Verkkouutiset

Sähkö

Talsa: Pakkanen jatkuu – näin sähkön hinta kehittyy

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan pilvisyydestä riippuen koko maassa lämpötila liikkuu lähipäivinä kymmenen asteen molemmin puolin. Idästä ja pohjoisesta mahdollisesti virtaa vielä kylmempää ilmaa ja pakkanen voi kiristyä jopa –25 asteeseen.

Tyyni pakkassää sekä kasvava sähkön kysyntä nostavat sähkön hintaa. Sähköä käytetään paljon lämmitykseen ja se on edelleen omakotitalojen yleisin lämmitysmuoto. Viime vuonna useampi kuin joka kolmas omakotitalo lämpeni sähköllä, kertoo Taloussanomat.

Pörssisähkön hinta on vaihdellut kuluvanan vuonna rajusti ja verollinen hinta kävi marraskuussa korkeimmillaan lähes eurossa kilowattituntia kohden. Kuten tässä viimeisimmässäkin tapauksessa, korkeimmat hinnat ovat liittyneet tuotantohäiriöihin.

Tuuli on lähipäivinä maltillinen, mutta Fingridin strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä arvioi Taloussanomille, että tuulivoimaa voidaan saada merkityksellisiä määriä varsin pienilläkin tuulennopeuksilla.

Sähkö riittää hyvin kireilläkin pakkasilla, kunhan järjestelmä toimii hyvin. Yhtäaikaiset häiriöt puolestaan voivat Heikkilän mukaan vaarantaa sähkön riittävyyden.

Myös Energiaviraston arvion mukaan sähkö riittää myös pakkaspäivien kulutushuippujen aikana, mutta varoittaa, että useat samanaikaiset häiriöt merkittävissä tuotantolaitoksissa ja siirtoyhteyksissä voivat vaarantaa sähkötehon riittävyyden.

Sähkön kulutushuippu kylmänä talvipäivänä on arviolta noin 14 300 megawattia. Kotimaista markkinaehtoista tuotantokapasiteettia käytetään tuolloin arviolta noin 12 800 megawattia. Jotta kysyntä saadaan katettua, on Suomen ostettava tuontisähköä noin 1500 megawatin edestä.

Muutos kuluttajien käyttäytymisessä: Tällaisia sähkösopimuksia nyt suositaan

Suomalaiset kotitaloudet suosivat tällä hetkellä etenkin kiinteähintaisia sopimuksia. Asia ilmenee Verkkouutisten sähköyhtiöille tekemästä kyselystä.

Kyselyyn vastasivat sähköyhtiöt Fortum, Helen ja Vattenfall.

– Tällä hetkellä solmitaan eniten määräaikaisia sopimuksia, joko käyttövaikutuksella tai kokonaan kiinteähintaisena, Helenin kuluttaja-asiakkaista vastaava Hanna Palenius kertoo Verkkouutisille.

Fortumin asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiaho korostaa, että kaikille sopimustyypeille on silti edelleen kysyntää. Hänen mukaansa kuluttajat valitsevat sopimuksensa aina omaan elämäntilanteeseensa ja sähkönkäyttöönsä parhaiten sopivan sopimuksen.

Helenillä ja Vattenfallilla on tehty huomio, että talven lähestyessä asiakkaat suosivat kiinteähintaisia sähkösopimuksia huomattavasti aiempaa enemmän.

–Kesällä oli toisin, kun tuntihinnat pörssisopimuksissa olivat matalat, Vattenfallin sähkömarkkina-asiantuntija Peter Strandberg kertoo.

Helenin Paleniuksen mukaan kuluttajat suosivat tällä hetkellä enemmän kiinteähintaisia ja määräaikaisia sopimuksia kulutusvaikutuksella.

Fortumin Yrttiahon mukaan pörssisähkö on ollut tänä vuonna suositumpaa kuin aiempina vuosina.

– Tähän on varmasti vaikuttanut asiakkaiden parempi tietoisuus sähkömarkkinoiden tilanteesta sekä pitkään varsin alhaisena pysyneet pörssisähkön hinnat. Syksyä ja talvea kohden kiinteähintaiset sopimukset, joissa on kulutusvaikutus, ovat lisänneet koko ajan suosiotaan.

Kulutusvaikutus tarkoittaa, että sähkön hintaan voi jonkin verran vaikuttaa ajoittamalla kulutusta tunneille, jolloin sähkö on edullisempaa.

– Ne asiakkaamme, joilla on pörssisähkösopimus tai Fortum Duo eli yllä mainittu kulutusvaikutuksellinen kiinteän hintatason sopimus, osaavat ajoittaa kuluttamistaan nykyään edullisemmille tunneille paremmin kuin muiden sähkösopimustyyppien asiakkaat. Heillä sähkönkäytön ajankohta vaikuttaa myös hintaan. Viime vuonna energiakriisin puhjettua ja hintojen noustessa voimakkaasti kuluttajat koittivat luonnollisesti säästää sähköä. Kun hinnat lähtivät laskuun, myös keskimääräinen kulutus nousi, Yrttiaho kertoo.

Myös Vattenfallin Strandbergin mukaan kuluttajat ovat selvästi oppineet säästämään sähköä viimeisen vuoden aikana, ja kulutusta suunnataan yhä enemmän edullisimmille tunneille.

Helenillä on havaittu, että yleisellä hintatason laskulla on ollut vaikutusta kulutuskäyttäytymiseen.

– Asiakkaat käyttävät nyt enemmän sähköä kuin vuosi sitten. Suurin vaikutus on havaittavissa pörssisähköasiakkaidemme keskuudessa, Palenius kertoo.

Pörssisähkön hinnassa on nähty viime viikkojen aikana suurta vaihtelua. Sähkön pörssihinta kävi korkeimmillaan noin 96 sentissä kilowattitunnilta, kun halvimmillaan sen on ollut reilusti miinushintaista.

Poikkeukselliset hintavaihtelut ovat näkyneet myös sähköyhtiöillä tehtyjen pörssisähkösopimusten määrissä.

– Voidaan havaita, että päivinä tai ajankohtina kun pörssisähkön hinnat ovat kohollaan tai mediassa varoitellaan niistä, tehdään sekä enemmän määräaikaisia sopimuksia, että tuotevaihtoja. Eli, asiakkaat vaihtavat silloin mielellään pörssisopimuksista määräaikaisiin sopimuksiin, Strandberg kertoo.

Helenin Paleniuksen mukaan muuttunut markkinatilanne on näkynyt sähköyhtiön osalta määräaikaisten sähkösopimusten suosion kasvuna.

LUE MYÖS:
Mikä sähkösopimus tulee edullisimmaksi? Asiantuntija kertoo varmimmat säästökeinot

Sähkön riittävyys Suomessa hyvä tänä talvena

Energiavirasto on julkaissut sähkön ja maakaasun toimitusvarmuutta koskevat raportit, joissa arvioidaan kotimaisen käytettävissä olevan sähkön tuotantokapasiteetin ja naapurimaiden siirtoyhteyksien riittävän kattamaan arvioidun sähkötehon tarpeen.

Haasteita voivat kuitenkin aiheuttaa useat samanaikaiset häiriöt merkittävissä tuotantolaitoksissa ja siirtoyhteyksissä.

Edellistalveen verrattuna tulevan talven tilanne sähkön tuotantokapasiteetin osalta on parempi. Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitos aloitti säännöllisen sähköntuotannon viime huhtikuussa.

Energiavirastolle tehtyjen ilmoitusten perusteella uutta tuulivoimakapasiteettia on otettu käyttöön yli 1 300 megawattia tämän vuoden aikana, ja vuoden loppuun mennessä tuulivoimakapasiteetin odotetaan kasvavan vielä 600 megawattia.

Toisaalta tuotantokapasiteettia on myös poistunut: Sähkön ja lämmön tuotantokapasiteettia on käytössä lähes 200 megawattia vähemmän kuin viime vuonna.

Kylmänä talvipäivänä sähkön kulutushuipuksi on raportissa arvioitu noin 14 300 MW. Kotimaista markkinaehtoista tuotantokapasiteettia on arvioitu kulutushuipun aikana olevan käytettävissä yhteensä noin 12 800 megawattia. Sähkön kysynnän kattamiseksi kulutushuipun aikaan Suomi tarvitsee noin 1 500 megawattia tuontisähköä.

Siirtoyhteyksillä tuontikapasiteettia naapurimaista Suomeen on yhteensä noin 3 400.

Inkoon LNG-terminaali turvaa maakaasun toimitusvarmuutta

Suomen ja Viron välisessä Balticconnector-kaasuputkessa havaittiin vuoto lokakuussa. Korjaustöiden on arvioitu kestävän ainakin huhtikuuhun 2024 asti, eikä Suomeen tuoda näin ollen putkikaasua lainkaan tulevana talvena.

Nesteytettyä maakaasua (LNG) otetaan vastaan Inkoon kelluvassa LNG-terminaalissa sekä Haminassa Torniossa ja Porissa, kertoo virasto. Inkoon ja Haminan terminaaleista kaasua syötetään kaasuverkkoon.

Kaasunkulutus Suomessa on kasvanut marraskuun puoleenväliin mennessä noin kahdeksan prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Vuorokausikohtainen huippukulutus oli noin 62 GWh/d talvella 2022–2023.

– Kaasun odotetaan riittävän Suomessa tulevana talvena, vaikka Balticconnector ei olekaan käytössä. Inkoon LNG-terminaalin höyrystyskapasiteetti 140 GWh/d, joka yksin riittää turvaamaan kaasutoimitukset, virasto sanoo.

Mahdollinen häiriö Inkoon terminaalissa voi kuitenkin vaarantaa kaasun riittävyyden, mikä voi heijastua myös sähköntuotantoon.

KL: Näin pienennät kodin sähkölaskua automaatiolla

Kotitalouden sähkönkulutusta ohjaavan kotiautomaation luvataan säätävän automaattisesti kodin sähkön- ja lämmönkulutusta sähkön pörssihinnan mukaan, mikä pienentää sähkölaskua, uutisoi Kauppalehti.

Kotiautomaatio tuo kulutusjoustoa, jota tarvitaan sitä enemmän, mitä enemmän Suomeen rakennetaan tuuli- ja aurinkovoimaa. Kulutusta voi kasvattaa tuulisella säällä, jolloin sähkö on halvempaa ja vastaavasti vähentään sähkön ollessa kalliimpaa tyynellä säällä.

– Kun sääriippuvainen sähkön tuotanto kasvaa, ja sen osuus on suurempi sähköntuotannossa, sitä enemmän sähkön hinta heiluu. Sitä enemmän tarvitaan sähkön kulutusjoustoa tuotannon mukaan, Motivan asiantuntija Teemu Kettunen sanoo Kauppalehdelle.

Kauppalehti listaa kuusi helppokäyttöistä vaihtoehtoa kotiautomaatiolle.

1. Pörssiohjaus vakiona

Pientalojen uusissa ilma-vesi- ja maalämpöpumpuissa voi olla vakio-ominaisuutena pörssisähköohjaus. Se tarkoittaa, että laite ohjaa toimintaansa sähkön halpojen tuntien mukaan.

2. Avaimet käteen -palvelu 

Sähkölämmitteisille pientaloille on olemassa palvelujaa, joissa automatiikka ohjaa lämmitystä huonekohtaisesti. Lämpötilat voidaan asettaa erilaisiksi jopa tuntitasolla.

3. Älytermostaatti

Älytermostaatteihin voi ohjelmoida eri lämpötilan eri kellonajoille, joihinkin myös pörssisähkön hinnan mukaan.

4. Aurinkopaneelien tai sähköauton latauksen ohjaus

Esimerkiksi käyttövesivaraajan sähkövastusta ja varaajaa ohjataan sen mukaan, jouduttaisiinko tuotettua aurinkosähköä myymään sähköverkkoon.

Sähkövastuksen tehoa nostetaan sen verran kuin muuten jouduttaisiin myymään sähköä sähköverkkoon. Sähköverkkoon myytävän sähkön osuus pienenee ja aurinkosähkön oma käyttö kasvaa.

Kun tuottamansa sähkön käyttää itse, säästää siirtomaksun, sähköveron ja arvonlisäveron energianhinnan lisäksi. Näin saa suuremman hyödyn.

5. Suuren kohteen taajuusohjattu maalämpöpumppu

Taloyhtiöihin ja suurempiin kulutuskohteisiin on tarjolla virtuaalivoimalan toimintamalli. Käytännössä se tarkoittaa taajuusohjattuja maalämpöpumppuja.

Aggregaattorit voivat muodostaa näistä virtuaalivoimalaitoksia ja tarjota tätä palvelua kantaverkkoyhtiön sähkön reservimarkkinoille, mikä on tehokas keino lisätä kulutusjoustoa ja auttaa sähköjärjestelmää toimimaan joustavammin.

6. Älypistorasia kerrostaloasukkaalle

Nykyään on olemassa 10–15 euroa maksavia älypistorasioita, joiden avulla sähkölaitteita voi ohjelmoida toimimaan sähkön pörssihinnan mukaan.

Älypistorasioihin voi ohjelmoida suoraan kännykkäsovelluksella periaatteet, joilla pistorasia on päällä, esimerkiksi viisi halvinta pörssisähkön tuntia vuorokauden aikana.

 

Pörssisähkön hintaan raju romahdus

Pörssisähkön hinta romahtaa huomenna keskiviikkona, ilmenee sähköpörssi Nord Poolin tiedoista.

Halvimmillaan sähkön pörssihinta on keskiviikkona kello 23 alkaen, jolloin se maksaa vain 1,6 senttiä kilowattitunnilta.

Keskiviikkona sähkön pörssihinta pysyttelee alhaisena pitkin päivää. Esimerkiksi aamukuudelta sähkö maksaa 5,3 senttiä, kello yhdeksältä 6,8 ja kello 12 3,2 senttiä kilowattitunnilta.

Sähkön pörssihintojen muutos on merkittävä, sillä vielä tiistaina pörssihinnat nousevat poikkeuksellisen korkealle. Tiistaina iltapäivällä pörssisähköstä joutuu maksamaan korkeimmillaan jopa 96 senttiä kilowattitunnilta. Korkeiden hintojen taustalla oli Olkiluoto 3:n sähköntuotannon keskeytyminen.

IL: Näin kalliiksi saunominen tulee tänään

Saunan lämmittäminen voi maksaa tänään jopa kymmenen euroa, ilmenee Iltalehden tekemistä laskelmista.

Syynä korkeisiin lämmityskustannuksiin on tänään poikkeuksellisen korkealla oleva pörssisähkön hinta. Korkeimmillaan pörssisähkö maksaa tänään yli 96 senttiä kilowattitunnilta.

IL:n laskelman mukaan kolmen tai neljän hengen sauna lämpiää tyypillisesti kuuden kilowatin kiukaalla. Ensimmäisen tunnin aikana kiuas kuluttaa 4–5 kilowattituntia sähköä, toisen aikana 3–4 kilowattituntia. Kulutus kahden tunnin aikana on 7–9 kilowattituntia.

Jos kiuas kuluttaa yhdeksän kilowattituntia kahdelta tunnilta ja saunaa alkaa lämmittämään kello 15, maksaa kiukaan lämmittäminen huomisilla pörssisähkön hinnoilla noin 6,9 euroa.

Isolla kiukaalla saunomiskulut voivat nousta tätä korkeammaksi. Esimerkiksi kahdeksan kilowatin kiuas kuluttaa ensimmäisen tunnin aikana noin 5–7 kilowattituntia ja toisen tunnin aikana 4–6 kilowattituntia. Kahden tunnin lämmitys kuluttaa noin 9–13 kilowattituntia.

Jos kahden tunnin lämmitys kuluttaa 13 kilowattituntia, kiukaan lämmittäminen voi maksaa jopa kymmenen euroa. Korkeimmillaan sähkön hinta on tänään kello 15-17 välillä.

Pörssisähkön hinta nousee pilviin – kalleimmillaan yli 96 senttiä kWh:lta

Pörssisähkön hinta nousee huomenna tiistaina poikkeuksellisen korkeaksi, ilmenee sähköpörssi Nordpoolin tiedoista.

Kalleinta sähkö on tiistaina kello 16-17, jolloin sähköstä joutuu maksamaan jopa 96,37 senttiä kilowattitunnilta.

Pörssisähkön hinta pysyttelee korkealla koko tiistain ajan. Koko päivän keskihinta on 35,68 senttiä kilowattitunnilta.

Edullisinta sähkö on tiistaina aamuyöllä kello 04 alkaen, 11,3 senttiä kilowattitunnilta. Hintaan tulee raju korotus heti aamuseitsemästä alkaen, jolloin hinta nousee 68,2 senttiin kilowattitunnilta.

Korkean pörssisähkön hinnan taustalla on Olkiluodon 3-reaktorin sähköntuotannon keskeytyminen. Teollisuuden Voiman (TVO) mukaan sähköntuotantoa päästään jatkamaan tiistaina puolenpäivän aikaan.

Energiapalveluyhtiö Väreen salkunhoitaja Risto Kinnunen arvioi aiemmin Helsingin Sanomille, että Olkiluoto 3:n käynnistyminen laskee pörssisähkön hintaa jo keskiviikoksi.

LUE MYÖS:
Mikä sähkösopimus tulee edullisimmaksi? Asiantuntija kertoo varmimmat säästökeinot
Pörssisähkön hinta nousi pilviin – sähköyhtiön ei tarvitse kertoa hintoja etukäteen

HS: Pörssisähkön hinta nousee rajusti

Pörssisähkön hinta nousee rajusti huomenna tiistaina. Syynä on Olkiluoto 3:n sähköntuotannon keskeytyminen. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

– Hinta nousee reilusti, sitä kuinka paljon, on vielä vaikea sanoa. Huomenna (tiistaina) voidaan hyvinkin nähdä 30 sentin kilowattituntihintoja tai jopa enemmänkin, energiapalveluyhtiö Väreen salkunhoitaja Risto Kinnunen arvioi HS:lle.

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto keskeytyi sunnuntai-iltana turbiinilaitoksella havaitun vian takia. Teollisuuden Voima tiedotti tänään maanantaina, että laitosyksikkö palaa takaisin tuotantoon huomenna 21. marraskuuta puolen päivän aikaan.

Kinnunen arvioi HS:lle, että Olkiluoto 3:n käynnistyminen laskee pörssisähkön hintaa jo keskiviikoksi. Toinen pörssihintoja laskeva tekijä on se, että lähipäiville on luvassa tuulista säätä.

– Ennusteen mukaan tuulivoimaa saadaan keskiviikkona ja torstaina 5 000 megawattia, joten se painaa sähkön hintaa alaspäin myös, Kinnunen sanoo.

Myöhemmin maanantaina ilmeni, että tiistaina sähkön pörssihinnat kohoavat korkeimmillaan jopa yli 96 senttiin kilowattitunnilta.

LUE MYÖS:
Mikä sähkösopimus tulee edullisimmaksi? Asiantuntija kertoo varmimmat säästökeinot
Pörssisähkön hinta nousi pilviin – sähköyhtiön ei tarvitse kertoa hintoja etukäteen

Suomalaiset uskovat energiakriisin olevan ohi

Kansalaiset haluavat lisää ydinvoimaa, lisää tuulivoima ja lisää aurinkovoimaa, mutta niiden osuus, joille nykyinen taso on sopiva, on kasvussa, ilmenee Energiateollisuus ry:n vuosittain teettämästä energia-asennetutkimuksesta.

Energiaomavaraisuuden kasvattamista pidettiin edelleen tärkeänä tavoitteena, mutta sen suosio oli tippunut viime vuoden lukemista. Kun lasketaan yhteen niiden prosentuaaliset osuudet, jotka pitävät kutakin tavoitetta kolmen tärkeimmän joukossa, vuoden 2021 lukemaksi saadaan energiaomavaraisuuden osalta 52, vuoden 2022 lukemaksi 72 ja tämän vuoden lukemaksi 64.

Huoli riittävyydestä on edelleen olemassa, mutta ei yhtä akuuttina kuin viime syksynä. Myös ilmastoasenteet heijastelivat paluuta normaaliin, ilmastonmuutosta pidetään lähes yhtä vakavana uhkana kuin ennen sähkön hintakriisiä.

Ihmisten halukkuus maksaa energiasta korkeampaa hintaa ympäristöhaittojen vähentämiseksi on kuitenkin hieman laskenut.

– Tärkeimpien tuotantomuotojen osalta sellainen ajattelu on lisääntynyt, että nyt on saavutettu hyvä taso, mutta samalla lisärakentamisen kannatus on huomattavan korkealla takavuosiin verrattuna. Tuuli- ja ydinvoiman kapasiteetti kasvoi viime syksyn investointien ja Olkiluoto kolmosen valmistumisen myötä merkittävästi, toteaa tiedotteessa Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Merkittävää on myös se, että vastustus sähkön päätuotantomuotoja kohtaan on pysynyt edellisten vuosien alhaisella tasolla. Energiajärjestelmämme nauttii kansalaisten tukea, Leskelä jatkaa.

Kaikkien päästöllisten energianlähteiden kannatus on varsin matalalla tasolla. Suurin laskija energialähteiden osalta oli bioenergia, jonka ympäristö- ja ilmastovaikutuksista on kannettu julkisessa keskustelussa huolta.

– Bioenergian laskeva kannatus heijastelee alan yleistä trendiä, tämän hetken näkymissä sen käyttökin tasaantuu ja kääntyy laskusuuntaan lähivuosina, samalla kun ei-polttavat ratkaisut nostavat osuuttaan lämmöntuotannossa, Leskelä sanoo.

– Suosion laskusta huolimatta bioenergiaa haluaa edelleen lisätä 43 prosenttia kansalaisista ja vain 16 prosenttia haluaa vähentää, joten suosio on aika korkealla tasolla.

Lämmönlähteistä maalämmön suosio on edelleen korkealla, mutta laskussa edellisiin vuosiin verrattuna. Uusiutuvilla tuotetun kaukolämmön osuus osoittaa samalla varovaista nousua. Suosituimmaksi lämmönlähteeksi osoittautuivat hukkalämmöt, mutta selkein nousu oli pienydinvoimalla.

Pienydinvoima tunnetaan myös aiempaa paremmin, vain neljätoista prosenttia vastanneista ilmoittaa, ettei ole kuullutkaan siitä. Yli kaksi kolmannesta vastaajista suhtautui pienydinvoiman rakentamiseen joko erittäin tai melko myönteisesti.

Tutkimuksessa selvitettiin myös kansalaisten suhtautumista sähkönsiirron toimitusvarmuuteen ja kustannuksiin. Enemmistö kansalaisista kannattaa sähkön toimitusvarmuuden parantamista, vaikka se maltillisesti nostaisikin siirtohintaa.

Niitä, joiden mielestä toimitusvarmuus saa vaikka heikentyä, kunhan siirtohinnat eivät nouse, oli vain kuusi prosenttia vastaajista. Väitteeseen ”sähköverkkoihin on pakko investoida ja niitä täytyy kehittää nykyistä paremmiksi, jotta yhteiskunnan sähköistäminen ylipäätään olisi mahdollista” yhtyi selkeä enemmistö vastaajista, jokseenkin tai täysin eri mieltä oli vain seitsemän prosenttia vastaajista.

– Siirtoyhtiöille kansalaisten antama valtakirja investoida ja kehittää verkkoja on tärkeä, Leskelä toteaa.

– Ja on se tärkeä myös koko Suomen taloudelle, ilman sähköverkkoinvestointeja meillä ei ole mitään mahdollisuuksia saada energiamurrosta maaliin ja uutta puhdasta tuotantoa verkkoon, Leskelä jatkaa.

Tutkimuksen on tehnyt Iro Research oy, ja sen otanta on noin tuhat kansalaista. Aineisto on kerätty lokakuussa. Kansalaisten energia-asenteita on tutkittu vuodesta 1983.

LUE MYÖS:
Mikä sähkösopimus tulee edullisimmaksi? Asiantuntija kertoo varmimmat säästökeinot

Mikä sähkösopimus tulee edullisimmaksi? Asiantuntija kertoo varmimmat säästökeinot

Talven lähestyessä moni kotitalous joutuu pohtimaan, minkä tyyppinen sähkösopimus tulee edullisimmaksi energian hinnan noustessa. Kysymys nousee keskeiseksi etenkin silloin, jos omassa kodissa on sähkölämmitys.

Tyypillisesti sähköyhtiöt tarjoavat kuluttajalle vaihtoehtoa kiinteähintaisen sopimuksen tai pörssisähkösopimuksen väliltä.

Pörssisähkön hinta on viime viikkojen aikana vaihdellut suuresti, ja maksanut korkeimmillaan lähes 20 senttiä kilowattitunnilta. Edullisimpina aikoina sähkön pörssihinta on ollut lähellä nollaa.

Koska pörssisähkösopimuksissa energian hinta on sidottu sähkön pörssihintoihin, energian hinta nousee kysynnän kasvaessa. Mikäli viime talvena koettu ilmiö toistuu, pörssisähkön hinnassa voi olla nähtävissä rajuja korotuksia talven kylmimpinä kuukausina. Viime talvena pörssisähkön hinta kävi korkeimmillaan jopa 60 sentissä kilowattitunnilta.

Tällä hetkellä sähköyhtiöt tarjoavat kiinteähintaisia sähkösopimuksia noin 8-9 sentin hintaan kilowattitunnilta. Monissa sopimuksissa hinnan päälle lisätään myös muita maksuja, kuten kiinteä kuukausimaksu ja sähköyhtiön veloittama marginaali.

Eri sähkösopimuksia vertailtaessa kuluttajalle voi herätä kysymys, kumpi lopulta tulee kannattavammaksi: kiinteähintainen sopimus vai pörssisähkö? Vertailua vaikeuttaa entisestään se, että pörssisähkön hinnankehitystä on käytännössä vaikea ennakoida.

Verkkouutisten haastatteleman Energiaviraston analyytikon Markus Noran mukaan sähkösopimuksen kilpailuttaminen, sähkön kulutuksen vähentäminen ja kulutuksen siirtäminen edullisemmille tunneille ovat varmimmat tavat säästää sähkölaskuissa.

– Kunkin sopimustyypin kannattavuus riippuu tulevasta tukkuhinnan kehityksestä, ensisijaisesti siltä osin kuin markkinat eivät ole osanneet sitä ennakoida, ja osittain kuluttajan omasta kulutusprofiilistakin, Nora kommentoi Verkkouutisille.

Noran mukaan oletusarvoisesti pörssisidonnainen sopimus on edullisin vaihtoehto pidemmällä aikavälillä lähes kaikille kuluttajille, koska kuluttajan myyjälle maksama riskilisä on sopimustyypeistä pienin.

– Pörssisidonnaisten sopimusten edullisuus ei kumoudu, vaikka tukkuhinnat olisivat tunti-, päivä- tai kuukausitasollakin ajoittain korkeita.

Määräaikainen sopimus voi tulla Noran mukaan edullisemmaksi, mikäli tukkuhinnat nousevat enemmän kuin markkinat ovat odottaneet tai oma kulutus painottuu kalliimmille päivätunneille.

Hinnat voivat muuttua nopeastikin

Erilaisia sähkösopimuksia vertailtaessa kannattaa kiinnittää huomiota oman taloutensa joustokykyyn.

– Mikäli tuotteeseen sisältyy jonkinlainen määräaikainen alennus, kannattaa harkita uudelleen kilpailuttamista viimeistään vuoden päästä. Koska hintavertailussa näkyvät hinnat ovat kullakin hetkellä voimassa olevat, on mahdollista, että kuukauden sisään tuleva hinnan muutos ei vielä näy vertailussa.

Noran mukaan kannattaa siis tarkistaa vielä sopimusta myyjän sivuilla vahvistaessa, että sopimus on vahvistustiedoissa näkyvällä hinnalla edullisin tai ainakin edullisimmasta päästä.

– Huomioida kannattaa myös se, että pörssisidonnaisen sopimuksen valinta ei edellytä perehtymistä sähkömarkkinoihin ja esimerkiksi Fingridin tuntihinta -sovelluksen ansiosta pahimpien hintapiikkien väistäminen on helppoa.

Vertailussa näkyvät tuotteet ovat vertailukelpoisimpia saman tyyppisten tuotteiden kanssa, eli esimerkiksi toistaiseksi voimassa oleva sopimus voi olla ajoittain edullisempi kuin määräaikainen ja ajoittain kalliimpi, mutta edullisin toistaiseksi voimassa oleva sopimus säilyy todennäköisesti edullisimpien toistaiseksi voimassa olevien joukossa hintavaihteluista huolimatta.

Pörssisähkö sopii kulutustaan ajoittavalle

Noran mukaan pörssisähkösopimus on hyvä vaihtoehto etenkin niille, jotka voivat kuluttaa yöaikaan, eli esimerkiksi omakotitalolle, jossa veden ja talon lämmitys on ajastettavissa.

– Mutta sopii se hyvin muillekin, koska kiinteähintaisissa sopimuksissa hinta on lähtökohtaisesti vähintään samalla tasolla kuin pörssihinnan päiväpainotteinen keskiarvo. Jos kerrostalossa asuva henkilö hoitaa saunomisen ja imuroimisen edullisempien tuntien aikana, on hyvin mahdollista, että pörssisidonnainen tulee tällöinkin halvimmaksi.

Myös kiinteähintaisella sähkösopimuksella on omat etunsa. Noran mukaan päivällä enemmän kuluttava voi säästää ottamalla kuukausi- tai kvartaalihinnoitellun sopimuksen, mikäli kulutus painottuu lähes kokonaan kalleimmille tunneille.

Nämä tunnit ajoittuvat hänen mukaansa aikavälille 7-21, erityisesti tunneille 7-10 ja 17-19.

– Markkinoiden ja sähköjärjestelmän toiminnan kannalta olisi toki parasta, että kukaan ei erityisesti painottaisi kulutustaan niille tunneille, jolloin kokonaiskulutus on korkealla tuotantoon ja tuontiin nähden, Nora huomauttaa.

Hänen mukaansa määräaikaisen sopimuksen edullisuus riippuu siitä, onko tukkuhinta tulevaisuudessa korkeampi vai matalampi kuin markkinoiden tämänhetkinen odottama. Näin ollen niiden edullisuutta on vaikea arvioida nykytilanteen perusteella.

– Vuoden takaiseen nähden määräaikaisten sopimusten hinnat ovat nyt ainakin selvästi laskeneet, toisaalta niin on pörssihinnatkin.

LUE MYÖS:
Pörssisähkön hinta nousi pilviin – sähköyhtiön ei tarvitse kertoa hintoja etukäteen
Yle: Tällainen sähkösopimus on nyt suosituin

Pörssisähkön hinta nousee rajusti

Pörssisähkön hinnassa tapahtuu merkittävä nousu huomenna maanantaina. Asia ilmenee sähköpörssi Nord Poolin tiedoista.

Korkeimmillaan pörssisähkön hinta on huomenna kello 19, jolloin sähkö maksaa 18,1 senttiä kilowattitunnilta.

Halvinta sähkö on maanantaina aamuyöllä kahdelta, 2,1 senttiä kilowattitunnilta. Pörssisähkö kallistuu aamupäivän aikana. Esimerkiksi kello 6 alkaen sähkö maksaa 3,1, kello 9 alkaen 10,3 ja kello 12 alkaen 7,9 senttiä kilowattituntia.

Ennen iltaseitsemän hintahuippua sähkö maksaa kello 16 alkaen 11, kello 17 alkaen 13,5 ja kello 18 alkaen 16,6 senttiä kilowattitunnilta.

Sähkön hinta laskee hieman illan aikana. Kello 20 sähkö maksaa 11,8 senttiä kilowattitunnilta, kello 21 alkaen 9,7 senttiä kilowattitunnilta ja kello 22 alkaen 8,4 senttiä kilowattitunnilta.

LUE MYÖS:
Pörssisähkön hinta nousi pilviin – sähköyhtiön ei tarvitse kertoa hintoja etukäteen

IL: Sähkön hinta nousee Hamasin hyökkäyksen takia

Terroristijärjestö Hamasin tekemä hyökkäys Israeliin tulee näkymään Suomessa sähkön korkeina hintoina, Iltalehti kertoo.

Sähkön futuurihinnat ovat nousseet merkittävästi sen jälkeen, kun Hamas aloitti hyökkäyksensä. Energiateollisuuden johtajan Pekka Salomaan mukaan kevättalvella toimitettavan kilowattitunnin verollinen hinta on kasvanut kahdessa viikossa 8,2 sentistä 10,9 senttiin.

Hän kertoo myös syyn sille, miten Hamasin hyökkäys voi näkyä sähkön hinnassa Suomessa asti.

– Kun nykyään EU:n maakaasusta vain rajallinen määrä tulee putkiteitse Venäjältä, niin sitä on korvattu LNG:llä, eli nesteytetyllä maakaasulla, josta kohtalaisen iso osa tulee Qatarista, Salomaa sanoo IL:lle.

Meritie Persianlahdella sijaitsevaan Qatariin käy Iranin ja Omanin väliseltä Hormuzinsalmelta, jota Iran hallitsee. Salmen kautta kuljetetaan päivittäin merkittävä määrä öljyä sekä LNG:tä ja Iran on useamman kerran uhannut pysäyttää öljytoimitukset salmen kautta.

– Merkittävin tekijä sähköfutuurien nousussa on huoli siitä, että tämä sota Lähi-idän alueella laajenee. Siitä on ollut puhetta, että Iran saattaisi olla jollain tavalla osapuoli Hamasin takana. Iran pystyisi myös Hormuzinsalmen sulkemaan, jos sille tuulelle sattuisi, Salomaa sanoo.

Hänen mukaansa sähkön futuurihintojen nousua selittää osittain ehkä myös Suomen ja Viron välisen Balticconnector-kaasuputken vaurioituminen.

Salomaa kuitenkin rauhoittelee, että kaikesta huolimatta tällä hetkellä ei tarvitse olla huolissaan uudesta sähkökriisistä.

– Sähkön kannalta Suomen tilanne on kuitenkin hyvä, kun meillä on ydinvoimaa ja tuulivoimaa reilusti aiempaa enemmän. Suhtaudun pörssiasiakkaana omaan sähkölaskuuni luottavaisesti, Salomaa sanoo IL:lle.

Korkea sähkön hinta näkyy yllättävässä paikassa

Viime syksynä alkanut sähkön hinnan nopea nousu ja sitä seurannut hintojen raju vaihtelu on nähtävissä myös hieman yllättävässä paikassa. Prisman vuodevaatteiden myynnissä nähdään selkeästi, että suomalaiset ovat alkaneet suosia entistä enemmän paksuja ja lämpimiä peittoja, kun kodin lämpötilaa on laskettu.

Prisman kodin myyntipäällikkö Matti Viitanen kertoo, että kysyntää on tällä hetkellä erityisesti paksuille yli 700 grammaa painaville kuitupeitoille. Lämpimien peittojen myynti kasvoi 2022 syksyllä yli 30 prosenttia ja osassa tuotteista kasvut olivat vieläkin suurempia.

– Sähkön hintojen kallistuminen näkyi nopeasti, kun ihmiset alkoivat etsiä keinoja pysyä lämpimänä viileämmissä kotioloissa. Sama trendi on jatkunut, eikä näiden tuotteiden kysyntä juuri kesällä laantunut. Nyt kun menemme kohti viileämpää vuodenaikaa, niin kysyntä nousee ja odotamme kasvua jälleen kohti loppuvuotta, Viitanen kertoo S-ryhmän tiedotteessa.

Myyntipäällikön mukaan taannoisen hittituotteen kysyntä on sen sijaan pudonnut selvästi.

– Paljon julkisuutta saaneet painopeitot olivat myös Prismassa myytyjä, mutta nyt niiden myynti on ollut pientä. Kuluttajat ovat palanneet perinteisten peittojen pariin ja tämä villitys näyttää nyt olevan ohi.

Eräs muutos Viitasen mukaan on tapahtunut myös lasten vuodevaatteiden myynnissä.

– Lapsille ostetaan koko ajan enemmän lapsille soveltuvia tuotteita, kuten lasten peittoja ja tyynyjä. Tämä kategoria on kasvanut niin valikoimaltaan kuin myynniltäänkin viime vuosina. Mielenkiintoinen ilmiö on myös se, että kahden hengen peitoissa nähdään nyt kasvua.

Myös suomalaisten tyynyvalinnoissa on huomattu muutoksia.

– Tällä hetkellä eniten kasvua tyynymyynnissä tuovat muototyynyt, joita valitaan yhä useammin kuin perinteisiä tyynyjä, Viitanen toteaa.

Viitasen mukaan Prisman myyntidata osoittaa, että suomalainen vaihtaa tyynyn noin kahden vuoden välein ja peitteen kolmen vuoden välein.

– Tämä on riittävä vaihtoväli, mutta on tietenkin tärkeä muistaa, että nämä tuotteet tulisi pestä kaksi kertaa vuodessa. Kesällä useamminkin. Lisäksi säännöllinen tuuletus auttaa peittoja ja tyynyjä pysymään raikkaina.

Sähkölaskuista yhä paljon maksuhäiriöitä

Suomalaisilta jää edelleen paljon sähkölaskuja maksamatta, vaikka sähkön hinta kääntyi jyrkkään laskuun jo keväällä. Suomen Asiakastiedon tilastojen mukaan pelkästään heinä-syyskuussa noin 2 000 henkilöä sai maksuhäiriömerkintöjä maksamattomistaa sähkölaskuista.

– Maksuhäiriömerkintä tulee aina viiveellä eli pitkän ajan kuluttua varsinaisen laskun eräpäivästä. Viime talven isoja laskuja maksellaan vieläkin ja osalla kuluttajista saattaa olla myös varsin hintavia kiinteitä sähkösopimuksia. Nyt kun monet muutkin arjen kulut ovat kasvaneet, voi pienikin yllättävä menoerä viedä maksukyvyn nollaan. Silloin joku lasku jää kokonaan hoitamatta, arvioi viestintäpäällikkö Ville Kauppi Asiakastiedosta.

Kokemuksen mukaan suomalainen huolehtii ensimmäisenä asumiseen liittyvistä laskuista, jolloin hoitamatta jää yleensä jotain muuta, jos rahat eivät kaikkiin toistuviin menoihin riitä.

Kauppi toteaa, että sähkölaskuista aiheutuneiden häiriöiden kasvava trendi on hänen mielestään huolestuttava merkki siitä, että vakavat maksuvaikeudet ylipäätään ovat lisääntyneet.

– Kyse ei ole asiakkaan huolimattomuudesta tai piittaamattomuudesta, jos tällaisia arjen välttämättömyyksiäkin jää maksamatta, hän huomioi.

Syyskuun lopussa 350 000 henkilöllä oli maksuhäiriömerkintöjä. Tämä joukko on huomattavasti pienempi kuin vuosi sitten, mutta muutos johtuu viime vuonna voimaan astuneesta luottotietolain muutoksesta. Se lyhensi maksuhäiriömerkintöjen tallennusaikoja ja motivoi velallisia maksamaan häiriömerkintöjä aiheuttaneet velkansa.

Nykyään maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua siitä, kun luottotietoyhtiö on rekisteröinyt tiedon saatavan maksamisesta.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)