Verkkouutiset

Taiteilijan näkemys koronaviruksesta. Kuvituskuva. PIXABAY

Koronaviruksen lisääntymisen estämiseen löydettiin keino

Varsinaisen lääkkeen kehittäminen voi viedä vielä vuosia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oulun yliopiston tutkijat ovat yhteistyössä Kansasin yliopiston ja Marylandin McDaniel Collegessa toimivien tutkijoiden kanssa kehittäneet yhdisteen koodinimeltä ”MDOLL-0229”, joka estää tehokkaasti COVID-19-tautia aiheuttavan koronaviruksen (SARS-CoV-2) lisääntymisen. Oulun yliopisto kertoo asiasta tiedotteessa.

Yhdisteen kohteena on koronaviruksen tietty proteiinin osa, jonka avulla virus välttelee solun puolustusmekanismeja ja monistuu ihmissoluissa. Vastaavaa proteiinia esiintyy myös muissa koronaviruksissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kyseessä on täysin uusi tapa vaikuttaa koronavirusinfektioon ja estää viruksen lisääntyminen. Tämä on tavoite, johon monet kansainväliset tutkimusryhmät ovat yhdessä pyrkineet.

Yhdisteen kehittämistyöhön osallistui tutkijoita Oulun yliopiston biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa toimivasta proteiini- ja rakennebiologian tutkimusyksiköstä sekä teknillisen tiedekunnan kestävän kemian tutkimusyksiköstä.

Tutkimusartikkelin pääkirjoittaja, rakennebiologian professori ja Biocenter Oulun ryhmänjohtajana toimiva Lari Lehtiö on kollegoineen tehnyt uraauurtavaa työtä proteiinitutkimuksen parissa Oulussa jo 13 vuoden ajan.

Koronaviruspandemian alkuvaiheessa Lehtiön johtama tutkijatiimi ryhtyi etsimään ja kehittämään koronaviruksen toimintaa estäviä yhdisteitä. Neljän vuoden aktiivisen tutkimustyön tuloksena kehitetty uusi yhdiste on nyt julkaistujen tutkimustulosten perusteella erittäin lupaava aihio koronaviruslääkkeiden kehitykseen.

Varsinaisen lääkkeen kehittäminen voi kuitenkin viedä vielä vuosia, sillä jatkokehittäminen ja kliiniset tutkimukset ovat aikaa vieviä.

– Vaikka COVID-19 pandemia on nyt ohi, tai tilanne on pikemminkin normalisoitunut, virukset muuttuvat jatkuvasti. Tutkimuksemme avulla voimme varautua tuleviin koronavirusinfektioihin, Lehtiö huomauttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)