Verkkouutiset

Kauko-ohjattava robottikoira Helsingin messukeskuksessa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Tämän takia robotit häviävät eläimille juoksukisassa

Teknologisista harppauksista huolimatta robotit eivät päihitä eläinvastineitaan nopeudessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kehittyneimmätkin robotit häviävät toistaiseksi eläimille juoksukilpailussa, vaikka roboteissa käytettävät materiaalit ja teknologia päihittävät selvästi orgaaniset vastineensa, kertoo Popular Science.

Monien robottien ulkonäkö ja liikkumistapa perustuu olemassaoleviin eläimiin. On koirien näköisiä vartijarobotteja ja hämähäkkien näköisiä kartoitusrobotteja. Robottiteknologioihin on upotettu miljardeja euroja, ja kehitys onkin ollut huimaa.

Tekoälyn kehittymisen, uusien synteettisten materiaalien ja 3D-tulostuksen ansiosta robotit kykenevät juoksemaan ja kiipeämään yhä paremmin. Silti ne häviävät oikeille eläimille. Miksi?

Viime viikolla Science Roboticsjulkaisussa julkaistu tutkimus pyrki selvittämään vastauksen tähän kysymykseen.

Eläimien luusto ja lihaksisto ovat lähes kaikilla mittareilla heikkolaatuisempia kuin uusimmista synteettisistä materiaaleista rakennetut robotit. Kaiken järjen mukaan robottien pitäisi myös selviytyä liikkumisesta paremmin.

Tutkimuksessa kuitenkin selvisi, että eläimillä on parempi kyky hyödyntää kehonsa kaikkia eri osa-alueita kuin roboteilla. Vaikka robottien eri osa-alueet päihittävät selvästi eläimet, eläimet voittavat kokonaisuutensa ansiosta.

Robotit eivät siis vielä kykene yhdistämään eri osa-alueidensa vahvuuksia samalla tavalla kuin eläimet.

– Pieniä poikkeuksia lukuunottamatta synteettiset osa-alueet voittavat biologiset vastaneensa, joskus jopa radikaalisti. Mutta on myös erittäin selvää, että jos eläimiä ja robotteja verrataan kokonaisuuden tasolla, liikkumisen suhteen eläimet ovat uskomattomia. Robotit eivät ole vielä kirineet tätä kiinni, kommentoi tutkimukseen osallistunut Tom Libby.

Tutkimuksen mukaan robottien ”luuranko” on selvästi vahvempi, ja ne selviävät paineesta, josta eläimet eivät selviäisi. Myös robottien tietokoneaivot kykenevät eläinten hermostoa parempaan ja nopeampaan ajatteluun. Sekään ei riitä päihittämään eläinten muodostamaa biologista kokonaisuutta.

– Antiloopit voivat liikkua tuhansien kilometrien päähän, alppivuohet kiivetä pystysuoraa seinämää pitkin, […] ja koppakuoriaiset voivat menettää jalan, eikä se hidasta niitä. Meillä ei ole robotteja, jotka pystyisivät läheskään tällaiseen, toteaa professori Max Donelan.

Eläinten puolella on myös aika. Siinä, missä robotit ovat kehittyneet kunnolla vasta viime vuosikymmenien aikana, on eläimillä miljoonien vuosien evoluutio takanaan.

Tulevaisuudessa robottien kehityksessä keskiössä tuleekin olemaan robottien eri osa-alueiden vahvuuksien yhdistäminen. Tutkijat uskovatkin, että tulevaisuudessa robotit tulevat myös voittamaan eläimet juoksukilpailuissa.

– Robottien kehitys tulee olemaan nopeampaa, koska [eläinten] evoluutio ei kohdistu mihinkään. On tapoja, joilla me voimme edetä paljon nopeammin, arvioi Sam Burden.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)