Verkkouutiset

Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva valvoi lokakuussa 2023 vaurioituneen Balticconnector-putken luona. LEHTIKUVA / HANDOUT / FINNISH BORDER GUARD

Itämeren haamualuksilla havaittu epätavallisia laitteita

Aluksia saatetaan arvioiden mukaan käyttää myös tiedusteluun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Itämerellä tiuhaan liikkuvilla niin sanotuilla haamu- tai varjoaluksilla on havaittu Ruotsin laivaston mukaan usein elektronisia laitteita, jotka eivät kuulu tavanomaisesti tämäntyyppisten siviilialusten varustukseen.

Asiasta kertoo toimittaja ja Atlantic Council -ajatushautomon vanhempi tutkija Elisabeth Braw X-palvelussa. Hän pitää tätä havaintoa mielenkiitoisena ja jatkaa, että aluksia saatetaan käyttää vakoilutarkoituksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja ja pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri (evp.) Pekka Toveri muistuttaa tämän kuuluneen toimintatapoihin jo Neuvostoliiton aikaan.

– Perinteet kunniassa tässäkin asiassa. Neuvostoliiton aikana NL:n ”kalastusalukset”, joissa oli ihan riittävä antennikalusto, pyöri eri puolilla Itämerta taajaan, Toveri kommentoi X:ssä.

Venäläisten kalastusalusten epäilty käyttö vakoiluun puhutti runsaasti Suomessa ja Ruotsissa viime vuoden alussa. Norjassa taas havaittiin syksyllä, kuinka venäläinen kalastusalus lähti seuraamaan Tromssassa vieraillutta Yhdysvaltain laivaston Ohio-luokan risteilyohjussukellusvene USS Floridaa.

Verkkouutiset on kertonut Venäjän varjolaivojen tankkausoperaatioista Itämerellä hiljattain tässä jutussa. Moskova kiertää talouspakotteita varjolaivastolla, joka kuljettaa venäläistä öljyä esimerkiksi Kiinan ja Intian markkinoille. Liikennettä kulkee runsaasti Itämerellä.

Avoimista lähteistä on voinut viime aikoina seurata muun muassa ruotsalaisia ja tanskalaisia sotalaivoja, jotka vaikuttavat seuranneet epäilyttävien alusten toimintaa. Tankkausta on tehty jatkuvasti esimerkiksi Ruotsin Gotlannin edustalla.

Elisabeth Braw kertoo tästä löytyvässä Foreign Policyn artikkelissaan Venäjän varjoaluksiin liittyvistä ympäristöriskeistä. Laivat ovat tavallisesti vanhoja ja puutteellisesti vakuutettuja. Niiden omistuskuviot ovat myös usein epäselvät.

Jutussa todetaan, että aluksista on kiistatta vaaraa Ruotsin ja Tanskan lisäksi myös Suomelle, Virolle, Norjalle ja muille Nato-maille, joiden vesillä ne pyörivät.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)