Verkkouutiset

Sähkö

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Näin paljon maksaa Coldplayn keikoilla kulutettava sähkö

Ympäristöystävällisyydellään mainetta kerännyt brittiläinen pop rock-yhtye Coldplay soittaa Helsingin olympiastadionilla neljä keikkaa ensi lauantaista alkaen. Sähköyhtiö Nordic Green Energy on laskenut arvion, paljonko yhtyeen esiintymiset tulevat kuluttamaan sähköä.

Sähköyhtiö muistuttaa, että suuret stadionkeikat vievät tunnetusti paljon energiaa ja yhden illan aikana voidaan sähköä käyttää jopa 20 000 kilowattituntia. Tämä vastaa noin tuhannen suomalaisen kotitalouden keskimääräistä päivittäistä sähkönkulutusta tai sähkölämmitteisen omakotitalon koko vuoden kulutusta.

Pörssisähkön tuoreen ennusteen mukaan yhtyeen edullisin keikka on sunnuntaina 28. heinäkuuta. Jos yhtye maksaa sähkön kulutuksestaan ennustetun pörssisähkön myyntihinnan, on halvimman keikan sähkölasku noin 360 euroa. Lisäksi tulee maksettavaksi sähkön siirtohinta ja verot. Kalleinta soittaminen on laskelman mukaan keskiviikkoiltana 31.heinäkuuta, jolloin yhtye maksaa sähköstään lähes 650 euroa.

Vuonna 1996 perustettu Coldplay on tunnettu ympäristöystävällisistä ratkaisuistaan. Yhtye käyttää kiertueillaan uusiutuvaa energiaa ja yleisö pääsee myös tuottamaan energiaa keikkojen aikana tanssilattialla sekä pyöräillen.

Sähkön siirtomaksujen kallistuminen jatkuu

Omakotiliiton toukokuussa julkaiseman selvityksen mukaan lähes puolet Suomen 77:stä jakeluverkkoyhtiöstä on nostanut yleissiirron hintaa viime vuodesta. Siirtohintojen kallistuminen on jatkunut kesällä ja uusia hinnankorotuksia on luvassa myös syksyllä, ilmenee vertaaensin.fi -sivuston selvityksestä.

Verkkopalvelujamaksujaan ovat kesä-heinäkuussa korottaneet vielä kuusi jakeluverkkoyhtiötä: Alajärven Sähkö, Lammaisten Energia, Leppäkosken Sähkö, PKS Sähkönsiirto, Turku Energia Sähköverkot ja Vatajankosken Sähköverkko.

Tulevista hinnankorotuksista 1. syyskuuta alkaen ovat tiedottaneet Caruna, Elenia, Paneliankosken Voima, Porvoon Sähköverkko ja Vakka-Suomen Voima.

Omilla alueillaan monopoliasemassa toimivat verkkoyhtiöt saavat korottaa sähkön siirron ja jakelun maksujaan enintään 8 prosenttia 12 kuukauden aikana. Sähkönsiirron hinnoittelun kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto.

Kuluttajat eivät voi korotuksille mitään, koska sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa.

Sähkön myyntihintaa että siirtohintaa nostaa lisää syyskuussa voimaan tuleva yleisen arvonlisäverokannan korotus 25,5 prosenttiin. Muutos heijastuu myös sähköveroon, joka nousee 2,827515 senttiin kilowattitunnilta. Tällä hetkellä vero on kotitalouksille 2,79372 senttiä kilowattitunnilta alv:n kanssa.

 

Olkiluodon kaikki voimalat tuottavat sähköä, ensimmäinen kerta kuukausiin

Olkiluodon ykkösvoimala eli OL1 on palannut sähköntuotantoon, Teollisuuden Voima (TVO) tiedottaa.

Kaikki Olkiluodon kolme ydinvoimalayksikköä huollettiin kevään aikana. Kaikki kolme yksikköä palasi yhtäaikaiseen sähköntuotantoon keskiviikkona 19. kesäkuuta, kun OL1 palasi tuotantoon. Olkiluoto 2:n polttoaineenvaihtoseisokki valmistui 9. toukokuuta ja Olkiluoto 3:n huoltoseisokki 16. toukokuuta.

OL1:n huoltoseisokki alkoi 12. toukokuuta ja kesti 37 päivää ja 21 tuntia. Vuosihuoltoa pitkitti TVO:n mukaan laajassa huoltotarkastuksessa havaittu vika generaattorin staattorissa. Päägeneraattorin staattorin yhdessä terminaalikiskossa havaittiin vuosihuoltojen yhteydessä osittainen murtuma, joka on nyt korjattu. Yhteensä kyseisiä terminaalikiskoja on 12 kappaletta.

Laitospäällikkö Nina Paason mukaan sekä OL1- ja OL2-laitosyksiköiden vuosihuollot onnistuivat hyvin, vaikka generaattorivika laittoi aikataulun uusiksi.

– Vuosihuoltoja tehdään juuri sen takia, että niillä varmistetaan laitoksen turvallisuus ja toimivuus käyttöjakson aikana. Nyt tehty vikalöydös ja sen korjaaminen ovat esimerkki tästä. Turvallisen ja laadukkaaseen vuosihuollon toteutukseen vaaditaan joka vuosi huolellista ja pitkäjänteistä suunnittelua, rautaista ammattitaitoa, sitoutumista ja joustavuutta sekä yli organisaatiorajojen ylittyvää saumatonta yhteistyötä. Tässä onnistuimme myös tänä vuonna, Nina Paaso sanoo tiedotteessa.

OL1:n huoltoseisokissa tehtiin tänä vuonna mittavammat huoltotyöt, kun taas OL2:lla oli vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki. Nämä toteutetaan OL1- ja OL2 -laitosyksiköillä vuorovuosina. Olkiluoto 3:lla huollot toteutetaan ensimmäisinä toimintavuosina vuosittain, mutta myöhemmin laitosyksikköä voidaan ajaa myös pidemmillä 18–24 kuukauden käyttöjaksoilla.

TVO:n oman henkilöstön lisäksi OL1:n ja OL2:n vuosihuoltoihin osallistui noin tuhat alihankkijaa. OL1:n ja OL2:n vuosihuoltoihin tuli ulkomailta noin 150 erityisosaajaa.

Sähkösopimusten hintaerot kaventuneet

VertaaEnsin.fi-vertailupalvelun tilastojen mukaan sähkön myyntihintojen erot kiinteähintaisissa määräaikaisissa sopimuksissa ovat kaventuneet, mutta tarjousten keskihinta on ollut toukokuusta alkaen jälleen nousussa.

Kiinteähintaisten ja määräaikaisten sopimusten hinnat olivat lievässä nousussa toukokuussa. Yli vuoden pituisissa kiinteähintaisissa sähkösopimuksissa energiahinta liikkuu tällä hetkellä noin 8,5 ja 10,4 snt/kWh välillä.

Perusmaksut vaihtelevat 2,9 eurosta 5,9 euroon kuukaudessa, joskin osa sähköyhtiöistä tarjoaa tuntuvia alennuksia. Erot edullisimpien tarjousten ja kaikkien tarjousten keskiarvon välillä ovat selkeästi kaventuneet vuoden takaiseen verrattuna.

Sähköenergian hinta määräaikaisissa hybridisopimuksissa, joissa on kuluttajan sähkön käyttöajankohtaan perustuva kulutusvaikutus, maksaa halvimmillaan 7,39 senttiä kilowattitunnilta. Vaihteluväli kulutusvaikutuksella on tyypillisesti noin kolme senttiä suuntaan tai toiseen kilowattitunnnilta.

VertaaEnsin.fi:n sähkövertailun toimitusjohtaja Ilmari Ollilan mukaan kiinteähintaiset määräaikaiset sähkösopimukset ja määräaikaiset kulutusvaikutukselliset hybridisopimukset menevät valitettavan usein sekaisin niin kuluttajilla kuin joissakin vertailupalveluissa.

– VertaaEnsin.fi:ssa pyrimme tekemään sähkön hintavertailusta mahdollisimman helppoa ja läpinäkyvää, ja siksi nämä sopimustyypit on eroteltu ja luokiteltu omiin kategorioihinsa, Hän sanoo.

Toukokuussa noin 46 prosenttia VertaaEnsin.fi-palvelun kautta tehdyistä sähkösopimuksista oli kiinteähintaisia määräaikaisia sopimuksia, 33 prosenttia pörssisähkösopimuksia, 19 prosenttia toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia ja noin kaksi prosenttia kulutusvaikutuksellisia hybridisopimuksia, joissa energian hinta muodostuu kiinteän hinnan osasta ja oman sähkönkäytön perusteella muodostuvasta kulutusvaikutuksesta.

Ollila toteaa, että eri sopimustyyppien suosio on tällä hetkellä linjassa Energiaviraston toukokuussa julkaiseman tiedon kanssa.

– Sähkön futuurihinnat ovat olleet loppukeväästä nousussa, mutta hintaennuste kesälle on pörssisähkön asiakkaille edelleen edullinen. Tosin suuretkin hintavaihtelut ovat hyvin mahdollisia. Mikäli haluaa välttää hintavaihtelun riskit, ovat kiinteähintaiset määräaikaiset sopimukset kuluttajalle turvallisia ja ennustettavia, hän kertoo.

Tilastokeskuksen tuoreimman tiedon mukaan sähkön kokonaishinta laski vuoden 2024 maaliskuussa kotitalousasiakkailla 6–16 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Kokonaishinnassa huomioidaan sekä sähköenergian hinta että verkkopalvelumaksut.

Talsa: Tämä on suosituin sähkösopimusmalli

Vaikka pörssisähkön suosio kasvaa, on määräaikainen sähkösopimus edelleen Energiaviraston mukaan suomalaisten kotitalouksien suosituin valinta, uutisoi Taloussanomat.

Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat liikkuneet jo jonkin aikaa hieman alle kymmenessä sentissä kilowattitunnilta.

Lisäksi kuluttajille tarjotaan nykyään erilaisia hybridi- ja kulutusvaikutustuotteita. Hybridituotteissa sähkön hinta muodostuu esimerkiksi sovitun kiinteän hinnan ja pörssihinnan summana. Kulutusvaikutussopimuksissa laskutus muodostuu kiinteästä sähkön hinnasta ja kulutuksen mukaan vaihtuvasta hinnasta.

Pohjoismaisen sähköpörssi Nordpoolin Suomen aluehinnat ovat olleet tammikuun jälkeen selvästi alemmalla tasolla kuukausitasolla kuin vuotta aiemmin. Esimerkiksi huhtikuussa veroton keskihinta oli noin 4,9 senttiä kilowattitunnilta, kun se vuotta aikaisemmin oli hieman yli kuusi senttiä.

Sähkön hintafutuurit ovat kuitenkin nousussa, jonka myötä sähkön kallistuminen on odotettavissa.

Energiateollisuuden johtaja Pekka Salomaan mukaan nousua on ollut suhteellisen lyhyessä ajassa. Suomen hinta-alueen odotus oli vielä huhtikuun alussa 34 euroa megawattitunnille heinä–syyskuulle ja loka–joulukuulle 48 euroa.

– Tällä hetkellä vastaavat hinnat ovat 42 euroa ja 62 euroa. Vuoden 2025 hinnoittelu on noussut 43 eurosta 54 euroon. Iso nousu siinäkin, Salomaa sanoo Taloussanomille.

Kilowateiksi muunnettuna 4,2 ja 6,2 senttiä. Vuoden 2025 hinnat olivat nousseet 4,3 sentistä 5,4 senttiin kilowattitunnilta. Kyse on pohjoismaisesta systeemihintafutuurista, jonka päälle tulee Suomessa aluehintafutuuri eli Suomen sähkönhinnan ero systeemihintaan.

Futuureihin vaikuttavat esimerkiksi päästöoikeuksien hinnat, kaasun ja hiilen hintakehitys sekä pohjoismaiset vesivarannot.

Futuurit eivät automaattisesti tarkoita sitä, että kyseiset hinnat tulevat toteutumaan. Hintojen voidaan kuitenkin odottaa heijastuvan sähkösopimusten hintoihin.

Sunnuntaina jälleen miinusmerkkistä sähköä

Pörssisähkö on edullista myös sunnuntaina. Korkeimmillaan sähkö maksaa 0,63 senttiä kilowattitunnilta kello 9–10 aikana, jonka jälkeen hinta alkaa laskea lähelle nollaa ja alle sen, ilmenee sähköpörssi Nordpoolin tiedoista.

Sähkön hinta painuu miinusmerkkiseksi kello 12 ja on edullisimmillaan kello 15, jolloin hinta on –1,51 senttiä.

Myös lauantaina sähkön keskihinta jäi negatiiviseksi. Viime päivien edullinen sähkö selittyy pitkälti hyvillä tuuliolosuhteilla, runsaalla vesivoimantuotannolla sekä lämpimällä säällä. Myös vuosihuollon jälkeen sähköntuotantoon palannut Olkiluoto 3 vaikuttaa hintaan.

Pörssisähkön hinta painuu poikkeuksellisen alas

Pörssisähkö on huomenna lauantaina poikkeuksellisen halpaa, ilmenee sähköpörssi Nord Poolin tiedoista.

Sähkön pörssihinta pysyttelee lauantaina lähes koko vuorokauden ajan miinushintaisena. Esimerkiksi heti vuorokauden vaihduttua kello 0-1 välillä sähkö maksaa -0,2 senttiä kilowattitunnilta ja kello 3-6 välillä -0,3 senttiä kilowattitunnilta.

Vuorokauden ”kalleimmat” tunnit ajoittuvat kello 8-10 ja 18-20 välille, jolloin sähkön pörssihinta on tasan nolla senttiä kilowattitunnilta.

Hinnat sisältävät sähkön hinnan arvonlisäveroineen. Hinnoissa ei ole huomioitu sähkön siirtomaksua, sähköyhtiön perimää marginaalimaksua ja mahdollista kuukausimaksua. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuluttajalle koituu sähkön käytöstä kustannuksia miinushintaisista pörssihinnoista huolimatta esimerkiksi siirtomaksun muodossa.

LUE MYÖS:
Pörssisähkö voi olla pian todella halpaa – kannattaako jo vaihtaa sopimusta?

Pörssisähkön suosio kaksinkertaistui viime vuonna

Pörssisähkösopimusten osuus kaikista sähkösopimuksista kaksinkertaistui vuoden 2023 aikana, kertoo Energiavirasto tiedotteessa.

Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten määrä oli selkeässä laskussa. Määräaikainen sähkösopimus on edelleen suosituin valinta suomalaisissa kotitalouksissa.

Energiaviraston tietojen mukaan pörssisähkösopimusten osuus oli vuoden 2023 lopussa 31 prosenttia kaikista sähkön vähittäismyyntisopimuksista. Vuoden 2022 lopussa pörssisähkösopimusten osuus oli 14 prosenttia.

Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten osuuden lasku jyrkentyi vuoden 2023 aikana. Vuoden 2023 lopussa 24 prosenttia sopimuksista oli toistaiseksi voimassa olevia. Laskua edellisestä vuodesta oli 12 prosenttiyksikköä.

Tavallisten kiinteähintaisten ja pörssisähkösopimusten rinnalle on Energiaviraston mukaan tullut yhä enemmän niin kutsuttuja hybridi- ja kulutusvaikutustuotteita.

Hybridituotteissa hinta muodostuu esimerkiksi sovitun kiinteän hinnan ja pörssihinnan summana.

Kulutusvaikutustuotteissa asiakkaan kulutuksen ajankohta vaikuttaa sovitun kiinteän hinnan ohella asiakkaan maksamaan sähkön hintaan, ja asiakas voi pienentää sähkölaskuaan kuluttamalla sähköä silloin, kun pörssihinnat ovat alhaiset.

HS: Yritykset varoittavat sähköverkon vakavista ongelmista – investointeja jäihin

Sähköverkkoyhtiöiden mukaan verkkojen kehittämiseen liittyvät investoinnit ovat vaakalaudalla Energiaviraston vuoden vaihteessa päättämien uusien laskentasääntöjen takia, uutisoi Helsingin Sanomat.

HS:n mukaan useat isot sähköverkkoyhtiöt ovat joutuneet leikkaamaan rajusti investointisuunnitelmiaan Energiaviraston tiukentuneen linjauksen takia.

Sähköverkkoyhtiö Carunan mukaan Suomeen tulossa olevia teollisia investointeja on jo pantu jäihin, koska verkkoyhteyttä ei pystytä tarjoamaan.

– Huolemme on, että osa energiajärjestelmän kannalta loogisista ja tarpeellisista investoinneista voi jäädä tekemättä, sanoo ruotsalaisen Alightin operatiivinen johtaja Warren Campbell HS:lle.

Alight on ruotsalainen yhtiö, joka aikoo rakentaa Suomeen neljä yhteensä 400 megawatin aurinkovoimalahanketta, ja suunnitelmissa on myös 1500 megawatin edestä uusia hankkeita.

Nyt yhtiön huolena on, että verkkoyhtiö Caruna ei pysty toimittamaan sähköliittymiä kaikille sen Lounais-Suomeen suunnittelemille aurinkovoimaloille. Yhtiö on jo rakentamassa yhtä voimalaa Eurajoelle.

Esimerkiksi sähköverkkoyhtiö Caruna on leikannut 130 miljoonan euron investointisuunnitelmista puolet pois. Samaan aikaan verkkoliittymien kyselyt ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2022.

Yhtiön asiakkuusjohtaja Kosti Rautiaisen mukaan syy hankkeiden jäädytyksiin on käytännössä Energiaviraston joulukuussa tekemä päätös, jolla muutettiin ratkaisevasti verkkoyhtiöiden kohtuullisen tuoton laskentatapaa.

Rajulla velkavivulla toimivalle Carunalle päätös tarkoitti, että yhtiön oli leikattava jo päätettyjä investointeja sähköverkkoon raskaalla kädellä.

Energiaviraston päätöksestä on kannellut markkinaoikeuteen lähes koko ala.

Sähköverkkotoiminta on niin sanottu luonnollinen monopoli ja siksi sen tuottoja on rajattu lainsäädännöllä. Energiavirasto säätää sallitun tuoton laskennan yksityiskohdat.

Laskentamalli on monimutkainen mutta muutoksen ydin on, että rakennettujen sähköverkkojen tasearvot jäädytetään, mikä rajoittaa yhtiöiden mahdollisuutta kasvattaa liikevaihtoa ja nostaa kuluttajien ja yritysasiakkaiden maksamia hintoja.

Yhtiöiden mukaan verkkojen arvon jäädyttämisen jälkeen niitä ei voida käyttää samassa määrin velkojen vakuutena.

Päätös rajaa tulevia hintojen korotuksia ja yhtiöiden tulevia kassavirtoja, jonka seurauksena investointeja on vaikea laskea kannattaviksi rajoitusten jälkeen. Samaan aikaan verkkojen kehittämiseen pitäisi satsata.

Yhteiskunnan sähköistyminen ja isot vihreää sähköä käyttävät teolliset investoinnit tarvitsevat uusia siirtojohtoja ja verkkolaitteita.

Sähkön siirtomaksujen erot voivat olla lähes kymmenkertaisia

Omakotiliiton teettämän tuoreen selvityksen mukaan sähkön jakeluverkkoyhtiöstä lähes puolet, eli 38 yhtiötä, on nostanut sähkönsiirron hintaa viime vuodesta.

Yhtiöistä on kaksi on laskenut ja 37 on pitänyt hinnan ennallaan viime vuoteen verrattuna. Siirron perusmaksu on edullisimmillaan 4,70 euroa ja kalleimmillaan 40,66 euroa kuukaudessa.

Selvityksen teettäneen Omakotiliiton mukaan Energiaviraston aiempi löyhä valvontamalli on aiemmin mahdollistanut perusteettomien kustannusten veloittamista kuluttajilta.

Energiavirasto on kuitenkin vahvistanut vuosille 2024-2031 uuden valvontamallin, jonka tarkoituksena on parantaa tapaa, jolla lasketaan verkkoyhtiön tuotolle määritelty katto. Uuden laskentamallin tarkoitus on saada verkkoyhtiöitä investoimaan infrastruktuuriinsa pitkäjänteisemmin.

Energiaviraston mukaan malli pyrkii myös tasapainottamaan sähkön hinnan maltillistamista suhteessa yhteiskunnan edellyttämien toimitusvarmojen ja älykkäiden verkkojen kehittämiseen.

Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors ei kuitenkaan ole vielä tyytyväinen lopputulokseen.

Monopoliyhtiöiden tuoton takaava valvontamalli ei ole vieläkään oikeudenmukainen, joten jatkamme vaikuttamista siirtohintojen alentamiseksi. Samalla tulemme seuraamaan, miten uusi valvontamalli toteuttaa tavoitettaan eli sähkön siirtohintojen hillintää, Rehnfors korostaa.

Fingrid Ylelle: Sähköä riittää, vaikka Olkiluoto 2 ja 3 ovat poissa käytöstä

Osa kansalaisista on ollut huolissaan sähkön riittävyydestä liittyen Olkiluodon ydinvoimaloiden pitkittyneisiin ja päällekkäin meneviin huoltoseisokkeihin, kertoo Yle.

– Vaikka Olkiluoto 2 ja 3 ovat poissa käytöstä, sähköä kyllä riittää olettaen, että mitään isompia vikaantumisia muihin suuriin kotimaisiin tuotantolaitoksiin tai sähkönsiirtoyhteyksiin ei tule, sanoo Kantaverkkoyhtiö Fingridin voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala Ylelle.

Liki kolmasosa Suomen sähköstä tulee Olkiluodon ydinvoimalan kolmesta yksiköstä Eurajoelta. Kakkos- ja kolmosyksiköt ovat juuri nyt seisahduksissa huoltotöiden vuoksi, ja ykkösyksikön huoltotyöt alkavat sunnuntaina. Teollisuuden Voima on ilmoittanut saavansa Olkiluodon 2- ja 3-reaktorien huollot valmiiksi ennen kuin OL1:n huoltotyöt alkavat.

Entä jos käykin niin, että 2:n ja 3:n huollot venyvät ja kaikki kolme reaktoria ovat kiinni yhtä aikaa? Loppuuko Suomesta sähkö?

– Toki se tiukentaisi tilannetta ja pitäisi entistä tarkemmin katsoa, mikä on sähkön saatavuus naapurimaissa, mikä on muiden kotimaisten tuotantolaitosten käyttötilanne ja miten tuuli- ja aurinkovoima sähköä tuottavat, Tuomas Rauhala pohtii.

– Tällä hetkellä tuulivoimaa on hyvin käytössä, aurinkovoima tukee tilannetta, ja kun ollaan pitkällä keväässä sähkön käyttö on maltillista ja sähköä on saatavilla hyvin naapurimaista.

Määräaikaiset sähkösopimukset halvimmillaan yli kahteen vuoteen

VertaaEnsin.fin sähkövertailun hintatilastot osoittavat, että sähkön myyntihinnat määräaikaisissa sopimuksissa ovat laskeneet vuoden 2022 energiakriisiä edeltävälle tasolle.

Kalleimmat tarjoukset ovat yhä lähes kaksi kertaa kalliimpia kuin edullisimmat vaihtoehdot. Myös pörssisähkösopimuksissa on merkittäviä eroja.

Sähkö maksaa tällä hetkellä vähän yli kuusi senttiä kilowattitunnilta halvimmissa kiinteähintaisissa sopimuksissa, jotka ovat kestoltaan kolme kuukautta. Yli vuoden pituisissa tarjouksissa sähkön myyntihinta vaihtelee noin 8-15 snt/kWh välillä.

Kiinteähintaisissa sopimuksissa sähkön hinta palautui keväällä käytännössä vuoden 2022 energiakriisiä edeltävälle tasolle.

– Hintatilastojemme mukaan erot edullisimpien tarjousten ja kaikkien tarjousten keskiarvon välillä ovat pienentyneet. Tästä huolimatta sähkön kilpailuttaminen kannattaa, sillä halvimman ja kalleimman tarjouksen välinen ero voi yhä olla yli kaksinkertainen. Lisäksi osa sähköyhtiöistä tarjoaa tällä hetkellä alennuksia perusmaksuihin, kertoo VertaaEnsin.fi:n sähkövertailun toimitusjohtaja Ilmari Ollila.

Pörssisähkösopimusten marginaaleissa ja perusmaksuissa isoja eroja

Futuurit ennustavat pörssisähkön hinnan olevan kesällä noin 4–5 senttiä kilowattitunnilta. VertaaEnsin.fin asiantuntijoiden tekemässä vertailussa kävi ilmi, että 10 000 kWh:n vuosikulutuksella halvimman ja kalleimman pörssisähkösopimuksen hintaero voi olla yli 120 euroa vuodessa.

Ollilan mukaan kuluttajan kannattaa olla valppaana myös pörssisähkösopimuksen valinnassa.

– Pörssisähkösopimusten kuukausittaiset perusmaksut liikkuvat tällä hetkellä noin kahden ja kuuden euron välillä, ja myös marginaalit vaihtelevat merkittävästi. Jotkin yhtiöt ovat joko jo nostaneet pörssisähkösopimusten hintoja keväällä tai ilmoittaneet hinnankorotuksista kesäkuussa, Ollilla kertoo tiedotteessa.

Huhtikuussa noin 40 prosenttia VertaaEnsin.fi-palvelun kautta tehdyistä sopimuksista oli pörssisähkösopimuksia.

KL: Näin halvalla kiinteän sähkösopimuksen saa

Pörssisähkön hinnan äkillisiin nousuihin voi vastata määräaikaisella, kiinteähintaisella sopimuksella. Halvimmat määräaikaiset sopimukset ovat Sähkövertailun mukaan tällä hetkellä lyhyitä muutaman kuukauden jaksoja, kertoo Kauppalehti

Vihreä Älyenergia Oy tarjoaa lyhyttä kolmen kuukauden sopimusta hintaan 6,25 senttiä kilowattitunnilta. 12 kuukauden sopimuksen samalta yhtiöllä taas saa 8,80 sentillä. Hehku Energia puolestaan tarjoaa kuuden kuukauden sopimusta 7,70 sentillä kilowattitunnilta. Sopimustenkuukausimaksut vaihtelevat 2,90 eurosta 3,50 euroon.

Suuremmat energiayhtiöt, kuten Vattenfall ja Helen tarjoavat taas aavistuksen kalliimpia sopimuksia.

Helenin määräaikainen perussähkösopimus on voimassa 30.9.2025 asti 8,10 sentin kilowattituntihinnalla ja 4,00 euron kuukausimaksulla. Vattenfallin 24 kuukauden sopimus maksaa 8,80 senttiä kilowattitunnilta.

Sähkön hintafutuureissa näyttää siltä, että sähkön hinta halpenee touko–kesäkuussa. Sen jälkeen hinta lähtee tasaiseen nousuun ilmojen kylmetessä. Futuureissa huhtikuun hintataso ylitetään seuraavan kerran vasta tämän vuoden loppupuolella.

Sähköyhtiölle pyyhkeitä vaillinaisista hintatiedoista

Kuluttaja-asiamiehen mukaan printtimainoksessa ei kerrottu kuluttajansuojalain edellyttämällä tavalla tietoa sähkösopimuksen hinnan määräytymisen perusteista. Väreen verkkosivujen mainoksessa puolestaan annettiin harhaanjohtava kuva sähkösopimuksen edullisuudesta.

Väre sitoutui muuttamaan hintamarkkinointiaan kuluttaja-asiamiehen edellyttämällä tavalla.

Väre mainosti Helsingin Sanomien etusivun mainoksessa kuuden kuukauden määräaikaista Välkky-sähkösopimusta ilmoittamalla sopimuksen hintatiedoksi ”Kuukausimaksut 0 euroa 6kk!”.

– Kun yritys tarjoaa yksilöityä sähkösopimusta tiettyyn hintaan, sen on ilmoitettava markkinoinnissa kokonaishinta tai hinnan määräytymisperusteet. Sopimuksen hinta on keskeinen kuluttajan valintaan ja ostopäätöksen tekemiseen vaikuttava tieto, ja siksi markkinoinnissa on annettava hinnasta oikeat ja riittävät tiedot. Sähkö on myös välttämättömyyspalvelu, minkä vuoksi riittävät hintatiedot ovat erityisen tärkeitä, kuluttaja-asiamies Katri Väänänen toteaa.

Hänen mukaansa vaikka sähkösopimuksen kokonaishintaa ei usein ole mahdollista ilmoittaa palvelun luonteen vuoksi, Väreen olisi markkinoidessaan yksilöityä sähkösopimusta pitänyt mainita hinnan määräytymisen perusteet, eli energian hinta ja hintaan vaikuttava kulutusvaikutus.

Kuluttaja-asiamies kiinnitti Väreen huomiota myös siihen, että printtimainoksesta puuttuvat hintatiedot energian hinnasta ja hintaan vaikuttavasta kulutusvaikutuksesta olivat sähkösopimuksen hinnanmuodostuksessa kuukausimaksua merkittävämpiä kuluja.

Puuttuvat hintatiedot saadakseen kuluttajan piti mennä yrityksen verkkosivuille tai soittaa asiakaspalveluun.

– Olennaiset tiedot tulee antaa markkinoinnissa kuluttajalle riittävän kattavasti niin, että hän ei joudu hakemaan niitä erikseen esimerkiksi yrityksen verkkosivuilta. Tämä on erityisen tärkeää, kun kyseessä on välttämättömyyspalvelu, jonka hinta muodostuu useasta elementistä, muistuttaa Väänänen.

Kuluttaja-asiamies katsoi, että Väreen verkkosivuillaan tiiviissä muodossa esittämät sähkösopimuksen hintatiedot olisi ollut mahdollista esittää myös lehtimainoksessa. Väreellä ei siten ollut kuluttajansuojalain mukaisia perusteita olla ilmoittamatta sähkösopimuksen hinnan määräytymisen perusteita mainoksessaan.

Kuluttaja-asiamies edellytti, että silloin, kun Väre markkinoi yksilöityä sähkösopimusta, jossa sopimuksen hinta muodostuu useasta tekijästä, se kertoo markkinoinnissaan kaikki hinnan määräytymisen perusteet, ei ainoastaan yhtä hinnan osatekijää.

Epäselvät hinnat voivat olla harhaanjohtavia

Kuluttaja-asiamies arvioi Väreen markkinointia myös harhaanjohtavuuden näkökulmasta. Väreen verkkosivujen mainoksessa mainostettiin 24 kuukauden määräaikaista Välkky-sähkösopimusta: “24kk Määräaikainen Välkky-sähkö nyt 7,84 snt/kWh”.

Mainoksessa tai muualla etusivulla ei ilmoitettu muita tietoja hinnasta, mutta muualla verkkosivuilla kerrottiin, että mainitun määräaikaisen sähkösopimuksen hinta muodostui energian hinnan lisäksi myös 3,98 euron suuruisesta kuukausimaksusta, ja hintaan vaikutti myös kulutusvaikutus.

Kuluttaja-asiamies katsoi, että koska Väreen verkkosivuilla julkaistussa mainoksessa sopimuksen hinnaksi ilmoitettiin vain ”nyt 7,84 snt/kWh”, markkinoinnista sai virheellisen käsityksen siitä, että kyseessä olisi niin sanottu kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus, jossa kuluttajan maksettavaksi tulee vain mainoksessa ilmoitettu energian hinta.

Kuluttaja-asiamies edellytti Väreen sitoutuvan siihen, että se ei anna harhaanjohtavaa tietoa sähkösopimuksen hinnasta ja hinnan muodostukseen vaikuttavista tekijöistä korostamalla vain yhtä sähkösopimuksen hinnan osaa ja jättämällä samassa yhteydessä mainitsematta taikka esittämällä muuten huomaamattomammalla tavalla muut maksettavaksi tulevat hinnan osat.

Kuluttaja-asiamies huomautti lisäksi, että puutteellisia hintatietoja ja niistä aiheutuvaa harhaanjohtavaa kokonaiskuvaa voidaan pitää erityisen moitittavana, koska kyseessä on välttämättömyyspalvelu, jonka hinnat ovat viime vuosien aikana vaihdelleet suuresti.

Pörssisähkön hinta vaihtelee rajusti vappuaattona

Pörssisähkön hinnoissa on nähtävillä rajua vaihtelua huomenna tiistaina eli vappuaattona, ilmenee sähköpörssi Nord Poolin tiedoista.

Halvinta pörssisähkö on vappuaattona kello 15-16 välillä, jolloin sähkö maksaa 1,9 senttiä kilowattitunnilta. Kalleinta sähkö on illalla. Esimerkiksi kello 20 alkaen sähkö maksaa 15,1 senttiä ja kello 21 alkaen 16,4 senttiä kilowattitunnilta.

Vuorokauden ensimmäisinä tunteina kello 0-5 pörssisähkön hinta pysyttelee alle viidessä sentissä kilowattitunnilta, mutta nousee kello 6 alkaen 5,5 senttiin kilowattitunnilta. Aamun hintapiikki koetaan kello 9-10 välillä, jolloin sähkön hinta on 10,5 senttiä kilowattitunnilta.

Kello 10:n jälkeen sähkön hinta kääntyy hiljalleen laskuun ja on halvimmillaan kello 15-16:n välisenä ajankohtana. Halvimman tunnin jälkeen sähkön hinta lähtee jälleen nousuun ja saavuttaa hintahuippunsa kello 21-22 välillä.

Vuorokauden viimeisinä tunteina sähkön hinta kääntyy taas laskuun. Kello 22 alkaen sähkö maksaa 11 senttiä ja kello 23 alkaen 9,7 senttiä kilowattitunnilta.

Hinnat sisältävät pörssisähkön hinnan arvonlisäveroineen. Hinnoissa ei ole huomioitu sähkön siirtomaksua, sähköyhtiön perimää marginaalimaksua ja mahdollista kuukausimaksua.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)