Verkkouutiset

Suomalaisen kvanttitietokoneita kehittävän IQM Finland Oy:n quantum siru. LEHTIKUVA / HANDOUT / JAN GOETZ

Ilman näitä lukuja salattu viestintä ei olisi mahdollista

Kaikki digitaalinen viestiliikenne perustuu satunnaislukujen luomaan salaukseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Koko nykyaikainen maailma on riippuvainen satunnaisesti luoduista numerosarjoista, joiden avulla salataan digitaalisessa maailmassa kulkevia tietoja.

Ilman toimivaa salausta tietoliikenne esimerkiksi pankin verkkosivujen ja kotikoneen välillä olisi mahdotonta.

Salaus perustuu satunnaisiin numerosarjoihin, joiden avulla salattu viesti on mahdollista purkaa vastaanottajan päässä. Mikäli joku ulkopuolinen saa käsiinsä salauksen avaimen, voi rikollinen päästä käsiksi viestintään matkan varrella.

Tietokoneet ovat kuitenkin pohjimmiltaan ennustettavia. Siksi tietokoneilla luotuihin satunnaislukuihin liittyy haavoittuvuuksia, kertoo BBC.

Suuri osa satunnaisluvuista on siten todellisuudessa vain näennäisesti satunnaisia.

Rikolliset ovat onnistuneet jo yli vuosikymmen sitten kehittämään keinon, jolla luottokorttien sirumaksuun liittyviä satunnaislukuja voidaan ennustaa. Siten rikolliset pystyvät ohittamaan maksuvahvistuksen, koska maksamisen järjestelmä perustuu satunnaislukujen turvallisuuteen.

Vaikka kyseinen huijauksen kohteeksi joutuminen ei ole todennäköistä, osoittaa se kuitenkin näennäisiin satunnaislukuihin liittyen riskien olevan todellisia.

Rikolliset ovat myös onnistuneet selvittämään kasinoiden käyttämiä näennäisten satunnaislukujen luontiprosesseja. Niiden avulla digitaalisten pelikoneiden tuloksien ennustaminen voi olla mahdollista.

Laskentatehon kasvaminen ja digitaalisen tiedon yleistyminen vaatii entistä parempia salauskeinoja. Näennäisten satunnaislukujen heikkouksien vuoksi kehitystyö mahdollisimman todellisten satunnaislukujen saavuttamiseksi on ollut käynnissä vuosikymmenten ajan.

Eräs huomiota saaneista keinoista luoda aidompaa satunnaisuutta on käyttää lukujen luomisessa laavalamppuja, joiden kuplien liikettä on mahdoton ennustaa.

Esimerkiksi teknologiayhtiö Cloudfare käyttää laavalamppujen yhtenä satunnaislukujen luomisen keinona.

Ehkä paras ja kustannustehokkain keino luoda oikeita satunnaislukuja on kvanttitietokone. Kehitystyön aikana on havaittu, että kvanttimaailman toiminnan hyödyntäminen saattaa olla keino luoda aidointa mahdollista satunnaisuutta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)