Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Sauli Niinistö ylivoimainen Ylen kyselyssä

Kolme neljästä suomalaisesta valitsisi Sauli Niinistön toiselle kaudelle presidentiksi.

Sauli Niinistöllä on hyvät mahdollisuudet tulla valituksi jo presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella, sillä 76 prosenttia suomalaisista kannattaa häntä jatkokaudelle. Vaaleihin on aikaa reilut kolme kuukautta.

Ylen kyselyssä toiseksi suosituin ehdokas on vihreiden Pekka Haavisto, jota kannattaa 14 prosenttia suomalaisista.

Niinistö ja Haavisto ottivat mittaa toisistaan vuoden 2012 presidentinvaalien toisella kierroksella, jolloin Niinistö sai äänistä noin 63 ja Haavisto 37 prosenttia.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaarelle äänensä antaisi 3 prosenttia suomalaisista. Keskustan Matti Vanhanen ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen saavat 2 prosentin kannatuksen. Yhden prosentin suosiosta nauttivat sekä SDP:n Tuula Haatainen että RKP:n Nils Torvalds.

Jos vaali menee toiselle kierrokselle, kenestäkään ei näytä olevan Niinistön haastajaksi vaalin toisellakaan kierroksella.

Ylen kyselyssä kovimman vastuksen toisella kierroksella Niinistölle antaisi Haavisto, mutta Niinistö jatkaisi presidenttinä murskalukemin 82–18.

Jos SDP:n Tuula Haatainen yltäisi toiselle kierrokselle, hänet Niinistö voittaisi 94–6. Samoilla lukemilla Niinistö voittaisi Kyllösen.

Toisella kierroksella Niinistön jalkoihin jäisivät myös Huhtasaari (96–4) ja Vanhanen (96–4).

Vaikka keskusta ja SDP ovat asettaneet omat ehdokkaansa vaaliin, on Niinistö ylivoimainen suosikki näiden kahden suuren puolueen piirissä. Keskustan kannattajista Niinistöä äänestäisi 80 ja SDP:n kannattajista 79 prosenttia.

Perussuomalaisten keskuudessa Niinistön ja Huhtasaaren suosio jakautuu melko tasan. Niinistöä tukisi 50 ja Huhtasaarta 44 prosenttia perussuomalaisista.

Myös isolle osalle vihreistä näyttäisi kelpaavan myös Niinistön jatkokausi. Haavisto saa vihreiltä 51 ja Niinistö 46 prosentin kannatuksen. Vasemmistoliiton kannattajista 42 prosenttia äänestäisi Haavistoa, 34 Kyllöstä ja 18 prosenttia Niinistöä.

Presidentinvaalin ensimmäinen kierros on 28. tammikuuta.

Taloustutkimus haastatteli tutkimukseen 1470 suomalaista. Haastattelut tehtiin 2.–10. lokakuuta 2017. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 1,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt