Verkkouutiset

Hamas

Israelin tiedustelu varoittaa: Sota voi laajentua

Israelin keskustiedustelupalvelu Shin Betin johtajan kerrotaan varoittaneen maan hallitusta siitä, että äärijärjestö Hamasia vastaan käytävä sota voi laajentua lähiaikoina. Riskinä on, että konflikti voisi muuttua laajemmaksi uskonnolliseksi sodaksi.

Times of Israel -lehden mukaan arvio koski erityisesti tilannetta, jossa Israelin arabiväestön pääsyä Jerusalemin Temppelivuorella sijaitsevaan Al-Aqsan moskeijaan rajoitettaisiin lähestyvän ramadanin aikana. Pääministeri Benjamin Netanjahun kerrotaan harkinneen moskeijaan pyrkivien ikärajoituksia ja määrällisiä kiintiöitä.

Yleisradioyhtiö Kanin mukaan Shin Betin johtaja Ronen Bar sanoi, että tämänkaltaiset toimet voisivat aiheuttaa vihamielisen vastareaktion ja tukea Hamasin propagandaa.

Israelin asevoimien johto on samalla kannalla. Asevoimien huolena on, että levottomuudet Länsirannalla veisivät voimavaroja Gazan operaatiolta ja pohjoisrajan suojaamiselta.

– Rajoitukset voivat luoda virheellisen mielikuvan juutalaisten ja muslimien välisestä sodasta, Ronen Bar totesi.

Hän muistutti, että Israelin arabivähemmistö ei ole juurikaan osoittanut tukeaan Hamasille viime lokakuun jälkeen.

Sadat tuhannet muslimit ovat perinteisesti matkustaneet al-Aqsan moskeijaan ramadanin aikana. Israel on aiemmin rajoittanut palestiinalaisten pääsyä moskeijaan turvallisuussyistä, mutta maan arabiväestö on jätetty rajoitusten ulkopuolelle.

Benjamin Netanjahu sanoi hallituksen kokouksessa pitävänsä rajoituksia loogisena, koska Israel ei ole aiemmin ollut vastaavassa tilanteessa.

Äärioikeistolainen kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvir vähätteli Shin Betin varoitusta ja muistutti tiedustelupalvelun epäonnistuneen Hamasin hyökkäyksen estämisessä. Puolustusministeri Yoav Gallant puolestaan arvosteli Gvirin lausuntoja israelilaisen Kanava 13:n haastattelussa.

– Shin Bet ei esitä strategisia varoituksia aivan joka päivä. Mielestäni tätä pitäisi pohtia vastuullisella tavalla, Gallant sanoi.

Jännitteet kasvavat, Joe Biden löi luurin korvaan Israelin pääministerille

Israelin puolustusvoimien aikeet hyökätä Gazan eteläosassa sijaitsevaan Rafahiin ovat kärjistäneet jännitteitä Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun hallituksen ja USA:n presidentti Joe Bidenin hallinnon välillä.

Bidenin kerrotaan jopa lyöneen luurin korvaan Netanjahulle kiivaan puhelinkeskustelun jälkeen.

USA on turhautunut ja pyrkii hillitsemään Israelin sotilasoperaatiota, jonka odotetaan kohdistuvan pian Rafahiin, jossa yli miljoona palestiinalaista on jumissa, kertoo Wall Street Journal.

Netanjahu sanoi keskiviikkona, että Israel käynnistää ”voimakkaan” operaation kaupungissa sen jälkeen, kun asukkaiden annetaan poistua.

USA on ilmoittanut, että se ei missään olosuhteissa tue suunnitelmaa täysimittaisesta hyökkäyksestä Rafahiin ja että se haluaisi nähdä kohdennettuja operaatioita.

Amerikkalaisten viranomaisten mukaan Bidenin hallinto on pyytänyt Israelin asevoimia laatimaan ”uskottavan suunnitelman”, joka sisältää sekä sotilaallisen että humanitaarisen osan, jos se päättää olla ottamatta huomioon Washingtonin neuvoja ja hyökkää kaupunkiin.

Kasvava eripura USA:n ja Israelin välillä korostaa Bidenin hallinnon heikkenevää vaikutusvaltaa Netanjahun suhteen samalla, kun Israelin asevoimat jatkaa sotatoimiaan Gazassa terroristiryhmä Hamasia vastaan.

Yhdysvallat on neuvotellut Qatarin, Egyptin ja Israelin kanssa tulitauon aikaansaamiseksi, jotta Hamasin kaappaamat panttivangit saataisiin vapautettua ja Gazaan saataisiin toimitettua humanitaarista apua.

Nämä pyrkimykset näyttivät romahtavan keskiviikkona, kun Israel ilmoitti, ettei se palaa Kairoon jatkaakseen neuvotteluja.

Viime viikkoina USA:n viranomaiset ovat tutkineet erilaisia tapoja painostaa Netanjahua, mutta Biden ei halua käyttää arsenaalinsa suurinta työkalua: aseiden myyntiä Israelille.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan Biden on hylännyt kaikki puheet asekaupan hidastamisesta Israelin kanssa. Hän on sen sijaan pyrkinyt ilmaisemaan tyytymättömyytensä kritisoimalla julkisesti Israelin sotatoimia.

– Bidenin hallinnon ja Netanjahun hallituksen välinen kuilu useissa keskeisissä kysymyksissä on kasvanut viime viikkoina Hamasin ja Israelin välisen sodan jatkuessa, sanoo Middle East Institute -ajatushautomon tutkija Brian Katulis.

Amerikkalaisten ja israelilaisten virkailijoiden mukaan jännitteet saavuttivat kiehumispisteen viime joulukuun lopulla, kun Biden ja Netanjahu keskustelivat kiivaasti puhelimessa siviiliuhreista ja sodasta, jonka Washingtonin mukaan pitää siirtyä uuteen vaiheeseen kohdennettuine operaatioineen.

Bidenin kerrotaan olleen niin vihainen, että hän melkein huusi puhelun aikana. Lopulta hän ilmoitti puhelun päättyneen ja löi luurin korvaan.

Hamas-kohu jäytää Ruotsin demareita, kansanedustajaa kehotetaan eroamaan

Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson on kehottanut kansanedustaja Jamal El-Hajia eroamaan. El-Hajiin kohdistuvien erovaatimusten syynä on osallistuminen Palestiina-konferenssiin, jonka järjestänyt Abu Rashid on sittemmin pidätetty terrorijärjestö Hamasin rahoittamisesta. Asiasta kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Tieto El-Hajin osallistumisesta Palestiina-konferenssiin nousi pinnalle jo viime keväänä. Tuolloin kävi ilmi, että puolue oli kehottanut El-Hajia jättämään konferenssin väliin. El-Haj kuitenkin osallistui tapahtumaan, jossa hänet kuvattiin halaamassa Rashidia.

Rashidia epäiltiin jo tuolloin yhteyksistä Hamasiin.

Kesäkuussa Rashid pidätettiin Alankomaissa terrorijärjestön rahallisesta tukemisesta. Syyttäjien mukaan Rashid ohjasi tyttärensä kanssa yhteensä 5,5 miljoonaa euroa Hamasin läheisjärjestöille.

El-Haj erotettiin tapauksen jälkimainingeissa Ruotsin valtiopäivien ulkoasiainvaliokunnasta, mutta sai jatkaa sosiaalidemokraattien valtiopäiväryhmän jäsenenä.

Tammikuussa El-Haj totesi pitkän hiljaisuuden jälkeen, että hän ei osallistuisi konferenssiin, jos se järjestettäisiin nyt uudelleen. Hieman aiemmin hän oli kuitenkin todennut poliisikuulustelussa päinvastaista.

Osallistumistaan ja puolueen neuvojen huomiotta jättämistä El-Haj perusteli palestiinalaisten kokemalla kärsimyksellä.

Perjantaina Expressen paljasti, että El-Haj oli vuonna 2017 ottanut yhteyttä Ruotsin maahanmuuttovirastoon, tavoitteenaan estää äärikonservatiivisen egyptiläisimaami Ata Elsayedin karkoitus. Elsayed oli saarnannut Malmössä sijaitsevassa Qatarin rahoittamassa Skandinaviska Wafk -moskeijassa, ja oli saarnoissaan muun muassa puolustanut moniavioisuutta.

Aiemmin Elsayed on saarnannut myös kahden salafistisaarnaajan kanssa, jotka on myöhemmin karkoitettu Ruotsista heidän aiheuttamansa turvallisuusuhan vuoksi.

El-Haj oli puhelussa esitellyt itsensä sosiaalidemokraattien kansanedustajaksi ja todennut, että olisi Ruotsille suuri menetys, mikäli Elsayed karkoitettaisiin. Hän myös totesi, että imaamin jääminen Ruotsiin hyödyttäisi maata suuresti.

Viimeisimmät paljastukset olivat Ruotsin sosiaalidemokraateille viimeinen tikki.

Anderssonin mukaan El-Haj on tehnyt toistuvasti vääriä valintoja, jotka ovat vahingoittaneet puoluetta. Hän myös kehotti El-Hajia jättämään paikkansa valtiopäivillä.

– Kaikki voivat tehdä huonoja päätöksiä, mutta eivät toistuvasti, Andersson totesi.

Hamasin hyödylliset idiootit

Joku ehkä vielä muistaa aktivistien ja heitä tukevien toimittajien ja tutkijoiden kesällä 2023 käynnistämän natsi- ja äärioikeistojahdin. Kiihkeän pohdinnan kohteena oli muun muassa ministeri Vilhelm Junnilan (ps.) solmio:

”Ministeri Junnilan solmiovalinta kiinnostaa, koska pesukarhuun on kansainvälisesti liitetty äärioikeistolaista symboliikkaa, vaikka yhteys ei ole kaikista ilmeisin”, kertoi esimerkiksi Ilta-Sanomat.

Heippa Lähi-idästä! Täällä ei tarvitse pohdiskella pesukarhujen piilomerkityksiä tai muita salaliittoteorioita, jos etsii natsismin sympatisoijia. Tätä kirjoittaessani on juuri paljastanut, että YK:n avustusjärjestö UNRWA:n työntekijöitä osallistui palestiinalaisten terroristien hyökkäykseen Israeliin 7. lokakuuta 2023.

Monikymmenkertaisesti suurempi joukko järjestön työntekijöitä ylisti terrorihyökkäystä sosiaalisessa mediassa. Israelilaiset ovat seuranneet UNRWA:n toimintaa tarkkaan jo pitkään.

Esimerkiksi vuonna 2017 julkaistussa raportissa havaittiin useiden UNRWA:n työntekijöiden lietsovan rasismia järjestön ylläpitämissä kouluissa.

”Kymmenet UNRWA:n työntekijät Libanonissa, Jordaniassa, Gazassa ja Syyriassa ovat yllyttäneet antisemitistiseen väkivaltaan. Ilmiö on jatkunut vuosia. UNRWA:n opettajat ovat julkaisseet ihailevia kuvia Hitleristä ja iloinneet terrori-iskuista”, Kirkko ja Kaupunki -lehden toimittaja Juhani Huttunen kirjoitti tuolloin.

Suomen valtakunnallisista isoista medioista en ole huomannut aikaisemmin juuri yhtään juttua UNRWA:n korruptiosta, antisemitismistä, natsismin ihailemisesta, läheisistä yhteyksistä terroristijärjestöihin tai muista vakavista ongelmista. Sen sijaan olen lukenut kymmenittäin juttuja, joissa järjestön kannanottoja toistellaan kritiikittömästi ja samalla syytetään Israelia, Lähi-idän ainoaa demokraattista oikeusvaltiota, milloin mistäkin.

Asuminen Israelissa on avannut silmäni valtavalle joukolle kiistattomia faktoja Lähi-idän konflikteista, joita suomalaisessa mediassa kohtaa äärimmäisen harvoin.

Israelilaiset sotilaat löysivät äskettäin gazalaisesta kodista Adolf Hitlerin Taisteluni-teoksen arabiankielisen käännöksen, reunamerkinnöin varustettuna.

Vuonna 2021 BBC:lle työskennellyt palestiinalainen toimittaja Tala Halawa twiittasi #HitlerWasRight (suom. Hitler oli oikeassa)

Helmikuussa 2024 paljastui, että BBC:n työntekijä Dawn Queva oli vuosien ajan levittynyt sosiaalisessa mediassa antisemitistisiä propagandaa, esimerkiksi salaliittoteorioita, jotka kiistävät holokaustin.

Lähi-idästä puhuttaessa monet peräänkuuluttavat konfliktien ”historiallista kontekstia”. Hyvä. Sitähän löytyy.

Vuonna 1941 Jerusalemin suurmufti ja alueen muslimien johtaja Amin al-Husseini vieraili Roomassa ja Berliinissä ja tapasi Benito Mussolinin ja Adolf Hitlerin. Yhteisymmärrys syntyi helposti.

Natsit, fasistit ja al-Husseini ilmoittivat tavoittelevansa yhdessä juutalaisten hävittämistä silloisen Palestiinan brittiläisen mandaatin alueelta. Saksan matkoilla al-Husseinille esiteltiin myös keskitysleirejä. Vuonna 1943 hän auttoi natseja värväämään Balkanin alueen muslimeja SS-joukkoihin. Natsijohtajat kuten Heinrich Himmler ylistivät islamia sekä poliittisena ideologiana että uskontona, koska se oli kurinalainen ja militaristinen toisin kuin kristinusko.

Toinen maailmansota onkin erinomainen vertailukohta Gazan sodalle. Sosiaalisessa mediassa leviävässä kuvaparissa on toisella puolella valokuva raunioituneesta Berliinistä vuodelta 1945 ja toisessa kuvassa raunioitunut Gaza vuodelta 2024. Jokaiselle on päivänselvää, että natsit olivat syyllisiä toiseen maailmansotaan ja siihen, että Saksan kaupungit muuttuivat rauniokasoiksi ja valtava määrä siviilejä kuoli. Jokaiselle pitäisi olla päivänselvää, että Hamas ja muut palestiinalaiset terroristijärjestöt ovat syyllisiä aloittamaansa sotaan ja siihen, että Gaza on raunioina ja siviilejä kuolee.

Jos natsit olisivat laskeneet aseensa ja antautuneet, sota olisi loppunut heti. Jos Hamas laskisi aseensa, vapauttaisi ottamansa panttivangit ja antautuisi, sota loppuisi heti. Jostain syystä julkinen keskustelu on kuitenkin muuttunut varsinkin Suomessa lähes absurdiksi Israelin syyttämiseksi sodasta, jonka palestiinalaiset terroristit aloittivat.

Onko media vinossa?

Olen asunut viime vuodet osittain Suomen ulkopuolella, Israelin lisäksi esimerkiksi Portugalissa, Italiassa ja Iso-Britanniassa ja aikaisemmin monessa muussa maassa. Tämän kokemuksen perusteella olen vuosi vuodelta yhä epäilevämpi sen suhteen, saako Suomen valtakunnallisista medioista puolueetonta tietoa maailman tapahtumista. Siinä missä esimerkiksi Britanniassa Guardianin ja BBC:n tarjoileman vasemmistonäkemyksen vastapainoksi on olemassa useita keskustaoikeistolaisia, oikeistolaisia ja liberaaleja medioita, Suomen mediamaailmasta vihjaa kenties jotain esimerkiksi muutaman vuoden takainen tutkimus Tampereen yliopistosta. Lähes puolet journalismin opiskelijoista kannatti sen mukaan vihreitä, kolmasosa vasemmistoliitoa.

Tuoreen Worlds of Journalism Studyn mukaan 60 prosenttia vastanneista suomalaisista toimittajista sijoitti itsensä poliittisesti keskustasta vasemmalle, ja varsinkin nuoremmat toimittajat ovat yhä useammin kallellaan aktivismiin sen sijaan, että pyrkisivät puolueettomaan faktojen raportoimiseen. Tämä näkyy erityisesti Helsingin Sanomien sivuilla ja Yleisradion ohjelmissa joka ikinen päivä.

Otetaanpa esimerkki siitä, mitä seurauksia poliittisesti vinoutuneella journalismilla on ollut.

Palestiinalainen tutkimuslaitos selvitti marraskuussa 2023 Länsirannan ja Gazan asukkaisen suhtautumista lokakuun 7. päivän 2023 terroritekoihin. 75 prosenttia palestiinalaisista hyväksyi Hamasin terroristien teot. Siis silmittömän väkivallan siviilejä kohtaan, lasten ja kokonaisten perheiden murhaamisen ja polttamisen elävältä, joukkoraiskaukset ja muun seksuaalisen väkivallan. En huomannut suomalaisessa mediassa aiheesta merkittäviä uutisia. Israelissa siitä debatoitiin perusteellisesti.

Poliittinen oikeisto, keskusta ja vasemmisto tekivät kukin erilaisia johtopäätöksiä ja tulkintoja mielipidemittauksen tuloksista. Normaalia yhteiskunnallista keskustelua demokraattisessa maassa, jossa on erittäin aktiivinen kansalaisyhteiskunta ja monipuolinen media. Suomalaisille ei tarjottu asiasta juuri mitään tietoja. Ei tainnut sopia narratiiviin. Kun ideologia ja tosiasiat ovat ristiriidassa, sen pahempi tosiasioille.

Sama tutkimus kertoi, että palestiinalaisista vain 17,2 prosenttia kannattaa niin sanottua kahden valtion mallia. 74,7 prosenttia vastaajista kertoi, että he tukevat yhden valtion mallia. He haluavat Palestiinan, joka ulottuu “from the river to the sea.” Eli suomeksi sanottuna ylivoimainen enemmistö tavallisista palestiinalaisista kannattaa Israelin valtion tuhoamista.

Toki aina on rohkeita toisinajattelijoita. Palestiinalaisen Al-Qudsin yliopiston professori Mohammed Dajani vei joukon opiskelijoitaan tutustumismatkalle Auschwitziin kertoakseen heille antisemitismistä. Häntä syytettiin ”petturiksi” ja hän menetti työpaikkansa yliopistossa. Dajanin auto poltettiin hänen kotinsa edustalla.

”Kuin Venäjän putinistit”

Koko Lähi-idän arabiväestön mielialoja on myös tutkittu. Yli kahdeksankymmentä prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Hamasin siviileihin kohdistama terrori, joukkomurhat, äärimmäinen väkivalta ja kidnappaukset oli ”oikeutettu vastarintaoperaatio” (Legitimate resistance operation).

Tästäkään tutkimuksesta en ole huomannut uutisia Suomessa.

Palestiinalaisten enemmistön asenne Israelia ja juutalaisia kohtaan on samanlainen kuin Venäjän putinistien asenne Ukrainaa kohtaan. He eivät hyväksy vihaamansa maan ja sen ihmisten olemassaoloa.

Venäjän läheiset välit palestiinalaisten kanssa periytyvät jo Neuvostoliiton ajoilta. Ja kas, pian lokakuun 7. päivän terrorihyökkäyksen jälkeen Vladimir Putin kutsui Hamasin johtajat Moskovaan. Samaan aikaan sinne saapui vieraaksi myös Iranin varaulkoministeri Ali Bagheri Kani.

Iran on palestiinalaisten terroristien tärkein tukija, ja sen aseilla Venäjä tappaa ihmisiä myös Ukrainassa. Gazasta on väitetysti löytynyt Hamasin hallusta myös pohjoiskorealaista aseistusta. Saman liittolaisen aseita Venäjä käyttää Ukrainassa. Luulisi hitaammankin tajuavan, että olemme ison maailmanpoliittisen kriisin ytimessä, jossa demokraattisten maiden kimppuun hyökätään usealla eri rintamalla. Ja luulisi, että tämän myötä tukisimme Israelia yhtä päättäväisesti kuin tuemme Ukrainaa.

Siinä missä Israelin armeija tekee kaiken, mikä äärimmäisen vaikeassa tilanteessa on mahdollista välttääkseen siviiliuhreja, Hamasille siviilit ovat pääkohde. Palestiinalaiset terroristit ovat varsinaisia syyllisiä siviilien kuolemaan Gazassa, he käyttävät siviilejä ihmiskilpinä ja ovat perustaneet tukikohtiaan sairaaloihin ja kouluihin. Ja he aloittivat koko sodan.

Sotatoimien tietoisella kohdistamisella siviileihin on pitkät perinteet Lähi-idässä. Suomessakin tunnettu israelilainen kirjailija Amos Oz kertoo omaelämäkerrassaan Tarina rakkaudesta ja pimeydestä (suom. Kristiina Lampola ja Pirkko Talvio-Jaatinen, 2007), kuinka hänen isänsä välttyi täpärästi kuolemalta. Huhtikuussa 1948 arabit hyökkäsivät Jerusalemin Scopusvuoren sairaalaan matkalla olleen autosaattueen kimppuun. 78 juutalaista murhattiin ampumalla ja polttamalla elävältä ambulansseihin ja muihin ajoneuvoihin, lääkäreitä, sairaanhoitajia, potilaita, opiskelijoita ja yliopiston opettajia. Kirjailijan isän piti olla mukana saattueessa, mutta hän sairastui ja jäi viime hetkellä pois.

Vuonna 2018 kuollut vasemmistolainen Oz säilytti pasifistisen ja idealistisen ideologiansa kaikesta huolimatta. Iso osa Israelin vasemmistosta tai entisestä vasemmistosta sen sijaan on avannut silmänsä. Keskustelin jokin aika sitten lounaspöydässä tutun taidehistorioitsijan kanssa. Hän myönsi tajunneensa lokakuun 7. päivän hyökkäyksen myötä, että rauha on nykyoloissa äärimmäisen vaikea saavuttaa. ”Miten tehdä rauha ihmisten kanssa, jotka haluavat vain tappaa sinut?” Israelin vasemmisto on syvästi pettynyt länsimaisiin aatetovereihinsa.

Ketä kuullaan?

Vinoutunut journalismi on vain yksi osa isommasta suomalaisen yhteiskunnallisen keskustelun ongelmasta, erityisesti mitä Lähi-idän tapahtumiin tulee. Yksi journalistisen vallankäytön muoto on haastateltavien valinta  ̶  kuka kehystetään asiantuntijaksi, jonka mielipidettä kysytään.

Edesmennyt arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila myönsi taannoin lähtökohtansa suoraan: ”Islamin myönteisistä puolista kertominen on tärkeää, sillä kielteiset puolet tulevat esiin omalla painollaan.”

Islamilaisesta fundamentalismista hän totesi vuonna 2002: ”Sen merkitystä on korostettu liikaa” ja ”…äärilaidan fundamentalismi on polttamassa voimiaan loppuun”.

Kuinka täydellisen väärässä ihminen voi olla. Eikä vähiten siksi, että oma poliittinen ideologia estää tosiasioiden tunnustamisen tai ainakin niiden sanomisen ääneen.

Tunsin Jaakon. Hän kertoi minulle muutamankin kerran olevansa vasemmistoliiton kannattaja, ja taisi sanoa julkisestikin tukevansa Li Anderssonia. Siinäkin hän oli tyypillinen esimerkki yhteiskuntatieteellisen ja humanistisen tutkimuksen poliittisesta vinoumasta, mikä ohjaa monen muun aiheen lisäksi keskustelua Lähi-idästä. Hämeen-Anttilan kollegat ja aatetoverit ovat saaneet massiivisesti palstatilaa kuluneina kuukausina Suomen isoista medioista. Heidän perusasenteensa Lähi-idän tilanteeseen on samanlainen kuin yllä kuvattiin islamista yleensä. Johtotähtiä ovat palestiinalaisten puolella oleminen ja yleinen vasemmistolaisuus.

Hyvin usein tämä toteutetaan vaikenemalla omaan narratiiviin sopimattomista faktoista.

Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemen tunnen myös henkilökohtaisesti ajalta, kun olin tutkijana Helsingin yliopistossa. Hän on käyttänyt miltei koko uransa vasemmistolaisen maailmankatsomuksensa edistämiseen kansainvälisen oikeuden tulkinnanvaraisuutta hyödyntäen, myös ja erityisesti Lähi-idän konflikteja kommentoidessaan. Kaikki tietävät tämän, mutta jostain syystä mediassa hänet kehystetään puolueettomaksi asiantuntijaksi – kuten monet muutkin aktivistitutkijat.

Aktivistitutkijoiden sanomisiin on syytä suhtautua samalla tavalla kuin vaikka tutkijataustaisten kansanedustajien Veronika Honkasalon (vas.) tai Maria Ohisalon (vihr.) puheenvuoroihin.

He käyttävät objektiiviselta kuulostavaa tutkimuskieltä ja hyödyntävät toimittajien heille suomaa asiantuntija-asemaa, mutta heidän puheensa ovat loppupeleissä pelkkää poliittisesti motivoitua mielipidemuokkausta.

Huutonauruosastolle Lähi-itä -keskusteluissa saavumme Olavi Uusivirran ja muiden muusikoiden tekemisiä seuratessamme. He vaativat Israelin sulkemista pois Euroviisuista. Erikoislaatuista tämä ei ole vain siksi, että viisuista suljettaisiin ulos Lähi-idän ainoa demokraattinen maa. Vaan siksi, että Euroviisut ovat kuluneiden vuosien aikana muodostuneet erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen juhlaksi, vaikka ne eivät sitä virallisesti olekaan.

Sateenkaariväen oikeudet ovat olleet punavihreän vasemmiston kärkiteemoja jo pitkään. Hyvä. Jokuhan voisi sen perusteella luulla, että punavihreä vasemmisto ja kulttuuriväki tukisi erityisesti Israelia, ainoaa maata Lähi-idässä, jossa seksuaalivähemmistöt voivat elää turvallisesti. Tosin tämäkään aihe ei juuri näy suomalaisessa mediassa, kas kummaa.

Tätä kirjoittaessani Tel Avivin hallintotuomioistuin on juuri myöntänyt turvapaikan palestiinalaiselle homomiehelle, joka joutui hengenvaaraan seksuaalisen suuntautumisensa takia Länsirannalla.

Tämä ei ole yksittäinen tapaus, useita seksuaalivähemmistöihin kuuluvia on paennut palestiinalaisalueilta Israeliin. Yksi heistä oli 25-vuotias homomies Ahmad Abu Murkhiyeh. Vuonna 2022 hänet kidnapattiin takaisin Länsirannalle Hebroniin. Siellä Murkhiyeh murhattiin katkaisemalla hänen kaulansa.

Suomen Israel-vastaista kiihkoilua seuratessa ei voi olla muistamatta Vladimir Iljitš Leninin suuhun laitettua tiivistystä länsimaisista vasemmistolaisista hyödyllisinä idiootteina.

Virnistys johtajien kasvoilla Moskovassa, Hamasin terroristitunneleissa ja Teheranissa on tänään yhtä leveä kuin se oli 1900-luvun neuvostojohtajilla, kun he saivat eurooppalaisen vasemmistointelligentsijan ajamaan totalitaristisen valtion etuja, ”rauhan” ja ”solidaarisuuden” nimissä.

Lopuksi. Lokakuun 7. päivän 2023 terroriteot on dokumentoitu kuvina ja videoina tämän linkin takaa löytyvälle sivustolle, missä vierailemista suosittelen kaikille. Suomen kaikille olaviuusivirroille ja muille Hamasin hyödyllisille idiooteille se olisi erityisen suositeltavaa. Ihan rauhassa vaan katselette, take all the time you need. Sen jälkeen voitte hetken miettiä sitä, kenen joukoissa seisotte.

Hamas on menettänyt puolet taistelijoistaan

Israelin asevoimien (IDF) ja palestiinalaisen äärijärjestö Hamasin väliset yhteenotot ovat jatkuneet alkukevään aikana kiivaina Gazan kaistaleen eteläosissa.

Hajanaisia tulitaisteluita on käyty myös pohjoisessa alueilla, joilta israelilaisjoukot olivat ehtineet osin poistua.

Israelin puolustusministeri Yoav Gallant sanoo Hamasin johtaja Yahya Sinwarin menettäneen yhteyden omiin joukkoihinsa. Sinwarin uskotaan siirtyvän mahdollisesti tunneleita pitkin yhdestä piilopaikasta toiseen.

IDF arvioi Hamasin menettäneen neljä kuukautta kestäneen maaoperaation aikana 50 prosenttia taistelijoistaan kuolleina tai haavoittuneina.

Times of Israel -lehden mukaan sotatoimien seuraavana vaiheena on todennäköisesti hyökkäys Gazan eteläosissa sijaitsevaan Rafahin kaupunkiin.

Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan tavoitteena on ”täydellinen voitto Hamasista”. Hänen mukaansa Hamasin 24 pataljoonasta 18 on tuhottu.

– Me aiomme surmata Hamasin johdon, joten meidän on toimittava Gazan kaistaleen kaikissa osissa. Sotaa ei voi lopettaa ennen sitä. Tässä menee vielä aikaa. Mutta kyse on kuukausista eikä vuosista, Netanjahu sanoi Likud-puolueensa kokouksessa.

Uusia pataljoonia tuhottu, Hamas menettänyt puolet taistelijoistaan

Palestiinalainen äärijärjestö Hamas ampui alkuviikosta yli kymmenen rakettia kohti Israelia. Tämän katsotaan osoittavan, ettei ryhmän arsenaalia ole saatu tuhottua kuukausia jatkuneesta Gazan operaatiosta huolimatta.

Times of Israel -lehden mukaan Iron Dome -torjuntaohjukset tuhosivat seitsemän rakettia, mutta neljä osui asuinalueelle vaurioittaen ajoneuvoja. Kukaan ei loukkaantunut iskuissa.

Raketit ilmeisesti ammuttiin Khan Yunisin kaupungista Gazan kaistaleen eteläosista. Israelin asevoimat (IDF) on taistellut Hamasin vahvana linnakkeena pidetyllä alueella vuodenvaihteen jälkeen. Yhteenotot alkoivat uudelleen myös Gazan kaupungissa, josta israelilaisjoukot olivat poistuneet aiemmin tammikuussa.

IDF:n tiedotteen mukaan 98. divisioonan sotilaat ovat tutkineet Hamasin johdon kiinteistöjä, rakettitehdasta ja sotilastiedustelun rakennusta Khan Yunisissa.

Hamasin johdon kerrotaan olevan jatkuvasti liikkeellä kiinnijäämisen välttämiseksi. Heidän uskotaan siirtyvän tunneliverkostoa pitkin Gazan eteläosissa panttivankien ympäröimänä.

Noin 2 000 Hamasin taistelijaa on saanut surmansa Khan Yunisin operaatiossa. IDF:n mukaan kaupunkiin sijoitetuista neljästä Hamasin pataljoonasta kaksi on tuhottu.

Israelin puolustusministeri Yoav Gallant arvioi Hamasin menettäneen ainakin puolet taistelijoistaan Gazassa. Vastarintaa esiintyy edelleen paikallisesti. Gallant sanoi neljäsosan kuolleen ja neljäsosan haavoittuneen.

– Heillä ei ole huoltotarvikkeita tai ammuksia, eivätkä he saa vahvistuksia, Gallant sanoi.

Tiedustelun shokkipaljastus: 1200 UNRWA:n työntekijällä yhteyksiä Hamasiin ja Islamilaiseen jihadiin

Noin joka kymmenennellä YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWA:n 12 000 työntekijästä Gazassa on yhteyksiä Hamasiin ja Islamilaiseen jihadiin, amerikkalaislehti Wall Street Journalin näkemät Yhdysvaltain viranomaisille esitetyt israelilaiset tiedusteluraportit paljastavat.

Sen lisäksi noin puolella työntekijöistä on lähisukulaisia jotka kuuluvat terroristijärjestöihin.

Kuuden UNRWA:n työntekijän kerrotaan ottaneen suoraan osaa Hamasin lokakuun 7. päivän terroristihyökkäykseen Israeliin. Yhteyksiä hyökkäykseen oli kahdellatoista.

Iskuissa surmattiin 1200 ihmistä ja kaapattiin suuri määrä panttivankeja. Tiedustelutietojen perusteella kaksi UNRWA:n työntekijää oli mukana kidnappaamassa israelilaisia. Kaksi jäljitettiin puolestaan paikoille, joilla surmattiin useita siviilejä. Kahden kerrotaan hoitaneen hyökkäyksen logistiikkaa muun muassa hankkimalla aseita terroristeille.

Kahdentoista hyökkäyksiin yhdistetyn UNRWA:n työntekijän joukossa on WSJ:n näkemän aineiston mukaan seitsemän ylä- tai alakoulun opettajaa. UNRWA pyörittää 183 koulua Gazassa. Niissä on yhteensä liki 300 000 oppilasta.

Raporteissa kerrotaan esimerkiksi eräästä UNRWA:n arabiankielen opettajasta, jota kuvataan Hamasin kenttäkomentajaksi. Hänen sanotaan ottaneen osaa Be’erin kibbutzille kohdistuneeseen hyökkäykseen, jossa surmattiin 97 ihmistä ja otettiin 26 panttivankia.

UNRWA:n koulun portti Ramallahissa Länsirannalla. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / JAAFAR ASHTIYEH

Kaksi tiedustelutiedoista perillä olevaa viranomaislähdettä kertoo, että Hamasiin linkitettyjä järjestön työntekijöitä pidetään  siellä ”operatiiveina”. Tämä sanotaan tarkoittavan, että he ottavat aktiivisesti osaa terroristijärjestön sotilaalliseen tai poliittiseen toimintaan. Kaikkiaan noin 23 prosentilla UNRWA:n miespuolisista työntekijöistä on tiedustelutietojen mukaan yhteyksiä Hamasiin. Gazan miesväestössä osuuden kerrotaan olevan vain 15 prosenttia.

– UNRWA:n ongelma ei ole ”vain muutama mätä omena”. Koko instituutio on turvasatama Hamasin radikaalille ideologialle, nimettömänä pysyttelevä korkea israelilaisvirkamies sanoo.

Suomi päätti viikonloppuna keskeyttää tukensa UNRWA:lle järjestön työntekijöihin kohdistuvien syytösten takia. Ulkoministeriö on vaatinut asiasta riippumatonta ja perinpohjaista selvitystä. Myös Britannia, Yhdysvallat, Kanada, Australia, Saksa, Italia ja Hollanti ovat keskeyttäneet tuen järjestölle.

WSJ:n mukaan UNRWA on ilmoittanut irtisanoneensa hyökkäyksiin linkitetyt henkilöt sen jälkeen, kun tiedustelutiedot annettiin Yhdysvalloille. Yksityiskohtia kuten irtisanottujen määrää ei ole kerrottu. Järjestö kieltäytyi kommentoimasta asiaa WSJ:lle vedoten käynnissä olevaan YK:n selvitykseen.

Varoitus Hamasista: Suurin osa tunneleista edelleen toiminnassa

Gazan kaistalla toimivan terroristijärjestö Hamasin maanalaisesta tunneliverkostoa jopa 80 prosenttia on yhä ehjiä, kertoo talouslehti Wall Street Journal lähteisiinsä vedoten.

Yksi Israelin sotilasoperaation tavoitteista on tunneliverkoston tuhoaminen. Terroristijärjestö Hamas on rakentanut vuosien saatossa massiiviset tunneliverkostot Gazan alueelle, joiden kautta se kykenee liikuttamaan sotilaita ja kalustoa huomaamatta. Myös Hamasin sotilasjohdon on arvioitu pitävän komentokeskusta tunneliverkostossa.

Tunneliverkoston pituus on arvioilta vajaa 500 kilometriä. Verkoston laajuutta ei kuitenkaan tarkalleen tiedetä.

Israel on pyrkinyt tuhoamaan tunneliverkostoa muun muassa pumppaamalla niihin vettä, romahduttamalla niitä räjähteillä ja iskemällä niihin erikoiskoulutetuilla sotilailla.

Israelin video: Tässä tunnelissa pidettiin 20 panttivankia

Israelin puolustusvoimat jakoi lauantaina videon, jossa näkyy Hamasin tunnelin sisätiloja Etelä-Gazan Khan Younisissa. Asiasta uutisoi The Times of Israel.

Tietojen mukaan noin 830 metriä pitkä tunneli oli kaivettu noin 20 metriä maan alle ja sisälsi keskuksen sekä viisi ristikko-ovin suljettua selliä, joissa väitetysti pidettiin israelilaisia panttivankeja.

Tunnelin sisäänkäynti löytyi Hamas-terroristin kotitalosta.

Israelin joukot tietojen mukaan ajautuivat taistelutilanteeseen tunneleihin mennessään. Panttivankeja ei enää ollut paikalla.

Ajatushautomo ISW arvioi konfliktin uusimpia käänteitä tuoreessa analyysissaan.

ISW:n mukaan Israelin joukot ottivat yhteen palestiinalaistaistelijoiden kanssa itäisessä Jabaliassa lauantaina.

Paikalliset Gazasta kertoivat, että Israelin panssarivaunuja palasi Gazaan itäiseen Jabaliaan.

Perjantaina palestiinalaistaistelijat ottivat yhteen Israelin joukkojen kanssa kolme kertaa Nablusin kuvernementissa Länsirannalla.

Libanonin Hezbollah suoritti kolme hyökkäystä eteläisestä Libanonista pohjoiseen Israelin sotilaskohteisiin.

”Puolustajalla on etu” – Israelin operaatio siirtyi vaikeaan vaiheeseen

Israelin asevoimien joukkojen kerrotaan edenneen äärijärjestö Hamasin tärkeään linnakkeeseen Khan Yunisin kaupungissa Gazan eteläosissa.

Alueelta löydettiin aseiden lisäksi tiedusteluasiakirjoja, Times of Israel -lehti kertoo. Operaation sanotaan etenevän aiempaa kohdennetummilla iskuilla Hamasia vastaan, sillä monia yksiköitä on jo vedetty pois Gazan kaistaleelta.

Hamasin arvioitiin aiemmin sijoittaneen tärkeimmät johtokeskuksensa Khan Yunisin alle rakennettuihin tunneleihin. Maanalainen verkosto on yhteydessä äärijärjestön johtajien koteihin.

Israelin 98. maahanlaskudivisioonan komentaja, prikaatikenraali Dan Goldfus esitteli medialle 20 metriä maan alla kulkevaa betoniseinäistä tunnelia. Niiden läpikäynti ja tuhoaminen on erityisen työlästä.

– Maan alla puolustajalla on etulyöntiasema. Työskentelemme parhaillaan tunneliverkoston purkamiseksi, Goldfus sanoo Wall Street Journal -lehdelle.

Hänen mukaansa sotilaat käyvät parhaillaan läpi tunneliverkostoa ja yrittävät savustaa ulos niissä piileskelevät Hamas-taistelijat. Prikaatikenraali kuvailee operaatiota haastavaksi.

Israelin asevoimat ilmoitti aiemmin saaneensa Gazan pohjoisosat hallintaansa, vaikka hajanaiset yhteenotot Hamasin taistelijoita vastaan ovat jatkuneet alueella. Hamasin alueelliset pataljoonat on pääosin tuhottu.

Eteneminen on hidasta etelässä, jonne on paennut valtava määrä palestiinalaisia siviilejä. Arviolta kaksi miljoonaa ihmistä siirtyi Gazan pohjoisosien taisteluiden alta. Huolena on, että mahdollinen tulitauko antaisi Hamasille mahdollisuuden vahvistua ja palata valtaan, mikä olisi strateginen tappio Israelille.

– Koska ihmiset ovat kerääntyneet etelään, ei Israel voi toimia täällä aiempaan tapaan aiheuttamatta satoja tuhansia kuolonuhreja. Yhdysvallat ei antaisi koskaan tukeaan tällaiselle, Arab Gulf States Institute -ajatushautomon tutkija Hussein Ibish sanoo.

Helsingin Sanomat puhui Israelin ”naistarkkailijoista” sotilaiden sijaan – suurlähettiläs ihmettelee

Israelin Suomen-suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov ihmettelee Helsingin Sanomien artikkelissaan käyttämiä sanavalintoja.

HS julkaisi tiistaina uutisen, jonka otsikon mukaan ”joukko israelilaisnaisia tarkkaili Gazan rajaa ja huomasi jotain epäilyttävää”. HS jatkaa ingressissään, että ”nuorten israelilaisnaisten tehtävänä oli istua tarkkailemassa Gazan rajaa”.

– ”Joukko israelilaisnaisia” viittaa tosiasiassa Israelin puolustusvoimien sotilaisiin, joista osa on Hamasin panttivankina nyt jo yli sata päivää, kärsien samalla seksuaalisesta väkivallasta, Ben-Yaakov sanoo viestipalvelu X:ssä.

Myöhemmin artikkelissa sotilaista käytetään myös termiä ”naistarkkailijat”. Suurlähettiläs huomauttaa, että ”naistarkkailijat” on tässä kontekstissa täysin virheellinen määritelmä.

Israelin asevoimilta video: Nämä iskut peruttiin

Israelin asevoimien (IDF) ja äärijärjestö Hamasin väliset taistelut ovat jatkuneet viime päivinä eri puolilla Gazan kaistaletta.

Hamasin taistelijoiden kerrotaan toimivan edelleen Gazan pohjoisosissa, vaikka operaation painopiste onkin siirtynyt etelämmäs. Hamasin jäljellä olevat tunnelit mahdollistavat joukkojen siirtämisen huomaamatta.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vakuutti Times of Israel -lehden mukaan sotatoimien jatkuvan, kunnes operaation tavoitteet saavutetaan. Hajanaisia taisteluita on lisäksi käyty Israelin pohjoisrajalla, jossa Iranin tukema Hizbollah-miliisi teki ainakin yhdeksän iskua rajan yli.

Hamas julkaisi sunnuntaina uuden propagandavideon, jossa kolme israelilaista panttivankia pyysi maansa hallitusta tuomaan heidät kotiin. Israelin mukaan kyse on psykologisesta sodankäynnistä.

Israelin asevoimat on pyrkinyt samalla vastaamaan arvosteluun Gazan vaikeasta humanitaarisesta tilanteesta ja alueelle koituneista massiivisista vaurioista. Sadattuhannet asukkaat pakenivat loppusyksystä taisteluita Gazan eteläosiin.

IDF vakuuttaa iskujen olleen kohdistettu Hamasin sotilaalliseen infrastruktuuriin. Operaation sanotaan etenevän jatkossa kohdennetummin, sillä osa Israelin joukoista on jo vedetty pois alueelta.

Asevoimien videolla näytetään useita tapauksia, joissa ilmaiskut peruttiin siviiliuhrien riskin vuoksi. Videot on kuvattu lennokeista, hävittäjäkoneista tai helikoptereista.

– Selvä, kuittaus. Lapsia rakennuksen lähellä. Lisää ihmisiä tiellä, vilkasta liikennettä. Jätämme pois tämän kohteen, sitä ei ole hyväksytty, eräällä videolla todetaan.

Kaksi muuta otosta on kuvattu lokakuun 20. ja 22. päivänä 2023. Kohdetta tarkkailevat sotilaat havaitsevat siviilejä ja kehottavat perumaan iskut.

– Selvä. Olemme peruneet tämän kohteen, radiokeskustelussa todetaan.

Taistelut jatkuvat Gazassa, Hamasilla edelleen joukkoja pohjoisesssa

Israel ei ole saanut täysin häädettyä Hamasin joukkoja pohjoisesta Gazasta, arvioi brittiläinen ISW-ajatuspaja X-viestissään.

Israelin puolustusvoimien mukaan Hamas ei kykene enää muodostamaan järjestäytynyttä vastarintaa pohjoisella Gazan kaistalla. Puolustusvoimat kertookin, että maavoimien 401. panssariprikaati on onnistunut tuhoamaan lukuisia raketinlaukaisupaikkoja alueella.

ISW kuitenkin arvioi, että palestiinalaismilitantit ovat onnistuneet häiritsemään Israelin pyrkimyksiä tuhota Hamasin sotilasinfrastruktuuria sekä turvata Israelin rajan vastaisia alueita pohjoisessa Gazassa.

Sodan alusta tulee sunnuntaina kuluneeksi 100 päivää, mutta taistelut jatkuvat edelleen kiivaina erityisesti keskisessä ja eteläisessä Gazassa.

Israelin puolustusvoimat kertoo tuhonneensa viikonlopun aikana kaksi Keski-Gazassa sijainnutta Hamasin raketinheitintä, joita oltiin valmistelemassa käyttöön. Sosiaalisessa mediassa levinneessä videossa näkyy, kuinka raketinheittimet räjähtävät Israelin iskussa, ja ainakin yksi rikkoutunut raketti lentää räjähdyksen voimasta pois.

Eteläisessä Gazassa taisteluita on ollut Khan Yunisin kaupungin ympäristössä. Israelin 7. panssariprikaati kertoo tuhonneensa yhden Hamasin tunnelin rakennuksessa, jota terroristijärjestö käytti asevarastona. Israelin puolustusvoimien mukaan lukuisia Hamasin terroristeja kuoli iskussa.

Israelin tiedustelu uskoo, että Hamasin johtaja Yahya Sinwar piileskelee parhaillaan tunnelissa jossain päin Khan Yunisia.

Puolustusvoimien komentajan Herzi Halevi totesi lauantai-iltana, että vain sotilaallinen voima voi varmistaa Hamasin kaappaamien panttivankien vapauttamisen sekä terroristijärjestön tuhoamisen.

– Hamasin johto toivoo aselepoa ja luottaa siihen, että se lähestyy. […] Meidän on oltava kärsivällisiä, jos haluamme tuhota Hamasin, Halevi totesi.

Brittimedia pahoittelee perätöntä väitettä Gazan teloituksista

Britannian yleisradioyhtiö BBC on pahoitellut uutisoinnissaan esiintyneitä virheellisiä tietoja.

BBC:n radio-ohjelmassa käsiteltiin joulukuun lopulla väitettä, jonka mukaan Israelin asevoimien (IDF) sotilaat olisivat toteuttaneet palestiinalaisten pikateloituksia Gazan kaistaleella. Uutinen pohjautui äärijärjestö Hamasin väitteeseen.

Yleisradioyhtiö julkaisi aihetta koskevan tiedotteen kaksi viikkoa radio-ohjelman jälkeen. Siinä pahoiteltiin sitä, ettei Hamasin lausunnon paikkansapitävyyttä ollut yritetty vahvistaa muista lähteistä. Ohjelmassa oli kuitenkin tuotu esiin, että kyseessä on Hamasin väite. BBC oli lisäksi pyytänyt kommentin Israelin asevoimilta, joka oli sanonut, ettei väitetystä tapauksesta ole tietoa.

Ohjelma pohjautui uutistoimisto AFP:n artikkeliin joulukuun 23. päivältä. Hamas oli tuolloin julkaissut tiedotteen, jossa israelilaissotilaiden väitettiin perättömästi teloittaneen 137 palestiinalaista siviiliä Gazan pohjoisosissa maaoperaation alun jälkeen.

Times of Israel -lehden mukaan Israelin asevoimat ilmoitti viime viikolla tutkivansa tapausta, jossa kiinniotettua henkilöä vartioinut henkilö oli ampunut tämän kuoliaaksi Gazassa. Ei ole olemassa näyttöä siitä, että vastaavia tapauksia olisi tapahtunut laajemmassa mittakaavassa.

Britannian yleisradioyhtiö on joutunut pahoittelemaan useita kertoja Hamasin ja Israelin välistä konfliktia koskevaa uutisointiaan. Eräs BBC:n juontaja väitti marraskuussa Israelin sotilaiden ottaneen kohteekseen ”lääkintäryhmät ja arabian kieltä puhuvat”.

Hän oli ilmeisesti viitannut virheellisellä tavalla IDF:n tiedotteeseen, jossa sotilaiden mukana kerrottiin kulkevan lääkintäryhmiä ja arabiankielisiä henkilöitä avustustarvikkeiden perille viemiseksi.

Räjähdyksiä tunnelissa: Näin Hamasin linnakkeita puretaan

Israelin asevoimat ilmoitti viikonloppuna saaneensa operaation Gazan pohjoisosissa päätökseen. Äärijärjestö Hamasin paikallisen komentojärjestelmän uskotaan olevan suurilta osin tuhottu.

Taisteluiden painopiste on siirtynyt etelään, jossa yhteenotot ovat jatkuneet kiivaina. Israelin johdosta on aiemmin arvioitu, että Hamasin johto piileskelisi Khan Yunisissa tai muualla Gazan eteläosissa.

Vain muutaman sadan metrin päässä Israelin rajasta sijaitseva Shujaiya tuhoutui lähes kokonaan taisteluissa. Sen alle oli rakennettu laaja Hamasin tunneliverkosto, joka sai sähkönsä muun muassa paikalliselta koululta.

Tunneleita on räjäytetty tuhansilla kilogrammoilla räjähteitä. Times-lehden mukaan räjäytykset tuntuvat usein pieniltä maanjäristyksiltä, mutta ne eivät ole vaurioittaneet läheisiä rakennuksia. Lähes kaikki Shujaiyan 100 000 asukkaasta pakenivat aiemmin etelään.

Lokakuun 7. päivänä tehdyssä yllätyshyökkäyksessä aluetta käytettiin yhtenä lähtöpisteistä. Sen kautta iskeneet taistelijat räjäyttivät aukkoja raja-aitaan ja teurastivat siviileitä läheisillä Kfar Azan ja Nahal Ozin kibbutseilla. Siellä taisteltiin myös vuonna 2014 eli edellisen Israelin operaation aikaan.

Operaation ensimmäisessä vaiheessa Pohjois-Gazaa moukaroitiin ilmaiskuilla. Sen jälkeen panssariajoneuvojen tukemat sotilaat hyökkäsivät Shujaiya-pataljoonan kimppuun, jota pidettiin ennen sotaa Hamasin vahvimpana yksikkönä.

Taisteluiden seurauksena sen ja 11 muun Gazan kaupunkiin sijoitetun pataljoonan kerrottiin hajonneen. Israelin sotilaat haravoivat tämän jälkeen aluetta ja etsivät suurimpia tunneleita. Tavoitteena on löytää ja tuhota erityisesti kohti Israelin rajaa johtavat tunnelit. Tämän uskotaan kestävän kuukausia.

Alueella toimivaa prikaatia komentava eversti Nadav sanoo toivovansa, että kibbutsien asukkaat pystyisivät palaamaan koteihinsa.

– Tehtävämme on heikentää Hamasin infrastruktuuria niin paljon kuin mahdollista. Ja mitä pidempään olemme täällä, niin sitä enemmän saamme aikaan, eversti toteaa Timesille.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)