus pyrki selvittämään vastauksen tähän kysymykseen.

Eläimien luusto ja lihaksisto ovat lähes kaikilla mittareilla heikkolaatuisempia kuin uusimmista synteettisistä materiaaleista rakennetut robotit. Kaiken järjen mukaan robottien pitäisi myös selviytyä liikkumisesta paremmin.

Tutkimuksessa kuitenkin selvisi, että eläimillä on parempi kyky hyödyntää kehonsa kaikkia eri osa-alueita kuin roboteilla. Vaikka robottien eri osa-alueet päihittävät selvästi eläimet, eläimet voittavat kokonaisuutensa ansiosta.

Robotit eivät siis vielä kykene yhdistämään eri osa-alueidensa vahvuuksia samalla tavalla kuin eläimet.

– Pieniä poikkeuksia lukuunottamatta synteettiset osa-alueet voittavat biologiset vastaneensa, joskus jopa radikaalisti. Mutta on myös erittäin selvää, että jos eläimiä ja robotteja verrataan kokonaisuuden tasolla, liikkumisen suhteen eläimet ovat uskomattomia. Robotit eivät ole vielä kirineet tätä kiinni, kommentoi tutkimukseen osallistunut Tom Libby.

Tutkimuksen mukaan robottien ”luuranko” on selvästi vahvempi, ja ne selviävät paineesta, josta eläimet eivät selviäisi. Myös robottien tietokoneaivot kykenevät eläinten hermostoa parempaan ja nopeampaan ajatteluun. Sekään ei riitä päihittämään eläinten muodostamaa biologista kokonaisuutta.

– Antiloopit voivat liikkua tuhansien kilometrien päähän, alppivuohet kiivetä pystysuoraa seinämää pitkin, […] ja koppakuoriaiset voivat menettää jalan, eikä se hidasta niitä. Meillä ei ole robotteja, jotka pystyisivät läheskään tällaiseen, toteaa professori Max Donelan.

Eläinten puolella on myös aika. Siinä, missä robotit ovat kehittyneet kunnolla vasta viime vuosikymmenien aikana, on eläimillä miljoonien vuosien evoluutio takanaan.

Tulevaisuudessa robottien kehityksessä keskiössä tuleekin olemaan robottien eri osa-alueiden vahvuuksien yhdistäminen. Tutkijat uskovatkin, että tulevaisuudessa robotit tulevat myös voittamaan eläimet juoksukilpailuissa.

– Robottien kehitys tulee olemaan nopeampaa, koska [eläinten] evoluutio ei kohdistu mihinkään. On tapoja, joilla me voimme edetä paljon nopeammin, arvioi Sam Burden.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)