Verkkouutiset

Pohjois-Korean maanalaiset hyökkäysreitit paljastivat näkymättömän uhan

Pohjois-Korean asevoimien arvellaan kaivaneen kymmeniä tunneleita, jotka ulottuvat Etelä-Korean puolelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kymmenien metrien syvyydessä sijaitsevat maanalaiset tunnelit ulottuvat Pohjois-Koreasta Etelä-Korean puolelle. Tunnelit kulkevat Korean demilitarisoidun vyöhykkeen ali. Yksi tunneli löydettiin aikoinaan vain 51 kilometrin päästä Etelä-Korean pääkaupungista Soulista.

Etelä-Korean mukaan Pohjois-Korea rakensi neljä niin kutsuttua ”hyökkäystunnelia” siirtääkseen tuhansia sotilaita nopeasti ja huomaamatta Etelä-Korean puolelle. Pohjois-Korean hallitus on kiistänyt syytöksen, kertoo The New York Times.

Tunnelit löydettiin vuosikymmeniä sitten. Muutama tunneli toimii nykyään turistikohteena. Ne toimivat merkkinä Korean niemimaan jäätyneestä konfliktista.

Viime aikoina turvallisuustilanne Korean niemimaalla on kiristynyt huomattavasti muun muassa Pohjois-Korean ydinuhan vuoksi. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapuu Etelä-Koreaan tiistaina osana Aasian-kiertuettaan.

Pohjoiskorealaiset loikkarit kertoivat 1970-luvulla Etelä-Korean virkamiehille, että Kim Il-sung oli määrännyt asevoimansa kaivamaan tunneleita demilitarisoidun vyöhykkeen ali hyökkäystä varten. Kolme tunnelia löydettiin pian tämän jälkeen.

Etelä-Korean sotilaspartio löysi ensimmäinen tunnelin vuonna 1974. Toinen tunneli löydettiin vuonna 1975, ja se ulottuu noin 800 metriä Etelä-Korean puolelle. Eteläkorean viranomaiset arvioivat, että tunnelin kautta olisi voinut kulkea jopa 30 000 sotilasta tunnissa.

Panmunjomin aselepokylän eteläpuolelta löydettiin kolmas tunneli vuonna 1978. Se on merkittävästi suurempi kuin muut tunnelit.

Neljäs tunneli löydettiin vuonna 1990. Vaikka uusia tunneleita ei ole löydetty tämän jälkeen, useiden eri arvioiden mukaan niitä on edelleen jäljellä kymmeniä.

Turistit voivat vierailla kolmessa tunnelissa Etelä-Korean puolella. ”Kolmas hyökkäystunneli” on turistien suosiossa, ja se sijaitsee Etelä-Korean luoteisosassa.

Tunnelin arveltiin olevan ”kaikista uhkaavin hyökkäysväline”, koska se sijaitsee vain 51 kilometrin päässä Soulista. Tunneli on kaivettu 73 metrin syvyyteen maan alle.
Turistit eivät kuitenkaan pääse Pohjois-Korean puolelle, koska tunneli on suljettu rajavyöhykkeen kohdalta betoniesteillä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)