Verkkouutiset

Voimalinjoja Vantaalla 29. maaliskuuta 2024., LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

HS: Yritykset varoittavat sähköverkon vakavista ongelmista – investointeja jäihin

Useat isot sähköverkkoyhtiöt ovat joutuneet leikkaamaan rajusti suunnitelmiaan Energiaviraston linjauksen takia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sähköverkkoyhtiöiden mukaan verkkojen kehittämiseen liittyvät investoinnit ovat vaakalaudalla Energiaviraston vuoden vaihteessa päättämien uusien laskentasääntöjen takia, uutisoi Helsingin Sanomat.

HS:n mukaan useat isot sähköverkkoyhtiöt ovat joutuneet leikkaamaan rajusti investointisuunnitelmiaan Energiaviraston tiukentuneen linjauksen takia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Sähköverkkoyhtiö Carunan mukaan Suomeen tulossa olevia teollisia investointeja on jo pantu jäihin, koska verkkoyhteyttä ei pystytä tarjoamaan.

– Huolemme on, että osa energiajärjestelmän kannalta loogisista ja tarpeellisista investoinneista voi jäädä tekemättä, sanoo ruotsalaisen Alightin operatiivinen johtaja Warren Campbell HS:lle.

Alight on ruotsalainen yhtiö, joka aikoo rakentaa Suomeen neljä yhteensä 400 megawatin aurinkovoimalahanketta, ja suunnitelmissa on myös 1500 megawatin edestä uusia hankkeita.

Nyt yhtiön huolena on, että verkkoyhtiö Caruna ei pysty toimittamaan sähköliittymiä kaikille sen Lounais-Suomeen suunnittelemille aurinkovoimaloille. Yhtiö on jo rakentamassa yhtä voimalaa Eurajoelle.

Esimerkiksi sähköverkkoyhtiö Caruna on leikannut 130 miljoonan euron investointisuunnitelmista puolet pois. Samaan aikaan verkkoliittymien kyselyt ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2022.

Yhtiön asiakkuusjohtaja Kosti Rautiaisen mukaan syy hankkeiden jäädytyksiin on käytännössä Energiaviraston joulukuussa tekemä päätös, jolla muutettiin ratkaisevasti verkkoyhtiöiden kohtuullisen tuoton laskentatapaa.

Rajulla velkavivulla toimivalle Carunalle päätös tarkoitti, että yhtiön oli leikattava jo päätettyjä investointeja sähköverkkoon raskaalla kädellä.

Energiaviraston päätöksestä on kannellut markkinaoikeuteen lähes koko ala.

Sähköverkkotoiminta on niin sanottu luonnollinen monopoli ja siksi sen tuottoja on rajattu lainsäädännöllä. Energiavirasto säätää sallitun tuoton laskennan yksityiskohdat.

Laskentamalli on monimutkainen mutta muutoksen ydin on, että rakennettujen sähköverkkojen tasearvot jäädytetään, mikä rajoittaa yhtiöiden mahdollisuutta kasvattaa liikevaihtoa ja nostaa kuluttajien ja yritysasiakkaiden maksamia hintoja.

Yhtiöiden mukaan verkkojen arvon jäädyttämisen jälkeen niitä ei voida käyttää samassa määrin velkojen vakuutena.

Päätös rajaa tulevia hintojen korotuksia ja yhtiöiden tulevia kassavirtoja, jonka seurauksena investointeja on vaikea laskea kannattaviksi rajoitusten jälkeen. Samaan aikaan verkkojen kehittämiseen pitäisi satsata.

Yhteiskunnan sähköistyminen ja isot vihreää sähköä käyttävät teolliset investoinnit tarvitsevat uusia siirtojohtoja ja verkkolaitteita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)