Verkkouutiset

Energia

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Talsa: Miksi sähkön siirtomaksut nousevat, vaikka yhtiöt tekevät voittoa?

Useat sähkönsiirtoyhtiöt ovat ilmoittaneet hinnankorotuksista, esimerkiksi suuret toimijat Caruna ja Elenia nostavat siirtohintoja syyskuun alussa, Taloussanomat kertoo.

Carunan mukaan taustalla on arvonlisäveron kiristyminen, sekä yhtiön alijäämäisyys. Caruna on tehnyt viime aikoina hyvää tulosta, mutta yli- ja alijäämää ei tarkastella pelkästään yhtiön tilinpäätöslukujen pohjalta vaan Energiaviraston niin sanotun regulaatiomallin ja laskennan kautta.

Energiavirasto valvoo sähköyhtiöiden hinnoittelua neljän vuoden jaksoissa ja jos yhtiö osoittaa jakson lopussa alijäämää, voidaan maksuja korottaa.

Satojen tuhansien asiakkaiden Elenia puolestaan perustelee korotuksia verkkoinvestoinneilla sekä verkon ylläpidon kohonneilla kustannuksilla.

Caruna nostaa haja-asutusalueilla siirtohintoja siten, että vaikutus kerrostaloasunnossa keskimäärin 0,93 euroa kuukaudessa, omakoti- ja rivitaloasunnossa 2,06 euroa kuukaudessa ja sähkölämmitteisessä omakotitalossa 4,24 euroa kuukaudessa.

Pienemmistä verkkoyhtiöistä esimerkiksi Turku Energia, PKS Sähkönsiirto Savo-Karjalan alueella, sekä Vakka-Suomen Voima korottavat siirtomaksujaan.

Energiateollisuuden johtavan asiantuntijan Ina Lehdon mukaan korotukset eivät kerro yhtiöiden halusta kasvattaa voittojaan, vaan kasvavista investointitarpeista. Verkkoja kehitetään sää- ja toimintavarmemmiksi sekä lisääntyvän sähköistymisen takia.

Sähkönsiirron hinta koostuu kuukausittaisesta perusmaksusta ja kulutukseen perustuvasta osasta, joka on kilowattituntikohtaista. Sähkönsiirrossa on aluekohtainen monopoli, joten sitä ei voi kilpailuttaa, kuten sähköenergian toimittajaa.

Omakotiliiton toukokuussa julkaiseman selvityksen mukaan sähkön jakeluverkkoyhtiöistä lähes puolet eli 38 yhtiötä 77:stä oli nostanut siirron perusmaksun hintaa viime vuodesta.

TS: Energiayhtiöön epäillään kohdistuneen murto

Turun Seudun Vesi Oy:n toimitusjohtaja Aki Artimo kertoo Turun Sanomille (TS), että yhtiön toimintaan on vaikuttanut välillisesti energiapuolella tapahtunut murto.

– Vesi ja sähkö kun ovat ikään kuin naimisissa keskenään, eli tarvitaan sähköä, jotta vesihuolto toimii, niin muuntamoihin on murtauduttu Varsinais-Suomen alueella, Artimo kertoo TS:lle.

Hän ei avaa tapausta tarkemmin. TS:n haastattelema Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen vetoaa strategiseen linjaukseen eikä kommentoi asiaa.

Lounais-Suomen poliisilaitokselta sanotaan TS:lle, ettei kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuvista rikosilmoituksista voida kertoa, sillä kohteiden turvajärjestelyt ovat salassa pidettävää tietoa. Poliisi ei vahvistanut TS:lle, onko sähköinfrastruktuuriin liittyen tehty rikosilmoituksia, joista se voisi kertoa.

Turku Energian Honkanen vakuuttaa TS:lle, että yhtiössä on varauduttu lähes kaikkiin mahdollisiin poikkeusoloihin jo vuosikymmenien ajan ja varautumisen taso on sen vuoksi erittäin hyvä.

Turku Energia on panostanut kyberturvallisuuteen niin omien asiantuntijoidensa kuin ulkopuolisen osaamisen turvin.

– Kyberturvallisuus on meillä niin hyvä kuin se voi olla, hän vakuuttaa.

Honkanen vakuuttaa, että ihmiset voivat olla rauhallisin mielin nyt ilmenneistä vesilaitosmurroista huolimatta energianjakelun osalta. Silti hän muistuttaa, että mikään ihmisen tekemä järjestelmä tai laite ei ole sataprosenttisen toimintavarma, minkä takia häiriötilanteisiin varautuminen kodeissa on tärkeää.

– Vähintään kynttilät, pattereita, taskulamppuja, vettä ja jotain säilyvää kuivamuonaa olisi hyvä olla jokaisella, Honkanen muistuttaa TS:lle.

Gazprom houkuttelee entisiä asiakkaita takaisin alennusmyynnillä

Tultuaan poliittiseksi aseeksi Vladimir Putinin käsissä ja kärsittyään ennätystappiot sen takia Gazprom yrittää nyt houkutella eurooppalaisia asiakkaitaan takaisin tutulla markkinointikeinolla: se myy kaasua alennettuun hintaan nykyisille asiakkailleen. Yhtiö toivoo sen ansiosta myös pystyvänsä jatkamaan kaasun toimituksia Ukrainan läpi.

Venäjän kaasu virtaa Eurooppaan tällä hetkellä kahdessa putkessa viidestä Ukrainan ja Turkin kautta. Sitä käyttävät yhä muun muassa Itävalta, Slovakia, Unkari ja Bulgaria. Yhdysvaltalaisen Centre for European Policy Analysis (CEPA) -ajatushautomon raportin mukaan Gazprom myy kaasua nyt 10 prosentin alennuksella näille ostajille saadakseen loputkin mantereen maista jälleen halvan energian koukkuunsa, jota vähäteltiin EU:ssa vielä vuonna 2022.

Viime kuukausina Bulgaria on saanut kaasunsa Venäjältä kuusi euroa megawattitunnilta edullisemmin kuin muilta Euroopan markkinoilta, kun aiemmin hintaero harvoin ylitti kolmea euroa. Tämä on saanut bulgarialaiset välittäjät myymään sitä yhä edullisesti Slovakialle ja Puolalle.

Koska Turkin vientikapasiteetti on rajallinen ja Ukrainan kaasuputki pystyisi välittämään yli 100 miljardia kuutiometriä vuodessa, välittäjät käyttävät varmasti tilaisuutta hyväkseen lisätäkseen myyntiä, CEPA uskoo.

Gazpromin strategia on rohkaista kaasun ostajia tukemaan kaasutoimitusten jatkamista Ukrainan läpi. Ukrainan viranomaiset ovat ilmoittaneet, etteivät ne enää uusi vuoden lopussa päättyvää sopimusta.

Kiova on kuitenkin luvannut olla puuttumatta eurooppalaisyhtiöiden neuvotteluihin Gazpromin kanssa toimituksista Ukrainan putken kautta. Merkittävät hinnanalennukset ovatkin jo saaneet ostajat kiinnostumaan. CEPAn mukaan Slovakia ja Unkari ovat tehneet selväksi, että ne haluaisivat jatkaa Ukrainan kaasuinfrastruktuurin käyttöä, ja Itävalta on myös ilmaissut kiinnostuksensa.

Raportin mukaan panokset ovat korkeat: päätös jatkaa kaasun virtaamista Ukrainan läpi ei vaikuta ainoastaan Ukrainan turvallisuuteen pitkällä aikavälillä, vaan koko Euroopan tulevaisuuden energiapolitiikkaan ja myös Venäjän kaasuliiketoiminnan kohtaloon. EU on päättänyt hylätä Venäjän kaasun kokonaan vuoden 2027 loppuun mennessä, mutta jotkut maat ovat siitä yhä lähes kokonaan riippuvaisia, vaikka yrittävätkin löytää muita ratkaisuja.

Putinin yritettyä jäädyttää Euroopan Gazprom on viime vuoden loppuun mennessä menettänyt yli 80 prosenttia Euroopan-viennistään verrattuna Venäjän hyökkäyssotaa edeltäneeseen vuoteen 2021. Se toimittaa kaasua enää 28 miljardia kuutiometriä, joka on 70-luvun loppupuolen taso. Ensimmäistä kertaa 25 vuoteen yhtiö kärsi nettotappion, jonka suuruus – 629 miljardia ruplaa – oli ennätyssuuri yhtiön historiassa.

Tämä on enimmäisaika, jonka suomalainen sietää sähkökatkoa

Lähes kaksi kolmannesta sähkönkäyttäjistä hyväksyisi vain kolmen tunnin sähkökatkon laissa tavoitteeksi asetetun 36 tunnin sijaan. Sähköverkkoyhtiö Elenian asiakaskyselyn mukaan yli 80 prosenttia odottaa, että sähkökatko ei ylitä kuutta tuntia, ja 93 prosenttia katsoo, että pisin kohtuullinen sähkökatko kestää alle 12 tuntia.

Erityisesti haja-asutusalueiden asukkaat toivovat sähkönjakelun toimitusvarmuuden parantamista. Sähkömarkkinalain mukaan taajamissa ei saa esiintyä yli kuuden tunnin keskeytystä ja haja-asutusalueilla yli 36 tunnin keskeytystä vuoden 2036 jälkeen.

Suomen sähköverkkoyhtiöt ovat kesäkuun lopussa toimittaneet Energiavirastolle vuoteen 2036 saakka ulottuvat kehittämissuunnitelmansa, jotka olivat asiakkaiden kuultavana.

– Asiakaspalaute oli vuoden 2022 kehittämissuunnitelman kuulemisessa vastaavaa kuin nyt. Vuorokausi sähköttä on sietokyvyn ehdoton maksimi, toteaa tiedotteessa Elenian toimitusjohtaja Jorma Myllymäki.

Elenia pyysi vastaajilta näkemyksiä sähköverkon kehittämisestä, toimitusvarmuuden tasosta sekä energiamurroksen vaikutuksista sähkön käyttöön. Vastaukset korostavat sähkönkäytön varmuutta. Verkon maakaapelointia arvostetaan sen säävarmuuden vuoksi.

Vastausten mukaan taajamissa ollaan tyytyväisempiä toimitusvarmuuden nykytasoon. Sen sijaan haja-asutusalueella lain 36 tunnin sähkökatkon kattoa pidetään liian pitkänä.

– Asiakkaat odottavat johdonmukaisesti parempaa sähkönjakelun varmuutta, mutta vuoden alussa voimaan tulleet Energiaviraston valvontamenetelmät leikkaavat investointeja ja viivästyttävät asiakasodotusten täyttämistä, Myllymäki sanoo.

Tuuli- ja aurinkosähkön vuoksi tarvitaan kulutusjouston ratkaisuja sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseen. Elenia kertoo meneillään olevan sähkönkulutuksen mittausuudistuksen luovan pohjaa tälle kehitykselle. Reilusti yli 250 000 asiakkaalle on jo asennettu uusi sähkömittari, joilla voi seurata omaa sähkönkulutusta lähes reaaliajassa sekä tarkastella sähkökuormien jakaantumista vaihekohtaisesti.

TE: Näin ilmalämpöpumpulla saatiin jopa satojen eurojen säästöt

Kesän kuumina kuukausina monet suomalaiset turvautuvat ilmalämpöpumppuun. Miellyttävän sisäilman lisäksi laitteilla voi myös tehdä merkittäviä taloudellisia säästöjä. Keskiössä on mahdollisuus uuteen älykkääseen ohjausjärjestelmään. Asiasta kertoo Talouselämä.

Ruotsalaisyritys Ngenic on kehittänyt ohjausjärjestelmän, joka voidaan liittää olemassa oleviin lämpöpumppuihin merkittävän säästön aikaansaamiseksi. Ngenic on yhdessä ruotsalaisen energiayhtiö Godelin kanssa analysoinut ohjelmiston säästöpotenttiaalia.

Tulosten mukaan järjestelmää käyttäneet kotitaloudet vähensivät energiankäyttöään yhteensä 120 085 kilowattituntia, kun verrataan talvea 2022–2023 vuotta aiempaan. Tämä tarkoittaa 23 prosentin säästöä.

– Se on mielestämme erittäin hyvä. Olimme yllättyneitä, että säästöä tuli niin paljon, Ngenicin toimitusjohtaja Björn Berg kertoo.

Hän arvioi, että 3 000 kilowattitunnin vähennys vastaa 8 000 kruunun eli noin 700 euron säästöä. Ohjausjärjestelmän maksaessa 4490 kruunua eli noin 400 euroa, saa käyttäjä taloudellista hyötyä jo ensimmäisen vuoden aikana.

TE: Aurinkopaneelien hinnoissa voimakasta laskua

Aurinkopaneelien hinnat ovat romahtaneet viime vuodesta, minkä johdosta koko talon energiankulutuksen kattava voimala on mahdollista saada huomattavasti halvemmalla vuoden takaiseen verrattuna. Asiasta kertoo Talouselämä

Suurin osa markkinoilla olevista aurinkopaneeleista valmistetaan Kiinassa. Koronarajoitukset, Ukrainan sota ja sitä seurannut energiakriisi ovat vaikuttaneet hintatasoihin.

Heti koronarajoitusten aiheuttamien ongelmien jälkeen iski valtava kysyntäpiikki, joka nosti hintoja, mutta  sittemmin kysyntä on laantunut samaan aikaan tarjonnan elpymisen ja teknologian kehitysharppauksen kanssa, joka on johtanut myös ylitarjontaan.

– Hinnat pahimman energiakriisin aikaan olivat 27–28 senttiä per watti, nyt hinnoissa liikutaan jo 11–12 sentissä wattia kohden. Lisäksi paneelien teknologia on kehittynyt vain parissa vuodessa huimasti, mikä tarkoittaa sitä, että pienemmällä määrällä paneeleja voidaan kerätä saman verran energiaa kuin ennen, sanoo yrityksille aurinkoenergiaratkaisuja myyvän Solarigo Systems Oy:n toimitusjohtaja Antti Koskelainen Talouselämälle.

Kaikkineen esimerkiksi 6 kilowatin aurinkovoimala maksoi vielä kaksi vuotta sitten 8 000–9 000 euroa, ja neljä vuotta sitten siihen tarvittiin 20 paneelia. Nyt sama teho voidaan saada 14 paneelista 5 500–6 000 euron sijoituksella.

Toistaiseksi hinnat eivät ole lähteneet nousuun, mutta ylitarjonta ja sen mukaan tuoma hintataso ei välttämättä kestä loputtomiin. Jo nyt on nähtävissä selkeää kasvua muiden aurinkosähköjärjestelmään tarvittavien komponenttien hinnoissa.

Olkiluodon kaikki voimalat tuottavat sähköä, ensimmäinen kerta kuukausiin

Olkiluodon ykkösvoimala eli OL1 on palannut sähköntuotantoon, Teollisuuden Voima (TVO) tiedottaa.

Kaikki Olkiluodon kolme ydinvoimalayksikköä huollettiin kevään aikana. Kaikki kolme yksikköä palasi yhtäaikaiseen sähköntuotantoon keskiviikkona 19. kesäkuuta, kun OL1 palasi tuotantoon. Olkiluoto 2:n polttoaineenvaihtoseisokki valmistui 9. toukokuuta ja Olkiluoto 3:n huoltoseisokki 16. toukokuuta.

OL1:n huoltoseisokki alkoi 12. toukokuuta ja kesti 37 päivää ja 21 tuntia. Vuosihuoltoa pitkitti TVO:n mukaan laajassa huoltotarkastuksessa havaittu vika generaattorin staattorissa. Päägeneraattorin staattorin yhdessä terminaalikiskossa havaittiin vuosihuoltojen yhteydessä osittainen murtuma, joka on nyt korjattu. Yhteensä kyseisiä terminaalikiskoja on 12 kappaletta.

Laitospäällikkö Nina Paason mukaan sekä OL1- ja OL2-laitosyksiköiden vuosihuollot onnistuivat hyvin, vaikka generaattorivika laittoi aikataulun uusiksi.

– Vuosihuoltoja tehdään juuri sen takia, että niillä varmistetaan laitoksen turvallisuus ja toimivuus käyttöjakson aikana. Nyt tehty vikalöydös ja sen korjaaminen ovat esimerkki tästä. Turvallisen ja laadukkaaseen vuosihuollon toteutukseen vaaditaan joka vuosi huolellista ja pitkäjänteistä suunnittelua, rautaista ammattitaitoa, sitoutumista ja joustavuutta sekä yli organisaatiorajojen ylittyvää saumatonta yhteistyötä. Tässä onnistuimme myös tänä vuonna, Nina Paaso sanoo tiedotteessa.

OL1:n huoltoseisokissa tehtiin tänä vuonna mittavammat huoltotyöt, kun taas OL2:lla oli vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki. Nämä toteutetaan OL1- ja OL2 -laitosyksiköillä vuorovuosina. Olkiluoto 3:lla huollot toteutetaan ensimmäisinä toimintavuosina vuosittain, mutta myöhemmin laitosyksikköä voidaan ajaa myös pidemmillä 18–24 kuukauden käyttöjaksoilla.

TVO:n oman henkilöstön lisäksi OL1:n ja OL2:n vuosihuoltoihin osallistui noin tuhat alihankkijaa. OL1:n ja OL2:n vuosihuoltoihin tuli ulkomailta noin 150 erityisosaajaa.

Suomen vanhin ydinreaktori purettiin

VTT on purkanut yli viisikymmentä vuotta toimineen FiR1-ydinreaktorin Espoon Otaniemessä yhteistyössä Fortumin kanssa.

Vaativassa projektissa ratkaistiin VTT:n mukaan joukko konkreettisia ongelmia ja luotiin tarvittava kansallinen mekanismi käytöstä poistuvan ydinlaitoksen jätehuollolle. Kokemukset toimivat jatkossa mallina, kun kaupalliset ydinreaktorit Suomessa tulevat käyttöikänsä päähän.

Vuonna 1962 käyttöönotettu yksikkö oli monipuolisessa tutkimuskäytössä, ja se palveli myös terveydenhoitoa. Teholtaan 250 kilowatin reaktorilla ei tuotettu sähköä eikä lämpöä.

– Ydinreaktorin käytöstäpoiston prosessi on nyt koeponnistettu Suomessa ensi kertaa aika täysimääräisesti ja eri osapuolten näkökulmat huomioituina. Prosessin aikana on tehty isoja asioita, kuten luotu kansallinen jätehuoltomekanismi. Hallinnollisesti on tehty samat toimet, joita tarvittaisiin ison reaktorin purkuprosessissa, VTT:n johtava tutkija Markus Airila toteaa tiedotteessa.

Reaktori sammutettiin 2015, jolloin alkoivat käytöstä poistamisen lupaprosessi ja purkamisen suunnittelu. Ensimmäinen iso operaatio oli käytetyn polttoaineen toimitus jatkokäyttöön Yhdysvaltoihin vuonna 2020. Reaktorista poistettiin yhteensä 103 käytettyä ydinpolttoainesauvaa, jotka painoivat yhteensä noin 300 kilogrammaa.

Vuonna 2021 VTT sai valtioneuvostolta ydinreaktorinsa käytöstäpoistoluvan. Pääurakoitsijana toiminut Fortum aloitti kesäkuussa 2023 purkutyöt, jotka päättyivät huhtikuussa 2024. Fortumin työt hankkeessa jatkuvat vielä jätteiden loppusijoittamisella Loviisan voimalaitoksen matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoitustilaan.

Purkaminen keskellä Aalto-yliopiston Otaniemen kampusaluetta asetti omat turvallisuusvaatimuksensa purkutyömaan ja tarvittavien jätekuljetusten järjestelyihin.

Loviisan loppusijoitustilaan toimitettavaa purkujätettä kertyi yhteensä noin 60 kuutiometriä. Pääosa oli betonia. Reaktorin ympärillä oli kuusi metriä korkea vesitankki sekä kahden metrin paksuinen betoninen kuori.

Käytöstäpoiston kokonaiskustannukset olivat yhteensä noin 24 miljoonaa euroa. Varat oli etukäteen rahastoitu valtion ydinjätehuoltorahastoon. Purkutyömaalla työskenteli yhteensä noin 40 eri henkilöä eri vaiheissa ja vuorotellen.

Osa VTT:n työntekijöistä oli työskennellyt reaktorin kanssa vuosikymmenien ajan. Itse purkua teki pääsääntöisesti kolme neljä työntekijää kerrallaan, muut huolehtivat muun muassa jätehuollosta ja säteilyvalvonnasta.

Varoitus Ukrainan painajaisskenaariosta: Talvella sähkökatkoja jopa 20 tuntia päivässä

Ukrainan suurin yksityisomisteinen energiayhtiö DTEK on valmistellut synkkiä tilannekuva-arvioita maan energiajärjestelmän tilasta. Venäjä on iskenyt voimalla Ukrainan kriittistä infrastruktuuria vastaan. Iskuissa on pyritty tuhoamaan erityisesti voimaloita.

DTEK:n ennusteilla pyritään varautumaan tulevaan. Yhtiön toimitusjohtaja Dmytro Saharuk kertoo Kyiv Independentille, että niistä synkimmässä ukrainalaiset saisivat kestää jopa 20 tuntia sähkökatkoja päivässä.

Tähän painajaisskenaarioon päädytään Saharukin mukaan jo silläkin, että Ukrainan ilmapuolustuksen taso ja ukrainalaisten kyky korjata iskujen aiheuttamia vahinkoja säilyy nykyisellään.

DTEK:n osalta synkin tilannekuva merkitsisi lämmöntuotannon putoamista vain noin 10 prosenttiin Venäjän vuoden 2022 suurhyökkäystä edeltäneestä tasosta. Koko energiajärjestelmän tuotantokapasiteetista puuttuisi 25 prosenttia, mikä johtaisi laajoihin sähkökatkoihin.

Ennusteessa arvioidaan, että suuret tehtaat alkaisivat kärsiä sähköpulasta marraskuussa ja sotateollisuus joulukuussa. Kriittinen infrastruktuuri kuten esimerkiksi vesi- ja viemärilaitokset alkaisivat kokea vaikeuksia kuukautta myöhemmin.

Venäjä on ukrainalaisarvioiden mukaan tuhonnut viime kuukausien iskuilla jopa yhdeksän gigawatin edestä Ukrainan sähköntuotannon kapasiteettia. Viime talvena tarvittiin enimmillään 18 gigawattia.

Seuraavan lämmityskauden alkuun on aikaa noin 120-150 päivää. Ukrainasta on varoitettu, että tuotantoa ei joka tapauksessa saada palautettua enää riittävästi talveksi.

Tämä näkyy DTEK:n skenaarioissakin. Jopa parhaan tilanteen arviossa puhutaan noin 12 prosentin vajeesta sähköntuotannossa. Skenaarion toteutuminen taas vaatisi Venäjän hyökkäysten loppumista tai ilmapuolustuksen merkittävää parantumista, sähköntuonnin lisäämistä ja sähköntuotannon vaurioiden nykyistä vauhdikkaampaa korjaamista.

Venäjä ohitti USA:n Euroopan kaasuntoimittajana

Venäjä ohitti toukokuussa Yhdysvallat Euroopan kaasunviejänä, ollen maanosan toiseksi suurin toimittaja Norjan jälkeen. Asiasta uutisoi Financial Times. Vaikka kyse on hetkellisistä muutoksista, on se samalla asiantuntijoiden mukaan esimerkki Euroopan hankaluuksista päästä eroon venäläisestä energiasta.

Helmikuussa 2022 alkaneen Ukrainan sodan jälkeen EU on pyrkinyt vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä energiasta, ja Venäjältä saatavaa kaasua on pyritty korvaamaan etenkin Yhdysvalloista saadulla nesteytetyllä maakaasulla. Yhdysvallat ohitti Venäjän kaasunviejänä syyskuussa 2022, mutta tämän vuoden toukokuussa yhdysvaltalaiskaasun osuus Euroopan tuonnista laski 14 prosenttiin. Venäläiskaasun osuus tuonnista oli viime kuussa 15 prosenttia. Muutoksesta povataan lyhytaikaista, sillä nestekaasun tuotanto kasvaa jatkuvasti Yhdysvalloissa.

Venäjä on rajoittanut kaasutoimituksiaan Eurooppaan, mutta kaasua virtaa maanosaan yhä Ukrainan ja Turkin kaasuputkien läpi. Kaasutoimitusten tulevaisuus on kuitenkin hämärän peitossa, sillä Venäjän ja Ukrainan kaasusopimus raukeaa vuodenvaihteessa. EU:ssa on käyty keskustelua venäläiskaasun korvaamisesta azerbaidžanilaisella kaasulla, mutta nykyisten kaasuputkien kapasiteetin ei tähän uskota vielä riittävän.

Suomen suurimman tuulivoimala-alueen pystytykset käyntiin

Tuulivoimaloiden osien kuljetukset Kokkolan satamasta käynnistyivät toukokuun puolivälissä, ja voimaloiden pystytykset alkavat kesäkuun aikana. Lestijärvelle rakennetaan kaikkiaan 69 tuulivoimalaa. Sähköä alue alkaa tuottaa vuoden 2025 aikana.

Reilulla 455 megawatin kokonaisteholla tulee Lestijärven tuulivoimala-alue valmistuessaan olemaan Suomen suurin. Hankkeen luvitus käynnistyi 2012 ja rakennustyöt aloitettiin loppuvuodesta 2021. Maanrakennustyöt, tiestö, tuulivoimaloiden nostokentät sekä voimalaperustukset valmistuivat viime vuonna.

Yhden tuulivoimalan enimmäiskorkeus on 240 metriä, roottorin halkaisija on 170 metriä ja yksikköteho 6,6 MW.

Nyt meneillään on hankkeen viimeinen rakennusvaihe, jolloin voimaloiden osat kuljetetaan alueelle ja tuulivoimalat pystytetään.

Lestijärven vuosittainen yli 1,3 terawattitunnin tuotanto on huomattava lisä uusiutuvan energian tuotantoon Suomessa. Alueen voimaloiden tuotanto vastaa noin 280 000 kotitalouden vuosittaista sähkönkulutusta (5 000 kWh/kotitalous).

Voimala-alueen taloudelliset vaikutukset Lestijärven kunnassa ovat merkittävät. Se tulee tuottamaan Lestijärven kunnalle vuosittain arviolta 2,5 miljoonaa euroa kiinteistöveroa.

Lestijärven voimalakuljetukset kestävät toukokuun puolivälistä 2024 alkuvuoteen 2025. Voimalaosat kuljetetaan Lestijärvelle Kokkolan satamasta maanteitä pitkin erikoiskuljetuksina, joita kertyy rakennusvaiheen aikana noin 1 100.

OX2 on Lestijärven voimala-alueen kehittäjä ja toteuttaja. Lestijärven voimalat omistaa Kymppivoiman, Oulun Energian ja Kuopion Energian muodostama konsortio.

Euroopan vihreät vaatii ydinvoimaloiden sulkemista

Euroopan vihreiden kattojärjestö on julkaissut X:ssä mainoksen, jossa vaaditaan Euroopan ydinvoimaloiden alasajoa.

Mainoksessa muistetaan Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden 38. vuosipäivää. Vuonna 1986 tapahtunut katastrofi oli historian pahin ydinvoimalaonnettomuus, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä.

– Se on karu muistutus siitä, että ydinenergia ei ole turvallista tai kestävää, mainoksessa todetaan.

Vihreiden kattojärjestön mukaan ratkaisu onkin ajaa alas kaikki Euroopan ydinvoimalat.

– Me vihreät vaadimme ydinenergian alasajoa ja korvaamista uusiutuvalla energialla, viestissä todetaan.

Myös Euroopan vihreiden vaaliohjelman mukaan ydinvoima on ongelmallista. Yhdeksi ydinvoiman haittapuoleksi esitetään, että keskitetyt ydinvoimalat eivät mahdollista energiantuotannon yhteisomistusta.

Mainos on herättänyt runsaasti kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. Kokoomuksen europarlamenttiehdokas Maria Miala ihmetteleekin, miten pahimman ilmastokriisin keskellä vihreät vastustaa edelleen ydinvoimaa ja haluaa sulkea olemassa olevat voimalat Euroopassa.

Miala muistuttaa, että myös Suomen vihreät kuuluvat Euroopan vihreisiin. Suomen vihreiden energiavision mukaan ydinvoimalla on jatkossakin roolinsa energiapaletissa.

– Sillä ei ole mitään merkitystä, mitä vihreät täällä Suomessa sanoo, koska tämä on se linja, jota ne edistävät parlamentissa, Miala linjaa.

Suomi EU-maiden ykkönen yllättävässä tilastossa

Suomen maakaasun kysyntä lisääntyi viime vuonna EU-maista eniten. Eurostatin tiistaina julkaiseman tilaston mukaan Suomen maakaasun kysyntä nousi viime vuonna 25,6 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna.

Energiateollisuus ry:n johtaja Pekka Salomaa muistuttaa Verkkouutisille, että Suomessa tapahtui vuonna 2022 merkittävä pudotus maakaasun käytössä, eikä kulutus ole viime vuoden kasvusta huolimatta sotaa edeltäneellä tasolla.

– Vuonna 2022 maakaasun kulutus väheni yli 50 prosenttia. Tämä tapahtui pääosin korvaamalla maakaasua muilla polttoaineilla. Kun maakaasun saanti parani ja hinta aleni viime vuoden aikana, maakaasun käyttö on maltillisesti lisääntynyt. Kasvusta huolimatta ollaan edelleen tilanteessa, että viime vuonna kulutus oli nelisenkymmentä prosenttia alempi kuin vuonna 2021, Salomaa taustoittaa.

Venäjä katkaisi maakaasun toimitukset kaasuputken kautta Suomeen toukokuussa 2022.

Salomaa muistuttaa, että vuonna 2020 käyttöön otettu Suomen ja Viron välinen Balticconnector-putki mahdollisti sen, että maakaasun kysyntä oli ylipäätään noin suuressa määrin mahdollista viime vuonna.

Balticconnectorin käyttö keskeytettiin lokakuussa 2023, kun putkessa todettiin vaurion aiheuttama kaasuvuoto.

Inkoossa oli otettu tammikuussa 2023 käyttöön nesteytetyn maakaasun terminaalilaiva, joka oli olennaisessa roolissa maakaasun toimitusten jatkumisessa Balticconnectorin vaurion jälkeen.

Monissa teollisuuden prosesseissa maakaasua on vaikea korvata nopeasti muilla polttoaineilla. Maakaasua on korvattu pääasiassa öljytuotteilla.

Eurostatin tilaston mukaan maakaasun kysyntä vähentyi EU-maissa viime vuonna 7,4 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Kysyntä väheni toista vuotta peräkkäin.

Maakaasun kysyntä nousi viime vuonna Eurostatin mukaan vain kuudessa EU-maassa.

Euroopan suurimmat maakaasun kuluttajat ovat Saksa, Italia ja Ranska.

Voimajohtoja korjataan, altistaa sähkön hintaheittelylle

Osa Suomen ja Ruotsin välisestä sähkön rajasiirtoyhteydestä on pois käytöstä alkukesästä, kun Pohjois-Ruotsin voimajohdoilla suoritetaan rajasiirtoyhteyden luotettavuutta ja toiminnan turvallisuutta parantavia töitä.

Rajoitusten ajan Suomesta Ruotsiin sähköä vievän yhteyden siirtokyky on 300 megawattia (tavallisesti 1100 megawattia) ja Ruotsista Suomeen sähköä tuovan yhteyden 200 megawattia (tavallisesti 1200 megawattia). Keskeytysten arvioitu kesto on runsaat kolme viikkoa.

Vastaava rajoitus toistuu heinä-elokuussa, kun Aurora Line -voimajohdon rakennustyöt jatkuvat noin neljän viikon keskeytyksellä.

Aurora Line on Fingridin ja Svenska kraftnätin yhdessä toteutettava uusi rajasiirtoyhteys, joka valmistuessaan vuonna 2025 kasvattaa siirtokapasiteettia Suomen ja Ruotsin välillä merkittävästi. Aurora Line -voimajohto on 380 kilometriä pitkä ja se kulkee Muhoksen Pyhänselän sähköasemalta Ruotsin Messaureen asti.

Aurora Linen ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkoi syksyllä 2022 Suomessa. Siirtokyvyn kasvattamisen rinnalla Aurora Line parantaa sähkön toimitusvarmuutta ja sähköjärjestelmän häiriösietoisuutta Suomen ja Ruotsin lisäksi laajemmin koko Itämeren alueella.

Rajakapasiteetin rajoitusten aikana herkkyys sähkön hinnanvaihteluihin kasvaa. Erityisesti hinnanvaihtelu voi olla tavallista suurempaa tilanteissa, joissa on samanaikaisesti useita vaikuttavia tekijöitä kuten vähäinen tai runsas tuulivoiman tuotanto, häiriöitä voimalaitoksissa tai häiriöitä muissa siirtoyhteyksissä.

Pohjanmaalla on lisäksi kesän aikana useita keskeytystöitä kantaverkkoa vahvistavista rakennustöistä johtuen. Niiden aikana tuulivoiman maksimituotantoa joudutaan alueellisesti rajoittamaan enimmillään 2000 megawattia käyttövarmuuden vuoksi.

– Rajasiirtoyhteydet Ruotsiin ja Viroon ovat sähkömarkkinan toiminnan ja Suomen sähköjärjestelmän käyttövarmuuden kannalta erittäin tärkeitä. Tällä hetkellä Suomessa ja Ruotsissa kantaverkkoa rakennetaan kovaa tahtia, mistä aiheutuu myös sähkönsiirtoon rajoituksia ja keskeytyksiä. Fingrid ja Svenska kraftnät tekevät tiivistä yhteistyötä molemmin puolin rajaa, että välttämättömät keskeytykset aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa, Fingridin voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala sanoo tiedotteessa.

Olkiluoto 3:n huolto valmis, yksikkö tuottaa jälleen sähköä

Olkiluoto 3:n vuosihuolto on valmistunut, tiedottaa Teollisuuden Voima (TVO). Yksikkö palasi sähköntuotantoon tänään torstaina 16. toukokuuta. Kantaverkkoon laitos tahdistettiin aamuyöstä.

Yksikön vuosihuollon kesto ylitti alkuperäisen suunnitelman. 37 vuorokaudeksi tarkoitettu huolto kesti noin 74 vuorokautta ja yhdeksän tuntia.

Lisäpäiviä aiheuttivat laitosyksikön alasajoon sekä polttoaineen vaihtoon valmistautumiseen vaadittu suunniteltua pidempi aika sekä huoltojen aikana havaitut tekniset ongelmat.

Huollon aikana saatiin myös indikaatiota polttoaine-elementeissä olevasta irto-osariskistä, jonka vuoksi polttoaine-elementtien tarkastuksiin käytettiin merkittävästi aiottua enemmän aikaa.

Sähköntuotannonjohtaja Marjo Mustosen mukaan nyt päättyneistä huolloista saatiin arvokasta oppia tulevaisuuteen.

– Tässä Olkiluoto 3:n ensimmäisessä vuosihuollossa on saatu arvokasta tietoa huollon eri toimenpiteiden kestosta. Lisäksi saimme talteen huomattavan määrän dataa ja huoltokokemusta, joista on hyötyä sekä tulevien huoltojen suunnitteluun että toteuttamiseen. Lisäksi kokemusta kertyi myös yhteistyöstä laitevalmistajien kanssa, Mustonen sanoo tiedotteessa.

Ensimmäinen käyttöjakson jälkeinen huolto tiedettiin jo ennakkoon työlääksi. Olkiluoto 3 on Euroopan suurin ydinvoimalaitosyksikkö, joten huollettavien laitteiden ja komponenttien määrä on erittäin suuri. Kaikkiaan huolloissa toteutettiin noin 7 500 työvaihetta.

Olkiluoto 3:n osalta vuosihuollon merkittävimmät työt olivat polttoaineen vaihdon lisäksi suojausjärjestelmän ennakkohuoltotyöt, höyrystimien pesut, generaattorin huolto, painelaitetarkastukset suojarakennuksen eristysventtiilien tiiveyskokeet sekä paineistimen varoventtiilien huollot. Lisäksi huollossa tehtiin merkittävä määrä erilaisia määräaikaiskoestuksia sekä huoltotoimenpiteitä.

Vaikka aikatauluarvio ylitettiin, Mustonen kertoo olevansa tyytyväinen lopputulemaan.

– Paine oli kova, mutta tämä oli myös osoitus siitä, kuinka hyvin organisaatiomme kykeni reagoimaan yllättäviin tilanteisiin. Suunnitellut työt vietiin läpi ja mikä tärkeintä turvallisesti. Vuosihuoltojen päätavoite on aina sen turvallinen toteutus, hän sanoo.

Olkiluodon kolmesta ydinvoimalaitosyksiköstä on nyt huollettu kaksi. Olkiluoto 3:n lisäksi myös Olkiluoto 2:n polttoaineseisokki saatiin päätökseen 9. toukokuuta. Työn alla on vielä yksi laitosyksikkö. Olkiluoto 1:n vuosihuolto käynnistyi sunnuntaina eli 12. toukokuuta. Sen kesto on noin 15 vuorokautta.

Olkiluoto 3 on Suomen ylivoimaisesti tehokkain sähköntuotantolaitos. Se tuottaa noin 14 prosenttia koko Suomen sähköntuotannosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)