Verkkouutiset

Suomen vuokraama kelluva nesteytetyn maakaasun alus Inkoon satamassa 30. joulukuuta 2022., LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Suomi EU-maiden ykkönen yllättävässä tilastossa

Eurostatin mukaan Suomen maakaasun kysyntä nousi viime vuonna 25,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen maakaasun kysyntä lisääntyi viime vuonna EU-maista eniten. Eurostatin tiistaina julkaiseman tilaston mukaan Suomen maakaasun kysyntä nousi viime vuonna 25,6 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna.

Energiateollisuus ry:n johtaja Pekka Salomaa muistuttaa Verkkouutisille, että Suomessa tapahtui vuonna 2022 merkittävä pudotus maakaasun käytössä, eikä kulutus ole viime vuoden kasvusta huolimatta sotaa edeltäneellä tasolla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Vuonna 2022 maakaasun kulutus väheni yli 50 prosenttia. Tämä tapahtui pääosin korvaamalla maakaasua muilla polttoaineilla. Kun maakaasun saanti parani ja hinta aleni viime vuoden aikana, maakaasun käyttö on maltillisesti lisääntynyt. Kasvusta huolimatta ollaan edelleen tilanteessa, että viime vuonna kulutus oli nelisenkymmentä prosenttia alempi kuin vuonna 2021, Salomaa taustoittaa.

Venäjä katkaisi maakaasun toimitukset kaasuputken kautta Suomeen toukokuussa 2022.

Salomaa muistuttaa, että vuonna 2020 käyttöön otettu Suomen ja Viron välinen Balticconnector-putki mahdollisti sen, että maakaasun kysyntä oli ylipäätään noin suuressa määrin mahdollista viime vuonna.

Balticconnectorin käyttö keskeytettiin lokakuussa 2023, kun putkessa todettiin vaurion aiheuttama kaasuvuoto.

Inkoossa oli otettu tammikuussa 2023 käyttöön nesteytetyn maakaasun terminaalilaiva, joka oli olennaisessa roolissa maakaasun toimitusten jatkumisessa Balticconnectorin vaurion jälkeen.

Monissa teollisuuden prosesseissa maakaasua on vaikea korvata nopeasti muilla polttoaineilla. Maakaasua on korvattu pääasiassa öljytuotteilla.

Eurostatin tilaston mukaan maakaasun kysyntä vähentyi EU-maissa viime vuonna 7,4 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Kysyntä väheni toista vuotta peräkkäin.

Maakaasun kysyntä nousi viime vuonna Eurostatin mukaan vain kuudessa EU-maassa.

Euroopan suurimmat maakaasun kuluttajat ovat Saksa, Italia ja Ranska.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)